U
kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde, Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje. 2007: 30 jaar fusie ! Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen. Lees hier meer. |
|
20-5-2005 Gemeentelijk structuurplan: eind 2006?
Als onderdeel van de 'Dorp in de kijker'-activiteiten organiseerde de Landelijke Gilden vanavond een info-avond over het gemeentelijk structuurplan en over de plannen voor de bescherming tegen overstromingen in het Scheldebekken. Het voornaamste nieuws was dat het structuurplan wellicht niet voor eind 2006 - en dus na de verkiezingen - voor de gemeenteraad komt, en dat het niet de bedoeling is in de Donkgemeenten een bijkomend overstromingsgebied in te richten. Gemeentesecretaris Frank Lippens schetste hoe men bij de opmaak van het gemeentelijke plan rekening diende te houden met historische evoluties, met allerlei bestaande wetten en met de structuurplannen die op Vlaams en Oost-Vlaams niveau bestaan. "Gemeentelijk kunnen we enkel noch echt beslissen over een stuk grond in het uiterste noorden van de gemeente, over wat tussen deelgemeente Berlare en Zele ligt, en de eigenlijke woonkernen", vatte hij samen. Omdat de Donkgemeenten volgens het Vlaamse structuurplan een buitengemeente is, moet de verdere versnippering van open ruimte worden tegengegaan; moet men wonen en aansluitende activiteiten tot de kernen beperken; dienen landbouw, natuur en bos in afgebakende gebieden met degelijke buffer; en zijn industrie en toerisme toegelaten voor zover ze de draagkracht van de natuur niet overschrijden. Door het provinciale structuurplan is bepaald dat tussen 1991 en 2007 maximaal 848 woningen mogen bijkomen, is in de dorpskernen van Uitbergen en langs de Donk enkel nog inbreiding mogelijk, en zijn het Donkmeer en de Kalkense Meersen gebieden met landschappelijk belang. Hiermee rekening houdend is men bezig aan het gemeentelijk structuurplan. Slagzinnen zijn het behoud van een gedifferentieerd landschap - wat als een troef wordt ervaren -; de aandacht voor de Scheldemeander; enkel zachte recreatie toelaten in de natuurzones en harde recreatie binnen duidelijk afgebakende grenzen; en landbouw als behoeder van de open ruimte behouden. De details van deze visie liggen politiek nog niet vast, maar de secretaris kon toch al enkele vaststellingen meegeven.
Vooraleer het plan naar de gemeenteraad komt, moeten er nog informatie-avonden komen. Met meer belangstelling ? Leo Meyvis van de dienst Zeeschelde legde uit hoe de overstromingen van 1976 leidden tot het Sigmaplan en de verhoging van de dijken. Dat plan is nu voor 80% uitgevoerd, en ook enkele overstromingsgebieden zijn aangelegd. Momenteel werkt men aan een actualisatie van dat plan om nog meer bescherming te bieden, rekening houdend met de kost van een mogelijke overstroming en de kost van bijkomende maatregelen. Die actualisatie werd mogelijk nadat met Nederland een akkoord werd ondertekend over een langetermijnvisie voor de hele Schelde. In dat plan, dat binnenkort officieel wordt voorgelegd, zou er voor de Donkgemeenten geen bijkomende overstromingsgebieden komen, maar eventueel wel een nieuwe dijk in Uitbergen.
Meer over het Structuurplan
|
Al eens naar
adressen uit
buurgemeenten of van interessante, leerrijke En tips van de lezers.
Om eens te vergelijken ...
Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.
Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties
dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor
kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vīrtop. Lees er
hier meer
over.
|
Deze pagina is het laatst gewijzigd
(of door ons geopend) op
03/12/06.
|