Omhoog

 nieuws 2011

 

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Nieuws van de dag
'Grootste' Vlaming
informatie
column
Discussiethema's
nkb-wedstrijd
reacties over site
Web overzicht
Zoekpagina (deze site)
Sponsors

 

Omhoog 

 

december 2011 - november 2011 - oktober 2011 - september 2011 - augustus 2011 - juli 2011 -
juni 2011 - mei 2011april 2011 - maart 2011- februari 2011 - januari 2011

 

december 2011

 

31 december 2011

Vier wel ... maar wees voorzichtig

 

31 december 2011

Eindelijk weer een nieuwsbrief

Na twee jaar is er weer een nieuwsbrief verstuurd naar de mensen die op de mailinglijst staan. Het zou kunnen dat van sommigen intussen het mailadres is gewijzigd, en ze de brief niet hebben ontvangen. De redactionele tekst staat ook hier.

 

31 december 2011

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de elfde wedstrijd en de stand. (Meer).
Halfweg lijkt het zo dat in de eerste reeks Blaf Lokeren en Jef&Jeff voor de titel strijden. In de tweede reeks is het spannender met drie ploegen afgescheiden van de rest: Daltons, De Sportieven en Fina.

 

24 december 2011

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de tiende wedstrijd en de stand. (Meer).

 

22 december 2011

Budget voor 2012 goedgekeurd - College stelt bouw administratief centrum uit

De gemeenteraad keurde - met een CD&V-onthouding en in afwezigheid van het VB - het budget voor 2012 goed. Dat raamt een tekort op het jaar zelf van meer dan 1 miljoen euro, maar voorziet een algemeen overschot van meer dan 4 miljoen op het einde van de legislatuur, die tot eind volgend jaar loopt. "Dat was wat we bij het begin hadden vooropgesteld: het overschot halveren en toch een aantal nieuwe projecten uitvoeren, tegelijk met een belastingvermindering", zei burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld). De bouw van het nieuwe administratief centrum wordt wel uitgesteld. "Alles ligt aanbestedingsklaar, maar gezien de onzekere financiële situatie en de stijgende rentevoet willen we voorzichtig zijn", zei ze. Het OCMW stelt de bouw van serviceflats aan de Gaver uit. De reden daarvoor: er was slechts een aannemer die een prijs indiende, en die was veel hoger dan de eigen raming. Er wordt nu gezocht naar alternatieve financiering.  "We blijven overtuigd van de noodzaak van beide projecten, maar willen tegelijk rekening houden met deze onzekere tijden", aldus de burgemeester. De CD&V-oppositie vond dat men het uitstel had kunnen vermijden door minder dure projecten te plannen. Meer.

 

21 december 2011

Geen verkeer tussen Berlare en Uitbergen
Tot en met volgende week dinsdag is geen doorgaand verkeer mogelijk op de verbindingsweg tussen Uitbergen en Berlare langs de Schelde (Groenen Dijk). De uitzonderlijke hoeveelheid water in het beschermde Berlare Broek wordt langs daar rechtstreeks in de Schelde gepompt. Het verkeer moet intussen via Overmere en het Donkmeer.  De hevige regenval van de voorbije weken zorgt voor zelden geziene hoeveelheden water in het natuurgebied Berlare Broek. Het peil in het pompgemaal in dat bosgebied is 3 cm verwijderd van het absolute maximum. Normaal wordt water van daar naar het Donkmeer overgepompt, maar ook in het meer staat het waterpeil extreem hoog. Daarom besliste het gemeentebestuur in samenspraak met het polderbestuur om met een extra pomp rechtstreeks naar de Schelde te gaan. De waterbuis voor deze ingreep ligt over de rijweg, vlakbij het kasteel van Uitbergen, en verwerkt 1.200 m³ liter water per uur. Daarom was het ook niet aangewezen om wagens over de buis te laten rijden.

 

21 december 2011

Verkiezingsnieuws

Open Vld maakte vandaag een nieuwe kandidaat bekend voor op hun lijst bij de gemeenteraadverkiezingen van volgend jaar oktober. meer.

 

20 december 2011

Begrotings-gemeenteraad

Morgen komt de gemeenteraad voor het laatst dit jaar samen, om onder meer de begroting voor 2012, de belastingen en de meerjarenplanning te bespreken. Andere punten zijn onder meer: sociale correcties bij het nieuw huisvuilbeleid, de financiering van het peilbeheer van het Donkmeer en van het Broek, bijkomende uren voor de muziekacademie, en de raming voor de vernieuwing van de steiger en het zeilhuisje nabij het museum aan het Donkmeer. Volledige agenda.

 

20 december 2011

Gratis bussen op eindejaarsavond

De Lijn zet opnieuw extra bussen in om feestvierders op eindejaarsavond - en in Oost-Vlaanderen gratis - te vervoeren. Er rijdt ook een bus over Berlare naar Aalst. Via Schoonaarde kunnen ook Dendermonde en Gent worden bereikt. Reizigers moeten op voorhand geen oudejaarsnachtbiljet afhalen. De dienstregelingen van oudejaarsavond en -nacht zijn terug te vinden op de website van De Lijn (www.delijn.be/oudjaar) en staan ook in de oudejaarsnachtfolders, verkrijgbaar op bussen en trams en in de Lijnwinkels. Voor meer informatie over de feestbussen- en trams kunnen de reizigers ook terecht op het infonummer van De Lijn (070 220 200 – € 0,30 / minuut), dat de hele oudejaarsnacht bereikbaar is.

 

20 december 2011

DDS: goedkope leningen voor milieuvriendelijke investeringen

Eigenaars en huurders van een woning in een 'DDS-gemeente', zoals Berlare, kunnen in 2012 bij de intercommunale DDS tot €10.000 lenen aan 2 procent interest en met een looptijd van 60 maanden. Het geld moet dienen voor energiebesparende investeringen zoals dak-, muur- of vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, thermostatische kranen en kamerthermostaat, vervanging en onderhoud van bestaande verwarmingsketels, een energie-audit van een woning, de installatie van een zonneboiler of een warmtepomp. Er zijn geen andere voorwaarden, dus ook geen inkomensgrens en mensen met een laag inkomen kunnenbij het renovatieproject extra begeleiding krijgen. DDS verwacht in 2012 zo'n 200 dossiers te behandelen. Voor wie de werken zelf uitvoert, komen enkel de materialen in aanmerking, en worden de werken gecontroleerd. Info bij heidi.tiels@dds-verko.be, 052/25.18.13 en vanaf januari op www.dds-verko.be/wonen/FRGE leningen.

 

19 december 2011

Kerstconcert De Verenigde Vrienden laat meezingen

Zaterdag hielden De Verenigde Vrienden uit Overmere, de oudste fanfare van de gemeente, en het gemengd koor Meergalm, aangevuld met leden van het Berlaarse Sint-Martinuskoor, hun tweejaarlijks kerstconcert in de parochiekerk.  De organisatoren hadden voor een aangepaste sfeer gezorgd, . Eerst speelde de fanfare, in het donker en een met kaarsen omringde dirigent, de choraal Deep Harmony. De koren brachten kersliederen. Samen besloten ze met 'Stille Nacht', een lied dat door het publiek werd meegezongen.

 

19 december 2011

Acties voor Music for Life

De Donkgemeenten doen volop mee aan de acties voor het laatste Glazen Huis van Studio Brussel. Voor zover geweten: de jeugdraad schenkt de opbrengst van de drankverkoop tijden Frog Fest (en indien nodig legde de gemeente tot €500 bij),   zaterdag was er de Kwishappening van KWB Overmere ten voordele van Music for Life, KSJ schenkt de opbrengst van hun kerstmarkstand en de leerlingen van het zesde leerjaar van de basisschool Ten Berge brengen morgen €2121 (de netto opbrengst van 1455 verkochte pakken wc-papier) naar het Glazen Huis.

 

18 december 2011

Sneeuw juist te laat voor kerstmarkt.

Het was guur weer, deze namiddag tijdens de kerstmarkt in het kasteeldomein. Toch schrikte dat velen niet af om bij de verschillende standjes iets te komen eten of te drinken. Die standjes werden opgezet door verenigingen uit de gemeente. Alvast KSJ besliste om de opbrengst te schenken aan de Glazen Huisactie van Studio Brussel. Het natte weer zorgde al snel voor veel modder. De roep om snel iets te mogen gaan doen aan het domein klonk dan ook al snel. (De gemeente moet wachten op toelatingen van milieu- en monumentenadministraties, nkb) Niet zo lang na het officiële sluitingsuur kwam dan de sneeuw. Een wit kader had de markt wellicht nog mooier gemaakt.

 

18 december 2011

Dré&Co winnen Eindejaarskwis

De gemengd Berlaars-Schoonaardse ploeg won vrijdag de 14de Eindejaarskwis, waarvan opnieuw een deel van de opbrengst naar 'Kom op tegen kanker' gaat. De ploeg haalde 199 punten op 240, twee meer dan 'De perverse por favor' en zes meer dan 'De ploeg van den indiaan'. Er waren 63 ploegen.

 

18 december 2011

Heemkring Overmere zet KAV, Panta Rhei en Joker, en Sint-Jozefskapel in de kijker

Het jongste nummer van de Heem- en Oudheidkundige Kring van Overmere geeft de geschiedenis weer van de verenigingen die dit jaar hun 50ste verjaardag vierden: KAV en de toneelvereniging Panta Rhei, waarvan de jeugdafdeling Joker 25 jaar jong werd. Een Overmerenaar die naar Limburg is uitgeweken, bracht nog wat gegevens bij over de gerestaureerde Sint-Jozefskapel in de Schoolstraat. Het tijdschrift is gratis voor de leden. Voor info over de heemkring: website - email.

 

17-18 december 2011

Sport

bullet

Kerstcorrida
bullet

Meer dan 140 lopers namen op zondag deel aan de eerste kerstcorrida, georganiseerd door de Sportraad. De wedstrijd, met een parcours rond het kasteelpark, was tegelijk de start van de kerstmarkt in het domein. 120 volwassenen en 24 kinderen gingen de strijd aan over twee of meerdere ronden. Verschillenden gingen in op de vraag om het in kerstkledij te doen. De grote opkomst zorgde al voor de beslissing om het initiatief volgend jaar te hernemen, zoals ook het vierluik met nog wedstrijden in de andere deelgemeenten. De Sportraad wijst er nog op dat de volgende activiteit het Kampioenenfeest 2011 wordt, op 17 februari in Stroming. Nog tot 31 december kunnen kandidaten worden voorgesteld.

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - Moerstraat:                                  1-2 
 Een goal in de eerste minuut deed BV de das om. Een slotoffensief (met tien tegen elf) bracht nog kansen maar geen gelijkmaker. 

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Terjoden:                                          4-2
Tegen de derde in de stand lukte het! SK blijft achtste met vijf punten minder dan de zevende.

bullet

4de prov. E:  SK Merelbeke - SKV Overmere:                                 0-5
De forfaitscore tegen de rode lantaarn brengt SKVO naar de tweede plaats.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de negende wedstrijd en de stand. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Sleu Utd Woubrechtegem: 1-6
Een te zwaar verlies net voor de feestdagen. Joeri Janssens zorgde voor de eerredder.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  Eisden - JTV Brigand:                                     1-3
JTV nestelt zich steeds vaster in de (minstens) 7de plaats.

bullet

1ste prov. heren:  JTV Brigand B - VC Aalter:                                    3-1
JTV blijft uiteraard leider.

bullet

2de prov. heren: VDK Gent C - JTV Brigand C:                                 0-3
JTV is al opgeklommen tot de vierde plaats.

bullet

2de prov. dames: JTV Brigand - VC Osiris Denderleeuw:                3-1
 Ook de dames blijven op kop.   
   

11 december 2011

Gemeentebestuur niet tevreden met N-VA-kritiek op kerkhofbeleid

Het persbericht dat N-VA eerder deze week (zie 9 december) stuurde over de vertraging in de renovatie van de kerkhoven is bij het college van burgemeester en schepenen slecht aangekomen. Men bestrijdt er de bewering dat het budget voor die renovatie al grotendeels zou zijn opgebruikt voor het - verworpen - voorstel van een studiebureau. "Wij aanvaarden niet gelijk welk voorstel van een studiebureau. Wij letten immers ook op de kostprijs en de effectiviteit", reageert burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld). Het college heeft er bovendien vragen bij dat het bericht van N-VA werd uitgestuurd door iemand die zelf in de technische dienst werkt.  "Het is een echte aanfluiting van het werk dat zijn rechtstreekse collega's (en hijzelf ?) gedaan hebben om de kerkhoven er dagelijks wel mooi te laten bij liggen. Wij hebben trouwens in de maand november geen enkele klacht over de kerkhoven gekregen, terwijl er toch veel mensen gepasseerd zijn", luidt het. Men verwijst ook naar een N-VA-partijblad van september waarin nog wordt geprijsd dat de kerkhoven er mooi bijliggen en dat er renovatieplannen zijn.
Of hoe een kerkhofverhaal wellicht de start werd van de strijd om de gemeenteraadsverkiezingen van oktober .

 

10-11 december 2011

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: Stars - Blauwe Vlam:                                           3-0 
 BV speelde goed mee tegen de derde, maar kon niet scoren.

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - SK Eernegem:                                  2-3
Het is dit seizoen echt moeilijk om de punten thuis te houden. De kloof met de zevende is nu wel al vijf punten.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere:                                                              vrij
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de achtste wedstrijd en de stand. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Noor Lokeren - La Doce Overmere:                 0-5 (FF)
Zowel de scheidsrechter als La Doce stonden er klaar voor in sporthal Overmere. Jammer genoeg was de tegenstander deze match vergeten.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand - R Torhout:                                 3-1
JTV (7de) houdt zo de kloof met de achtervolgers groot genoeg.

bullet

1ste prov. heren:  Assenede A - JTV Brigand B:                                0-3
JTV staat nu alleen op kop.

bullet

2de prov. heren: Evo Ename B - JTV Brigand C:                               0-3
JTV klimt zo verder naar omhoog in de stand.

bullet

2de prov. dames: VC Kruishoutem - JTV Brigand:                            0-3
 
 

bullet

Handbal

bullet

Lokeren - Handbalclub Groot-Berlare :                                                25-23
    

 

9 december 2011

Jeugdhuis JZN steunt project in India

De medewerkers van jeugdhuis Jongeren Zagen Niet (JZN) uit Overmere richtten in augustus, met kermiszondag, een benefietactie in voor de organisatie ‘Baladharshan’, die het gelijknamige dorp in India helpt. Vanavond werd de netto-opbrengst overhandigd: meer dan €2800. Tegelijk werden de vele medewerkers en sponsors bedankt. "Het is nog niet zeker of er een vervolg komt", zegt JZN-voorzitter Kristof Van Peteghem. "De actie kwam er omdat vzw JZN, dat na de sluiting van het jeugdhuis in 2007 bleef bestaan, nog eens in de aandacht wou komen. We blijven immers hopen dat een nieuwe generatie jongeren de werking terug opstart." Het aanbod voor een activiteit kwam van Bart De Wilde uit Hamme. "Bart is een werkcollega van oud-medewerker Andy De Wilde en de bezieler van het hulpproject Baladharshan.  Aangespoord door zijn enthousiasme besloot het JZN-bestuur iets voor hem te doen. Tegelijk kwam JZN positief in het nieuws en brachten we een nuttige aanvulling op het kermisprogramma." JZN is alvast tevreden met het enthousiasme dat zo ook bij de rest van de bevolking werd gewekt, zowel door medewerking als door sponsoring. Men hoopt dan ook dat dit enthousiasme zich vertaalt in meer JZN-medewerkers.

 

9 december 2011

N-VA over de kerkhoven: "Te weinig, te traag"

In een persbericht klaagt de plaatselijke N-VA-afdeling aan dat de beloofde renovatiewerken aan de kerkhoven niet echt op gang komen. "Intussen kunnen mindermobiele bezoekers met moeite de graven bezoeken", stelt bestuurslid Marc Kesteleyn. "Voor het kerkhof in Berlare is een onderzoeksbureau aangesteld, maar nu blijkt dat het schepencollege niet tevreden is met het voorstel. (zie ook verslag gemeenteraad oktober, nkb) Intussen is wel zowat de helft van het vooropgestelde budget gebruikt." De N-VA vindt dat het college beter eens naar gemeenten in de omgeving zou gaan kijken, om te zien hoe men het daar heeft aangepakt. "Door dit project beter aan te pakken, zou men echt rekening houden met wat de mensen willen. Meer dan met prestigeprojecten", eindigt het bericht.

 

6 december 2011

Hasselt herdacht Boerenkrijg

Het Belang van Limburg meldt vandaag hoe zaterdag een 100-tal Hasselaren en 'een kleine afvaardiging uit Overmere-Berlare, de plek waar in 1798 de strijd tussen de Vlaamse boeren en de Franse troepen begon', aan de kapel van Ter Hilst voor de 213de keer de Boerenkrijg herdachten. Na een bloemenhulde aan de kapel voor de 600 Vlaamse boeren die er bij de laatste veldslag stierven en een mis was er de traditionele afsluiter met erwtensoep en Hasseltse jenever.

 

5 december 2011

Overmeerse fanfare eert leden

Tijdens het 147ste Sint-Ceciliafeest van de koninklijke fanfare De Verenigde Vrienden van Overmere kon voorzitter Wim De Geest 12 leden extra in de bloemen zetten. Fabian Becqué en Matthias Garré zijn 5 jaar lid van de drumband. Maya Schoonbaert, Koen Beaumont, Alejandro Nesbit en David Van Driessche kregen een gouden Vlamo-pin voor 10 jaar muzikant. Nick De Backer en Stefanie Van De Velde zijn 15 jaar lid van de drumband. Freddy De Gucht en Patrik Van den Steen spelen al 45 jaar bij de groep. Een smaragden ereteken was er voor ere-voorzitter Herman Van Hee voor de 55 jaar trouwe dienst. En ondervoorzitter Willy Bauwens werd geëerd voor maar liefst 60 jaar zeer trouwe dienst. De voorzitter zei nog dat de fanfare meer dan 30 evenementen had opgeluisterd en zo niet alleen de op één na oudste vereniging van Overmere is, maar ook een van de actiefste. Hij noemde de sterke en vriendschappelijke band onder de muzikanten het sterkste kenmerk van de fanfare.

 

4 december 2011

Berlare solidair met onthaalmoeder

Meer dan 500 mensen schoven vandaag aan voor de benefietmaaltijd voor onthaalmoeder Martine Uyttendaele, wiens huis in oktober afbrandde. Het initiatief voor deze benefiet kwam van de ouders die hun kinderen bij Martine onderbrengen en van de verschillende verenigingen waar ze actief bij is. Vader Albert wil iedereen danken voor de medewerking en voor de aanwezigheid: "Het doet echt deugd te zien dat zo vele mensen Martine willen steunen. Maar zou het natuurlijk steeds beter zijn dat dergelijke initiatieven niet moeten worden gesteund." Martine zelf, die in de keuken hielp, was sterk onder de indruk. Karel De Gucht was er ook: "Berlare toont dat het solidair is. En dat is goed." Burgemeester Katja Gabriëls, zelf een van de ouders achter het initiatief, benadrukte dat de organisatie volledig buiten het gemeentebestuur valt. "Martine verdient echter alle steun. Als alleenstaande ouder heeft ze het al niet gemakkelijk en een onthaalmoeder krijgt echt weinig voor de inspanningen die ze van 's morgens tot 's avonds laat levert." Ze geeft toe dat niet iedereen wiens huis afbrandt op die steun kan rekenen. "Het hangt inderdaad ook veel af van hoe sociaal je zelf bent. Wie actief is in verenigingen, in de buurt, zal sneller mensen aanzetten om in de bres te springen."

 

3-4 december 2011

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: AA Beloften - Blauwe Vlam:                                 2-1
BV had beter verdiend, zeker omdat het met slechts elf spelers aantrad.

bullet

4de nationale A:  Sint-Eloois-Winkel - SK Berlare:                            1-0
Nipt verlies tegen de vierde, waarmee het zelf achtste blijft.

bullet

4de prov. E:  Yildiz Gent - SKV Overmere:                                          0-2
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de zevende wedstrijd en de stand. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Fizik Aalst: 0-2
De lichtblauwen speelden zeer goed tegen het nummer 4 uit de stand. In een wedstrijd waarin beide doelmannen uitermate sterk speelden, ontbrak het geluk in de afwerking.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  Vosselaar - JTV Brigand:                                0-3
Schitterende overwinning tegen de vierde.

bullet

1ste prov. heren:  JTV Brigand B - BMV Beveren Melsele A:           3-2
(correctie) JTV is nu leider, met evenveel punten als BMV Beveren, maar met een wedstrijd minder gespeeld en een beter setgemiddelde.

bullet

2de prov. heren: JTV Brigand C - Sferos Deinze:                               3-0
JTV won deze topwedstrijd in de staart van de rangschikking.

bullet

2de prov. dames: JTV Brigand - DVK Beltex Oudenaarde:              3-1
De dames leiden met twee punten voor, maar ook met een wedstrijd meer.
 

bullet

Handbal

bullet

 Handbalclub Groot-Berlare - Denderbelle:                                        28-16
    De eerste overwinning is binnen.

 

3 december 2011

Boek over Eendenkooi

Vandaag werd in het Bezoekerscentrum van vzw Durme, in de Festivalhal, een boek voorgesteld over de eendenkooien in Vlaanderen, Nederland en zeven andere Europese landen.  Het werd meegeschreven door André Vanderstraeten van vzw Durme. Omdat het ook eendenkooien in niet-Nederlandstalige landen beschrijft, bevat het boek ook een uitgebreide samenvatting in het Engels, Frans en Duits. Dat er nog interesse is voor de eendenkooien, wordt bewezen door de tienduizenden individuele bezoekers die vorig jaar de site aan het Donkmeer bezochten en door de 56 door vzw Durme geleide groepsbezoeken.  De verkoop gebeurt in Nederland door de Eendenkooi Stichting en in België door de vzw Durme. Het boek kost 40 euro bij afhaling tijdens de kantooruren in het bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, Lokeren. 

 

1 december 2011

Politienieuws

bullet

Zwaar ongeval
Gisterenavond omstreeks 18.30uur werd de wagen bestuurd door Amal M. (44 jaar - Uitbergen) in de Veerstraat aangereden door de vrachtwagen bestuurd door Pieter V. (29 jaar - Uitbergen). Dit gebeurde toen de personenwagen over de rijbaan draaide. De bestuurder van de personenwagen werd zwaar gewond.

bullet

BOB-actie
De
29 Oost-Vlaamse politiekorpsen, de federale scheepvaart- en wegpolitie  starten op zaterdag 3 december de intussen al 15de BOB-campagne, zoals de jongste jaren met een Verkeersveilige Nacht. Dit jaar wordt tijdens de campagne voor het eerst een toestel gebruikt dat al vanop afstand dranklucht opmerkt. De bedoeling is duidelijk: nog strenger het rijden onder invloed bestraffen. Gouverneur Denys komt zelf de campagnestart bezoeken.

 

november 2011

 

27 november 2011

Wichelen 'verbrandt' Berlaarse misdadiger

De Wichelse toneelvereniging De Constleerende zoekt zo'n 150 figuranten uit de eigen deelgemeenten om volgend jaar in september tijdens de Open Monumentendag een historisch openluchtspel te brengen over Pieter Thoen (°1686 - †1729), een Berlarenaar die wordt omschreven als 'wellicht één van de grootste schurken die ooit in Schellebelle woonden'. Sinds hij zich omstreeks 1720 in Schellebelle vestigde, terroriseerde hij die gemeente met diefstallen, inbraken en brandstichtingen. Hij werd uiteindelijk in Gent gevat en op 25 april 1729 door het Leenhof van Berlare gevonnist en veroordeeld tot de brandstapel. Ze moeten in Wichelen toch wel heel erg boos zijn over het verbod van zware vrachtwagens door Uitbergen ...

 

26-27 november 2011

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA beker: Blauwe Vlam - Pruisens:                                      3-0
Verdiende overwinning tegen een ploeg uit tweede.

bullet

4de nationale A:  Gent-Zeehaven - SK Berlare:                        2-2
Een punt uit en tegen de ploeg van Tjörven De Brul zal wel deugd hebben gedaan.

bullet

4de prov. E:   SKV Overmere:                                                    vrij
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de zesde wedstrijd en de stand. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Roeligans DL Herzele - La Doce Overmere:  2-2
La Doce stond na twee minuten al 0-2 voor, na een fantastische blitzkrieg. De lichtblauwen hielden lang stand, maar plooiden kort voor tijd.
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand:                        geen wedstrijd

bullet

prov. beker heren:  JTV Brigand B - Eevoc Ertvelde-Eernegem  B:  3-0

bullet

prov. beker dames: JTV Brigand - VC Oudegem C:                3-1
 

bullet

Handbal

bullet

 Handbalclub Groot-Berlare - E. Lebbeke:                                14-40

 

 

 

23 november 2011

Veel aan- en verkopen op gemeenteraad

Op de agenda van de gemeenteraad stonden vandaag verschillende punten over de aan- of verkoop van gronden. Zo wil de gemeente een stuk grond aankopen langs de Donklaan om zo de toegang voor een eventueel nog aan te leggen parking te vrijwaren. De raad keurde ook de statuten en subsidieaanvraag goed voor het verlengen van een gezamenlijk project met Zele voor het woonbeleid in beide gemeenten. Voor brandstofhandel De Backer (Hogeweg) werd een voorlopig plan voor een plaatselijk bedrijventerrein goedgekeurd, waarvoor binnenkort een openbaar onderzoek start. Meer.

 

20 november 2011

Schoolactiviteiten

Scholen vervullen steeds meer ook andere taken dan het doorgeven van kennis. Zo was er de voorbije week een Mobiliteitsweek in het Sint Vincentiusinstituut A Paulo in Gijzegem (waar ook vele kinderen uit deze gemeente school lopen) en de volgende week zet gemeenschapsschool Ten Berge alles op (voor)lezen, strips en ook wat op 'ondernemen'.

In Gijzegem stonden verschillende lessen in het teken van mobiliteit en waren er allerlei wedstrijden, onder meer een flashy fluodag en een veilig onderweg wedstrijd. De school opende met muziek en een fietsencontrole de nieuwe fietsenstalling, Ook de 'het klikt tussen ons'-actie die momenteel in de Donkgemeenten loopt, kwam aan bod. Met deze actie hoopt de school inspiratie te geven aan andere scholen en zelf een MOS of 'milieu op school' te worden.

 

De actie op Ten Berge omvat onder meer leesmomenten op het einde van elke les, een spannende voorleesmiddag op de heuvel naast de school. Op donderdag (tussen 15.30 en 18 uur) is iedereen welkom op een tweedehandsstripbeurs. De leerlingen worden er dan ook ondernemers: met de verkoop van warme chocomelk, koffie en een versnapering zamelen ze geld in voor extra materiaal voor het uitleenhuisje en voor speelplaatsverfraaiing.

 

19-20 november 2011

Sport

bullet

Run&Bike
26 duo's daagden op voor de eerste editie. De gemeentelijke sportraad bracht voor het eerst een wedstrijd van deze nog jonge sport waarin een fietser en een loper samen 17km afleggen waarbij ze zo vaak ze willen het fietsen en het lopen afwisselen, maar nooit verder dan 15m van elkaar verwijderd mogen zijn. Het team 'The yellow armada' (Jente Samson en Thomas De Bock) bleken met 54:22 het snelst van de 26 teams. "Tine&Evi' haalden het bij de dames en 'De Speedbunnies' was het snelste gemengde team. De volledige uitslag staat hier. Er komt volgend jaar wellicht een tweede editie.

 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA eerste reeks: De Flair - Blauwe Vlam:                           3-1  
 Door dit verlies komt BV wel geïsoleerd op de laatste plaats.

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Diksmuide:                                2-4
Het ontbreken van de spelers met ervaring laat zich duidelijk voelen. SK blijft wel achtste.

bullet

4de prov. E:   Oostakker - SKV Overmere:                                2-1
SKVO is nu gedeeld tweede, met een punt minder dan de leider, maar wel twee wedstrijden meer gespeeld dan het duo voor hen.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de vierde wedstrijd voor de bekerschiftingen en de stand. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - FOIN Aalst:                3-3
De derde in de stand kwam, oa met 2 carambole doelpunten, op een 1-3 voorsprong. La Doce bleef knokken en kreeg dan toch een verdiend punt.

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: Booischot - JTV Brigand:                        3-0
  De ploeg staat, als zevende, vijf punten achter op de tegenstander van dit weekeinde.

bullet

1ste prov. heren:  JTV Brigand B - Sigivok St.-Gillis Waas:     3-1
  Met een wedstrijd minder gespeeld heeft JTV een punt achterstand.

bullet

2de prov.B heren: Cosmos Wontergem - JTV Brigand C:       3-1

bullet

2de prov.b dames: JTV Brigand - Richa Michelbeke B:          3-1
 De dames blijven zo leider.
 

bullet

Handbal

bullet

 Dendermonde - Handbalclub Groot-Berlare:                            27-16

 

19 november 2011

'Bedevaart' voor oud-SK Berlarevoetballer

Een cafébaas uit Merchtem, Willy Wijnants of 'den Bizon' van café 'tPandoerken in de Stationsstraat, houdt op tweede kerstdag een voettocht van 30km, tussen Merchtem en Halle, om zo David Vastenavondt te steunen. Deze voormalige voetballer (35, uit Peizegem) van onder meer SK Berlare lijdt aan spierziekte waardoor hij zijn huis moet aanpassen om er te kunnen blijven wonen. De cafébaas zoekt sponsors voor zijn tocht, maar vooral ook naar mensen die willen meestappen en daarvoor ook €15 willen betalen.

 

19 november 2011

Overmeerse honderdjarige gevierd in Wetteren

De collega-website voor Wetteren meldde deze week dat Maria Vergeylen er werd gevierd voor haar honderdste verjaardag. Maria werd geboren in Overmere, trok met haar ouders mee naar Frankrijk (waar ze meehielpen bij de bietencampagne) en bleef daar, onder meer door het uitbreken van WO1, tot haar 21ste. Na een tussenstap in Kalken, trok ze terug naar Overmere waar ze tot vier jaar terug woonde. Sinds dan verblijft ze in Wetteren. En ze blijft er heel actief: onder meer met informatie  die ze van het internet haalt, schreef ze de jongste jaren al verschillende boeken.

 

12-13 november 2011

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA bekerwedstrijd: Blauwe Vlam - Black&White:                3-4
BV is door dit verlies uitgeschakeld. Het kwam nochtans 2-0 en 3-2 voor.

bullet

4de nationale A:  Ieper - SK Berlare:                                           4-0
SK zakt hierdoor naar de achtste plaats.

bullet

4de prov. E:   SKV Overmere - Wichelen:                                  3-0
SKVO won het derby en blijft zo tweede.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de vierde wedstrijd voor de bekerschiftingen en de stand. (Meer).
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand - La Chaine:                        3-1
 Geen probleem met de laatste in de stand. 

bullet

1ste prov. heren: PNV Waasland C - JTV Brigand B: 
 De ploeg staat nu op een gedeelde derde plaats, op 7 punten maar met twee wedstrijden minder dan de leider.

bullet

2de prov.B heren: JTV Brigand C - Kangoeroes Aalst B:        3-0

bullet

2de prov.b dames: Mezo Zottegem B - JTV Brigand:               2-3
Leider met twee punten meer dan drie andere ploegen.
 

bullet

Handbal

bullet

 Handbalclub Groot-Berlare - Eeklo:                                         22-22

 

11 november 2011

Naar een "G-Donkgemeenten" ?

Vandaag werd in Brussel de G1000 gehouden. Zonder op de resultaten voorop te lopen, wie de evaluatie via internet volgde, kon al zien dat de deelnemers heel enthousiast waren, dat de methode tot heel concrete prioriteiten leidden. De methode van zogenaamde 'participatief leiderschap' wordt ook steeds meer gebruikt binnen mijn werkomgeving. En deze site probeerde al op verschillende wijzen om de burgers van deze gemeente meer te betrekken bij het beleid. (zie onder meer het gele kader hierboven en ook de 'waarom democratie'-pagina)

"Nu is het ook aan jullie om dit initiatief naar jullie eigen omgeving over te brengen", kregen de deelnemers vandaag mee. Een uitnodiging om ook een "G-Donkgemeenten" te organiseren ?

 

10 november 2011

Bestendige deputatie verwerpt aanvraag Asbeco

De Oost-Vlaamse deputatie verwierp vandaag de aanvraag van Asbeco, het bedrijf dat in Schoonaarde asbest wil verwerken. In de argumentatie stelt men dat het bedrijf voor gevaar kan zorgen voor de omwonenden en voor de bewoners van de gemeenten waar het asbest door moet om in het bedrijf te geraken. De deputatie vermeldt ook uitdrukkelijk de bezwaarschriften van burgers en van de gemeenten Berlare en Wichelen. Het bedrijf kan nu nog in beroep gaan bij minister Schauvlieghe (CD&V). Het actiecomité dat de acties tegen de komst van het bedrijf organiseert, bevestigde dat de betoging die voor morgen in Dendermonde was gepland, toch doorgaat.

 

8 november 2011

Scholen Donkgemeenten doen niet mee aan technologie-examen

Morgen, woensdag, nemen 11.000 Vlaamse kinderen uit het zesde leerjaar van het basisonderwijs deel aan een technologie-examen, de Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade (op de site staan ook voorbeeldvragen). In Oost-Vlaanderen trachten 2428 leerlingen uit 95 scholen de meerkeuzevragen over wetenschap en technologie zo goed mogelijk te beantwoorden. De 48 leerlingen met de hoogste score nemen het op 3 december in het ministerie van Onderwijs in Brussel tegen elkaar op in de finale. In de lijst van deelnemende scholen ontbreken die van deze gemeente. Gevraagd naar het waarom antwoordde Kathy Van Langenhoven, directrice van Ten Berge: "Onze klassen nemen al deel aan de wiskundeolympiade voor het basisonderwijs. Bovendien werken wij projectmatig. Gedurende deze weken staat alles in het teken van taal en cultuur. Het was dus moeilijk om voor deze test alles te veranderen. Onze leerlingen van het 6de leerjaar nemen wel deel aan de OVSG-toetsen, waar technologie ook ruim in aan bod komt. We willen als school oook niet aan ‘overtoetsing’ doen, want dan mist het middel zijn doel." De andere scholen antwoordden nog niet.

 

8 november 2011

"Van ezelsbank naar schrijfsalon", een merkwaardig boek over leesachterstand

In deze Boekenbeursperiode werd vandaag in Gent een boek voorgesteld van de 53-jarige Jan Vanderhaeghen, cursist bij Centrum voor Basiseducatie - Leerpunt Gent-Meetjesland-Leieland. In 'Van ezelsbank naar schrijfsalon" beschrijft hij hoe hij als kind steeds op de achterste rij moest, met ezelsoren aan, en zo niet tot lezen en schrijven kwam. Met veel knutselwerk kon hij dit lang verbergen, maar het bracht hem ook armoede en vernederingen. Pas op zijn 50ste besloot hij er iets aan te doen. Nu krijgt hij meer arbeidskansen en heeft hij ook meer zelfvertrouwen Voor zijn boek kreeg hij medewerking van een redactrice van 'Wablief', dat de titel van 'duidelijkste krant van Vlaanderen' kreeg. De auteur hoopt met dit initiatief - er is ook een cd-rom als daisyboek (met de steun van Luisterpunt) - het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken en de lezers aan te moedigen om meer aandacht te hebben voor dit probleem. Voor meer info en bestellingen.

 

7 november 2011

Rode Kruis 'leeft' weer

Enkele maanden terug leek het alsof de Rode Kruisafdeling op sterven na dood was. Intussen hebben een paar 'anciens' met de hulp van de regionale leiding de afdeling nieuw leven ingeblazen. Binnenkort wordt een nieuwe voorzitter gekozen, de hulpdienst is weer bemand en momenteel volgen twaalf vrijwilligers een nieuwe cursus. De afdeling hoopt dat deze en nog anderen bij de afdeling komen om zo snel mogelijk weer meer diensten te kunnen aanbieden. Meer over de verdere evolutie kan hier worden gevolgd.

 

5-6 november 2011 (met aanvulling op 7/11)

Sport

bullet

Judo (met correctie en aanvulling op 8/11)
bullet

Belgisch kampioenschap. Sofie De Saedelaere (tot 78kg)  behaalde dit weekeind voor het eerst een nationale titels bij de senioren. Sofie won in de finale van Elke Callewaert (JC Koolskamp). De vorige jaren moest zij het al enkele keren afleggen tegen Catherine Jacques, die nu had afgezegd. Voor club Kumiuchi was het de tweede gouden medaille bij de dames: in 1978 won Anette De Meyer in de categorie tot 61kg. Sofie hoopt dat deze titel bewijst dat ze van de gevolgen van klierkoorts af is, en dan ook verder mag werken aan haar droom: de Olympische Spelen. Eerst trekt ze wel drie maand naar Tanzania waar ze voor school een stage als vroedvrouw meemaakt.
Broer Simon (tot 100kg) haalde brons en zorgde daarmee voor de eerste podiumplaats bij senioren ooit van de club. In de halve finale verloor hij van de latere kampioen Elco Van Der Geest (VJF), maar won dan de strijd om brons van Adrien Ulens (JC Gooik). Hij zal zich nu vooral toeleggen op de interclubkampioenschappen per ploeg (in november), waarin zowel de heren als (voor het eerst) de dames in de hoogste reeks uitkomen. "Met vooral plaatselijke judoka's, daar waar de tegenstanders ook buitenlandse prof-judoka's hebben aangeworven", zegt vader Dirk.
 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA eerste reeks: Nieuw Hofstade - Blauwe Vlam:                4-1
Ondanks een sterke eerste helft, en nadat BV in de tweede het eerst scoorde...

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Sporting West:                           1-3
Door deze nederlaag zakt SK naar de vijfde plaats. Vooral dat men na Gent Zeehaven valt, de ploeg die nu door Tjörven De Brul wordt getraind, zal wel wat pijn doen.

bullet

4de prov. E:  HO Kalken B - SKV Overmere:                             1-3
SKVO staat tweede, op een punt van leider Zaffelare maar wel met twee wedstrijden meer gespeeld.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de vierde competitieweek en de stand. (Meer).
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand - Marke:                              3-1
  Mooie overwinning tegen de derde.

bullet

1ste prov. heren: Eevoc Ertvelde-Evergem - JTV Brigand B:  3-1
 Door deze nederlaag staat JTV een punt achter op een leidersduo.

bullet

2de prov.B heren: JTV Brigand C:                                geen wedstrijd

bullet

2de prov.b dames: Gevoc Gent - JTV Brigand:                         3-1
 

bullet

Handbal

bullet

 Handbalclub Groot-Berlare:                                         geen wedstrijd

 

5 november 2011

Meer Berlaarse politici op anti-asbestbetoging in Schoonaarde

Volgens de organisatoren een tweehonderdtal, volgens de politie 113 betogers trokken deze namiddag van Juventus Schoonaarde naar het terrein waarop het bedrijf Asbeco asbest wil verwerken. Tussendoor staken ze de Scheldebrug over om ook de Berlaarse proteststem tegen het bedrijf zichtbaarheid te geven. "Tijdelijk nog te bekomen: schoone-aarde. Dus geen asbest" stond op de spandoek te lezen die de stoet voorafging. De affiches met 'Huis te koop' en tegen het asbestgif hangen al aan heel wat huizen. "Ja, het leeft zeker bij de bevolking", wil iemand langs het traject kwijt, onmiddellijk gevolgd door: "Wanneer is de betoging in Dendermonde?". Voor die betoging, op 11 november met start om 14 uur op de gedempte Denderparking, hopen de organisatoren op nog meer deelnemers.

Voor de betoging van vandaag las Eddy Mertens nog eens voor waarom de bevolking geen asbestverwerking op die plaats wil: het gevaar voor de volksgezondheid, zowel door de verwerking als door de aanvoer door drukke dorpscentra. "En dat in een regio die al zoveel doden door longkanker heeft." Men blijft zich vragen stellen bij de contacten tussen de provincie en het bedrijf, bij het geringe belang dat hier wordt gegeven aan 'locatie voor lokale industrie', "Wat niet kan worden gezegd van een bedrijf dat 100.000 ton uit heel Vlaanderen wil verwerken." "Wij willen de zwarte plek in Vlaanderen niet worden en vragen dat de plannen ver van bewoning worden gerealiseerd.", kan als samenvatting dienen. Aan het bedrijf voegde Pascal De Roock daar nog aan toe dat het verleden al heeft aangetoond dat men er niet kan op vertrouwen dat het bedrijf alle regels zal naleven. In de bus van het bedrijf werden twee protestbrieven gestopt.

In de stoet was ook Berlare goed vertegenwoordigd, waaronder politici van Open Vld, sp.a en N-VA en ACV-leden. "Het gaat inderdaad ook om de gezondheid van de Berlaarse inwoners", zei burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld). "We hebben ons van in het begin verzet tegen de plannen om dergelijk bedrijf hier te plaatsen. Spijtig genoeg heeft men nagelaten om bij de opmaak van het Ruimtelijke Uitvoeringsplan te detailleren dat dergelijk bedrijf hier niet kan", aldus milieuschepen Wim Arbijn (sp.a). "Zoals al in ons infoblad te lezen was, vindt N-VA dit geen geschikte plaats", vatte Harry De Paepe het partijstandpunt samen.

Het actiecomité werkte intussen een nieuwe site uit, met de petitie waarmee men de provinciale bestendige deputatie wil overtuigen om het bedrijf ook geen proefperiode van twee jaar toe te staan. De bedrijfsleider zou intussen al laten verstaan hebben alle middelen te willen aanwenden om een vergunning te krijgen. Als de deputatie die weigert, kan hij nog bij de bevoegde minister proberen alsnog gelijk te krijgen.

 

3 november 2011

Familiegeweld, ook in Berlare

Familiegeweld staat dezer dagen veel in de (nationale) media. In juli had deze site een interview met een slachtoffer uit deze gemeente, later aangevuld met informatie door de cel binnen de politiezone Berlare-Zele die mensen met deze problemen helpt.

 

3 november 2011

Tiende werkjaar

Deze site is sinds enkele dagen aan het tiende werkjaar begonnen. Op 31 oktober 2002 werd het eerste artikel geplaatst, op 1 november de site online geplaatst. De bedoeling - hoewel iets minder actief - blijft voor deze gemeente nieuws brengen op een wijze waarop het niet meer in de 'normale' media gebeurt. Dit wil zeggen met ruimte voor achtergrondinformatie, met het plaatsen in een ruimere context, om mensen meer te betrekken bij en te interesseren voor de lokale politiek. Daarnaast wil deze site ook ruimte geven aan mensen van hier (zelfs al wonen ze niet meer hier) om het verhaal te vertellen over hun speciale belevenis, hun beroep.

Het blijft ook nog altijd de bedoeling dit niet alleen te doen. De inbreng van meer mensen kan de inhoud alleen maar verrijken.

 

oktober 2011

 

30 oktober 2011

Berlare blijft protest tegen Asbeco steunen

Het gemeentebestuur blijft zich verzetten tegen de mogelijke komst van een asbestverwerkend bedrijf in Schoonaarde, en is dan ook niet opgezet met de mogelijke beslissing om een proefperiode van twee jaar toe te laten. "Wij dienen via de normale procedure telkens bezwaar in bij de stad Dendermonde en brengen ons standpunt ook over naar de bestendige deputatie. ", zegt burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld). Het gemeentebestuur zal ook aanwezig zijn tijdens de protestbetoging volgende zaterdag (zie ook 28 oktober)

 

29-30 oktober 2011

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Galop:                            2-7
BV kon eerst scoren, maar de autoritaire leider nam al voor de rust alle illusies weg.

bullet

4de nationale A: Wielsbeke - SK Berlare:                              1-3
Door het onderling gelijkspel van de twee ploegen voor SK, kruipt het als derde een punt dichter.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Zaffelare:                                 0-2
Door het verlies in deze topper, wisselen beide ploegen van plaats: Zaffelare leidt met één punt meer (en twee wedstrijden minder gespeeld). 
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de vierde competitieweek en de stand. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Ekdadspor Zele - La Doce Overmere: 4-11
Halfweg was het met een 1-7 stand op het bord al gespeeld. Bjorn Claus werd matchwinnaar met 5 rozen.
La Doce, dat na drie wedstrijden in een week nu twee weken vrij is, staat met 10 punten uit 8 matchen op een 9de plaats op 15 teams. De ploeg hoopt tegen eind december met een twintigtal punten de winterstop in te kunnen gaan. Vorig jaar had het 14 punten.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  Nivelles - JTV Brigand:                           3-1
Tegen de tweede was wellicht moeilijk meer te halen. 

bullet

1ste prov. heren: JTV Brigand B - Kangoeroes Aalst:              3-1
JTV leidt met een punt voorsprong.

bullet

2de prov.B heren: WD Wetteren A - JTV Brigand C:                2-3

bullet

2de prov.b dames: JTV Brigand - Arthus Real Wetteren C:     3-0 
Ook de dames hebben nu een punt voorsprong.
 

bullet

Handbal

bullet

 Evergem - Handbalclub Groot-Berlare:                                     26-25

 

28 oktober 2011

Asbestprotest: Schoonaarde stelt zich (bijna) te koop

Omdat de provinciale commissie die de bestendige deputatie moet adviseren over het al dan niet toelaten van een asbestverwerkend bedrijf in Schoonaarde, een proefperiode van twee jaar voorstelt, beslisten een honderdtal inwoners van deze deelgemeente van Dendermonde vanavond om opnieuw protestacties op te zetten. Ze kregen daarbij al de steun van een tiental inwoners uit de Donkgemeenten, die vrezen dat het asbesttransport naar het bedrijf ook door deze gemeente zal moeten en zo ook hier voor gevaar zorgen. De initiatiefnemers voor de actie hadden trouwens heel wat lof voor de medewerking die men vanuit Berlare, ook van het gemeentebestuur al kreeg.

De komende dagen verschijnen er weer protestborden, gaan vrijwilligers rond met een petitie en affiches, en wil men zwarte vlaggen uithangen. Afspraken zijn ook al gemaakt voor manifestaties in Schoonaarde zelf op zaterdag 5 november en in Dendermonde op 11 november. Voor al deze acties rekent men op de steun van inwoners uit omliggende gemeenten. Door het asbestproces over Eternit in Kapelle-op-den-Bos hoopt men op nationale (pers)belangstelling. Daarvoor wil men ondermeer het dorp via Ebay te koop aanbieden. (zie ook 8 augustus 2011 en 26 augustus 2009).

 

28 oktober 2011

"Tonnagebeperking in Uitbergen haalt niets uit"

Volgens de nieuwssite voor Wichelen zorgt het verbod om met vrachtwagens door Uitbergen te rijden niet voor extra zwaar verkeer door Wichelen en Schellebelle. Burgemeester Taylor van Wichelen: "Uit tellingen gedurende een maand blijkt dat er in 2006 5.079 vrachtwagens richting Overmere reden en 2.355 richting Wichelen. Na de tonnagebeperking in 2009 zijn dat er 4.090 en 8.795. Blijkbaar wordt het verbod op zwaar vervoer er niet nageleefd en nauwelijks gecontroleerd."


Aanvulling (30/10). Zowel burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) als schepen voor mobiliteit Wim Arbijn (sp.a) zeggen dat de verhoogde cijfers van zwaar verkeer door Uitbergen wellicht te maken hebben met de zandaanvoer voor de Sigmawerken. Ze beklemtonen dat de politie regelmatig controles en ook tellingen houdt om de evolutie te volgen.

 

28 oktober 2011

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Pallieters Zottegem -La Doce Overmere: 8-1 (maandag gespeeld)
Door een foutje van de thuisploeg en van de bond stonden zowel La Doce als de scheidsrechter in de verkeerde zaal. La Doce raakte nog op tijd in de juiste zaal, de scheids werd niet meer gezien. Dit alles in combinatie met teveel chaos in het spel zorgden voor dit te zware verlies!
 

bullet

Shorttrack

bullet

Wereldbeker. Snelschaatser Robin Van Steen uit Overmere neemt vandaag voor het eerst deel aan een Wereldbekerwedstrijd, in het Canadese Saguenay. Hij is al maanden in dat land om zich volop voor te bereiden. Hij hoopt vooral om de kwalificatiewedstrijden te overleven, niet gemakkelijk want de meeste andere deelnemers zijn fulltime profs. Zijn volgende doel is kwalificatie voor de Olympische Winterspelen van 2014. Je kan zijn uitslagen hier zien.

 

26 oktober 2011

Nieuw gemeenteraadslid

Tijdens de gemeenteraadszitting van vanavond nam Frank Van Laere de plaats in van Michel Van der Haegen, die  om beroepsredenen ontslag heeft genomen. Bij het punt over begrotingswijzigingen uitte de CD&V bezorgdheid over de grotere prijskaart van verschillende projecten. De burgemeester gaf aan dat men bij de begrotingsopmaak bij enkele projecten nog niet echt alle gegevens had om een correcte raming in te brengen. Er waren discussies over de openingsuren van de bibliotheek in Overmere en over de stijgende dagligprijs in het OCMW-rusthuis ("Vooral door de grotere ruimte en door indexaanpassingen, maar zeker in de lijn van wat elders wordt gevraagd", volgens de voorzitter). Vragen waren er onder meer over de kasteelomheining (Burgemeester: "De werken zijn aangevat met het maken van het nieuwe hek."), de DDS-plannen aan de Zandstraat (Burgemeester: "Te vroeg: wachten tot we een totaalvisie voor de regio hebben.") en over de kerkhoven (Burgemeester: "Niet tevreden met voorstel van studiebureau voor kerkhof Berlare, in Uitbergen zijn gronden aangekocht en moet eerst nog een bouwvergunning worden verleend, en Overmere is voor volgende legislatuur."). Meer.

 

22-23 oktober 2011

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - AZ 77:                        2-4
Met een volledige ploeg had hier meer ingezeten.

bullet

4de nationale A: SK Berlare - Meldert:                                0-5
Zware thuisopdoffer...

bullet

4de prov. E:  Gentbrugge - SKV Overmere:                       2-2
SKVO blijft leider, met twee punten meer dan Zaffelare en Wichelen (dat wel een wedstrijd minder speelde).

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de derde competitieweek en de stand. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Vedett Kalken:          2-2 (vrijdag gespeeld)
Een spannende en stevige partij. Bart Wauters bracht La Doce in de laatste seconden terug op gelijke hoogte.
De ploeg speelt drie wedstrijden op acht dagen: ook maandag en vrijdag.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand geen wedstrijd.        

bullet

Provinciale bekerwedstrijden heren:
bullet

JTV Brigand B - Griffoenen Steenhuize:                           3-0

bullet

Kangoeroe Aalst A - JTV Brigand C:                                3-0

bullet

Provinciale bekerwedstrijden dames
bullet

JTV Brigand - Avo Melsele C:                                            3-0 (woensdag gespeeld)
 

bullet

Handbal

bullet

 Handbalclub Groot-Berlare - Temse 2:                                     23-25

 

22 oktober 2011

Luiers niet meer apart opgehaald in containerpark

Verko, dat de containerparken in de DDS-regio uitbaat, meldt dat vanaf januari luiers niet meer apart worden ingezameld. De reden: de onderdelen van luiers worden niet meer gerecycleerd en komen dus met het andere restafval in de verbrandingsovens terecht. Verko stopt nu al met de verkoop van de speciale witte zakken en neemt van begin december tot eind februari de al gekochte zakken terug. Men wijst er nog op dat herbruikbare katoenen luiers milieuvriendelijker zijn.

 

21 oktober 2011

Politie controleert fietslichten

Zoals de vorige jaren controleert de politie tijdens de donkere maanden of fietslichten wel voldoende werken. "Gezien worden is levensreddend" is het moto. Nu al werden een twintigtal PVs uitgeschreven wegens het niet gebruiken van het fietslicht of een waarschuwing voor een defect licht. Overtreders die jonger zijn dan 16 kunnen worden opgelegd om bij de politie een verkeersles te volgen.

 

19 oktober 2011

Twee raadsleden beantwoordden de vragen al

Twee raadsleden hebben intussen al geantwoord op de vragen die deze site hen naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen stelde. Zie hier.

De Jeugdraad plant, zoals vorige keer, ook enkele acties in de aanloop van de verkiezingen. Ze maken hun kalender nu vrijdag bekend, tijdens de Dag van de Jeugdbewegingen.

 

Hierbij willen we ook nog eens de vragenlijst in herinnering brengen van voor de verkiezingen van 2010, meer bepaald de hoofdstukken over de financiële crisis, solidariteit, de overheidstaken en belastingen en sociale bijdragen.  Vermits nu pas de onderhandelingen hierover echt zijn begonnen, kunnen de antwoorden nog steeds helpen. Of de deelnemers aan de G1000 inspireren (inwoners van deze gemeente bij ?). Twee inwoners hebben hun antwoord al ingestuurd.

 

16 oktober 2011

N-VA gaat alleen naar de gemeenteraadsverkiezingen

Gisterenavond maakte N-VA, tijdens de streekbierenavond in Uitbergen, bekend dat de partij alleen naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 gaat, en dus niet, zoals in 2006, in kartel met CD&V. Volgens voorzitter Marnic De Wilde gebeurt dit op vraag van 90% van het stijgend aantal leden. Hij is ervan overtuigd dat de partij met een sterke lijst de uitdaging kan aangaan om het nationale succes van de partij naar deze gemeente over te brengen. Wat het programma betreft: "Er wordt momenteel niet slecht bestuurd, maar er zijn zeker nog veranderingen nodig. Als partij tussen de twee grote blokken, Open Vld en CD&V, zullen we niet zomaar kritiek spuien, maar een betrouwbare en correcte politiek verdedigen."

Meer.

 

15-16 oktober 2011

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA eerste reeks: Camu - Blauwe Vlam:                    7-1    
Zware nederlaag bij de leider, die vooral in de tweede helft de maat nam van een BV-noodploeg.

bullet

4de nationale A: FC Izegem - SK Berlare:                      4-1            
SK volgt nu op drie punten van Terjoden en Izegem.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Beervelde B:                  3-1                 
SKVO opnieuw aan de leiding, maar wel met een wedstrijd meer gespeeld dan de tweede, Wichelen.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de tweede competitieweek en de stand. (Meer).
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand - Hemelveerdegem:     3-0        
 Met deze eerste overwinning raakt JTV de rode lantaarn kwijt.

bullet

1ste prov. heren:  Leeuwerik Lede - JTV Brigand B:           2-3
Met een wedstrijd minder gespeeld staat JTV derde, op twee punten van de leider.

bullet

2de prov.B heren: JTV Brigand C  geen wedstrijd

bullet

2de prov.b dames: Argos Waarschoot - JTV Brigand:        3-2
 Omdat de andere medeleiders nog zwaarder verloren, staat JTV alleen op kop.
 

bullet

Handbal

bullet

Aalst - Handbalclub Groot-Berlare:                                        27-24
 

 

15 oktober 2011

Kinderopvangplaats door brand vernield

De voorbije nacht brak iets na half vijf brand uit in de woning van een onthaalmoeder aan de Van Tieghemstraat 50. De brandweerkorpsen van Berlare en Zele kwamen blussen. Volgens het parket is de woning volledig vernield. Volgens de eerste bevindingen zou alles op een accidentele brand wijzen. De bewoonster werd door de rook bevangen en werd voor alle zekerheid naar het ziekenhuis van Dendermonde gebracht. Ze kon het ziekenhuis na onderzoek weer verlaten.

 

Aanvulling 2: De ouders van de kinderen die bij Martine Uyttendaele worden opgevangen, het Sint-Annacomité en toneelvereniging Hand in Hand organiseren op 4 december een benefietmaaltijd voor de heropbouw van afgebrande kinderopvangwoning. Volwassenen kunnen kiezen tussen varkensgebraad of tongrolletjes (€13 ), voor kinderen staat een koninginnenhapje op het menu (€7). Te bestellen vanaf 28 oktober bij schoonheidsinstituut Vé, kapsalon Capper-ine, vishandel De Grauwe, bloemist Keppens, kinderkleding Pirouette, ’t Fruithoekje, slagerij De Brug Uitbergen, café Parking (Fina) Overmere, of per e-mail. Ook schenkingen zijn welkom.
Aanvulling 1: Met de hulp van de ouders van kinderen die door de onthaalmoeder worden opgevangen, is begonnen met het opzetten van een opvangplaats in het ouderlijk huis. Daar zullen de kinderen wellicht vanaf donderdag terecht kunnen. Tot dan trachten de ouders zelf een oplossing te vinden, of biedt de overkoepelende organisatie waar de onthaalmoeder is bij aangesloten, plaatsen in Zele ter beschikking.

 

15 oktober 2011

Bagazze wint Curieusquiz

Gisterenavond namen 22 ploegen deel aan de 11de quiz georganiseerd door Curieus. Bagazze, met enkel inwoners van hier, haalde het met 177 punten op 200. Zij hadden 6 punten meer dan 'Zo schaamtelijk' en 8 meer dan 't Gijzeldrama en Trivials. Organisator Wim Arbijn was zeer tevreden dat ook de laatste met 119 punten meer dan de helft had gehaald: "In de vragen zaten veel verschillende domeinen, dus het was echt een testen van de algemene kennis."

 

15 oktober 2011

Drukke dag

Wie vandaag in deze gemeente een activiteit zoekt, heeft keuze te over. Naast de verschillende sportcompetities zijn er ook alvast twee wandelingen: de halloweentocht van VVV Donkmeer en de Nacht van Duisterniswandeling van de gemeente in samenwerking met vzw Durme. Deze morgen was er al de verwenmoment in de bibliotheek, waar de bezoekers konden proeven van streekgerechten uit de eigen en omliggende gemeenten. De Wereldwinkel is speciaal open voor de Wereldvoedseldag van morgen. Vanavond treedt Willem Vermandere op in Stroming. En wie zich politiek op de hoogte wil houden: N-VA maakt tijdens de streekbierenavond de vooruitzichten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 bekend.

En we zijn ervan overtuigd dat dit lijstje niet volledig is ...

 

15 oktober 2011

Het klikt bij de plaatselijke sport- en jeugdverenigingen: actie om de autogordel te gebruiken

De komende maanden zal je op verschillende plaatsen posters en spandoeken zien en folders toegestopt krijgen waarmee 'ambassadeurs' van 14 plaatselijke jeugd- en sportclubs aanzetten om tijdens autoritten altijd de gordel te dragen. De actie 'Het klikt tussen ons' is een initiatief van SK Berlare dat onmiddellijk de volle steun kreeg van de gemeente, de verenigingen en de politie. Zij hopen alvast dat tegen mei volgend jaar iedereen die met de wagen naar deze clubs komt, inderdaad de gordel draagt. Maar ook dat deze actie anderen aanzet om het voorbeeld volgen. Om dat te beoordelen komen er nog enkele al dan niet aangekondigde controles, waarbij wie de gordel goed droeg in april deelneemt aan een tombola. De actie gaat wellicht ook buiten Berlare navolging krijgen. De Verenigingen voor Verkeersveiligheid en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde zien het als een pilootproject dat ze aan andere gemeenten, aan de nationale sportbonden willen voorleggen. Er zou sterke belangstelling zijn van de gouverneur van Vlaams-Brabant en de gemeente legde contacten met de Oost-Vlaamse provinciedeputatie.
 

De actie werd vanmorgen op het terrein van SK Berlare voorgesteld. De club zette ook vorig jaar al een actie op om leden en ouders aan te zetten om de verkeersregels te volgen. Deze actie kreeg alvast heel wat lof, zelfs van minister Crevits. Voor deze tweede actie konden ze meerdere clubs overtuigen om mee te doen. "Clubs hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid die verder reikt dan de gewone werking. Door samen te werken hebben we een groter draagvlak en een grotere impact", legt initiatiefnemer Bert De Meyer uit. Schepen voor mobiliteit, Wim Arbijn (sp.a), is alvast enthousiast: "Uiteraard zien we liever dat de kinderen te voet of met de fiets naar school of vereniging zouden gaan. Maar de realiteit is wat ze is: velen gaan met de wagen. Uit een telling uitgevoerd door vijf van de deelnemende verenigingen blijkt dat in Berlare minder mensen de gordel dragen dan het Belgische gemiddelde. En dat ligt al lager dan het Europese. Als studies dan zeggen dat twee op drie verkeersdoden hadden kunnen worden vermeden door het dragen van de gorden, willen wij deze actie dan ook volop steunen." De gemeente betaalt de folders en posters, rijschool Donkmeer de spandoeken. Via de gemeentelijke website (zie bij de rubriek Verkeer en veiligheid) is meer informatie verkrijgbaar en op facebook kan je foto's en filmpjes zetten over hoe je zelf het gordel dragen promoot, en zo prijzen winnen.

 

13 oktober 2011

Sport

Voetbal      
bullet

4de nationale A:  SK Berlare: Vandaag raakte bekend dat verdediger Tjorven De Brul (ex-Club Brugge, ex-Lokeren en sinds 2009 bij SK) onmiddellijk trainer wordt bij reeksgenoot Gent Zeehaven. Voor het seizoen was al afgesproken dat hij een aanbod als trainer zou mogen aannemen. SK wil hem een afscheidswedstrijd bieden als dank voor de steun die hij de club de voorbije moeilijke jaren gaf, maar belooft ook een warm welkom als Gent op 21 april voor de competitiewedstrijd naar Berlare komt.

 

12 oktober 2011

Gemeenteraadsverkiezingen 2012 - Een vragenlijst naar de gemeenteraadsleden

Als voorbereiding naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 stuurde deze site in april een vragenlijst naar alle politieke partijen. Zij antwoordden allemaal.

In een tweede actie werden vorige zondag vijf vragen naar alle gemeenteraadsleden gestuurd. En er is al een antwoord.

Meer info staat op deze pagina. Uw reacties zijn welkom.

 

11 oktober 2011

Studenten in de prijzen

Vandaag raakte bekend dat twee studenten uit de Donkgemeenten prijzen haalden in hun studiedomein.

Bij een internationale bloemschikwedstrijd in Alden Biesen werd vorige donderdag Diego Van Swalm uit Berlare tweede. Zoals winnares Lore Kints uit Rollegem studeert hij aan de provinciale tuinbouwschool. En Pieter Temmerman uit Uitbergen won met twee andere tweedejaarsstudenten toegepaste informatica van de Aalsterse afdeling van Hogeschool Gent een Cera Award voor het ontwerpen van een digitaal systeem voor personeelsevaluatie. Kringvzw uit Aaigem, een onafhankelijk trainings- en adviesbureau voor de non-profitsector, gebruikt het.  Hun ontwerp werd gekozen uit de voorstellen die 58 studenten uit Aalst in kleine competitieve groepjes hebben uitgewerkt. De Cera Awards zijn bedoeld als aanmoediging voor technische innovaties.

 

9 oktober 2011

Boerenkrijgherdenking

In Overmere werd vanmorgen herdacht dat daar op 12 oktober 1798 de Boerenkrijg begon. Vanuit Hasselt, waar die strijd tegen het Franse bewind eindigde, was een hele bus vertegenwoordigers aanwezig. In december is er bij de herdenking van de laatste veldslag een tegenbezoek.

 

9 oktober 2011

Indrukwekkende 'Missie'-monoloog over missionariswerk

Terwijl Bruno Vanden Broecke (KVS) de theatermonoloog 'Missie' van David Van Reybrouck sinds 2007 in de grotere zalen in binnen- en buitenland (nog onder meer in Keulen, St-Vith, München, Amsterdam, Liechtenstein, Baden, Marseille ...) brengt, kreeg Marcel Thijs, broer van missionaris André, de toelating om het stuk in kleinere zalen te brengen. Het steuncomité voor pater De Visscher bracht het stuk en de auteur gisteren naar Stroming.  Meer.

 

9 oktober 2011

Jeanne De Vos (ziek) niet naar Zele

Het dekanaat Zele had zuster Jeanne De Vos, alom geroemd voor haar werk in India, uitgenodigd voor een spreekbeurt op 26 oktober in Zele. Wegens ziekte diende zij echter af te zeggen.

 

8-9 oktober 2011

Sport

bullet

Triatlon
bullet

Iron Man Hawaï. Veerle D'haese nam voor de tweede keer deel aan de befaamde triatlonwedstrijd. Ze eindigde in 10u16min01sec als 606de in de totaalstand, 13de in haar leeftijdsgroep. Over het zwemmen deed ze 1u14min18sec, het fietsen deed ze in 5u31min31sec en het lopen in 3u24min34sec.
 

bullet

Wielrennen
bullet

Parijs-Tours is gewonnen door Greg Van Aevermaet, de Zelenaar die al enkele jaren in Berlare woont. Het is wellicht van Fred De Bruyne geleden dat een inwoner uit deze gemeente een klassieker won.
 

bullet

Voetbal      
bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Maldegem:                                   2-1                     
SK wint voor de vijfde keer op rij en blijft zo leider.

bullet

4de prov. E: Avr. Gent - SKV Overmere:                                       0-3
SKVO komt hierdoor voorlopig (enkele ploegen moeten de zesde competitiewedstrijd nog spelen) op de tweede plaats.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de eerste competitieweek. (Meer).
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: VC Walhain - JTV Brigand:                           3-1
Met geen van de drie wedstrijden gewonnen staat JTV laatste.

bullet

1ste prov. heren:  JTV Brigand B - VC Hebo Borsbeke-Herzele: 3-0
Deze ploeg staat op een gedeelde eerste plaats.

bullet

2de prov.B heren: JTV Brigand C  geen wedstrijd

bullet

2de prov.b dames:  JTV Brigand - Griffoenen Steenhuize:           3-0
En ook de dames staan op een gedeelde eerste plaats.

 

8 oktober 2011

Lynn De Coninck 2de eredame

Lynn, uit Overmere, werd in Oudenaarde gekroond tot 2de eredame in de Miss Stylewedstrijd. Net als vorig jaar kwam de winnares, Hanne De Geyter, uit de streek waar de verkiezing plaats vond. Eerste eredame werd Nikita De Moye uit Erembodegem (Aalst). Lynn dankt iedereen die een stem op haar uitbracht.

 

3 oktober 2011

Bloedinzameling en cursus

Het Rode Kruis zamelt donderdag bloed in in Stroming, tussen 17 en 19.30uur.

En morgen start in het Rode-Kruislokaal (Dorp 96) een - gratis - helpercursus. Geïnteresseerden worden om 19 uur verwacht.

 

1-2 oktober 2011

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

4de nationale A: Wingene - SK Berlare:                                   0-2                     
En zo medeleider !

bullet

4de prov. E: SKV Overmere - VS Destelbergen:                     2-2
 SKVO staat nu 5de op drie punten van de leider.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de derde selectiewedstrijden voor de beker. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Terjoden 04 - La Doce Overmere:             6-3
De lichtblauwen hadden een collectieve offday. Volgende week geen wedstrijd door de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Kazachstan.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: JTV Brigand - Kemzeke:                               1-3

bullet

1ste prov. heren: VC Kuros Zulte - JTV Brigand B:                         2-3

bullet

2de prov.B heren: JTV Brigand C -  SSJ Hememveerdegem B:  0-3

bullet

2de prov.b dames:  Nazareth C - JTV Brigand:                               0-3
 

bullet

Karate

bullet

Provinciaal kampioenschap: de plaatselijke club, Kusanku, organiseert op zondag 9 oktober de provinciale kampioenschappen. In de voormiddag zijn er de katawedstrijden of de stijloefeningen (prijsuitreiking kort voor de middag), in de namiddag de kumite of de gevechten (bekeruitreiking omstreeks 16 uur).
 

september 2011

 

28 september 2011

Sport

bullet

Wielrennen

bullet

3de Grote Prijs Fred De Bruyne. Kenny Dehaes won de massaspurt van de 3de Grote Prijs Fred De Bruyne, zoals de kermiswedstrijd voor eliterenners voortaan heet. Die koers werd dit jaar voor de 60ste keer georganiseerd en werd op gang geschoten door de eerste winnaar, Robert Vercammen. Maar liefst 148 renners reden mee, en ze hadden er zin in: voor geen enkele van de 14 ronden van 14,2km hadden ze een kwartier nodig. Al van in de eerste ronde waren er ontsnappingen, telkens met renners uit de eigen gemeente. Oliver Naessen zorgde voor de eerste uitval. Preben Van Hecke ontsnapte op het einde van de tweede ronde. Greg Van Aevermaet reageerde en dat leidde tot een groep van 14 die zo'n acht ronden met iets meer dan een minuut voorop bleven. Ook na de hergroepering probeerden verschillende renners het peloton te ontlopen, maar het peloton bleef het tempo heel strak houden. In de laatste ronde probeerde Van Aevermaet het nog eens, maar de Lottorenners zorgden ervoor dat het alsnog een massaspurt werd, met Kevin Dehaes als snelste voor de Brit Andrew Fenn en Thomas Vernaeckt. Voor organisator Berlare Sportief, gekweld door bestuurs- en financiële problemen was de opkomst van zowel renners als publiek een enorme opsteker. Dit jaar konden ze dank zij de gemeente en verschillende sponsors nog instaan voor vier druk bezochte kermiskoersen, voor de toekomst rekenen zij op de medewerking van nog enkele mensen, die ondermeer voor nog meer sponsoring kunnen zorgen.

 

26 september 2011

Peter Aesaert haalt het niet (zie ook 22 september)

Peter Aesaert van 't Laurierblad kon vandaag de jury niet voldoende overtuigen en zal daarom niet in de voetsporen treden van zijn baas, Guy Van Cauteren, die in 1993 brons haalde in de Bocuse d'Or-kookwedstrijd.. Robbrecht Wissels, de chef van het Aalsterse Belgocatering, werd als Belgische deelnemer gekozen voor de Europese finale.

24-25 september 2011

Sport

bullet

Voetbal    
bullet

MTSA beker 1ste voorronde: Stars - Blauwe Vlam:              5-2
 Zwaar onderuit hoewel beide ploegen aan elkaar gewaagd waren.

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Poperinge:                             3-1
6 op 12 en de thuisreputatie opnieuw versterkt.

bullet

4de prov. E: Muide B -  SKV Overmere:                                 3-3
SKVO blijft derde, maar de kloof met de top wordt groter.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de derde selectiewedstrijden voor de beker. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: De Buurders Herzele - La Doce Overmere: 1-5
La Doce was direct bij de les, na 5minuten stond het al 0-3. Gesteund door een bijna onklopbare La Doce-doelman werd het uiteindelijk 1-5.
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: Bolderberg - JTV Brigand:                        3-1           

bullet

1ste prov. heren:  JTV Brigand B - Mezo Zottegem:                   3-0

bullet

2de prov.B heren: Griffoenen Steenhuize - JTV Brigand C:      3-0

bullet

2de prov.b dames:  JTV Brigand - Kangoeroes Aalst:              3-1

 

22 september 2011

Kok uit 't Laurierblad in selectieproef Belgische deelnemer Bocuse d'Or

Maandag doet Peter Aesaert, chef kok in 't Laurierblad, mee aan de laatste selectieproef om de Belgische deelnemer aan de Bocuse d'Or (zowat het officieuze kook-wereldkampioenschap) aan te duiden. Zijn 'tegenstanders' zijn Henri Decroix (Les Cuisines Bruxelloises uit Brussel) en Robbrecht Wissels (Belgocatering uit Aalst). Zij moeten tijdens het Horeca Life salon in het Brusselse Tour&Taxis onder meer een tong met garnalen, ossenstaart en ribstuk klaarmaken, waarbij ze zelf de garnituur mogen bepalen. De Europese finale van Bocuse d'Or heeft plaats in de lente van volgend jaar, in Brussel.

 

21 september 2011

Gemeenteraad keurt RUP en onteigeningsplan voor bedrijventerrein in Overmere goed

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en het onteigeningsplan voor het lokaal bedrijventerrein (5ha) in Overmere is nu gemeentelijk goedgekeurd. Als de provinciale bestendigde deputatie de beslissing bevestigt, en de Vlaamse overheid de onteigeningsvoorstellen aanvaardt, kan worden begonnen met de verdere stappen. Het zou wel nog kunnen dat een deel van het RUP, de omvorming van de KMO-zone aan de Broekstraat tot woonzone, door de deputatie wordt geweigerd, maar dat zal de uitwerking van de nieuwe zone niet vertragen. Hoe dan ook verwacht men dat het nog wel een aantal jaar kan duren voor er zich bedrijven kunnen vestigen. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) verzekerde nogmaals dat het om kleine bedrijven gaat die zelf weinig overlast bezorgen en dat de groenbuffer tegelijk met de wegenwerken moet worden aangelegd. Er zouden nu al meer geïnteresseerde bedrijven zijn dan het maximum aantal percelen dat men kan voorzien. Men heeft getracht aan zoveel mogelijk bedrijven plaats te bieden. De percelen zelf zullen tussen 800 en 4500m2 groot zijn. Daarnaast komt er op het terrein een gebouw waar verschillende bedrijven een ruimte kunnen huren, en een parkeerplaats voor vrachtwagens.  Meer over deze gemeenteraadszitting.

 

21 september 2011

Kerkdief opgepakt

De politie pakte gisteren Glenn P. (1986 - woonplaats niet gekend) op als verdachte van diefstallen in de kerken van Berlare, Zele en Lokeren, gepleegd sinds mei. Hij zou er de offerblokken hebben leeggehaald, waarbij de buit van  €5 tot meer dan €600 bedroeg. De onderzoeksrechter bevestigde de aanhouding.

 

20 september 2011

Gemeenteraadsagenda

Toch wel enkele belangrijke punten op de agenda voor de gemeenteraadszitting van woensdag 21 september (20.30 uur). Zo wordt het definitieve ontwerp voor de KMO-zone in Overmere voorgelegd (met bespreking van de ontvangen bezwaren) en ook de uitbreiding van het politiekorps.

 

20 september 2011

Norm de Boekenworm zet kinderen gemeenteschool aan tot lezen

Deze namiddag ontvingen de leerlingen van de gemeenteschool in Uitbergen Norm de boekenworm en de 9 boekenbeesten. Zij zijn de figuren uit een zelf opgezet project waarmee de school de leerlingen opnieuw meer tot lezen wil aanzetten. "Uit de toetsen en examens bleek dat het leesniveau van onze leerlingen jaar na jaar achteruit gaat. Volgens de leerkrachten komt dit omdat de leerlingen thuis te weinig lezen", zegt An Mertens, directeur van de school. Norm de Boekenworm daagt iedereen van de school uit om tegen 30 juni 2012 meer dan 1000 boeken te lezen. Per gelezen boek ontvangen de leerlingen een jeton. "Om hen te stimuleren worden geregeld acties opgezet. Daarbij passen we ook de schoolomgeving aan. De acties houden ook rekening met de jaarkalender. Zo richten we rond Halloween een leeskamer met griezelboeken in, rond Kerstmis doen we een leessponsoractie, …"

 

18 september 2011

Sport

bullet

Voetbal    
bullet

MTSA eerste reeks: Labies - Blauwe Vlam:                         1-0
 Een late goal doet BV de das om. 

bullet

4de nationale A:  Petegem - SK Berlare:                              0-1
Met 6 op 9 start SK heel wat beter dan vorig jaar.

bullet

4de prov. E:   SKV Overmere - HT Zwijnaarde:                     1-1      
Door dit eerste puntenverlies komt SKV op de derde plaats, op twee punten van het leidersduo.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de tweede selectiewedstrijden voor de beker. (Meer).

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - La Furia Lebbeke: 0-3
La Doce moest de drie punten laten aan een sterker Lebbeke.

  •  

    15 september 2011

    Meer bezoekers aan Donkmeer 'dank zij inspanningen gemeentebestuur'

    Het gemeentebestuur van Berlare meldt dat er de voorbije zomer ondanks het mindere weer meer toeristen naar het Donkmeer kwamen. Men baseert zich hiervoor onder meer op het veel hoger aantal bezoekers in het toerismekantoor (5.350 eind augustus tegenover 3.053 voor het hele jaar 2010 en 1.035 in 2009) en in de Eendenkooi (zo'n 30.000), de 40 scholen die in juli alleen al het meer bezochten, en het hoger aantal verhuurde fietsen. En er was bijna steeds een massa volk voor de tentoonstellingen in open lucht en in het museum, voor de opvoeringen van My Fair Lady, de verschillende muziekfestivals en uiteraard de Waterfeesten. En zelfs het aantal vissers stijgt opnieuw.
    Volgens schepen René Kets (Open Vld) begint men nu al te profiteren van de gemeentelijke inspanningen van de voorbije jaren. Zo is het Donkoeverpark met het permanent open infokantoor en de minigolf een trekpleister, en het gratis openstellen van de Eendenkooi maakt het mogelijk rond het meer te wandelen. Daarnaast steunt de gemeente volop het stijgend aantal initiatieven op en rond het meer. Hij is vooral tevreden dat die initiatieven ook steeds meer door organisaties van buiten de gemeente worden opgezet, en zo helpen om een nieuw publiek aan te trekken.

     

    12 september 2011

    OCMW splitst sociale dienst

    De sociale dienst van het OCMW is sinds begin september in twee cellen gesplitst: de cel welzijn en de cel thuis- en ouderenzorg. Bij de eerste kan iedereen terecht voor vragen over leefloon, budgetbeheer, opvang- en arbeidsbegeleiding, en woonbemiddeling. De tweede is meer voor vragen over het woonzorgcentrum, de serviceflats, dienstenchequeonderneming, maaltijden aan huis, de huisbezoeken bij 80-plussers. Het OCMW hoopt hiermee de dienstverlening efficiënter te maken en gemakkelijker voor de mensen die vragen willen stellen. "Het wordt dus enerzijds specialiseren, maar onze mensen moeten uiteraard ook nog steeds op de hoogte blijven van wat in de andere cel gebeurt", zegt OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld).

     

    12 september 2011

    Vital Barholere dan toch geen presidentskandidaat

    Midden vorig jaar maakte Vital Barholere, een Congolees die al zeven jaar als politiek vluchteling in deze gemeente woont, dat hij dit jaar kandidaat zou zijn voor de presidentsverkiezingen in zijn land. Dit weekend liet hij weten daarvan af te zien. Hij wil zich met zijn partij, de Union des Bâtisseurs du Congo inzetten om te bemiddelen tussen de drie voornaamste tegenkandidaten voor Kabila. "Door de krachten te bundelen, hebben we meer kans", zegt hij. Wel zal hij zich in maart 2012 aanbieden bij de regionale parlementsverkiezingen. Hij hoopt zo iets te kunnen doen voor de bevolking van zijn geboortestreek, Bukavu in Zuid-Kivu.  

     

    12 september 2011

    Inbraak in Bareldonkkapel

    Zaterdagmorgen werd een inbraak vastgesteld in de Bareldonkkapel aan het Donkmeer. De daders konden, wellicht met een valse sleutel, de slotplaat van de toegangsdeur openen en zo ook in de sacristie komen. Uit een kast werd geld gestolen.

     

    10-11 september 2011

    Sport

    bullet

    Voetbal    
    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Belskes:                     3-8       
    Ruime nederlaag tegen leiders die aan 100% scoren. 

    bullet

    4de nationale A:  SK Berlare - Jong Lede:                          2-1         
    De derby dat dat tegen Zele moet vervangen, leverde alvast de eerste overwinning op.

    bullet

    4de prov. E:  Belzele B - SKV Overmere:                            0-2
    Of 6 op 6 en meteen aan de leiding.

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen van de eerste selectiewedstrijden voor de beker. (Meer).

     

     

    8 september 2011

    Familiaal geweld - de rol van de politie

    Op 20 juli verscheen hier een getuigenis over familiaal geweld. Aan de dienst Familiaal Geweld van politiezone Berlare-Zele stelden we enkele vragen over de oorzaken en over hoe de politie optreedt. Meer.

     

    8 september 2011

    Sport

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: Erembodegem -La Doce Overmere:  (maandag)
    La Doce was er, de scheidsrechter was er, de zaal stond klaar... maar de thuisploeg vaardigde amper 1 speler af. Jammer voor onze maandagavond.

     

    3-4 september 2011

    Sport

    De Blauwe Vlam begon vorig weekeind al met de MTSA-competitie, voor zaalvoetbalclub La Doce was het vrijdag de eerste wedstrijd, SK Berlare en SKV Overmere starten dit weekeinde, en de plaatselijke minivoetbalcompetitie maandag. De JTV Brigand-volleyballers wachten nog tot eind deze maand, maar hebben wel al  bekerwedstrijden. Deze site brengt opnieuw hun uitslagen, maar brengt ook graag resultaten van andere sporters en ploegen. Een mailtje, met eventueel een kort verslag, volstaan.

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - United 99 Wetteren: 3-6
    De openingsmatch werd verdiend gewonnen door het Wetterse team, dat de voorbije jaren steeds in de top 5 van het klassement stond.

    bullet

    Voetbal    
    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Bloopers:                          4-0
    Met juist elf spelers kon BV toch de punten thuis houden.

    bullet

    4de nationale A:  Terjoden Welle - SK Berlare:                          1-0
    SK, dat een aantal spelers wegens kwetsuren miste, geen punten uit de eerste wedstrijd halen.

    bullet

    4de prov. E:   SKV Overmere - SK Merelbeke:                           3-1
    SKVO nam alvast een goede start.

    bullet

    Volley
    bullet

    Beker van België:  JTV Brigand (1ste nationale heren) - Zonhoven: 0-3

     

    1 september 2011

    Politieraad bevestigt vertrouwen in politiekorps Berlare-Zele

    Tijdens een speciaal bijeengeroepen politieraad werd de goedkeuring gegeven aan de aanwerving van zes bijkomende politieagenten, zoals eerder al was aangekondigd tijdens de Zeelse gemeenteraad (zie 25 augustus). Bovenop krijgt de politie een patrouillehond, ofwel door de aanwerving van een hond uit een ander korps, of door zelf een hond op te leiden. En er komt een overlastcel. Daarin zal ook de Berlaarse burgemeester zetelen, maar de ambtenaar die de cel zal sturen, wordt door Zele aangeworven.

    De meeste tijd ging naar een verklaring van zonehoofd Chris De Rocker over de gebeurtenissen in de Zeelse Kloosterstraat op 13 augustus. Zover hij kon zonder afbreuk te doen aan het beroepsgeheim, schetste hij de gebeurtenissen, gaf aan wat uit de camerabeelden kon worden afgeleid, en hoe zijn manschappen de procedures hadden gevolgd. Hij kreeg daarop van de politieraad de verzekering dat men overtuigd is dat het korps goed en efficiënt had gehandeld. Burgemeester Poppe (Zele, Open Vld) vroeg de leden om te helpen de slechte perceptie die het korps door deze gebeurtenissen had gekregen, te helpen omzetten.

    Zelf werd hij hard op de korrel genomen, vooral door de Zeelse CD&V. Die verweet hem de zaken te lang op zijn beloop te hebben gelaten, de oppositievoorstellen (al langer twee agenten bij om overlast te bestrijden) steeds te hebben afgeblokt, en nu met enkele drastische beslissingen het tij te willen keren. Deze partij betwijfelde of de overlastcel, zonder echte experts, wel nuttig zal zijn. Poppe reageerde dat hij misschien een andere werkwijze had dan CD&V zou willen, maar eigenlijk dezelfde doelstellingen heeft. Hij verzekerde dat de cel met alle mogelijke betrokkenen zal overleggen. De Rocker herhaalde dat hij met twee extra mensen eigenlijk niets kon doen. Met zes, waarvan vier voor overlastbestrijding, denkt hij wel meer structureel iets te kunnen doen. Burgemeester Gabriëls (Berlare, Open Vld) zei de voorstellen volop te steunen. "De versterking van de dienst Jeugd en Gezin is zeker nodig en overlast moet ruimer dan in Zele worden aangepakt", zei ze.

     

    augustus 2011

     

    31 augustus 2011

    Meer Frans voor kleuters en 1ste leerjaar Ten Berge

    Morgen openen de scholen voor een nieuw schooljaar. In gemeenschapsschool Ten Berge zet men dit jaar volop in op meer begeleiding en nieuwe lesmethoden, en worden de initiatieklassen Frans, eerder al in de kleuterklassen gestart, naar het eerste leerjaar doorgetrokken. Directrice Kathy Van Langenhoven: "Om onze allerkleinsten op een leuke en toch individueel actieve manier te laten werken starten we dit schooljaar met 3 eerste kleuterklassen: onze peuterklas start met enkel kindjes die geboren zijn in januari en februari 2009. En ook in het lagere is een klas extra opgezet om de groepen klein te houden. Om inhoudelijker beter te werken, stelden onze kleuterjuffen vorig schooljaar een kleutervolgsysteem op waarbij alle ontwikkelingsdoelen gericht aan bod komen en dit op maat van elk kind. In het lagere wordt nog meer ingezet op leren leren en op actieve directe instructie. Binnen ons taalonderwijs wordt vanaf dit schooljaar - naast de taalinitiatie Frans - een nieuwe werkmethode uitgewerkt waarbij de spreek – en taalvaardigheid bij elke kleuter gemaximeerd wordt. De taalinitiatie Frans is uitgebreid naar de kinderen van het eerste leerjaar."

     

    29 augustus 2011

    Sport

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Gildenhuis:                                   1-5 (van zaterdag)
    Een slechte start van de competitie, vooral omdat de thuisploeg, met juist elf spelers, te weinig efficiënt bleek voor het doel van de tegenstanders.

     

    25 augustus 2011

    (Wellicht) 6 agenten bij in politiezone Berlare-Zele

    Tijdens de gemeenteraadszitting in Zele zei burgemeester Poppe (Open Vld) dat het schepencollege van Berlare akkoord gaat met de aanwerving van zes bijkomende agenten voor de gezamenlijke politiezone. Drie ervan zouden volledig door Zele worden betaald omdat zij uitsluitend voor het tegengaan van overlast in die gemeente zouden worden gebruikt, de drie anderen volgens de verdeelsleutel 60% door Zele, 40% door Berlare. Van die drie zou er een ook tegen overlast worden ingezet ("Ook in Berlare is er overlast", zei Poppe), een voor de versterking van de dienst Jeugd, en de laatste om de bijkomende administratieve taken verbonden aan de nieuwe wet die oplegt dat beschuldigden onmiddellijke bijstand van een advocaat moeten krijgen.

    Dat er agenten bijkomen is een onmiddellijk gevolg van de recente onlusten in de Kloosterstraat, de Zeelse uitgangsbuurt. Daar werd een man twee weken terug zwaar toegetakeld door de bestuurders van wagen die te snel door de straat was gereden en daarbij iemand had geraakt. Toen omstanders daar opmerkingen over maakte, begonnen de inzittenden te vechten. Woensdag legt zonechef De Rocker in een commissievergadering uit waarom de aanvallers nog niet zijn gearresteerd. Burgemeester Poppe zei dat volgens de procureur eerst de beelden van de veiligheidscamera's moeten worden bestudeerd en de procedure doorlopen die ook de verdediging kansen geeft. Overigens zouden er al getuigenisverklaringen zijn gewijzigd na een confrontatie met de beelden. De Rocker zal ook moeten uitleggen waarom agenten die op dat moment in de straat patrouilleerden, niet uit de combi kwamen. Naar verluidt hadden zij het bevel gekregen om op versterking te wachten.

    Het is al een hele tijd onrustig in Zele. De CD&V-oppositie sprak van een ernstige crisis en van te laks optreden door het schepencollege. Vooral de burgemeester werd geviseerd. Die kon uiteindelijk toch doordrukken dat de beslissing om de Kloosterstraat tijdens de weekeinden te sluiten met enkele aanpassingen (zo krijgen de straatbewoners de kans om toch tot hun woning te rijden) wordt gehandhaafd tot de volgende gemeenteraadszitting, om intussen onder meer woensdag te proberen tot een consensus met alle betrokken partijen te komen. "Een oplossing is niet evident. Zo pleitten de buurtbewoners om de straat niet af te sluiten", zei Poppe. Donderdag komt de politieraad samen, om onder over meer de aanwerving van de bijkomende agenten te beslissen.

     

    23 augustus 2011

    My fair Lady - 1995

    Omdat de uitvoering van dit jaar toch al zoveel nationale persbelangstelling kreeg, beperkt deze site zich nu (behalve het kort verslagje op 18 augustus) tot enkele artikels over de uitvoering in 1995 (zie hier onder '1995'). Toen vroegen de voorbereidingen nog bijna twee jaar, maar hing alles nog veel meer af van de inzet van vrijwilligers. Nu wordt steeds meer een beroep gedaan op beroepsmensen, al blijft de inbreng van 'amateurs' noodzakelijk om de productie leefbaar te houden, geven de initiatiefnemers toe.

     

    21 augustus 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal

    bullet

    V.M.D. de gust-tornooi. Squadra Overmere haalde het in de finale van Veteranen SKVO. MVC KWB-De Lantaarn werd een mooie derde. De winnaars van vorig jaar, Sundayboyz SKVO ontgoochelden met een 8ste en laatste plaats. "Heel het evenement baadde in een sfeer van sportiviteit en gezelligheid, en werd zo de perfecte opener voor Overmere-Kermis!", meldt onze verslaggever.
     

    19 augustus 2011

    Wellicht geen slachtoffers van hier in Pukkelpopramp

    Gisteren waren er ook verschillende jonge mensen uit deze gemeente op de Pukkelpopweide toen de storm er losbarstte. Voor zover geweten ontsnapten ze alle aan kwetsuren of erger.

    "Toen de wolken verschenen, waren we eerst blij. Het was tot dan heel warm geweest en wat regen zou voor afkoeling kunnen zorgen, dachten we", zegt Merijn Keppens. Dat veranderde echter vlug. "Plots kwam er een sterke wind op. Het grote videoscherm en de vlaggenmasten begonnen sterk te wiebelen." Hij raadde vriendin Kjersti aan om mee te gaan schuilen. . Eerst probeerden ze zich in de Clubtent te beschermen. Vandaar zagen ze hoe eerst het videoscherm viel, daarna de Chateautent. "Hoewel, plots werd alles heel wit. De regen veranderde in zware hagel. We zagen geen 50m ver meer." Toen ook hun onderkomen gevaarlijk begon te kraken, kozen ze enkele bomen als dekking tegen wind en hagel. De vele blauwe plekken tonen nog hoe hevig de hagel viel. "Het leek alsof men met een machinegeweer op me schoot", getuigt Merijn. Gelukkig duurde het niet lang. "Toen het wat over was, belde ik eerst onmiddellijk naar huis om hen gerust te stellen. Toen was nog niets in de media gemeld. Daarna kon ik nog sms'en naar de vrienden uit Berlare waarmee we samen op de wei van een boer kampeerden. Net op tijd want een beetje later was het netwerk overbelast. Gelukkig bleek niemand gewond. Mieke De Bruyne, de vriendin van Sven Van Der Linden, was nog net op tijd uit de ingestorte tent geraakt. Zij gingen nadien wel onmiddellijk naar huis terug. Ook Sven Possé en Evelien Guns beslisten naar huis te keren: hun tent was helemaal nat. De onze was nog droog. We beslisten daarom om nog te overnachten, en zo te vermijden dat we nog 's nachts op de wellicht drukke baan zouden moeten rijden. Ook onder meer Geert en Renaat Haleydt, Marc Van Boven en Femke Maes beslisten te blijven. Vanmorgen was het overigens nog druk." Iets voor 13 uur kwamen Merijn en Kjersti thuis, duidelijk nog aangedaan door wat was gebeurd. Maar gelukkig zonder letsels.

     

    18 augustus 2011

    Veel succes, My fair lady

    Vanavond brengen Festivaria en de vele tientallen beroeps en vrijwilligers voor het eerst een volledige opvoering van 'My fair Lady,' voor een volle tribune van vooral familie van medewerkers. Van morgen tot 3 september zijn er 12 opvoeringen voor de betalende en uitgenodigde kijkers.

    De nationale media (kregen en) zorgden dit keer voor veel aandacht. Zelfs het bericht dat regisseur Frank Van Laecke volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen op de Open VLD-lijst staat, droeg daar toe bij. Enkele korte bezoekjes tijdens repetities toonden al voldoende aan dat het opnieuw spectaculaire opvoeringen worden, met goede beroeps- en amateurspelers en (blijkbaar toch iets moeilijker te vinden) figuranten, met de nodige aandacht voor intimiteit en details, en met steeds verbeterende technische hulpmiddelen. Het decor, met vele bewegende delen en uitgewerkt met materialen die ook voor gekende series als 'Band of Brothers' worden gebruikt, is opnieuw indrukwekkend. De 'stoelendans' (met een opnieuw heel enthousiaste Rik Coppieters) kan wellicht later nog bij allerlei feesten voor beweging zorgen.

     

    18 augustus 2011

    Reisverhalen

    Het einde van de zomervakantie nadert. Misschien zet dit aan om anderen uit deze gemeente te laten kennismaken met - hopelijk prettige - ervaringen dichter of verder af van de Donkgemeenten. Zie ook hier.

     

    16 augustus 2011

    Wat is algemeen belang ?

    De laatste uitzending van 'Filosofisch kwintet' op Nederland 2 is de aanleiding om het debat over 'waarom democratie ?' terug in de aandacht te brengen. In dit debatthema werd eerder al opgeroepen om in kleine groepen over democratie te discussiëren, iets wat is opgenomen bij het G1000 debat dat momenteel onder meer door David Van Reybrouck wordt georganiseerd.

    Zie hier.

     

    16 augustus 2011

    Alma Herssens (99) met redder terug de lucht in

    De komst van de brandweer, deze namiddag, had niets te maken met een brand in het OCMW-woon- en verzorgingstehuis in Overmere. De Berlaarse afdeling was er met een ladderwagen voor een toch wel heel bijzondere gebeurtenis: Alma Herssens, die zaterdag 99 wordt, met brandweerman Jurgen Parijs van het Dendermondse korps  laten herbeleven hoe zij vijf jaar geleden werd gered.

    Aanleiding was een brief van de SPlusvereniging van Bond Moyson (BM). Roos Martens, educatief verantwoordelijke bij SPlus: "Een keer per jaar vervullen wij de hartenwens van een van de bewoners vaneen rusthuis dat op onze maandelijkse knipselkrant is geabonneerd." "Omdat we moeilijk konden kiezen wie we hiervoor zouden voorstellen, stuurden we een heel pak wensen op. Uiteindelijk kregen we van het bericht dat die van Alma, een van de twee bewoners die volgend jaar honderd worden, was uitgekozen", legde ergotherapeute Mien De Winter de bewoners uit. Alle bewoners mochten immers meevieren. Alma's wensen waren immers: haar redder nog eens ontmoeten, paling in 't groen eten, en iets doen met alle bewoners. De paling kreeg ze met haar familieleden als middagmaal en alle bewoners mochten van BM pannenkoeken met ijs mee-eten. Tussendoor was er het brandweerhoogtepunt. "Had jij geen krulletjes ?", vroeg ze toen Jurgen Parijs en Luc Cool binnenkwamen. Zij herinnerden zich nog hoe ze vijf jaar terug, tijdens de opendeurdag van hun korps, werden opgeroepen voor een brand boven een supermarkt aan de Gentsesteenweg. Ze zagen er Alma staan aan een open raam op de eerste verdieping. Jurgen zette onmiddellijk de ladder tegen het gebouw en ging haar kalmeren. Dan trok hij haar op de ladder, die Luc zacht naar beneden stuurde. Haar redders kregen vandaag een feestpakket met eten en drinken als geschenk, Alma dan weer bloemen. Daarna deed ze er alles aan om in de mand van de brandweerladder te geraken. Ze wou het voor geen geld missen. Met "Eigenlijk hoop ik ook nog eens met een luchtballon te mogen meevliegen" bewees ze achteraf geen schrik of hoogtevrees te hebben gehad.

     

    16 augustus 2011

    Muziek onder de bomen met nieuwe dirigent

    De muzikanten van 't Meziek hadden gisteren de weergoden mee voor hun traditionele concert 'onder de bomen' van het kerkplein. Ze konden tegelijk hun nieuwe dirigent voorstellen, de pas 20-jarige Vincent Alpaerts. "Iemand die ondanks zijn nog jonge leeftijd al heel wat heeft bereikt en het nog ver zal brengen. Hopelijk kunnen we er met onze groep nog veel van leren", zei voorzitter Stijn Van den Abbeele.

     

    8 augustus 2011

    Berlare steunt bezwaren tegen asbestbedrijf in Schoonaarde

    Tijdens een infovergadering verzekerde schepen Wim Arbijn (sp.a) vanavond dat Berlare de acties steunt tegen het nieuwe dossier om in Schoonaarde een asbestverwerkend bedrijf op te starten. De actievoerders van GAS (of Geen Asbest in Schoonaarde) legden uit dat Asbestco in het nieuwe dossier wel voor een milieueffectenrapport (MER) had gezorgd, maar ook de beoogde hoeveelheid naar meer dan 4800 ton per jaar had opgetrokken en de duurtijd tot 20 jaar verdubbeld. GAS hoopt terug op een massale steun, om zoals twee jaar terug de aanvraag te kunnen blokkeren. “We zijn vooral gekant tegen de manier waarop het bedrijf asbest wil behandelen. Door asbest in beton te ‘wikkelen’ wordt het gevaar immers maar tijdelijk bedwongen. Er zijn methodes die het asbest verwijderen. Die zijn duurder, maar lossen het probleem op”, aldus Pascal De Roock, een van de GAS-trekkers. Daarnaast vreest men de gevolgen van een brand of ander ongeluk op het terrein of bij de aanvoer van asbest van het bedrijf op de nabije dorpskernen, op het Scheldewater en de natuurgebieden langs die rivier. Dat er twee jaar terug al asbest werd gevonden en de brand eerder dit jaar op het terrein verminderde bij de actievoerders het al geringe vertrouwen in de goede bedoelingen van het bedrijf.
    Bewoners van Berlare werden opgeroepen om tegen vrijdag bezwaarschriften in te dienen bij het Dendermondse stadsbestuur, dat maandag haar eigen advies bepaalt. Dat kan aangetekend, door af te geven in Dendermonde, via email of door het voor vrijdagmiddag te bezorgen bij de technische dienst van Berlare, die zelf alles naar Dendermonde zal brengen. “Ook het bezwaar van de gemeente”, voegde Arbijn toe. Woensdagavond kunnen in de bibliotheek van Berlare affiches worden opgehaald en is hulp verkrijgbaar bij het opmaken van het bezwaarschrift. GAS heeft intussen ook een advocaat onder de arm genomen. In Schoonaarde zelf gaan GAS-sympathisanten dinsdagavond van deur tot deur rond met de oproep om een bezwaarschrift in te dienen. Verdere acties hangen af van de beslissing van het Dendermondse schepencollege.

     

    6 augustus 2011

    Waterfeestreacties welkom

    Vandaag met de verschillende triatlonformules, 'Ter land, ter Donk en in het meer' en het Summerfest en morgen met de eigenlijke Waterfeesten staat het Donkmeer voor een van de belangrijkste weekends van het jaar. Hoofddoel blijft deze regio bij een groter publiek gekend te maken, in de hoop dat toeristen ook tijdens de rest van het jaar toeristen naar het meer blijven komen. De opvoeringen van 'My fair Lady', later deze maand, dragen daar uiteraard ook toe bij, zoals de (tijdelijke) tentoonstellingen die in het museum en rond het meer worden opgezet.

    Reacties over deze Waterfeesten en over andere toeristische initiatieven, en voorstellen mogen altijd worden doorgestuurd.
    Uw reacties worden hier toegevoegd.

     

    6 augustus 2011

    Berlare tegen atoomwapens

    Vandaag 66 jaar geleden werd de atoombom boven Hiroshima gegooid. Vanuit die stad groeide de organisatie 'Mayors for Peace' die zoveel mogelijk burgemeesters in de hele wereld tracht te verenigen om zich samen voor een atoombomvrije wereld in te zetten. (Voor meer info: zie de site) Eind 2007 tekende ook burgemeester Gabriëls dat covenant. .
    Misschien kan aan het museum 'Op weg naar democratie' een aandachtspunt komen ?

     

    5 augustus 2011

    Sport

    bullet

    Triatlon
    bullet

    Op zondag 10 juli werd Bart De Schepper in het Duitse Roth 428ste (10u15min) op meer dan 3300 deelnemers aan de Roth Challenge, een volledige triatlon. En het was zeker een goed bezette triatlon: winnaar Andreas Raelert verbrak  met 7:41:33 uur het pas zeven dagen nieuwe wereldrecord van Marino Vanhonacker. Die had het record gebroken dat Luc Van Lierde 14 jaar geleden had gevestigd, overigens ook in Roth.
    http://www.challenge-roth.com/en/

     

    juli 2011

     

    24 juli 2011

    Lynn De Coninck is finaliste Miss Style Belgium

    De atlete uit Overmere (titels bij de jeugd op afstanden tussen 800 en 5000m op de piste, en in veldlopen) moet het daar momenteel wat kalmer aan doen. Ze wou haar vrije tijd met anders invullen, en dat gebeurde onder meer door zich in te schrijven voor de Miss Style-wedstrijd. "Geen missverkiezing zoals vele andere", zegt ze. "Van de kandidates wordt verwacht dat ze mooi, stijlvol en elegant zijn. Het is zeker ook geen vrouwonvriendelijke verkiezing, dus geen badpakkendefilé." De inschrijving gebeurde door een foto in te sturen. Een aantal inzenders werden daarop uitgenodigd, waarna de 13 finalistes werden gekozen. Die rekenen nu op zoveel mogelijk stemmen via het internet. Dat kan gratis, dus niet via betalende sms-voting. Lynn maakt zich niet te veel illusies, maar hoopt wel op een goed resultaat en op een prettige ervaring. Intussen kreeg ze wel al van enkele professionele fotografen de vraag om een fotoshoot te mogen houden. Stemmen kan via de www.missitems.be (zie daar linker kolom: polls, miss style 2012). 

     

    20 juli 2011

    Geweld in het gezin: "Ik wil getuigen"

    Deze site zoekt geen sensatie en onthield zich in het verleden ook altijd van artikels over situaties waarin mensen - al dan niet terecht - werden aangevallen of beschuldigd. Vorige week kwam de vraag om een artikel te schrijven over een vrouw uit deze gemeente die wilde getuigen over geweld in het gezin, toen ze nog thuis woonde. "Omdat ik iets wil doen voor anderen die in dezelfde situatie wonen en er niet kunnen of durven uit te vluchten", motiveerde Ann A. haar vraag. Haar getuigenis.

     

    12 juli 2011

    Logo van Gert Van Kerckhove opnieuw winnaar

    Het logovoorstel van Berlarenaar Gert Van Kerckhove werd uitverkoren in een wedstrijd om het logo voor de 25ste editie van het Sportgala van Middelkerke te kiezen. Er waren 36 inzendingen. Gert won er €1500 euro mee. In april koos ook de milieuraad van Sint-Gillis-Waas zijn voorstel als logo.

     

    12 juli 2011

    Sport

    bullet

    Wielrennen

    bullet

    Gert Van Avermaet, uit Zele maar nog enkele tijd in Berlare woonachtig, krijgt veel media-aandacht voor zijn eerste seizoensoverwinning en zijn groene trui in de Ronde van Oostenrijk. Eerder dit jaar werd hij wel onder meer negende in Milaan-Sanremo, zevende in Luik-Bastenaken-Luik en tweede in het eindklassement van de Ronde van België. Hij rijdt dit jaar zeker nog de Ronde van Wallonië en de Vuelta.
     

    11 juli 2011

    N-VA deelt BHV-prijs en rozen uit, en heeft kritiek op 11-julitoespraak

    De plaatselijke afdeling schonk vandaag een gele roos aan iedereen die vandaag de leeuwenvlag uithing. En ook vandaag lauwerde men de eigenaars van café “d’Afspanning” met de gloednieuwe BHV-Prijs (Berlaarse Handelzaak met Vlaamse naam). "Met deze prijs willen we voortaan handelszaken belonen die nog een Nederlandse naam aannemen, en niet iets verengelst zoals “Le Beachhouse”, “Lake View” of “Napoleon Games”, zegt voorzitter Marnic De Wilde.

    De afdeling uitte tegelijk kritiek op de 11-julitoespraak, gisteren in het kasteelpark.  "Op 11 juli-vieringen, betaald door de gemeenschap, verwachten we doorgaans neutrale of bijna-neutrale sprekers:  academici en bestuurders allerhande", klinkt het. "De toespraak van het groene parlementslid (Luckas Vander Taelen, nkb) betaamde niet, ging historisch kort door de bocht en leek doordesemd van een marxistische visie.  Het autonomiestreven van veel Vlaamsgezinden afdoen als idiote waanzin of Vlaams-nationalisten beschuldigen een onafhankelijke staat buiten Europa te wensen, zijn valse argumenten. N-VA Groot-Berlare vindt er niets mis aan om trots te zijn op je identiteit. Het is absoluut niet bekrompen of anderen uitsluitend", gaat het persbericht verder. De partij roept op om volgend jaar een spreker uit te nodigen die politiek neutraal is.

     

    10 juli 2011

    Waarom ik mijn leeuwenvlag hang ?

    Deze site tracht op een objectieve manier nieuws te brengen en om mensen aan te zetten om hun mening te geven. De eigen mening wordt gegeven via columns (tot 2004), via de redactionele tekst in de tot vorig jaar regelmatig gepubliceerde nieuwsbrief, en een keer per jaar rond 11 juli. Want dan hangen we de vlag uit. Waarom leest u hier. En hoewel die tekst al in 2003 werd geschreven, nog steeds actueel. Reacties zijn welkom, ook op de discussietekst die in 2008 werd voorgelegd.

     

    10 juli 2011

    Donkgemeenten zorgen voor prettige 11-juliviering

    De 11-juliviering bestond dit jaar uit de vierde 'Berlare zingt', gisteren op het Kapelleplein aan het Donkmeer, en de tweede 'picknick in het park', die vandaag in het kasteelpark in Berlare met een 'boombal' werd afgesloten. Voor beiden was er heel wat belangstelling. Dat de weergoden dit keer de kranen nog tijdig dichtzetten, hielp om er telkens een gezellige en sfeervolle activiteit van te maken.  Wat de picknick betreft, "Dit jaar was er meer medewerking van de verenigingen, waardoor er zeker voldoende eten en drinken ter beschikking was", zei Cultuurraadvoorzitster Lieve De Keukeleire.

    De toespraken kwamen van schepen Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) en van Groen!-parlementslid Lucas Vander Taelen. De schepen benadrukte dat deze viering vooral de betrokkenheid met de andere zes miljoen Vlamingen moet benadrukken, en moet doen stilstaan bij hoe men samen aan de toekomst moet werken. Vander Taelen zei bewust te willen provoceren met de stelling dat niet de Vlaamse beweging maar verschuivingen in de economische verhoudingen ervoor hebben gezorgd dat Vlaamse rechten nog nooit zo groot zijn geweest. Hij riep op om meer vooruit te kijken, te beseffen dat er een groei is naar een economisch evenwicht tussen de gemeenschappen, en af te stappen van het Vlaamse calimerogevoel en van het Waalse meerderwaardigheidsgevoel. Hij vroeg ook om Brussel - "Het best in het buitenland gekende deel van dit land en de hoofdstad van Europa" - niet te laten vallen. "Anders verliest Vlaanderen belangrijke economische troeven en richt het zich teveel op zichzelf." "En small is niet altijd beautiful, en wat we zelf doen, doen we niet altijd beter", voegde hij er aan toe. "We zouden er alleen armer op worden, en dan heb ik het niet alleen over geld. Al vrees ik dat er momenteel velen alleen daarover spreken. Laten we vermijden dat Vlaanderen meer arrogant wordt en met argwaan kijkt naar alles wat vreemd is." "Plus est en vous!", besloot hij.

     

    10 juli 2011

    Reacties op 'Processie'-debat
    Het discussiethema over de Sacramentsprocessie zorgde al voor twee reacties. Een aanzet tot meer ?

     

    7 juli 2011

    126 bloedgevers

    Zoveel mensen boden zich vanavond aan voor een bloeddonatie. Het Rode Kruis kan dat zeker gebruiken bij het begin van deze vakantie, want gekende donors werden via sms of telefoon nog aangemaand om zeker te komen. Lucien De Lathouwer, voorzitter van de Vriendenkring van Berlaarse Bloedgevers, was vooral tevreden omdat steeds meer jonge mensen zich aanbieden. De volgende inzameling in deze deelgemeente is in oktober.

     

    6 juli 2011

    Bloedinzameling

    Morgen, donderdag, kan men zich aanbieden als bloeddonor. Het Rode Kruis is in Stroming van 17.30 tot 19.30 uur.

     

    2 juli 2011

    Berlare vijfde tijdens Celebrity Run

    De collega's van de soortgelijke nieuws-site voor Wichelen laten weten dat de politieke afgevaardigden uit deze gemeente (de schepenen Anne-Marie De Lausnay, Gunther Cooreman en Wim Arbijn, en raadslid Erik Van Acker) vanavond de Celebrity Run (een 4x100m estafette) tijdens de 20ste Memorial Léon Buyle van Vlierzele Sportief in Oordegem wel  uitliepen maar niet opgewassen waren tegen het sportieve politieke geweld uit Oosterzele (winnaar), Sint-Lievens-Houtem, Wichelen en Wetteren. Berlare eindigde vijfde, voor de Oost-Vlaamse deputatie die door de val van Eddy Couckuyt werd achteruitgeslagen.

     

    2 juli 2011

    Berlare toont zich van zijn mooiste 'kant'

    Vanmorgen opende in het museum/toeristische dienst aan het Donkmeer een tentoonstelling over de naaldkant. De tentoonstelling geeft een prachtig beeld van kantwerk vroeger en nu, met oude maar ook heel recente werken, met traditionele thema's tot 'ik maakte cowboy Henk van kant'. De Heem- en Oudheidkundige Kring zorgde voor wat historische achtergrondinformatie met onder meer de namen van de Berlaarse kantwerksters en kantopkoopsters uit de jaren dertig.

     

    Aanleiding was de schenking door Lea Bonnarens van 75 werken die nog door haar moeder waren gemaakt. Maria Van Malderen had er op aangedrongen dat die niet zouden mogen verkocht en steeds in Berlare zouden blijven. Via 'Kant in Vlaanderen' werd voorgesteld om ze aan de gemeente te schenken, maar door de Heem- en Oudheidkundige Kring (HOK-afdeling Berlare) worden bewaard. Daarop volgde het idee om de werken tentoon te stellen. Om de tentoonstelling uit te breiden zocht men nog kantwerk in de eigen gemeente. Onder meer Edith Tilley bracht een aantal oude werken in meter- en naaldkant aan. 'Kant in Vlaanderen' verkreeg dat ook de twee nog bestaande Zeelse kantscholen werken ter beschikking stelden. 'Kant in Vlaanderen'-voorzitster Lydia Mertens zei dat er slechts zelden dergelijke grote tentoonstellingen alleen over naaldkant worden opgezet. "Waardoor heel duidelijk is hoe kant is geëvolueerd, niet alleen in thema's maar ook in technieken en materiaalgebruik." Ze voegde er aan toe dat de Vlaamse kant op de lijst van het immateriële erfgoed is opgenomen en dat een dossier wordt ingediend om het ook als Unesco werelderfgoed te laten erkennen.  HOK-voorzitter Cyriel De Bruyne had het over het sociale aspect van kant: over de uitbuiting van de thuiswerkende kantwerksters die volledig afhingen van de kantopkoopsters. Dat is onder meer beschreven in een roman van de echtgenote van Jean-Baptist Courtmans. Schepen Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) gaf aan dat men regelmatiger in het museum tijdelijke tentoonstellingen wil gaan opzetten.

     

    2 juli 2011

    Spanningtest in Berlare

    Nee, er werd deze morgen op het Brielplein in Berlare niet getest hoe groot de spanning tussen de politieke fracties is. Wel kon iedereen er de bandenspanning van wagens laten controleren. Dit gebeurde door de Energiesnoeiers van Teleshop Aalst op vraag van de gemeentelijke dienst Duurzaamheid. Tegelijk gaven zij informatie over hoe een juiste bandenspanning zorgt voor een veiliger remafstand, langer goede banden en minder brandstofverbruik, wat ook het leefmilieu ten goede komt. Bijna 40 mensen boden zich aan, wat meer is dan het gemiddelde bij zo een actie, werd gezegd. "We rekenen er vooral op dat dit wordt rondverteld. Uiteindelijk kan iedereen gemakkelijk zelf regelmatig de bandenspanning nagaan", zei schepen Wim Arbijn (sp.a).

     

    2 juli 2011

    Jonge 'afgestudeerden' spelen op Zomerfeest van Overmeerse fanfare

    De muziekschool van fanfare De Verenigde Vrienden kon deze week 15 leerling-muzikanten en vijf nieuwe leden van de drumband een getuigschrift overhandigen. Voorzitter Wim De Geest loofde de inzet van de nieuwe muzikanten en hoopte dat zij de rangen van de fanfare en van de drumband lang zullen vervoegen. Schepen De Lausnay (Open Vld) dankte de fanfare voor de inspanningen om de toekomst van de muziekvereniging te verzekeren. De lesgevers en de ouders kregen van de 'afgestudeerden' op hun beurt een diploma 'met grootste onderscheiding en felicitaties van de leerlingen'. De leerlingen spelen al vandaag mee tijdens het zevende Zomerfeest van de fanfare, vanaf 18 uur op de speelplaats van de Vrije Basisschool.

    De bijna 150 jaar oude fanfare heeft steeds veel belang gehecht aan opleiding. Tot de jaren zeventig van vorige eeuw hing dat vooral af van individuele inspanningen, onder meer van meester De Wilde. Dan werd het meer een echte muziekschool met lessen op woensdag en zaterdag. De jongste jaren gaat meer aandacht naar rekrutering en worden leerlingen aangezet om naar de academie te gaan. "Praktisch elke afgestudeerde blijven bij de fanfare. Hen eerst onderbrengen in het leerlingen-ensemble zorgt voor de overgang", aldus de voorzitter. De school was ook voor onder meer Steven Prengels de eerste stap naar muziek. Intussen verwierf hij al (inter)nationale erkenning.

     

    juni 2011

     

    30 juni 2011

    Politici lopen met/tegen elkaar

    Zaterdag staan vier Berlaarse politici samen in een 4x100m-wedstrijd op de looppiste in Oordegem. In de Celebrity-run nemen Annemarie De Lausnay, Gunther Cooreman (Open Vld), Wim Arbijn (sp.a) en Erik Van Acker (VB) het op tegen de Oost-Vlaamse bestendige deputatie en politici uit Wichelen, Sint-Lievens-Houtem, Wetteren, Oosterzele, Lede en Erpe Mere. De wedstrijd is een onderdeel van de 20ste Memorial Léon Buyle. Vlierzele Sportief, de organiserende club met oud-Berlarenaar Paul Van Malderen als uittredend voorzitter, verwacht onder de deelnemers onder meer Jonathan Borleé en Kristof Beyens.

     

    30 juni 2011

    Deelnemers gezocht voor Te land, ter Donk, ter meer en voor 'spijkerbroekhangen'

    De VVV organiseert op 6 augustus, dag voor de Waterfeesten, een wedstrijd 'Te land, ter Donk, ter meer', waarbij de zelfgemaakte wagens dit keer over twee kabels zo ver mogelijk 'hoog en droog' moeten blijven, en het Donks kampioenschap Spijkerbroekhangen, letterlijk wat de wedstrijd inhoudt. Deelnemers kunnen zich melden via de site.

     

    26 juni 2011

    Processie, nostalgie of toch meer ?

    Er was heel wat enthousiasme, vanmorgen toen de Sacramentsprocessie door enkele straten van Berlare trok. Verschillende vlaggen, vertegenwoordigers van (jeugd)verenigingen en scholen, de fanfare, het kerkkoor, de brandweer, politie en gemeentelijke overheid en toch wat - heel jonge - kinderen begeleidden de geestelijke overheid en kerkraad. De tocht ging van de kerk naar het Sint-Annaplein en dan via kerkhof en het kapelletje dat aan twee heiligen plaats biedt terug naar de kerk. Aan elk kapelletje was er een korte plechtigheid. Aan verschillende huizen hing de Belgische vlag uit, bij enkele stonden een of meer heiligenbeelden met de bewoners te wachten op de zegen. Langs het parcours werden ook mensen opgemerkt die daar niet wonen. De ingang van het kasteeldomein aan de Frankrijkstraat was versierd met de originele vlaggen van de vroegere kasteelbewoners en met (een kopie van) het Sint-Martinusbeeld.

    "Het is wel wat uit nostalgie. Ik heb twaalf jaar als misdienaar meegestapt", zei een van de deelnemers. Ook langs de stoet klonken heel wat opmerkingen en vergelijkingen met 'vroeger'. Het was dan ook al 13, volgens anderen 15 jaar geleden dat de stoet was uitgegaan. Aanleiding was het feestjaar om te herdenken dat de kerk 100 jaar geleden na grote (restauratie)werken terug openging.

    Misschien de aanzet tot een discussie: is dergelijke stoet vooral een uiting van nostalgie, of betekent dit toch meer ? Reacties zijn welkom op het gekende mailadres. En er is al een reactie.

     

    26 juni 2011

    SK Berlare is klaar voor nieuw seizoen

    Vanmorgen stelde SK Berlare de ploegen voor het nieuwe seizoen voor. Met een ploeg met 23 jaar als gemiddelde leeftijd (een jaar meer dan tijdens het vorige seizoen), verschillende jongere én een oudere nieuweling, heel wat minder financiële bekommernissen voelt de club zich klaar om in 4de klasse A minstens 'zo snel mogelijk de degradatiezone te ontlopen en soms wel eens voor een verrassing te zorgen', zoals sportief verantwoordelijke Bert De Meyer het samenvatte. Daarnaast hoopt men de sterke thuisreputatie terug te krijgen en op een derby met Lede dat herinnert aan die met Zele.

    De ploeg zet ook verder in op de uitbouw van een club die ook de sociale functie belangrijk vindt: respect voor zichzelf, elkaar, de club, de ouders en de tegenstanders, maar ook samenwerking binnen de club en met clubs uit de omgeving vormt een van de sterkste kwaliteiten van de club. Ook trainer Yves Vanderstraeten zei dat een eendrachtige, collectieve spelersgroep nodig is om resultaten te halen.

     

    24 juni 2011

    Berlare zingt: nog voorzangers gezocht

    Op zaterdag 9 juli (vanaf 19 uur) organiseert de gemeentelijke toeristische dienst al voor de vierde keer Berlare Zingt, een samenzang van populaire liederen op het Kapelleplein aan het Donkmeer. Het eerste deel zorgen Wim Leys en @Fundum voor de ambiance, voor het tweede deel wordt gerekend op plaatselijke voorzangers en sfeermakers. Wie ouder is dan 20 mag zich aanbieden bij de dienst in het museum aan het meer, mailt of belt (09-342 92 40), of meldt zich de dag zelf rechts naast het podium.

     

    24 juni 2011

    51°02'00''N, 03°58'00''E: nieuw kunstwerk er bij

    51°02'00''N, 03°58'00''E, de openluchttentoonstelling rond het Donkmeer van werken van Karel Cornelis, Joris Van Peteghem en Peter Verbeeren, loopt nu twee maand en is nog tot 20 september gratis te bezoeken. De voorbije maanden werden een aantal van de werken al onherstelbaar vernield. En er was de tumultueuze start met de verwijdering op het laatste moment van een naar verluidt nogal 'riekend' kunstwerk. In de plaats van dat laatste wordt nu zaterdag een ander werk geplaatst, dat de naam 'I love you' kreeg.

     

    24 juni 2011

    Film '1919' in bioscoop

    De film '1919', een opzet van de bevolking van Schellebelle met Johan Heldenbergh als regisseur, en waarvoor ook scènes in het kasteelpark (zie verslag) zijn opgenomen, gaat in juli in het bioscoopcircuit. Naar verluidt wordt nu zondag een trailer getoond in 'De Zevende Dag'. Misschien met wat in Berlare is opgenomen ?

    Aanvulling 26 juni: het kasteel zit inderdaad in de trailer. Het Zevende Dag fragment. Uit het interview ondermeer te onthouden: in elke gemeente zit slapend talent.

     

    22 juni 2011

    Moeilijke start voor gemeenteraad

    Het grootste twistpunt zat blijkbaar vooraan vandaag. Een brandweerpunt werd eerst besproken, in geheime zitting, en zorgde blijkbaar voor een serieus meningsverschil. De sfeer was bij het begin van de openbare zitting nog te snijden, maar leidde niet verder tot grote discussies. De oppositie onthield zich nog wel bij de goedkeuring van de jaarrekening en de budgetrekening van 2010 (waardoor de gemeente zo'n 1,7 miljoen meer reserve heeft dan geraamd), maar verder werden alle punten vlot goedgekeurd. Door de variavragen over de bestemming van de pastorij van Uitbergen (Jan De Palmenaer  - CD&V) werd duidelijk dat daar wellicht begin volgend jaar de kinderopvang komt (met de kamer met schilderijen enkel voor de kerkraadvergaderingen), en dat de motor van de fontein in het Donkmeer (Patrick Van Malderen - CD&V) stuk is, een kost van meer dan €2000).

     

    20 juni 2011

    Eddy Van Boven: 100 maal minstens 42km

    Vorig weekend liep Eddy Van Boven voor de honderdste keer een afstand van minstens een marathon. En dat in tien jaar.

    Hij doet zelf zijn verhaal.

     

    20 juni 2011

    Agenda van gemeenteraad

    Op de agenda van de gemeenteraad van woensdag 22 juni (20.30 uur) staat onder meer het meefinancieren van 'fietsroute 1919' (een samenwerking met Lede, Wetteren en Wichelen), de aankoop van materiaal voor Stroming en van bestelwagens, en de voorwaarden voor het opmaken van een streefbeeldstudie- en rooilijnenplan voor Veerstraat-Molenstraat in Uitbergen.

     

    20 juni 2011

    Te land, ter zee .. nu op Nederlandse tv

    Zaterdag word op Nederland 1 de 'Te land, ter zee, en in de lucht'-uitzending uitgezonden die vorig jaar aan het Donkmeer is opgenomen. Voor wie het nog eens wil terugzien. Dit jaar zijn er geen nieuwe opnames.

     

    20 juni 2011

    Het Donkmeer, over de mensen, de restaurants en de bootjes

    In het jongste nummer van het tijdschrift van de Overmeerse Heem- en Oudheidkundige Kring brengt Rene Stevens verhalen over het Donkmeer: de strijd aan de Strijddam, de restaurants, Stunt 68 ... Voor wie wil weten hoe dat gebied evolueerde tot wat het nu is.

     

    15 juni 2011

    Windturbines: eerste steenlegging op Dag van de Wind

    Eurocommissaris Karel De Gucht was vandaag naar Overmere gekomen om er, op de Europese Dag van de Wind, met burgemeester Katja Gabriëls de eerste steenlegging te doen van het windmolenpark dat tussen Overmere en Zele langs de E17 wordt aangelegd. De bouw van de eerste vier turbines is nu officieel gestart. Er is een vergunning aangevraagd voor oorspronkelijk 13, later elf turbines, maar nog niet alle kregen die. Het park is een samenwerking van Electrawinds, de plaatselijke cv Bredekop Wind en nog een maatschappij dat al in het waasland actief is. De Gucht zei dat Berlare met dit park meehelpt om meer duurzame energie te ontwikkelen, maar voegde er aan toe dat nog veel initiatieven nodig zijn om tegen 2020 het doel van 13 percent hernieuwbare energie te halen.

     

    13 juni 2011

    Kristof Willems wint wielerwedstrijd

    De 39ste Grote Prijs Luc Vercruyssen, met start en aankomst in de E. Hertecantlaan, werd gewonnen door Kristof Willems. Het was zijn eerste overwinning sinds hij drie jaar geleden van de juniors overkwam. Hij kon op het einde van de laatste ronde wegspringen uit de kopgroep van vier, de overgeblevenen van een elftal dat al een vijftal ronden vooraan reed.

     

    11 juni 2011

    Manifest van de G1000

    Vandaag verscheen in verschillende kranten het 'Manifest van de G1000', een poging van een aantal mensen uit de media en de communicatie om de mening van de inwoners van dit land eens op een andere manier te bevragen. Na een enquête zouden een duizendtal mensen worden samengebracht om samen te overleggen over de toekomst van dit land, om dit niet alleen aan de politici over te laten.

    Dit initiatief doet denken aan wat op deze site al voor de federale verkiezingen van vorig jaar is voorgesteld: een nieuw systeem van verkiezingen.

     

    11 juni 2011

    Berlaarse kortfilm over ontwikkelingsproject in Ecuador

    Zondag gaat in Stroming om elf uur de kortfilm  uur gaat de kortfilm ‘De reis van Tover’ in wereldpremière. Met de steun van de provincie wil deze film, van regisseur Brecht Vanmeirhaeghe, een beeld geven van Berlare en van hoe deze gemeente werkt rond een drinkwaterinstallatie in Chumunde, een gehucht van Rio Verde (Ecuador). Alle rollen worden door mensen en verenigingen uit deze gemeente gespeeld. Een Spaanse versie wordt naar Chumunde gestuurd en zou volgens de gemeente en de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking de aanzet kunnen zijn tot 'een bescheiden jumelage'.  De film duurt een kwartier. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

     

    mei 2011

     

    31 mei 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen van de halve finales van de bekercompetitie. (Meer)
    Morgen, 1 juni, worden de finales gespeeld, waarna zowel de bekerwinnaar als de kampioen worden gevierd.
    Het staat nu al vast dat de volgende competitie wordt gespeeld met 26 ploegen, van bij het begin verdeeld over twee reeksen.

     

    29 mei 2011

    Kasteelpark: laatste dag Berlaars Salon en Dag van het Park

    Deze namiddag kan men voor het laatst de werken van 48 (amateur)kunstenaars en van ongeveer evenveel kinderen uit deze gemeente bekijken in het kasteelpark. Op deze Dag van het Park zijn er eveneens geleide wandelingen door het anders 'verboden toegang'-deel van het park. De gidsen geven daarbij uitleg over hoe het park de komende jaren zal worden heringericht.

     

    29 mei 2011

    Motorrijders bereikten einddoel

    Wim Verlinde (Overmere) en Kris Verhofstadt (Oordegem) laten weten dat zij hun doel hebben bereikt: met de moto reden ze naar het meest zuidelijke punt van Europa, het Spaanse Punta Tarifa, en naar het meest westelijke, het Portugese Cabo da Roca. Op 5 juni worden ze weer thuis verwacht. Met dit initiatief zamelen ze geld in voor de zomerkampen die het Dienstverleningscentrum Heilig Hart in Bachte Maria Leerne (Deinze), jaarlijks organiseert voor Luna, het metekind van Kris, en haar leefgroepgenootjes. Meer details over hun tocht staan op hun blog.

     

    28-29 mei 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en eindstand op 27 mei. (Meer)
    Blaf Lokeren werd met grote voorsprong kampioen. Morgen en woensdag worden nog de halve finales en finale van de  bekercompetitie gespeeld.

    bullet

    Atletiek

    bullet

    20km van Brussel
    De uitslagen van de deelnemers uit de Donkgemeenten, met weer prachtige resultaten.

     

    27 mei 2011

    Weg Berlare-Uitbergen terug open

    Woensdag werd tijdens de gemeenteraadszitting nog gezegd dat de Nieuwdonkstraat, beter gekend als de dijkweg tussen Berlare en Uitbergen, wellicht volgende dinsdag zou opengaan. Vandaag meldt een lezer uit Uitbergen dat de vernieuwde weg nu al is opengesteld, tot grote tevredenheid van de normale gebruikers die tijdens de werken via Wichelen of Overmere moesten omrijden.
    De werken voor het vernieuwen van het wegdek waren begin april begonnen met het vermalen van het betonnen wegdek, dat zo als funderingslaag is gebruikt, met een asfaltlaag er op. Er is voortaan ook een snelheidsbeperking tot 70km/uur. Dank zij het goede weer kon de aannemer het werk sneller afwerken. Hiermee is een verhaal met een lange geschiedenis bijna beëindigd. Het plannen van de vernieuwen van de weg, oorspronkelijk een polderweg, kon pas nadat de gemeente de weg overnam van het polderbestuur en nadat het bomeneilandje op de splitsing Donkmeer-Sluis van een privé-eigenaar was overgekocht. Omdat intussen alle hindernissen voor de tweede fase zijn weggewerkt - de Vlaamse gemeenschap wou voor een fietspad naast de vernieuwde weg maar subsidies toekennen nadat er een snelheidsbeperking in de Blauwhofdreef werd goedgekeurd -, zal men kunnen beginnen aan dat fietspad. De derde fase wordt de vernieuwing van het wegdek van het deel van de weg naar Sluis.

     

    25 mei 2011

    Rustige gemeenteraad, hoewel ...

    De meeste punten van de gemeenteraadsagenda werden vanavond zonder veel problemen behandeld. De goedkeuring van de aankoop van gronden om het kerkhof van Uitbergen te kunnen vergroten en van meer urnenvelden dan eerst voorzien, de goedkeuring om tot de aankoop van veiligheidspakken en van een grote tankwagen te beslissen en zo federale subsidies te krijgen, de afsluiting voor doorgaand verkeer van de Vennewegel en het beperkt parkeren opleggen voor enkele plaatsen van de parking aan Donklaan 169 gingen er snel door. Tijdens de bespreking van een eerste budgetwijziging voor dit jaar maakte CD&V bezwaren bij de hogere kostprijs voor het nieuwe administratief centrum. 'Nu al bijna het dubbele van wat eerst werd gezegd, en de werken zijn nog niet begonnen", klonk het. Burgemeester Gabriëls reageerde dat men beter wacht tot de definitieve plannen zijn gekend. Gaf deze discussie al aan waarop de grootste oppositiepartij haar pijlen vooral zal richten in de aanloop naar de volgende verkiezingen ? Later meer.

     

    25 mei 2011

    Handbal wellicht gered, Rode Kruis ... afwachten

    Het zag er naar uit dat de plaatselijke handbalvereniging het laatste seizoen speelde: verschillende spelers wijken uit naar andere ploegen. Vandaag werd echter een samenwerking overeengekomen met clubs uit Lokeren en Waasmunster. Hierdoor zou de club verder blijven bestaan, wellicht met wedstrijden afwisselend in de verschillende plaatsen.

     

    Minder duidelijk is wat met het Rode Kruis zal gebeuren. De voorzitter en de ondervoorzitter gaven hun ontslag en de hulpdienstfuncties worden momenteel regionaal opgevangen. Men is nu op zoek naar een nieuwe voorzitter en er zijn plannen om na een cursus ook de hulpdienst terug op te starten. Intussen blijven de middelen wel in de gemeente, en ook de sociale hulpdienst, de bloedinzamelingen, de uitleendienst blijven gewoon verder werken.

     

    23 mei 2011

    Agenda gemeenteraad

    De gemeenteraad komt samen op woensdag 25 mei (20.30 uur) om het onder meer te hebben over de uitbreiding van het kerkhof van Uitbergen, de aankoop van urnenvelden, de meerjarenplanning voor de brandweer, de beleidsverklaring over het alcohol- en drugbeleid in het onderwijs, het aanduiden van enkele plaatsen voor korte parkeerperiode op de parking aan Donklaan 169, en het afsluiten voor auto's van de Vennewegel.
     

    22 mei 2011

    nkb informatief kijkt ook naar politiek Zele

    De vragenlijst die (op een na) de partijen uit de Donkgemeenten hebben beantwoord, werd ook naar de partijen in Zele gestuurd. Uiteindelijk werken beide gemeenten op steeds meer domeinen samen, en is het dus nuttig te weten hoe de politici daar werken en denken. Een Zeelse partij stuurde de antwoorden al binnen. Zie hier.

     

    22 mei 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 20 mei. (Meer)
    Volgende week worden de laatste wedstrijden gespeeld. Op 30 mei en 1 juni volgen nog de halve finales en de finale van de bekercompetitie, met na de finale de viering van de kampioen en de bekerwinnaar.

     

    18 mei 2011

    Noordpool-motards nu naar meest zuidelijke en westelijke punt van Europa

    Zaterdag vertrekken Wim Verlinde (Overmere) en Kris Verhofstadt (Oordegem) met de moto voor een tocht naar het meest zuidelijke punt van Europa, het Spaanse Punta Tarifa, en naar het meest westelijke, het Portugese Cabo da Roca. Op beide punten staat een vuurtoren. Ze willen, na 6000km, op 5 juni weer thuis te zijn. Zoals vorig jaar, toen ze naar het meest noordelijke punt reden, hopen ze hiermee geld te verzamelen voor het Dienstverleningscentrum Heilig Hart in Bachte Maria Leerne (Deinze), dat jaarlijks een zomerkamp naar Maasmechelen organiseert voor Luna, het metekind van Kris, en haar leefgroepgenootjes. De tocht naar de Noordkaap (zie mei vorig jaar) bracht zo'n €3000 op. Meer details over hun tocht en over hoe men kan steunen staat op hun blog.

     

    16 mei 2011

    Poppentheater Sloeber viert met kinderen ... en volwassenen

    Volgende vrijdag tot zondag viert Poppentheater Sloeber de 35ste verjaardag. Bijna traditiegetrouw gebeurt dit met een nieuwe stukken, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Die stukken werden door eigen leden - van wie er enkele al in 1976 bij waren - zelf gemaakt, zoals ook de poppen, decor en alle techniek. Omdat men al snel besefte dat het er niet inzat om er een echt beroep van te maken, houdt men het op een beperkt aantal optredens per jaar, maar dat houdt niet weg dat alles zo professioneel mogelijk wordt gedaan en alle optredens zo goed mogelijk worden voorbereid. Hierdoor bouwde de groep een sterke reputatie op. De droom van de enkele jaren geleden overleden vorige voorzitter, Harry Van De Velde, een klein eigen theater kon (nog ?) niet worden verwezenlijkt, en de gemeentelijke cultuurdienst nam die andere droom, een poppentheaterfestival, twee jaar geleden over.

    Voor dit jubileum brengt de groep op vrijdag en zaterdag (Stroming, 20 uur - €5) het stuk 'Ondersteboven'. Voor de kinderen is er op zondagnamiddag (15 uur - €2) 'Plumo en de prinses'. Voor de avondvoorstellingen wordt gevraagd te reserveren ( jubileumsloeber@gmail.com, www.sloeber.org,  of 0476 38 23 50). Lees ook het krantenartikel bij het 15de en 20ste jubileum.

     

    14-15 mei 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 13 mei. (Meer)

     

    bullet

    Voetbal                               

    bullet

    4de nationale barragewedstrijd: SK Berlare - Tamines:                                 7-2
    Dank zij deze - ruime - overwinning blijft SK in vierde nationale!
    Kapitein Steven Vandersnickt kon al in de eerste minuut scoren. Ben Ahmed met twee prachtige goals (29ste en 36ste minuut), Brouwers (39ste) en Koen Schockaert (42ste) zorgden nog voor de rust voor een forfaitscore. Schockaert ging na de rust onmiddellijk verder (48ste) en Vandersnickt besloot het doelpuntenfestival (70ste). Taminnes mocht na de 7-0 nog twee keer scoren en zag in de allerlaatste minuut nog de doelman uitgesloten worden.

     

    12 mei 2011

    Jobbeurs

    Vandaag was er in de Festivalhal een jobbeurs, georganiseerd door de Lokale Werkwinkel Zele-Berlare in samenwerking met de beide gemeenten, VDAB, RVA, PWA, de Interimwinkel, de Jobfinder en 51 bedrijven. Er waren zo'n 1200 werkzoekenden uitgenodigd. De schepenen voor Tewerkstelling van de beide gemeenten, Gunther Cooreman en Geert Roosenboom (Open Vld) toonden zich achteraf tevreden. "Met dergelijke initiatieven bieden we iedereen de kans op een job en een inkomen", zei Roosenboom. "De economie trekt weer aan en er is weer vraag naar arbeidskrachten. Met deze beurs konden vraag en aanbod met elkaar in contact komen", aldus Cooreman. Het resultaat kan niet direct worden gemeten omdat niet alle bedrijven personen onmiddellijk aannamen. Dikwijls is nog een tweede gesprek nodig, in het bedrijf zelf.

     

    9 mei 2011

    Europadag

    Vandaag herdenkt Europa hoe Robert Schuman op 9 mei 1950 het Schumanplan voorstelde dat de aanzet werd, eerst tot de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS), later tot de Europese Economische Gemeenschap dat uitgroeide tot de huidige Europese Unie (EU) met - tot nu - 27 lidstaten. Een pagina met links naar meer informatie en naar een discussiethema over dit onderwerp.

     

    9 mei 2011

    Meer info over nieuwbouw Hulp in Woningnood/OCMW in Overmere

    Zaterdag gebeurde de eerste gevelsteenlegging voor 29 nieuwe appartementen en 5 crisiswoningen in Overmere. Intussen is meer informatie beschikbaar over dit project.

    Voorzitter Carine Meyers (Open Vld) van Hulp in Woningnood zei dat eerst een project van 20 wooneenheden was gepland. Door de aankoop van de woning aan de straat, kon het worden uitgebreid tot 29. Bovenop voegde het OCMW er de vraag bovenop om crisis- of doorgangswoningen te voorzien. Zij benadrukte dat hoewel het om sociale woongelegenheden gaat, alle normen voor een optimaal comfort worden nageleefd. De doorgangswoningen van het OCMW zijn wel wat kleiner (ongeveer 30m2) omdat het de bedoeling is dat ze voor kleinere periodes worden bewoond. Drie van de woongelegenheden zijn 'aanleunflats': voor bewoners die nog zelfstandig kunnen wonen, maar steeds voor bepaalde diensten met een televic-systeem een beroep op het OCMW kunnen doen. Het gebouw biedt plaats aan anders validen, alleenstaanden, koppels zonder kinderen en gezinnen. Een lift maakt dat ook senioren er terecht kunnen. Het OCMW draagt €325.000 bij, zo'n 9% van de totale kostprijs van het project. Men hoopt nog hiervan zo'n €60.000 te recupereren via federale subsidies voor maatschappelijke  integratie  en armoedebestrijding. Voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld): "Wij zijn in dit project ingestapt omdat er bij de voorbereiding van het gemeentelijk sociaal beleidsplan een nood aan dergelijke doorgangswoningen bleek."

    Voor de bouw zijn 600 kalenderdagen voorzien. De opening is voorzien voor augustus-september volgend jaar.

     

    8 mei 2011

    Alles over zonne-energie

    In Stroming werd vandaag een informatieve tentoonstelling geopend over zonne-energie. De panelen leggen uit hoe belangrijk de zon is voor onze energie, hoe de zon en haar energie onderwerp werd van mythen en ontdekkingen, hoe energie wetenschappelijk werd onderzocht en hoe de zon kan worden gebruikt voor onze energievoorziening. Schepen Wim Arbijn (sp.a): "Deze tentoonstelling is een onderdeel van een volgende stap in onze (gesubsidieerde, nkb) samenwerking met de Vlaamse overheid. De eerste jaren zorgden we vooral voor passieve informatieverstrekking via ondermeer Infogem. Sinds de aanwerving van een duurzaam energieambtenaar gaan we meer naar actieve werking. Hij erkende dat zonne-energie nu zowel een hot item is ("Velen zetten nog gauw panelen"), als een discussiepunt ("Waarom moet ik betalen voor de zonne-energie van mijn buur?"), maar hoopt dat door deze tentoonstelling alvast het bewustzijn groeit dat we allen meer naar meer duurzame energiegebruik zullen moeten gaan, "omdat de fossiele brandstoffen verdwijnen en de nucleaire energie - zie Fukushima - toch niet zo veilig blijkt".

     

    8 mei 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 6 mei. (Meer. - pas op 11 mei doorgekregen)

     

    bullet

    Voetbal                               

    bullet

    4de nationale B: SK Berlare - Sint-Gillis-Waas                                   3-1
    SK deed wat moest, maar ook Dilbeek en Overijse wonnen, waardoor SK via barragewedstrijden het behoud in 4de moet trachten te verzekeren.

     

    7 mei 2011

    Nog inhuldigingen

    Vanmorgen werd officieel de eerste gevelsteen gelegd voor de 29 nieuwe appartementen en de 5 crisiswoningen die naast het rust- en verzorgingstehuis van het OCMW in Overmere worden gebouwd. De serviceflats zullen worden verhuurd door de sociale bouwmaatschappij Hulp in Woningnood, de crisiswoningen wil het OCMW ter beschikking houden om mensen gedurende korte tijd op te vangen na woningbrand, moeilijke gezinssituatie of andere crisissituaties.

    En deze namiddag (17.30 uur) is het feest rond de "Onze Lieve Vrouw van Lourdes"-kapel in het Boerenkrijgpark. Die stond vroeger aan de Molenstraat. Toen de nieuwe weg naar de sporthal werd gelegd, werd de kapel er om veiligheidsredenen afgebroken.  Dank zij de inzet van vrijwilligers kon ze in het park worden heropgebouwd. De inwijding gebeurt met een openluchtmis. In de sporthal is vandaag ook nog een tentoonstelling te zien van de Mariakapelletjes in de dekenaten Zele, Wetteren, Lebbeke en Dendermonde.

     

    6 mei 2011

    Nieuw veerpont tussen Berlare en Appels ingehuldigd

    Deze namiddag namen de genodigden uit Berlare en Dendermonde officieel de nieuwe veersteigers langs de Schelde in gebruik. Na een ontvangst en de toespraken aan de Appelse kant werden ze met de veerboot overgebracht naar 'onze' kant waar ze op streekproducten werden vergast. Deze steigers werden gerealiseerd door de dienst Waterwegen en Zeeschelde. In hun persbericht zegt de dienst: "Door vlottende steigers te kiezen, die meebewegen met het getij, kunnen de passagiers in alle omstandigheden veilig in en uitstappen. Vooral voor fietsers, mensen met kinderwagens en rolstoelgebruikers vergroot de toegankelijkheid enorm." De vroegere steigers, met de houten constructie, de dukdalven en het oude metselwerk, is een beschermd monument en blijft dan ook liggen.  Wim Dauwe, hoofd van de afdeling Zeeschelde, noemt deze realisatie een bewijs van de aandacht voor de recreatie op en langs de waterwegen. Hij is ervan overtuigd dat de nieuwe steigers een belangrijke impuls zijn voor het functionele verkeer tussen Dendermonde en Berlare en voor de toeristische ontsluiting van de regio.

     

    3 mei 2011

    Geen 'kleuterprobleem' in gemeenteschool

    Er was vandaag heel wat te doen over het aantal kleuters dat zich in de Vlaamse klassen bevindt. Navraag leerde dat alvast in de gemeenteschool in Uitbergen niet direct een probleem is. Directeur An Mertens: "Momenteel hebben wij 70 kleuters (tegenover 62 in september). In januari lieten wij 6 kindjes overgaan van de eerste naar de tweede kleuterklas. Hierdoor is de verdeling over de drie klassen nu: 26 – 22 – 22. In de eerste kleuterklas zitten nu kinderen van de geboortejaren 2007 én 2008. Volgend schooljaar zouden we graag van start gaan met een peuterklas, maar enkel in de voormiddag, het deel van de dag waarop de meeste peuters komen, en in het lokaal dat nu ook als slaapklasje dient." Zij verwacht dan ook niet dat de kleuterleidsters aan een stakingsactie zouden deelnemen. "Of het zou moeten zijn dat ze door de nieuwe maatregelen van de minister plots zelf turnen zouden moeten geven. Nu hebben wij aparte uren voor kleuterturnen."

    Aanvulling 4 mei:
    In gemeenschapsschool Ten Berge zijn er nu 120 kleuters. "Die zijn verdeeld over bijna zes klasjes: een peuterklas waarin sinds de Paasvakantie dagelijks een kinderverzorgster aanwezig is en die deels wordt ontdubbeld, een eerste en een tweede kleuterklas die elk gedurende twee dagen per week extra ondersteuning krijgen, en twee derde kleuterklassen", zegt directeur Kathy Van Langenhoven. Voor uitstappen, themadagen, … komen een aantal gepensioneerde leerkrachten van de kleuterschool helpen. De directeur vindt dat er dringend een wettelijke omkadering broodnodig is.

    Meer over onderwijs in de Donkgemeenten.

     

    1 mei 2011

    Er zit talent in de Donkgemeenten

    Vanmorgen opende in het kasteelpark de tweede editie van Berlaars Salon, een tentoonstelling van werken van kunstenaars uit deze gemeente. Er waren zelfs twee openingen, een met de creaties van kinderen en een voor die van volwassenen.
    De kinderen hadden een eigen opening voorbereid waarin ze op een eigen wijze licht de spot dreven zowel met de vooroordelen tegen kunst als de soms vreemde visie van kunstkenners.. De kinderwerken zelf, in de orangerie, toonde alvast dat de leerlingen van de kunstacademie veel in hun mars hebben.

    Van 48 kunstenaars hangen creaties in de benedenverdieping van het kasteel, in de bijgebouwen ervoor en op het voorplein. Organisator Leen De Greve (gemeentelijke cultuurdienst) dankte hen voor de moed om zich aan het grote publiek te tonen, hoopte dat het voor diegenen die dat nog niet hadden gedaan een springplank naar meer wordt, en noemde deze tentoonstelling alvast voor alle deelnemers een (her)bevestiging van de creatieve kwaliteiten. En die zijn er in deze gemeente duidelijk, zowel in schilderkunst, beeldende kunst en fotografie. Dat hier muzikale kwaliteiten aanwezig zijn bewezen de muzikale intermezzi bij de opening. Deze tentoonstelling toont ook opnieuw de vele mogelijkheden die het kasteeldomein biedt. Het is nu aan de inwoners van deze gemeente om er van te genieten, om de gelegenheden te grijpen om - zelfs met nog niet gekende dingen - in contact te komen.

    De tentoonstelling is tot 29 mei elke zaterdag en zondag open van 14 tot 18 uur, en op vrijdag 13 mei van 20 tot 22 uur met een nocturne met optreden van het saxensemble van De Verenigde Vrienden en van De Elegasten.

    PS Nog tot september loopt rond het Donkmeer ook nog de tentoonstelling 51°02'00''N, 03°58'00''E, met werken van drie Berlaarse kunstenaars.

     

    1 mei 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen van de 1/4de finales en stand op 22 april. (Meer.)

     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  AZ 77 - Blauwe Vlam:                                   2-1
    BV eindigt hierdoor het seizoen op de twaalfde plaats.
                                   

    bullet

    4de nationale B: Overijse - SK Berlare                                           1-1
    . Met de huidige 13de plaats dient SK barragewedstrijden te spelen om in bevordering te kunnen blijven.Het zal in de laatste wedstrijd moeten gebeuren, thuis tegen Sint-Gillis-Waas. En dan mogen Dilbeek (naar de derde) of Overijse (naar de zevende) nog niet winnen.

     

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - WD De Winter Wetteren: 3-3
    Door dit gelijkspel eindigt La Doce op een tiende plaats, met 28 punten. De club is tevreden over hun seizoen, maar mikt volgend jaar zeker hoger.

     

    1 mei 2011

    SK Berlare krijgt twee sterren voor jeugdopleiding

    Vrijdag kreeg SK Berlare twee sterren tijdens de 'Quality in sports happening' in Antwerpen. Double Pass, een spin-off van de VUB, beoordeelt de kwaliteitsvolle werking van jeugdopleidingen in sportclubs en deelt kwaliteitslabels en sterren uit. Het is dan ook stilaan uitgegroeid tot de Michelin van de jeugdsport. Dit gebeurt op de eerste plaats via de toekenning van officiële kwaliteitslabels en -sterren. Voor ploegen die jeugd in provinciale competities laat uitkomen zijn twee sterren het hoogst haalbare. Bovendien werd SK met twee andere clubs genomineerd voor de Foot Pass Award, die uiteindelijk naar een Limburgse club ging. Het SK-bestuur ziet deze erkenning een bekroning voor het werk dat sinds enkele jaren wordt geleverd om honderden kinderen uit deze gemeente op een degelijke wijze aan sport te laten doen. Men dankt allen die hier aan hebben meegewerkt. "Hiervoor prijzen winnen is niet het hoofddoel, maar het doet wel deugd", geeft men toe. "Naar de toekomst toe willen we bewijzen dat we - met het beperkt budget - deze sterren waard zijn."

     

     

    april 2011

     

    30 april 2011

    "Van stadsstront tot plattelandsgrond' of 'Riekend rustpunt' ingehuldigd

    Onder toch wel grote belangstelling werd vanmiddag het museum in de gerestaureerde loskaai aan het Sluis plechtig ingehuldigd. "Uniek voor Vlaanderen en ver daarbuiten", noemde provinciaal bestendig afgevaardigde Jef Dauwe het museum dat is gewijd aan de aanvoer van mest uit te steden om op de Berlaarse landbouwgronden te worden gebruikt. Voorzitter Cyriel De Bruyne van de Berlaarse Heem- en Oudheidkundige Kring (HOK) schetste hoe men vijf jaar geleden, bij de viering van het beëindigen van de restauratiewerken al aan een goede invulling begon te denken. Schepen Anne-Marie De Lausnay zou de aanzet hebben gegeven om iets over het beertransport te doen, of bedoelde ze dat als grap? De vondst van een licentiestudie van ene Bruno Debaest over de invloed van de mest op de Vlaamse landbouw deed de HOK op dit idee verderwerken. En de steunbelofte door de Dienst voor Plattelandsontwikkeling (in totaal 65% door de inbreng van de provincie en van de Europese Unie) deed de rest om dit unieke museum mogelijk te maken. Berlare was bereid om dan voor de resterende 35% te zorgen.

    Het museum moet een rustpunt voor de vele wandelaars en fietsers die er passeren, en hen tegelijk wat informatie bezorgen over een 'industrietak' die sinds de 17de eeuw bijdroeg tot de welvaart van Vlaanderen. Zo kan op de informatieborden worden gelezen dat Vlaanderen door de mestaanvoer landbouwproducties verwezenlijkte die bewondering uitlokten in het buitenland. "In Berlare waren er vier aanvoerplaatsen voor het mest uit de steden, waar toen een groot mestoverschot was", zei De Bruyne nog: aan het Sluis, waar nu de Scheldebrug is, aan de Konkel en aan het Veer. Enkel van de eerste en de laatste zijn nog tastbare bewijzen, van de twee in het midden enkel nog wat getuigenissen.

    Het museum is tijdens het toeristische seizoen elke namiddag vrij toegankelijk. Buurtbewoners staan in voor het openen en sluiten. De Bruyne hoopt dat met de hulp van iedereen vandalisme en diefstal kunnen worden vermeden.

     

    27 april 2011

    Gemeenteraadszitting zonder verrassingen

    Tijdens een korte gemeenteraadszitting werden alle punten zonder veel discussie goedgekeurd (zie 25 april). Na de voorstelling van de evaluatie van het gemeentelijk sociaal beleidsplan vroeg Steven Baeyens (CD&V) dat de gemeente zou bepalen hoe het zich voorbereidt op de gevolgen van de vergrijzing en om meer diensten, waarop burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) antwoordde dat er een tegenstrijdigheid zit tussen de CD&V-bezorgdheid over het stijgende gemeentelijk aandeel in het OCMW-budget en de vraag naar meer diensten. De snelheidsbeperking tot 70km in de Blauwhofdreef is een gevolg van de gemeentelijke vraag om het fietspad in de Donklaan op te nemen in het bovenlokaal fietsnetwerk (waardoor men 80% subsidies krijgt voor het fietspad in die straat). De 'muur' aan het Donkmeer en verzorgingskussens voor baby's in openbare plaatsen waren enkele van de variapunten. Meer.

     

    27 april 2011

    Ook Tsjernobylkind in Berlare

    De voorbije acht jaar verbleef Veronika Rashkevitch telkens voor een of twee maanden in het gezin van Eric Van Acker. Zij is een van de kinderen uit de buurt van Tsjernobyl (waar op 26 april 1985 een atoomkernreactor ontplofte) die op vakantie mochten. "We gingen in op de vraag van een lerares die toen stage liep in Ten Berge", aldus Eric. Voor het meisje, toen negen, was de eerste vakantie vooral een periode met veel heimwee. Ze kende toen nog enkel Russisch. Maar ze leerde snel bij. "Het was voor heel het gezin een geweldige ervaring", weet het gezin Van Acker, dat intussen al twee keer op bezoek ging bij Veronika thuis. "Toen bleek hoe onze grotere huizen een grote indruk hadden nagelaten. Haar vader verontschuldigde zich omdat hij ons in hun kleine appartement moest ontvangen." Vorig jaar was het laatste om via een hulporganisatie naar België te worden uitgenodigd, omdat Veronika intussen 18 is geworden. "Maar we blijven contact houden en proberen de nodige vergunningen te krijgen om haar op eigen initiatief naar hier te halen voor een vakantie."

     

    25 april 2011

    Gemeenteraadsagenda

    De gemeenteraad vergadert op woensdag 27 april (20.30 uur) onder meer over het aanduiden van een aantal extra ambtenaren die gemeentelijke administratieve sancties mogen uitschrijven, voor het goedkeuren van de tussentijdse evaluatie van het gemeentelijk sociaal beleidsplan, om parkeerbeperking op te leggen aan de E. Hertecantlaan (naast oprit Delhaize en dr. Vandekerckhove), de snelheid te beperken in de Blauwhofdreef.

     

    25 april 2011

    Berlare is niet Berlaar

    In het (foto)boek 'Congo De schoonste tijd van mijn leven' van Jan Raymaekers is er sprake van 'Frans Tempels uit Berlare' die als pater Placide het boek 'Bantoe-filosofie' schreef (p 86). Wat googelen leerde dat dit boek inderdaad baanbrekend was om de Afrikaanse bevolking als volwaardig te beschouwen, maar ook dat de pater eigenlijk in Berlaar bij Lier was geboren. Die fout hebben ook al verschillende anderen gemaakt. Zo stonden zowel Ivan Heylen in de jaren zeventig als dr Luc Beaucourt in de jaren negentig in Berlaar terwijl ze hier een optreden/voordracht moesten geven...

    In het genoemde boek staat overigens ook een foto (p. 135, helemaal rechts op de foto onderaan) waarop Paul Cammermans te zien is, de toneel- en filmacteur en -regisseur die wel uit Berlare afkomstig was en ook in Kongo met de KVS toneel speelde en er voor de toenmalige BRT opnames maakte. Maar zijn naam staat niet vermeld...

     

    23-25 april 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 22 april. (Meer.)

     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - d'AA Beloften:                      6-1
    BV hoopt nog op een achtste plaats.
                                   

    bullet

    4de prov. D:   SKV Overmere - Vlierzele:                                       0-1
    Nipt verlies tegen een ploeg uit de top 5.
     

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: FCG Zele - La Doce Overmere:                    7-5
    O
    nverwacht, maar terecht verlies. Al had onze verslaggever wel opmerkingen over de manier waarop de scheidsrechter handelde.

     

    bullet

    Volley
    bullet

    finale beker Oost-Vlaanderen:  Navok Nazareth - JTV Brigand B (1ste prov. heren):    1-3
    Het mindere resultaat in de competitie werd goedgemaakt door de Oost-Vlaamse beker te winnen.

     

    23 april 2011

    KSJ -Berlare mee tot in stad X

    De zes van KSJ Berlare stapten, de ene met wat meer blaren dan de andere, de 24ste Joepie-tocht uit. Eindstad bleek Tienen. Daar kregen ze nog een eindspektakel, met Rob Vanoudenhoven. Daar bleek dat een Berlaars lid had meegewerkt aan de organisatie, zonder vooraf de eindstad te hebben verklapt !

     

    20 april 2011

    "Indien fusie politiezones, dan liefst direct per regio"

    Het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open Vld), om het aantal politiezones met een kwart te verminderen, kan ook gevolgen hebben voor politiezone (PZ) Berlare-Zele, waar er ook minder agenten zijn dan de 75 die zij als minimum ziet. Korpschef Chris De Rocker stelt dat de zone in de huidige samenstelling de basisfuncties zeker kan vervullen, al voegt hij er aan toe dat met de toename van de administratieve werklast, de bijkomende bestuurlijke en gerechtelijke opdrachten en de bijgekomen capaciteitsbelastende wetgeving zoals onder meer de Salduzregel (waardoor iedereen die gearresteerd wordt bij het eerste verhoor door politie en gerecht,het recht op bijstand van een advocaat krijgt, nkb) de limiet is bereikt. Als er een fusie moet komen, dan ziet hij die liever per regio dan tussen politiezones. Berlare-Zele zou dan samen kunnen gaan met de andere zones van regio Scheldeland: Dendermonde, Wetteren-Wichelen-Laarne, Hamme-Waasmunster en Lebbeke-Buggenhout. "En dan nog enkel wanneer die beperkt wordt tot enkele basisfunctionaliteiten zoals administratie, logistiek, gespecialiseerde recherche (milieu, stedenbouw, financieel, fraude, videoverhoor, slachtofferbejegening e.d.) en waarschijnlijk nog bepaalde andere. Een sterke lokale verankering (niveau huidige PZ en gemeente) van de interventie, wijkpolitie, onthaal en lokale recherche blijft immers belangrijk"; aldus De Rocker.

     

    20 april 2011

    KSJ-Berlare mee op Joepie

    Dinsdagmorgen vertrokken ook uit Berlare zes leden van jeugdvereniging KSJ mee op Joepie, de 24ste editie al van de tweejaarlijkse meerdaagse voettocht voor 14-16-jarigen (+ leiding) naar stad X. Dit jaar nemen zo'n 3000 leden uit heel Vlaanderen deel. Met de trein ging de groep uit Berlare eerst naar Gent, dan naar de vertrekplaats, ergens in de kempen. De eerste dag stapten ze naar Bilzen, vandaag ging het vandaar naar Alken. Morgenavond of vrijdagmorgen komen ze na in totaal zo'n 100km stappen in stad X aan. Onderweg moeten ze zelf voor een slaapplaats en voor eigen eten zorgen. En via raadsels en andere proeven de juiste weg trachten te vinden.
     

    19 april 2011

    Berlarenaar tekent logo milieuraad Sint-Gillis-Waas

    Verschillende kranten melden in hun streeknieuws dat het ontwerp van Gert Van Kerckhove uit Berlare is gekozen als logo voor de milieuraad van Sint-Gillis-Waas. Hij kreeg als prijs €250 in de vorm van cadeaucheques van Bioplanet.

     

    18 april 2011

    Bevraging over de Gemeenteraadsverkiezingen 2012: de eerste antwoorden

    De antwoorden van N-VA en van Open Vld op de vragenlijst over de volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn nu gepubliceerd. Lees meer.  Reageren mag !
    Aanvulling 19 april: ook de CD&V-antwoorden staan er bij. 23 april: ook sp.a stuurde de antwoorden.

     

    16-17 april 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 15 april. (Meer.)

     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  Labies - Blauwe Vlam:                                2-1
    BV hoopt tijdens de drie resterende wedstrijden de huidige (12de) plaats te verbeteren.
    Eind deze maand is er een MTSA-bijeenkomst waarop wordt beslist onder welke vorm de MTSA-competitie vanaf volgend seizoen wordt verder gezet: al dan niet strikter onder KBLVB-toezicht.

    bullet

    4de nationale B:  RC Mechelen - SK Berlare:                              4-2 
    Een niet-gebruikelijke ploeg kon niet verhinderen dat RC de titel mocht vieren.
    Voor SK blijft het spannend tot het einde.

    bullet

    4de prov. D:   Gijzegem - SKV Overmere:                                   0-3                                  
     

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren:  JTV Brigand - La Chaine Orp:                3-1

    bullet

    1ste prov. heren: JTV Brigand - Mezo Zottegem:                       3-0

     

    14 april 2011

    Sport

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Vedett 90 Kalken: 4-5
    tegen het nummer drie in de stand was de 1-5 ruststand niet meer goed te maken. Het eerste verlies in vijf matchen doet La Doce al zeker op een tiende plaats in het eindklassement eindigen. Nog 2 matchen te spelen.
     

    13 april 2011

    Sociale Dienst gaat verder met bezoek aan +80'ers

    De sociale dienst van het OCMW startte vorig jaar met het bezoeken van inwoners van 80 en ouder. Dit initiatief was opgenomen in het sociaal beleidsplan. Een eerste evaluatie zet alvast aan om hiermee verder te gaan.

    Bedoeling van deze bezoeken is de woonsituatie van deze mensen te bekijken, een overzicht te krijgen van terugkerende problemen, en tegelijk informatie te verschaffen over mogelijke hulp door de bestaande diensten en over mogelijke financiële tegemoetkomingen. "En onze mensen ondervonden dat de bejaarden ook het gevoel kregen dat ze er nog bijhoren, dat naar hen wordt geluisterd", zegt OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld). De evaluatie leerde dat de meeste van de bezochte bejaarden nog  zelf goed functioneren en zelfstandig wonen. Slechts  28 % geniet  de premie  van de Vlaamse Zorgverzekering. Dit  wijst op een lage  zorgbehoevendheid, met  andere  woorden  een redelijk goede fysieke en mentale  gezondheid.

    Van de 512 mensen die vorig jaar minstens 80 waren, konden er 335 al worden bezocht. "We mikten op 250 omdat het toch wel heel arbeidsintensief is, maar met 294 huisbezoeken haalden onze mensen dat dus ruimschoots", aldus Cooreman. De sociale dienst doet intussen verder met deze bezoeken, eerst de mensen bij wie men vorig jaar nog niet geraakte, dan bij de inwoners die dit jaar 80 zijn geworden of nog worden.

     

    10 april 2011

     nkb informatief bereidt de volgende gemeenteraadsverkiezingen al voor

    Anderhalf jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen kregen de politieke partijen kregen een vragenlijst.
    Zie binnenkort hun antwoorden
    hier.

     

    10 april 2011

    Nieuwe Wereldwinkel

    De Wereldwinkel is sinds vorige week gehuisvest in Dorp 14, de vroegere lingeriewinkel van Joséphine Burm rechtover de kerk. De openingsuren zijn voorlopig dezelfde: woensdag van 15 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 12.30 en van 13.30 tot 16 uur. Op zaterdag 28 mei heeft de feestelijke opening plaats, met drankje en hapjes voor klanten en belangstellenden.

     

    9-10 april 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 8 april. (Meer.)

     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam                                                vrij       

    bullet

    4de nationale B:  Londerzeel - SK Berlare:                                   2-1
    Hopelijk leveren de drie volgende wedstrijden nog wat punten op.
    Er is intussen op hun site al heel wat transfernieuws, van spelers komen, vertrekken of (toch) blijven.

    bullet

    4de prov. D:   SKV Overmere - Hofstade:                                   1-1  
    SKVO snakt duidelijk naar het competitie-einde.

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren: Amigos Zoersel - JTV Brigand:               3-1
    Sterk verweer tegen de nieuwe kampioen.

    bullet

    1ste prov. heren:   JTV Brigand B - Griffoenen Steenhuize:      3-1

    bullet

    3de prov. heren: VC Gent All Stars -  JTV Brigand C :               

    bullet

    2de prov.b dames:   JTV Brigand - Beltex Oudenaarde B:       3-1    
                        

    bullet

    Handbal
    bullet

     Berlare - Denderleeuw:                                                                 21-34
    Bij de rust was het in deze laatste competitiewedstrijd 12-15 en had de thuisploeg nog een vierpuntenkloof bijna volledig rechtgezet. Daarna brak de veer, onder meer door de reactie op enkele onduidelijke scheidsrechterbeslissingen.

     

    8 april 2011

    'Stinkend' kunstwerk verwijderd

    Dit weekend opent een openluchttentoonstelling aan het Donkmeer. Drie Berlaarse kunstenaars, Karel Cornelis, Peter Verbeeren en Joris Van Peteghem, zetten er werken rondom het meer die tot na de zomer vrij te bezichtigen zijn. Vandaag liet de gemeente echter een van de werken verwijderen, omdat 'het stinkt'.

    Het betreft een 2m hoge buis gevuld met visafval. Door het vocht dat door gaten in de buis wegloopt, vormt zich een steeds wijzigende 'tekening' op de buis. Burgemeester Gabriëls vreest echter voor de hygiëne en is ervan overtuigd dat de reuk de wandelaars eerder zal afschrikken. Ze zegt dat bij de aanvraag om het werk te mogen zetten niet duidelijk was dat dit werk dergelijke geurhinder zou nalaten. "Als iemand anders daar afval zou achterlaten, wordt die bekeurd', voegt ze er aan toe. De kunstenaar, Joris Van Peteghem, is woest en verwijst naar het 'vleeskunstwerk' dat Jan Fabre in Gent bracht. Bovendien had hij bij een Beeldenstroomtentoonstelling langs de Schelde al eens iets dergelijks geplaatst. Hij wou het werk niet zelf verwijderen, dat is deze namiddag dan maar door gemeentepersoneel gebeurd. 

     

    8 april 2011
    'Muur' aan Donkmeer zorgt voor reactie

    Deze week zijn naast het Donkmeer de werken begonnen voor de bouw van een appartementenblok op de plaats waar het restaurant Malpertuus stond. Omdat voor de ondergrondse parkings een diepe put moet worden gegraven zette de aannemer als beveiliging een twee meter hoge houten muur langs de straatkant. Hierdoor verliezen de horecabezoekers aan de overkant echter het zicht op het meer. De uitbaters zijn woest. De gemeente stelt dat de aannemer zelfs verplicht is om dergelijke veiligheidsmaatregel te treffen. Er is wel gevraagd om indien mogelijk een hoek zo uit te werken dat er toch opnieuw wat zicht op het meer mogelijk is. De aannemer beloofde de mogelijkheid te onderzoeken en, indien dit niet ingaat tegen de veiligheidsvoorschriften, volgende week de nodige aanpassingen uit te voeren. De werken aan het appartementsblok zouden zeker anderhalf jaar duren.

     

    7 april 2011

    Berlaarse R4 in verjaardagstentoonstelling

    Van 9 tot 24 april loopt in het Brusselse Autoworld een tentoonstelling naar aanleiding van 50 jaar R4, het legendarische Renault-vijfdeurs. De tentoonstelling omvat onder meer een veertigtal auto's, waaronder modellen die enkel in België zijn gemaakt en enkele zeldzame stukken uit de Renault Classic collectie, infopanelen, publiciteitsfilms uit die tijd, miniaturen en een overzicht van de R4 in strips en films. De tentoonstelling heeft ook een Berlaarse inbreng. De nu 29 jaar oude R4 van Eddy en Rosette Blanquaert-Kerre staat er ook. "Het is een wagen waar we veel plezier aan hebben beleefd, en eigenlijk nog want na een volledige opkuisbeurt en nazicht zijn we er terug mee beginnen te rijden", zeggen de fiere eigenaars. "De wagen was voor Huis Kerre heel nuttig want er werd veel drank mee vervoerd." Als lid van de R4-club ontdekte men dat de wagen een van de slechts 350 in Vilvoorde gemaakte Renault 4 Shopping was.

     

    7 april 2011

    Heikantstraat ontving Waalse studenten en bereidt Dag van de Buren voor

    Eind april kregen de bewoners van de Heikantstraat al voor de vierde jaar enkele Waalse studenten over de vloer, dit keer van het Institute Saint-Joseph uit Saint-Hubert . Ze namen deel aan een uitwisselingsproject met het Sint-Jozefsinstituut uit Hamme, waar iemand uit Berlare les geeft. Bedoeling is de interactie tussen Vlaamse en Waalse studenten aan te wakkeren en de taalkennis te verhogen. In de Heikantstraat vroegen ze honderduit over het buurtproject. Wim De Geest, die onlangs tot voorzitter werd gekozen en voortaan samen met Diane Van Hoorick de buurtvereniging leidt: "Bij die gesprekken horen we hen dikwijls zeggen hoe ook in hun buurt vroeger van alles gebeurde, maar dat dit om allerlei redenen niet meer bestaat. Ze zijn dan ook verwonderd over wat in onze wijk allemaal kan, hoe het is onderbouwd."
    De Heikantwijk neemt dit jaar ook deel aan de Dag van de Buren en is bereid om ook andere wijken uit te leggen hoe men dat kan organiseren.

     

    7 april 2011

    Guy Van Cauteren in Waalse pers

    De voorbije dagen kreeg Het Laurierblad nogal wat aandacht in de culinaire pagina's van Franstalige tijdschriften. Zo stond er eerder deze week al een artikel in L'Echo, en ook in de Franstalige editie van Knack stond onder meer dat Peter Aesaert, laureaat van de Prix Prosper Montagné 2008, zijn kookploeg heeft versterkt.

     

    7 april 2011

    Polyfonische muziek 'uit de Donkgemeenten'

    Erik Van Nevel, die in Overmere woont en eerder dit jaar een culturele nominatie kreeg, heeft met zijn  polyfoniegezelschap Currende een nieuwe cd gemaakt. Op 'Ave Virgo Sanctissima' staat muziek van de flandrien Gery de Ghersem (1573-1630), die aan het hof van Filips II in Madrid werkte, en van enkele tijdgenoten.

     

    7 april 2011

    Sport

    bullet

    Shorttrack
    bullet

    Belgisch kampioen. Robin Van Steen (20) werd in Eeklo Belgisch kampioen shorttrack. In de eerste finale, de 1500m, werd hij na een val pas vierde maar dat maakte hij goed door de drie andere finales, over 500, 1000 en 3000m, allemaal te winnen. Hij vertrekt nu naar Montreal op stage om er met de wereldtop techniek en snelheid te verbeteren. Zijn doel is zich te selecteren voor de World Cup.

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: Eendracht Laarne - La Doce Overmere: 5-5
    De juiste uitslag, alhoewel de gelijkmaker werd gemaakt door een thuisspeler die, volgens onze verslaggever, net daarvoor eigenlijk met een donkerrood van het veld had moeten worden gestuurd.

     

    4 april 2011

    Knotwilgen snoeien

    Het Regionaal Landschap Schelde-Durme, dat acties opzet in 15 Oost-Vlaamse en Antwerpse gemeenten langs de Schelde,  lanceerde het voorbije najaar een oproep om eigenaars van knotbomen te vinden wiens bomen dringend moeten worden geknot. Die zouden dan worden gesnoeid door vrijwilligers, die in ruil het hout mochten houden. In totaal mochten een 75-tal vrijwilligers een 1200 bomen snoeien. Tegelijk werden ook heel wat houtkanten proper gemaakt. In Berlare was een eigenaar van knotwilgen bereid mee te werken en dienden zich zes vrijwilligers aan om mee te helpen.
    Knotbomen zijn een vertrouwd beeld, ook in deze streek. Ze staan er al eeuwenlang. Vroeger gebruikte men het knothout als brandhout, voor vlechtwerk of als grondstof voor klompen en gebruiksgoederen. Maar stilaan verdwijnen die bomen, ook al omdat we het hout niet meer nodig hebben. Daarom worden ze ook niet meer onderhouden. Wanneer een knotboom te laat of niet wordt geknot, krijgt hij te dikke en te zware takken. Door hun gewicht breken ze dan af, waarbij ze dikwijls ook een deel van de knot afrukken of de stam splijten. Meestal sterft de boom dan af. Het knotten gebeurt best om de vijf jaar. Wat houtkanten betreft, voor de groei is het beter dat die struiken om de tien jaar worden gekapt.
    Nog dit, de actie van het Regionaal Landschap werd gecoördineerd door Jan Maertens, tot vorig jaar nog de man die voor vzw Durme de acties in het bezoekerscentrum in de Festivalhal opzette, en vele bezoekers door het Donkgebied gidste.

     

    2-3 april 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 1 april. (Meer.)
    Met als sensatie: Jef&Jeff heeft voor het eerst in zoveel jaren verloren !

     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Camu:                              1-7         
     

    bullet

    4de nationale B:  SK Berlare:                                             geen wedstrijd
    Er was wel een 1-aprilboodschap: de fusie met Eendracht Zele ...

    bullet

    4de prov. D: Vlierzele - SKV Overmere:                                      1-0      
     

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren:  JTV Brigand - Kemzeke:                          1-3           

    bullet

    1ste prov. heren: VDK Gent C - JTV Brigand B:                         3-0

    bullet

    3de prov. heren:  JTV Brigand C - VC Kuros Zulte B:                3-0
    Deze ploeg is sinds vorig weekend zeker van de titel. Deze overwinning bevestigde het. Proficiat !

    bullet

    2de prov.b dames: Isorex Ladies Nazareth B - JTV Brigand:   3-0                        

    bullet

    Handbal
    bullet

    Temse-Berlare:                                                                           25-18

     

    2 april 2011

    Gemeente betreurt gevolgen ongeval met brandweerman

    Het ongeval op 6 maart in de Frankrijkstraat kostte het leven aan een vrouw uit Wichelen. Het werd veroorzaakt door een jonge brandweerman die zich voor een oproep naar de kazerne spoedde. Het gemeentebestuur betreurt dit ongeval en vooral de erge gevolgen. De week erna sprak burgemeester Katja Gabriëls de brandweervrijwilligers toe om hen tot meer voorzichtigheid aan te manen. Ze wees er op dat het niet opgaat om voor het redden van mensen risico's te nemen waardoor ze zichzelf en anderen in gevaar brengen.

     

    maart 2011

     

    31 maart 2011

    Akkoord tussen gemeente en DDS over toegang Eendenkooi-Nieuwdonk

    Volgens een persbericht van DDS is er een akkoord met de gemeente om voortaan tussen 15 september en 1 mei de poort tussen de Eendenkooi en Nieuwdonk open te laten vanaf 10 uur tot een nog te bepalen uur. De maatregel gaat al dit weekeinde in. Hierdoor kunnen wandelaars van de oude Donk via de Eendenkooi naar het recreatiedomein.

     

    Aanvulling: Schepen René Kets (Open Vld) zegt dat het initiatief van de gemeente kwam. "Het is de bedoeling om in de toekomst nauwer samen te werken en elkaar beter te betrekken bij activiteiten en evenementen. Hoe ver dit kan gaan zal de toekomst  uitwijzen, maar dit is zeker al een stap in de goede richting waarbij zowel de toerist als de Berlaarse bevolking beter van zal worden." De deur blijft dus open in de periode waarin er toch geen toegangsgeld wordt gevraagd voor Nieuwdonk. Het is nog niet zeker of er een oplossing komt voor de zomerperiode. "Ieder blijft wel verantwoordelijk voor zijn inbreng en financiële gevolgen ervan. Zo willen wij geen gemeentepersoneel ter beschikking stellen om in de zomerperiode het toegangsgeld te innen. Misschien kan wel een systeem of gezamenlijk pakket worden uitgewerkt voor groepsbezoeken, schoolreizen en andere dagformules. Harde en zachte recreatie kan hier hand in hand gaan." 

     

    31 maart 2011

    Sport

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Hamboerke Lokeren: 5-4
    Traditioneel heeft La Doce het moeilijk tegen de veteranen uit Overmere. Dankzij enkele rake counters en gevatte reddingen van doelman Piet Van der Sypt werden de drie punten thuis gehouden. Nog 8 punten verschil met de 9de in de stand, en nog 12 te verdienen.

     

    29 maart 2011

    Ronde van Vlaanderen-opnames in Berlare

    Vrijdag worden wielerliefhebbers om 11.45 uur verwacht in 't Zolderken om mee te helpen bij opnames aan de ouderlijke woning van Fred De Bruyne. Michel Wuyts en José De Cauwer, de Sporza-commentatoren bij wieleruitzendingen, zullen daarbij aanwezig zijn. De opnames worden gebruikt tijdens de uitzending van de Ronde van Vlaanderen, aanstaande zondag. Achteraf zijn er broodjes en een gratis vat voorzien.

     

    29 maart 2011

    Een gesprek met Marc Van Cauteren over de ramp in Japan

    Een week nadat Marc Van Cauteren vanuit Tokio de eerste informatie doorgaf over de toestand ginder, konden we hem hier thuis interviewen. Meer.

     

    28 maart 2011

    Fanfare De Verenigde Vrienden blijft met succes in tweede

    Tijdens het jaarlijkse Provinciaal Muziektornooi, vorige zondag in CC Stroming, bevestigde de fanfare De Verenigde Vrienden uit Overmere zich in de tweede afdeling. De fanfare nam voor de negende keer in dertig jaar deel aan dit klasseringstornooi waar mee de subsidies worden bepaald die de provincie de komende vier jaar aan de deelnemende muziekverenigingen geeft. Voor het eerst zaten in de fanfare ook leerlingen uit de eigen muziekschool, maar ook de meesten van de andere muzikanten zijn 'van eigen bodem'. Tijdens het tornooi promoveerde de harmonie van de gelijknamige Zeelse Heikantwijk naar de uitmuntendheidsafdeling, en bevestigde de harmonie Sinte-Cecilia zich met de grootste onderscheiding en felicitaties van de jury in de hoogste superieure afdeling.

     

    28 maart 2011

    Geen werken meer nodig voor gasdrukverhoging

    Binnenkort start Eandis in het centrum van Zele werken om de druk in het aardgasnet naar 100 mbar te kunnen verhogen. Dit moet de aardgastoevoer op een hoog peil houden en is nodig om aan de toenemende vraag naar aardgas te voldoen. Navraag leerde dat de aardgasleiding in de Donkgemeenten al is aangepast.

     

    26-27 maart 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 25 maart. (Meer.)
     

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: Azzuri Laarne - La Doce Overmere: 6-10 (van donderdag)
    La Doce blijft het goed doen! De kloof met het nummer 9, Eendracht Laarne, blijft wel 11 punten. Met nog 5 matchen op de kalender wil La Doce er alles aan doen om die kloof toch nog te dichten
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Galop:                                     1-4
     BV wou het na 1-0 snel afmaken, maar botste op een goed counterend Galop.

    bullet

    4de nationale B:  SK Berlare - Dilbeek:                                             1-2
    Een
    late tegengoal.laat SK zonder punten. Het zal dit jaar blijkbaar in uitwedstrijden moeten gebeuren.

    bullet

    4de prov. D:  SKV Overmere - T. Melle:                                             1-3 
     Na de leider bleek nu ook de tweede in de stand te sterk.

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren:  Torhout - JTV Brigand:                                     3-2
    Een spannende wedstrijd tot het einde leverde toch een punt op tegen de derde in de stand.

    bullet

    1ste prov. heren: JTV Brigand B - Eevoc Ertvelde/Evergem A:        1-3

    bullet

    3de prov. heren:  PNV Waasland D -  JTV Brigand C:                      1-3

    bullet

    2de prov.b dames: JTV Brigand - VC Kalken - :                                0-3

     

    26 maart 2011

    Earth Hour en andere milieuactiviteiten

    Vanavond is er opnieuw Earth Hour, een klimaatactie van het World Wildlife Fund (WWF) waarbij wereldwijd wordt opgeroepen gedurende een uur de lichten te doven. In de meeste gemeenten wordt tussen 20.30 en 21.30 uur de openbare lichten gedoofd en de burgers opgeroepen om ook in huis dat te doen. De actie wordt niet overal op gejuich onthaald. Zo waarschuwde hoogspanningsbeheerder Elia (opnieuw) dat het nadien opstarten van alle elektriciteitsgebruik voor problemen kan zorgen. Men vraagt daarom om niet alle toestellen en verlichting achteraf niet tegelijk aan te zetten. Vorig jaar waren er naar verluidt wel geen problemen.

    In Berlare werkte alvast basisschool Ten Berge de voorbije week rond milieu. In alle klassen voerde men, in het kader van het project 'Gloobfanfare' (met Peter Embrechts) opdrachten uit in opdracht van vrienden uit de Filippijnen, Senegal en Ecuador. Er was ook een schoolopdracht over het belang van water. Dat leidde tot een artistiek project en het samen zingen van het 'lied van de hoop'. Morgen toont de school het resultaat van deze week in een de tentoonstelling 'Onze ecologische voetafdruk'. Tussen 14 en 18 uur zijn er ook Boombalworkshops en yoga.

     

    26 maart 2011

    Brand in asbestbedrijf in Schoonaarde

    Gisterenavond brak brand uit in het bedrijf aan de Wetterse Steenweg langs de Schelde, dat asbest wil verwerken. Naast de brandweer van Dendermonde en Wichelen werden ook de regionale korpsen opgeroepen die zich gespecialiseerd hebben in het bestrijden van branden waarbij giftige gassen vrijkomen, zoals dat van Zele. Die maatregel bleek achteraf niet nodig. Volgens de nieuwssite voor Wichelen brandden enkel een graafmachine en een hoogtewerker. Er was hierdoor wel veel schade aan de loods. Tegen dit bedrijf kwam vorig jaar heel wat protest, niet alleen van de inwoners van Schoonaarde, ook van uit Berlare. Het gemeentebestuur van Berlare betreurde toen ook dat het weinig was betrokken bij de procedure om het bedrijf te vergunnen. Vorig jaar kreeg het bedrijf geen vergunning, maar het stuurde daarop een nieuwe aanvraag in, die nog in behandeling is.

     

    23 maart 2011

    Goedkeuring voor kasteelomheining en brandweerkazerne

    Het werd vanavond een gemeenteraad met toch wat gevolgen voor de toekomst door de beslissingen over de bouw van een nieuwe brandweerkazerne en over de nieuwe omheining voor het kasteelpark, en de toelating voor de werken om de bouw van windturbines mogelijk te maken. Meer.

     

    21 maart 2011

    Sport

    bullet

    Atletiek

    bullet

     Europees Kampioenschap Veldlopen voor Masters. Achiel Clement werd in Gent tweede in de leeftijdscategorie M80. Enkel de Duitser Leon D'Erbee ging hem vooraf. Eerder haalde hij ook al de vijfde plaats in de 3000 m indoor in 17:13.88. Een prestatie waar velen van kunnen dromen. http://www.evaci2011.be/nl/home

     

    20 maart 2011

    Berlaarse info uit Tokio

    Marc Van Cauteren woont al jaren in Tokio van waar hij voor Philips werkt. Hij was op het ogenblik van de aardbeving niet in het land, maar keerde dan onmiddellijk terug naar zijn vrouw Reiko en zoontje Arno. hij stuurde een relaas van de toestand in de Japanse hoofdstad, met kritische bemerkingen op wat de pers bericht, en een oproep om het werk van het Rode Kruis in de getroffen gebieden te steunen. Meer.

     

    20 maart 2011

    Rode Kruis zoekt dringend vrijwilligers

    Bij de plaatselijke afdeling is er voor het moment een tekort aan vrijwilligers. In die mate zelfs dat het voortbestaan in het gedrang komt. De afdeling, die intussen meer dan 70 jaar bestaat, rekent er op dat zich mensen aandienen om zich verder in te zetten voor de directe hulpverlening en de andere diensten aan de bevolking. Info bij voorzitter Willy Vertongen.

     

    20 maart 2011

     'Gekke kleren', een boek over het 'dicht-vel-gevoel'

    Inge Misschaert, de Zeelse schrijfster van kinderboeken, van wie hier al over haar eerste boek, Bioboy, werd geschreven, heeft het in haar elfde boek, Gekke kleren, over het 'dicht-vel-gevoel', over de relatie van kinderen tot hun ouders, van wie ze vinden dat die toch raar kunnen doen, maar die ze toch niet kunnen missen. Meer.

     

    19-20 maart 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 18 maart. (Meer.)
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks: Excelsior - Blauwe Vlam:                            0-5 (forfait)
    BV schuift hierdoor een plaats op.

    bullet

    4de nationale B:  Sint-Katelijke Waver - SK Berlare:                  0-2
    SK staat nu 8ste en heeft met 34 punten er zes meer dan de ploeg op de 13de plaats (die ook al kans maakt om te degraderen).

    bullet

    4de prov. D:  Wieze - SKV Overmere:                                          1-0
     SKVO verliest met het kleinste verschil tegen de nieuwe kampioen.         

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren:  JTV Brigand - Zonhoven:                         3-1
    Winst tegen de vierde, waardoor JTV zelf naar de zesde plaats stijgt.

    bullet

    1ste prov. heren: BMV Beveren/Melsele - JTV Brigand B:       1-3     

    bullet

    3de prov. heren:     JTV Brigand C:                                              vrij                        

    bullet

    2de prov.b dames: Mezo Zottegem B - JTV Brigand:               3-2

    bullet

    Handbal
    bullet

    Berlare - Temse:                                                                           20-23
    Sterke wedstrijd van de thuisploeg, die ginder met 42-7 had verloren.

     

    19 maart 2011

    Weer veel zwerfvuil

    Een zestigtal mensen daagden vanmorgen op voor de zwerfvuilactie opgezet door de gemeentelijke milieudienst in samenwerking met verenigingen. In de drie deelgemeenten werd weer veel zwerfvuil bijeengehaald, veel blikjes maar ook veel andere zaken. Nochtans wordt er door het jaar door al veel verzameld door een bedrijf dat in opdracht van de gemeente regelmatig inzamelingen doet. Opvallend veel autobanden, wat des te opmerkelijker is omdat men die ook bij garages gratis mag inleveren. De medewerkers kregen 's middags een barbecuehapje en drankje in de loods van de technische dienst.

    Bij de deelnemende verenigingen waren er zowel jagers als milieuverenigingen. "Eigenlijk hebben wij zo'n 15 jaar geleden de aanzet gegeven tot deze actie", zei jager Julien Spruyt. "Mijn hond had tijdens het jagen in een glas getrapt. De pas opgerichte Wildbeheerseenheid (een vereniging die de jagers in een jachtgebied verenigt, nkb) zette kort nadien de eerste vuilinzameling op. Naderhand sloten andere verenigingen zich aan."

     

    19 maart 2011

    "Te veel vossen" versus "Beter niet op schieten"

    "Er zijn in de gemeente te veel vossen. Je vindt hierdoor bijna geen enkel ander dier meer op de grond. De wintereenden, kieviten, zelfs hazen zijn bijna allemaal weg. De reden: te veel vossen en ook op eksters mag niet worden geschoten. De vossen eten de dieren op, de eksters jagen op de eieren", klonk het vandaag bij de jagers. En wat vinden de milieuverenigingen hiervan ? "Het is juist omdat op vossen is geschoten dat er problemen zijn gekomen. Het is beter een dominante vos te hebben die zich een groter domein kan veroorloven. Door die weg te schieten, zijn er meerdere vossen gekomen, die elk een te klein terrein hebben en daardoor ook gedwongen worden om bijvoorbeeld in tuinen voedsel te zoeken. Onlangs was er een Panoramauitzending waar dit werd aangetoond. Om dat nu op te lossen zou men Vlaanderen weer volledig vosvrij moeten maken. Is dat wat men wil ?", klonk het daar.

     

    18 maart 2011

    Verkeerslessen voor jonge overtreders

    Op woensdag 23 maart wordt het polyvalent leslokaal in het nieuwe politiecommissariaat in de Poststraat in Zele voor het eerst gebruikt om jongeren van minder dan 16 die een zogenaamd 'jongeren-PV' kregen voor bijvoorbeeld fietsen zonder verlichting of het negeren van eenrichtingsverkeer, verkeersles te geven. Indien zij niet op de uitnodiging ingaan, wordt hun dossier naar het Jeugdparket gestuurd dat een gepaste straf zal uitspreken.

    De les wordt gegeven door een professioneel lesgever en in het lokaal is alle materiaal aanwezig (internet, smartboard, beamer, led-tv) om de les in de beste omstandigheden te geven . Men hoopt met dit lesinitiatief jonge overtreders aan te zetten tot voorbeeldig lesgedrag.

     

    18 maart 2011

    Verkeersinitiatief van SK Berlare geselecteerd

    De actie rond verkeersveiligheid die SK Berlare bij de aanvang van het seizoen startte is uit 71 inzendingen geselecteerd voor het Jaarboek van de Verkeersveiligheid. De kans is groot dat dit voorbeeld ook op een nationale schaal wordt overgenomen.

     

    18 maart 2011

    SK Berlare zoekt jonge spelers

    Omdat SK Berlare volgend seizoen met de jeugd opnieuw in provinciale competities wil meedoen, is het op zoek naar beloftevolle jonge spelers, en dit voor alle leeftijdsgroepen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met coördinator Dany D'hooms (via jcalgemeen@skberlare.be of 0479 430 494).

     

    18 maart 2011

    Laureaten van de arbeid

    Gisterenavond kregen Luc Veldeman (goederensector over de weg), Wim De Geest (bouwsector) en Marc Haentjens, André Lion, Frank Thienpondt en Marijke Willems (Provincie- en gemeentepersoneel – Politie- en civiele veiigheidsdiensten) een medaille opgespeld als laureaten van de arbeid.

     

    12-13 maart 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 10 maart. (Meer.)
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Moerstraat:                        2-4
    BV zakt door dit verlies tegen de derde naar de tiende plaats.

    bullet

    4de nationale B:  Duffel - SK Berlare:                                         3-3
    SK had wellicht op meer gehoopt, maar elk punt bij blijft heel belangrijk.

    bullet

    4de prov. D:  SKV Overmere - Smetlede:                                   2-0
              

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren:  JTV Brigand:                                                  vrij  

    bullet

    1ste prov. heren:  JTV Brigand B - VC Sibok Sinaai:                    0-3                       

    bullet

    3de prov. heren:   Rapid Denderhoutem B - JTV Brigand C:        0-3                        

    bullet

    2de prov.b dames: JTV Brigand - VBC Lochristie/Wachtebeke: 3-0

     

     

    11 maart 2011

    Pater De Visscher werkt aan woningen voor leraren

    Uit een brief van pater De Visscher (in januari verstuurd, maar nu verspreid) blijkt onder meer dat hij volop bezig is aan de woningen voor leraren in zijn missiepost. Hij kreeg hiervoor de steun van Berlare. Intussen is ook geweten dat hij in augustus voor twee maand naar België komt. Kort voor zijn terugkeer wordt in Stroming de monoloog 'Missie' gebracht, geschreven door AKO Literatuurprijswinnaar David Van Reybrouk. Meer.

     

    11 maart 2011

    Bufferzone tegen bacterievuur

    Volgens een bericht in het Staatsblad van vandaag is het gedeelte van de gemeente Berlare gelegen ten westen van Baron Tibbautstraat, Kerkstraat, E17 opgenomen als bufferzone tegen bacterievuur. Het besluit treedt op 1 april in werking (is geen grap). Volgens Landbouwleven is bacterievuur een ook bij plantenliefhebbers weinig gekende ziekte die grote schade veroorzaakt aan planten, zoals appel- en perenbomen of sierstruiken, in tuinen, parken en plantages. De ziekte kan niet chemisch worden bestreden . Het vraagt heel wat snoeiwerk om de ziekte in te dijken. Voorkomen is dus beter dan genezen. Bovendien verspreidt deze ziekte zich razendsnel en kan hele tuinen, parken en plantages aantasten.

     

    7 maart 2011

    Stroming-tribune in vroegere kerk van Vosselare

    De tribune die vorig jaar in cc Stroming werd vervangen en verkocht, wordt voor het eerst gebruikt bij een musical in een vroegere kerk. De vroegere Sint-Jozefkerk op het Heieinde in Vosselaar werd enkele jaren geleden ontwijd. Het gemeentebestuur zoekt nog een nieuwe bestemming voor het leegstaande gebouw. Toneelkring Veredeling kreeg de toelating om het te gebruiken voor een speciale productie voor hun 70-jarig bestaan. En dat wordt de musical 'Sister', een bewerking van het verfilmde 'Sister Act'.

     

    6 maart 2011

    Wat denken de Donkgemeenten over de regeringsvorming

    De 'vrije tribune' van Karel De Gucht van vorige week kreeg een reactie van plaatselijk N-VA'er Harry De Paepe. Dit is een goede aanleiding om het discussiepunt 'Wat denken de Donkgemeenten over de regeringsvorming' een nieuwe start te geven. U kan reageren op de twee genoemde teksten, een eigen mening verkondigen over wat te doen staat, aangeven wat u denkt over de huidige situatie. Misschien is het ook nuttig om eerst de hier eerder voorgestelde vragenlijst te doorlopen. Ze geven een idee van de moeilijkheden waarmee de onderhandelaars worden geconfronteerd. Alvast bedankt.

     

    5-6 maart 2011

    Sport

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - votquene hamme: 1-3
    Het kostte de beste ploeg in de reeks bloed, zweet en tranen geven om de lichtblauwen te temmen. De beslissende kloof werd pas in de slotseconde gemaakt.
    La Doce krijgt nu twee weken rust.

     

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen van de 1/8ste finales voor de bekercompetitie. (Meer.)
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam:                                             vrij

    bullet

    4de nationale B:  SK Berlare - Zele:                                            2-0
    In een wedstrijd waarin beide ploegen volop voor de aanval gingen, toonde SK zich in de tweede helft efficiënter in het afwerken. SK heeft nu toch wat overschot en krijgt terug een thuisreputatie.

    bullet

    4de prov. D:  SKV Overmere - Wieze:                                        1-2
    SKVO moest de drie punten aan de leider laten.              
     

    bullet

    Volley                  
    bullet

    Beker van Oost-Vlaanderen:  JTV Brigand B - Kuros Zulte:     3-0                       

     

    3 maart 2011

    OCMW Berlare fier op Smiley

    De keuken van het OCMW-woonzorgcentrum in Overmere kreeg van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) een Smiley, een kwaliteitslabel verleend na een strenge audit van de hygiëne, kwaliteit, infrastructuur, opleiding van het personeel en de voedselveiligheid.

    Voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) bedankte het personeel van Sodexo, dat sinds 2001 de OCMW-keuken beheert, en het eigen keukenpersoneel voor de inzet die elke dag nodig is om deze erkenning te verdienen. Hij wees op de meer dan 90 percent-tevredenheid, zowel van de meer dan 110 mensen die een maaltijd thuis krijgen als van de woonzorgcentrumbewoners. De Smiley geldt tot eind 2013. Momenteel hebben 215 horeca- en andere keukens zo een Smiley. Naast de erkenning en het positief imago dat de keuken hierdoor krijgt, is er ook een vermindering van de jaarlijkse bijdrage aan het  FAVV en de keuken wordt op de website van het  FAVV vermeld.

     

    februari 2011

     

    27 februari 2011

    Overmeerse priesters

    Het eerste nummer van de 29ste jaargang van het tijdschrift van de Overmeerse Heem- en Oudheidkundige Kring heeft als hoofdartikel een overzicht van de priesters die vorige eeuw in Overmere zijn geboren. Omdat hij als bisschop zo belangrijk is geweest, werd daar ook Honoré Coppieters bijgevoegd. Te bestellen door lid te worden of bij het bestuur (heemkring.overmere@skynet.be)

     

    26-27 februari 2011

    Sport

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: United 99 Wetteren - La Doce Overmere: 3-5
    Na een mooie collectieve prestatie werd de vijfde in de stand verslagen.
    La Doce verstevigt zijn 10de plaats en knabbelt weer wat van de kloof met de negende weg.
    Van de 7 resterende matchen hoopt de ploeg er vijf te winnen.

     

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 24 februari. (Meer.)
    Hiermee is de eerste ronde gespeeld.
    Volgende week zijn er de 1/8ste finales voor de beker.
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks: AA Beloften - Blauwe Vlam:                    1-1
    Schitterend gelijkspel tegen de derde in de stand.

    bullet

    4de nationale B:  Willebroek - SK Berlare:                                0-2
    Mede door puntenverlies van andere staartploegen doet SK een goede zaak.
    Volgende week thuis tegen Zele !

    bullet

    4de prov. D:  Sint-Gillis-Dendermonde - SKV Overmere:        1-1
    SKVO blijft punten behalen tegen hoger geplaatste ploegen.                         
     

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren: BW Nijvel - JTV Brigand:                        

    bullet

    1ste prov. heren:  JTV Brigand B:                                              vrij                        

    bullet

    3de prov. heren:   JTV Brigand C - VC Panda's Lokeren B:  3-1                        

    bullet

    2de prov.b dames: Argos Waarschoot - JTV Brigand:           0-3
     

    bullet

    Berlaarse kampioenen
    De lijst van de sporters en clubs die op 19 februari tijdens het Sportgala werden gehuldigd is hier te vinden.

     

    24 februari 2011

    Infogem vernieuwd

    Dit weekend komt in alle huizen van de Donkgemeenten een helemaal vernieuwde Infogem, het gemeentelijk informatieblad, in de bus. Vierkleurendruk en vier pagina’s meer zullen het eerst opvallen, inhoudelijk moet het meer een magazine zijn, met meer foto’s en interviews. “Infogem wil dichter bij de mensen staan en aandacht besteden aan projecten die het leven kruiden en Berlare tot Berlare maken”, legt burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) het doel van de wijziging uit. Communicatieambtenaar Bob Pieters benadrukt dat het blad, dat om de twee maanden blijft verschijnen, door deze wijzigingen niet duurder wordt voor de gemeente.

    Voor deelgemeente Berlare zoekt de gemeente naar een vereniging die dit blad vijf keer per jaar wil verdelen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de communicatiedienst: 052 43 23 30 en communicatie@berlare.be.

     

    23 februari 2011

    Herrie over gepland bedrijventerrein: schorsing gemeenteraad

    Tijdens de gemeenteraad vanavond ging het rustig tot het punt over de voorlopige vaststelling van een bedrijventerrein in Overmere, aan de Baron Tibbautstraat. Nadat burgemeester Katja Gabriëls uitleg had gegeven en om het akkoord van de raadsleden had gevraagd, stond plots in het publiek Lindsay D'hont op. Ze hekelde dat het terrein in Overmere kwam en niet in Berlare en zei nooit te dulden dat een deel van haar terrein zou worden onteigend. Omdat ze niet inging op de aanmaning om te zwijgen, schorste de burgemeester de zitting tot de politie aanwezig was. Omdat het stil bleef kon de zitting gewoon verder afgewerkt. Het punt werd, op VB-onthouding na, goedgekeurd. Het voorstel om in Uitbergen het tracé voor een mogelijke omleidingweg, die nog in het gewestplan staat, te schrappen, werd unaniem aanvaard. Zo ook onder meer een zoenzone aan gemeenschapsschool Ten Berge en de prefinanciering van de werken om de vroegere loskaai aan Sluis, dat een bezoekerscentrum over de vroegere beeractiviteiten wordt. Meer.

     

    23 februari 2011

    Kasteelpark: bomen weggenomen

    De werken zijn begonnen om in het kasteelpark de slechte of te dicht bij de omheining staande bomen te verwijderen. Dit is de eerste fase om die omheining te vernieuwen. Volgens het contract mag de aannemer van de werken het hout meenemen. De stukken die 's avonds nog langs de straat lagen vonden blijkbaar al snel een andere eigenaar ...

     

    23 februari 2011

    15de verkeersveilige dag

    Vrijdag wordt in heel de provincie weer herdacht hoe 15 jaar geleden bij een kettingbotsing op de E17 in Nazareth tien mensen stierven en 56 mensen zwaar gewond werden. Zoals de voorbije jaren houden de 29 politiezones, de federale politie en de zeehavenpolitie, in totaal zo'n 250 agenten, tussen 6 en 18.30 uur extra snelheidscontroles, waarbij ook op drug- en alcoholgebruik wordt gelet. Men verwacht dat er zo'n 50.000 controles zullen gebeuren.

     

    21 februari 2011

    Sociale tewerkstelling

    Het OCMW zoekt zelfstandigen en bedrijven om leefloongerechtigde dorpsgenoten tewerk te stellen. De ondernemer betaalt geen loon aan deze nieuwe werknemers– dat doet het OCMW – maar wel een vergoeding aan het OCMW tussen 400 en 700 euro. Het laagste bedrag als aanmoediging voor het aanwerven van jongeren van min 25.  Men rekent vooral op bakkers, schilders, banken, vastgoedmakelaars, supermarkten en kruideniers om in dit systeem te stappen. Het OCMW belooft de meest geschikte sollicitanten voor te stellen. "Wij stellen zo al mensen tewerk, onder meer bij SK Lokeren en bij SK Berlare. Maar het aantal - ook jonge - mensen dat een leefloon vraagt blijft stijgen. Daarom zijn wij op zoek naar meer bedrijven. Als OCMW hebben wij immers de opdracht te proberen deze mensen te activeren", zegt OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld). Wie inlichtingen wil over dit systeem kan terecht in het Sociaal Huis naast het rusthuis in Overmere, bij coördinator Liesbeth Willemans (09 326 97 25 of sociaalhuis@ocmwberlare.be)

     

    19-20 februari 2011

    Sport

    bullet

    Handbal

    bullet

    Aalst - Berlare:                                                                         21-27
    De eerste overwinning dit seizoen. Na een 11-15 ruststand liep Berlare zelfs uit tot 11-20.

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 18 februari. (Meer.)
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Stars:                              1-5
     Met slechts tien spelers kon BV enkel in de eerste helft gelijke tred houden.

    bullet

    4de nationale B:  SK Berlare - Lyra:                                          2-0
    Een overwinning tegen de vijfde, de start van een goede (thuis)reeks ? 

    bullet

    4de prov. D:   SKV Overmere - Wichelen:                                 0-2
     

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren: JTV Brigand - Amigos Zoersel:             0-3    (zondag)

    bullet

    1ste nationale heren: JTV Brigand - Temse:                             3-0   (zaterdag)
    Een logisch - zij het nipt - verlies tegen de eerste en winst tegen de laatste.

    bullet

    1ste prov. heren: Sigivok Sint-Gillis-Waas - JTV Brigand B:  3-0                        

    bullet

    3de prov. heren:   JTV Brigand C - VDK Gent D:                     3-0     

    bullet

    2de prov.b dames: Osiris Denderleeuw - JTV Brigand:         3-2

     

    19 februari 2011

    Kumiuchi Sportfiguur van het jaar

    Tijdens het jaarlijkse sportgala werden de heren- en damesploeg van judoclub Kumiuchi als Sportfiguur van het jaar voorgesteld. Beide teams slaagden er vorig seizoen in om tot de hoogste nationale reeks te promoveren. Ze moeten nu dus 'vechten' tegen de grote Belgische clubs. Voorzitter Dirk De Saedelaere noemde de verkiezing een erkenning voor het werk dat de club de voorbije 35 jaar heeft gepresteerd. Het was de eerste keer dat een ploeg deze titel kreeg. Nesten, die telkens een cartoon tekent van de sportfiguur, en de sportraad kozen er voor om daar nu het bestuur op te zetten.

    Sportschepen Temmerman benadrukte hoe belangrijk het is om te sporten, maar ook de inspanningen die nodig zijn om sporten in de beste omstandigheden te laten gebeuren. Sportraadvoorzitter Remo Monchy zei dat de raad zich verder zal inzetten om nog meer mensen aan te zetten om mee te doen aan de 'Berlare beweegt'-activiteiten. Naast onder meer de trio-triatlon en de Donkjogging plant men nog een niet-competitieve jogging in alle deelgemeenten.

    Het gala was opnieuw een mengeling van viering van individuele en sportkampioenen en van mensen die zich inzetten om het sporten te bevorderen. Tussendoor waren er demonstraties van vendelzwaaien, breakdance en taekwondo. De muziek kwam van The Bridge.
    Lijst van de gehuldigde sporters

     

    17 februari 2011

    Gemeenteraad bespreekt 'zoenzone', omleidingsweg Uitbergen en bedrijventerrein

    De gemeenteraad komt samen op woensdag 23 februari (20.30 uur).  Meeste aandacht krijgen wellicht de subsidie voor de restauratie van de loskade in Sluis, de voorlopige vaststelling van ruimtelijke uitvoeringsplannen voor het opheffen van de strook die in Uitbergen was voorzien voor een weg rond het centrum en voor het lokaal bedrijventerrein in Overmere, de aanleg van een ‘zoenzone’ aan gemeenschapsschool Ten Berge, en het verslag over de behandeling van klachten van burgers.

     

    17 februari 2011

    Berlaarse scholen veranderen, 'in afwachting van nieuwbouw'

    Omdat het blijkbaar  langer duurt dan verwacht om de bouwdossiers in orde te krijgen, beginnen de scholen in Berlare andere oplossingen te zoeken om de schoolomgeving te verbeteren.

    In gemeenschapsschool Ten Berge werden gisteren twee vernieuwde lokalen ingehuldigd.  Het vroegere vaklokaal wetenschappen is voortaan een extra klas ‘Leren leren’ en het vroegere labo moet volgens directeur Kathy Van Langenhoven een crearuimte met ambitieuze aspiraties worden. “Om meer kwalitatief te kunnen werken en de leerlingenvloed op te vangen, renoveren we sinds vorig jaar systematisch lokalen van de vroegere middenschool .“  Als  eerste activiteit in de crearuimte moeten de leerlingen van het zesde leerjaar vogelhuisjes maken en die beschilderen in de stijl van schilders als Picasso, Kandinsky en Klee.  “Een combinatie van ecologie aan creativiteit”, aldus de directeur.  In het nieuwbouwproject zit de vervanging van alle huidige paviljoenen. In de plaats komen 14 klaslokalen, een zorgklas, mediatheek, een polyvalente ruimte, schoolrestaurant en burelen. De kleuterschool en de turnzaal worden gerenoveerd. “Die plannen, die als alles goed gaat, in 2014 concreter worden, houden rekening met ecologie en zullen meer mogelijkheden geven om de competenties van de kinderen te ontwikkelen.  Daarom voorziet men energiebesparende maatregelen, informatica, flexibele wanden en een integratie in de bosrijke omgeving.”

    Eerder deze week maakte de vrije basisschool Duizendpoot bekend dat men een huis naast de school heeft gekocht om daar het stijgend aantal leerlingen te kunnen opvangen.  Het nieuwbouwproject dat daar is voorgesteld, bestaat uit het onderbrengen van alle klassen in een gebouw. Men zou daar nu van willen afstappen omdat men zo heel wat speelruimte zou verliezen. De school startte ook al de vernieuwing van de lokalen van de kleuterschool aan de Alfons De Grauwelaan.

     

    17 februari 2011

    Beperkte GAS-bestraffingen

    In politiezone Berlare-Zele legde Zele vorig jaar 43 mensen een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) op, en Berlare aan 31 mensen. Deze twee gemeenten behoren tot de 43 Oost-Vlaamse gemeenten van minder dan 30.000 inwoners die een GAS-regeling invoerden. Ze doen hiervoor een beroep op een provinciaal ambtenaar om het dossier op te maken. De vergoeding hiervoor bedraagt 55 euro voor dossiers die tot een beslissing leiden en 25 euro als er geen beslissing ten gronde komt.  De gemeenten hebben in een reglement bepaald voor welke overtredingen zij zelf sancties kunnen opleggen. Veelal heeft het te maken met allerlei vormen van overlast. De boetes bedragen maximaal 250 euro. In zone Dendermonde bestaat er buiten Berlare en Zele enkel nog in Laarne, Wichelen en Wetteren een GAS-regeling. Hamme voegt het binnenkort ook in.

     

    16 februari 2011

    E. Hertecantlaan: "Wellicht niet voor 2014"

    Er gaan blijkbaar nogal wat geruchten de ronde in verband met de heraanleg van de Emiel Hertecantlaan (gewestweg N467). En dat zorgt voor onrust bij omwonenden. De gemeente verspreidde daarom een brief waarin wordt gesteld dat het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse gemeenschap de werken ten vroegste in 2013, en wellicht zelfs later zullen beginnen. "Het enige wat tot nu gebeurde is een parkeertelling, om gegevens te verzamelen." Het gemeentebestuur verzekert de omwonenden van de gewestweg en van de zijstraten dat ze tijdig, dit wil zeggen voor een beslissing is genomen, zullen worden geïnformeerd. Wie toch al vragen of bedenkingen heeft, kan hiermee naar de dienst Mobiliteit in het gemeentehuis.

     

    15 februari 2011

    Sport

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: Arh Schoonaarde - La Doce Overmere:  8-5 (op 14/2)
    De lichtblauwen maakten het de competitieleider knap lastig. Er breken drukke tijden aan voor La Doce, want naast de competitie zijn ze ook volop bezig voor hun 3de algemene kennis kwis op 05/03. Er zijn nog enkele plaatsen vrij (meer info: vandersyptpiet@hotmail.com)

     

    13 februari 2011

    Organisatoren Winterfest: "Bijna zeker een volgende editie"

    Het Winterfest, zoals de tweede editie van 'ter land, ter Donk en in de sneeuw' werd genoemd, trok volgens de organisatoren - enkele jonge leden van VVV Donkmeer - samen zeker zo'n 2000 mensen. "En die waren heel enthousiast, ook bij de yukigassencompetitie", zegt Hans De Bie. Hij verwacht dan ook dat er volgend jaar meer ploegen zullen inschrijven. "Veel zal nu afhangen van de mond-aan-mondreclame." Want het is bijna zeker dat er een volgende editie komt. "We moeten nog tellen wat de drankverkoop heeft opgebracht en of dat samen met het sponsorgeld voldoende is. Maar we zijn er gerust op dat het succes van deze editie zal helpen om nog meer sponsors te vinden."

     

    13 februari 2011

    Opnieuw ooievaars aan Donkmeer ?

    In Planckendael is de eerste ooievaar aangekomen. Men verwacht er dat hiermee de terugkomst van de ooievaars is ingezet. Vorig jaar waren er ook ooievaars in de Eendenkooi. Het is nu afwachten of die terugkomen. Volgens Wim Van den Bossche (Natuurpunt) in een Belgabericht: "Ooievaars zijn naar verluidt niet echt huwelijkstrouw, maar wel nesttrouw: het mannetje komt eerst terug en verwelkomt het eerste vrouwtje dat zich bij hem voegt."

     

    13 februari 2011

    De Morgen: "Speelzalen aan Donkmeer mochten geen vergunning krijgen"

    Volgens een bericht in De Morgen mochten de twee speelzalen aan het Donkmeer (het ene gevestigd in de vroegere Rivièra en het andere dat nog deze maand opent aan de Klappel) eigenlijk geen vergunning krijgen van de Kansspelcommissie. Ze zouden immers direct of indirect uitgebaat worden door Willy Michiels, de verkoper van kansspelen. Volgens de reglementering op kansspelen mogen geen speelzalen worden uitgebaat door verkopers van gokapparaten.

     

    12-13 februari 2011

    Sport

    bullet

    Yukigassen

    bullet

    Vandaag werd voor het eerst in dit land een Belgisch kampioenschap Yukigassen ('sneeuwbalgevecht') gehouden. En dit aan het Donkmeer. De wedstrijd werd gewonnen door 'Een hoop bijeen'. "We willen al gaan oefenen voor deelname aan het wereldkampioenschap", zei Luc Vande Meirssche achteraf.
    De 'demonstratiewedstrijd' tussen de meerderheid (in het rood) in de gemeenteraad en de minderheid (in het blauw), werd door de meerderheid met 2-1 gewonnen. De eerste manche ging naar de oppositie, wat een schepen al deed vrezen: 'Hopelijk is dit geen voorbode voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar ...". Met een aangepaste tactiek en veel inzet zette de meerderheid de situatie nog recht.
     

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 11 februari. (Meer.)
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks: Nieuw Hofstade - Blauwe Vlam:               0-3             
    Prachtige overwinning waardoor Nieuw Hofstade (voorlopig ?) leider af is.
     

    bullet

    4de nationale B:  SK Berlare: vrij

    bullet

    4de prov. D:  Bavegem - SKV Overmere:                                  2-1
     

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren: Doornik - JTV Brigand:                            2-3         (zondag)

    bullet

    1ste nationale heren: La Chaine Orp - JTV Brigand:                3-2         (vrijdag)

    bullet

    1ste prov. heren: Griffoenen Steenhuize - JTV Brigand B:                            

    bullet

    3de prov. heren:   JTV Brigand C:  vrij    

    bullet

    2de prov.b dames: Beltex Oudernaarde B - JTV Brigand:       3-1
     

     

    10 februari 2011

    N-VA heeft nieuwe voorzitter

    De plaatselijke afdeling hield vorige dinsdag de driejaarlijkse voorzittersverkiezing. Jan Joos verkoos geen kandidaat meer te zijn. Bij de verkiezing haalde Marnic De Wilde meer stemmen dan Marc Kesteleyn. In het bestuur zitten verder Jan Joos als ondervoorzitter, Marc Van Driessche is secretaris, Etienne Heuninck penningmeester, Marc Kesteleyn ledenverantwoordelijke en Harry De Paepe verantwoordelijke voor communicatie en voor jongerenwerking. Joos was duidelijk blij met de groei van de partij de voorbije jaren. De Wilde (42) wil er alles aan doen om de partij met een duidelijk profiel klaar te maken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.  "We zijn alvast overtuigd van ons kunnen. Wat andere partijen ook mogen beweren: Berlare heeft ons nodig!"
     

    5-6 februari 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 4 februari. (Meer.)
     

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: Always Laarne - La Doce Overmere: 2-2
    Deze verschoven wedstrijd volgde kort na de heenmatch die La Doce met 3-10 verloor. Overmere kermis werd goed ingezet, want deze keer behaalde een hevig strijdend La Doce een meer dan verdiend punt! 
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Belskes:                          0-6       
     Zware nederlaag na goede eerste helft tegen titelkandidaat.

    bullet

    4de nationale B: Everbeur - SK Berlare:                                    2-0
    SK kon geen vervolg breien aan het goede van vorige week.

    bullet

    4de prov. D:   SKV Overmere - Nieuwerkerken:                        0-3                               
     

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren: VC Zoersel - JTV Brigand:                        3-0 

    bullet

    1ste prov. heren:  JTV Brigand B - VC Aalter:                             3-1

    bullet

    3de prov. heren:   Eevoc Ertvelde/Evergem - JTV Brigand C:  1-3    

    bullet

    2de prov.b dames:  JTV Brigand - Griffoenen Steenhuize:        3-0
     

     

    2 februari 2011

    CD&V: "Berlare heeft ons nodig"

    De nieuwsjaarsreceptie van CD&V had vorige donderdag plaats, met Rik Torfs als gastspreker. Zelf konden we er niet zijn (gemeenteraad in Zele). Dit verslag is aan de hand van de tekst van de toespraken zoals ze ons zijn bezorgd. Meer.

     

    2 februari 2011

    Sport

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: Baert Berlare - La Doce Overmere: 5-4 (match maandag 31/01)
    In een zeer aangename derby konden de puitenkloppers nipt winnen.

     

    januari 2011

     

    30 januari 2011

    Open Vld bereidt zich volop voor op oktober 2012

    De grootste partij van de Donkgemeenten verplaatste de nieuwjaarsreceptie naar Stroming en kreeg ook die zaal vol. Er waren toespraken van de Gentse schepen Mathias De Clercq, plaatselijk voorzitter Luc Vande Meirssche en Europees commissaris Karel De Gucht. Wat het plaatselijke betreft had men het over de voorbereiding van de volgende gemeenteraadsverkiezingen, bij het nationale vielen vooral de aanval op 'de nationalisten' en de boodschap dat de overtuiging dat 'het zonder regering ook kan' gevaarlijk is.
    Meer.

     

    29-30 januari 2011

    Sport

    bullet

    Veldlopen

    bullet

    Grote Prijs Julien Van De Velde (Uitbergen)
    Meer dan 360 atleten boden zich vandaag aan, in verschillende leeftijdsklassen. De wedstrijd werd aangekondigd als de laatste voorbereiding voor het provinciaal kampioenschap.
    Bij de junioren/senioren/masters dames (5000m) haalde Katrijn Van De Rivière het voor Kristi De Smet en Laura Van Havere. Bij de heren seniores (9800m) won Sigueni
    Hicham voor Mats Lunders en Vital Gahungu. De volledige uitslag komt op http://www.vlierzelesportief.be.

     

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 28 januari. (Meer.)
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - VKV Charlies:               5-0                  
    VKV gaf forfait.

    bullet

    4de nationale B: Dilbeek - SK Berlare:                                    0-3
    SK deed wat het moest, maar de elfde plaats is misleidend: de vijf ploegen na hen hebben een wedstrijd minder en, behalve de laatste, maximaal drie punten minder.

    bullet

    4de prov. D:   SKV Overmere vrij                                 
     

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren: JTV Brigand - Eisden:                            3-1

    bullet

    1ste prov. heren:  Navok Nazareth -  JTV Brigand B:              0-3

    bullet

    3de prov. heren:    JTV Brigand C - VC Leeuwerik Lede:      3-1

    bullet

    2de prov.b dames: VC Kruishoutem - JTV Brigand:               0-3
    Overwinningen overal !

     

    27 januari 2011

    Sport

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Royal All Start Appels: 3-7 (match wo 26/01)
    De match tussen het nummer 9 en het nummer 8 uit de competitie werd jammergenoeg verloren door de lichtblauwen, die zo weer een kloofje zien met de middenmoot. Maandag de derby tegen Baert Berlare.

     

    26 januari 2011

    CD&V hekelt misleiding door OCMW-bestuur

    Het zou een rustige eerste gemeenteraadszitting van het jaar moeten worden, met slechts elf punten op de agenda en een receptie achteraf. Het punt over een visum voor een bestelling door het OCMW zorgde echter voor heel wat onrust.   Meer. (Met aanvulling op 9-2: reactie OCMW-voorzitter na brief van gouverneur.)

     

    23 januari 2011
    Cultuurraad huldigt (inter)nationale ambassadeurs, maar erkent ook plaatselijk talent

    De nieuwjaarsreceptie van de Cultuurraad benadrukte met vier van de zes uitgereikte culturele vermeldingen de (inter)nationale uitstraling die inwoners van hier Berlare geven. Zo eerde men Erik Van Nevel (internationaal gekend onder meer voor de uitvoeringen met zijn koor Currende van Vlaamse renaissancemuziek en sinds een jaar inwoner van Overmere), Stijn Roels (componeerde het Requiem pro Luna), Rudy Suwyns (acteur in Gardenia in een regie van Frank Van Laecke en met muziek van Steven Prengels, waarmee hij gedurende dertig maand in zowat alle continenten zal optreden), Eric en Christine Vander Meirssche (maakten chocolade tijdens de wereldtentoonstelling in Sjanghai), en van Kevin en Nikki De Rouck (voor de tweede keer Orvalambassadeur Cum Laude). Tegelijk benadrukte men het belang van lokale kunstenaars en cultuuruitingen.  Zo was er ook een vermelding voor de Heikantstraat dat met het door de Koning Boudewijnstichting bekroonde Facebookproject de lokale buurtcohesie wil versterken. En cultuurschepen Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) somde de verschillende initiatieven op waarmee men in 2011 de lokale kunstenaars, van jong tot minder jong, in de belangstelling wil plaatsen. Zo is er de lopende tentoonstelling in Stroming, komt er weer een Berlaars Salon, en is er een tentoonstelling gepland waarbij plaatselijke kunstenaars werken rond het Donkmeer plaatsen.

    Cultuurraadvoorzitster Lieve De Keukeleire had het over het belang van de vrijwilligers om welk initiatief dan ook te kunnen realiseren. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) beloofde dat de gemeente verder de taak zal vervullen die van hen wordt verwacht: de kansen geven aan kunstenaars om zich te ontwikkelen en te tonen, en aan zoveel mogelijk mensen om aan culturele activiteiten deel te nemen of mee te maken. "En dat betekent ook meer communiceren over wat er allemaal in de gemeente mogelijk is", zei ze.

     

    23 januari 2011

    Gemeenteraadsagenda

    De raadsleden buigen zich op woensdag 26 januari (20 uur) onder meer over de begroting voor de intergemeentelijke samenwerking met Zele over wonen en over die voor een zelfde samenwerking voor drugspreventie. Verder heeft men het over het jeugdbeleidsplan 2011-2013, de overeenkomst met VVV Donkmeer voor de organisatie van de Waterfeesten.

     

    22-23 januari 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 21 januari. (Meer.)
     

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: Ekdadspor Zele - La Doce Overmere: 4-9 (match maandag 17/01)
    La Doce haalde een meer dan verdiende driepunter! Alweer 3 doelpunten van Fredje Raketje, ook Stijn D'haese lukte drie treffers!

     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks: Bloopers - Blauwe Vlam:                          0-1
    Elf gemotiveerde spelers kloppen een ploeg in vorm.

    bullet

    4de nationale B:  SK Berlare - Meldert:                                     1-2
    SK staat nu virtueel voorlaatste, maar er staan vele ploegen op enkele punten.

    bullet

    4de prov. D:   SKV Overmere - Westrem:                                 4-1
    SKVO deed wat het moest doen tegen de laatste.
     

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren: JTV Brigand vrij

    bullet

    1ste prov. heren:    JTV Brigand B - Kangoeroes Aalst:           2-3

    bullet

    3de prov. heren:    JTV Brigand C - BMV Beveren-Melsele D: 3-0

    bullet

    2de prov.b dames: JTV Brigand - Kangoeroes Aalst:               3-0

     

    17 januari 2011

    Provinciale steun voor woonbeleid Berlare-Zele

    Het intergemeentelijk samenwerkingsverband Berlare-Zele voor het uittekenen en realiseren van een gezamenlijk woonbeleid is een van de vijf dergelijke projecten dat dit jaar provinciale steun krijgt. Voor Berlare- Zele is dat al de derde keer op rij. Met dit project houden deze gemeenten een sociaal verhuurkantoor open en stellen ze een huisvestingsambtenaar aan. Het bedrag vermindert jaarlijks. Eerst kreeg men 15.000 euro, dan 12.500 euro en nu 10.000 euro.

     

    15-16 januari 2011

    Sport

    bullet

    Cyclocross

    bullet

    Uitbergse cyclocrossen erkend
    Enkele kranten melden dat de crossen in Uitbergen volgend seizoen voor het eerst worden opgenomen in de kalender van de Vlaamse Cyclocrosscup. Uitbergen neemt de plaats in van Laarne. Die Vlaamse Cyclocrosscup zou van 21 naar maximum 25 wedstrijddagen worden uitgebreid.

     

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 14 januari. (Meer.)
     

    bullet

    Zaalvoetbal

    bullet

    futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Always Laarne: 3-10 (match woe. 12/01)
    De tussensprint van 2-4 naar 2-6 zeer kort na de rust nekten de lichtblauwen. Fredje - Rakketje - De Keukeleire zorgde voor de 3 doelpunten.

     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Galop:                              afgelast

    bullet

    4de nationale B:  SK Berlare - Wijgmaal:                                  1-1
    Een gelijkspel tegen de vijfde is hopelijk de aanzet tot een betere terugronde.

    bullet

    4de prov. D:   SKV Overmere - HO Kalken:                               1-2
    SKVO mist de kans om dichter bij de top 5 te komen.

    bullet

    Volley
    bullet

    1ste nationale heren: JTV Brigand - Mortsel:                             3-2

    bullet

    1ste prov. heren:   VC Kalken - JTV Brigand B:                         3-1

    bullet

    3de prov. heren:    Evo Ename C - JTV Brigand C:                   1-3

    bullet

    2de prov.b dames: JTV Brigand vrij

     

     

    9 januari 2011

    Groepstentoonstelling is laatste met Marc Van Gysegem als curator

    Vanavond opende in Stroming de eerste tentoonstelling in 2011. Het toont werken van verschillende plaatselijke kunstenaars die (semi-)professioneel met kunst bezig zijn. Het is ook de laatste die door Marc Van Gysegem als curator is ingericht. Meer.

     

    9 januari 2011

    Burgemeester Gabriëls roept op tot zelfverzekerdheid en initiatief

    In een goed gevulde Festivalhal hadden noch burgemeester Gabriëls noch Europees commissaris De Gucht veel goede woorden voor politici die hun verantwoordelijkheid niet opnemen. Gabriëls gaf aan dat daarentegen in Berlare nog GEK (gedreven, eerlijk en kordaat) wordt bestuurd en riep de bevolking op om te helpen bouwen aan een gemeente met zelfverzekerde en niet-verzuurde inwoners, die ook zelf initiatieven nemen om het in de gemeente nog prettiger om wonen te maken. Meer.

     

    8-9 januari 2011

    Sport

    bullet

    Minivoetbal Kern Berlare

    bullet

     De uitslagen en stand op 7 januari. (Meer.)
     

    bullet

    Voetbal

    bullet

    MTSA eerste reeks: Edobouw - Blauwe Vlam:                         3-1
    De laatste in de stand had de winterstop blijkbaar beter verteerd.

    bullet

    4de nationale B: Opwijk - SK Berlare:                                        2-1
    SK moet nu naar de ploegen onder in de stand beginnen te kijken.

    bullet

    4de prov. D:  St. Denderleeuw - SKV Overmere:                      2-0
     

    bullet

    Volley         
    bullet

    beker heren provinciaal:    JTV Brigand B - BMV Beveren/Melsele A:  3-0                

     

    6 januari 2011

    142 bloedgevers

    Tijdens de eerste inzameling van het jaar in Berlare boden zich 142 donors aan, waarvan 6 voor de eerste keer. De Vriendenclub van Berlaarse Bloedgevers was zeker blij met deze grote opkomst en hoopt dat dit nog meer mensen uit de gemeente zal aanzetten. Ze boden al de donors een kerstmuts aan.

     

    1 januari 2011

    Indra (bijna) eerste brandweervrouw in Berlaars korps

    Tijdens de jongste gemeenteraad werd Indra De Nil tot een van de drie nieuwe stagiair-brandweerlui aangesteld. Zij is daarmee de eerste vrouw die vanuit het Berlaarse vrijwilligerskorps de eigenlijke opleiding aan de brandweerschool mag beginnen. Meer

     

     

    De activiteitenkalenders:

    cultuur

    gemeente

    politieke partijen

    jeugd

    milieu

    toerisme

    sociaal

    (ook socio-cult.verenigingen)

    sport

     

    Beoordeel het gemeentebestuur

    vergelijk met beleidsplan 07-12

     

    Verkiezingen 7/6/2009

     

    De jeugd
     aan het woord

     

    De politici
    aan het woord

     

    Ken je
     (deel)gemeente

     

    Er zijn nog copies van het

    nkb informatief

    Jaarboek 2006

    beschikbaar !!!

    Info

    Bestellen

    Meer themanieuws
    uit de Donkgemeenten
    (Berlare, Overmere, Uitbergen)
    met aankondigingen van activiteiten
    (per thema)

     

    De gemeenteraads-

    verkiezingen

    8 oktober 2006

     

    Al eens naar
    de archiefartikels
    gekeken ?

     

    Volg Europa

     

    Mensen uit de Donkgemeenten
    in het nieuws

     

    Gluren bij de buren

    adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
    plaatsen elders.
     

    En tips van de lezers.

     

    Om eens te vergelijken ...

     

    Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

    Een overzicht.

     

    De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


    Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

    Of over een van de andere
    discussiethema's
    ?
     

     

    horizontal rule

    Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/03/12. 
    Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
    © nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.