Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

Structuurplan: info-avond mei 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Afvalcijfers 2003
DDS - Verko
Structuurplan

 

Omhoog

20-5-2005

Gemeentelijk structuurplan: eind 2006?

 

Als onderdeel van de 'Dorp in de kijker'-activiteiten organiseerde de Landelijke Gilden vanavond een info-avond over het gemeentelijk structuurplan en over de plannen voor de bescherming tegen overstromingen in het Scheldebekken. Het voornaamste nieuws was dat het structuurplan wellicht niet voor eind 2006 - en dus na de verkiezingen - voor de gemeenteraad komt, en dat het niet de bedoeling is in de Donkgemeenten een bijkomend overstromingsgebied in te richten.

Gemeentesecretaris Frank Lippens schetste hoe men bij de opmaak van het gemeentelijke plan rekening diende te houden met historische evoluties, met allerlei bestaande wetten en met de structuurplannen die op Vlaams en Oost-Vlaams niveau bestaan. "Gemeentelijk kunnen we enkel noch echt beslissen over een stuk grond in het uiterste noorden van de gemeente, over wat tussen deelgemeente Berlare en Zele ligt, en de eigenlijke woonkernen", vatte hij samen. Omdat de Donkgemeenten volgens het Vlaamse structuurplan een buitengemeente is, moet de verdere versnippering van open ruimte worden tegengegaan; moet men wonen en aansluitende activiteiten tot de kernen beperken; dienen landbouw, natuur en bos in afgebakende gebieden met degelijke buffer; en zijn industrie en toerisme toegelaten voor zover ze de draagkracht van de natuur niet overschrijden. Door het provinciale structuurplan is bepaald dat tussen 1991 en 2007 maximaal 848 woningen mogen bijkomen, is in de dorpskernen van Uitbergen en langs de Donk enkel nog inbreiding mogelijk, en zijn het Donkmeer en de Kalkense Meersen gebieden met landschappelijk belang.

Hiermee rekening houdend is men bezig aan het gemeentelijk structuurplan. Slagzinnen zijn het behoud van een gedifferentieerd landschap - wat als een troef wordt ervaren -; de aandacht voor de Scheldemeander; enkel zachte recreatie toelaten in de natuurzones en harde recreatie binnen duidelijk afgebakende grenzen; en landbouw als behoeder van de open ruimte behouden. De details van deze visie liggen politiek nog niet vast, maar de secretaris kon toch al enkele vaststellingen meegeven.

bulletWoongelegenheid
Het maximaal aantal bijkomende woningen is nu al overschreden. Er zijn er al 901 bijgekomen. Hij was niet duidelijk of er tot het goedkeuren van het gemeentelijk structuurplan nog konden bijkomen, maar stelde wel in het vooruitzicht dat men wellicht na 2007 op hogere beleidsniveaus een bijsturing zal toestaan. Hoe dan ook, ruimte voor meer woningen is er enkel nog in Berlare tussen Nieuwstraat en Bautenierswegel, en in Overmere tussen Begoniastraat en Kruisstraat. Wel zou er nog mogelijkheden zijn voor verbouwingen omdat de Donkgemeenten nog een groot aantal oudere woningen telt, met relatief weinig comfort. De druk van de grondprijzen zal allicht leiden tot het moeten toelaten van hogere huizen, waar nu slechts drie bouwlagen worden aanvaard. Verder zouden ook sociale en eenouderwoningen nog kansen krijgen. Wat zonevreemde woningen betreft, is de optie om waar mogelijk rechtszekerheid te bieden. Voor de campings en verblijfsparken moet nog een oplossing worden gevonden.
bulletEconomie
 Wonen en werken wil men in de gemeente behouden. Voor zonevreemde bedrijven zou een oplossing binnen de woonkernen mogelijk zijn.
bulletToerisme
Voor de uitbouw wil men samenwerken met natuur en landbouw.
bulletLandbouw
Hiervoor wil men ruimtelijke zekerheid scheppen. Er zijn drie gebieden mogelijk:
bulletzone waar landbouw kan voor zover het de draagkracht van de natuur niet overschrijdt: in Overmere naar Lokeren toe, tussen Overmere en Uitbergen, en in Berlare tussen de Hogeweg en Zele
bulletzone waar het bestaande kan blijven, maar uitbreiden niet meer: in Berlare naar de Schelde toe
bulletzone waar landbouw enkel kan blijven mits beheersovereenkomsten en waar de nadruk ligt op het behoud van de natuur: in de Scheldemeander en in de vengebieden.
bulletMobiliteit
Aan de twee grote verkeersaders (Zele-Gent en Aalst-Lokeren) kan weinig worden veranderd omdat dit gewest- en provinciale wegen zijn. Op de andere wegen wil men de veiligheid verhogen. Verder wil men kansen geven aan het wandel- en fietswegennet, het parkeerprobleem aan het Donkmeer oplossen, en iets doen aan het beperkte openbaar vervoer.
bulletNatuur
Met gewest en provincie wil men nog aan tafel zitten om de mogelijkheden te bespreken langs de Schelde, in het Donkmeergebied en in de beekvalleien.

Vooraleer het plan naar de gemeenteraad komt, moeten er nog informatie-avonden komen. Met meer belangstelling ?

Leo Meyvis van de dienst Zeeschelde legde uit hoe de overstromingen van 1976 leidden tot het Sigmaplan en de verhoging van de dijken. Dat plan is nu voor 80% uitgevoerd, en ook enkele overstromingsgebieden zijn aangelegd. Momenteel werkt men aan een actualisatie van dat plan om nog meer bescherming te bieden, rekening houdend met de kost van een mogelijke overstroming en de kost van bijkomende maatregelen. Die actualisatie werd mogelijk nadat met Nederland een akkoord werd ondertekend over een langetermijnvisie voor de hele Schelde. In dat plan, dat binnenkort officieel wordt voorgelegd, zou er voor de Donkgemeenten geen bijkomende overstromingsgebieden komen, maar eventueel wel een nieuwe dijk in Uitbergen.

 

Meer over het Structuurplan

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vīrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.