Door een samenspel van factoren komt de beste prei ter wereld vandaag uit België.
(persbericht lava, verschenen december 2005)


De exportcijfers liegen er niet om: in de eerste helft van 2005 nam de uitvoer van Belgische prei in volume nogmaals toe met ruim 13 % in volume en 20 % in waarde ten opzichte van de eerste helft van 2004. Wat maakt die Belgische prei zo geliefd in het buitenland? En beseffen de Belgen zelf wel hoezeer ze boffen met hun prei?

Ideaal klimaat…

Ga in om het even welke buitenlandse winkel kijken naar de kwaliteit van de prei en leg er een bundel of zak met prei met het Flandria-keurmerk naast: het kwaliteitsverschil spat eraf. Die kwaliteit hebben we te danken aan een historisch gegroeid samenspel van twee factoren.

Eerst en vooral mogen we ons klimaat dankbaar zijn: de productie van prei gebeurt in de open lucht en ons milde zeeklimaat blijkt ideaal te zijn voor deze teelt. We hebben geen echt strenge winters en maar zelden periodes van lang aanhoudende vorst. Hierdoor kunnen de telers hun preiplanten op het veld houden en de hele winter door zonder onderbreking vers oogsten uit de aarde. Een lange bewaring in koelcellen wordt hiermee vermeden.

Lange periodes van zeer hoge warmte zijn bij ons eveneens eerder uitzonderlijk. Dat is opnieuw goed voor de preiteelt. Een te extreme warmte is immers slecht voor de groei en bevordert bovendien de ontwikkeling van trips en andere schadelijke insecten en plagen.

…. en familiaal vakmanschap

Dit ideale klimaat gaat hand in hand met het vakmanschap van onze telers. Die is grotendeels het werk van zeer gespecialiseerde en familiale tuinbouwbedrijven, die
generatie na generatie een doorgedreven stielkennis in deze teelt hebben opgebouwd. Omdat deze bedrijven kleinschalig zijn en heel soepel kunnen werken, kunnen ze goed inspelen op de marktsituatie. Wanneer er plotseling een grote vraag naar prei ontstaat, kunnen ze hier snel en accuraat op reageren.

Flandria garandeert milieubewuste teelt

Beide factoren hebben ertoe geleid dat ruim 80 percent van alle Belgische prei vandaag kan aangeboden worden onder het Flandria-keurmerk. De hoge kwaliteit van Flandria-prei is een lust voor alle zintuigen: rechte schachten, een gaaf en plukvers aanzien, geen beschadigingen, aantastingen of bruine plekken, een lekker aroma, een groot wit gedeelte (minimaal 15 cm lang) en fris, donkergroen tot blauwgroen loof.
Met andere woorden: prei die er nog echt uitziet als prei en waarvan u zowel het wit als het groen met plezier zult gebruiken. Let ook op de overgang van het witte naar het groene gedeelte: bij Flandria-prei is die scherp. Bij prei van mindere kwaliteit zult u vaak een brede, bleekgroene overgangszone zien.

Het Flandria-keurmerk garandeert ook een veilig product. De productie gebeurt volgens strikte milieubewuste regels. Ook dat blijft in Europa vrij uitzonderlijk. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is vervangen door een waarschuwingssysteem. In alle productiegebieden hebben de onderzoekscentra voor land- en tuinbouw proefvelden met vangplaten aangelegd. Op deze manier kunnen ze de aanwezigheid en de druk van schadelijke insecten en schimmels volgen. Wordt die aanwezigheid te groot en bedreigend voor de teelt, dan krijgen de producenten een waarschuwing om deze plaag gericht aan te pakken wanneer ze die ook op hun eigen percelen vaststellen.

Een ruim assortiment

Behalve de los aangeboden Flandria-prei (10 kg per kist en gesorteerd volgens de diameter van de schacht), vindt u in de winkels een ruim assortiment aan kleinere verpakkingen. Heel bekend zijn de ronde bundels die omwikkeld zijn met elastiek of tape (mét het Flandria-logo). Dikke Flandria-prei vindt u vaak in platte bundels omwikkeld met een ijzerdraad. In beperkte hoeveelheid worden zelfs nog preibundels aangeboden die met wissen zijn samengebonden - een Belgische specialiteit!
Daarnaast bestaat een belangrijk aanbod Flandria-prei in netzakken van 3 of 5 kg. Sinds begin november vermelden de netzakken met 3 kg ook informatie over het type prei en het gebruik ervan in de keuken.

Verder kunnen de veilingen van de LAVA-groep heel flexibel inspelen op de vraag van de handel en Flandria-prei leveren in alle gewenste sorteringen en verpakkingen.