Knolvoetresistentie zit in de lift

Knolvoet is op wereldschaal de meest voorkomende en gevreesde ziekte in de groenteteelt. Van Alaska tot Nieuw Zeeland is de ziekte gekend. En nergens is een effectieve bestrijding van de ziekte mogelijk. Alleen preventie is mogelijk door een zeer ruime vruchtafwisseling en het aanhouden van een vrij hoge pH. In streken (maar ook tuintjes) met intensieve groenteteelt wordt knolvoet vroeg of laat toch een probleem. Er zijn immers nogal wat verschillende koolgewassen. Eenmaal de grond aangetast is wordt het moelijk om ooit nog kolen op deze grond te telen.
Al enkele jaren is knolvoetresistentie ingebouwd in enkele rassen van Chinese kool. De firma Syngenta Seeds brengt nu ook knolvoetresistente rassen op de markt van andere koolsoorten. Hierbij het persbericht.

'Na vele jaren van onderzoek en ontwikkeling is Syngenta Seeds (S&G) er in geslaagd rassen te ontwikkelen die hoogresistent zijn tegen de meeste in de markt voorkomende vormen van knolvoet.

Bloemkool De nieuwe F1 hybride Clapton is het eerste commerciële bloemkoolras met deze resistentie. Dit ras heeft zich zowel in de proeven als in de praktijk in Nederland, België en Duitsland als uitstekend bewezen. Naast de resistentie tegen knolvoet bezit dit ras zeer goede agronomische eigenschappen die zowel voor de teelt voor de verse markt als voor de industrie van belang zijn.

Witte kool Telers uit de verschillende segmenten hebben het afgelopen seizoen uitstekende ervaringen opgedaan met de dit jaar geïntroduceerde witte koolrassen: Kilaton, Kilaxy en Tekila.

Spruitkool Ook voor de spruitkoolteelt zijn er rassen in ontwikkeling welke resistent zijn tegen knolvoet. Op dit moment worden diverse rassen getest op hun agronomische waarde. Deze rassen kunnen op korte termijn beschikbaar komen voor de praktijk.

Bron Syngenta Seeds (S&G)

Lees info over knolvoet

Reactie van Hennie (kwam toe via onderstaande link Reageren? Vragen?
Ik heb dit jaar voor het eerst kool kunnen zetten . Ik hoorde van mijn zwager dat ik een gat moest maken en in dat gat compost moest doen en daar je koolplantje inzetten. Dit gaat perfect ik heb er 1 plantje uit moeten halen omdat deze knolvoet had.Het is wel even wat werk maar het resultaat is er naar. Volgend jaar probeer ik het weer.Ik zet er maar een paar hoor (particulier).

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen