U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links
van elke bladzijde, Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje. |
|
een getuigenis - hoe helpt politie Berlare-Zele ? “Ik ben 38, juriste, getrouwd, leuke job...maar heb een extreem gewelddadige jeugd gekend door toedoen van mijn vader. Omdat mama pas onlangs (na 40 jaar!!) vertrokken is, kan ik starten met datgene wat ik altijd wilde doen namelijk dit thema onder de aandacht brengen en andere slachtoffers een hart onder de riem steken.” Deze mail werd de aanleiding tot een indringend gesprek, de aanzet misschien ook om mensen in een zelfde situatie te helpen om er iets aan te doen. Ann A., zij stuurde de mail, wil zich daar alvast voor inzetten. Te beginnen met deze getuigenis.
Omwille van privacy- en veiligheidsredenen wordt de naam van Ann niet voluit gegeven. Wie met haar contact wil nemen, stuurt een mail naar deze site. Die wordt dan naar haar doorgestuurd. Ook reacties op dit artikel kunnen naar deze mail worden gestuurd.
8 september 2011 In politiezone Berlare-Zele is een cel opgericht die zich speciaal inzet voor de bestrijding van familiaal geweld en met de opvang van de slachtoffers. Deze problematiek wordt in de zone belangrijk bevonden: de politieraad aanvaardde dat deze dienst met een extra agent wordt versterkt. We stelden diensthoofd Hilde Van De Vijver enkele vragen.
Partnergeweld komt in Berlare zeker niet meer voor dan ergens anders, maar ook niet minder. We zien wellicht ook maar het topje van de ijsberg. Niet iedereen stapt bij geweld in het gezin zomaar naar de politie. Er is bovendien nog steeds een taboe rond het onderwerp. We merken wel dat meer en meer mensen er toch mee naar buiten durven te komen. Dat leidt tot hogere cijfers in de statistieken, maar dat duidt er volgens ons niet op dat het meer gebeurt dan vroeger, wel dat de aangiftebereidheid is gestegen. Door de grotere aandacht in de media weten de mensen dat ze niet alleen met dit probleem te kampen hebben én dat er oplossingen zijn.
Jammer genoeg zijn kinderen inderdaad ook dikwijls het slachtoffer. Dat kan in alle vormen zijn want bijvoorbeeld ook incest is een vorm van geweld/misbruik. Kinderen zijn vaak ook getuige van het geweld tussen hun ouders. In Nederland wordt dat ook als een vorm van geweld beschouwd. Ook bij ons groeit het inzicht om dat over te nemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het voor een kind even schadelijk kan zijn om getuige te zijn van geweld dan zelf slagen te krijgen. Het familiegeweld tast bij het kind het gevoel van veiligheid aan. Veiligheid is voor een kind enorm belangrijk. Door het verlies ervan voelt het kind zich machteloos. Uiteraard zijn ook mannen het slachtoffer van familiegeweld, maar zij komen er nog moeilijker mee naar buiten dan vrouwen. Het taboe is nog groter want het is niet mannelijk en stoer om toe te geven dat je door je vrouw wordt geslagen. Volgens mij zijn mannen meer het slachtoffer van psychisch geweld: roepen, schelden, vernederen, nooit goed kunnen doen, altijd " zagen" dat het zus of zo moet. Psychisch geweld is bovendien moeilijker te bewijzen en vast te stellen.
Vanaf het moment dat de politie
kennis krijgt van welke vorm van familiegeweld (intrafamiliaal) dan ook
zijn wij verplicht om tussen te komen. Ook als mensen geen verklaring willen
afleggen, of als bijvoorbeeld de buren anoniem hebben gemeld dat hun buurvrouw
in het ziekenhuis werd geslagen, moeten wij optreden. Veel mensen denken dat een
slagen automatisch als een misdrijf wordt beschouwd, maar dat is niet zo. Als
politie zijn we verplicht om alle zaken "ambtshalve" vast te stellen. Ik
vergelijk het altijd met iemand die vermoord is. Die kan ook geen
klacht/verklaring meer afleggen maar we moeten dat ook onderzoeken.
De dienst slachtofferhulp zal het slachtoffer opvangen, ondersteunen, informatie geven, helpen om een nieuw huis te zoeken, helpen met het papier werk enz. Zij gaan zich ook ontfermen over de kinderen. Zij kunnen ook steeds het slachtoffer doorverwijzen naar andere diensten. ( huisvesting, een centrum Geestelijke gezondheidszorg, OCMW)
De redenen kunnen erg verschillen.
Dikwijls zien we dat mensen agressief worden als ze gedronken hebben. Dan vallen
de remmingen weg en komen alle frustraties en emoties los en worden ze
agressief. Hetzelfde effect krijg je natuurlijk met drugmisbruik. Andere
oorzaken kunnen zijn: financiële problemen, ontrouw of een vermoeden van ontrouw
door de andere partner, jaloezie,... Hoe moeilijk is het voor jullie, emotioneel dan, om bij dit soort geweld tussen te komen ? Hoe zwaarder het slachtoffer gewond
is en hoe erger het geweld, hoe moeilijker natuurlijk. We moeten inderdaad
empathie kunnen tonen naar het slachtoffer toe maar we moeten langs de andere
kant ook objectief blijven. Belangrijk is om altijd de twee kanten te horen en
te zoeken wat er achter het geweld schuilgaat. Vaak gaat er heel wat aan vooraf
en als je de relatie blootlegt, is het gemakkelijker om te begrijpen hoe het zo
ver is kunnen komen. |
De activiteitenkalenders: (ook socio-cult.verenigingen)
vergelijk met beleidsplan 07-12
Meer
themanieuws
Al eens naar
adressen
uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke En tips van de lezers.
Om eens te vergelijken ...
Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.
|
Deze pagina is het
laatst gewijzigd (of door ons geopend) op
18/08/11.
|