Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Walter Schelfhout

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Ken je gemeente
Met pen, computer ...
Officiele cultuur
Met verf, laspost, foto, ...
Op het podium
Met stem en instrument
cultuur: archiefagenda

 

Omhoog 

Walter Schelfhout is een geboren en getogen Aalstenaar. De inmiddels 30 jaar in Berlare maken dat we deze abstract constructivistisch kunstenaar ook als iemand van de Donkgemeenten mogen noemen. Zie ook de archiefartikels.

2011
17 juli-10 september -
restaurant Le Clos de Ninon in Leucate (Frankrijk): tentoonstelling van werk van Walter Schelfhout. Later volgen wellicht nog enkele tentoonstellingen in Frankrijk.

2007
14 april-26 mei - Stedelijk Museum Oude Vismarkt 13 in Aalst: huldetentoonstelling Walter Schelfhout. Open: di-vr: 10-12 en 13-17 uur, za-zo: 14-18 uur. gesloten op ma. en feestdagen. (opening: 14-4 om 15 uur)

2006
Van 2 september tot 1 oktober
(op wo, za en zo tussen 14 en 18 uur) is in gallerij Papageno in Destelbergen (Kerkkouterrede 9) een hommagetentoonstelling te zien met werken gemaakt sinds 1960. Walter was de eerste die in de gallerij exposeerde en maakte er ook het logo voor. Bij de opening schetste Marc Van Gysegem de evolutie in het werk, dat een eigen interpretatie gaf aan het constructivisme zoals dat uit het Rusland van de jaren 20 in het licht anarchistische Aalst van de jaren zestig met onder meer Louis Paul Boon was terechtgekomen. Bij Walter evolueerde dat over de jaren van blauwe, groene en rode vlakken en lijnen over schablonen die door hun repetitie een twee-dimensionele indruk geven tot meer wilde structuren zonder grenzen. Jean Paul van der Poorten las gedichten voor van Firmin van der Poorten, voor wie Walter verschillende dichtbundels illustreerde.

16 april: Walter Schelfhout overlijdt.

2005
23 mei: Walter Schelfhout werd benoemd tot 'Academicien Correspondant' bij de Italiaanse internationaal vermaarde Academia Internazionale "Greci-Marino" voor letteren, kunst en wetenschap. Als reden wordt het hoge professionalisme op artistiek domein vermeld. En in het Italiaanse Ferrara won Schelfhout een tweede prijs in de Art Howard 2005 voor schilderkunst, grafiek, beeldhouwen en fotografie. Hij nam er deel met twee modulaire composities.

2004
24 juli:
Walter werd uitgenodigd om deel te nemen aan een triŽnnale tentoonstelling in de Galeria Ala in het Italiaanse Ferrara. Hij stuurde twee schilderijen in modulaire compositie en haalde er een derde prijs mee. Die prijs bestaat uit een diploma en een herinneringsplaket. Wie werken van Schelfhout wil zien, kan tijdens de Open Monumentendag terecht in de Sint-Martinuskerk waar een 15-tal werken zullen hangen.

2003
In 'zijn' Oud Hospitaal in Aalst, waar hij tot zijn recente oppensioenstelling meehielp aan de programmering, liep een tentoonstelling van recent werk en met een dia-overzicht van wat hij in meer dan veertig jaar al maakte. De aanleiding: zijn 60ste verjaardag.

Hoewel tot ver in het buitenland bekend om zijn abstract werk begon Schelfhout aan een klassieke tekenacademie. ,,Een noodzakelijke opleiding'', gaf hij enkele jaren geleden toe. ,,Maar spoedig merkte ik toch dat mijn belangstelling elders lag.'' Het wereldtentoonstellingsjaar 1958 gaf de doorslag om ook een andere weg in te slaan. Zijn eerbied voor de lijn brachten tot voor een tweetal jaar vooral schilderijen voort waarin vaste lijnmotieven werden herhaald in vlakke en egale kleurvlakken. Eigenlijk een afbeelding van de wereld waarin we leven. ,,Het productie-, constructie- of distributieproces verloopt volgens welbepaalde vooraf bepaalde normen en standaardmodules. Deze idee, die een norm voor de volgende eeuwen zal worden, vindt men terug in mijn schilderijen die als product van hun tijd technisch en esthetisch aan de rand van het industriŽle staan, maar er door creativiteit willen bovenuit stijgen om zich te onderscheiden van het onpersoonlijke fabrieksproduct.'' Creativiteit blijft toch de hoofdreden van zijn werk: ,,Mijn werk is puur creatief bedoeld. Men moet er nooit iets achter zoeken. Rood is rood, blauw is blauw en geel is geel, meer niet. Als ik die kleuren naast elkaar plaats is het omdat ik het zo goed vind. Een pure zakelijke abstractie, dat is al.'' Sinds een tweetal jaar zijn de motieven niet meer zo rechtlijnig. ,,Na al die jaren wou ik toch eens iets anders doen. Ja, inderdaad, misschien met de jaren wat zachter geworden.''

Naast schilderijen maakt Schelfhout ook juwelen en in het verleden ook wandklokken, glasmozaÔeken, zetels en wandspiegels. Zijn etsen en pentekeningen tooien verschillende dichtbundels en hij ontwierp al meerdere kunstagenda's.

De werken vonden hun weg naar tentoonstellingen in Brussel, Nieuwpoort, Antwerpen en andere steden en gemeenten in eigen land, om Aalst en Berlare niet te vergeten. Maar ook in het buitenland: Osaka, Parijs, Siegen, Kassel, Keulen, Lauwrens (Kansas, VS), Youngstown (Ohio, VS) en Barcelona. OfficiŽle erkenning kwam er onder meer door aankopen door de staat en door het verlenen van een Leopold II-ridderorde en van de officiersorde voor Belgisch-Spaanse verdienste, maar vooral door selecties voor tekenbiŽnnales in JoegoslaviŽ en Spanje.

 

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje VÓrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 09/05/11. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2010 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.