Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

14-10-12:  de vragen aan de partijen

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Onze verkozenen
verkiezingen 14-10-2012
verkiezingen 13-6-2010
verkiezingen 7-6-09
verkiezingen 10-6-07
Verkiezingen 8-10-2006
Verkiezingen 13-6-04
Verkiezingen 18-5-03
CD&V nieuwjaar
VLD nieuwjaarsreceptie
sp.a nieuwjaar
vb  nieuwjaar
N-VA

 

Omhoog
14-10-12: de reacties van lezers 

Eind maart 2011 kregen de vijf politieke partijen die toen in de Donkgemeenten actief waren, een aantal vragen toegestuurd.

Hieronder staan de antwoorden, in volgorde van ontvangst: N-VA (9 april), Open Vld (18 april), CD&V (19 april), sp.a (25 april), VB (24 juni). Reacties zijn welkom. (Zie hier de reacties)

De antwoorden van de plaatselijke politieke partijen

Ø  Over de afdeling

bullet De ledenwerking

o    Hoe gebeurt de ledenwerving ?

N-VA; De ledenwerving  gebeurt via het bekend maken van onze werking namelijk:
- het uitgeven van  folders
- 11 juli actie
- streekbierenavond
- jaarlijkse uitstap
Bij al deze acties bestaat er ook een mogelijkheid om lid te worden.
Daarnaast is er ook de mond-aan-mondreclame en de huisbezoeken en persoonlijke contacten.

Open Vld: Advertenties in de Burgerkrant en op de website, verder worden we spontaan aangesproken.

CD&V: De ledenwerving gebeurt via verschillende kanalen: mensen persoonlijk aanspreken, verschillende oproepen via CD&V Direct, …

sp.a: Via nationale acties en mensen persoonlijk aanspreken.

VB: Ieder aangesloten Vlaams Belang lid krijgt een oproeping, via Vlaams Belang nationaal,om zijn lidkaart te vernieuwen. Wie dat niet doet, krijgt het bezoek van een bestuurslid of mandataris, wat de meeste leden op prijs stellen. Verder worden potentiële kandidaat-leden via ons driemaandelijks afdelingskrantje geïnformeerd hoe ze zich kunnen aansluiten.

 

o    Hoeveel leden telt de afdeling?

N-VA; Ten opzichte van begin 2010 constateren wij een stijging van 22 %.

Open Vld: 585 op 18/4/11 14:45

CD&V: Ongeveer 250 leden, waarmee de afdeling zich positief meet tegenover de omliggende gemeentes van vergelijkbare grootte.

sp.a: 100-tal

VB: ongeveer een 80-tal leden. Het spreekt voor zich dat we dit aantal nog graag zouden opdrijven.
 

o    Hoeveel waren er dat begin 2010?

Open Vld: 503

CD&V: Ongeveer evenveel.

sp.a: 100-tal.

VB: Ondanks een verkiezingsnederlaag bleef ons ledenaantal status quo.

 

o    Hoe verklaart u dit verschil ?

N-VA: Het verschil is te verklaren door twee hoofdzaken: ten eerste straalt het nationale succes van onze partij natuurlijk ook af op onze lokale werking, daarnaast konden we ook door de inspanningen (zie acties) van onze afdeling enkele mensen overtuigen om lid te worden.

Open Vld:  Goed beleid in zowel gemeente als partij.

CD&V: Bepaalde leden vielen weg (bijvoorbeeld door een overlijden), er kwamen ook nieuwe leden bij.


o    Overlegt u de plaatselijke/nationale politiek met de leden ?
zo ja, hoe gebeurt dit ?
zo nee, waarom niet ?

N-VA: Wij overleggen over lokale politiek met leden die dit wensen. Jaarlijks is er een openledenvergadering en als bestuur zijn we steeds bereid om leden die dit wensen persoonlijk te gaan bezoeken. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is het de bedoeling dat de voorzitter alle leden (via huisbezoek of tijdens andere gelegenheden) gaat raadplegen om ook hun gedachten mee te nemen in het bepalen van ons definitief programma.
Wat betreft het overleg in verband met de nationale politiek, wij spelen vooral om informatie vanuit de nationale politiek door naar de leden.

Open Vld: De partijleden zijn afgevaardigd door 42 bestuursleden (elk lid kon bestuurslid worden) die bij elke bestuursvergadering debatteren over zowel de lokale, regionale, nationale als Europese politieke toestand.

CD&V: De leden krijgen zeer regelmatig informatie vanuit de nationale partij via een ledenblad. Leden worden hierbij ook opgeroepen om hun bemerkingen aan de nationale partij door te geven.
Er worden “open avonden” ingericht waarbij bvb een minister of parlementair een onderwerp toelicht voor alle geïnteresseerde leden van een regio.CD&V Berlare stelt zijn partijbestuur ook open voor alle leden.

sp.a: Via de algemene ledenvergadering en via de nationale instanties. Plaatselijke politiek meestal via persoonlijke gesprekken tijdens diverse momenten.

VB: Alle leden worden op de hoogte gehouden via ons drie-maandelijks afdelingskrantje, en op geregelde tijdstippen door nationaal via briefwisseling, over de binnenlandse politiek, het reilen en zeilen binnen de partij, over activiteiten, congressen, meetings enz...

bulletDe structuur

o    Geef kort aan hoe uw afdeling is georganiseerd en hoe wordt beslist welke standpunten worden  ingenomen.

N-VA: Bestuur: zie website.
De beslissingen gebeuren op een transparante manier binnen het bestuur. Indien nodig wordt er een beroep gedaan op leden of op hogere instanties binnen de partij. De uiteindelijke beslissing wordt altijd genomen door het lokale bestuur.

Open Vld: Het dagelijks (vz, ovz, sec, pen) beheert de partijwerking. Maandelijks vergadert de fractie, met afgevaardigden uit het partijbestuur. Er is dus een wisselwerking tussen de verkozenen des volks en de verkozenen van de partij. De mandatarissen beslissen dus in overleg met de partij.

CD&V:  Wij zijn een open partij waar aandacht is voor intern debat. Debat dat noodzakelijk is om tot weloverwogen en gefundeerde standpunten te komen.
Binnen CD&V is er regelmatig overleg op het partijbestuur. Dit is een overleg met mandatarissen, maar ook met geïnteresseerde leden. Op het partijbestuur worden partijorganisatorische zaken besproken, maar ook partijstandpunten worden op deze vergaderingen besproken.  Regelmatig worden externen (bvb een parlementslid, een niet-politieke expert over een specifiek onderwerp, …) op deze vergaderingen uitgenodigd.
Het partijbestuur wordt voorbereid door het partijbureau. Het partijbureau is zowat het “dagelijks bestuur,” .
Per gemeenteraad organiseert de partij een fractievergadering. Op deze worden de ingenomen standpunten voor de komende gemeenteraad besproken en wordt afgesproken wie welke bemerking, aanvulling of voorstel op de gemeenteraad brengt. Ook per OCMW-raad wordt zo’n fractievergadering georganiseerd.

sp.a: De organisatie is volgens de statuten. Het voornaamste orgaan is de algemene ledenvergadering, daarna het bestuur.

VB: Het afdelingsbestuur bestaat uit 5 mensen:
Wouter De Smedt: voorzitter
Pascal Lanckman: secretaris
Luc Bruggeman: bestuurslid
Dion Landuyt: fractieleider
Eric Van Acker: gemeenteraadslid.
De voorzitter en de secretaris zetelen in de regioraad St-Niklaas-Dendermonde die maandelijks bijeenkomt. Daar worden de standpunten van de partij in grote lijnen uiteengezet. Deze worden dan aangepast naar afdelingsniveau en besproken op de maandelijkse afdelingsvergaderingen. Daar worden uiteraard ook eigen ideeën en standpunten uitgewerkt.

 

o    Hoe houdt uw partij contact met ‘de burger’ (niet-leden) ?

N-VA: In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen nemen we in 2012 contact op met verschillende verenigingen en raden om een duidelijk beeld te krijgen van wat er bij de burgers leeft en wat hun prioriteiten zijn voor de volgende legislatuur. 

Open Vld: De burgerkrant bus-aan-bus. De Website. Onze vertegenwoordigers in CBS en GR via de geschreven en audiovisuele pers.

CD&V: via de CD&V-Direct. Dit huis-aan-huis blad trachten we in de eerste plaats zeer correct te houden en wil de burger inlichten over onze visie en over onze eigen voorstellen. Er komt ook een vernieuwde, moderne website om op een eigentijdse manier regelmatig informatie te verschaffen.

sp.a: Via spots (het blad dat in alle huizen wordt verspreid)en via organisaties.

VB: Buiten onze nationale propaganda krijgen alle inwoners van de gemeente ook het driemaandelijks afdelingskrantje gebust.

Ø  De voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen

bulletHet programma

o    Hoe droeg het programma voor de vorige verkiezingen bij tot het resultaat van uw partij ?

Open Vld: Hoe vertaalt zich een campagne van Coca-Cola in het aantal verkochte liters de daaropvolgende maand. Sorry, dat weten we niet. Maar we vermoeden dat ons sterk programma wervend was.

CD&V: Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen is zeer veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding van het programma. Niettegenstaande het niet zo duidelijk is of het schrijven van en communiceren over je programma veel stemresultaat heeft, zal CD&V Berlare hier opnieuw veel tijd en energie in steken.

sp.a:  Ik hoop van wel, maar gezien er geen wetenschappelijke evaluatie  van de verkiezingsuitslag was zullen we dit nooit weten, zeker?

VB: In Berlare is het Vlaams Belang een zeer jonge partij die in 2006 voor de eerste maal meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks een onvolledige lijst kon de partij met twee zetels toch een mooi resultaat in de wacht slepen. We konden toen nog niet spreken van een gestructureerd programma.

 

o    Welke andere factoren hadden een invloed op het resultaat ?

Open Vld: Diegenen die de boodschap het beste konden uitdragen.

CD&V: Een verkiezingsresultaat wordt door vele facetten beïnvloed. Facetten binnen je  eigen partij, en facetten binnen de andere partijen.

sp.a: De personen op de lijst, het vertrouwen van de mensen in deze personen,….

VB: Het cordon sanitaire en de mediaboycot hebben in géén geval een gunstige invloed op de verkiezingsuitslag gehad.

 

o    Wordt het vorige programma (eventueel gedeeltelijk) overgenomen of is er nood aan iets volledig nieuws ?

N-VA (= antwoord op drie bovenstaande vragen): Wij hebben met de vorige gemeenteraadsverkiezingen inderdaad meegedaan maar onze afdeling stond doen nog in de kinderschoenen. We hadden nog maar net een afdeling opgestart en kregen de vraag van ons arrondissementeel bestuur om toch een kartel te vormen. Wij zijn daar op ingegaan maar het kartel had niet het gewenste effect en resultaat. Wat betreft ons programma, we zullen een compleet nieuw programma opstellen omdat we bij de vorige verkiezingen daar niet  aan toegekomen zijn.

Open Vld: Het vorige programma werd quasi volledig uitgevoerd. We stomen een nieuw programma klaar voor 2012-2018.

CD&V: We hebben na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 een grondige analyse gemaakt evolutie en dus zullen we werken aan een nieuw, realistisch en toch ambitieus programma. Natuurlijk komen accenten terugkomen die typisch zijn voor onze partij en die onze partij sterker naar voor schuift dan andere partijen, denken we maar aan de enorme meerwaarde die het verenigingsleven biedt aan onze maatschappij, de zorg voor zwakkeren kunnen combineren met een ambitieuze vooruitgang van de gemeente, en zo verder.

sp.a: Het programma wordt opnieuw bekeken om te zien wat nog van toepassing is. Uiteindelijk wordt het na interne discussie en externe toetsing opnieuw opgesteld.

VB: Na het ontslag en de vlucht naar het Antwerpse van de vorige voorzitter, is de afdeling met een nieuwe ploeg, aangevuld met de verkozen mandatarissen, een nieuwe weg ingeslagen. Deze ploeg werkt nu reeds meer dan twee jaar samen en hopelijk kan men de eerste resultaten merken bij de volgende verkiezingen. Vlaams Belang Berlare zal terug naar de oorspronkelijke waarden grijpen.

 

o    Is al bepaald hoe het programma wordt opgemaakt ? Hoe de leden, eventueel ‘anderen’ hierbij worden betrokken?

N-VA: Het nieuwe programma zal opgemaakt worden na consultatie van leden en anderen. Het bestuur zal het definitieve besluit nemen. Wij zullen een beroep kunnen doen op afdelingen die reeds langere tijd bestaan en meer ervaring hebben. Het arrondissementeel en nationale niveau kunnen ons bijstaan bij de omkadering. De onderwerpen zijn lokaal gebonden en zullen dan ook door onze afdeling worden ingevuld.

Open Vld: Ja. De inbreng van leden, bestuursleden en externe experts zal hier zeer belangrijk zijn.

CD&V: We zijn momenteel volop aan het werk om dit te bepalen.

sp.a: Ja.

VB: Zoals eerder aangehaald, zal Vlaams Belang Berlare trouw blijven aan het programma dat uitgeschreven wordt door nationaal. Onze leden kennen in grote lijnen ons programma.

 

bulletDe toekomst van de Donkgemeenten

 

o    Kan u al aangeven waar de hoofdaccenten van uw programma zullen liggen?

N-VA: Onze aandacht zal vooral uitgaan naar volgende punten: toerisme, sport, sociale voorzieningen, beschikbaarheid en toegankelijkheid van gemeentediensten en schepencollege, drugpreventie, coördinatie tijdens openbare werken, verkeersveiligheid, inbraakpreventie. ook het beheersbaar houden van de budgetten van de gemeentebegroting, en vooral het OCMW-budget zullen we zeker in het oog moeten houden.  

Open Vld: Neen. Volgt later. Maar u kan rekenen op continuïteit en verfrissende ideeën.

CD&V: Dit wordt de komende maanden geconcretiseerd in nieuwe, frisse, betaalbare, maar ook ambitieuze plannen! "De combinatie van de 4 v’s” wordt de rode draad. Dit betekent dat een gemeente moet:
VERSTERKEN (een economisch gezonde gemeente uitbouwen, een bruisend cultuuraanbod voorzien, veiligheid verzekeren, …)VERBINDEN (ontmoetingskansen creëren van kinds-af aan via een goed georganiseerde kinderopvang, het verenigingsleven ondersteunen en stimuleren, …) VERZORGEN (betaalbare ouderenzorg voorzien, openbare plaatsen voor iedereen toegankelijk maken, …)
VOORZIEN (aandacht voor natuur en milieu, een goede ruimtelijke ordening, …). Daarnaast staat voor ons de uitbouw van een dienstvaardige gemeente centraal.

sp.a: Ja.

VB: In elk geval zullen wij er alles aan doen om een stevige oppositiepartij te worden. Migratie, veiligheid en “Vlamingen eerst” zullen steeds boven de lijst staan.

 

o    Wat van het huidige beleid moet zeker blijven/veranderen?

N-VA: Wat moet veranderen en blijven zal thema per thema moeten bekeken worden en dan in het verkiezingsprogramma in detail uitgewerkt. Voor details is het mijn inziens nog wat vroeg; maar natuurlijk hebben wij er geen moeite mee om te zeggen dat het gemeentebestuur ook goede zaken heeft verwezenlijkt.

Open Vld: Zie vorig antwoord.

CD&V: Er moet met veel meer langetermijnvisie bestuurd worden en de burger moet op een meer eigentijdse manier bij het beleid betrokken worden. En we moeten stoppen met de meest strategische plekken aan het Donkmeer vol te bouwen met mastodontgebouwen waar geen inwoner van Berlare nut aan heeft. Op deze manier worden niet alleen de toeristische kansen voor deze generatie, maar ook voor de komende generaties verknoeid! 

sp.a: Dit zal  via ons programma bekend worden.

VB: Wij hopen dat de kiezer niet meer in de val loopt zoals bij de vorige verkiezingen. De mensen moeten geen titelvoerend – en uitvoerend burgemeester.

 

o    Moet/kan een gemeente besparen om het federale begrotingstekort/de staatsschuld te helpen verminderen?

N-VA: Wij vinden dat een gemeente niet mee moet helpen om een federaal begrotingstekort te helpen oplossen.
Een gemeentebestuur moet er vooral voor zorgen dat het zijn eigen budget onder controle kan houden.
Strikte gemeentebudgettering is noodzakelijk maar moet steeds in het achterhoofd houden dat er altijd ruimte moet zijn voor initiatieven: achter al die cijfers staan ook mensen!
Wel is het zo dat gemeenten soms de invloeden van het begrotingstekort en de besparingen zullen voelen. Zoals bijvoorbeeld bij eventuele besparingen op politiezone of brandweer.

Open Vld: Hulp aan de vermindering van de staatsschuld is een verantwoordelijkheid voor elk bestuursniveau, denkend aan de volgende generaties.. We merken wel op dat als er gesproken wordt over “het verminderen van de staatsschuld/federale begrotingstekort en hulp hierbij door lokale besturen” dat onze gemeente een kleine vis is en dat het grootste deel (90%) van de schulden gemaakt door lokale besturen, ligt bij de grote centrumsteden.

CD&V: De gemeente zal in eerste instantie al een hele klus hebben om de eigen financiële situatie op orde te houden. De laatste jaren is de gemeentekas sterk onder druk komen te staan door grote uitgaven van het bestuur en tegelijkertijd is de kostprijs voor heel wat dienstverlening bij het OCMW sterk gestegen.

sp.a: Een gemeente moet zijn eigen begroting gezond houden en de middelen die zij heeft aanwenden voor haar bewoners.

 

bulletDe kandidaten

 

o    Hoe gebeurt de lijstsamenstelling? 

N-VA: Het bestuur legt een lijstvoorstel voor aan de leden. Na hun goedkeuring moet het arrondissementeel bestuur er nog een definitieve goedkeuring aan geven. Dit laatste dient vooral om na te gaan of aan alle administratieve voorwaarden is voldaan.

Open Vld: Het partijbestuur kiest een werkgroep 'ontwerpkandidatenlijst'. Die werkgroep werkt een ontwerplijst uit, waarover het partijbestuur het voorlaatste woord heeft. Het laatste woord is voor de partijleden.

CD&V: Hier wordt momenteel volop aan gewerkt.

sp.a: Via de algemene vergadering die de lijst moet goedkeuren.

VB: De lijstvorming zal volgens kennis, kwalificaties en inzet worden samengesteld. Deze besprekingen gebeuren met enkele vertegenwoordigers van het regiobestuur.

 

o    Is er op dit moment al duidelijkheid over de lijsttrekker? Zo ja, wie?

N-VA: Er is er nog geen definitieve keuze gemaakt, dat gebeurt op het einde van het jaar.

Open Vld: Katja Gabriëls.

CD&V: Hierover zal binnenkort duidelijkheid gegeven worden.

sp.a: Hierover zal de algemene vergadering beslissen.

VB: Eerstdaags gaan de besprekingen i.v.m. de lijstvorming en de lijsttrekker van start.

 

o    Zal u veel nieuwe mensen moeten zoeken om de lijst op te maken?
Zo ja, zoekt u die het  liefste onder de eigen leden of is verruiming een betere optie?

N-VA: Wij gaan natuurlijk in eerste instantie bij onze leden nagaan hoeveel mensen er bereid zijn om op onze lijst te staan. Daarnaast is het uiteraard ook onze bedoeling om mensen van daarbuiten te overtuigen om onze lijst te versterken.
We willen wel duidelijk stellen dat van mensen die op onze lijst willen staan verwacht zal worden dat ze lid worden van onze partij en als dusdanig zowel het lokale als het nationale programma van de N-VA onderschrijven.

Open Vld: Zoeken niet, maar vernieuwing zal er zeker zijn. Dit wordt zoals altijd een mix.

CD&V: CD&V zal een sterk vernieuwde lijst hebben, zeer gevarieerd op verschillende domeinen (leeftijd, specifieke kennis voor het besturen van onze gemeente, …), en zo tonen dat we een open en brede partij zijn.

sp.a: Er zijn geen exclusieven, beide zijn mogelijk.

VB: Er zullen inderdaad nieuwe mensen aangesproken worden om de lijst te vervoegen. Dit zullen zowel leden als niet-leden zijn. Een gezonde portie Vlaams-Nationalisme en doorzettingsvermogen zijn onze kernwoorden bij het rekruteren van onze kandidaten.

 

bulletDe verwachtingen

 

o    Verwacht u dat er partijen samen naar de verkiezingen zullen gaan ? Zo ja, welke ?

N-VA: Wij kennen de strategie van andere partijen natuurlijk niet, maar persoonlijk verwachten wij geen kartel.

Open Vld: Niet van toepassing.

CD&V: We hebben hier geen zicht op.

sp.a: Geen idee.

VB: Buiten CD&V en N-VA verwachten wij geen kartelvorming.

 

o    Verwacht u een grote verandering in de samenstelling van de volgende gemeenteraad ? Uw voorspelling, graag.

N-VA: Wij hopen op een verandering van de samenstelling van de gemeenteraad want onze doelstelling is duidelijk voor 2012: een vertegenwoordiging van de N-VA in de gemeenteraad.
Met hoeveel personen is moeilijk te voorspellen en ook niet het belangrijkste. Het allerbelangrijkste voor ons is in de gemeenteraad te zetelen om mee het beleid te kunnen bepalen of er zeker op te wegen.

Open Vld: Ons doel blijft 12 à 13 op 23.

CD&V: Het is een cliché, maar het is aan de kiezer om de kaarten te leggen, niet aan ons.

sp.a: Uw voorspelling, graag.  Deze laat ik aan mij voorbij gaan.

VB: Wij verwachten, of hopen in elk geval, een ander stemgedrag van onze inwoners. De gemeente kleurde blauw de laatste verkiezing. De kiezer weet ondertussen ook dat dit aangevuld met rood, ook niet het ideale bestuur is. In elk geval zouden wij graag bewijzen dat wij met een paar zetels een zware oppositiepartij kunnen zijn.

Ø  De gemeente, basis van democratie ?

o    Hoe belangrijk vindt u gemeentepolitiek voor de democratie ?

N-VA: De gemeentelijk is uiterst belangrijk binnen onze democratie.
Het gemeentelijk niveau is het dichtst bij de burger. Dagelijkse problemen kunnen dikwijls opgelost worden door de gemeentepolitiek (putten in de wegen, afval, slechte verlichting, overlast ...).

Open Vld:  Zeer belangrijk.

CD&V: De gemeente is het beleidsniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Als partij moeten we de mensen een eerlijk verhaal brengen met duidelijk onze visie in een programma uitgewerkt. En in ruil kunnen we maar hopen op een geïnteresseerde burger die zich informeert. Dit proces stopt niet bij de verkiezingen. Communicatie en informatie blijft op elk moment belangrijk en gaat voor ons heus niet alleen over “stemmen binnenhalen.”

sp.a: Heel belangrijk, het is het beleidsniveau dat het dichts bij de mensen staat en waarover iedereen een mening heeft.

VB: Sinds 1992, het jaar dat alle partijen (buiten het Vlaams blok) een soort resolutie goedkeurden, en het cordon sanitaire tegen onze partij in het leven riepen, kennen wij de definitie van democratie niet meer. Wij zijn waarschijnlijk het enige land op de hele aardbol waar dit standpunt uitgevoerd wordt.

 

o    Is de burger daar tot nu genoeg bij betrokken, en zo niet, hoe kan dit veranderen ?

N-VA: De burger is in onze gemeente op een degelijke manier ingelicht. Toch zou een betere beschikbaarheid  van informatie aangewezen zijn.
Beschikbaarheid van schepenen om uitleg te geven over hun dossiers is aan te raden, zonder natuurlijk daar een politiek dienstbetoon van te maken.

Open Vld: De mogelijkheden tot inspraak zijn de laatste legislatuur gevoelig gestegen.

CD&V: Vaak te weinig. Soms heeft dit te maken met de burger die zich te weinig informeert of zich weinig kritisch opstelt. Maar meestal met de overheid die zich in de communicatie wil beperken tot het communiceren van realisaties. We hebben de voorbij jaren vaak een oproep gedaan tot meer betrokkenheid van de burger en tot “het niet alles in vakjes bekijken,” maar dit viel telkens in dovemansoren. Het is inderdaad niet altijd gemakkelijk en vraagt veel energie, maar het is onze verdomde plicht en het komt de kwaliteit van de besluitvorming ten goede!

sp.a: Wie wil is betrokken of kan betrokken zijn. Ik twijfel wel of de opgelegde weg steeds de beste is.

VB: Opheffing van het cordon sanitaire zou een stap in de goede richting zijn. Mensen zijn het beu om voor een partij te stemmen die niet mee mag spelen. Wat vroeger de sterkte was, blijkt nu de zwakte. VB vraagt niet liever om als volwaardige partij zijn stempel te drukken. En ja, zelfs wanneer we monsterscores haalden bij vorige verkiezingen hadden wij ook ditzelfde standpunt.

 

o    Wat is de mogelijke impact van de vermindering (vanaf 2019) van het aantal schepenen van vijf (+ OCMW-voorzitter) naar vier (+ OCMW-voorzitter)?

N-VA: Het is  zo dat besparingen op elk bestuursniveau zich opdringen in de toekomst dus ook op het gemeenteniveau. Het zal natuurlijk wel extra werk meebrengen voor de andere bestuurders.

Open Vld: Dit eventuele probleem stelt zich pas in 2018. Daar hebben we nu nog niet over nagedacht.

 

o    Hoe speelt de regionale, federale, Europese politiek een rol voor een gemeente, voor wat gemeentelijk kan worden gerealiseerd ?

N-VA: Wij denken dat vooral het Vlaamse niveau veel invloed heeft op onze gemeente: subsidies bij aankopen of bij verbouwingen zijn essentieel. Ook voor bepaalde wegenwerken en - zeker in onze gemeente – voor het toerisme is het Vlaamse niveau noodzakelijk.
De federale en Europese invloed lijkt me eerder beperkt behalve dan dat de federale bepalingen wel invloed kunnen hebben op de gemeente, zoals bij het spreidingsplan van asielzoekers.

Open Vld: Berlare blijft gebaat met een man/vrouw in Brussel.

CD&V: De gemeentelijke beslissingen worden vaak beïnvloed door de hogere beleidsniveaus. Ook hierover moet je durven communiceren naar de bevolking. Ook intergemeentelijke samenwerking is vaak een meerwaarde.

sp.a: Meer dan men zich soms kan voorstellen. Gemeenten zijn gebonden door wetten, decreten en regels en heeft een een zekere voogdij vanuit de hogere overheid. De bovenliggende overheden zijn ook belangrijk als subsidiërende overheid voor allerlei projecten.

VB: Als afdelingspartij zijn wij natuurlijk afhankelijk van de regio- en federale politiek. Wat niet wil zeggen dat we het er ook altijd eens moeten mee zijn. Europese politiek, daar hebben wij het heel wat moeilijker mee. Niemand in ons land werd gevraagd naar zijn mening i.v.m. Europa. Europa werd ons gewoon opgedrongen. Natuurlijk zijn er mensen die Europa graag hebben omwille van de geldbeugel. Zo loopt er trouwens ook eentje rond in Berlare.

 

o    Kan een gemeentebestuur een invloed hebben op klimaatverandering, de economische en financiële crisis (of de gevolgen ervan), migratie en andere gevolgen van een geglobaliseerde wereld ?

N-VA: Windmolens, eventueel acties om mensen meer te bewegen om voor korte afstanden de fiets te nemen (zoals ‘met belgerinkel naar de winkel’), trage wegen, actie spaarlampen en dergelijke. Dit zijn natuurlijk kleine aanpassingen in het klimaat maar het lijkt ons altijd nuttig om met tips de inwoners aan te zetten om zoveel mogelijk energie te besparen. Zonder hen dit op te leggen en in betutteling te vervallen.
Wat betreft de economische en financiële crisis, migratie en dergelijke: daar moet je bescheiden in zijn, je wordt als gemeentebestuur wel geconfronteerd met de gevolgen van zo een crisis, bijvoorbeeld in het OCMW-budget, maar zelf kan je daar wezenlijk weinig aan veranderen. Een gemeentebestuur moet bij een crisis wel duidelijke beslissingen nemen om de gevolgen ervan op te vangen. Het belangrijkste lijkt voor ons om via de gemeente geen extra lasten op de het budget van de burgers te leggen.

Open Vld: Dit lijkt meer een vraag voor een uitgebreid debat.

CD&V: Elke beleidsniveau, en elke individuele persoon, heeft hier zijn verantwoordelijkheid in. We moeten als gemeente echter veel creatiever durven na te denken over hoe we hier concreet rond kunnen werken.

sp.a: In beperkte mate wel, immers voor sommige zaken maken vele kleintjes groot. In andere items heeft de gemeente geen enkele invloed.

VB: Qua klimaat, denken wij niet dat groen sterk genoeg staat in de gemeentebesturen om een rol van betekenis te spelen. Hetzelfde denk ik van de andere partijen met hun specifieke programma’s.

 

o    Hoe ziet u de rol van de (plaatselijke) pers ?

N-VA: De rol van de pers is voor mij: op een objectieve manier de verschillende standpunten van de partijen weergeven. met het respect voor alle deelnemende partijen. Ik steun dan ook uiteraard dit initiatief.

Open Vld: Informerend, objectief als doel.

CD&V: De pers heeft de verantwoordelijkheid om objectief te communiceren naar de bevolking toe. De politici hebben daarentegen ook de verantwoordelijkheid om (onder andere via de pers) te communiceren naar de bevolking. Zoals eerder gesteld, niet enkel om verwezenlijkingen in de verf te zetten en om “stemmen te winnen,” maar omdat het onze plicht is om de burger te informeren.

sp.a: Liefst als objectieve verslaggever die gerust kritisch mag zijn, maar niet vooringenomen.

VB: Zoals eerder vermeld zal de pers niet staan springen om het Vlaams Belang in één of ander (positief) daglicht te stellen.

Ø  Hebt u deze vragen  als voorzitter alleen beantwoord, of na raadpleging van het bestuur, van anderen ?

N-VA: Ik heb als voorzitter een eerste draft gemaakt en op onze bestuursvergadering van 05.04.2011 hebben de bestuursleden dit kunnen aanvullen of schrappen.   (Marnic De Wilde)

Open Vld: Dit is mijn eigen opinie. (Luc Vande Meirssche)

CD&V: Deze tekst is besproken en goedgekeurd door het partijbureau. (Steven Baeyens)

sp.a: Alleen, gezien de beperkte antwoordtijd…. (Wim Arbijn)

 

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 09/05/11. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2010 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.