Omhoog Het gebeurde ... jaar geleden nieuws 2012 nieuws 2011 nieuws 2010 nieuws 2009 nieuws 2008 nieuws 2007 nieuws 2006 nieuws 2005 nieuws 2004 Nieuws 2003 Nieuws 2002

 nieuws 2012

 

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Nieuws van de dag
'Grootste' Vlaming
informatie
column
Discussiethema's
nkb-wedstrijd
reacties over site
Web overzicht
Zoekpagina (deze site)
Sponsors

 

Omhoog 

november 2012 - oktober 2012 - september 2012 - augustus 2012 - juli 2012 - juni 2012 - mei 2012 - april 2012 - maart 2012 - februari 2012 - januari 2012

 

december 2012

 

31 december 2012

2013, het jaar waarin de gezamenlijke kennis echt vooruitgang biedt?

Als wellicht laatste bijdrage voor dit jaar wil nkb informatief  aan de lezers een 2013 wensen met vooral een goede gezondheid en veel kleine momenten van geluk.
En voor wie wat meer 'diepgaandere' bedenkingen wil lezen, zie hier.

 

31 december 2012

Vragen aan de (niet-)herkozenen in de gemeenteraad

nkb informatief vroeg de gemeenteraadsleden van de huidige legislatuur eind december wat ze hebben geleerd uit de zes voorbije jaren en wat hun vooruitzichten zijn voor de nieuwe legislatuur.  De vragen en ontvangen antwoorden staan hier.
Vragen naar de nieuwe gekozenen worden pas na de eedaflegging op 2 januari gestuurd, omdat de partijen vooraf geen definitieve namenlijst stuurden van diegenen die effectief zullen zetelen.

 

31 december 2012

Gemeenteraad met eedaflegging

Op woensdag 2 januari (20 uur) komt de nieuw gekozen gemeenteraad voor het eerst samen. Op de agenda staat de eedaflegging, de verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad en van de 5 nieuwe schepenen (OCMW-voorzitter wordt automatisch toegevoegd), van de 9 OCMW-raadsleden en van de 7 politieraadsleden. De gemeenteontvanger wordt als financieel beheerder aangesteld.

 

27 december 2012

Extra pomp nodig om water naar Schelde te brengen

Door de hoge waterstand in de vijvers aan het Broekbos in Berlare kan het pompgemaal het water niet snel genoeg via het Donkmeer naar de Schelde afvoeren. Daarom besliste het gemeentebestuur vandaag om water vanuit het Donkmeer met een noodpomp naar de rivier te leiden. Omdat die waterleiding, met een capaciteit van 1200 m3 per uur, op de weg ligt, is alle verkeer verboden tussen het centrum van Berlare naar Uitbergen. Het verkeer wordt omgeleid via Overmere. Men verwacht dat dit enkele dagen zo zal blijven.

Aanvulling: een lezer meldt dat in Wichelen de N416 afgesloten is wegens wateroverlast.

 

26 december 2012

Wat was 'het moment van het jaar'?

We zoeken naar wat volgens de lezers van deze site 'het moment van het jaar' was, zowel voor deze gemeente, voor Vlaanderen/België, Europa, de wereld. Inzendingen kunnen via dit emailadres of via inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar. Vrijdag kan met de inzendingen dan misschien een wijdere poll worden opgezet.

 

23 december 2012

Kerstmarkt: "plezant ondanks het weer"

Voor de vijfde keer was er in het kasteelpark een "winterhappening" in het kasteelpark. Het begon kort na de middag met stratenloop opgezet door de sportraad. Bijna 90 sportievelingen deden mee en liepen een of meerdere keren de omloop door het kasteeldomein, de beukendreef en de Warande. "Het is de bedoeling dat vooral inwoners uit deze gemeente meedoen, niet om te weten wie het snelste liep. Daarom ook krijgt iedereen die de afstand uitliep een prijzenpakket. En dat lijkt aan te spreken", zei een tevreden lid van de sportraad. De corrida, een onderdeel van de vierloop met editie in elke deelgemeente en aan het Donkmeer, is alvast een poging om zoveel mogelijk mensen uit de hele gemeente aan het bewegen te krijgen.

De winterhappening zelf trok ondanks het miezerige weer - wanneer kan dit winterfeest echt eens plaats vinden in echt winterweer, want liever wat vriezen dan regen ? - toch nog vele mensen aan, om de verenigingen te steunen waar ze zelf of hun kinderen lid van zijn, om zelf met familie en vrienden gezellig samen te zijn. Velen hadden zich met laarzen voorbereid. Voor de 12 verenigingen en organisaties die uiteindelijk meededen was het een goede mogelijkheid om hun kas wat te spijzen.

 

22-23 december 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeksBlauwe Vlam                                                           volgende wedstrijd: 19 januari

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Ingelmunster:                                       0-0
Alvast beter dan niets.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - St.-Gillis-Dendermonde:                    2-3
Toch weer goede prestatie tegen de nieuwe tweede.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de elfde competitieweek met de stand na vorige week, en het programma voor volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov F:  La Doce Overmere                                                enkele weken rust 
 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-atleten doen mee aan crosscupwedstrijden. Verslagen op hun site.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Am. Zoersel - JTV Brigand:                                      3-0
JTV kwam te kort tegen de nieuwe leider, die beide weekendwedstrijden overtuigend won.

bullet

heren 2de divisie C: Zedelgem - JTV Brigand B:                                   3-0
Geen punten tegen de nieuwe leider.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand C - Eevoc Ertvelde Evergem B:            2-3

bullet

dames 2de prov.B: Mezo Zottegem B - JTV Brigand:                            0-3
JTV neemt met duidelijke overwinning leidersplaats over van Mezo.
 

bullet

H andbal

bullet

HKW Lokeren/Berlare:                                                                                volgende wedstrijd: 16 januari

 

20 december 2012

Overmeerse Heem- en Oudheidkundige Kring 'herdenkt' afgebrande kerk

In het jongste nummer van HOK Overmere gaat het grootste artikel over de kerk die in 1862 afbrandde. Ere-pastoor Richard Van den Eeckhout kon hiervoor voortbouwen op verzamelwerk van het dit jaar overleden bestuurslid André De Meyer en op de getuigenis van toenmalig onderpastoor Joannes-Bernardus Heirman.  Hij voegde er ook een ruime beschrijving van de oude en van de 'nieuwe' kerk en van de klokken aan toe. Verder is er een interview met Frederick Hobbs, een Engelse WOII-veteraan die in Overmere kwam wonen om dichter bij zijn zoon te zijn. En van de Berlaarse koster van de kerk van Uitbergen is er een artikel over het ontstaan van Overmere. Het tijdschrift is nog te bestellen bij de kring, eventueel in hun lokaal in het voormalig gemeentehuis, elke zaterdag tussen 9 en 11 uur.

 

19 december 2012

Belastingen en retributies grotendeels ongewijzigd

Vanavond had de laatste gemeenteraadszitting van het jaar en ook van deze legislatuur plaats. Op de agenda geen goedkeuring van het budget voor volgend jaar, wel werd aanvaard dat de gemeente met 'voorlopige twaalfden' tot in maart de verplichtingen kan voldoen, en werden ook de belastingen en retributies (met onthoudingen van CD&V en onafhankelijke Vandoolaeghe, omdat men eerst de impact op het budget wil weten) goedgekeurd. "Want zonder inkomsten ook geen uitgaven", zei burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld). Voor het budget wil men meer tijd nemen om zo ook de gevolgen van een nieuw boekhoudsysteem te kunnen inpassen. De voornaamste belastingen, personenbelasting (7%) en opcentiemen op het onroerend inkomen (1100), bleven ongewijzigd. Bij sommige retributies werden kleine wijzigingen ingevoerd. Zo verdubbelt de retributie voor een huwelijksplechtigheid wanneer men een receptie in het gemeentehuis wil. En wie een camping uitbaat, zal voortaan niet meer worden belast per (het moeilijk te controleren) benutte oppervlakte maar forfaitair per vergunde kampeerplaats. De huurtarieven voor de socio-culturele en sportinfrastructuur blijft tot maart ongewijzigd. Tegen dan wil men een nieuw reglement opmaken.

Meer.

 

17 december 2012

Laatste gemeenteraadszitting van 2012, en van deze legislatuur

Op woensdag 19 december (19.30uur, een uur vroeger dan gewoonlijk) komt de gemeenteraad voor het laatst samen tijdens deze legislatuur. Voor een aantal raadsleden wordt het dus de laatste keer. Op de agenda staan ondermeer de goedkeuring van alle belastingen en retributies voor volgend jaar. Een budget voor 2013 is nog niet opgemaakt, zodat men begint met voorlopige twaalfden. Burgemeester Gabriëls: "Omdat een nieuwe legislatuur begint, hebben we wat meer tijd voor het budget, en die willen we dan ook gebruiken om rekening te houden met de nieuwe meerjarenplanning. Bovendien werken we vanaf 2013 met een nieuw boekhoudsysteem, en dat vraagt ook wat aanpassing.". Volledige agenda.

 

17 december 2012

Nog geen nieuw hoofd voor politiezone Berlare-Zele

Chris De Rocker, het hoofd van politiezone Berlare-Zele, zou normaal gezien in december met pensioen gaan. Maar omdat er nog steeds geen opvolger is, gaat hij nog enkele maanden door. Vorige week werd trouwens een nieuwe oproep naar kandidaten gedaan. Vooral de hoge vereiste van 'hoofdcommissaris' zorgde tot nu voor 'weinig' kandidaten. Begin december was er een nieuw promotie-examen. Men rekent er op dat daaruit goede kandidaten komen.

 

15-16 december 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA beker: Blauwe Vlam - AA Beloften:                                           2-4
Verlies tegen ploeg uit de eerste reeks, maar zeker in de eerste helft toonde BV dat het dat niveau zeker aankan.

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Ieper:                                                    1-3
SK verliest tegen de derde.

bullet

4de prov. E:  Bazel B - SKV Overmere:                                                3-5
SKVO duwt Bazel met prachtige overwinning naar derde plaats.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de tiende competitieweek met de stand na vorige week, en het programma voor volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov F:  La Doce Overmere - Indoor Gent:                           0-12
Zwaar verlies tegen de tweede. Nu enkele weken rust, ideaal om de eigen quiz voor te bereiden.
 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-atleten doen mee aan crosscupwedstrijden. Verslagen op hun site.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Gent - JTV Brigand:                                                  3-1
JTV kan de overwinning uit de bekercompetitie niet herhalen en verliest zo (voorlopig?) de strijd om de derde plaats.

bullet

heren 2divisie C: JTV Brigand B - Torhout B:                                        3-0.
JTV toont opnieuw dat het niet achteraan zou mogen staan.

bullet

heren 2de prov.:  Panda's Lokeren - JTV Brigand C:                           3-0.

bullet

dames 2de prov.B: JTV Brigand - Kruishoutem:                                   3-1
 

bullet

Handbal

bullet

HKW Lokeren/Berlare - Aalst:                                                             

 

 

15 december 2012

Katja Gabriëls: burgemeesterseed deze week

Het kabinet van de provinciegouverneur laat weten dat Katja Gabriëls op vrijdag 21 december om 16.45u. in Gent de eed aflegt. Ze kan zo zelf op 2 januari de eed van de nieuwe gemeenteraadsleden afnemen.

 

14 december 2012

Fortis Shuffle wint 15de Eindejaarsquiz

De 15de Eindejaarsquiz, met 65 deelnemende ploegen, werd gewonnen door Fortis Shuffle. Met 180 punten had deze ploeg, die ook eerder al eens won, 5 punten meer dan The Young Ones en 6 meer dan Dré&Co, de winnaars van verleden jaar. Rode lantaarnwinnaar werd Bij mit aan den hert. De organisatoren maakten er een wat feestelijker editie van door de muzikale begeleiding van 'Chapeau Noir'. Een deel van de opbrengst gaat opnieuw naar 'Kom op tegen kanker'.  Er komt ook een 16de editie, beloofden de inrichters.

 

14 december 2012

Scholen doen inspanningen voor meer energiezuinigheid

Vandaag maakte de provincie bekend dat 87 Oost-Vlaamse basisscholen deel nemen aan 'Word Energieke School', een campagne van de Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met vzw KOMOSIE. Met deze campagne probeert men de scholen en de leerlingen aan te zetten tot energiebesparing. 45 van de scholen vroegen ook een gratis energiescan aan.
De scholen uit deze gemeente staan niet op de lijst. Daarom werd hen gevraagd wat zij al doen om energie te besparen. Er kwamen al twee antwoorden.
Bij Ten Berge waren er dit jaar al verschillende leefmilieuacties. "En onze school staat op de rol voor een gerichte opknapbeurt van de huidige paviljoenen", zegt directeur Kathy Van Langenhove.
Voor de scholengemeenschap Ter Schelde wijst overkoepelend directeur Patrick De Smet dat bij de bouwwerken in de eigen school (St.-Jozef Overmere) en ook in die aan de Donk (De Kleurenboog) en in Berlare (De Duizendpoot) op wordt toegezien dat de energienormen worden gehaald. Hij wijst ook op preventiebeleid: "Enkele van onze scholen gestopt met het inrichten van busvervoer voor lln. én wordt er bewust gekozen voor actieve verplaatsing van en naar de school te voet of met de fiets".

 

14 december 2012

"Meer kerstverlichting voor hetzelfde geld"

Volgende aflevering in het kerstverlichtingsverhaal. Eandis verklaart in een krant dat met de de leverancier wordt nagegaan hoe volgend jaar voor hetzelfde bedrag meer kerstlichten kunnen worden geplaatst. Op de vraag "is er dan geen korting voor dit jaar?", gesteld op "inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar", antwoordt men: "In princiepe niet".

 

10 december 2012
Berlare niet tevreden met kerstverlichting

 Vandaag liet ook het gemeentebestuur weten dat het niet tevreden is met de kerstverlichting. "De huurprijs ligt hoger dan vorige jaren, we hadden dan ook meer ornamenten verwacht", staat in het persbericht dat na de bijeenkomst van het college van burgemeester en schepenen werd gemaakt. Men is wel tevreden met de energiezuinigheid: "
Ter vergelijking: 1 lamp uit de slingers van vroeger verbruikt evenveel als een volledig ornament nu. We zijn ook tevreden dat we onze inwoners niet meer moeten lastigvallen om elektriciteit bij hen af te tappen." De gemeente belooft om voor volgend jaar in samenwerking met de middenstand een andere oplossing te zoeken.

 

10 december 2012

"Berlare pakt uit met energiezuinige kerstverlichting"

Op "inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar" waren er vorige week enkele kritische reacties op de kerstverlichting die sinds 30 november in de drie deelgemeenten hangt. Vandaag verspreidde Eandis hierover een persbericht.

De gemeente ging met Eandis een contract aan om gedurende twee jaar eenvormige kerstverlichting te hangen in de vier gemeentekernen. "Na een voorbereidende studie werd gekozen voor twee verschillende ornamenten die aan bestaande verlichtingspalen worden bevestigd", zegt de tekst. Men koos hiervoor 38 palen uit. De verlichting gebeurt met energiezuinige ledlampen: "Het grootste ornament verbruikt 46 watt, het kleinste slechts 22 watt."  Eandis zegt verder: "Door te huren bespaart de gemeente zich de plaatsingskosten en het onderhoud".

 

10 december 2012

Sport (aanvulling)

bullet

Voetbal 

bullet

Opnieuw eerste-klasser. Cédric Mitu, een 17-jarige Congolees die in deze gemeente woont, mocht vorig weekend voor het eerst meespelen met de eerste ploeg van SK Lokeren. Hij liet zich meteen opmerken met de assist die Maric tot de 2-1 omzette. Mitu begon als tienjarige bij SK Overmere maar werd daar al na een jaar door de scouts van Lokeren weggehaald. Andere spelers uit deze gemeente die al in eerste klasse speelden: Roger Beelaert (Beerschot), Guy Veldeman (Anderlecht, nu bij SK Berlare), Hans Christiaens (FC Brugge, of was hij van Zele) en de huidige SK-trainer Yves Van Der Straeten. Er woonden hier ook al enkele eersteklassespelers: Tjörven De Brul, Patrick Naudts. Nog?
 

bullet

Atletiek

bullet

The Yellow Armada-groep wijst op de recente goede uitslagen van hun boegbeeld Cedric Van De Putte, onder meer tweede in een Waregem en in Burcht. Verslagen op hun site.

 

9 december 2012

Wat stond deze week zoal op "inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar"?

Heel wat milieu de voorbije dagen, met de verwachtingen over de klimaattop in Doha en reacties op de (privé- en openbare) kerstverlichting in deze gemeente, met ook voorstellen voor wat ieder van ons kan doen. De mantelzorgpremie en gehandicaptenbeleid kreeg ook nogal wat aandacht. En er was ook de Open Vld, door de nota van Noël Slangen en de infosessie met de intussen tot nationaal voorzitter gekozen Gwendolyn Rutten.

 

8-9 december 2012

Sport
 

bullet

Voetbal      
Algemente afgelasting

 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de negende competitieweek met de stand na vorige week, en het programma voor volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere : geen wedstrijd
 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-groep richt zich nu op het crossseizoen Verslagen op hun site.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: JTV Brigand - Lendelede:                                              3-0
Overtuigende overwinning tegen de tweede!

bullet

heren 2divisie C: JTV Brigand B - Tielt:                                                        0-3
...

bullet

heren 2de prov.: JTV Brigand C - Griffoenen Steenhuize:                          3-0

bullet

dames 2de prov.B: JTV Brigand :                                                                  vrij

 

bullet

Handbal

bullet

Elita Lebbeke - HKW Lokeren/Berlare:                                                       30-23

 

bulletVeldrijden
bullet

Overmere organiseert volgend jaar op 28 april het Oostvlaams Provinciaal Kampioenschap wielrennen voor Elite Zonder Contract. De organisatoren, te contacteren via Praatcafé De Lantaarn, zoeken naar sponsors.

 

7 december 2012

Deze gemeente wordt niet de slimste van Vlaanderen

Vier maakte vandaag de 81 geselecteerden bekend die aan het tv-programma 'slimste gemeente van Vlaanderen' zullen deelnemen. Het waren de ploegen die bij een preselectie de beste resultaten hadden behaald. Het team uit deze gemeente,Tim Aga en Kim Van Damme (die de plaatselijke preselectie hadden gewonnen), is daar niet bij. Vorige week hadden ze tijdens de 'nationale preselectie' twee uur de tijd om negen reeksen vragen en drie fotorondes op te lossen: "Van de prijs van een postzegel tot de naam van de Belgische premier gedurende de Tweede Wereldoorlog; de spin-off van Grey’s anatomy tot de enige bevaarbare zijrivier van de Maas: de duo’s moesten van alle markten thuis zijn", aldus het persbericht. De ploegen haalden bij die preselectie gemiddeld 128 punten en de eersten hadden 175 op 200. Uit deze regio konden zich wel selecteren: Aalst, Dendermonde en Lebbeke. Tijdens de televisieopnames krijgen ze de hulp van hun burgemeester. Ook onder meer (in alfabetische volgorde)Wouter Beke, Bart De Wever, Renaat Landuyt,  Leopold Lippens, Bart Somers, Daniël Termont, Louis Tobback en Vincent Van Quickenborne zullen met het team van hun gemeente/stad meedoen.

 

7 december 2012

Geen voetbal dit weekend

Geen enkele van de veldvoetbalploegen treedt dit weekend in actie: door de (aangekondigde) sneeuwval is er een algemene afgelasting.

 

6 december 2012

Open Vld-kandidaat-voorzitter Gwendolyn Rutten luistert naar Berlaarse succesformule

Vanavond kwam Gwendolyn Rutten, met Egbert Lachaert kandidaat voor het voorzitterschap van Open Vld (partijleden kunnen tot zaterdagmiddag stemmen), op uitnodiging van de plaatselijke Jong Vld-afdeling praten over haar visie op de partij. Jong Vld-voorzitter Steven Vandersnickt bedankte het veertigtal aanwezigen en verontschuldigde zich al bij diegenen die misschien morgen opdagen: eerst was 7 december aangekondigd maar dat diende deze week nog worden veranderd omdat morgen in Hasselt nog een laatste debat tussen beide opponenten is gepland. Dat het hier geen debat werd, kwam omdat de infoavond al was afgesproken voor Lachaert zich kandidaat had gesteld en het nadien nog onmogelijk was om een dag te vinden die voor beide paste, zei hij nadien nog.

Karel De Gucht leidde Rutten, met wie hij als partijvoorzitter en in zijn huidige functie samenwerkte als iemand die in staat is de partij uit het moeras te trekken door enkele duidelijke prioriteiten op een duidelijke wijze naar de kiezer te brengen. Hij schetste haar hoe de partij het in deze gemeente had gedaan. "We hebben geen ruzie gemaakt en Katja slaagde er in op een vriendelijke wijze maar toch met de nodige ruggengraat de sfeer goed te houden. Inhoudelijk vervulden we onze beloften: belastingen verlagen, het kasteel kopen. En we behandelden iedereen op dezelfde manier, of ze lid waren of niet." Hij gaf haar de raad dit ook op nationaal vlak te doen, met als prioriteiten: de fiscaliteit, de aandacht voor de jeugd, en het beschermen van de privacy.

Rutten dankte voor de goede raad en tips van een ploeg die had bewezen dat de partij nog toekomst heeft. Ze had het vooral over drie punten.  Als 'nobody's wife' denkt ze er te kunnen in slagen de ruzie te vermijden en de neuzen in dezelfde richting te brengen. Inhoudelijk wil ze de fiscaliteit en sociale zekerheid aangepast aan de huidige wereld zien, een wereld waarin niemand nog levenslang in hetzelfde bedrijf werkt en waar, mede door de open grenzen, geen systeem meer mogelijk is dat steunt op bijdragen die mogelijk worden door er eerst zelf toe bij te dragen. Ze vertrouwde er op dat de partij antwoorden voor de 21ste eeuw kan geven. "Zoals in 1992  - eigenlijk zouden we de 20ste verjaardag moeten vieren - moeten we weer de ideeënpartij te worden die de politieke agenda bepaalt." En als derde punt bracht ze de partijorganisatie aan "die er de jongste jaren heel erg aan toe is". Ze wil met een ploeg weer meer naar de afdelingen gaan om er te voelen wat er leeft, om ideeën en meningen van boven naar beneden maar ook van beneden naar boven te brengen. "We hebben opnieuw een helikoptervisie nodig", zei ze. En tegelijk ook de mensen die zich willen engageren de nodige vorming geven. Ze beseft dat dit een werk van lange adem is, maar is tegelijk overtuigd dat dit al in 2014 tot resultaten kan leiden.

Rutten maakte nadien nog tijd vrij om met bijna iedereen persoonlijk te praten. Zo vernam nkb nog dat ze een daling van fiscaliteit mogelijk acht door beter te beoordelen wat met belastingsgeld zou moeten gebeuren, en dit op de meest efficiënte manier. Het vroegere Vivantvoorstel om alle mogelijke overheidstegemoetkomingen samen te brengen tot een vaste bijdrage die iedereen zou krijgen (waardoor al de verschillende uitkerings- en controleadministraties en -organisaties niet meer hoeven), achtte ze echter niet verwezenlijkbaar. Ze gelooft in een sterk Europa maar niet in een Europa van de regio's zolang er geen politieke EU is.

 

4 december 2012

Boerenkrijgers als sansculotten naar Hasselt

Vorige zondag herdacht Hasselt hoe daar in 1798 de Boerenkrijg bloedig eindigde. Zoals de voorbije jaren was de drumband van de Overmeerse fanfare De Verenigde Vrienden daarbij aanwezig om mee te stappen in de stoet en bij de misviering aan de kapel van ter Hilst, waar de laatste slag werd uitgevochten. De drumband kleedde zich voor de gelegenheid in sansculotten. Meer op hun website.

 

1-2 december 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA beker: Ronkenburg - Blauwe Vlam:                                                    2-4
BV heeft hierdoor nog kans om in de 1/8ste finale te geraken.

bullet

4de nationale A:  Appelterre - SK Berlare:                                                   1-5
SK wint duel tussen de twee staartploegen. Het begin van de wederopstanding?
Intussen is ook al de transfer van de Spaanse spits
Juan Miguel Munoz Rodriguez aangekondigd.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - YB Beveren:                                                 1-4
SKVO blijft 11de.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de achtste competitieweek met de stand na vorige week, en het programma voor volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Stropkes Gent:                          12-1
De sporthalvloer werd geveegd met de Gentenaars!
De Overmerenaars blijven zo op een mooie zesde plaats.
 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-groep. Verslagen op hun site.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Nijvel - JTV Brigand:                                                        0-3
JTV wint overtuigend tegen de laatste.

bullet

Beker Walraeve: VT Kemzeke - JTV Brigand B:                                          3-0

bullet

heren 2de prov.: Kemzeke-Stekene - JTV Brigand C:                                 0-3

bullet

provinciale beker dames: Kuros Zulte - JTV Brigand:                                  3-1
 

bullet

Handbal

bullet

HKW Lokeren/Berlare - Dendermonde:                                                       29-24

 

1 december 2012

Nieuwe werkplaats-magazijn voor gemeentelijke technische dienst

Vandaag stond de nieuwe werkplaats-magazijn voor de gemeentelijke technische dienst open voor het grote publiek. De diensten waren pas deze week overgebracht van hun tijdelijk onderkomen in de vroegere houtzagerij aan de Overheet.

Het nieuwe gebouw werd opgetrokken op dezelfde plaats als de vorige, naast het containerpark, en voldoet nu aan alle eisen wat betreft milieu en veiligheid. "Sinds het vorige gebouw werd gebouwd, zijn niet alleen de taken van een gemeentelijke technische dienst enorm veranderd, maar ook de regels. Het was dan ook dringend tijd iets aan het oude gebouw te doen", zei schepen René Kets (Open Vld). Werkleider Luc De Block voegde toe dat snel bleek dat een nieuwbouw goedkoper zou zijn dan een verbouwing. "Het 'nette' deel van het gebouw biedt plaats aan kantoren, sanitair, cafetaria en kleedruimtes. Achteraan bevinden zich opslagruimtes voor verbruiksgoederen en klein materiaal, de werkplaats voor ijzerbewerking en een schrijnwerkerij. In de kelder heeft elke dienst een eigen en afsluitbaar magazijn. De technische dienst maakte zelf de rekken om het materiaal degelijk op te slaan. De meeste muren (waar dit zonder veiligheidsrisico kon) zijn van hout en kunnen gemakkelijk volgens de behoeften worden 'verschoven'." Toch is er nu al nood aan meer plaats. De Block gaf aan dat voor het plaatsen van de huidige voertuigen nu al een strikte plaatsbepaling moet worden opgemaakt. "En ook om materiaal te plaatsen is wel nog wat ruimte nodig. We rekenen op de plaats waar het containerpark nu is. Dat park verhuist normaal gezien eerlang naar de overkant van de Bollewerkstraat", zegt schepen Julien Wettinck (Open Vld).

 

november 2012

 

29 november 2012

Snelle gemeenteraad met hevig slot

De raming voor de kosten voor de lay-out van Infogem (2012-2018, €8100 per jaar), het harmoniseren subsidiereglementen voor kleine landschapelementen, voor het beschermen van nesten van zwaluwen en het nieuwe voorstel voor de infrastructuur van een nieuwe verkaveling aan de Kerkwegel in Overmere (met nu 9 in plaats van 13 woningen), en ook het aanduiden van de gemeentelijke vertegenwoordigers voor de bijzondere algemene vergaderingen van DDS, Verko en Blijdorp zorgden niet voor veel discussie. De milieupunten gaven Tanja Vis (CD&V) wel de gelegenheid om naar de uitwerking van de trage wegen te vragen, vooral in Overmere. Schepen Wim Arbijn (sp.a) zei dat in Berlare de werken zijn gebeurd en dat in Overmere de drie wegen zijn aangepakt waarover geen discussies waren: Smetwegel, de wegel tussen Heikant en Mosseveldstraat en de Molenwegel.
Het toegevoegd punt en enkele variapunten zorgden wel voor wederzijdse wrevel. Onafhankelijk raadslid Piet Vandoolaeghe vroeg om de mantelzorgpremie van €125 naar €200 op te trekken. Hij had uit een Ziekenzorgonderzoek geleerd dat de premie hier bij de laagste in de provincie behoorde. Hij beklemtoonde dat met voorbeelden: Erpe-Mere: €623, Malderen €249, Kaprijke €300 en de uitschieters Ninove €1200 en Oosterzele €1500. Hij vond een optrekking tot €200 gepast, om ook hier de mensen te helpen die door de crisis worden getroffen en omdat de financiële toestand van de gemeente dit toelaat. OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) antwoordde dat het huidige bedrag in 2008 door iedereen was goedgekeurd. Hij stelde voor om de discussie over een eventuele verhoging te houden wanneer binnen enkele maanden voor de nieuwe legislatuur voor het nieuwe meerjarenplan ook het Lokaal Sociaal Beleidsplan wordt aangepast. Hij liet uitschijnen dat dan een keuze zal worden gemaakt tussen de voorwaarden voor toekenning aanpassen zodat meer mensen een premie kunnen krijgen dan wel het bedrag verhogen. Het voorstel van Vandoolaeghe werd daarop meerderheid tegen minderheid verworpen. In een persbericht hekelde het raadslid vooral de houding van de sp.a-schepen, die wordt verweten verkiezingsbeloften over onder meer mensen langer thuis laten wonen, steun aan vierdewereldprojecten en aan verdoken armoede niet te willen nakomen. De schepen van zijn kant vindt dat dergelijke beslissing niet overhaast mag worden genomen, maar wel binnen een ruimer kader, het sociaal beleidsplan. (Je kan je mening over de keuze meer premie - meer begunstigden geven via 
inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar bij het punt over vergrijzing)

CD&V-voorzitter Steven Baeyens vroeg nog naar de eerder aangekondigde audit van het gemeentepersoneel. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) antwoordde dat de offerten veel hoger lagen dan de raming in de begroting: meer dan €61.000 in plaats van €35.000. Omdat men de audit wel nodig vindt, zal die in twee delen gebeuren, verdeeld over dit en volgend jaar. Dit zou niet verhinderen dat men met de uitkomst rekening kan houden bij het bepalen van toekomstige investeringen (het nieuwe administratief centrum, nkb). De burgemeester beloofde nog dat het college, dat zelf kan beslissen over wat met het resultaat van de audit gebeurt, de gemeenteraad zal informeren.

 

26 november 2012

Gemeenteraadsagenda

Op woensdag 28 november (20.30uur) komt de gemeenteraad samen. Op de agenda onder meer enkele milieusubsidies (kleine landschapselementen, vogelnesten), de goedkeuring voor een bijkomende verkaveling in het Kerkveld, en een toegevoegd punt door onafhankelijk raadslid Vandoolaeghe om de mantelzorgpremie te verhogen.

 

26 november 2012

Speelgoed voor Sint-Niklaas (via Sint-Maartensfonds)

De KWB-afdeling van Overmere doet mee aan de nationale KWB-actie ‘Ieder kind een Sint’. Aan de kinderen wordt gevraagd om voor een keer een stuk speelgoed aan de sint te geven, die dat dan, via het Sint-Martinusfonds kan geven aan kinderen in gezinnen waar men het minder goed heeft. KWB vraagt zo, ook bij kinderen, aandacht voor 'de stijgende armoede en ongelijkheid' die deze organisatie in ons land opmerkt, en wil tegelijk helpen om er iets aan te doen. De inzameling van het speelgoed heeft plaats op 1 december, tussen 10 en 12 uur in de raadszaal van het vroegere gemeentehuis van Overmere. Meer info over de actie, welk soort speelgoed, hoe het gesprek met de (klein)kinderen aangaan,… staat op de KWB-site.

 

26 november 2012

Begeleiding van bejaarde ouders

De vergrijzing wordt blijkbaar duidelijk en vraagt ook andere initiatieven dan langer werken. In Zele organiseert Ziac, samen met Vorming Plus, deze woensdag (28 nov. 13.30 uur in lokaal, Zwaanstraat 7) de voordracht 'omgaan met bejaarde ouders'. Zowel het praktisch als het psychologisch aspect komen aan bod. Toegang kost €2,5.

 

26 november 2012

Inbraakpoging in 't kasteel

Donderdag merkte de parkwachter van het kasteel van Berlare op dat waarschijnlijk dieven hadden gepoogd om in te breken in de stallingen waar machines zijn opgeborgen. De daders raakten niet binnen zodat er alleen schade aan de toegangsdeuren was.

 

26 november 2012

Nieuw logo voor jarige fanfare

In 2014 viert fanfare De Verenigde Vrienden uit Overmere de 140ste verjaardag. Vorig weeken werd tijdens het Sint-Ceciliafeest het logo voorgesteld dat hiervoor nu al is gemaakt. De fanfare kreeg er dit weekend ook vier nieuwe bestuursleden bij, kon enkele muzikanten vieren die zich al jarenlang inzetten, maar 'verloor' ook een trouw lid. Meer op hun site.

 

25 november 2012

Wat stond deze week zoal op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?

Hoofdpunt deze week was de overheidscommunicatieprijs voor 't Klikt tussen ons, met daaraan verbonden de vraag: wat is nodig om goede (overheids)communicatie te hebben, om mensen mee te krijgen voor een actie (van welke aard ook). De vraag naar het effect van 'voorlezen' kreeg ook verschillende bijdragen.  Europa kwam ook aan bod, met een korte discussie over de begroting (maar werd wel degelijk geprobeerd om de cijfers te bekijken en in de juiste context te plaatsen?) en over een voorstel om onderwijs anders te bekijken. Een interessant initiatief van KWB Overmere zal hopelijk ook de komende dagen nog wat bijval krijgen. En wat met de vraag: heeft de slechte rangschikking van SK Berlare gevolgen voor (het aantal) supporters?

 

24-25 november 2012

Sport

bullet

Veldrijden
bullet

Provinciaal kampioenschap: vandaag organiseert de Uitbergse wielerclub De Dorpsvrienden het provinciaal kampioenschap. De wedstrijden, op een parcours aan de Grote Kouterstraat, begonnen al om 11 uur. De elite zonder contract startten om 15uur. De club viert met dit initiatief dat men al 45 jaar wielerwedstrijden organiseert en al 35 jaar een wielertoeristenclub heeft.
 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks: Blauwe Vlam - Melody's:                                                  0-3
Blessurelast in de tweede helft deed BV de das om.

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - SW Harelbeke:                                            1-5
En nu? Supporters kunnen reageren op
 inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar

bullet

4de prov. E:  Hoogeinde - SKV Overmere:                                                 5-4
Moet een spectaculaire wedstrijd zijn geweest. 
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de zevende competitieweek met de stand na vorige week, en het programma voor volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov F:  Vitesse Landegem - La Doce Overmere:                   ff 0-5
Ondanks de donkere vrijdagavond trok La Doce naar Landegem, een ploeg uit de onderste regionen van het klassement, wat steeds een opgave is! Van de thuisploeg waren er maar drie aanwezig. Alweer drie punten door een forfaitoverwinning... jammer want spelen voor de drie punten is zoveel leuker!
 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-atleten doen mee aan crosscupwedstrijden. Verslagen op hun site.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: JTV Brigand - Zonhoven:                                                 3-0
JTV doet een schitterende zaak met deze overwinning.

bullet

heren 2divisie C: Marke - JTV Brigand B - Zulte:                                         2-3
Prachtige overwinning bij derde in de stand geeft JTV weer hoop
.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand C - Hebo Borsbeke-Herzele:                      3-0

bullet

dames 2de prov.B: Gevok Gent - JTV Brigand:                                           3-2

 

22 november 2012

't Klikt tussen ons: beste overheidscommunicatieproject

Deze namiddag kreeg de gemeente Berlare de prijs van beste overheidscommunicatieproject voor 't Klikt tussen ons, de actie die begon bij Sk Berlare en die de steun kreeg van 15 jeugd(sport)verenigingen en de gemeente. Samen creëerden ze met weinig budget een draagvlak dat effectief het dragen van de autogordel in deze gemeente deed stijgen. Voor de jury van Kortom, de vereniging van communicatieambtenaren, was dat de motivatie om het project uit Berlare boven 34 andere te verkiezen. De publieksprijs, waarvoor iedereen kon meestemmen op de site van Kortom, ging uiteindelijk naar een West-Vlaams provinciaal afvalproject. Aanvulling: als prijs kreeg Berlare, naast een kunstwerkje, een advertentie in dagbladen en (onder voorbehoud want geen officiële bevestiging) een doorlichting van de gemeentelijke communicatie.

 

21 november 2012

Niet alleen prinses Mathilde leest voor ...

Ook in de scholen in deze gemeente wordt meegedaan aan de Nationale Voorleesdagen. In 'Den Berg' begon het maandag officieel met een voorleesmoment in de klas. Gisteren was er een voorleesmoment tijdens de middagpauze, waarbij de juffen van het lager onderwijs ludieke sessies verzorgden met spannende en grappige verhalen. Leerlingen van het zesde leerjaar zochten de voorbije dagen in de de jeugdbibliotheek en op verhalensites per leerjaar een geschikt boek op.  In de verschillende klassen lezen zij zelf daar morgen uit voor. En elke dag eindigt deze week met een voorleesmoment in elke klas. 

 

18 november 2012

Jana Claus geen Miss Global Belgium

Jana Claus lukte er gisteren niet in om de Miss Global Belgiumtitel binnen te halen. "Wat teleurgesteld, maar het zijn verdiende winnaars. En voor mij is het een enorme ervaring geworden", zegt ze. Meer.

 

18 november 2012

Brandweer Berlare naar zware brand in Hamme

Het brandweercorps van Berlare is ook opgeroepen voor de brand in een bedrijvenhal in Hamme. De brand is intussen onder controle. Er zijn geen gewonden.

 

17-18 november 2012

Sport

bullet

Veldrijden
bullet

Provinciaal kampioenschap: volgend week zaterdag organiseert de Uitbergse wielerclub De Dorpsvrienden het provinciaal kampioenschap. De wedstrijden, op een parcours aan de Grote Kouterstraat, beginnen al om 11 uur. De elite zonder contract start om 15uur. De club viert met dit initiatief dat men al 45 jaar wielerwedstrijden organiseert en al 35 jaar een wielertoeristenclub heeft.
 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks: Excelsior - Blauwe Vlam:                                            ff  0-5
Excelsior stopte met de competitie.

bullet

4de nationale A:  E. Zele - SK Berlare:                                                          2-0
Zeker een opdoffer, want Petegem won.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - VK Hamme:                                                  1-4
SKVO staat nu 11de, maar met een hele reeks achtervolgers dicht bij.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de zesde competitieweek met de stand na vorige week, en het programma voor volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Vedette 90 Kalken:                    2-5
Overmere vs. Kalken in het futsal, aflevering zeven! Alweer een zwaar bevochten partij, waar beide doelmannen bij de uitblinkers hoorden. De rood-witten wonnen verdiend en blijven bovenaan in het klassement.
 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-groep richt zich nu op het crossseizoen Verslagen op hun site.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Herenthout - JTV Brigand:                                              0-3
JTV houdt achtervolgers op grotere afstand.

bullet

heren 2divisie C: JTV Brigand B - Zulte:                                                        0-3.
Het wordt heel moeilijk ...

bullet

heren 2de prov.:  Evo Ename B - JTV Brigand C:                                        3-2

bullet

dames 2de prov.B: JTV Brigand - Griffoenen Steenhuize:                          3-0

 

14 november 2012

't Klikt tussen ons bij vijf beste overheidscommunicatieinitiatieven

Van oktober vorig jaar tot mei dit jaar deden 15 jeugd- en sportverenigingen mee aan het initiatief van voetbalclub SK Berlare om inwoners uit de gemeente aan te zetten om de autogordel te dragen.  De gemeente ondersteunde de promotie van de actie, via de eigen website (www.berlare.be/hetklikttussenons) en door de actie bekend te maken bij nationale organisaties en de pers. Metingen wezen uit dat ’t Klikt tussen ons, zoals de actie heette, inderdaad effect had.  Het aantal gordeldragers was van 71 naar 92% gestegen. De initiatiefnemers zetten verder aan om de gordel te dragen, maar voegen daar in een nieuwe campagne volgend jaar nog iets aan toe: men wil de leden van verenigingen aanzetten om meer met de fiets naar vergaderingen te komen.
 

De actie werd voorgedragen voor de prijs voor Overheidscommunicatie 2012 opgezet door Kortom, de vereniging van ambtenaren in overheidscommunicatie.  De jury nomineerde vijf van de 35 ingezonden projecten. Het Berlaarse is het enige uit deze provincie. De andere geselecteerde projecten zijn van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, de steden Antwerpen en Mechelen, en de provincie West-Vlaanderen. Vooral dat met nog geen 2000 euro maar vooral met goesting en het betrekken van zoveel mogelijk verenigingen resultaat werd behaald, sprak de jury aan. De winnaar wordt op 22 november bekendgemaakt. Het publiek mag tot 20 november (16 uur) via de facebookpagina van Kortom meestemmen.

 

14 november 2012

Tim Aga en Kim Van Damme naar 'nationale' preselectie 'Slimste gemeente van Vlaanderen'

Na 35 minuten waarin ze 56 op 70 haalden bij het beantwoorden van 50 weetvragen en 20 fotovragen wisten Tim Aga en Kim Van Damme dat ze deze gemeente mogen vertegenwoordigen bij de nationale preselectie van tv-zender Vier voor de quiz 'Slimste gemeente van Vlaanderen'. De 80 beste uit die selectie nemen in het voorjaar deel aan de tv-opnames, waarbij ze de steun van hun burgemeester krijgen. Voor de plaatselijke preselectie boden zich gisterenavond elf duo's aan.  

 

10-11 november 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA bekerwedstrijd: Dressel - Blauwe Vlam:                                            5-0 ff
Door het hoge aantal spelers met blessures diende BV forfait te geven.

bullet

4de nationale A:  SK Berlare:                                                                     geen wedstrijd

bullet

4de prov. E:  Meerdonk - SKV Overmere:                                                    4-1
En Overmere viert dan nog geen Sint-Maarten ...
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de vorige week gespeelde bekerwedstrijden en het programma voor volgende week.  (Meer).
 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-groep richt zich nu op het crossseizoen Verslagen op hun site.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Booischot - JTV Brigand:                                               3-1
Een set winnen tegen de tweede toont dat men zich niet zomaar liet doen.

bullet

heren 2divisie C: JTV Brigand B - Poperinge:                                             2-3
Net niet tegen de derde uit de reeks.

bullet

heren 2de prov.:  Lochristie-Wachtebeke - JTV Brigand C:                       3-2.

bullet

dames 2de prov.B: JTV Brigand - Mevoc Meerbeke:                                 3-0

 

10 november 2012

't Laurierblad stopt niet

Een artikel in Het Nieuwsblad over een voormalig kok van 't Laurierblad, die een eigen restaurant is begonnen, meldde donderdag dat het restaurant in Berlare zou stoppen. Vandaag zette de krant dit recht. Guy Van Cauteren geeft wel toe dat hij denkt aan opvolging, maar ontkent dat 't Laurierblad stopt.

 

9 november 2012

Herdenking wapenstilstand

Op zaterdag en zondag wordt in de verschillende deelgemeenten het einde van WO1 herdacht.

Op zaterdagavond gebeurt dat in Uitbergen, met om 17.30uur een misviering, gevolgd door bloemenhulde aan het monument. Op zondagmorgen is er om 9uur een misviering en bloemenhulde in Berlare, om 10.30uur in Overmere (waar men om 9.45uur begint met een toespraak). Aan de Bareldonkkapel is er om 10.30uur een bloemenhulde aan het monument op het kerkhof.
Wat betekent die herdenking eigenlijk? Doe mee aan de poll op
inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar.

8 november 2012

Coalitie Open Vld-sp.a doet verder

In de vooravond werd het schepencollege voorgesteld dat in januari aantreedt. Daarbij bleek dat de huidige Open Vld-sp.a-coalitie blijft behouden. Ook al vergrootte Open Vld bij de gemeenteraadsverkiezingen haar absolute meerderheid (14 op 23 zetels). “We hebben de afgelopen zes jaar zeer goed samengewerkt met onze coalitiepartner sp.a die ook het huidige beleid mee vorm heeft gegeven. Door met sp.a te blijven samenwerken, behouden we een bredere kijk op onze beleidsbeslissingen en vergroten we het draagvlak in onze gemeente nog meer ”, legde Katja Gabriëls uit.

 

In de praktijk wordt dit zo vertaald: Wim Arbijn, de enige sp.a-gekozene wordt in januari voorzitter van de gemeenteraad en neemt in januari 2016 het schepenambt van René Kets over. Wanneer Karel De Gucht naar de gemeenteraad komt, normaal gezien eind 2014, tenzij hij een tweede ambt als Europees Commissaris zou krijgen, neemt hij het voorzitterschap van de gemeenteraad over.

 

Naast burgemeester Katja Gabriëls zetelen in januari nog in het college: Julien Wettinck, René Kets, Steven Vandersnickt, An Van Driessche, Kris Malfliet en Gunther Cooreman, die Ocmw-voorzitter blijft. De huidige en toekomstige burgemeester noemt het een straffe ploeg van blijvers, en dus ervaren mensen, en van nieuwkomers, die beseffen hoe moeilijk de opdracht wordt om in crisisperiode de hoofdlijnen uit te zetten. De bevoegdheden en de wijzigingen vanaf 2016: zie hier.

 

6 november 2012

Overmeerse fanfare in nieuw uniform

Vorig weekend stapte de fanfare De Verenigde Vrienden voor het eerst met hun nieuwe uniform door de straten. Het vorige uniform had twintig jaar dienst gedaan. Meer op hun website.

 

3-4 november 2012

Sport

bullet

Judo
bullet

Belgisch kampioenschap: Sofie De Saedelaere (Kumiuchi Berlare) werd gisteren Belgisch kampioen in de categorie -78kg. In Herstal versloeg ze in de finale Anne-Sofie Meeuwissen (Neerpelt). Vorige week was ze ook al Vlaams kampioen geworden.
Aanvulling
: Leen Ongena haalde zilver in de categorie +78kg. "Hoewel ik eigenlijk al acht jaar niet intensief meer train", vertelde ze aan enkele kranten.
 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks: Blauwe Vlam - Melckenbeek:                                          0-7
Met sterk gehavende ploeg een zware nederlaag tegen de nu tweede in de stand.

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Gent Zeehaven:                                            1-0.
Eerste overwinning, maar andere staartploegen haalden ook punten...

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Wieze B:                                                       4-2
SKVO ontgoochelt niet en klimt zo naar de achtste plaats.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de vierde week en de stand op 26 oktober, de vorige week gespeelde bekerwedstrijden en het bekerprogramma voor volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  O. Magnifique Deux Gent - La Doce Overmere:        4-9
Met deze hardbevochten maar verdiende overwinning klimt Overmere naar een mooie zesde plaats.

 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-groep richt zich nu op het crossseizoen Verslagen op hun site.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: JTV Brigand - Humbeek:                                               3-1
(verbeterd) Tweede overwinning brengt JTV naar de gedeelde zesde plaats.

bullet

heren 2divisie C: Gent - JTV Brigand B:                                                     3-1
JTV blijft laatste, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand C - Gent All Stars:                                      2-3

bullet

dames 2de prov.B: VDK Gent Dames C - JTV Brigand:                          2-3

 

2 november 2012

nkb informatief: tien jaar

Vanavond werd, tien jaar geleden, deze site online geplaatst.

 

Bedoeling was nieuws over deze gemeente op een journalistiek verantwoorde wijze te brengen, maar ook meer mensen te betrekken, aan te zetten tot overleg en debat, en tegelijk ook nieuws 'verder af, maar met gevolgen voor deze gemeente' onder de aandacht te brengen. En er was de oproep om het 'Fonds voor kinderen van bij ons' en het steunproject voor het Roemeense Vîrtop te steunen. Is dat in die tien jaar gelukt? Is het nodig om verder te doen? Meer samenwerking mogelijk? Meer.

 

oktober 2012

 

31 oktober 2012

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van vorige week en stand op 26 oktober, de deze week al gespeelde bekerwedstrijden en het bekerprogramma voor volgende week.  (Meer).

 

31 oktober 2012

PhiNyX stopt na tien jaar muziekquizzen

Na 10 jaar muziekquizzen heeft PhiNyX er vrijdag een punt achter gezet. Quizploeg Bruce Horny & The Rest, met als teamkapitein Overmerenaar Peter Bockstaele, won de laatste editie met 301 punten op een totaal van 335 punten. Professionele redenen van de organisatoren liggen aan de grondslag van de stop. De quiz van PhiNyX was een vast begrip in het muziekquizcircuit. In de loop der jaren heeft de quiz een sterke (alternatieve) reputatie opgebouwd en trok hij quizzers uit heel Vlaanderen. De quiz was met een bezetting van 56 ploegen (van 5 leden) een van de grootste uit het circuit. In totaal zakten meer dan 500 ploegen en 2500 quizzers naar de muziekquiz in CC Stroming af. PhiNyX begon in 2000 als concertorganisatie en haalde onder meer Discobar Galaxie, Zornik, Sioen, Admiral Freebee, Osdorp Posse en The Kids naar Berlare. 

 

28 oktober 2012

Wat stond deze week zoal op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?

Er werd overlegd over de nood aan inspraakmogelijkheden, over maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, over de gevolgen van wie de volgende VS-president wordt, over de functie van lokale toneelverenigingen, en over de rol van 'gemeentelijke' ontwikkelingshulp.  De jeugdraad lanceerde een vacature voor een jeugdschepen.
 

27-28 oktober 2012

Sport

bullet

Shorttrack
bullet

Robin Van Steen (Overmere) doet dit weekend mee aan de Wereldbekerwedstrijd in Montreal. Zaterdag werd hij 42ste op de 500m. Zondag eindigde hij als 44ste op de 1000m.
 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks: Parking - Blauwe Vlam:                                                    1-4         
 Een verdiende overwinning tegen de hekkensluiters.

bullet

4de nationale A:  Lede - SK Berlare:                                                             1-1            
Het wordt puntje per puntje dichter bij de andere ploegen kruipen.

bullet

4de prov. E:  Sombeke - SKV Overmere:                                                     2-1.
SKVO blijft nog net bij de middenmoot.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van vorige week en stand worden deze week niet meegedeeld (vakantie van clubverantwoordelijke).  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Torpedo Gent:                            6-4
1-2 achter halfweg, dan zelfs ineens 1-4 en toch nog gewonnen! Schitterende remonte!

 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-groep richt zich nu op het crossseizoen Verslagen op hun site.

bullet

Godelieve Willems, een Overmeerse aangesloten bij een Gentse club, besloot onlangs haar seizoen met een clubrecord in het kogelstoten. Ze werd dit seizoen Belgisch kampioen speerwerpen en haalde in die competitie ook zilver in het kogelstoten en het hamerslingeren. In die drie onderdelen werd ze ook Vlaams en provinciaal kampioen.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: AM Zoersel - JTV Brigand:                                               za. 20.30u

bullet

heren Beker van België: 1/8ste finales: Helios Zonhoven - JTV Brigand:    3-1

bullet

heren 2divisie C: JTV Brigand B - Zomergem:                                               0-3

bullet

heren 2de prov.:  VBK Sferos Deinze - JTV Brigand C:                               1-3

bullet

dames 2de prov.B: JTV Brigand - Isorex Ladies Nazareth C:                      3-0

 

24 oktober 2012

Gemeenteraad: Paling blijft in het Donkmeer

Toch wat meer volk dan anders tijdens de gemeenteraad, met enkele nieuw- of net niet gekozenen die kwamen kijken hoe zo een raadszitting verloopt. Rond de tafel was er al een wijziging: Piet Vandoolaeghe (voormalig Open Vld, die op de CD&V-lijst opkwam) besliste om 'aan de andere kant' bij de oppositie te gaan zitten, als onafhankelijke weliswaar. Enkele behandelde punten:

bullet

Initiatief van enkele ondernemers in het kasteeldomein tijdens jaarmarkt. De raad aanvaardde het voorstel om hier geen standgeld te vragen. Patrick Van Malderen (CD&V) vroeg wie het initiatief had opgezet en wie voor de uitnodigingen had gezorgd. "Een nieuwe vereniging deed het voorstel en nodigde zelf uit. Wij hebben altijd gezegd dat het voor iedereen zou moeten openstaan, maar nodigden niet uit. Wel werd het in Infogem aangekondigd, maar misschien leest niet iedereen dat", antwoordde burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld). Zij bevestigde verder dat de vereniging van plan is verder te doen.

bullet

Paling blijft in Donkmeer. Palinghandel Borremans mag het stuk Donkmeer, waarin hij paling in Donkwater bewaart, nog eens voor 25 jaar huren. Samen met het huurgeld voor de aanpalende oever en het recht om een boot te houden kost dit het bedrijf bijna €1500 per jaar (+ index). "Door het bedrijf is het Donkmeer al verschillende keren in televisieprogramma's gekomen. Het draagt dus ook bij tot de toeristische uitstraling", verklaarde schepen René Kets (Open Vld) waarom de verlenging is aanvaard. Bij CD&V drong men er op aan om voorwaarden in het contract te voorzien over wat gebeurt als het bedrijf stopt of vroeger weggaat. "Uiteindelijk is het bedrijf toch in Bornem gevestigd", zei Van Malderen.

bullet

Lichten Scheldebrug Uitbergen. Het schepencollege vroeg om goed te keuren dat de lampen op de brug in Uitbergen zouden worden vernieuwd. CD&V vond dat vreemd omdat Eandis dat al kort na de zomervakantieperiode had gedaan. "Nog voor de lampen aan de Donkkapel", kon Raf Maes (CD&V) het niet laten. Gabriëls was hiervan blijkbaar niet op de hoogte. "Maar dat neemt niet weg dat de gemeente en Wichelen elk de helft van de factuur moeten betalen, en dat hiervoor de goedkeuring van de raad nodig is", sloot ze het punt af.

bullet

Provinciaal ICT-ambtenaar. De gemeente neemt deel aan een provinciaal ICT-project. Hierdoor kan de gemeente gebruik maken van een provinciaal ambtenaar die vijf gemeenten zal helpen bij de uitwerking en verbetering van het informaticanetwerk en -diensten. "Onze GIS-ambtenaar kan de snelle evolutie in de informatica niet alleen omzetten in de eigen omgeving en bovendien moeten we in het geplande nieuwe administratief centrum een nieuw netwerk opbouwen. En we kunnen zo van de kennis van de provincie profiteren", zei schepen Wim Arbijn (sp.a). CD&V-voorzitter Steven Baeyens wou wel de samenwerking goedkeuren "maar dat betekent niet dat wij hiermee instemmen met het nieuwe administratief centrum van €4 miljoen. Dat moet er voor ons niet komen."

bullet

Fietsenstalling Klappel. Francky Verhofstadt (CD&V) vroeg om bijkomende fietsenstalling bij het bushokje aan de Klappel. "Er zijn blijkbaar veel scholieren bijgekomen die daar de bus nemen. Tegen 's avonds liggen de fietsen er tegen de grond." Hij kreeg bijval van Frank Van Laere (Open Vld). De burgemeester beloofde het te bekijken.

bullet

Jan De Palmenaer (CD&V) wou weten of de schilderijen in het beschermde deel van de pastorij van Uitbergen voldoende worden beschermd, of het lokaal - dat enkel nog door de kerkfabriek wordt gebruikt - wordt verwarmd. Secretaris Lippens kon de verbaasde burgemeester inlichten dat men onlangs wat schimmel in dat lokaal had ontdekt. De dienst Monumentenzorg was er al bijgehaald en de nodige maatregelen genomen. Blijkbaar was dit punt nog niet op de agenda van het schepencollege gekomen.

bullet

Piet Vandoolaeghe (onafhankelijke) wilde weten wanneer de uitvoering van het speelplein Kloosterlandstraat zou beginnen. Schepen Tom Temmerman (Open Vld) antwoordde dat de technische dienst rond deze periode start met het uittrekken van de zones en met het bepalen van de planten. Die zou men in de geschikte periode inplanten.

bullet

Patrick Van Malderen wist van bezorgdheid bij bewoners in de Eremijtewegel over het mogelijk inplanten van sociale woningen op het stuk gemeentegrond daar en op grond die men zou onteigenen. Burgemeester Gabriëls zei dat de details voor het ruimtelijk uitvoeringsplan Galgenberg in januari op de agenda komt, maar wou wel al kwijt dat daar geen onteigeningsvoorstel inzit, wel voorwaarden voor wie er wil bouwen. "En hoogbouw komt er niet", voegde ze er aan toe. Wel zal Hulp in Woningnood zoals ieder ander de kans hebben om daar gronden aan te schaffen.

 

24 oktober 2012

Scholen zingen voor het klimaat

In september was er al 'Sing for the climate', het initiatief van Nic Balthazar waar zo'n 80.000 mensen aan deelnamen. Nu vrijdag is er om 12 uur een vervolg in 650 scholen, met samen zo'n 250.000 leerlingen. De basisschool Ten Berge doet er ook aan mee. Zij volgen daarmee de oproep om de beleidsmakers aan te tonen dat er een grote klimaatbezorgdheid is bij jong en oud, bij de volwassenen van de toekomst.

 

21 oktober 2012

Gemeenteraadsagenda

De gemeenteraad, nog in de 'oude' samenstelling, komt bijeen op woensdag 24 oktober (20.30uur). Voor de agenda zie de gemeentesite.

 

21 oktober 2012

Wat stond deze week zoal op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?

Er waren nog wat evaluaties en bedankingen na de verkiezingen, verder korter overleg over de appelcampagne in 400 scholen (waaronder Ten Berge), de Dag van de Jeugdbewegingen, de Nacht van de Duisternis, de halloween-fakkeltocht. En er werd een ballonnetje opgelaten over de mogelijke oprichting van een denktank.

 

20-21 oktober 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks:  Hoke - Blauwe Vlam:                                                            1-1
De thuisploeg maakte pas op het einde gelijk, via penalty.

bullet

4de nationale A: SK Berlare - Terjoden-Welle:                                                  1-1
Het punt zal zeker hoop geven.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Kallo B:                                                               3-4
Wedstrijd met veel goals, maar ook met SKVO-verlies. De ploeg staat nu achtste.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen en stand na de vierde competitieweek en de kalender voor de vijfde week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere (speelden al op 16 oktober, zie daar)                                       

 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

Dit weekeinde: Belgisch kamioenschap canicross. Cedric Van de Putte haalde goud bij de seniores, bij de juniores dames werd het een volledig Yellow Armada-podium met Ineke en Femke Deriemaecker op 1 en 2 en Birgit Denenbourg op 3. Verslagen op hun site.
 

bullet

Volley
bullet

Beker van België: JTV Brigand A - Gent A:                                                         3-2
In de pers omschreven als propagandawedstrijd.

bullet

heren 2de divisie C: JTV Brigand B:                              er was een -gewonnen- wedstrijd voor de Beker Walraeve

bullet

heren Beker O-Vl.:  JTV Brigand C - Mezo Zottegem:                                        1-3

bullet

dames Beker O-Vl: Isorex Ladies Nazareth B - JTV Brigand:                           2-3

 

20 oktober

Nacht van de Duisternis, Halloweentocht, De Schedelgeboorten, voetbal...

Het wordt blijkbaar een drukke avond met heel wat keuze tussen verschillende activiteiten. En vanmorgen was er al de actie in de bibliotheek waarbij de bezoekers konden proeven van streekspecialiteiten uit de gemeenten aangesloten bij 'De Leesdijk'. Wil je er iets over kwijt, dat kan via mail of via 'inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar'

 

16 oktober

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  Spartak Gent - La Doce Overmere:          5-3
Een te lakse arbitrage en een iets te braaf spel van La Doce zorgden voor het kleine verlies.

 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

Tijdens het Europees Kampioenschap Canicross, vorig weekeinde in Londen, werd Cedric Van de Putte werd individueel vierde (zonder een valpartij de eerste dag zat er meer in), in de aflossing werd hij met zijn ploeg Europees kampioen! Verslagen op hun site.

bullet

Vorig weekend namen in Eindhoven twee inwoners, na hun stembeurt in Uitbergen, deel aan de halve en hele marathon. Stefan Peeters liep een hele marathon, op een koud en winderig parcours,  in 4u 25min 43sec. Pieter François maakte er zijn debuut op de halve marathon. Hij liep de 21,1 km in 2u 06min 58sec.
 

 

15 oktober 2012

Scholieren verdelen plaatselijke appels

Samen met meer dan 400 andere scholen doet Ten Berge morgen mee aan  ‘Eet lokaal, denk globaal’. Hierbij krijgen de leerlingen als tussendoortje een appel die in de eigen omgeving is geplukt. Voor Berlare gebeurt dit bij De Groene Poort. De bedoeling is aantonen dat iedereen kan meehelpen om het CO2 verbruik te verminderen, om het klimaat gezond te houden. De actie past in de campagne ‘Jongeren keren het klimaat’ van vzw GREEN.

 

14 oktober 2012

De dag van de verkiezingen

De uitslag is gekend: Open Vld vergroot de absolute meerderheid en burgemeester Katja Gabriëls behaalt een persoonlijke monsterscore. CD&V verliest drie zetels en heeft vanaf januari nog vijf gemeenteraadsleden. N-VA kon blijkbaar meer dan de VB-kiezers overtuigen en mag drie kandidaten naar de raad sturen. Sp.a moet het ook de volgende zes jaar van Wim Arbijn hebben, en verliest wellicht ook de schepenzetel.

 

Het verloop van deze dag is op deze pagina beschreven. Daar staan ook de uitslag, reacties en een analyse.

Reacties zijn welkom op het gekende mailadres of op Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar.

 

13-14 oktober 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks:  Moerstraat - Blauwe Vlam:                                                  4-3
 BV haalde twee keer een achterstand op, maar dat bleek niet voldoende.

bullet

4de nationale A:  Poperinge - SK Berlare:                                                        4-1
En nu?

bullet

4de prov. E:  Bosdam Beveren - SKV Overmere:                                            3-4
SKVO klimt stilaan naar de top van de klassering.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen en stand na de derde competitieweek en de kalender voor de vierde week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  DTR Gent - La Doce Overmere:                                       7-1
Als LDO de kansen eens begint af te werken, dan kon een match als deze zeker veel spannender zijn geweest .

 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

Veerle D'Haese werd 8ste in de triatlon voor 'leken' in Hawai. Het werd een hele inhaalrace nadat ze als 44ste uit het water kwam. Na het fietsen was ze al 16de en met het lopen kon ze dat, als voormalig drievoudig marathonkampioene, nog sterk verbeteren.

bullet

The Yellow Armada-groep blijft heel actief. Dit weekeinde zijn enkele leden actief tijdens het Europees Kampioenschap Canicross in Londen. Cedric Van de Putte werd er individueel vierde (zonder een valpartij de eerste dag zat er meer in), in de aflossing werd hij met zijn ploeg Europees kampioen! Verslagen op hun site.

bullet

Er waren deelnemers uit deze gemeente aan de marathon van Brussel (wellicht) . Vorig weekend waren er in Eindhoven twee, die na hun stembeurt in Uitbergen ginder de loopschoenen aantrokken. Stefan Peeters liep een hele marathon, op een koud en winderig parcours,  in 4u 25min 43sec. Pieter maakte er zijn debuut op de halve marathon. Hij liep de 21,1 km in 2u 06min 58sec.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: JTV Brigand - Kapellen:                                                      3-0
De eerste overwinning in de hogere reeks is binnen.

bullet

heren 2divisie C: Marke - JTV Brigand:                                                             3-0

bullet

heren 2de prov.:  WD Wetteren A - JTV Brigand C:                                         0-3

bullet

dames 2de prov.B: Mezo Zottegem A - JTV Brigand:                                     0-3

 

 

13 oktober 2012

De eindspurt voor de verkiezingen

Tot 22 uur vanavond mogen kandidaten 'reclame' maken. Bij twee partijen bundelt men de krachten door met zoveel mogelijk familie en vrienden in een fietskaravaan door de gemeente te rijden. Ze hadden wellicht op beter weer verwacht. Beide eindigen met een slotmeeting. Bij deze is er ook een 'redactioneel' van nkb informatief.

Intussen blijft de 'verfhistorie' (het huis van de ouders van Piet Vandoolaeghe werd met blauwe verf beschilderd) druk besproken. Op Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar ontkent Open Vld-voorzitter Luc Vande Meirssche alle betrokkenheid van zijn partij. Er werd daar, ook door een politicus, het voorstel gedaan om met vertegenwoordigers van alle partijen te helpen om de gevel weer proper te maken. Of hoe nkb informatief politici ook samenbrengt.

 

12 oktober 2012

Samenwerking AZ Sint-Blasius en 23 rusthuizen, waaronder Ter Meer

Volgens het regionale nieuws van verschillende kranten tekenden verantwoordelijken van 23 rusthuizen, waaronder het OCMW-rusthuis Ter Meer uit Overmere, gisteren een samenwerkingsovereenkomst met het Sint-Blasiusziekenhuis van Dendermonde. Bedoeling is niet alleen, zoals nu al bestaat, zeker ziekenbedden ter beschikking te houden voor de rusthuisbewoners, maar ook de informatiedoorstroming bij opname in het ziekenhuis en bij ontslag beter te verzorgen. Hierdoor kan men in de rusthuizen beter instaan voor de nazorg. Bovendien kunnen de rusthuizen gemakkelijker het nodige materiaal ontlenen. Met dit initiatief wil men beter tegemoetkomen aan de gevolgen van de vergrijzing.

 

12 oktober 2012

Geen vormsel meer in kerk van Uitbergen

Kinderen uit Uitbergen, die volgend jaar het vormsel willen ontvangen bij de plechtige communie, kunnen dat niet meer in de kerk van Sint-Pieters-Banden, maar moeten zich in een naburige parochie inschrijven. Dit wordt mogelijks een eerste stap in het volledig sluiten van de kerk. Pastoor Van Steen, die nu instaat voor de diensten in kerken van de drie deelgemeenten en van de kapel aan het Donkmeer, zegt dat alle info met betrekking tot de betekenis en de toekomst van het kerkgebouw, in samenspraak met plaatselijke verantwoordelijken, aan het bisdom werd doorgespeeld. "Zoals voor alle parochies, wachten we nu ook voor Uitbergen op een concrete diocesane beleidslijn."

 

8 oktober 2012

Een vergelijkende tabel van partijprogramma's

Aan de hand van brochures en de websites van partijen werd hier getracht een vergelijkende tabel te maken van de partijprogramma's. Om een overzicht te geven. De tabel is niet opgebouwd volgens de prioriteiten van de partijen maar tracht voorstellen over zelfde onderwerpen naast elkaar te zetten. Reacties zijn welkom.

 

7 oktober 2012

Jeugdverenigingen maken graag gebruik van kasteeldomein

Zowel gisteren, bij de startdag van de KSJ, als vandaag, startdag chiromeisjes, vormde het kasteeldomein het decor voor hun activiteiten. Beide verenigingen en hun leden bleken heel tevreden met dit terrein, met heel wat mogelijkheden en niet ver van hun lokaal.

 

7 oktober 2012

Zonnige Boerenkrijgherdenking

In analogie naar wat op 1 mei wordt gezegd als het dan goed weer is: "Ons Heer moet een boerenkrijger zijn: een hele week slecht weer en deze morgen scheen een zomerse zon". Toch leidde dit niet tot een echt grote massa aanwezigen bij de bloemenhulde aan het Pa-Gijsmonument. De kerk was wel goed bezet en hoorde pastoor Van de Winckel zeggen dat de boerenkrijgers toen hun verantwoordelijkheid hebben opgenomen, iets waartoe hij alle aanwezigen opriep 'dat ook nu te doen'. Na een mooi optreden van de vendelzwaaiers van het Aalsterse Vredon legde burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) namens het schepencollege (waar René Kets na meer dan een maand afwezigheid zijn plaats terug kon innemen) de bloemen neer. En dan werd, vooral het refrein, luid meegezongen met koor De Meergalm. Dat wel dringend werk moet worden gemaakt van het instandhouden van deze traditie, en van de kennis over de Boerenkrijg, bleek uit een vraag op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar. Inwoners uit deze gemeente gaven er toe nog weinig hierover te weten.

 

7 oktober 2012

Grootspraak-debat, zoals een aanwezige het zag

Op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar kregen we een verslag van een niet-politicus die gisterenavond aanwezig was tijdens het debat met de vijf lijsttrekkers, georganiseerd door de Jeugdraad. Het staat nu ook hier, voor niet-Facebookers. Reacties zijn nog altijd welkom.

Morgen, maandag, wordt om 21.30uur op Één het verkiezingsprogramma 'De laatste ronde' uitgezonden waarvoor op 8 september in het kasteeldomein een 'speeddate met de burgemeester' werd opgenomen. Hier staat alvast een verslag van wat toen zoal gebeurde.

 

6-7 oktober 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks:  Blauwe Vlam:                                                     
geen wedstrijd, vanavond wel barbecue.

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Eernegem:                                                        1-2
Het lukt ook thuis (nog) niet ...

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - SV Waasmunster:                                            1-0
SKVO blijft winnen.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen en stand na de derde competitieweek en de kalender voor de vierde week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Synergie Gent: 5-0 (FF)
De Overmeerse blauwhemden waren net met vijf, toch werd er gewonnen... want de tegenstander kwam niet opdagen. Maandag alreeds de volgende match.

 

bullet

Atletiek/canicross

bullet

The Yellow Armada-groep blijft heel actief. Verslagen op hun site.

bullet

Er zijn deelnemers uit deze gemeente aan de marathon van Brussel (wellicht) en aan de marathon van Eindhoven (zeker). Uitslagen zijn welkom.

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Achel - JTV Brigand:                                                          3-1

bullet

heren 2divisie C: JTV Brigand -Beerl. Beernem:                                            0-3

bullet

heren 2de prov.:  Mezo Zottegem - JTV Brigand C:                                        3-1

bullet

dames 2de prov.B: JTV Brigand - VC Osiris Denderleeuw:                          3-0.

 

 

6 oktober 2012

Boerenkrijgherdenking

Wellicht omwille van de verkiezingen heeft de herdenking van het begin van de Boerenkrijg (12 oktober 1798) al morgen plaats. Na de misviering is er (11.20u.) een bloemenhulde aan het Pa-Gijsmonument met optreden van kunstgroep Vredon en samenzang met het koor De Meergalm. In de namiddag organiseert Markant een boerenkrijgwandeling (vertrek 13.30u. aan parking hoofdingang Nieuwdonk.
 

6 oktober 2012

Jeugdraaddebat met lijsttrekkers

Vanavond (Stroming 20uur) organiseert de Jeugdraad het debat met de vijf lijsttrekkers, waarbij deze ook een jonge kandidaat op hun lijst voorstellen. Het publiek zal ook vragen kunnen stellen. Wie inspiratie wil opdoen, kan nog hier terecht.

 

4 oktober 2012

Veel bloedgevers

Vandaag boden zich in Stroming 132 mensen aan om bloed te geven bij de inzameling door het Rode Kruis. Het Rode Kruis blijft op zoek naar donors om te kunnen voldoen aan de vraag.

 

3 oktober  2012

Het facebook-vragenuur is voorbij

Het was een heel intens uur, tussen 20 en 21 uur. De lijsttrekkers beantwoordden een vijftiental vragen, waarvan sommige tot een - over het algemeen heel volwassen - debat leidden. Te zien aan het aantal mensen dat actief meedeed en aan het aantal 'vind ik leuk'-reacties, kreeg dit vragenuur toch wel wat belangstelling. Misschien gaf het de aanzet tot meer dergelijke initiatieven.

Voornaamste conclusies: de lijsttrekkers gaan voor het burgemeesterschap en er zijn geen voorakkoorden.

Wie de vragen en antwoorden wil nalezen, kan dit op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar" of op deze pagina. En wie nog wat wil lezen vooraleer op 14 oktober te stemmen, kan hier nog wat inspiratie opdoen.

 

3 oktober 2012

Vragenuur met de lijsttrekkers op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar"

Vanavond kan je tussen 20 en 21 uur vragen stellen aan de lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zij antwoorden daar dan zoveel mogelijk onmiddelijk op. Nadien komen vragen en antwoorden op deze pagina.

Met dit initiatief wil nkb informatief zoveel mogelijk mensen de kans geven om een vraag te stellen. Het is de kans om meer uitleg te vragen over de intenties, over het programma. Persoonlijke aanvallen worden onmiddellijk verwijderd.

Wie niet op facebook is of wil zijn, kan de vraag naar nico.keppens@scarlet.be sturen of ze doorbellen (052-42.34.00). Wij zetten ze dan in uw naam op de site.

Gebruik deze kans op dialoog.

 

2 oktober 2012

Infoavonden

Oktober wordt niet alleen beheerst door politieke informatie. Ook socio-culturele organisaties zetten infoavonden op.

 

bullet

Bond Moyson houdt op zaterdag 6 oktober (14-16u.) in zaal De Dreef een infosessie voor invaliden en chronische zieken. Zij krijgen er uitleg over de complexe regeling over statuut, sociale en financiële tegemoetkomingen, de diensten waar je een beroep kan op doen.
 

bullet

De school Ten Berge organiseert op dinsdag 9 oktober (19.30u.) 'Ik haat lezen', een avond over hoe men kan werken met kinderen met dyslexie. De eigen leraressen en Saskia Boets (medewerkster bij Luisterpuntbibliotheek) leggen dan uit wat dyslexie is en welke, ook informaticamiddelen er zijn om het lezen voor deze kinderen makkelijker en leuker te maken. De avond richt zich naar ouders (ook van kinderen die niet naar deze school gaan), logopedisten en al wie betrokken is bij deze kinderen of geïnteresseerd in dit onderwerp.

 

1 oktober 2012

Zuid-Afrikaanse gasten even in Berlare

Sven Van Der Linden, een nog echte Berlarenaar hoewel hij in Dendermonde woont, was de voorbije dagen als leraar aan het H. Maagdcollege gids en gastheer voor Zuid-Afrikaanse scholieren. Hij kwam er ook mee naar Berlare. Een verslagje.

Een bonte bende van een vijftigtal jongeren fietste vorige week vrijdag langs de Berlaarse Scheldeboorden en Appels veer. Op zich niet zo speciaal, ware het niet dat de helft van de groep scholieren en leerkrachten van de Hoërskool Garsfontein in Pretoria (Zuid-Afrika) waren. De andere helft waren leerlingen en leerkrachten van het Heilige Maagdcollege in Dendermonde.

De twee scholen zijn verbonden door ProZA (Project Zuid-Afrika), een uitwisselingsproject gebaseerd op de taalverwantschap tussen het Nederlands en dochtertaal Afrikaans. Om de twee jaar bezoeken leerlingen van beide scholen elkaar: in het voorjaar gaan de leerlingen van HEMACO op bezoek in Zuid-Afrika, in het najaar komen de Zuid-Afrikanen naar België. De leerlingen verblijven in gastgezinnen. Zo kunnen ze de culturele verschillen én gelijkenissen ten volle beleven.

De leerlingen van HEMACO bezochten tijdens de krokusvakantie o.a. Soweto, het Krugerpark, Pretoria,... en ze volgden samen met hun uitwisselingspartners enkele lessen mee op hun school.

Voor de leerlingen van Garsfontein staat ook een lesdag op het programma. Verder bezoeken ze Brugge, Gent, Brussel, Bouillon, Parijs... en fietsen ze langs de groene Berlaarse polders. Dat lijkt misschien niet bijzonder indrukwekkend, maar de ervaring van een veerboot te nemen en in alle vrijheid veilig te kunnen fietsen is niet voor alle leerlingen een evidentie. Tijdens de fietstocht stapten ze even af aan het Cultuurcafé voor een picknick. Ze vonden de uitstap in ieder geval "baie oulik". Erg charmant, dus.

september 2012

 

30 september 2012

Deze week op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar"

De discussie over de evaluatie van het initiatief van enkele middenstanders op jaarmarkt in het kasteeldomein, liep soms hoog op. Maar uiteindelijk bleken de meesten eigenlijk wel iets voor het heropstarten van een jaarlijkse handelsbeurs te vinden. Er was ook overleg over de financiële kost van een kermis voor vele gezinnen, over de (niet-)gevolgen van de vervuiling van Scheldewater op het Donkmeer, en over de erkenning van de betekenis van Fred De Bruyne voor Berlare. Voor volgende week wordt veel verwacht van de mogelijkheid om de lijsttrekkers een vraag te kunnen stellen, op woensdag 3 oktober tussen 20 en 21 uur. Doen!

 

29-30 september 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks: Breugels - Blauwe Vlam:                                                       2-1
BV scoort eerst en moet, met tien, pas in het laatste kwartier de duimen leggen.

bullet

4de nationale A:  Sint-Eloois-Winkel - SK Berlare:                                           4-1
Het wordt stilaan tijd om zich te herpakken.

bullet

4de prov. E:  Baasrode - SKV Overmere:                                                          0-1
 De tweede overwinning op rij brengt SKVO in de middenmoot.  
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de derde bekervoorronde competitie en de kalender voor de tweede week van de competitie.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere - Tolhuis Gent: 2-7
De fonkelnieuwe uitrusting, geschonken door garage Thoen en Uhlsport (en 100% gemaakt uit gerecycleerde petflessen) bracht La Doce geen succes. De ervaren ploeg uit Gent bleek te sterk.

 

bullet

Atletiek

bullet

The Yellow Armada-groep blijft heel actief. Verslagen op hun site.

 

bullet

Volley
bullet

1ste Liga B JTV Brigand - Haasrode:                                                            2-3
Geen overwinning, maar toch goede start in de tweede hoogste nationale reeks

bullet

heren 2de prov.: JTV Brigand C - CS Deinze:                                              0-3

bullet

dames 2de prov.B: Forza Oudenaarde B - JTV Brigand:                           zo. 18u.

 

28 september 2012

"Speeddate met burgemeester", een verslag

Op 8 september hield de VRT in het kasteelpark opnames voor een verkiezingsshow die op 8 oktober wordt uitgezonden. In het kasteel konden een aantal inwoners een vraag stellen aan de burgemeester.  Een verslag van hoe het er aan toe ging.

 

28 september 2012

“Residentie Tibbaut” plechtig geopend

Gisteren werd in Overmere, naast het OCMW-rusthuis, de “Residentie Tibbaut” plechtig geopend. Deze realisatie van sociale huisvestingsmaatschappij Hulp in Woningnood (HiW), omvat 29 sociale huurappartementen en 5 doorgangswoningen van het OCMW. De woningen worden vanaf maandag verhuurd, waardoor er in totaal 47 mensen onmiddellijk in kunnen. De huurders vinden was geen probleem: er stonden er 188 op de wachtlijst. In haar toespraak gaf HiW-voorzitster Carine Meyers aan dat de maatschappij nog projecten op stapel heeft: 2 appartementen aan de Dendermondsesteenweg naast woonwijk “de dertien huizen”, een inbreidingsproject aan Dorp 37 in Berlare voor senioren en een alleenstaande met 1 kind, een project van huur- en koopwoningen in het Molenveld, en nog twee andere grotere projecten die zich nog in embryonale fase bevinden." De bouw van “Residentie Tibbaut” duurde 540 kalenderdagen. Eerst wou HiW 20 woongelegenheden bouwen. Het plots vrijkomen van een huis en de vraag van het OCMW om ook hun doorgangswoningen in het project te betrekken, maakte dat de realisatie een jaar later startte, maar hierdoor ook groter werd. Dit project moet helpen om de opdracht die de Vlaamse overheid oplegde uit te voeren: tussen 2008 en 2020 in de Donkgemeenten en Schoonaarde 99 nieuwe sociale woongelegenheden realiseren.

 

27 september 2012

Scheldevervuiling: "Geen gevaar voor Donkmeer"

Zelfs al zou de vervuiling die in de Schelde is ontdekt en waardoor al vele tonnen vis zijn gedood, tot aan Berlare geraken, dan is er nog geen gevaar voor het Donkmeer. Schepen Wim Arbijn (sp.a): "In het Donkmeer komt geen Scheldewater, ook niet in de zomer. Wanneer we water toevoegen aan het Donkmeer komt dit uit Berlare Broek. Het is reeds meerdere jaren geleden dat er nog Scheldewater op de Donk gestoken is."

 

26 september 2012

Sport

bullet

Wielrennen      
bullet

4de Memorial Fred De Bruyne: 144 renners startten in deze wedstrijd. Mede door de wind werd het heel moeilijk om aan het peloton te ontsnappen. Een groep van 39 reed zowat halfweg wedstrijd toch weg. Verschillende renners probeerden hieruit weg te geraken. Uiteindelijk slaagden thuisrijder Thomas Ongenae, Jimmy Janssens en Koen Barbé daarin. Deze laatste kon zijn medevluchters in de laatste kilometer nog verschalken en kwam alleen aan.

 

26 september 2012

Veel emoties bij onthulling monument voor Fred De Bruyne

"Echt, het is een emotioneel moment. Ik ben heel fier over dit monument. En bedankt aan de mensen die het hebben mogelijk gemaakt. Vooral omdat het van een jongere generatie komt. Het toont dat Fred hier nog leeft bij de mensen." Zo reageerde Lydie, echtgenote van wielrenner (1953-1961), BRT-sportjournalist (1962-1977) en wielerploegleider (1977-1983) Fred De Bruyne deze middag na de onthulling van het monument op het pleintje aan het kruispunt Nieuwstraat-Turfputstraat. Het monument, een gedenkplaat op een rotssteen, toont Fred in zijn eerste proftrui (van Mercier) en een opsomming van zijn rijk palmares met onder meer drie opeenvolgende overwinningen in de Desgranges-Colombotrofee (de prijs voor de regelmatigste renner, voorloper van de wereldranglijst en de UCI ProTour), en klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, Parjs-Roubaix, de rittenwedstrijd Parijs-Nice en de zesdaagse van Gent.

 "Niet toevallig werd het monument hier geplaatst", zei de voorzitter van Berlare Sportief, de officiële inrichter van BWB-wielerwedstrijden in de Donkgemeenten. "Fred begon te koersen toen hij hier in het huis met -nu - nummer 42 woonde, en later woonde hij in de vroegere herberg wat verder, waar nog zijn naam op hangt." Hij herinnerde er aan hoe Fred Berlare op de (wieler)kaart heeft gezet. "Waar je ook komt in Vlaanderen en je zegt van Berlare te zijn, wordt Fred aangehaald." Hij dankte zijn secretaris Alain Cannuyer die het hele project mogelijk maakte, en het gemeentebestuur voor de medewerking om Fred eindelijk de erkenning te geven die hij verdient.

Er waren heel wat aanwezigen. Onder meer André Meganck, die bij Fred de knepen van het vak leerde toen hij zijn chauffeur werd bij de BRT. En Frans De Waegeneer, die met hem nog bij Mercier reed, zijn jeugdvrienden Marcel Leys en André Tassenoy, Willy Van Linter die een grote verzameling heeft over Fred, Eric Bonnarens die nog trainingsschema's van Fred kreeg en bijna in zijn Flandriaploeg was mogen starten..

"Het doet zoveel deugd, al deze mensen. Het is tegelijk zowat een afsluiten van een periode, waarvan dan toch iets van zal over blijven." gaf Lydie nog mee. Maar ook: "Beter laat dan nooit", verwijzend naar het pleintje dat al zovele jaren terug in Seillans naar hem is genoemd, de Franse gemeente waar Fred ging wonen. (Een tiental jaar terug werd wel al een straat naar hem genoemd, na toch wel wat moeilijkheden, en in 2008 werd in Stroming een tentoonstelling over Fred opgezet. Een benoeming als ere-burger is er echter nooit geweest, nkb).

Het peloton, dat om 14 aan de 4de Memorial Fred De Bruyne begon, reed als eerbetoon eerst met de rode vlag tot aan het monument om van daar de wedstrijd echt te beginnen.

 

25 september 2012

Rode Kruis zoekt vrijwilligers

De plaatselijke afdeling is volop bezig om, na een periode met heel wat problemen, haar werking terug te ontplooien. Men hoopt daarbij op de steun van de bevolking en van de medewerking van nieuwe mensen. Met een lidkaartenactie hoopt de afdeling de financiële middelen te vergaren om een nieuwe materiaalwagen te kunnen kopen. Met een infoavond, op vrijdag 28 september (19.30uur) in het lokaal (Dorp 96a) wil men voor de verschillende diensten  nieuwe medewerkers aantrekken. En begin oktober start een nieuwe cursus over eerste hulp. Info kan men terecht op hun mailadres of 0491 35 92 57.

 

25 september 2012

Berlare jaarmarkt, het blijft speciaal

Was er misschien niet zo veel volk als vorige jaar - schrik voor het weer? - er liep zeker genoeg om overal volle terrassen en drankstandjes te hebben. De 'gekleurde' standjes van de politieke partijen vielen wel op. Het waren wel geen infostandjes - omdat inhoud toch niet zo belangrijk is dan gekende kandidaten te hebben? - maar wie uitleg vroeg kon dat wel krijgen. Wie wou weten hoe het er vroeger tijdens verkiezingscampagnes aan toe ging, kon (en nog tot 20 uur) in het gemeentehuis terecht voor de tentoonstelling van de Heem- en Oudheidkundige Kring. De vereniging toonde er oude affiches en foto's, pamfletten en wat uitleg. Het ging er toen zeker meer ideologisch aan toe (katholieken tegen vrijzinnigen tegen het rode gevaar tegen collaborateurs tegen ...), waarbij toch ook persoonlijke aanvallen niet werden gemeden.

De organisatoren van het eetmaal om pater De Visscher te steunen waren ook heel tevreden met de opkomst. Zoals elders was het ook daar de gelegenheid om mensen te ontmoeten die men anders in het jaar weinig ziet. Hier en daar hoorde men ook hoe mensen die intussen verhuisd zijn oude vrienden of buren weer ontmoetten. De jonge middenstanders die zich in het kasteeldomein hadden opgesteld, mochten ook niet klagen over de opkomst. Een opstap naar meer? En ja, het weer. Vanaf 14 uur viel er al eens een buitje, het ene wat erger dan het andere, maar een echte inwoner van Berlare liet zich er niet door afschrikken.

Vanavond speelt Puirek, de nu wel oudste muziekgroep van Berlare, in het cultuurcafé. Morgen is er de jaarlijkse wielerhoogdag, met om 13uur de onthulling van de gedenksteen voor Fred De Bruyne. En wie dan nog niet uitgekermist is, kan ook nog volgend weekend voortdoen.

 

24 september 2012

Laatste wandelconcert met huidig kostuum

Fanfare De Verenigde Vrienden uit Overmere gaf gisteren hun laatste wandelconcert in het huidige, twintig jaar oude kostuum. Deze fanfare is nog de enige in de gemeente die wandelconcerten geeft. In november stellen de muzikanten in Overmere zelf hun nieuwe outfit voor, met een wandelconcert en een concert in de gemeentelijke feestzaal. Dat wordt tegelijk de start voor de viering van hun 150-jarig bestaan, in 2014. Om de nieuwe uniformen te betalen kon men rekenen op sponsoring, maar men hoopt dat de bevolking ook nog een steentje bijdraagt door volgend weekend te komen mosselen eten. 
 

24 september 2012

Kermis met veel wind

In Berlare houdt men het hart vast voor morgen en overmorgen. Indien er dan evenveel regen en wind is als vandaag ... De brandweer mocht vandaag alvast verschillende keren uitrukken.

Morgen, tijdens de jaarmarkt, is er ook in het kasteeldomein een activiteit. Enkele jonge bedrijven stellen er zich voor. Men hoopt dat dit tevens de startactiviteit voor een nieuwe middenstandsorganisatie wordt. nkb informatief stelde de voorbije jaren in een reeks over de gevolgen van de economische crisis al enkele nieuwe bedrijven voor, als erkenning voor de moed om in volle crisis toch nog te beginnen. Zie hier.

 

23 september 2012

Voor wie niet in Berlare was vandaag

De kermis werd vandaag omstreeks 18uur 'verstoord' door een korte maar heel hevige regenvlaag, met bovendien enkele donderslagen nadien. Nadien klaarde het gelukkig weer op...

 

23 september 2012

Deze week op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar"

De gemeenteraadsverkiezingen beheersen steeds meer de debatten op het forum. Er wordt nog gereageerd op de vraag wie van de lijsttrekkers men als volgende burgemeester zou wensen en op de vraag naar een prognose over de uitslag; er was de vraag of niet het voornaamste item wordt; hoeveel geld is beschikbaar voor initiatieven na aftrek van de vaste kosten en van leningaflossingen; en er was de - nu hopelijk afgesloten - discussie over het 'overal' plaatsen van borden (wat aanleiding werd over een discussie over het overstappen van Piet Vandoolaeghe). Andere onderwerpen die deze week aan bod kwamen: de opnames voor 'In Vlaamse velden' in het kasteelpark, de confrontatie met dronkenschap (en dat juist voor kermis), en een terug in herinnering brengen van Fred De Bruyne (naar aanleiding van de onthulling van een gedenksteen, volgende woensdag).

 

22-23 september 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA beker: Blauwe Vlam - Galop:                                                             1-1
Sterke prestatie tegen de huidige leider in de eerste reeks.

bullet

4de nationale A:  SK Berlare - Menen:                                                        0-3
Geen goede start voor de kermis...

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Haasdonk B:                                               3-2
De eerste overwinning is binnen..    
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de eerste wedstrijden in de competitie en de kalender voor de derde week van de bekercompetitie.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal (nagekomen uitslagen: IPad met vertraging ...)

bullet

futsal - 3de prov D:  
(19/9)
Fenerbace Gent - La Doce Overmere: 9-2
Een te ruime zegen voor de zeer technische thuisploeg. Nieuwkomer Tim De Wael scoorde meteen de twee doelpunten voor de Overmerenaars.

(14/9) La Doce Overmere
- svd Gent: 12-3
Walk over, captain Tom Keppens lukte vier goaltjes.

 

bullet

Atletiek

bullet

The Yellow Armada-groep won 5 van de 6 wedstrijden in de stratenloop van Lede.

Verslagen op hun site.

 

bullet

Volley
bullet

Belgische beker:Rembert Torhout (1ste nationale) - JTV Brigand (1ste Liga A)       1-3

bullet

dames prov. beker: JTV Brigand - Griffoenen Steenhuize                         3-0.

 

 

19 september 2012

Chris Lomme en Barbara Safarian gefilmd in kasteeldomein

Gisteren en vandaag werd in het kasteeldomein gefilmd voor 'In Vlaamse velden', een verhaal over een Gentse familie tijdens WO1. In Berlare was men aan dag 20 en 21 (van de in totaal 120 geraamde) toe. nkb informatief volgde vanavond enkele shots.

"Alles is prachtig verlopen", zei regisseur Jan Matthijs vanavond tussen twee shots. "De locatie die Thomas Coppejans hier voor ons gevonden heeft, is prachtig. We konden overal 360° filmen zonder te moeten vrezen dat er iets 'verkeerds' (lees: wat niet in de periode van WO1 zou passen) op zou staan." Het kasteel staat in het verfilmde verhaal in Nederland. "Hier filmen was uiteraard goedkoper dan naar een Nederlands kasteel te moeten."

Zo'n 50 mensen waren dinsdag en woensdag in het park actief bij de opnames. Een filmopname vraagt immers meer dan een regisseur en de verantwoordelijken voor camera en geluid. Het licht, zeker bij avondopnamen, al wat nodig is om de camera te laten meebewegen (inderdaad: rails), de begeleiding van de acteurs, het op de juiste plaats brengen van alle attributen, het stil maken van de aanwezigen en het stilleggen van het verkeer bij de werkelijke opnames, daar dient allemaal voor worden gezorgd. Om dat verkeer stil te leggen werd met walkie talkies contact gehouden met de meisjes op straat.

En er zijn uiteraard de acteurs. Vanavond werden onder meer shots opgenomen met Chris Lomme en Barbara Sarafian, en met drie kinderen. Bij een eerste shot komen Chris en Barbara van het kasteel naar het koetshuis. Ze hadden daar blijkbaar iets verdachts gehoord, want Chris draagt een geweer. Niet zonder angst trekken ze een deur van het koetshuis open ... In het shot met de kinderen nemen de twee oudere meisjes afscheid. Het jongste, blijkbaar gewond aan het been, wordt door de jongen met de kruiwagen weggevoerd. Het gaat allemaal heel vlot, na twee korte repetities waarbij nog een en ander wordt bijgeschaafd, en twee opnames. "De derde is voor de monteur", zegt de regisseur, en bij die opname zorgen de dames voor 'wat wijzigingen'. Dan volgen nog opnames in het koetshuis. De acteurs hebben er echt zin in, maar houden het ook voor en na heel gezellig. "Ik ben gedamar(t)iseerd", wuift Chris lachend het aanbod weg om tussen twee opnames een deken om te doen tegen de koude. Zij is heel erg geïnteresseerd in de omgeving. "Weet jij wat voor een boom dat is, naast de vijver'?", wil ze weten. Gelukkig weet parkwachter Stijn D'Hooghe het antwoord: "Een gewone den, maar hij is wel meer dan 250 jaar oud. Hij staat al op de eerste afbeeldingen die van het kasteel bestaan." Hij mag wat later met Chris op de foto. "Het was een vraag tijdens het examen voor deze betrekking", fluistert hij ons nadien nog toe. "Ja, het zijn twee lange dagen geweest (de ploeg werkte woensdag door tot middernacht en dan wou men nog het meeste materiaal inpakken en meenemen), maar ik heb intussen toch ook veel gezien. Ja, de acteurs waren zeer vriendelijk en attent. En ook de samenwerking met de mensen van productiehuis Menuet (dat ook instond voor onder meer 'Daens', 'De helaasheid der dingen' en 'Code 37', nkb) verliep heel vlot. Zij hadden zowat alles mee. Voor de opnames binnen zelfs een heel interieur, tot vazen, spiegels en het nodige om de haard te verstoppen." Ook Alex Rodyns, die voor een van de twee koetsen was ingehuurd, heeft veel lof voor het kasteel. "Ik ben lid van de Belgian Driving Association, die wandelingen met paard en koets organiseren waarbij vooral op traditie en elegantie wordt gelet. Wij zijn zo ook al langs heel wat kastelen gepasseerd. En ik moet zeggen dat dit koetshuis en de paardestallen prachtig zijn."

Voor de opnames in Berlare waren geen figuranten nodig. Wel zoekt Menuet er nog voor de opnames in de 'loopgraven'. Die hebben plaats in maart, ergens in West-Vlaanderen. Info

 

17 september 2012

Vandaag op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar"

Lees de reacties op 'Berlare Cultoert' en er zijn ook nog reacties op 'waarom In velden van Vlaanderen' morgen en woensdag hier opnames maakt, en op de vraag naar een prognose voor de verkiezingen. De facebookgroep heeft nu al meer dan 160 leden.

 

16 september 2012

Deze week op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar"

Er waren verschillende items in verband met de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Zo ging het over (het gebrek aan) informatie van de partijen, hun 'aanwezigheid' op het internet, de aankondiging van het debat opgezet door de jeugdraad. Een prognose, daar waagt zich niemand aan, blijkbaar. De opnames volgende week in het kasteeldomein voor 'In Vlaamse velden' deed overleggen over de mogelijke redenen voor deze locatie. Europa kwam ook aan bod, naar aanleiding van de 'state of the union'-speech door commissievoorzitter Barroso in het Europees Parlement. De rugbyers kondigden een initiatietraining aan.

 

15-16 september 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks: Blauwe Vlam - Atom Denderhoutem:                            3-2
Een verdiende overwinning want BV had de wedstrijd steeds in handen.

bullet

4de nationale A: Meldert - SK Berlare:                                                         1-1 (verbeterd!)
Het eerste punt is binnen, en dat op verplaatsing tegen een ploeg die nog niet verloor!
(Verbetering was nodig omdat we ons op de site van HN hadden betrouwd. Inderdaad: bronnen checken ...)

bullet

4de prov. E:  Belsele - SKV Overmere:                                                        1-1
Ook hier het eerste punt binnen.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de tweede wedstrijden in de bekercompetitie, de kalender voor volgende week en de stand.  (Meer).
 

bullet

Atletiek

bullet

Bij The Yellow Armada-groep werd Cedric Van de Putte nationaal kampioen 5000m bij de beloften.

Verslagen op hun site.

 

8-9 september 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 2de reeks: Endoka - Blauwe Vlam:                                                   6-2
BV ging pas in de slotfase onderuit tegen de leider (aan tweede wedstrijd toe). Tot dan was het 2-2...

bullet

4de nationale A: SK Berlare - Sparta Petegem:                                         0-3
Opnieuw een zware nederlaag...

bullet

4de prov. E:  Sint-Gillis-D'monde - SKV Overmere:                                    4-1
Ook hier mag men van een slechte start spreken...
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de eerste wedstrijden in de bekercompetitie, de kalender voor volgende week en de stand.  (Meer).
 

bullet

Atletiek

bullet

The Yellow Armada-groep nam vorig weekend onder meer deel aan de Jogging van Uitbergen. En met succes.

Verslagen op hun site.

 

 

8 september 2012

VRT organiseerde speeddate met burgemeester

Vandaag nam een VRT-ploeg op voor een verkiezingsshow die op maandag 8 oktober wordt uitgezonden. In de voormiddag werden beelden genomen van de omgeving van het Donkmeer, in de namiddag konden een twintigtal inwoners uit deze gemeente een vraag stellen aan de burgemeester. Tijdens deze speeddate, er was per vraag en antwoord samen maar twee minuten, kwamen heel verschillende onderwerpen aan bod. Later meer.

 

8 september 2012

"Verzamelen zit in onze volksaard"

Gisteren startte het nieuwe seizoen in gemeenschapscentrum Stroming met de opening van de fototentoonstelling van verzamelingen van inwoners uit deze gemeente. Het Fotocollectief Stroming, een 'losse' vereniging van amateurfotografen met Marc Van Gysegem als bezieler, werkte er de voorbije twee jaar aan. Het leverde een tentoonstelling op van zo'n 90 heel verschillende verzamelingen: van eierdopjes over radio's van weerstanders en paternosters tot valiezen en themaspeelgoed. De verzamelaars werden vooral gevonden door de aanwijzingen van familie, vrienden of buren. "We hebben wellicht niet iedereen met een verzameling kunnen 'trekken', maar konden toch ook niet van deur tot deur gaan vragen", zei Marc in zijn inleiding. Want dat er nog verzamelaars zijn, daar is hij van overtuigd. "Het zit in onze volksaard. Ik las ergens dat een op de drie volwassenen wel iets bijeenhoudt." Schepen Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) had op internet gevonden dat we allemaal eigenlijk hamsters zijn die hamsteren. De tentoonstelling is nog tot 28 oktober elke dag (behalve op maandag) vanaf 18 uur te bezoeken.

Het cultuurseizoen gaat vandaag verder met 'Het Woord', morgen zijn er op verschillende plaatsen in de gemeente opmerkelijke zaken te zien tijdens de Open Monumentendag en volgende week organiseert de cultuurdienst opnieuw een 'Berlare cultoert'. Programma Stroming.

 

6 september 2012

Tweede partij stuurde samenvatting programma  

Vandaag stuurde een tweede partij een samenvatting van hun programma voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nog drie te gaan. Meer. Zie ook nog de andere nkb-initiatieven in verband met de verkiezingen.

 

6 september 2012

De Gucht laat invoer van Chinese zonnepanelen onderzoeken

Vandaag kondigde de Europese Commissie aan dat het de invoer van de goedkope Chinese zonnepanelen laat onderzoeken, en e. De bevoegde commissaris, Karel De Gucht, vermoedt dat de Chinese overheid de prijs helpt laag te houden. Indien zo, dan kunnen anti-dumpingmaatregelen worden opgelegd. Men verwacht dat het een moeilijke oefening wordt. Berlare heeft met pater Heirman al een martelaar in China (Boksersopstand 1909 - zie hier bij reportages) ...

 

6 september 2012

'Berlaarse' sommelier in Belgische finale

Kranten melden dat Grégory Van Acker, sommelier in restaurant Lijsterbes een van de zeven finalisten is in het kampioenschap van België, een jaarlijkse wedstrijd ingericht door de Gastronomische Club Prosper Montagné. De finale heeft plaats op 5 november.

6 september 2012
Monument voor Fred De Bruyne

'Inhuldiging monument voor Fred De Bruyne" staat op de kermisaffiche. Het blijkt om een monument te gaan dat op het pleintje op het kruispunt van de Nieuwstraat en de Turfputstraat komt, niet ver dus van de vroegere herberg - het huis waarin hij woonde en waarop  zijn naam nog lang hing. Op het monument komen enkele van zijn voornaamste overwinningen. De inhuldiging gebeurt op woensdag 26 september, kort voor de start van de beroepsrennerswedstrijd die sinds vorig jaar naar hem is genoemd.

4 september 2012

Berlaarse boeren betogen mee aan Milcobel (en niet Belgomilk) ... en kondigen duur voedsel aan

Vandaag betoogden boeren aangesloten bij het ABS aan het melkbedrijf Milcobel in Langemark. Zij klaagden er over de heel lage prijs die ze er krijgen voor hun melk, een prijs die door andere melkbedrijven wordt overgenomen. "Door die lage prijs kunnen ze de melk nu veel goedkoper aanbieden aan het buitenland. Onze melk gaat zo ondermeer naar  Rusland", zegt Jan De Nil.

"De melkprijs is niet de enige zorg voor de boeren", gaat hij verder. "Onder meer door het Sigmaplan wordt veel grond van de boeren onteigend. En bovenop is het slechte en natte zomerweer. Hierdoor is veel van het dierenvoedsel teloor gegaan. De boeren zullen verplicht zijn om hun veestapel te verkleinen. En dan zal ook de biefstukprijs stijgen", meent hij.

 

4 september 2012

Sport

bullet

Paralympics

bullet

Rudy Van den Abbeele, die tijdens de Paralympics in de jaren zeventig zes zwemmedailles won toen hij nog aan de Heidewegel woonde, is intussen verhuisd naar Frankrijk. Hij is momenteel in Londen als adjunct-delegatieleider van de Franse ploeg.

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA (tijdelijke vervangsite) 2de reeks: de kalender van Blauwe Vlam staat op hun site. 

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov. F:  United Melle - La Doce Overmere:                     2-3
De Overmeerse lichtblauwen (binnenkort wel iets donkerder) spelen dit seizoen in een 'Gentse' reeks, met verplaatsingen naar Melle, Gent-Tolhuis... etc. De ploeg begon direct goed. De beslissende treffer kwam van Frederik De Keukeleire. 
Tijdens de 'week van de sportclub' kunnen geïnteresseerde spelers nog kennismaken. Voor info: Piet Van der Sypt.

 

bullet

Atletiek

bullet

The Yellow Armada-groep nam vorig weekend deel aan de Belgische kampioenschappen in Oordegem. 

De junioren haalden zilver bij de 4x1500m en Jolien Van Leugenghaege was eveneens tweede op de 2000m steeple.Verslagen op hun site.

 

2 september 2012

De nieuwe brandweerkazerne: "van oud kostuum naar nieuw maatpak"

De brandweer mocht vandaag officieel de nieuwe kazerne in gebruik nemen. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer gouverneur André Denys. In de toespraken kwam ook de nog niet voltooide brandweerhervorming ruim aan bod, met gemeentelijke kritiek op de wijze waarop de wijze waarop men hen nu verplicht om in enkele weken tijd decreten uit te voeren waarover de federale regering zo lang deed om ze te maken ... Meer.

 

1-2 september 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

4de nationale A: Ingelmunster - SK Berlare:                                                 3-0
Wellicht niet echt de verhoopte start. Maar met een voorbereiding met zoveel spelers met blessures, is het nog zoeken naar het beste samenspel.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Bazel b:                                                         0-1.

bullet

Wielrennen

bullet

100km van Uitbergen:                                                                     162 deelnemers, zo'n 30 meer dan vorig jaar. 

bullet

Mountainbikewedstrijd Scheve Villa                                                              zo. 
 

1 september 2012

Wat voel je al van de verkiezingen?

Tijdens de kermis in Overmere toonde N-VA zich, vandaag hield Open Vld een familiedag naast het museum aan het Donkmeer. Hier en daar zijn ook al affiches te zien en er was al een Open Vld-folder met kandidaten. Toch lijkt het nog heel kalm te zijn. Van de programma's is nog weinig geweten. Wat vindt de kiezer van de informatie tot nu? Weet je al voor wie je kiest? Antwoorden kan op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar". PS. Je kan hier wel al antwoorden vinden op vragen die nkb aan de partijen en aan kandidaten stelde.

 

Mede door het goede weer en de locatie was het zeker gezellig bij de Open Vld, deze namiddag. Er was niet de grote massa toen we er waren, maar volgens voorzitter Luc Vande Meirssche was er toch al veel belangstelling geweest. Met dit initiatief wou men iedereen de kans geven om op een informele wijze  met de kandidaten kennis te maken.

 

1 september 2012

Heeft economische crisis gevolgen voor Berlaarse handelaars en bedrijven?

Reeds in 2010 werd hier een reeks gestart waarbij mensen van bedrijven van hier uitlegden hoe ze reageerden op de crisis, of waarom ze nog een nieuw bedrijf durfden op te starten, en met andere mensen die door hun beroep een zicht hebben op de bevolking.

Met de crisis in Spanje die steeds erger lijkt te worden, werd opnieuw contact gezocht met Dany De Decker. Lees hoe hij nog kansen in Spanje ziet.

 

augustus 2012

 

30 augustus 2012

Berlare in VRT-verkiezingsshow. Gezocht: mensen met een vraag

Berlare is een van de weinige gemeenten die aan bod komen in een VRT-verkiezingsshow die de week voor de verkiezingen van 14 oktober wordt uitgezonden. Op zaterdag 8 september kan iedereen in een nog te bepalen plaats (wellicht het kasteel) voor de camera een vraag komen stellen aan de burgemeester. Geïnteresseerd? Laat iets weten en we bezorgen je de details.

Nog dit: nkb informatief vroeg de partijen een samenvatting van hun verkiezingsprogramma. Een partij stuurde die in, twee gaven aan dat de leden het nog moeten goedkeuren en een deelde mee dat men nog de financiële gevolgen van enkele voorstellen wil nagaan. Al de bijdragen komen hier. Zie ook de andere vragen die aan plaatselijke politici en aan de kiezer al werden gesteld. En op de nkb-facebookgroep 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar' kan ook nog worden gestemd op de lijsttrekker van je voorkeur.

 

30 augustus 2012

Sport

bullet

Atletiek

bullet

The Yellow Armada-groep haalde de voorbije weken opmerkelijke uitslagen. Verslagen op hun site.
 

bullet

Voetbal

bullet

De competities beginnen dit weekend. Zie bij SK Berlare, SKV Overmere.
Blauwe Vlam start een week later.
 

20 augustus 2012

Partijprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen

Midden augustus, of twee maand voor de verkiezingen, kregen de partijvoorzitters de vraag om in max. 3600 karakters de hoofdpunten van hun partijprogramma weer te geven. De antwoorden komen hier. Vandaag stuurde het VB, als eerste, hun bijdrage.  Een gelegenheid om ook nog eens de eerdere verkiezingsbijdragen op deze site na te lezen. Reageren mag nog altijd, via e-mail of via de nkb-facebookgroep 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar'

 

19 augustus 2012

Prachtige reuzenstoet door Overmere

Het was een prachtig schouwspel deze namiddag in de hoofdstraten van Overmere. De 'soldaten van Napoleon' lieten meermaals hun geweren en hun kanon ontploffen, verschillende reuzen dansten al onderweg en betrokken de - niet echt talrijk opgekomen (of stonden die vooral aan de kerk?)- kijkers door hen een hand te geven. De muziekcorpsen (allemaal van buiten de gemeente) gaven ondanks de warmte het beste van zichzelf. Bij de groep die bij de prachtige reuzenkat uit het Franse Merville hoorde, klonken soms wat - gewilde - dissonanten. Wat wil je, bij een kat. Vooral de Deltaband uit Vlissingen brachten een zeer gedisciplineerde indruk. De stoet gaf een goed overzicht van de verschillende reuzensoorten. Er zijn de verschillende manieren om de hoofden en handen te maken, er waren heel oude en ook toch nog wat jongere modellen. De romp is bij de ene in riet, bij de andere in ijzer of aluminium. De ene kan enkel worden gedragen, bij de andere heeft de drager wat hulp van wieltjes, en er zijn er die worden voortgeduwd. Wat die dragers betreft: amaai, die moeten gezweet hebben. "Dat vochtverlies werken we nadien nog wel bij", zei een drager uit Moerbeke. Maar toch...

Wat de organisatie betreft, het Overmeerse Reuzencomité heeft er zeker alles aan gedaan om er iets prachtigs van te maken. De groepen werden goed ontvangen en kregen onderweg nog water. Dat de grootste reus van Europa, Jan Turpin uit Nieuwpoort, niet mee kon stappen lag aan de verschillende kabels en de spandoek die over de Fortstraat en de Bgms. de Lausnaystraat hangen. Hij wilde dat zeker goedmaken met een prachtige dans op het einde, omstreeks 18 uur op de speelplaats van de Vrije Basisschool. Ook de reus Sjtuf, een Griekse wijsgeer met een kind op de schouder?, had last bij de spandoek, maar geraakte er gelukkig zonder 'kleerscheuren' voorbij. Met de politie waren goede afspraken gemaakt om het verkeer tijdens de stoet toch rond te leiden.

Het comité hoopt dat de stoet bij enkelen het nodige enthousiasme heeft gewekt om zich aan te bieden als drager of voor andere hulp. Want hulp kan men zeker nog gebruiken.

 

17 augustus 2012

Slimste gemeente van Vlaanderen?

Televisiezender 'Vier' start een nieuw programma 'Slimste gemeente van Vlaanderen'. Presentator Michiel Devlieger gaat op zoek naar de quizploeg - en op die manier naar de gemeente - die één jaar lang die eretitel mag dragen. Alle 308 gemeenten van Vlaanderen worden uitgenodigd om op zoek te gaan naar de ploeg die hun gemeente kan vertegenwoordigen. Een ploeg bestaat uit een man en een vrouw, inwoners van de betreffende gemeente. Deze ploegen nemen deel aan de grote preselectie op 1 december 2012. De ploegen die als beste uit die preselectie komen, gaan door naar de opnames van het programma, begin 2013. Van dan af is het bedoeling dat de ploeg uitgebreid én aangevoerd wordt door de burgemeester van de gemeente. De winnende gemeente mag zich één jaar lang ‘De Slimste gemeente van Vlaanderen' noemen, via welkomstborden op de invalswegen of de gemeentelijke website. Ze krijgen bovendien de mogelijkheid om een door Woestijnvis gemaakte promospot uit te zenden in een reclameblok op VIER.

 

17 augustus 2012

Sport

bullet

Minivoetbal

bullet

10de VDM de Gust minivoetbaltornooi: Squadra Overmere en BSC Tuinhuis mochten in de finale 'uitvechten' wie de rekordmeister van het tornooi werd. Squadra trok aan het langste eind en werd de winnaar van het laatste tornooi van V.M.D. de gust. Het brons was voor Sundayboyz SKVO. Veteranen SKVO, La Doce/De Lantaarn, Touzot, Fina Overmeire en KWB Den Boerenkrijg vervolledigden de top 8. De organisatoren willen iedereen bedanken die deze, of een van de vorige negen edities, ons steunde!

 

15 augustus 2012

Vernieuwde gemeentelijke feestzaal in Overmere geopend

Met optredens van koor De Meergalm en van het Overmeerse Saxofoonensemble en met een sketch van toneelgroep Panta Rhei werd vanavond de vernieuwde gemeentelijke feestzaal officieel geopend. Zowel schepen voor Cultuur Anne-Marie De Lausnay als burgemeester Katja Gabriëls (beiden Open Vld) benadrukten hoe sterk de inzet van de bevolking is voor de plaatselijke socio-culturele en sportverenigingen en op de samenwerking die er tussen de verenigingen en met het beleid is. De schepen schetste nog de geschiedenis van het gebouw, die in 1869 begon met de beslissing om het jongens- en meisjesonderwijs te splitsen. De sportzaal kwam er pas in 1974 en werd spoedig nadien ook de plaatselijke, later gemeentelijke feestzaal. "Maar de infrastructuur was niet meer van deze tijd. In het begin van deze legislatuur werd dan ook al beslist om tot vernieuwing over te gaan", aldus de schepen. "Omdat we goed beseffen dat het niet evident is om een vereniging draaiende te houden. We willen als beleid steunen door hen ruimte te geven, door de mensen te belonen die inzet tonen', voegde de burgemeester er aan toe.

 

De werken duurden anderhalf jaar. Ze begonnen een jaar later dan gepland omdat men eerst de Vrije Lagere School hun verbouwingswerken wou laten doen. De school maakte in die periode gebruik van de vroegere gemeenteschoollokalen. In ruil mochten verschillende verenigingen tijdens de verbouwingswerken aan de zaal hun activiteiten in de schoolfeestzaal houden "Wat nog eens toont hoe verschillende partners kunnen samenwerken", zei Gabriëls.

 

Over het vernieuwde gebouw was vooral lof te horen. De ruimte is niet groter maar lijkt dat wel door de eenvormige lijnen. Met vernieuwd glas en geluidabsorberende platen is het straatlawaai volledig gebannen. Over akoestiek waren de meningen nog wat verdeeld, vooral over het overkomen van de stem, maar er zijn panelen geplaatst die dat moeten verhelpen. De burgemeester verontschuldigde zich omdat nog niet alle uitrusting is geplaatst. Men streeft er naar om tegen september-oktober volledig klaar te zijn, kon achteraf worden vernomen. "We vonden het gepast de opening te houden in de wellicht drukste week in Overmere, tussen de Chirodagen en de kermis met al haar activiteiten." De zaal heeft een ruimte - 'een loge' zei de schepen - waarin artiesten zich kunnen omkleden. De cafetaria, met volledige keuken, biedt een prachtig zicht op de binnentuin. Het bleek wel al nodig om wat affiches op het vele glas te kleven. Zaal en cafetaria kunnen apart worden gehuurd. Een naam heeft de feestzaal nog niet. Iemand opperde vanavond 'De mannekesschool', een verwijzing naar hoe de vroegere gemeentelijke jongensschool werd genoemd. Eerder was al gedacht aan 'Pa&Gijs-centrum'.

 

In de strakke structuur van de feestzaal komt het grote (iets meer dan) halfverheven beeldhouwwerk van Vic Temmerman mooi uit. De onlangs 88 geworden plaatselijke kunstenaar schonk zijn eindwerk uit1949 aan de gemeente. "Ik dank hiermee de gemeente voor het uitgeven van een boek over mijn werk", legde hij achteraf uit. Over het werk zei hij nog: "Deze 'Ruiters van de Apocalyps' werd gemaakt kort na de oorlog en in het jaar dat mijn broer stierf en geeft dan ook de sfeer van leven en dood, van goed en kwaad weer. Het thema is nog actueel. Het is gemaakt in plaaster en was bedoeld om later in witte steen te worden uitgekapt. Nee, ik vrees niet echt voor beschadiging. Plaaster is sterker dan je denkt, en indien nodig kan het redelijk gemakkelijk worden hersteld."
 

Met een referentie naar Jacques Rogge nodigde de burgemeester de verenigingen uit om volop gebruik te maken van de zaal, en de bevolking om er veel naar toe te komen: "Maak hier mooie en blije momenten".

 

15 augustus 2012

Veel volk voor 't Meziek

Het was natuurlijk wel het uitgelezen weer voor het 'concert onder de bomen' van 't Meziek. Die brachten voor een vol dorpsplein een goed uur muziek van de 'Peer Gyntsuite' over 'Music was my first love' en 'Let it be' tot, als officiële afsluiter, 'Alte Kameraden'. De drank vloeide rijkelijk zodat ook de kas wellicht er weer een tijdje tegen kan. Voor de aanwezigen was het weer een gelegenheid om vrienden en buren te ontmoeten, om te roddelen en om oude verhalen boven te halen. "We kregen al dikwijls de vraag om het concert in het kasteeldomein te houden. Maar de traditie is hier begonnen en daarom blijven we hier", zei voorzitter Stijn Van Den Abbeele in zijn inleiding.

 

14 augustus 2012

Reuzen Philippo en Isabella vieren 75ste verjaardag

De kermis in Overmere, volgend weekend, krijgt dit jaar een speciaal tintje. Voor de plaatselijke reuzen Philippo en Isabella is het immers een groot verjaardagsfeest. Op zaterdag gaan ze met zoon Philiep (°1958) langs de Smouterij, op zondag krijgen ze gezelschap van bijna 40 andere reuzen en van verschillende dans- en muziekgroepen. De stoet vertrekt om 15.30uur en sluit met een reuzenmars om 18 uur.

Grootste blikvanger wordt allicht reus Jan Turpijn uit Nieuwpoort, met 10,30m de grootste en met 750kg misschien ook wel de zwaarste van Europa. Er zijn 24 mensen nodig om hem te dragen. Maar ook  ‘Les Grenadiers de Vitrival, die soldaten van Napoleon tijdens de slag van Austerlitz uitbeelden, zullen in de boerenkrijggemeente zeker opvallen. De andere reuzen komen onder meer uit het Franse Merville, Nederland is vertegenwoordigd door reuzen uit Roermond en Oisterwijk en met een showband uit Vlissingen, en uit eigen land zijn er nog reuzen uit Wingene, Tielrode, Lochristi, Deurne, Moerbeke, Lede, de enige Rode Kruisreus ter wereld (door de Berlaarse afdeling gemaakt), en uit de buurgemeenten.

Het Overmeerse Reuzencomité staat in voor de organisatie. Deze groep van zo’n 15 enthousiaste medewerkers hoopt met dit initiatief de plaatselijke reuzen meer bekendheid te geven. “We stappen jaarlijks zo’n tien keer in stoeten in binnen- en buitenland." Op hun palmares staan onder meer de reuzenstoet bij de Expo '58 en bij '150 jaar België'. "We zijn heel graag gezien omdat we echt dansen, naar de aanwezigen buigen en met de armen kunnen zwaaien", zegt voorzitter Ronny Van de Velde. Maar zoals zo vele reuzengroepen is het heel moeilijk om aan voldoende dragers te geraken. Bij de zes vaste dragers voor de Overmeerse reuzen zijn er zelfs vier die hiervoor uit Lebbeke komen. En alvast een ervan denkt na 20 jaar dienst aan stoppen. Het comité hoopt dan ook snel opvolgers te vinden. De Overmeerse grote reuzen wegen zo'n 65kg, de kleinste zo'n 35kg. Het moeilijkste is het evenwicht behouden, zeker wanneer de straten niet effen liggen.

Zie ook de aankondiging en het verslag van de viering van hun 60ste verjaardag.

11-12 augustus 2012

Sport

bullet

Wandelen

bullet

Dodentocht. Ook dit jaar heel wat deelnemers uit deze gemeente. Uitslagen zijn hier te vinden. Je moet wel de naam van de verschillende deelgemeenten ingeven.
 

bullet

Minivoetbal

bullet

10de VDM de Gust minivoetbaltornooi: op 14 en 15 augustus, tevens de laatste editie van deze competitie voor Overmeerse ploegen.
 

11 augustus 2012

N-VA maakt lijst bekend (aanvulling 12/8)

De N-VA is de eerste partij (Open Vld deed dit toen er nog een naam ontbrak, nkb) die een volledige lijst met de plaatsen van de kandidaten bekendmaakt. Opmerkelijk: 12 vrouwen en 11 mannen. Zie hun site.

Van CD&V zijn al 17 namen gekend, van sp.a (huidige gemeenteraadslid) en VB maar enkele (de huidige gemeenteraadsleden en de voorzitter) al meegedeeld.

 

6 augustus 2012

Reacties op de Waterfeesten? Op het Summerfest?

Wie reacties heeft op de toeristische topdagen tijdens het voorbije weekend, kan die kwijt op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar". Altijd leerrijk voor de organisatoren.

 

6 augustus 2012

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Beker van België: SK Berlare (4de nationale) - Jong Lede (4de nationale): 2-2.
SK verloor dit derby met de strafschoppen (2-4) tegen een ploeg die op het einde van de normale wedstrijd tot 9 spelers was herleid. Zelf kon het door verschillende blessures echter ook niet met de basisploeg aantreden.
 

bullet

Kwart-triatlon

bullet

De volledige uitslag van de kwarttriatlon en van de trio-triatlon van zaterdag aan het Donkmeer is hier te bekijken. Door bij de kwarttriatlon in de zoekzone bovenaan de naam van een deelgemeente te typen, krijg je de resultaten van de plaatselijke deelnemers te zien.

 

 

juli 2012

 

30 juli 2012

Sint-Annavrienden tevreden met kermis

Van vrijdag tot vanavond was er opnieuw kermis op het Sint- Annaplein. Er stonden weer een aantal, bijna traditionele kermiskramen, de organiserende Sint-Annavrienden hadden hun biertent rechtgezet en er was een vuurwerk. De bevolking blijft hun inspanningen appreciëren door er toch wel met velen naar toe te gaan. Al speelt ook het weer wel een grote rol. Voorzitter Pascal Dujardin was vanavond zeker tevreden en kon beloven dat men zeker verder doet. Wat meer vrijwilligers zijn wel welkom, om zo de inspanningen wat te kunnen verdelen.

 

30 juli 2012

Piet Vandoolaeghe stapt over naar CD&V (met vertraging wegens vakantie, met aanpassing op 31/7)

Het Open Vld-gemeenteraadslid Piet Vandoolaeghe maakte met een persbericht bekend dat hij als achtste op de CD&V-lijst opkomt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Eerder had hij aangegeven te willen stoppen met politiek. De CD&V overhaalde hem uiteindelijk (nadat eerst N-VA dat had geprobeerd, volgens Vandoolaeghe, terwijl  een kandidaat uit die partij beweert dat Vandoolaeghe zelf naar hen was gestapt, maar met onmogelijke eisen, nkb) om verder te doen. "De mayonaise pakte niet meer met Open Vld en de CD&V kon me overtuigen om niet te stoppen, vooral door hun duidelijke breuk met het eigen verleden en met de aandacht voor  mensen en sociale rechtvaardigheid" is de samenvatting van zijn motivatie. Hij ontkent dat zijn overstap opportunistische redenen heeft: "Dat bewijst mijn achtste plaats op de lijst". Reacties zijn mogelijk via "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar".

 

30 juli 2012

Op 'vakantie' langs de D-Daystranden

De voorbije week bracht nkb enkele dagen door in Normandië. Niet echt om op de stranden te liggen maar om er de plaatsen te bezoeken die op 6 juni 1944 de doorbraak mogelijk maakten die uiteindelijk WO2 in Europa beëindigde. Om niet te vergeten wat nodig was om van Europa een vrijere zone te maken. Een verslag.

Verslagen van en tips voor vakanties zijn steeds welkom.

 

29 juli 2012

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Beker van België: SK Berlare (4de nationale) - Anvaing (2de prov): 2-1
 

16 juli 2012

Sport

bullet

Atletiek
bullet

De Yellow Armadagroep van trainer Dany Van De Putte trok op stage naar het Oostenrijkse Karinthië. De 42 atleten (atletiek, triatlon, canicros) trainden er op meer dan 1500m hoogte. En namen er ook deel aan wedstrijden. Aan de Faakersee won Cedric Van de Putte een internationale stratenloop (10,5km) in een nieuw wedstrijdrekord. Meer.

 

14 juli 2012

"Gemiddeld 15 minuten vertraging"

Dat schreven kranten vandaag over de gevolgen van de kabelbreuk op de spoorweg in Wichelen. In werkelijkheid kwam de trein uit Gent van 8.51 uur pas 1uur 21 minuten later aan in Schoonaarde, en die van 9.51 uur had nog 43 minuten vertraging. Uiteraard omdat in die periode de herstellingswerken gebeurden. Nadien haalde men inderdaad ongeveer het kwartier vertraging.

 

14 juli 2012

120 bloedgevers (met wat vertraging...)

Donderdag boden zich 120 mensen aan voor de bloedafname. Blijkbaar was het een heel geleidelijke toeloop want ook de mensen van het Rode Kruis waren verbaasd dat er uiteindelijk nog zo veel waren. Omdat het Cultuurcafé wegens vakantie toe was, mochten de donors hun drankbonnetjes in 't Pompierke gaan 'omwisselen'.

 

11 juli 2012

Morgen bloedinzameling

Op donderdag 12 juli houdt het Rode Kruis een bloedinzameling in CC Stroming, tussen 17.30 en 19.30 uur. In deelgemeente Berlare komen daar telkens gemiddeld 110 personen (op zo'n 3500 volwassen inwoners) dat doen. Op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar" wordt gepolst naar de redenen waarom mensen (geen) bloed geven.

 

10 juli 2012

De leeuwenvlag hangt uit ...

... niet om sympathie voor een of andere partij te tonen, maar uit eerbied voor vreedzame inspanningen van mensen in het verleden. Lees meer hier.

Op  "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar" kan je je mening geven over of het (nog) nut heeft om een feest van de Vlaamse gemeenschap (11 juli), Belgische feestdag (21 juli), Europese feestdag (9 mei) te vieren. Men zou daar ook de herdenking van de Boerenkrijg (12 oktober) kunnen bijzetten.

 

10 juli 2012

Verkiezingslectuur

De voorbije dagen werden de eerste echte verkiezingsbrochures in de post gevonden. Het ACW stelde heeft het over ideeën voor de volgende legislatuur. "Het nieuwe bestuur moet", wat het ACW betreft, "werken aan een meer sociaal rechtvaardige, duurzame en democratische gemeente." 'Mobiliteit en verkeersveiligheid' krijgt de meeste ruimte in de brochure, waarbij vooral aandacht wordt gevraagd voor de zwakke weggebruiker en parkings. De andere domeinen waarvoor het ACW voorstellen doet zijn: huisvesting (onder meer het oprichten van een 'woonwinkel') ; werk en sociale economie (onder meer opzetten van een dienstenchequeonderneming); toerisme (actievere rol voor de gemeentelijke toeristische dienst); jeugd, sport en cultuur (herlokaliseren bib Overmere); armoede en welzijn (invoeren van armoedetoets); energie en klimaat (gemeentelijke infrastructuur energiezuiniger maken). Voor bijna alle domeinen wordt naar meer inspraak en betrokkenheid van adviesraden, verenigingen en burgers gevraagd.

De Open Vld gaf een brochure uit om aan te tonen dat het hier goed wonen is. Dat gebeurt met foto's van een waaier aan activiteiten, opgezet door de gemeente. De brochure roept op om met een sticker aan te geven dat men fier is op deze (deel)gemeente en om de Open Vld-kandidaten de kans te geven om de volgende jaren verder te DOEN.

 

10 juli 2012

N-VA geeft tweede keer een BHV-prijs

Zoals vorig jaar reikte de plaatselijke N-VA-afdeling op de vooravond van '11 juli' een BHV-prijs. Met deze prijs voor de Berlaarse Handelszaak met Vlaamse naam wil de afdeling  haar appreciatie tonen voor de lokale middenstand en specifiek voor de buurtwinkel. De keuze ging dit keer naar 'Voeding De Nieuwdonk' uit Overmere, ook gekend als 't klein winkeltje. De eigenaars, Kris en Maria Van Daele - Villafuerte Amor, waren blij met de erkenning: "We werken al 20 jaar hard in deze zaak. Het is ook niet evident om op te boksen tegen grootwarenhuizen in de buurt. We vinden het dan ook fantastisch dat we na al die tijd deze appreciatie krijgen. Het doet deugd.”

Ôp 11 juli zelf deelt de afdeling gele rozen uit aan bewoners van huizen waar de leeuwenvlag uithangt.

 

8 juli 2012

Uitbergse getuige in 'In Flanders' Fields'

Tijdens een bezoek vandaag aan 'In Flanders' Fields', het museum in de Ieperse Lakenhalle over WO1, werd ook een Uitbergse getuige opgemerkt.

Bezoekers krijgen, wanneer ze zich in verschillende informatieborden aanloggen, het verhaal van een oorlogsgetuige. Een ervan is Gerard De Martelaer (1891-1934) uit Uitbergen. Hij verloor tijdens een veldslag in Moorslede in 1918 een arm. In 1998 schonk zijn familie zijn armprothese aan het museum.

 

8 juli 2012

Toch veel volk op 'Vlaamse' feesten

De organisatoren van 'Berlare zingt' en 'Picknick in het park' hadden gisteren en vandaag het weer niet mee. Maar dat betekent niet dat er geen volk was. Er zijn dus toch heel wat inwoners van deze gemeente die voor dergelijke initiatieven het huis willen verlaten, zelfs als de kans op regen groot is.

De N-VA verspreidde vanavond wel een persbericht. Men is tevreden met de opkomst maar men vraagt zich af of er nog wel genoeg aandacht is voor het 'waarom' van deze Vlaamse feestdag, de aanleiding toch waarvoor deze initiatieven werden genomen. Deze partij stelt voor om de toespraken achterwege te laten tijdens deze initiatieven (die men met een cultuurmarkt met de plaatselijke verenigingen wil uitbreiden) - waar toch bijna niemand er echt naar luistert - en beter een academische zitting te organiseren op de vooravond van 11 juli zelf. "Zo wint iedereen: wie ze niet wil horen, hoeft dat niet; en wie het wel wil, kan dat in betere omstandigheden", is de redenering.

Vanmorgen al - en zonder van dit persbericht af te weten! - werd op onze faceboekgroep "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar" een discussie geopend over het nut van officiële feestdagen zoals de Vlaamse, Belgische of Europese.

 

3 juli 2012

CD&V maakt (gedeeltelijke) lijst bekend

Met een persbericht maakte CD&V vanavond 17 (van de 23) kandidaten bekend. Daarbij negen die nu al in de gemeente- of OCMW-raad zetelen en acht die voor het eerst opkomen. "In totaal komen er 14 nieuwelingen op de lijst", zegt lijsttrekker en afdelingsvoorzitter Steven Baeyens die eerder al aankondigde de breuk met het verleden duidelijk te willen aantonen. Bij de nieuwelingen valt Nathalie Schepens op, die eerder dit jaar deelnam aan het VTM-programma 'The Bachelor'. CD&V heeft de tot nu toe jongste kandidaat: de 20-jarige Wout Tackaert. De afdeling zal ook twee namen op de provincielijst hebben: Steven Baeyens en Tania Vis.

 

3 juli 2012

Nu wel laatste gemeenteraadszitting voor de verkiezingen

De laatste gemeenteraadszitting voor de gemeenteraadsverkiezingen had niet vorige week plaats. Morgen (4 juli, 19.30 uur) komt de raad nog eens samen. Op de agenda onder meer: rekening 2011, de werken om de pastorie van Uitbergen om te vormen tot gemeentelijke kinderopvang, plaatsen kerstverlichting door Eandis.

 

2 juli 2012

Opening sportpark Overmere

Zelf was 'nkb informatief' er niet, en niemand stuurde een verslag tot nu, maar de sportraad stuurde wel een link naar foto's naar 'onze' facebookgroep.

 

1 juli 2012

Kandidatenlijst Open Vld door leden goedgekeurd

De kandidatenlijst van Open Vld-Berlare kreeg zondagmorgen de goedkeuring van 96% van de opgekomen leden. Op die lijst staan al 22 namen, de 23ste wordt binnenkort toegevoegd. “Het is een lijst van mensen die zich enthousiast willen engageren voor de gemeente”, zei lijsttrekker en huidig waarnemend burgemeester Katja Gabriëls. Het programma wordt in september bekend gemaakt. De lijst biedt volgens de lijsttrekker een goed evenwicht tussen ervaring en mensen die voor een nieuwe blik op het beleid kunnen zorgen. Op de lijst staan al zeven nieuwelingen, waaronder de jongste kandidaat, pas 22.

Europees commissaris Karel De Gucht staat zoals reeds eerder aangekondigd, op de tweede plaats. “Wellicht uniek dat iemand met dergelijke positie zijn plaats afstaat”, zei Gabriëls. “Het is normaal dat iemand die het zes jaar zo goed heeft gedaan, mag verder doen”, vond hij zelf. De Gucht zei verder het prachtig te vinden dat er nog mensen in de politiek willen stappen. Hij betreurde dat het populisme verder gedijt “met Bart De Wever als grote expert. Hij is een intellectueel straatvechter, voor wie geen enkel argument ongelegen is als het in zijn plan past.” Wat de uitslag betreft, was hij ervan overtuigd dat de kiezer de inspanningen van de voorbije zes jaar zal belonen. Over het gevoerde beleid zei hij nog dat een positieve breuk met het verleden was gemaakt. "Er kwam een nieuwe wind waardoor en aantal dossiers eindelijk konden worden aangepakt, en  er waren nieuwe impulsen." Ook voor De Gucht was de aankoop ("eigenlijk iets tussen een aankoop en een onteigening") van het kasteel een hoogtepunt.

Voor meer verkiezingsnieuws en antwoorden op vragenlijsten, zie hier.

 

juni 2012

 

28 juni 2012

Gemeenteraad: de messen worden geslepen

Stonden er niet veel punten op de agenda van de gemeenteraadszitting van vanavond, dan was er toch wel wat spanning. Oppositiepartij CD&V maakte bij verschillende punten duidelijk waar deze partij het tijdens de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen wellicht vooral over zal hebben: geplande initiatieven die men dan toch uitstelt. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) bleef er rustig bij en beantwoordde de opmerkingen met: "Daar zal de meerderheid in de volgende legislatuur over moeten beslissen". De meeste discussies kwamen er bij het voorstel voor de herinrichting van de toegangsweg naar de nieuwe brandweerkazerne. Schepen Wim Arbijn gaf aan dat er een proefopstelling komt waarbij de weg rechts van Stroming voortaan een uitritweg wordt, behalve voor brandweerlui die zijn opgeroepen. Er komen lichten die bij brandalarm het andere verkeer dat de parking wil verlaten moet tegenhouden om voorrang te geven aan uitrijdende brandweerwagens en inkomende brandweerlui. Marleen Zaman (CD&V) bleef er bij dat de kazerne op een verkeerde plaats blijft en het voorgestelde parkingmodel onveilig. Ze betreurde verder dat er geen globaal plan voor de site werd opgemaakt. "Wij hebben dit probleem onmiddellijk aangegeven. Jullie hebben enkele jaren tijd gehad om een degelijk voorstel op te maken", voegde haar voorzitter Steven Baeyens daar aan toe. De burgemeester repliceerde met: "De kazerne kreeg al 15 jaar slechte beoordelingen. Wij hebben er tenminste voor gezorgd dat er in september een nieuwe staat." CD&V onthield zich bij de stemming.

Ook over het mobiliteitsplan werd nogal wat over en weer gepraat, met vooral vragen over parkings aan het Donkmeer en in Uitbergen. Voor de Donk blijft de meerderheid voor een parking achter de Strijddam, die tevens als omleidingweg kan dienen als er aan het meer grote activiteiten zijn. "We houden deze optie open, maar de uitwerking is voor later", zei Arbijn. Hoewel dat niet in het mobiliteitsplan is opgenomen, wordt er toch werk van gemaakt. "Dat moet niet in het plan staan want voor parkings krijgen we toch geen subsidies", legde Gabriëls uit.

Nog enkele nieuwsflashes uit de gemeenteraad:

bullet

 Het huis aan de ingang van de Kerkwegels wordt dan toch afgebroken. Hulp in Woningnood diende vorige week een aanvraag voor een bouwvergunning in om er drie woningen te bouwen.

bullet

Mobilhomes mogen enkel parkeren op de voor hen voorbestemde parking nabij de Festivalhal. Toerisme Vlaanderen wees de gemeente er op dat overnachten er niet mag. Er komt een bord dat dit kampeergedrag verbiedt en tegelijk verwijst naar de campings waar mobilhomes wel langer mogen staan.

bullet

Het politiereglement werd uitgebreid met wat niet mag in het kasteeldomein. Tijdens de bespreking werd ook gezegd dat voortaan de bel zal worden geluid voor de sluiting 's avonds. Blijkbaar heeft de politie intussen al mensen moeten 'bevrijden' die er nog waren na sluitingstijd.

Later meer.

 

28 juni 2012

Grotere capaciteit voor kinderopvang

De gemeente kreeg van Kind&Gezin de toelating om in juli en augustus meer kinderen op te vangen. In Berlare 84 in plaats van 70 en in Overmere 70 in plaats van 54. De gemeente deed de aanvraag omdat er veel meer aanvragen binnen waren gekomen. Men hoopt met deze verhoging de meeste noden te kunnen opvangen. Het gemeentebestuur wijst er op dat deze verhoging enkel mogelijk was omdat men aan de nodige voorwaarden (personeel, infrastructuur) voldeed.

 

24 juni 2012

Een boek voor politici in spé: 'Over mensen en macht'

Deze week stelden prof. Kris Deschouwer en onderzoekster Fanny Wille, beiden verbonden aan de VUB, hun boek 'Over mensen en macht' voor. Het is het resultaat van het onderzoek naar hoe in gemeenten bestuursmeerderheden worden gevormd. Want coalities zijn er in een steeds groter aantal gemeenten nodig, ook al omdat er minder echt grote partijen zijn. Het onderzoek gaf ondermeer aan hoe bij gemeenteverkiezingen niet altijd nationale tendensen meespelen, onder meer door het belang van lokale persoonlijkheden, door historische gebeurtenissen die een invloed hadden op het onderling vertrouwen tussen mensen uit verschillende partijen. Maar ook de inschatting van het resultaat van toekomstige verkiezingen kunnen een rol spelen. Het boek geeft tegelijk een overzicht van lokale ambten en taken, en hun belang bij de onderhandelingen, van de verschillende motieven die een rol kunnen spelen, en van wanneer die onderhandelingen zoal beginnen. Het onderzoek is gebaseerd op tientallen gesprekken met politici en onderhandelaars uit twee gemeenten uit elke provincie. Aan de gesprekspartners werd beloofd dat op geen enkele manier zou bekend raken wie aan dit onderzoek meehielp. Een boek dus dat in de aanloop van de volgende gemeenteraadsverkiezingen interessant kan zijn voor de lokale politici, maar ook voor iedereen die wil weten hoe het bij die onderhandelingen voor het vormen van een meerderheid aan toe kan gaan.

Nog dit. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 waren er in Vlaanderen 104 gemeenten (op 308) waar een partij een absolute meerderheid haalde en alleen de meerderheid uitmaakte. In 19 gemeenten besloot de partij met een absolute meerderheid om er toch (minstens) een partij bij te nemen.

 

24 juni 2012

Gemeenteraadsagenda

Op woensdag 27 juni komt de gemeenteraad samen. Dat wordt wellicht een van de laatste keren voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Dus wie de raadsleden nog eens wil zien ... De agenda omvat onder meer het politiereglement voor het kasteeldomein, de goedkeuring van het mobiliteitsplan en aankopen voor de brandweer.

 

24 juni 2012

Wat stond er deze week zoal op 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?'

De vraag of er nog een voldoende verscheidenheid aan winkels was in deze gemeente leidde ook tot een discussie over de mogelijkheid van een wekelijkse markt en van een afrit van de E17 naar het Donkmeer. Ook wat al dan niet mag in het kasteeldomein zorgde voor wat overleg (ps. het politiereglement komt woensdag voor de gemeenteraad). De jongste vraag is die over het aanbod van de bibliotheken. En er zijn nog de 'polls' over de informatieverstrekking door de lokale politieke partijen en over welke lijsttrekkers de voorkeur geniet.

De facebookgroep telt nu 141 leden. Meer.

 

27 juni 2012

Sport

bullet

Sportterreinen Overmere

bullet

Op 1 juli (11 uur) wordt de heringerichte omgeving van de sporthal in Overmere plechtig in gebruik genomen. Daarbij kan worden deelgenomen aan verschillende demonstraties en (sport)wedstrijden.

bullet

Tennis

bullet

Pavinom: de uitslagen zijn hier te vinden.
 

bullet

Wielrennen

bullet

De Overmeerse supportersclub van de Sloveense renner Peter Sagan kon vandaag opnieuw juichen: hun poulain werd nationaal kampioen van zijn land.

 

13 juni 2012

Kinderopvang Overmere tijdelijk in sporthal

Omdat gisteren een stuk uit het plafond viel in de gemeentelijke kinderopvangplaats in Overmere, verhuist de dienst tijdelijk naar de sporthal van die deelgemeente. De architect en de aannemer van de onlangs verbouwde ruimte kwamen al ter plaatse. Men verwacht dat het herstellen en het preventief behandelen van de rest van het plafond tegen dit weekeinde zou klaar zijn. De kinderen kunnen dan vanaf maandag weer in de al vertrouwde ruimte terecht. Ouders worden op de hoogte gehouden via de kinderopvangpagina van de gemeentelijke website.

 

12 juni 2012

nkb-artikel over lijsttrekkers op 'de redactie'

Het tweede nkb-analyseartikel, dit keer over de lijsttrekkers bij de gemeenteraadsverkiezingen, staat op de VRT-site 'De Redactie'.

 

8 juni 2012
Onlusten leiden tot barbecueverbod op Nieuwdonkdomein
Vanaf 1 augustus mag er niet meer worden gebarbecued op het Nieuwdonkdomein. Dat is een rechtstreeks gevolg van onlusten die er eerder dit jaar waren. Volgens burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) waren die een gevolg van een eerder barbecueverbod in andere openluchtdomeinen. "Daardoor komen meer en meer liefhebbers, ook van ver buiten de regio, naar Nieuwdonk. Deze exponentiële groei overstijgt al een tijdje de draagkracht van het domein en dreigt voor verschillende vormen van overlast te zorgen. We tolereren niet dat enkele heethoofden de pret en veiligheid van alle andere bezoekers verstoren, die komen genieten van de mogelijkheden om er te zwemmen, zonnen en spelen." De gemeente en de politie drongen daarom bij intercommunale DDS, eigenaar en uitbater van het domein, aan om het verbod in te stellen. DDS gaat daar nu mee akkoord, maar vanaf 1 augustus. "Dat geeft ons anderhalve maand de tijd om de maatregel te communiceren en om moeilijkheden te vermijden met bezoekers die niet op de hoogte zouden zijn. Nieuwdonk is al jaar en dag een aangenaam en rustig domein, gericht op gezinnen, en met deze maatregel willen we dat ook zo houden. Wie wil komen barbecuen op Nieuwdonk, kan dat nog altijd in samenwerking met de taverne op het domein," zegt DDS-directeur Kris Verwaeren. De politie zal regelmatig controleren of het verbod wordt nageleefd.

 

5 juni 2012

Sport

bullet

Wandelen

bullet

De Boerenkrijgstappers werden door Aktivia (de Vlaamse wandelfederatie) aangeduid om in 2013 de nationale wandeldag te organiseren. Op zondag 24 februari 2013 verwacht men aan het vertrekpunt - de Festivalhal - tussen de 6000 en de 10.000 wandelaars.  De vereniging rekent voor dit initiatief, dat tegelijk de wandelsport en deze toeristische gemeente grote gekendheid geeft, op de medewerking van zowel verenigingen als vrijwilligers.

bullet

Canicross

bullet

Trainer Dany Van De Putte (The Yellow Armada) kwam in enkele media ruim aan bod om uit te leggen wat canicross (lopen met een hond aan de leiband) is. Hij gaf er vooral aan dat lopers sneller gaan dank zij de honden.

 

4 juni 2012

Wat stond er deze week zoal op 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?'

Er is sinds dit weekeinde een burgemeesterpoll. Katja Gabriëls (Open Vld) leidt met 11 stemmen, voor Marie-Christine Vleminckx (N-VA) met 9 stemmen en Steven Baeyens (CD&V) met 4 stemmen. Geeft dit de verhouding binnen de 'facebookgeneratie' weer of is dit ook algemeen de trend?
Nog verkiezingsreacties waren er op de vraag of een complete lijst wel nodig is. De opening van het kasteeldomein en de aanstelling van de parkwachter gaven aanleiding om al wat reacties van parkbezoekers weer te geven. De inschrijvingen voor de gemeentelijke kinderopvang en (sport)kampen tijdens de vakantie deed vragen naar de noodzaak en de taak van de gemeente. Er waren bedenkingen voor en tegen de VOKA-oproep voor meer gemeentefusies. Reacties kwamen er op de vraag hoe rokers te doen stoppen, op het nut van fanfares en wijkkermissen.
Intussen zijn er al 133 mensen 'lid' van deze groep.

Meer.

 

4 juni 2012

Een ooggetuigenverslag van Engeland-België

Vorige zaterdag zaten er ook enkele voetbalsupporters uit deze gemeente in het Wembleystadion om er de wedstrijd Engeland-België te volgen. Piet Van Der Syp stuurde het volgende verslag:

Afgelopen weekend stond er met Engeland-België voor onze Rode Duivels een zeer leuke oefenmatch op het programma. Het mythische Wembleystadion was met 85.091 personen bijna zo goed als tot de nok gevuld. Onder hen waren er ook (minstens) 9 personen uit onze gemeenten. Deze voetbalfans hadden samen met de supportersclub van Café Den Bokser in Lokeren de oversteek gemaakt. Een kort sfeerverslag

Zaterdag 02/06, 07u30... vernieuwde markt Lokeren. 50 mannen en 1 vrouw verzamelen in café Den Bokser voor een 24h-trip naar Londen, eindbestemming: Wembley Stadium! Het schoolreisgevoel werd direct compleet door de aangename en amicale sfeer op de bus. In Calais glipten we zonder veel moeite langs de zeer charmante douanedames, dan ging het door de Eurotunnel naar Londen.

 

Op Leicester Square in hartje Londen kwamen heel wat fans van de Rode Duivels samen. Walen, Vlamingen, Brusselaars... ze maakten er samen één groot feest van. Geen sprake van taalgrensconflicten, kieskringperikelen of andere zaken. Rond 14u30 was het tijd om met de metro richting Wembley Stadium te sporen. De sfeer tussen uit- en thuissupporters was zeer aangenaam. Er werd verbroederd en samen op de foto gegaan. Voetbalsfeer zoals het hoort te zijn! Ondanks de gigantische menigte was er nergens sprake van opstopping of gedrum. Door het recordaantal toiletten in het stadion was het zelfs daar amper schuiven.

 

De bijna 8.000 fans in het bezoekersvak stonden direct als één blok achter onze Duivels. Tijdens het volkslied werd er duchtig meegebruld en haalden zes, voor de gelegenheid met Fellainipruik uitgedoste, Overmeerse supporters zelfs de camera. Zo wist het thuisfront meteen dat we effectief in het stadion zaten. Tijdens het Engelse volkslied konden we niet anders dan in stilte genieten, kippenvelmoment.

 

Voor een matchverslag zijn er andere infobronnen. Ik wil jullie wel niet onthouden dat de Belgische fans al na een kwartier een gigantische Mexican Wave door het stadion joegen. Heel de keet ging omhoog, alweer genieten!

 

Na het laatste fluitsignaal stond er jammer genoeg 1-0 op het bord. Maar zelfs dat kon de fans niet uit het lood slaan. Onze Duivels kregen een gigantisch applaus, zelfs de naam van kapitein Vincent Kompany werd geschreeuwd, al speelde die door een blessure niet mee. Toen de Engelse ploeg in hun ereronde voorbij het 'Belgische' vak liep, kregen ook deze spelers een welverdiend applaus. Een gebaar dat ze ietwat onwennig, maar toch met veel appreciatie, aannamen. Ze hadden dit blijkbaar nog niet veel meegemaakt.

 

Na een hapje eten, een drankje en alweer verbroederen met Engelse fans, werd Londen omstreeks 23u30 vaarwel gezegd.  Om 06u30 stapten er 51 vermoeide maar zeer tevreden fans  op de Lokerse markt van de bus!

 

Reistip: controleer je Britse Ponden! Blijkbaar worden sommige briefjes en muntstukken  aan kassa's niet zo vlot meer aanvaard. (meer info heb ik zelf niet)

 

4 juni 2012

Nieuws uit de fanfares

bullet

Eerste concert voor jonge Overmeerse muzikanten (op basis van ingezonden stuk)
De muzikanten van het leerlingenensemble van Koninklijke fanfare 'De Verenigde Vrienden' van Overmere schitterden het voorbije weekeinde tijdens hun eerste aperitiefconcert. In een afgeladen volle parochiale Kring speelde het leerlingenorkest gedurende een vol uur onder leiding van dirigent Luc Becqué heerlijke muziek, zowel klassiekers als bekende hits. Tijdens twee nummers kregen ze begeleiding van de jongste drumbandleden.
Bij dit ensemble spelen muzikanten van alle leeftijden, begeleid door enkele meer ervaren leden die graag bereid zijn om hun ervaring door te geven. Het is immers niet gemakkelijk om tegelijk
noten te lezen, de juiste ventielen- of kleppencombinaties in te duwen, het aantal maten rust te tellen en daarenboven nog met een half oog naar de dirigent te kijken! Een opleiding in de muziekschool en het meespelen in het leerlingenensemble zijn dé springplank

naar het grote fanfareorkest, op een muzikale carrière in onze fanfare.

bullet

Nieuwe dirigent voor Uitbergse fanfare
Het jaarconcert was voor de Uitbergse koninklijke fanfare de gelegenheid om de nieuw aangeduide dirigent aan te kondigen. Stijn Roels,
diploma 'meester in de muziek' aan het Lemmensinstituut in Leuven, leraar aan de muziekacademies van Lebbeke en Lede en organist in de kerk van Uitbergen en Zele, werd uit de verschillende kandidaten uitgekozen. Hij volgt Guy Audenaert op, die de fanfare in december verliet, en Luc De Vleeschhouwer, die de groep sindsdien als interim-dirigent leidde. De fanfare speelde de voorbije jaren in de hoogste fanfarecategorie, maar zal daar nu vrijwillig uitgaan. "De generatie muzikanten die ons in die reeks bracht, is intussen ouder geworden en velen hebben naast de muziek andere (huiselijke) verplichtingen die hen verhinderen om nog zoveel tijd in de fanfare te stoppen. We gaan daarom tijdens de volgende provinciale tornooien, in maart 2013, meedoen aan wedstrijden in de lagere categorie", zegt voorzitter André De Lausnay. Of komen er tegen dan nieuwe talentvolle muzikanten bij, waardoor men zich toch sterk genoeg voelt om de hoogste uitdaging opnieuw aan te gaan?

 

2 juni 2012

Marie-Christine Vleminckx trekt N-VA-lijst voor gemeenteraadsverkiezingen

De N-VA stelde vanmorgen de lijsttrekker voor: Marie-Christine Vleminckx, de vrouw binnen de afdeling met de meeste ervaring met verkiezingen en de enige die al enkele maanden in de gemeenteraad zat. Op de lijst staan al 20 namen, men zoekt nog drie vrouwen. Wat het programma betreft daar zal men vooral 'eerlijk uitleggen dat besparingen zullen nodig zijn', met het eventueel langer uitstellen van grote projecten, maar ook dat steun aan het versterken van het sociale weefsel nodig blijft. Veiligheid wordt een ander belangrijk thema. Meer.
Zie ook de pagina met nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen.
En op de facebookpagina kan je al kiezen tussen de lijsttrekkers!

 

mei 2012

 

31 mei 2012

Parkwachter begint morgen

Morgen begint Stijn D'Hooge als parkwachter in het kasteeldomein. Hij zal er onder meer helpen om het domein verder op te kuisen. Op "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar" kan je je eerste reacties over het kasteeldomein kwijt.

 

28 mei 2012

Puiterijders breken records

Daalkermis was een echt succes voor de organiserende wielerclub De Puiterijders. Gespreid over zaterdagavond en zondagmiddag waren er juist geen 800 eters. Een record, het vorige was iets meer dan 600. "En de tent zat regelmatig vol", zei voorzitter Guy De Kegel. Het goede weer zat daar wellicht veel voor tussen, maar misschien toch ook wel de grotere belangstelling voor wijk- en andere feesten.

 Voor de wielerwedstrijd waren er wel wat minder renners dan verwacht, onder meer omdat de Wielerbond nog een andere in Waasmunster en in drie andere gemeenten in de provincie had toegelaten, maar dat werd gecompenseerd door de spanning om de mogelijke overwinning door Olivier Naessen.

 

28 mei 2012

Sport

bullet

Wielrennen

bullet

Kim Wuytens wint 40ste Ereprijs Luc Vercruyssen. Onder een stralende zon vertrokken 51 renners (elite zonder contract). Al van in de eerste ronde waren er ontsnappingen, onder meer met Olivier Naessen, de plaatselijke poulain omdat de ouders lid zijn van de organiserende Puiterijders. De beslissende ontsnapping kwam er met nog zeven ronden te gaan. Twaalf renners hadden toen 40 seconden voorsprong. Daaruit sprongen Olivier Naessen, Thomas Ongenae (beiden met Berlaarse roots of adres) en Kim Wuytens weg. De spanning aan de aankomstlijn steeg bij elke doortocht: zou Olivier in Berlare zijn eerste overwinning behalen. In de spurt kwam hij echter net te kort. Wuytens haalde het nipt voor provinciaal kampioen Ongenae en Naessen. Het was zijn eerste overwinning na twee jaar. "Ik wist dat ik niet als eerste de spurt mocht beginnen. En gelukkig viel Thomas stil", zei hij na de aankomst. Ongenae gaf toe dat het een moeilijke wedstrijd was: "Ik ben enkele keren van plan geweest om richting Zele te rijden. Maar na twee uur wedstrijd kwam ik er door." Voor Naessen was het de bevestiging van een goed seizoen. "Alleen een overwinning ontbreekt nog. Maar het seizoen is nog lang."

bullet

Tennis

bullet

Pavinom: de uitslagen zijn hier te vinden.
 

27 mei 2012

Kasteelpark nu officieel in gebruik

Er waren wel al wat activiteiten sinds de gemeente het kasteel en het park er omheen in 2008 kocht, maar een plechtige ingebruikname niet echt. Dat gebeurde vandaag, tijdens de Dag van het Park.

Er was dan ook nieuws. De nieuwe omheining (1,2km) is volledig geplaatst, maar vooral, door de aanwerving van een parkwachter kan het park nu ook elke dag worden opengesteld: 's zomers van 8 tot 20 uur; 's winters van 8 tot 17.30 uur).

"Berlare: Het park is van ons", besloot een duidelijk fiere burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) haar toespraak. Zij had het over de korte maar spannende overname in 2008, van een telefoontje van Karel De Gucht in mei dat het kasteeldomein te koop stond tot de tekening van de koopakte in september. De aankoop (€2,1 miljoen) noemde ze een van de voornaamste investeringen die de gemeente ooit heeft gedaan, ook al omdat ze het domein voor de volgende generaties ter beschikking stelt. Ze beklemtoonde dat deze aankoop paste in de visie om van deze gemeente een toeristische gemeente te maken, maar ook een waar de inwoners er allemaal bij horen. Het kasteeldomein ziet ze dan ook als een ontmoetingsplaats waar mettertijd heel wat mogelijk wordt.

Omdat het een geklasseerd domein is, moet met heel wat rekening worden gehouden. Er komt alvast een speelbos - wellicht volgend jaar - maar ook een afgeschermd deel waar de natuur baas blijft. Gabriëls riep op om alles respectvol te gebruiken. Voor het gebouw is een werkgroep samengesteld die moet nagaan wat kan en mag. De uitwerking zal over meerdere jaren    worden gespreid, volgens de eigen budgettaire mogelijkheden en de verleende subsidies. De Gucht had het nadien over tien jaar, om het zo te kunnen doen zonder er extra belastingen voor te moeten vragen. Men kreeg alvast al van de Koning Boudewijnstichting een prijs van €6000 voor de restauratie van de nu wat in het bos verborgen en heel mysterieuze obelisk.

 

27 mei 2012

Sport

bullet

Atletiek

bullet

20km van Brussel: zie de uitslagen van de deelnemers uit deze gemeente.

 

27 mei 2012

Oldtimerclub in Berlare

Uit "Editiepajot : Nieuws uit het Pajottenland en de Zennevallei": de oprichting van een nieuwe oldtimerclub:  de Retro Vrienden. En dat met een ondervoorzitter uit Berlare: Werner De Grauwe. De vereniging wil zowel in het Pajottenland als in de Denderstreek een clublokaal en zoeken dan ook leden in beide regio's. De eerste activiteit wordt een rit op 9 september met start aan de sporthal in Berlare.

 

27 mei 2012

Europese Dag van de Buren

Zoals de vorige jaren deed de Heikantstraat vrijdag mee aan de Europese Dag van de Buren. Voorzitter Wim De Geest kon er ruim 100 buurtbewoners verwelkomen bij een drankje, een hapje en - vooral - een babbel. Muzikanten van fanfare De Verenigde Vrienden hielpen om er de sfeer in te houden. "En dat is uiteindelijk de bedoeling, mensen samenbrengen in open en gezellige sfeer. Na 22 jaar lukt ons Buurtcomité daar nog steeds in.", stelde de voorzitter tevreden vast."

Gisteren was er ook in de Pastoor Christiaensstraat een buurtfeest. Nog elders?

 

26 mei 2012

't Klikt tussen ons: meer gordeldragers geteld

De actie 't Klikt tussen ons, om meer mensen aan te zetten om in de wagen de gordel te dragen, gestart door SK Berlare maar gesteund door in totaal 15 sport- en jeugdverenigingen uit de gemeente, is morgen aan de slotactie toe. In de rand van de opening van het kasteelpark kan men op den Briel meedoen aan een crashtest, er is informatie over het nut van het gordeldragen, en de organisatoren willen aansporen om de goede intenties aan te houden.

Sinds oktober werden drie tellingen gehouden. Daaruit bleek onder meer dat meer mensen inderdaad ingingen op de actie, maar ook dat vooral de iets oudere jeugd dat achteraan niet altijd doet.  Op 'inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar' was er ook een reactie dat men aan scholen toch nog dikwijls ziet dat kinderen de gordel niet aanhadden. Er is dus nog werk.

 

20 mei 2012

Wat stond er deze week zoal op 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?'

De jongste discussievraag op deze facebookgroep, met intussen 121 leden (zaterdag), is over de noodzaak, of niet om een volledige kandidatenlijst voor te stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Eerder werd gepolst naar de politieke belangstelling bij de jeugd van hier, naar het nut van tafelgesprekken met lokale politici, de Week van de Opvoeding bracht een vroegere discussie over zakgeld terug naar boven, er was - naar aanleiding van de nieuwe Vlindertuin en van de facebookgroep over Broekbos - aandacht voor de natuur en voor wijkwerking in deze gemeente, door chef-kok Guy Van Cauteren kwam het Belgische Blauw-Wit aan bod, en er waren nabeschouwingen bij 'Marius & Fanny' en bij de sportsuccessen.

Meer.

 

20 mei 2012

VVV Donkmeer: 75

Vanmorgen werden de bestuursleden van VVV Donkmeer op het gemeentehuis ontvangen. Aanleiding was de 75ste verjaardag van deze organisatie die zich inzet voor de promotie van het toerisme en de natuur op en rond het Donkmeer. Toerismeschepen René Kets (Open Vld) had heel wat lof. "Een vereniging met visie", noemde hij het ondermeer. Dat er ook interne problemen waren geweest, ging hij niet uit de weg: "Maar dat er die discussies ook konden worden gevoerd, maakt de vereniging juist sterk". Kets noemde ook de vele activiteiten, met de Waterfeesten maar ook de aanzet tot de openluchtspektakels als hoogtepunten. Camiel Moerman, 50 jaar bestuurslid, waarvan 38 als secretaris, kreeg een speciale vermelding. En huidig voorzitter, Ignace Brys, de opdracht om het zo lang vol te houden als het gemiddelde van zijn drie voorgangers: 24 jaar. Brys bedankte het gemeentebestuur voor de goede samenwerking en hoopte dat dit zo kan blijven. Achteraf zei hij aan nkb informatief nog dat de VVV zich wil beperken tot vijf eigen activiteiten per jaar, met daarnaast, in opdracht van het gemeentebestuur, de uitwerking van de Waterfeesten. Hij hoopte dat de middenstand in de toekomst meer bereid zal zijn om de activiteiten te ondersteunen: "Al wat mensen naar het Donkmeer brengt, is ook goed voor hen."

Naar aanleiding van hun verjaardag gaf de VVV een boekje uit met veel foto's uit hun geschiedenis en een aantal postkaarten waarop reproducties van oude foto's over gebouwen en activiteiten aan het Donkmeer. Het is te koop bij de VVV en in het gemeentelijk toerismekantoor (museum 'Op weg naar democratie' aan het A. Nelenpad).

 

19-20 mei 2012

Sport

bullet

Wandelen

bullet

De Boerenkrijgstappers organiseerden zaterdag de Donkmeertochten, de derde in hun vierluik van wandeltochten in de Donkgemeenten. Er schreven zich bijna 2500 wandelaars voor in, van uit zowat heel Vlaanderen. 

bullet

Wielrennen

bullet

In De Lantaarn kon men uiteindelijk vier dagen na elkaar fietsen. Peter Sagan won immers vier dagen op rij. Kranten noemden de Ronde van Californië al de Ronde van Sagen.

 

16 mei 2012

Sport

bullet

Wielrennen

bullet

In De Lantaarn, waar de Overmeerse supportersclub van de Slovaakse renner Peter Sagan is gevestigd is het al drie dagen feest. Hun poulain slaagde er in om de drie eerste ritten van de Ronde van Californië te winnen.
 

bullet

Voetbal  

bullet

In de rand van de eindrondewedstrijd van SK Berlare: verschillende kranten melden dat zaterdagavond een bus met supporters van Walhain het terrein van SK zocht in ... Berlaar. Het duurde enige tijd voor de chauffeur de vergissing door had, maar ze arriveerden toch nog juist op tijd om hun ploeg te zien winnen.
 

12-13 mei 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

4de nationale eindronde: SK Berlare - Walhain:                                             0-2
Er komt volgende week geen wedstrijd voor de promotie naar derde nationale meer. Het behalen van deze eindronde was echter al een groot succes. Nu moet men er voor zorgen dat men volgend seizoen geen weerbots krijgt.

 

12 mei 2012

N-VA-parlementariërs praten met burgers, maar opkomst matig

Het arrondissementele Jong N-VA-bestuur probeerde vanavond met een nieuwe formule de N-VA-parlementariërs dichter bij de burger te brengen. In het Cultuurcafé werd aan twee tafels gediscussieerd over de thema's 'Asiel en migratie' en 'economie en sociale zaken'. De aanwezigen konden voor het eerste thema hun mening toetsen aan het N-VA-standpunt verdedigd door Sarah Smeyers en Siegfried Bracke, voor het tweede thema door Miranda Van Eetvelde, Karel Uyttersprot en Matthias Diependaele. "Bedoeling was vooral op een minder formele wijze in contact te komen met parlementariërs, en ook wel om meer jonge mensen geïnteresseerd te krijgen", zegden de organisatoren. Dat laatste lukte duidelijk niet: er waren  maar weinig jongeren bij het dertigtal geïnteresseerden (die zeker niet allemaal N-VA-leden waren). "Maar, gaf Siegfried Bracke toe, deze formule zet ook ons met beide voeten op de grond. De tussenkomsten hebben ons heel wat bijgebracht." Er was ook een derde tafel, waar men vragen kon stellen aan vertegenwoordigers van de plaatselijke afdeling. Een antwoord op wie de lijsttrekker wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen kwam er echter niet. "Begin juni", werd beloofd.

 

11 mei 2012

Rekensucces voor Ten Berge

Leerlingen uit het derde tot het zesde leerjaar van Gemeenschapsschool Ten Berge namen in maart deel aan de Kangoeroewedstrijd 2012, reken-, denk- en puzzelwedstrijd voor kinderen en jongeren. Voor de lagere school zijn er twee niveaus: Springmuis (leerlingen van derde en vierde leerjaar basisonderwijs) en Koala (leerlingen van vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs).


Bij deze derde deelname aan deze wedstrijd haalden opnieuw twee leerlingen een plaats bij de top 100 van Vlaanderen: Yara Valck (4de leerjaar A) met 99% en Lise Cornelis (4de leerjaar B) met 98%.

 

10 mei 2012

Marius & Fanny, of hoe een oud toneelstuk nieuwe mogelijkheden voor het Donkmeer toont

Gisteren speelde Panta Rhei een voorstelling van hun bewerking van 'Marius & Fanny' voor hun sponsors en kennissen. De toneelgroep uit Overmere koos de wandelweg voor de Festivalhal als toneelpodium. Voor dit stuk uit 1927 past het Donkmeer immers als ideaal decor. Meer.

 

9 mei 2012

Dag van Europa

Op '9 mei' viert de Europese Unie dat Robert Schuman begin jaren 50 de visie bekendmaakte die de aanleiding werd tot wat nu de Europese Unie is. Wellicht niet toevallig werd vandaag ook het eerste Europees Burgerinitiatief geregistreerd. Inwoners uit verschillende lidstaten zoeken binnen het jaar minstens 1 miljoen handtekeningen voor meer steun voor de promotie van mobiliteit en voor uitwisselingsprojecten zoals Europa. En ook vanaf vandaag kan iedere EU-burger in een bevraging aangeven hoe hij de Europese burgerrechten ervoer, hoe men wil dat de EU er in 2020 uitziet.  
Je mag je mening uiteraard ook aan deze site doorgeven, of op de facebookgroep plaatsen.

 

6 mei 2012

Wat stond er deze week zoal op 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?'

Er werden discussies gestart over het zakgeld voor kinderen, over de Dag van de Persvrijheid, over windturbines en groene energie, over het aantal migranten en over de reden van het succes van onze sporters. De oproep van Steven Prengels, die een groot spreekkoor wil samenstellen, werd doorgegeven.
Opnieuw traden enkele mensen tot de groep toe, uit eigen beweging of na uitnodiging door al 'aangesloten' leden. Bedankt.

Meer.

 

6 mei 2012

Standbeeld voor Henri Van Daele

Vandaag werd aan de bibliotheek van Zele een standbeeld onthuld voor de twee jaar geleden overleden schrijver Henri Van Daele. Deze Zelenaar kreeg heel wat waardering voor zijn boeken met verhalen over zijn eigen streek, maar ook voor zijn ander werk, ondermeer hertalingen van oude verhalen. In zijn jeugd ging hij dikwijls pastoor Penne helpen in zijn Boerenkrijgmuseum in Overmere. Later kregen verschillende boeken die Boerenkrijg als onderwerp.

 

5-6 mei

Sport (*: aangevuld op 7/5,  op 12/5)

bullet

Atletiek
bullet

BK 10.000m: Evelin van Havere haalt, als juniore!, brons in een tijd van 36'18". Cedric Van de Putte, wat ziek de voorbije dagen, gaf onderkoeld op. Meer.

bullet

Provinciaal kampioenschap (vorig weekend): uit deze gemeenten haalde Laura Van Havere zilver op 1500m, Evelin van Havere zilver op 3000m (beiden junior). Cedric Van de Putte (senior) won goud op 5000m. Ze zijn lid van Yellow Armada met trainer Dany Van de Putte (Berlare) dat in totaal 8 medailles haalde.
 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA (tijdelijke vervangsite) 1ste reeks: Blauwe Vlam - Labies:        1-5
De laatste wedstrijd in eerste reeks.          

bullet

4de nationale A: Eernegem - SK Berlare:                                               0-2
Bovendien verloor Petegem zodat SK periodekampioen is en deelneemt aan de eindronde voor promotie! En SK eindigt ook als vierde in de eindstand.

bullet

 4de prov. eindronde: SKV Overmere - Balegem:                               1-4
SKVO heeft het niet gehaald en blijft dus nog een jaar in 4de prov.
Een ingezonden verslag:

Een rode kaart na pas 5 minuten wedstrijd heeft onze wedstrijd zwaar beïnvloed. Balegem kon die man meer zeer goed uitspelen. Na een 0-1 ruststand (en een onterecht afgekeurd doelpunt van Overmere – de scheidsrechter floot, te vroeg, een fout van Balegem op onze spits in een fase waarin we alsnog scoorden…) waren we de eerste 20-25 minuten van de tweede helft de betere ploeg. Wel moesten we in de zoektocht naar de gelijkmaker te veel risico’s nemen. Met een zeldzame counter werden we hiervoor afgestraft (0-2). Dat was het signaal om alles op alles te zetten en nog meer mensen naar voor te schuiven in alles of niets offensief waarop een nieuwe counter ons helemaal heeft afgemaakt. De late 0-4 en 1-4 hadden geen belang meer.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

** Blaf Lokeren versloeg Jef&Jeff met strafcorners in de testwedstrijd om de kampioen aan te duiden.
Jef&Jeff bleef volledig met lege handen achter, want ook de bekerfinale werd verloren, ditmaal tegen Juri. (Meer).

 

4 mei 2012

Berlaarse beken: minder dichtgegroeid door uitheemse planten

In het driemaandelijkse nieuwsbrief 'Grenzeloze Schelde', uitgegeven door Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières, een internationaal samenwerkingsverband voor de verbetering en het herstel van het ecosysteem in en om de waterlopen van het Scheldebekken, staat dat de samenwerking tussen de provincie en de lokale waterloopbeheerders een groot succes is in Polder tussen Schelde en Durme (waaronder Berlare en Zele). Daar worden in het derde jaar geen zogenaamde exoten meer aangetroffen, waar de beken er vroeger door waren dichtgegroeid. Dat zorgde toen voor zuurstofarm water en dus vissterfte. Het resultaat wijst volgens het artikel op de degelijkheid van de gebruikte werkmethode: eerst machinaal ruimen, dan een manuele intensieve nazorg door RATO vzw. Men zal deze regio nog twee jaar goed in de gaten houden en bij eventuele hergroei onmiddellijk weer ingrijpen. Deze methode gaat men ook in andere regio's toepassen. De bestrijding van deze uitheemse planten gebeurt dank zij Europese hulp: het Invexo-project, een grensoverschrijdend Interreg-project tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland. Dit project laat ook toe ervaringen en informatie uit te wisselen met andere waterbeheerders die met gelijkaardige problemen kampen.

 

4 mei 2012

Hoeveel vreemdelingen zijn er in onze gemeente?

"Vlamingen overschatten aantal migranten in hun gemeente" stond vandaag in verschillende kranten . Aanleiding was een doctoraatsonderzoek van sociaal wetenschapper Tuba Bircan (KU Leuven). Daarom hier de cijfers voor de Donkgemeenten, vandaag opgevraagd. Momenteel zijn er in totaal 14540 Belgen, 135 inwoners die uit een ander EU-land afkomstig zijn en 74 uit een niet-EU-land.

En vermits zondagmorgen een officieel onthaal is gepland voor de nieuwe gemeente-inwoners, ook deze cijfers:

In 2011 kwamen 708 Belgen en 77 niet-Belgen (geen opsplitsing tussen EU- en niet-EU-afkomst) in deze gemeente wonen, dit jaar kwamen daar 200 Belgen en 27 niet-Belgen bij.

 

3 mei 2012

Steven Prengels en Frank Van Laecke zoeken spreekkoor

Regisseur Frank Van Laecke bereidt een klank- en lichtspel voor dat van de stad Sint-Truiden deze zomer een 'Verlichte Stad' moet maken. Dit gebeurt door negen historische locaties op originele wijze uit te lichten en daar klanksculpturen bij te voorzien. Deze laatste worden gecomponeerd door Steven Prengels. Hij heeft daarin ook een groot spreekkoor verwerkt. Voor de opnames ervan zoekt hij een zo groot mogelijk aantal vrijwilligers die op 26 mei (10-12.30uur) naar de opnamestudio van 'Les Ballets C de la B' in Gent kunnen komen (Bijlokekaai 1, ingang ter hoogte van de diensteningang van de Bijlokesite). Het gaat om een groepsopname en geen zang. Meer info is te verkrijgen via dit mailadres.

 

3 mei 2012

Electrawinds haalt band met omwonenden van windturbines verder aan

Ondanks het mindere weer bezochten toch vele tientallen vanavond de nocturne van het windturbinepark langs de E17 in Overmere. Electrawinds vergastte diegenen die met de fiets kwamen op friet en iedereen mocht eens binnen in de voet van een windturbine. In een tent er naast lag info over de turbines en over Electrawinds. Woordvoerster Marleen Vanhecke: "Met acties als deze willen wij aantonen dat wij de omwonenden niet enkel willen overtuigen voor de turbines er staan, om zo minder weerstand te krijgen bij het aanvragen van vergunningen. Ook nadien willen wij steeds aanspreekbaar blijven om eventuele vragen te beantwoorden."

Morgen wordt het windturbinepark, waar Electrawinds al vier turbines actief heeft, en waar het plaatselijke BredeKop Wind begonnen is aan drie andere, officieel geopend.

 

3 mei 2012

Gert Van Kerckhove voorziet nu ook Ranst van gemeentelogo

Gert Van Kerckhove, die ook de Infogem vorm geeft, won de voorbije maanden al verschillende wedstrijden voor het maken van een logo voor een stad of gemeente. De jongste in de rij is Ranst (prov. Antwerpen).

 

april 2012

 

29 april 2012

Wat stond er deze week zoal op 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?'

De groep overschreed gisteren de kaap van 100 leden! Maar vooral, er komen reacties van dezelfde, maar ook van steeds andere mensen. Nog eens herhalen: deze groep wil niet per sé de grootste worden, maar vooral inhoudelijk iets bijbrengen, ervaringen en opinies, maar ook kennis delen.

Er werd deze week geantwoord op vragen over hoe Infogem wordt gebruikt, over hoe inwoners van deze gemeente de toeristische folder kunnen mee helpen verspreiden, over een meldpunt voor ongewenst gedrag op het werk, over fuifruimte voor de jeugd. En ook op 'oudere' vragen kwamen nog reacties. Meer.

 

28-29 april 2012

Sport (* aanvulling 30/4)

bullet

* Wielrennen
bullet

Thomas Ongena uit Berlare is in Schelderode Provinciaal kampioen bij de elite zonder contract geworden. In een spannende wedstrijd klopte hij zijn medevluchters uit een select kopgroepje. Kenny Van Braeckel werd tweede voor Jurgen Guns. (bron Webnieuws Wetteren)
 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA (tijdelijke vervangsite) 1ste reeks: Moerstraat - Blauwe Vlam:        2-0
BV verliest zo de laatste kans op redding.     

bullet

4de nationale A: SK Berlare - Sint-Eloois-Winkel:                                        3-1
Omdat Petegem gelijk speelde, heeft SK nog altijd kans om periodekampioen te worden.                                      

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere  sloot vorige week het seizoen af, maar speelt vanaf 6 mei de eindronde voor promotie naar derde.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van 22ste competitieweek en de (voorlopige) eindstand. 
Volgende week spelen de twee eersten een testwedstrijd om de kampioen aan te duiden en zijn er ook de halve finales en de finale voor de beker.
* Uitslagen halve finales staan er nu ook op. (Meer).
 

bullet

Volley
bullet

* 1ste prov. heren (eindronde): JTV haalde het niet in een eindrondetornooi waaraan Rembert Torhout B (winnaar), W. St-Joris Weert, Hevoc Hechtel/Eksel en G.Z Wijnegem deelnamen.

bullet

2de prov. dames (eindronde): AVO Melsele B - JTV Brigand:                  3-2.
Spijtig verlies na een 0-2 voorsprong.
 

bullet

Handbal
bullet

Handbalclub Groot-Berlare - Lokeren:                                                          24-27

 

25 april 2012

Jana Claus, finaliste Miss Global Belgium 2013

De Uitbergste Jana Claus behoort tot de 16 meisjes die in november deelnemen aan de finale van Miss Global World. Over haar verwachtingen, haar motivatie en de wedstrijd, zie hier. Doet zij even goed als Evy Van Malderen, die Miss Belgian Look werd?

(Aanvulling 29/4: er kan nu ook op deze site voor Jana worden gestemd: ga naar 'Polls', dan 'Miss Global Belgium 2013' en vervolgens naar nr. 9.)

 

25 april 2012

Veel volk vóór de korte gemeenteraadszitting

Tot aan het begin van de gemeenteraadszitting was er veel volk in het gemeentehuis. Leden van de jeugdraad en van verschillende jeugdverenigingen hielden er een geïmproviseerde fuif om hun eis kracht bij te zetten voor meer fuifruimte  en voor duidelijke info over de wetgeving over fuiven, en het Rode Kruis presenteerde er de eerste stickers voor de Rode Kruisveertiendaagse, dit jaar met Jelle Cleymans als centrale figuur. Door de aankoop van de stickers neemt men deel aan een wedstrijd, maar steunt men vooral ook de plaatselijke afdelingen. De Berlaarse wil binnenkort de materiaalwagen vervangen.
Tijdens de korte zitting, nog geen 45 minuten, ging men akkoord om verder te gaan met Drugpunt, zoals de samenwerking met Zele en het OCMW van Lokeren voortaan op vraag van de provincie heet. Er zijn in de provincie nu acht dergelijke samenwerkingspunten. Schepen Tom Temmerman (Open Vld) verzekerde Patrick Van Malderen (CD&V) dat de prioriteit voor Berlare, namelijk preventie, de meeste aandacht zal krijgen, zelfs meer omdat men een beroep zal kunnen doen op de ervaring in andere Drugpunten waar ook op dat thema wordt gewerkt. Eric Van Lancker (VB) vond dat er weinig werkingsmiddelen in het budget stonden, in verhouding tot de personeelskost. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) verduidelijkte dat het personeelslid, waarvoor men na het ontslag van de vorige een nieuwe aanwervingprocedure startte,

een B-graad heeft. Voor de werkingsmiddelen kan men ook een beroep doen op middelen uit Lokeren en de provincie.
In de variapunten werd duidelijk dat er in het kasteelpark een monument voor verkeersslachtoffers komt. Omwille van de lange vergunningsprocedure en het blijkbaar dure ontwerpvoorstel van Joris Van Peteghem wordt  de beslissing pas in de volgende legislatuur verwacht. En ook dat de gele strepen om er op te wijzen dat men niet mag parkeren aan de ingang van de Delhaizeparking aan de E. Hertecantlaan en slechts aan een kant in de Frankrijkstraat (beiden gewestwegen) aan het Zolderken, er nog niet zijn omdat het Vlaamse Gewest vertraging opliep bij de aanbesteding.

 

25 april 2012

Sport

bullet

Atletiek
bullet

Antwerpen '10 Miles'. Trainer Dany Van De Putte meldt met trots dat twee van zijn atleten de top tien haalden:

Cedric Van de Putte werd achtste en Evelin Van Havere zesde.

 

24 april 2012

Gemeenteraadsagenda

Morgen, woensdag (20.30uur) komt de gemeenteraad samen. Op de agenda staan maar 12 punten, onder meer het jaarverslag van Drugpunt Berlare-Lokeren-Zele, de bekrachtiging van het collegebesluit over de intergemeentelijke samenwerking voor drugpreventie in Oost-Vlaanderen, en het huishoudelijk reglement voor het Provinciaal Drugpuntoverleg. De volledige agenda staat op de gemeentesite.

 

24 april 2012

Oplichter ronselt reclame voor brandweer

De gemeente en de brandweer waarschuwden vandaag voor iemand met een Gents accent die zogezegd publiciteit ronselt voor in een publicatie van de brandweer. Het brandweerkorps is niet van plan een publicatie uit te geven. De man probeert dus zelfstandigen op te lichten. Wie een dergelijke vraag krijgt, wordt verzocht de politie in te lichten. (verscheen eerder vandaag al op 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar'.

 

22 april 2012

Wat stond er deze week zoal op 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?'

Er waren bijdragen over internetaansluitingen, over het (gebrek aan) soort winkels in deze gemeente, over de beste plaats van een asbestverwerkend bedrijf, over persberichtgeving over dorpspolitiek, nog over elektriciteitsleveranciers, en uiteraard over 'de gelukkigste gemeente'. Intussen zijn al 91 leden bij de groep gemeld. Meer.

 

21-22 april 2012

Sport

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand - Eisden:                                              3-0
Omdat Hemelveerdegem twee sets kon pakken van Nivelles, eindigt JTV derde, wat (omdat de tweede, Kemzeke, stopt, recht geeft op promotie naar Liga B, de tweede hoogste reeks. Proficiat!

bullet

1ste prov. heren: Aalter - JTV Brigand B:                                                    3/2
Ook Aalst verloor, met 3-2 bij kampioen Zulte, zodat JTV als tweede mag deelnemen aan de eindronde om de tweede stijger naar 2de Divisie aan te duiden.

bullet

2de prov. B heren:  JTV Brigand C - VDK Gent C:                                     3-0 

bullet

2de prov. B dames: Osiris Denderleeuw - JTV Brigand:                           2-3
Met deze overwinning neemt JTV de tweede plaats en een plaats in de eindronde voor promotie naar eerste provinciale.
 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA (tijdelijke vervangsite) 1ste reeks:  Blauwe Vlam - Stars:              0-8

bullet

4de nationale A: SK Berlare - Gent Zeehaven:                                           2-0
Een goede zaak voor het periodekampioenschap, maar Petegem blijft wellicht nog voor SK.                                      

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Yildiz Gent:                                                  11-3
(verbeterd) SKVO, dat een wedstrijd meer speelde dan de directe achtervolgers, is nu wel zeker van de tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de eindronde voor promotie.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van 21ste competitieweek en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere gaf forfait tegen de nieuwe kampioen en eindigde hiermee het seizoen. De laatste wedstrijd in de kalender is tegen een ploeg die intussen al ophield te bestaan.

 

bullet

Handbal
bullet

Denderbelle - Handbalclub Groot-Berlare:                                                   20-20

 

19 april 2012

137 bloedgevers

Het was geen record, maar toch niet ver af: 137 bloedgevers vanavond in Stroming, waarvan 9 nieuwe. En juist nu dienden de dokteronderzoeken ook in de gang te gebeuren omdat de kleinere lokalen voor muzieklessen waren ingenomen.

 

18 april 2012

Ook minister Schauvliege tegen asbestopslag in Schoonaarde

Volgens een Belgabericht heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) vandaag de milieuvergunningsaanvraag voor de exploitatie van een nieuw asbestafvalverwerkend bedrijf in de Dendermondse deelgemeente Schoonaarde geweigerd. Het is de derde keer dat bvba Asbeco tevergeefs een vergunning wil als tweede asbestverwerkend bedrijf in Vlaanderen. GAS, een actiegroep in Schoonaarde (zie ook 5 november 2011) dat medewerking kreeg van inwoners van onder meer Berlare, had zich steeds tegen de inplanting gekant.
De minister bevestigt in beroep de beslissing in eerste aanleg van de deputatie van Oost-Vlaanderen. Ze baseert haar weigering op de strijdigheid met het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) en op de zware impact op de directe leefomgeving. "De stad Dendermonde beoogt in haar ruimtelijke visie op de plaats waar de inrichting gepland was, enkel lokale bedrijvigheid", aldus Schauvliege. "Uit het aanvraagdossier bleek echter dat de aanvoer van het asbestafval zou gebeuren vanuit verschillende werven en het actieterrein van het bedrijf minstens twee provincies zou beslaan, namelijk Oost- en West-Vlaanderen." Daarnaast oordeelt de minister dat een dergelijk bedrijf niet thuishoort op zo'n korte afstand van huizen en waardevolle natuurgebied. "De dichtste woning staat op circa twintig meter van het bedrijf en binnen een straal van honderd meter staan er tachtig woningen. Aan de overkant van de Schelde bevindt zich het waardevolle vogel- en habitatrichtlijngebied 'Schelde en Durme'." Minister Joke Schauvliege erkent dat de noodzakelijke verwerkingscapaciteit van asbestafval buiten kijf staat, "maar die mag niet ten koste gaan van de directe leefomgeving."
Asbeco zou naar verluidt nog bij de Raad van State in beroep kunnen gaan, maar dan enkel als het kan aantonen dat er procedurefouten zijn gebeurd.

18 april 2012
Bloedinzameling in Berlare

Morgen houdt het Rode Kruis een bloedinzameling in Stroming, tussen 17 en 19.30 uur.

 

17 april 2012

Verkiezingscampagne nu echt gestart: eerste persbericht met standpunt

Het eerste persbericht met een partijstandpunt is gearriveerd. Deze berichten worden gegroepeerd op een speciale pagina.

 

17 april 2012

OCMW vernieuwt hout serviceflats Overmere

Nadat eerder al vernieuwingswerken gebeurden aan de serviceflats in Berlare, doet het OCMW nu werken aan die in Overmere.  Momenteel  worden  de 4 terrassen  en  de buitenschrijnwerkerij van  ramen  en deuren vervangen. De kostprijs bedraagt bijna  €27.000. De flats  zijn bijna 20 jaar oud. Later dit jaar wil men de ramen nog schilderen. Er is ook een dossier opgestart  om de 9 oude kantelpoorten in Berlare  en Overmere door  elektronische poorten te vervangen.

 

16 april 2012

Analyse over zes jaar gemeentebestuur op VRT-nieuwssite

Op de nieuwssite van de VRT staat sinds vandaag mijn analyseartikel over de bijna voorbije legislatuur. Reacties zijn welkom en komen bij de reacties op de vragen die nkb informatief in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen stelt.

 

15 april 2012

Wat stond er deze week zoal op 'Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar?'

Een overzicht van de voorbije week, voor wie nog niet zo Facebookachtig is.

Tot nu zijn er 86 die zich uit eigen beweging of uitgenodigd door iemand anders bij de groep aansloten. De discussiegroep had te kampen met wat kinderziekten, zoals politici die er hun programma wilden schrijven of tegen elkaar begonnen af te geven, maar er waren vooral al enkele interessante ideeën en voorstellen. Zo was er een uitnodiging om informeel af te spreken over kinderopvang, een getuigenis over samenaankoop van elektriciteit, een oproep om actiever deel te nemen aan Earth Hour (en de bemerking hoe duur dat eigenlijk is), voorstellen voor meer speelterreinen, enkele bedenkingen over de groeimogelijkheden van de gemeente, een oproep naar de jeugd om (pro-)actiever te zijn ...

Meer.

 

14-15 april 2012

Sport

bullet

Ju-Jitsu
bullet

De plaatselijke club Tengu Ryu mocht vandaag voor het eerst een zwarte gordel overhandigen aan een vrouw. Liesbeth De Backer (°1984), die al sinds haar 14de bij de club is, slaagde onlangs met grote onderscheiding in het examen voor de Hoge Raad in Gent. Haar sensei (leraar) Pascal Van De Walle gaf haar de gordel en het traditionele samoeraizwaard. De Backer, een vroedvrouw in ASZ Aalst, specialiseerde zich in verdediging bij aanrandingen.

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA (tijdelijke vervangsite) 1ste reeks:  Blauwe Vlam - AA Beloften:  2-1
Toch nog een waterkansje op redding? 

bullet

4de nationale A: Diksmuide - SK Berlare:                                                 2-2
Een gelijkspel tegen de derdelaatste waardoor SK de kans mist om zevende te worden, en ook op de eindronde?

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere:                                                                       vrij
De directe concurrenten (Zwijnaarden en Kalken) speelden gelijk tegen elkaar, waardoor SKVO nu vier punten meer heeft, maar wel een wedstrijd meer gespeeld, dan de derde.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de kwartfinales in de beker.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere:                                                    vrij

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  R. Torhout - JTV Brigand:                                        3-2
Spijtig verlies die de beoogde derde plaats in het gedrang brengt.

bullet

1ste prov. heren: JTV Brigand B - Assenede:                                              3-2
Waarmee JTV op de tweede plaats blijft.

bullet

2de prov. B heren:  JTV Brigand C:                                                               vrij

bullet

2de prov. B dames: JTV Brigand - Kruishoutem:                                        3-2
Ook de dames blijven tweede.

bullet

Handbal
bullet

Handbalclub Groot-Berlare:                                                                           vrij

 

13 april 2012

Zes maand voor de gemeenteraadsverkiezingen: wat staat al vast?

Morgen zijn we juist zes maand voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Een goed moment om bij de partijvoorzitters te peilen wat nu al zeker geweten is over de lijsten en het programma. De antwoorden staan hier.

 

Dit is al de zevende aflevering in de aanloop naar de verkiezingen. Zie ook nog wat op de andere vragenlijsten is geantwoord. Antwoorden van lezers op de vragenlijsten 4 en 5 en reacties zijn nog altijd welkom.

 

Er is nu ook de kans om via de Facebookgroep  "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar" vragen aan andere inwoners van deze gemeente te stellen en om vragen te beantwoorden.

 

12 april 2012

Sport

bullet

Atletiek, duatlon, canicross

bullet

De uitslagen van leden van The Yellow Armada:
Canicross Maldegem: Evelin Van Havere 2 x goud op de lange canicross senioren dames.
                                       Cedric Van de Putte 1x brons en 1x goud op de korte canicross.

 Eeklorun: Jente Samson tweede op de 15 km.

 

10 april 2012

Sigmawerken: Wijmeers1 van start

De dienst Waterwegen en Zeekanaal NV en het Agentschap voor Natuur en Bos starten deze maand werken langs de Schelde in de zones Wijmeers 1 (Uitbergen) en Bergenmeersen (Wichelen). Deze werken kaderen in de Sigmaplan om hier bescherming te bieden tegen eventuele overstroming en om tegelijk ruimte te bieden aan recreatie, natuur, landbouw en erfgoed. In 2010 begon in Uitbergen al het deel Wijmeers 2, dat bijna volledig is afgewerkt. Er komen nog werken aan de Paardenweide in Berlare. Het einde is voorzien voor 2015.

In een persbericht zegt Michaël De Beukelaer-Dossche, projectingenieur bij Waterwegen en Zeekanaal NV: “Wijmeers 1 wordt ingericht als gecontroleerd overstromingsgebied. De Schelde kan hier gecontroleerd overstromen, zonder dat de bewoners in de omgeving natte voeten krijgen. Het gebied loopt enkel bij hevige stormen onder water en kan dus gerust nog andere functies vervullen. Landbouw is tijdelijk nog mogelijk op plaatsen waar geen werfwegen of -zones voorzien zijn. Na de werken kunnen landbouwers meehelpen de natuurdoelstellingen te realiseren in ruil voor een vergoeding. Door een specifiek beheer zal zich op termijn een wetland ontwikkelen. Dat natuurtype is niet alleen ecologisch waardevol, het beperkt ook de wateroverlast door overtollig regenwater op te slorpen.”  Bergemeersen, aan de overkant, wordt een getijdenmeers. Om de hinder tijdens de werken aan Wijmeers 1 te beperken wordt het zand nu vooral via het water aangevoerd. De werken voorzien, na het rooien van bomen en archeologisch onderzoek: het aanleggen van een nieuwe ringdijk, het verplaatsen van enkele visvijvers en het plaatsen van uitwateringssluizen. Later komt er nog een compartimenteringsdijk aan de Grote Kouterstraat en een overloopdijk.

De werken kunnen worden gevolgd via www.sigmaplan.be.

 

8 april 2012

Een 'bijlage' op Facebook

Sinds woensdag geeft  "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar" op Facebook de kans om te overleggen over de kansen, uitdaging, problemen in deze gemeente. Ieders bijdrage is nuttig!

De eerste bijdragen gingen over de mogelijkheid om als burger adviezen te geven aan het schepencollege, meedoen aan Earth Hour, hoe best reageren na de onlusten op Nieuwdonk, en of de gemeente voldoende is 'uitgerust' voor 15.000 (en meer) inwoners. De groep telt al 35 leden.

Maar uiteraard kan ook nog worden gereageerd op de vragen en antwoorden naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op deze site.

 

7-8 april 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks:  Blauwe Vlam - De Flair:                                                10-0
BV bewijst dat het in staat was om in de hoogste reeks te blijven.
 

bullet

4de nationale A:  SK Berlare:                                                                        vrij

bullet

4de prov. E: SKV Overmere:                                                                         vrij
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de twintigste wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere - Roeligans Herzele: 4-6
In een match die moest gewonnen worden werd er niet goed gespeeld, jammer! Nog 1 match te gaan.

 

bullet

Volley
bullet

 JTV Brigand: de jongens junioren (verloren) en meisjes miniemen (wonnen) speelden voor de provinciale beker.
 

bullet

Handbal
bullet

Handbalclub Groot-Berlare:                                                                           vrij

 

5 april 2012

Oud-burgemeester en -schepenen veroordeeld voor verhoging terreinen

Het was al enkele weken 'in de mond', maar niemand wou het tot nu bevestigen. HLN meldt vandaag dat voormalig burgemeester Willy Van Sande en de oud-schepenen Kamiel Moerman, Julien Spruyt en Robert Audenaert, een ambtenaar en de betrokken aannemers ook in cassatie zijn veroordeeld voor het verhogen van de terreinen langs de Leopolddreef. De geldstraf werd kwijtgescholden, maar de veroordeelden moeten wel instaan voor de sanering. Volgens het artikel zouden zij daar een jaar tijd voor hebben, maar de gemeente, die het containerpark naar dat terrein wil verhuizen, zou er zo snel mogelijk willen aan beginnen. Men wil met de betrokken aan tafel zitten om een oplossing te vinden. Nog volgens het artikel zou Van Sande het vreemd vinden dat dit dossier telkens in een verkiezingsjaar opnieuw aan de oppervlakte komt.

 

2 april 2012

Berlare wil verkeerslichten in Overmere behouden

De CD&V-fractie had een punt aan de gemeenteraadsagenda toegevoegd. Daarin vroeg ze het gemeentebestuur om bij het Vlaams Gewest aan te dringen op het behoud van de verkeerslichten op het kruispunt van de Bgms. De Lausnaystraat en de Schoolstraat. "Om het oversteken veilig te houden voor de schoolkinderen, de buitenschoolse opvangplaats, de gemeentelijke feestzaal en de bewoners van de wijken achter de feestzaal", verduidelijkte Marleen Zaman. Schepen Wim Arbjin (sp.a) en burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) benadrukten dat zij, met de politie, tijdens de vergaderingen met de bevoegde diensten meermaals hadden aangedrongen op het behoud van de lichten. De schepen riep op om ook de school te betrekken en samen bij minister Crevits aan te dringen om de beslissing te herzien.

Meer over de gemeenteraad.

 

2 april 2012

"Dure grondprijs maar toch op schema voor sociale woningbouwverplichtingen"

Vorige week maakte een parlementaire vraag duidelijk dat er in Berlare nog zo'n 500 bouwkavels zouden zijn. Toch stelde het gemeentebestuur vorig jaar dat het niet gemakkelijk was om voldoende grond te vinden om tegen 2020 de verplichte extra 99 sociale woongelegenheden en 23 sociale koopwoningen te realiseren. "Dat komt dan vooral door de hoge grondprijs", zegt schepen René Kets (Open Vld). "Bovendien hebben noch de gemeente noch Hulp in Woningnood (HiW) vrijliggende bouwpercelen in eigendom en zijn er geen grote bouwprojecten door private verkavelaars waarvoor de gemeente dan sociale verplichtingen zou kunnen opleggen.  De provincie had eerst bepaald dat we ongeveer het dubbele aantal sociale woongelegenheden zouden moeten voorzien, maar zag daar uiteindelijk van af toen bleek hoe moeilijk dat zou worden." De schepen vermeldt verder dat de meeste vrijliggende kavels niet interessant zijn om door de sociale huisvestingsmaatschappij te worden ontwikkeld: te groot voor één, te klein voor twee, te kostelijk om wegen te creëren, niet te koop, ... "Daarom zoeken we in woonuitbreidingsgebieden, maar ook dat is niet eenvoudig: eigenaars van woningen verwachten dat de prijs nog zal stijgen", aldus de schepen.

"Toch zijn we goed op weg om het vereiste aantal extra sociale woningen te halen", volgt daar onmiddellijk op. Carine Meyers Open Vld, voorzitter HiW) verduidelijkt: "Van de 99 zijn er al 16 gerealiseerd en 31 vergund, en in Overmere nemen we binnenkort nog 2 appartementen in gebruik en in Berlare 3. Daarmee hebben we er al 52. En we zitten in een vergevorderde beginfase voor een project van 14 huurwoningen en 7 koopwoningen." 

 

1 april 2012

"Berlare financieel gezond. Audit moet uitmaken waar besparingen kunnen"

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) maakte de voorbije week het resultaat van een enquête bekend, waarin heel wat gemeentebesturen aangaven dat zij zullen moeten besparen en/of belastingen zullen verhogen. In een zesde bijdrage in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd ook burgemeester Katja Gabriëls gevraagd wat men van plan is. Meer.

 

1 april 2012

"Provincie wil de Donk overnemen? Niets van gehoord"

Gisteren stond in Coreliokranten dat de provincie het recreatiepark De Ster, of eventueel andere in de provincie zoals het Donkmeer (waarbij wellicht Nieuwdonk werd bedoeld, nkb), zou willen overnemen. "Omdat we met onder meer Puyenbroek in Wachtebeke heeft bewezen het beheer van dergelijke centra goed aan te kunnen", zegt provinciaal gedeputeerde Peter Hartog in het artikel. Ofwel was dit een 1-aprilgrap, ofwel dan toch iets wat nog niet met het gemeentebestuur van Berlare is besproken. In Sint-Niklaas ziet het stadsbestuur in de overname een besparing, de beheerder van De Ster is niet direct voor. Schepen René Kets (Open Vld) heeft geen weet van welk voorstel dan ook, noch voor het Donkmeer, noch Nieuwdonk. Mocht dat er komen "dan zullen we luisteren en eventuele voorstellen bekijken, samen met DDS (de intercommunale die Nieuwdonk bezit en uitbaat, nkb)."
Volgend weekend start officieel het nieuwe toerismeseizoen aan het Donkmeer (en aan het Veer).

 

1 april 2012

Gemeenteraadsagenda voor 2 april

Uitzonderlijk vergadert de gemeenteraad op maandag (20.30uur). Op de agenda onder meer het ontslag van VB-raadslid Dion Landuyt en de opvolging door Gabriela Krisztin, de goedkeuring van een reglement voor de toewijzing van sociale huurwoningen, de verlenging van de beheersovereenkomst voor het Stampkot met vzw Natuurpunt, de goedkeuring van het bestek voor de aanleg van het fietspad Gaver-Koolstraat-Kamershoek, en verder heel wat vooral administratieve punten. volledige agenda

 

maart 2012

 

31 maart - 1 april 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA (tijdelijke vervangsite) 1ste reeks:  Blauwe Vlam - Nieuw Hofstade: 3-6
BV kwam nochtans 2-0 voor.

bullet

4de nationale A: SK Berlare - VK Ieper:                                                       6-0  
Ruime zege tegen de derde zet kracht bij intentie om de eindronde te halen.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - SK Oostakker:                                             3-2        
 Door het verlies van de derde vergroot SKVO de kansen op een tweede plaats, maar het heeft wel nog steeds twee wedstrijden meer gespeeld dan Zwijnaarde en maar vijf punten meer.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de negentiende wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  FOIN Aalst - La Doce Overmere:                                5-1 (woe.)
Iets te zware cijfers, wel verdiende overwinning van de ajuinen.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  La Chaine Orp - JTV Brigand:                                  0-3
JTV staat nu derde.
Door de beslissing van Kemzeke-Stekene (2de) om volgend jaar met de ploeg uit 1ste te stoppen, krijgt JTV de kans om te stijgen naar Liga B, mits het minstens de derde plaats behoudt. Op twee wedstrijden van het einde heeft het 1 punt voor op Bolderberg en Nijvel.
 

bullet

Handbal
bullet

Lebbeke - Handbalclub Groot-Berlare:                                                         37-15

 

29 maart 2012

Zone om bacterievuur tegen te gaan

Volgens de nieuwssite voor Wichelen en Landbouwleven is ook een deel van Uitbergen en Overmere vanaf 1 april (en dit is geen grap!) afgebakend als zone waarin land- en tuinbouwers maatregelen tegen bacterievuur moeten nemen. Bacterievuur is een plantenziekte die vooral fruit- en sierbomen aantast. Het gebied omvat het gedeelte ten noordwesten van Aard, Bellamstraat, Veerstraat, Molenstraat, Kerkstraat, Loereveldstraat, Donkerwegel.

 

27 maart 2012

Provinciebestuur wil grotere draagkracht voor windenergie

Het provinciebestuur is overtuigd van de noodzaak om meer windturbines te plaatsen. Omdat men zich beschouwt als het beste beleidsniveau om het beleid voor de plaatsing van windturbines te sturen (het gemeentebestuur zit hiervoor te dicht op de mogelijke bezwaren van de burger en het Vlaamse gewest te ver), ziet het provinciebestuur het als haar taak om er op toe te zien dat "als de turbines er komen de plaatsing zo correct mogelijk gebeurt, met aandacht voor mens en omgeving'. Tegelijk wil de provincie proberen om een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen, zo veel mogelijk mensen die ook overtuigd zijn van de noodzaak van de turbines. Meer. (met aanvulling 28/3)

 

25 maart 2012

De weg naar politieke democratie

Deze week gaven de uitgevers ASP uit Brussel het boek 'The road to political democracy' uit waarin professor Senelle, Emile Clément en Edgard Van de Velde een overzicht geven van hoe sinds Plato en Aristoteles over democratie werd gedacht en hoe het in praktijk werd gebracht. Het is in een periode waarin vooral populistisch over democratie wordt gepraat een goede gelegenheid om zich te herbronnen, om te leren uit de geschiedenis. Meer.

 

24-25 maart 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks:  Blauwe Vlam:                                                                 vrij   

bullet

4de nationale A: Harelbeke - SK Berlare:                                                    2-2
Een punt uit bij een hoger geplaatste.

bullet

4de prov. E:  Wichelen - SKV Overmere:                                                     1-4
SKVO blijft tweede, maar wel met twee wedstrijden (en twee punten) meer dan de derde.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de zeventiende wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere - Excuze St-L-Houtem:             6-2
La Doce deed wat het moest doen. Na een moeilijk begin stond het halfweg toch 4-0.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand - Vosselaar:                                        3-2
JTV houdt zo nog uitzicht op de vierde, zelfs de derde plaats.

bullet

1ste prov. heren: Beveren-Melsele - JTV Brigand B:                                 2-3.
JTV heeft als tweede 1 punt meer dan Aalst en vijf minder dan Zulte.

bullet

2de prov. B heren:  Sferos VBK Deinze - JTV Brigand C:                        3-1
JTV blijft nog onbedreigd vierde.

bullet

2de prov. B dames: DVK Belltex Oudenaarde B -  JTV Brigand:            3-0
De dames hebben dezelfde marges als de heren in 2b.

bullet

Handbal
bullet

Handbalclub Groot-Berlare - Dendermonde:                                               27-30

 

18 maart 2012

"Minder zwerfvuil"

Zaterdag bleek er tijdens de gemeentelijke zwerfvuilactie toch meer hulp opgedaagd dan vorig jaar, ondanks het lage aantal inschrijvers vooraf. Hun eerste indruk was dat ze eigenlijk minder zwerfvuil vonden in de straten die ze gewoonlijk langsgaan. Dat gaf dan tijd om ook andere straten aan te doen, en daar werd dan weer heel wat gevonden. Schepen Wim Arbijn (sp.a), bevoegd voor onder meer leefmilieu, besluit daar uit dat de inspanningen, onder meer met het zwerfvuilteam en de sensibilisatieacties, beginnen op te brengen. Hij beseft echter ook dat nog veel te doen valt om de gemeente echt altijd proper te houden. Hoeveel zaterdag is opgehaald, wordt pas de volgende dagen duidelijk. Al de medewerkers werden op het einde bedankt met een barbecue.

 

18 maart 2012

Vragen aan kiezers: verwachtingen voor de volgende zes jaar

Vorige week werden vragen gesteld om uw mening te kennen over de gemeentepolitiek van de bijna voorbije legislatuur (2007-2012). Deze week wordt gepeild naar uw verwachtingen voor de volgende zes jaar. Voor beide reeksen vragen zijn uw antwoorden nog steeds welkom, en ook op de antwoorden van de politici op vorige vragenreeksen kan worden gereageerd. Zie hier.

- Wat zijn volgens jou de prioriteiten voor de volgende zes jaar?

- Indien gemeenten inderdaad moeten besparen, in welke domeinen zou men dat dan het beste doen?

- Verwacht je dat de huidige coalitie ook de volgende zes jaar de meerderheid zal uitmaken?

- Wie wordt volgens jou burgemeester vanaf 2013?

- Hoe zie je de rol van de kleinere partijen in deze gemeente?

Hou je antwoord kort (max. 30 regels per vraag). Antwoorden kan via het gebruikelijke mailadres.
Indien gewenst wordt je naam niet gepubliceerd.

Alvast bedankt.

 

17-18 maart 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: Galop - Blauwe Vlam:                                                     3-2
Een gelijkspel was zeker verdiend geweest.

bullet

4de nationale A: SK Berlare - Wielsbeke:                                                    2-1
Een overwinning die SK wellicht toelaat zonder zorgen het seizoen verder af te werken.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - HO Kalken B:                                               1-3
 Verlies tegen de vierde waardoor de eindronde halen moeilijk wordt.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de zeventiende wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere  :                                                   vrij

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand - Booischot:                                         1-3
De leider bleek te sterk.

bullet

1ste prov. heren: Sigivok St.-Gillis-Waas - JTV Brigand B:                        3-0      
Ondanks dit verlies tegen de vierde behoudt JTV de tweede plaats

bullet

2de prov. B heren:  JTV Brigand C - VC Cosmos Wontergem:                 0-3.
JTV blijft nog onbedreigd vierde.

bullet

2de prov. B dames: Richa Michelbeke -  JTV Brigand:                              1-3
De dames blijven stevig op de tweede plaats, drie punten achter de leider.

bullet

Handbal
bullet

Eeklo - Handbalclub Groot-Berlare:                                                             28-22

 

17 maart 2012

Geen extra gemeenteraadsleden in Berlare

Gisteren maakte minister Bourgeois (N-VA) bekend dat er in een aantal gemeenten meer raadsleden en schepenen zullen zijn na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Reden is het overschrijden van het minimum aantal inwoners om 'in een hogere categorie' te worden geklasseerd. Berlare, dat volgens de publicatie in het Staatsblad op 1 januari 14.684 inwoners telde, blijft op 23 raadsleden en 5 schepenen. Mits 15.000 inwoners hadden er 2 raadsleden meer aan te duiden geweest.

 

17 maart 2012

Overmeerse Heemkring zoekt gelegenheidsschrijvers

De 30ste algemene vergadering van de Overmeerse Heem- en Oudheidkundige Kring begon gisterenavond met een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers in Zwitserland. "Een moment om te bezinnen over onze vergankelijkheid en breekbaarheid", zei Etienne Bouqué. Voorzitter Danny De Block dankte in zijn toespraak eerst en vooral de leden van het bestuur. "Een voorzitter kan niets alleen", benadrukte hij. Het gemeentebestuur - zowel de huidige als de vorige burgemeester waren aanwezig - kregen als bedanking mee dat "slechts weinig gemeenten geven zoveel steun aan een heemkring als hier". En dan waren er ook dankwoorden voor de zowat 600 leden, een aantal dat de jongste jaren constant blijft "en dat is al een succes". Bovendien blijken steeds meer leden meer bij te dragen dan wat voor een gewoon lid wordt gevraagd. Bouqué herinnerde aan de mogelijkheid om elke zaterdagmorgen tussen 9 en 11 uur in het lokaal in het vroegere gemeentehuis de archieven te komen bekijken en opzoekingen over het Overmeerse verleden te doen. Er was ook een oproep naar gelegenheidsschrijvers die een bijdrage willen maken voor het driemaandelijks tijdschrift.

Hoofdbrok was een voordracht door André en Gilbert De Meyer over schuttersgilde Sint-Sebastiaan, met een enkele bevindingen over de startdatum (is het nu 1609 of 1614), een overzicht van de voornaamste leden sinds 1700 en van de koningen (met in 2008 de tot nu enige koningin), prinsen en keizers. Speciale vermelding kreeg de intussen overleden (ook nationale) keizer en jarenlang voorzitter Julien Colman, onder wiens leiding de gilde nationale vermaardheid kreeg en ook de jeugd een ruime plaats in de werking kreeg en nationale titels behaalde. Traditioneel werd afgesloten met een receptie, voor het eerst echter zonder het Pa-Gijsbier, dat in 1998 werd gemaakt bij de viering van de 200ste verjaardag van de Boerenkrijg.

 

15 maart 2012

Rouwregister in gemeentehuis

Tijdens de kantooruren kan in het gemeentehuis een rouwregister worden getekend voor de slachtoffers van de busramp in Zwitserland, als steun voor de nabestaanden. Tekenen kan ook via het internet, zie de startpagina van de gemeentesite.

 

15 maart 2012

Sport

Koen Schockaert (34) verlaat eind dit seizoen SK Berlare. Hij gaat bij de Antwerpse ploeg Capellen spelen, eveneens in vierde nationale, maar met nog kans op promotie. Als reden geeft hij in GvA op dat hij naar die gemeente verhuist om dichter bij de winkel van zijn schoonouders te wonen, waar hij werkt. Schockaert wou eigenlijk vier jaar geleden naar die ploeg, maar omdat Wetteren dat niet toeliet, trok hij het jaar daarop naar Berlare. Hier werd hij vorig jaar met 24 doelpunten algemeen topscorer in vierde nationale. De club verliest zo de tweede ex-eerste klasser, na Tjörven De Brul. "Ze kwamen op het juiste moment naar SKB en vertrekken ook op het correcte ogenblik.", staat op de SK-site. De twee topvoetballers namen vooral tijdens het (financieel) moeilijke seizoen 2009-2010 de jeugd op sleeptouw, en die jeugd is volgens de club nu klaar om het zelf te bewijzen.

 

15 maart 2012

Vlaams-Waalse leerlingendag start jaarwerking Heikantstraat

Voor de vijfde keer al ontving de Heikantstraat leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut uit Hamme en van het Institute Saint-Joseph uit Saint-Hubert. Beide scholen zetten jaarlijks een uitwisseling op, ondermeer om de taalvaardigheid te vergroten. De leerlingen bezoeken dan telkens ook inwoners uit de Overmeerse Heikantstraat, waar een leraar uit de school woont, om zich te informeren over de buurtwerking daar. Buurtwerking blijkt populairder dan in Wallonië, waar de dorpskernen dikwijls kleiner zijn, wat de spontane sociale cohesie zou bevorderen.

Voor de Heikantstraat is deze activiteit ook de start van de eigen jaarwerking. Het volledige jaarprogramma wordt binnenkort bekendgemaakt. Vast staat wel al dat de Heikantstraat meedoet aan de Europese Dag van de Buren (eind mei). De comitéleden hopen dat andere wijken hun voorbeeld volgt, en zijn bereid om dit initiatief in andere wijken uit te leggen.

 

14 maart 2012

Bredekop Wind zoekt maximum 5000 aandeelhouders

BredeKop Wind gaf de voorbije weken infoavonden in Zele en Overmere over de bouw van de drie windturbines die deze Berlaarse coöperatieve samen samen met Wase Wind en Fortech gaat bouwen. Men gaf uitleg over de planning van de bouw en over de mogelijkheid tot medefinanciering door het kopen van aandelen. Meer.

 

11 maart 2012

Gemeenteraadsverkiezingen: Vragen aan de lezers over deze legislatuur

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 stuurde deze site al vragenlijsten naar de partijen, de gemeenteraadsleden en de leden van het college van burgemeester en schepenen. Zie de vragen en antwoorden (reacties van lezers zijn nog altijd welkom).

Dit keer volgt een eerste reeks vragen naar de lezers, naar de kiezers om jullie oordeel over de bijna voorbije zes jaar te kennen:

- Vind je dat de partijen in de meerderheid hebben gebracht wat ze hebben beloofd? Eventueel of ze meer deden dan verwacht? Of minder?

- Welke beslissingen of initiatieven vind je het meest geslaagd? Welke het minst? (Uiteraard met in het achterhoofd: de invloed die de beslissing had op de toekomst van de mensen die in deze gemeente wonen)

- Kreeg je van het gemeentebestuur voldoende informatie over hun beslissingen?

- Hoe beoordeel je de wijze waarop de oppositie heeft gewerkt, heeft geïnformeerd?

- Geef de namen van in totaal vijf politici die het volgens jou het beste hebben gewerkt, met wat uitleg over je keuze. Ze mogen zowel uit de meerderheid, de oppositie of zelfs niet gekozen zijn maar op een andere wijze een politieke bijdrage hebben geleverd.

Hou je antwoord kort (max. 30 regels per vraag). Antwoorden kan via het gebruikelijke mailadres.

Alvast bedankt.

 

10-11 maart 2012

Sport

bullet

Wielrennen
bullet

Omloop van het Waasland: winnaar Preben Van Hecke uit Berlare. Preben ontsnapte op het laatste uit een kopgroep van negen.
 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: AZ 77 - Blauwe Vlam:                                                     1-1
Schitterend gelijkspel dat AZ 77 de hoop op de titel ontnam, en vooral: een nieuwe start voor BV?

bullet

4de nationale A: SK Berlare - Wingene:                                                       4-0
SK staat nu als 8ste zes punten voor op de achtervolgers.

bullet

4de prov. E:  Beervelde B - SKV Overmere:                                                2-3
 Blijkbaar moeilijk derby tegen een veel lager geklasseerde ploeg.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de zestiende wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere - Ekdadspor Zele:                     16-3
Met de 5-0 die halfweg op het bord stond, was La Doce nog niet tevreden. Volgende week vrij.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand:                                                                vrij

bullet

1ste prov. heren: JTV Brigand B - PNV Waasland C:                               3-0
 

bullet

2de prov. B heren:   Kangoeroes Aalst - JTV Brigand C  :                       0-3  FF

bullet

2de prov. B dames:   JTV Brigand - Mezo Zottegem B:                           3-0     
 

bullet

Handbal
bullet

Handbalclub Groot-Berlare:                                                                            vrij

 

6 maart 2012

Film over Mwembe, de missiepost van pater De Visscher

In zijn jongste brief (zie 27 februari) heeft de pater het over de film die Bert Sacré er maakte tijdens zijn bezoek in januari. Die film van bijna 40 minuten is nu te zien op YouTube.

 

5 maart 2012

Gemeentelijke werken: Nieuwstraat

In aanvulling op het bericht van 3 maart: de gemeente bevestigde dat de Nieuwstraat, door rioleringswerken die nodig zijn voor de Schuttersweg, vanaf 15 maart twee weken niet meer voor het verkeer toegankelijk is. Er zijn omleidingswegen voorzien via de Gaver-Turfputstraat (naar de Donk) en Turfputstraat-Hoogstraat (vanaf de Donk). Fietsers en voetgangers zullen wel nog doorkunnen.

 

5 maart 2012

Nieuw politiehoofd tegen eind 2012

Vanavond werden tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de politieraad de verslagen gegeven van de werking in de verschillende politiediensten tijdens 2011. Op de agenda stond ook de beslissing om de vacantverklaring van de functie van korpschef te publiceren, en de wijziging van de selectiecommissie. Dat laatste was nodig omdat Catherine De Bolle, onlangs begonnen als nationaal politiehoofd, te vervangen. Maar het is nu zeker dat men een opvolger zoekt voor Christian De Rocker, die sinds 2002 de toen pas opgerichte zone Berlare-Zele leidt. Hij had toen al 22 jaar ervaring als politieofficier bij de gemeentepolitie van Lokeren. De Rocker (bijna 60) gaat op pensioen. Normaal verlaat hij de zone op 31 december. Zijn opvolg(st)er zou op 1 november moeten aantreden. Die zal buiten het huidige korps moeten worden gevonden want binnen is er niemand die aan de voorwaarden voldoet. Mochten er bij de publicatie geen kandidaten opdagen, dan gebeurt dit bijna zeker indien in december een tweede mogelijkheid wordt uitgeschreven. Op dat moment studeren immers een veertigtal Nederlandstalige directiebrevethouders af. Mocht die tweede publicatie nodig zijn, dan blijft De Rocker wellicht enkele maanden langer aan.

De politie-jaarverslagen zijn binnenkort te lezen op hun site. Enkele opmerkelijke zaken. Over het druggebruik stelt men vast dat het weedgebruik blijft stijgen, en dat de kwaliteit van dat weed steeds hoger wordt, lees voor meer beschadiging zorgt. Het gebruik van zogenaamde uitgaansdrugs zou gelijk blijven, terwijl heroïnegebruik zou dalen. De drugsproblematiek blijft alleszins een blijvende aandacht vragen, ook al omdat steeds jongere kinderen er toe worden aangezet. In Berlare steeg het aantal inbraken in woningen. Dat waren vooral inbraken overdag of bij valavond. De daders zouden vooral rondtrekkende benden zijn. Het aantal ongelukken op de N467 (brug-Klappel) is met 9 laag, maar het betreft vooral zware ongelukken, zodat de politie uitkijkt naar de vooropgestelde heraanleg van de E. Hertecantlaan. In vergelijking met Zele zijn er hier weinig ongelukken met fietsers, en daarvan zijn er dan nog velen tussen fietsers, onder meer op de Scheldedijk. Ook in vergelijking met Zele zijn er hier weinig echte overlastproblemen. Algemeen stijgt wel het 'succes' van de zogenaamde gemeentelijke administratieve sancties of GAS.

 

5 maart 2012

Muziek van Steven Prengels tijdens wereldpremière van Alain Platels C(H)ŒURS

Volgende week gaat in het Teatro Real in Madrid het stuk C(H)ŒURS in première. Alain Platel maakte het op vraag van Gerard Mortier. En er is ook een inbreng van hier: Overmerenaar Steven Prengels mocht er stukken muziek bij schrijven. Steven, momenteel in Madrid, beantwoordde enkele vragen. Meer.

 

4 maart 2012

Puite(n)rijders vieren 40ste verjaardag

Leden van Wielerclub De Puiterijders vierden vandaag hun 40ste verjaardag. Wat begon met het voorstel van Albrecht (den Brecht) Arbijn op de dag (en in de toestand) van zijn afzwaaien in het leger, is intussen uitgegroeid tot een sportclub van meer dan 140 leden, heren en dames, die wekelijks in verschillende categorieën vele kilometers afleggen. En dat intussen heel wat is veranderd toonden de tentoonstelling van foto's en affiches en het overzicht van de verschillende truien die de leden de voorbije jaren droegen. In een goed gevulde Stroming werden de leden vergast op veel eten en drinken, goede muziek en enkele toespraken. Zij ontvingen ook hun nieuwe uitrusting, mogelijk gemaakt met de steun van drie sponsors. Ere-voorzitter Hugo Vercruyssen (met den Brecht en Ivan Scheire - de Ferre - gevierd als medestichter) gaf een voor zijn doen kort overzicht van de veertig jaar, met toch nog heel wat anekdotes. Zo werd de startactiviteit op 20 mei 1972 een fietstocht naar Vlassenbroek, met toen nog weinig koersfietsen, 'want wie had dat toen al'. Het was ook de start van de Daalkermis. Schepen Wim Arbijn, die burgemeester Katja Gabriëls verving, want opgeroepen voor het federale begrotingsconclaaf, herinnerde er aan dat juist 150 jaar geleden de eerste fiets werd uitgevonden, die met het heel grote voorwiel en nog zonder ketting. Hij dankte namens het gemeentebestuur de vele bestuursleden die de voorbije 40 jaar de club lieten uitgroeien, want er zijn niet alleen de wekelijkse tochten, maar ook de andere activiteiten, ook in het buitenland. Hij wenste vooral dat men de ambiance in de club kon houden "want de vriendschap, collegialiteit en het samenzijn zijn minstens even belangrijk als het fietsen". Voorzitter Guy De Kegel zei dat men dit keer was afgestapt van de traditie om bij een lustrum een buitenlandse reis te organiseren. "Daar kan dan steeds maar een klein deel van de leden aan deelnemen. Vandaag is er eten en drinken voor iedereen. En meer dan 90% van de leden is er." En er waren er die voor morgen al een vakantiedag hadden aangevraagd...

 

4 maart 2012

Gemeente behoudt voorwaarden voor Waterfeesten

Met wat vertraging, enkele punten uit de gemeenteraadszitting van 29 februari.

Waterfeesten: VVV Donkmeer krijgt zoals vorig jaar een budget van €65.000 om de Waterfeesten te organiseren. De toegangsprijzen veranderen ook niet, en zoals de vorige jaren kan de bevolking van deze gemeente vooraf kaarten aan verminderde prijs aankopen. CD&V drong aan op gratis toegang voor gemeentebewoners. Namens de meerderheid argumenteerde schepen René Kets (Open Vld) dat dit voor te veel praktische problemen zou zorgen aan de toeganghekkens, maar ook dat de gemeente al verschillende andere activiteiten gratis aanbiedt. Vanaf 22u. kan men wel gratis binnen, voor het vuurwerk.
 

Brandstofhandel Hogeweg: het definitief voorstel voor een ruimtelijk uitvoeringsplan voor de omgeving van de brandstofhandel aan de Hogeweg werd unaniem goedgekeurd. De oppositie legde zich neer bij de uitleg van het schepencollege dat men het bestaande bedrijf mogelijkheden wil bieden en aan eventuele opvolgers voldoende voorwaarden kan opleggen om geen extra hinder te veroorzaken.
 

Besparingen De Lijn: Schepen Wim Arbijn (sp.a) en burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) deelden de bezorgdheid van Jan De Palmenaer (CD&V) over de voorstellen om bussen door Uitbergen te beperken tot de bussen om leerlingen naar en van Aalst te brengen. Tijdens een overlegvergadering met De Lijn was geopperd om de vroegere lijn Lokeren-Aalst over Uitbergen terug in te voeren. Men hoopt daar de komende week meer info over te krijgen.
 

Verkoop oud rusthuis: Patrick Van Malderen (CD&V) vroeg of het opmeten van het terrein van het vroegere rusthuis aan de Gaver de aanzet was om dat terrein te verkopen. OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) zei dat het OCMW geen degelijk omgevingsplan van de site had. De burgemeester gaf toe dat voor dat terrein alle opties nog open zijn. Het OCMW wou er zelf serviceflats bouwen, maar omdat de offertes te hoog waren, besliste men naar andere financieringsmogelijkheden voor de bouw te overwegen.
 

Stemcomputers: voor de gemeenteraadsverkiezingen kan de gemeente de nieuwe computers gebruiken die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt. Het stemmen zal iets anders gebeuren dan vorige keren omdat men nu een afdruk krijgt van de stem, die dan samen met de stemkaart moet worden afgegeven.

 

Nog vergeten: de raad voegde in geheime zitting drie brandweerlui toe aan het brandweerkorps. Daarbij ook Indra De Nil, die intussen haar opleiding doorliep en ook de stage bij het Berlaarse korps naar ieders voldoening vervulde.

 

3-4 maart 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: Camu - Blauwe Vlam:                                                BV gaf forfait

bullet

4de nationale A: Meldert - SK Berlare:                                                           1-3
Schitterende overwinning bij de leider, zeker omdat bij SK enkele basisspelers ontbraken.

bullet

4de prov. E:  Zaffelare - SKV Overmere:                                                        4-2
Zaffelare heeft nu de weg vrij naar de titel. SKVO blijft wel tweede
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de vijftiende wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  Vedette Kalken - La Doce Overmere:                         2-2 (van woensdag)
De clash tegen de Kalkense youngsters was traditiegetrouw op het scherp van de snee. Een logisch resultaat na een zwaar bevochten wedstrijd.

 

bullet

Volley
bullet

Provinciale beker heren: VBC Lochristi-Wachtebeke A -JTV Brigand B:  3-0.
JTV uitgeschakeld door een ploeg uit tweede provinciale. 

bullet

Handbal
bullet

Handbalclub Groot-Berlare:                                                                             vrij

 

 

3 maart 2012

Overzicht gemeentelijke werken

In verschillende kranten is deze week gemeld dat de werken aan de nieuwe brandweerkazerne zijn gestart. Er zijn nog andere werken bezig. Zo begint men stilaan de vorm te zien van de nieuwe werkplaats en magazijn van de technische dienst naast het containerpark. Dat gebouw zou eind mei wind- en waterdicht moeten staan en afgewerkt in augustus.

Volgende week starten werken aan het voetpad aan de Wipakkerstraat.

Aan de Schuttersweg begint men kortelings aan de kantstroken. (aanvulling 4/3:) Eind maart volgt de aansluiting van de riolering naar het stelsel in het Kerkveld. Daarvoor zal het verkeer wellicht twee weken niet meer via de Nieuwstraat kunnen. Daarna moet nog een en ander worden afgewerkt. Eind april-begin mei zou alles moeten klaar zijn.

En aan het Kasteelpark staat al een deel van de omheining langs de Frankrijkstraat. Eind april zou de vernieuwing rond het hele domein moeten klaar zijn.

 

3 maart 2012

Het kindermeisje voor Willeke Van Ammelrooy

In een interview in Het Laatste Nieuws heeft Willeke Van Ammelrooy het ook over 'Mira', de film die in 1981 gedeeltelijk in Berlare en met heel wat figuranten van hier werd gedraaid (zie hier, onder 'reportages'. Ze vertelt er hoe ze zelf een kindermeisje voor haar dochter moest zoeken, en dat ze er nog contact mee heeft. Wil dat kindermeisje daar over vertellen?

 

3 maart 2012

Open Vld vraagt mening over 'zorgverlening in de gemeente'

Gisteren en vandaag deelden leden van Open Vld flyers uit, naar aanleiding van hun derde nationale gemeentelijke actiedag. Thema was dit keer 'Blauwe gemeente, zorgzame gemeente', met aandacht voor de diensten naar ouderen en naar kinderen toe, waarbij ook de mensen in de bloemen werden gezet die zich in deze diensten inzetten. De flyers werden dan ook verdeeld aan de lokalen voor buitenschoolse opvang en aan de rusthuizen. Men maakte er tegelijk gebruik van om voor te stellen wat hier de voorbije jaren is gebeurd. Zo heeft men het over de vernieuwde kinderopvangplaatsen en gerenoveerde serviceflats, de uitbouw van het woonzorgcentrum, de PWA-gezelschapsdienst, de huisbezoeken aan tachtigplussers. De flyers roepen op om de partij suggesties te doen om de diensten verder te verbeteren. Die kan men indienen bij Kris Malfliet (Heide 12A), Carine Meyers of bij Katja Gabriëls.

 

1 maart 2012

Een complimentje ...

voor iedereen die zijn taak naar behoren uitvoert, voor iedereen met het hart op de juiste plaats, voor iedereen die regelmatig deze site leest.

Naar aanleiding van de Wereldcomplimentendag.

 

februari 2012

 

29 februari 2012

Jeugdraad deelt 'drugs' uit

Toen de gemeenteraadsleden vanavond de raadszaal binnengingen, kregen ze van enkele leden van de jeugdraad enkele snoepjes. Op de verpakking stond een van de dromen die de raad de politici wil meegeven in de aanloop naar de verkiezingen: een waardig drugbeleid dat jonge mensen leert om te gaan met deze dreiging. "We plannen nog enkele acties bij gemeenteraadszittingen, een fietstocht en begin oktober nog een debat", zei ondervoorzitter Ruben Van der Haegen, die de taak overnam van voorzitter Willem Van Steendam, die zal opkomen voor CD&V.

 

28 februari 2012

Gemeenteraadsagenda

De gemeenteraad vergadert morgen (20.30u.) met op de agenda onder meer de goedkeuring van de overeenkomst voor de organisatie van de Waterfeesten, het definitief vastleggen van RUP Hogeweg (brandstoffenhandel), een verkavelingsreglement, de kennisname van het herroepen van visa van de OCMW-ontvanger en het aanvaarden van de gebruiksvoorwaarden van de stemcomputers. Agenda

 

28 februari 2012

Heem- en Oudheidkundige Kring Overmere: 30 jaar

HOK Overmere geeft deze week het eerste nummer uit van de dertigste jaargang van hun tijdschrift. Het tijdschrift bestaat even lang als de vereniging zelf. "En we voelen ons nog springlevend", zegt voorzitter Danny De Block, die er zoals de meeste van het bestuur al van bij het begin bij is. "Ons aantal leden blijft constant, onze financiële toestand is gezond." Hij voegt er wel aan toe dat het bestuur langzamerhand aan verjonging toe is. Het tijdschrift is dit keer vooral gewijd aan een andere jarige vereniging: Markant, of de opvolger van de de CMBV, die vorig jaar 50 jaar. Marcel Pieters heeft het over mijmeringen als eenzame fietser, waarbij hij het ook over andere vermaarde Overmeerse fietsers heeft. Info.

 

28 februari 2012 (met aanvulling op 4 maart)

Berlaarse jeugd droomt ... van meer inbreng tijdens en na de verkiezingen

Zoals bij de verkiezingen van 2006 zet de Jeugdraad de eigen voorstellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in een brochure. De vorige keer vonden ze verschillende voorstellen terug in de partijprogramma's. Ook nu hopen ze dat het boekje met hun dromen de aanzet kan zijn tot een dialoog die kan leiden tot een kwalitatief lokaal jeugdbeleid. Dat beleid moet volgens de raad meer inspraak geven aan de jeugd, onder meer met een kindergemeenteraad, beter gebruik van sociale media en de jeugdraad meer betrekken door hen meer adviezen te vragen. Enkele van de dromen: meer culturele activiteiten voor de jeugd, professionele ondersteuning voor het jeugdontmoetingscentrum, inspraak voor het beleid rond het Donkmeer, dat nu volgens hen te veel op het toerisme is afgestemd, een preventiever drugbeleid met meer samenwerking met de preventieambtenaar en een drugpreventieraad die ook 's avonds vergadert. Wat fuiven betreft, vindt men dat organisatoren meer aanmoedigingen en aangepaste infrastructuur moeten krijgen. De jeugd vraagt ook meer aandacht voor de mobiliteitsproblemen van de jeugd, zowel in de dorpskernen, naar en rond school, tussen de deelgemeenten als naar de grote centra buiten de gemeente, vooral dan vanuit Uitbergen.

 

28 februari 2012

Overmeers café in Slovaakse pers

Praatcafé De Lantaarn uit Overmere haalde dit weekeinde de Novy Cas Nedela, de zondagseditie van de populairste Slovaakse tabloidkrant. De krant berichtte over de eerste Belgische supportersclub voor een Slovaakse profrenner, Liquigasrenner Peter Sagan. Bij het artikel, dat over bijna twee pagina's is gespreid, staan een foto van de renner en ook van uitbater Wim Campe achter zijn toog, Extra reclame voor  de vijfde verjaardag van het café, die binnenkort wordt gevierd. Men droomt er al van dan ook te kunnen vieren dat 'hun' renner Milaan-San Remo wint...

Aanvulling (29/2): De renner werd eigenlijk gekozen omdat hij de klanten bij de pronostieken over wedstrijduitslagen dikwijls meer punten opbracht dan renners waarvoor men meer punten moest inzetten. "En dat bezorgde hem veel sympathie. Bovendien is hij, hoewel nog jong (22 dit jaar), een allround-renner die het hele jaar door koerst, en dikwijls in België is", zegt Wim. Leden van de club zullen de wedstrijden van hun renner in België zoveel mogelijk ter plaatse volgen, maar ook andere activiteiten worden gepland en er is ook al aan merchandising gedacht.

 

27 februari 2012

Nieuws uit Congo

Een samenvatting van de jongste brief van pater De Visscher, vanuit Mwembe. Meer.

 

26 februari 2012

Verkeersveilige dag

Morgen organiseren de verschillende politiediensten in deze provincie al voor de 16de keer een Verkeersveilige Dag, ter nagedachtenis aan de zware kettingbotsing in Nazareth. Daarbij waren 10 doden en 56 zwaargewonden te betreuren. Er zullen morgen massaal snelheidscontroles gebeuren. "Vooral bedoeld als preventieve ontrading", benadrukt men bij de provincie.

 

25-26 februari 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam:  volgende wedstrijd: 3 maart

bullet

4de nationale A: SK Berlare - FC Izegem:                                                  2-2
Een punt tegen de tweede in de stand kan SK toch nog een plaats kosten, als Maldegem wint.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Gentbrugge:                                                2-1
SKVO doet wat moet, maar dat doen ook de andere ploegen aan de top.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de veertiende wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere - Pallieters Zottegem:                 2-3
Woensdag (22u.) rekent de ploeg op veel supporters voor de derby tegen Vedett Kalken in de Overmeerse sporthal

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  Marke - JTV Brigand:                                                   0-3
 JTV blijft winnen.

bullet

1ste prov. heren: JTV Brigand B - Eevoc Ertvelde-Evergem:                       2-3.
Gelukkig verloor ook leider Kuros, zodat JTV op een punt komt, maar zelf ook maar een punt voor heeft op de derde.

bullet

2de prov. B heren:   JTV Brigand C  :                                                               vrij

bullet

2de prov. B dames:   JTV Brigand - Gevoc Gent:                                           3-2
JTV blijft tweede.

bullet

Handbal
bullet

Temse - Handbalclub Groot-Berlare:                                                                17-19

 

23 februari 2012

'Mooiste plekje' heeft opnieuw een bord

In april 2009 (zie Nieuws van de dag) koos Pasar de rustweide aan het Donkmeer langs het fietspad tussen de Brielstraat en het Nieuwdonkdomein als 'mooiste plekje'. Met steun van 'Pasar Nationaal' werd dit bekroond met een bord. In 2010 en ook vorig jaar werd dat bord al eens herplaatst, nadat vandalen het vorige hadden vernield of weggegooid. In september vorig jaar was het bord opnieuw verdwenen. Maar nu staat er opnieuw een. "We hopen dat nu het nodige respect aan de dag wordt gelegd zodat dit mooiste plekje aan het Donkmeer voor iedereen herkenbaar blijft", zegt plaatselijk Pasar-woordvoerder Achiel De Smet. Meer info over het bord.

 

23 februari 2012

Een moderne barbier

In de reeks over hoe mensen van hier reageren op de economische crisis komt dit keer Delphine De Winter aan het woord. Zij opent zondag haar nieuwe Capper-ine aan het Dorp. Meer.

 

19 februari 2012

Gedenkplaten voor Neeltje Tackaert naar chirolokaal

De platen van de kasteelomheining, kant Frankrijkstraat, werden de voorbije week verwijderd, behalve de platen die herinneren aan het dodelijk ongeval van chiroleidster Neeltje Tackaert. Schepen René Kets (Open Vld) bevestigt dat de firma die de volgende dagen naar het Wegelken zal overbrengen waar ze in het chiroheem een vaste plaats zullen krijgen. Om beschadiging te voorkomen zal het afbreken niet machinaal gebeuren.

 

18-19 februari 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam:  volgende wedstrijd: 3 maart

bullet

4de nationale A: Maldegem  - SK Berlare:                                                  1-1
Waarmee SK de kloof met de achtervolgers op een tot minstens drie punten houdt.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Avr. Gent:                                                     6-0
 Hoeft geen verdere uitleg.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de veertiende wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  Sleu United Woubrechtegem - La Doce Overmere: 7-5
"Het verschil werd gemaakt door de scheidsrechter die zelf  het wegduwen van La Doce's Bjorn Claus tegen een brandblusser onbestraft liet en een penalty niet floot. Jammer!", aldus de verslaggever.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand - Nivelles:                                               3-0
JTV klopt de tweede in de stand met droge 3-0!!!

bullet

1ste prov. heren: Kangoeroes Aalst - JTV Brigand B:                                   2-3
Met deze overwinning zet JTV, zelf tweede, de derde wat meer achteruit.

bullet

2de prov. B heren:   JTV Brigand C - WD Wetteren A :                                 3-1
Overwinning tegen de directe achtervolger.

bullet

2de prov. B dames: Arthus Real Wetteren C - JTV Brigand:                        0-3.
Deze ruime overwinning tegen de hekkensluiter houdt JTV stevig op de tweede plaats.

bullet

Handbal
bullet

Handbalclub Groot-Berlare vrij

 

17 februari 2012

Greg Van Avermaet sportfiguur van het jaar

Tijdens het Sportgala van de kampioenen van 2011 werd als hoogtepunt bekendgemaakt dat wielrenner Greg Van Avermaet als Sportfiguur van het jaar werd gekozen. Vermits Greg momenteel in de Algarve fietst, werd de prijs, een gepaintbrushte foto, hem al eerder overhandigd. Dat werd met video opgenomen en vanavond getoond. Er was toen ook een kort interview met hem. Greg zegt daarin ondermeer dat hij zeker blij verrast is met deze onderscheiding, zeker omdat hij toch maar tijdelijk in Berlare is komen wonen. (Hij verhuist in juni naar een woning in de Ardennen, om zich nog beter voor te bereiden op klimkoersen, nkb) Vriendin Ellen mocht nog wel bloemen komen ontvangen, waarbij ze benadrukte hoe eenvoudig Greg steeds bleef, ook na de vele successen die hij vorig jaar toch haalde.

Voordien werden weer tientallen plaatselijke sporters gehuldigd voor het behalen van titels, als winnaar van bijzondere wedstrijden, voor bijzondere sportprestaties of voor hun - vaak onopgemerkte maar zo belangrijke - activiteiten op de achtergrond. Schepen voor Sport, Tom Temmerman (Open Vld) liet niet na om naast de sporters zelf, voor hun inspanningen om dat resultaat te behalen, ook al die mensen te danken die het mogelijk maken om de prestaties te leveren. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een overzicht te geven van de sportinfrastructuur die er de voorbije jaren is bijgekomen of is vernieuwd, en van de verschillende nieuwe sportmanifestaties. "Sportief kan bijna alles in Berlare", vatte hij samen.

Tussen de viering van de laureaten in de diverse categorieën door waren er opnieuw heel spectaculaire demonstraties van ondermeer dans, fietsgymnastiek en jongleren met tot vijf ballen. De muziek kwam van Trashbeat, een groep die muziek maakt met gerecupereerde materialen. Of hoe sport ook een aanzet tot duurzaam gebruik kan zijn.

De lijst met de kampioenen en hun prestatie(s).

 

17 februari 2012

Meer huisuitzettingen in Berlare

De vzw Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen stelde een studie voor die men vorig jaar hield over de evolutie van het aantal gezinnen dat in deze regio uit hun huis wordt gezet, en over de (preventie)maatregelen om dit tegen gaan.  De studie gebeurde op vraag van het Regionaal Welzijnsoverleg van Dendermonde (RWOD) en met medewerking van CAW Dendermonde. Het dossier geeft ook aanbevelingen, gesteund op goede voorbeelden van binnen en buiten de regio. 

Omdat het aantal niet centraal wordt bijgehouden diende men voor het onderzoek de verschillende actoren (sociale huisvestingsmaatschappijen en -verhuurkantoren, OCMWs, gemeenten, vredegerechten, deurwaarders) te bevragen. Het bleek dat vooral in deze gemeente het aantal aanvragen tot huisuitzetting sterk is gestegen: van 8 in 2009 tot 23 in 2010. Het bleek ook dat hier nochtans wordt getracht aan preventie te doen. Bij de aanbevelingen voor de hele regio staat onder meer dat de verschillende actoren meer met elkaar zouden moeten overleggen en dat meer middelen nodig zijn om gezinnen met problemen te begeleiden. Voornaamste reden voor de huisuitzettingen is het niet meer betalen van de huur na jobverlies of na scheiding, maar ook wel gebrekkig onderhoud van de woning.
De brochure met de meeste bevindingen en aanbevelingen.

 

17 februari 2012

Werken kasteelafsluiting gestart

Vandaag is rond het kasteeldomein, kant Frankrijkstraat.begonnen met het verwijderen van de betonnen platen en van de wildgroei tot twee meter voorbij die platen. Maandag start de aannemer met het plaatsen van de nieuwe omheining. Later komen kant Warande, Kerkhofdreef en Dorp nog aan de beurt. “Als het weer het toelaat, moeten de werken klaar zijn in de loop van april”, zegt schepen Kets (Open Vld), onder meer bevoegd voor het gemeentelijke patrimonium.

 

12 februari 2012

Donkmeer kent weekeinde met duizenden bezoekers

Zowel gisteren, voor de ludieke Driestedentocht, als vandaag kwamen duizenden bezoekers naar het Donkmeer, vooral om er op het ijs te wandelen of te schaatsen. De extra parkinggelegenheid, zoals bij de Waterfeesten, kwam dan ook goed van pas. Het Donkmeer kreeg bovendien heel wat belangstelling van de nationale pers.

 

12 februari 2012

N-VA zoekt vrouwen

Vandaag liep een delegatie van de plaatselijke N-VA-afdeling over het Donkijs. Ze maakte van de concentratie van volk gebruik om vooral vrouwen op te roepen om zich bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober kandidaat te stellen. "Deze Valentijnsactie is tegelijk de aftrap van onze verkiezingscampagne", zei communicatieverantwoordelijke Harry De Paepe. Naar eigen zeggen kregen ze bij hun rondgang, waarbij chocolade werd uitgedeeld 'om te tonen dat we van deze gemeente houden', heel wat positieve reacties van mensen die aanmoedigden om er bij de verkiezingen voor te gaan.

 

11 februari 2012

"Rode Kruis Berlare staat er weer"

De uitreiking van de brevetten aan de deelnemers van een helpercursus gaf het nieuwe bestuur van de plaatselijke afdeling de kans om zich voor te stellen. Midden vorig jaar had een deel van het vorige bestuur en ook verschillende leden van de hulpdienst de groep verlaten. Met een nieuwe ploeg staat de afdeling er weer, met de bedoeling de RK slogan - Paraat, altijd en overal - hier opnieuw waar te maken.

De aanzet van de vernieuwde afdeling kwam er met hulp van RK-medewerkers van de regio en de provincie (Liesbeth Maes, Johan Lamon en Tim Pauwels). Nico Van Den Meersch, die al in de provinciale hulpdienst actief was, raakte geïnteresseerd door de verhalen over het enthousiasme bij de overgebleven leden en stelde zich daarop kandidaat om het voorzitterschap op zich te nemen. "Het welkom dat ik hier ontving, maar ook het besef dat hier mensen actief zijn die de beginselen van het RK hoog in het vaandel dragen en met volharding de afdeling overeind willen houden, hielpen me om de stap van het operationele op provinciaal vlak naar het beheer op plaatselijk vlak te zetten", zei de nieuwe voorzitter. Hij bedankte de mensen van het oude bestuur en van het overgangsbestuur, en vooral ook de vrijwilligers die de doorstart hebben mogelijk gemaakt en die zich met hem verder zullen inzetten om in deze gemeente en in Schoonaarde kwaliteitsvolle hulpverlening te bieden.

De cursussen zijn alvast goed begonnen. Elf cursisten kregen vandaag een brevet, 17 startten deze week een nieuwe cursus. In het najaar is er al opnieuw een gepland en tussendoor ook themacursussen over kwetsuren tijdens de vakantie en bij het sporten. Zowel voor de hulpdienst, de cursussen als de uitleendienst is dit jaar nog de aanschaf van nieuw materiaal voorzien. Ook de ziekenwagen wordt vervangen.

Schepen Wim Arbijn (sp.a) las de speech voor van burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld), wiens zoontje juist toen ze naar de uitreiking wou vertrekken, op het Donkijs zwaar ten val was gekomen. Ze schetste het belang van de RK-afdeling voor een gemeente, en de waardering die het gemeentebestuur en ook de bevolking voor het RK heeft. "Omdat steun aan het RK goed wordt besteed." Ze noemde het dan ook terecht dat de gemeente de afdeling ondersteunt, onder meer met de huisvesting. Ze dankte alle RK-medewerkers en ook de cursisten, en riep op om nog meer mensen aan te zetten zich bij de afdeling aan te sluiten en om de cursussen te volgen.

Niet alleen de cursisten kregen een erkenning, ook een aantal medewerkers die zich intussen al meer dan 15 jaar inzetten voor de afdeling. Daarbij onder meer Agnes Brondeel, die met haar 89 bij de oudste nog actieve RK-vrijwilligers behoort. Meer info over de afdeling.

 

11 februari 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

De wedstrijden van Blauwe Vlam, SK Berlare en SKV Overmere zijn afgelast.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de dertiende wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere - Terjoden 04: 3-5
Match van de gemiste doelkansen en van de weggegeven goals.
 

bullet

Volley
bullet

Geen competitiewedstrijden voor de ploegen van JTV Brigand
 

bullet

Handbal
bullet

Handbalclub Groot-Berlare - Aalst:                             23-33

 

10 februari 2012

1ste Driestedentocht heeft zeker plaats

Vandaag werd het ijs op het hele Donkmeer, op enkele afgebakende plaatsen na, als dik genoeg bevonden. Hiermee staat het ook vast dat de 1ste Driestedentocht, tussen Berlare, Overmere en Uitbergen, morgen plaats kan vinden. Dit initiatief van VVV Donkmeer krijgt de steun van de gemeente en van rugbyclub BrigandZe. Starten kan tussen 14 en 16 uur aan een van de drie controleposten, aangegeven door een rode luchtballon. Alle info. De initiatiefnemers rekenen er op dat dit evenement naast de deelnemers ook vele recreanten zal aantrekken. Voor een laatste schaatsweekend?

 

7 februari 2012

Schelde 15 jaar geleden dichtgevroren

Gisteren meldden de media dat ijsbrekers de kanalen dienden vrij te maken. In januari was het 15 jaar geleden dat de Schelde hier dicht lag. Zo getuigt ook de foto uit onze archieven (zie op 10 januari 1997).

 

7 februari 2012

Donkmeer deels vrij voor schaatsers

Na de metingen van vandaag besliste het gemeentebestuur om de zone tussen het Museum Donkmeer en 't Brugsken open te stellen voor schaatsers: het ijs was er 8 cm dik. De technische dienst heeft de gevaarlijke zones met nadarhekkens en verkeerslint gemarkeerd. Wel wijst men er op dat wie het ijs betreedt, dat op eigen risico doet. Op de andere delen was het ijs niet dikker dan 6 cm, dus blijft daar het betredingsverbod gelden.

 

7 februari 2012

Meer PWA-uren, maar nog kandidaten gezocht

De PWA--dienst kon vorig jaar gedurende 5484 uren mensen tewerkstellen. Dat is een stijging met 539 uren in vergelijking met het jaar voordien. Vooral voor het klein tuinonderhoud was er belangstelling: 1906 uren of een verhoging met 822 uren. En ook op de nieuwe gezelschapsdienst voor senioren werd al voor 632 uren een beroep gedaan. Deze dienst kost senioren €1 per uur en helpt de vereenzaming te bestrijden. Ook al omdat dit voortaan met dienstencheques moet worden betaald, daalde het aantal uren voor poetsdienst en thuishulp, maar ze bleven toch nog goed voor 2547 uren.

Gemiddeld bieden de PWA-taken elke maand 14 mensen, met een lichte meerderheid aan vrouwen, die al langer volledig werkloos zijn (-45-jarigen: minimaal twee jaar, +45-jarigen: zes maand) de kans om nog maximaal 45 uur per maand en tot €185 boven hun uitkering te verdienen. Schepen Gunther Cooreman roept nog werklozen die aan deze voorwaarden voldoen op om zich kandidaat te stellen. Voor info: An Vanhove , 09 3375040 PWA-dienst.

 

6 februari 2012

IJs nog niet dik genoeg

Ook vanmorgen gaven de metingen door de gemeente maar op twee van de vijf plaatsen een voldoende dikte aan om eventueel schaatsen toe te laten. Daarom blijft het verbod aan. Tegen woensdag of ten laatste dit weekeinde hoopt men toch al hier en daar om de nodige 10cm te halen. Dat is blijkbaar de norm die men aanhoudt om groepen op het ijs toe te laten. De gemeente zet nu regelmatig het resultaat van de metingen op hun site.

 

5 februari 2012

Vragen aan burgemeester en schepenen

Deze site stuurde enkele weken terug enkele vragen aan de burgemeester en de schepenen. Over hun verwachtingen voor de vorige verkiezingen en over hun mandaat, over hun verwezenlijkingen en over de verwachtingen na oktober dit jaar.
Open Vld antwoordde als partij, dus niet als individu. (Aanvulling:) De sp.a-schepen antwoordde intussen ook. De antwoorden staan hier. Dit initiatief kadert in een poging om de kiezer goed te informeren en dus voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Zie ook hier. Reacties van lezers (ook op de antwoorden op vorige vragenlijsten) zijn welkom.

 

5 februari 2012

Donkmeer ook mooi zonder te schaatsen

Het Donkmeer kreeg de voorbije dagen weer heel wat belangstelling. Mag er worden geschaatst of niet? Voorlopig blijkt het ijs toch niet dik genoeg, zeker niet om er een massa volk op toe te laten. De gemeente blijft benadrukkend at wie het toch doet, dat op eigen risico gebeurt. Want er zijn die het toch niet kunnen laten. "Maar zonder te schaatsen is het de moeite om eens naar het Donkmeer te komen en er te wandelen. Wie mooie foto's wil nemen, kan nergens beter terecht"; zegt burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld).

Aanvulling: deze morgen mat de gemeente nog steeds maar 6cm als grootste ijsdikte. Dat is nog steeds te weinig om schaatsen toe te laten.

 

5 februari 2012

sp.a wil terug in de bestuursmeerderheid

De laatste politieke nieuwjaarsreceptie - enkel van VB werd niets gehoord - is traditioneel van de sp.a. Het enige gemeenteraadslid en schepen, Wim Arbijn, schetste er de realisaties die hij met de Open Vld-partner had verwezenlijkt en drukte de hoop uit dat zijn partij dank zij de kiezer ook de volgende legislatuur terug in de bestuursmeerderheid kan zitten. Het bestuur zal de komende maanden bij de voorbereiding van het programma en de lijst nog veel met leden praten. "Want jullie zijn onze vinger aan de pols." Hij verzekerde dat sp.a 'een representatieve lijst en een keigoed programma' zal voorleggen. Volksvertegenwoordiger en fractieleider in het Vlaams Parlement, Bart Van Malderen, uit Dendermonde maar met Berlaarse roots, zei duidelijk gemerkt te hebben dat er in Berlare veel is veranderd de voorbije jaren. "sp.a heeft daar zeker een rol in gespeeld. Wij zijn een partij die geen ruzie stoken, die wel op tafel kloppen en hard discussiëren, maar om tot goede oplossingen te komen." Meer.

 

5 februari 2012

Nieuwe kasteelomheining: vanaf volgende week

Tijdens de sp.a-nieuwjaarsreceptie kon schepen Wim Arbijn aankondigen dat vanaf volgende week de vernieuwing van de kasteelomheining begint. Men start aan de kant van de Frankrijkstraat.

 

4-5 februari 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

alle wedstrijden zijn afgelast.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de twaalfde wedstrijd in de competitie en de stand.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere - De Buurders Herzele: 8-5
Overwinning waar toch voor moest worden geknokt . Pluim van de avond ging naar Frederik De Keukeleire die als stand-in arbiter de match van zijn eigen team in zeer goeie banen leidde!

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: Hemelveerdegem - JTV Brigand:                 2-3                          
JTV blijft winnen, al moest het nu toch twee sets toestaan aan de derde laatste.

bullet

1ste prov. heren:  JTV Brigand B - Leeuwerik Lede:                      3-0
JTV blijft leider, met een punt voor op Kuros, maar met een wedstrijd meer gespeeld.

bullet

2de prov. B heren:  JTV Brigand C vrij:                                

bullet

2de prov. B dames: JTV Brigand - Argos Waarschoot:                 3-1     
De dames blijven zo tweede, met een wedstrijd meer gespeeld dan de leider.
 

bullet

Handbal
bullet

Don Bosco Gent - Handbalclub Groot-Berlare:                             40-18                       
 
 

3 februari 2012

Nog niet schaatsen op het Donkmeer

Het gemeentebestuur van Berlare meet sinds vrijdagmorgen twee maal per dag de dikte van het ijs op het Donkmeer. Omdat het vandaag op het dikste punt maar 4cm dik was, laat men nog niet toe dat schaatsers of wandelaars het ijs betreden. De gemeten dikte wordt duidelijk geafficheerd om iedereen op de hoogte te houden. Men wijst er ook op dat de dikte nooit overal even dik kan zijn, omwille van de grootte van het meer, de waterstromen en mogelijke schaduw.

Maar blijkbaar zijn er mensen die de berichten over de ijsdikte niet hebben gelezen. De nationale pers meldde in de vooravond dat een schaatser door het ijs is gezakt. Gelukkig kon hij nog tijdig uit het koude water worden gehaald. Hij werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht, maar zou daar intussen al vertrokken zijn.

 

2 februari 2012

N-VA wil op de politieke kaart

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de N-VA, dat dit jaar alleen opkomt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en niet meer in kartel met CD&V, werd vooral met enthousiasme verklaard dat men met een goed resultaat op de politieke kaart wil komen. Zelfs al beseft men dat het een strijd van een tegen allen wordt. Over kandidaten en programma werd nog niets gezegd. "Om er de spanning in te houden", klinkt het. Meer.

 

1 februari 2012

Kamiel Philips overleden

Eergisteren overleed Kamiel Philips in het az Sint-Nikolaas. Hij was tussen 1974 en 1982 onderpastoor in Berlare, waarnaa hij onderpastoor werd in de Aalsterse Sint-Martinuskerk, en pastoor in Denderbelle, Wieze en Burcht (tot 2008). Hij zou in april 66 zijn geworden. De begrafenisplechtigheid vindt plaats nu zaterdag (11.15uur) in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde.

 

januari 2012

 

31 januari 2012

Vier windmolens werken

De vier windmolens die Electrawinds in Overmere heeft geplaatst leveren sinds vandaag allemaal elektriciteit aan het elektriciteitsnet. Dat is wat later dan gepland omdat de werken door het stormweer in de eindejaarsperiode dienden stilgelegd. De molens werken nu in een testfase, waarin de turbines nog kunnen worden bijgesteld. Tegelijk wordt de werf rond de molens opgekuist en verkleind, en de terreinen waarop de tijdelijke wegen werden aangelegd terug in de oorspronkelijke staat hersteld. Electrawinds plant nog een officiële opening van het park.

Ter herinnering: de turbines zorgen voor een geschatte jaaropbrengst van 21.400.000 kWh groene stroom. Dit komt overeen met het elektrisch jaarverbruik van 6.100 gezinnen. De 4 turbines hebben een masthoogte van 108.4 m en een rotordiameter van 82 m. Het totale investeringsbedrag van het windpark komt op €16 miljoen. Via de coöperatieve vennootschap Groenkracht kunnen aandelen van €125 worden gekocht. Dat deden 66 gezinnen al voor in totaal €234.625.

Dit jaar starten ook het plaatselijke BredekopWind en Wase Wind met de bouw van hun eerste turbines. Ook zij bieden aandelen van hun coöperatieve aan. De vergunningen voor de turbines in wat Windpark Scheldeland is genoemd, werden samen aangevraagd, maar verder werken Electrawinds en BredeKopwind/Wase Wind als aparte bedrijven. Ze moeten dan ook elk voor de financiering van hun projecten instaan. Zie ook hier.

 

29 januari 2012

Open Vld stelt meeste kandidaten al voor tijdens nieuwjaarsreceptie

In een goed gevulde grote zaal van Stroming was Katja Gabriëls, burgemeester en lijsttrekker bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, gastspreker. Zij benadrukte hoe zij met de hele ploeg, met een 'loyale partner' (sp.a, nkb) en met de administratie de gekregen kansen heeft gebruikt om een nieuwe en nuttige wind door de gemeente te blazen, met zowel wat infrastructuur als wat dienstverlening betreft zelfs meer verwezenlijkingen dan beloofd, een belastingvermindering, en toch nog geld in de kas."Laat u niets wijsmaken', voegde ze er over dat laatste aan toe. Ze vroeg dan ook om na oktober een doorstart te mogen maken. Met voorzitter Luc Vande Meirssche (die zelf de Berlaarse Open Vld-kandidaat voor de provincieraadsverkiezingen wordt) stelde ze al 21 (van de 23) kandidaten voor, waaronder enkele nieuwelingen. Karel De Gucht, die momenteel als Europees commissaris op het Wereldforum in Davos is, beloofde in een videoboodschap er zelf ook alles aan te zullen doen om de kiezer te overtuigen om zijn partij verder te laten besturen. Meer.

 

29 januari 2012

Vragen aan de burgemeester en de schepenen

Deze site begon al in april vorig jaar met het bevragen van de politici. Om de kiezer beter voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober dit jaar. Onlangs werd een derde reeks vragen gestuurd, ditmaal naar de burgemeester en de schepenen. De antwoorden worden deze week verwacht. Meer.

 

28-29 januari 2012

Sport

bullet

Atletiek
bullet

Veldloop Grote Prijs Julien Van De Velde. Meer dan 350 atleten streden voor de eer in 20 wedstrijden voor verschillende leeftijdsklassen (van benjamins geboren in 2005 (afstand 1000m) tot senioren (9800m) en masters.  Bij de herenhoofdwedstrijd (9800m) won Onesphore Nkunzimana (tijd over 9,8km: 31'06) voor Boris Ogourtsou (31'17) en Tom Vanslambrouck (32'32). De dames-senioren, masters en juniors liepen samen de 5000m. Daar haalde master Sylvie Mulle (7'53) het, voor juniore Evelin Van Havere (17'56) en seniore Arkada Hajar (18'54). Nog uitslagen van plaatselijke atleten: Evelin's zus Laura werd 7de en Saartje Van Bockstal 10de in de hoofdwedstrijd, Louise Peeters 11de bij de cadetten. (Nog plaatselijke deelnemers?)  Alle uitslagen komen op de site van VS.

 

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: Belskes - Blauwe Vlam:                                                 4-3
Sterke prestatie tegen het sterke Belskes. "En dan zat de wedstrijdleiding nog tegen ons", meldt de verslaggever.

bullet

4de nationale A: Poperinge - SK Berlare:                                                   0-1
SK maakt zo de kloof met de 'staart' wat groter.

bullet

4de prov. E: VS Destelbergen - SKV Overmere:                                       0-1
SKVO blijft zo in het spoor van de leiders.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de zevende wedstrijd in de bekercompetitie en de stand.
Volgende week start de terugronde van de gewone competitie. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Furia Lebbeke - La Doce Overmere: 6-4 (woe 25/01)
 Een match die eigenlijk op een puntendeling had moeten eindigen, kantelde net niet in ons voordeel. Doelman Renaat Goeman hield ons met enkele klassereflexen lang in de wedstrijd !

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:  JTV Brigand - Walhain A:                                         3-0
JTV deed wat moest tegen het lager geplaatste Walhain, maar ook de directe concurrenten wonnen.

bullet

1ste prov. heren: Vc Hebo BORSBEKE-HERZELE - JTV Brigand B:      0-3
JTV heeft, met een wedstrijd minder gespeeld, een punt minder dan leider Sigisvok, dat eveneens verloor van Kangoeroes Aalst (derde, twee punten minder maar eveneens een wedstrijd meer gespeeld dan JTV)

bullet

2de prov. B heren:  JTV Brigand C - Evo Ename B:                                   3-1
Ook deze ploeg deed wat moest.

bullet

2de prov. B dames: Griffoenen Steenhuize - JTV Brigand:                        3-1
Spijtige nederlaag tegen een veel lager geplaatste ploeg.
 

bullet

Handbal
bullet

Handbalclub Groot-Berlare - Evergem:                                                         38-17
Ruime, tweede, overwinning.

 

26 januari 2012

Tv-interview met Paul Cammermans - veertig jaar geleden

Een lezer vond bij Cobra een tv-interview met Paul Cammermans, de toneelspeler en regisseur uit Berlare die naam maakte eerst in Brussel, dan in Nederland. Hij was de eerste die van de gemeente een cultuurprijs kreeg. Zie ook hier bij 'Interviews' uit 1988.

 

26 januari 2012

Korte gemeenteraad

Het was een korte gemeenteraad gisterenavond. En dat niet alleen omdat, zoals de traditie dat wil, de eerste bijeenkomst van het jaar met een drink wordt afgesloten. Op de agenda stonden maar 14 punten waarvan nog een werd verdaagd. Meeste uitleg kwam er over het bestek voor de beheerswerken in het kasteelpark. Patrick Van Malderen (CD&V) wou weten of de raming van €30.600 niet te laag was. Schepen René Kets (Open Vld) antwoordde dat men wellicht zal overhebben omdat voor delen van het werk mensen uit beschutte werkplaatsen kunnen worden ingeschakeld, en omdat ook vrijwilligers uit Berlare zich aanboden om het hout te helpen verwijderen. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) zei nog dat het schepencollege bij hoogdringendheid een rioleringsbuis achter de sporthal in Berlare had laten herstellen, maar dat deze week ook een grotere buis van Aquafin leek ingestort. Er zal nu worden nagegaan of die tweede niet de oorzaak was van het defect aan de 'Berlaarse' buis. Wat opwinding was er bij de kritiek van Raf Maes (CD&V) op de invoering van het drieploegenstelsel bij de brandweer. De burgemeester reageerde dat dit een efficiënter gebruik van mensen en middelen moet mogelijk maken, en dat het niet de bedoeling is om zoveel mogelijk brandweermensen maandelijks een toelage te bezorgen. Deze discussie zorgde ook nog voor wat bitse reacties bij een volgend punt, waarbij Maes met foto's onder meer  een modderweg achter de sporthal in Overmere, slechte verlichting aan de Donkkapel en een put aan de brandweerkazerne die al maanden open ligt en de omheining er plat ligt. Gabriëls en schepen Temmerman antwoordden dat de overvloedige regen oorzaak was maar dat de werken aan de sporthal nog niet zijn opgeleverd, dat Eandis (verlichting) opdracht was gegeven de verlichting te herstellen,  en dat de brandweermannen toch ook eens de omheining kunnen rechtzetten.

 

23 januari 2012

Website was vandaag grotendeels onbereikbaar: hacker bij Scarlet?

Velen die vandaag deze site wilden lezen, kregen van hun antivirusprogramma  het bericht dat men trachtte een onbetrouwbare site te openen. Voor alle duidelijkheid, daar was niets van aan. Al wie een website heeft met home.scarlet.be werd om een nog onduidelijke reden op deze wijze behandeld. Werd Scarlet gehacked? Vanaf omstreeks 16uur was het probleem blijkbaar opgelost.

 

23 januari 2012

"Plannen voor een film in Berlare"

Mariano Vanhoof, de producer van 'Hasta la vista', bevestigde gisteren bij de ontvangst van de cultuurnominatie dat hij hier een film wil draaien. Nadien was hij bereid daar nog wat meer over te zeggen. "We zijn inderdaad bezig met de voorbereiding van een low budget film, met slechts enkele acteurs en op een klein aantal draaiplaatsen. En die plaatsen zoeken we inderdaad in deze gemeente. Dan moet ook ik me niet te ver verplaatsen", voegde hij er lachend aan toe. Verplaatsen deed hij zich de jongste tijd veel. Op verschillende filmfestivals mocht hij mee prijzen voor de 'Hasta'-film mee in ontvangst nemen en vooral, hij is juist terug van Los Angeles, waar de besprekingen voor een remake van de film in een heel ver gevorderd stadium zijn gekomen. Hij heeft er alvast goede hoop op dat die er inderdaad komt.

 

23 januari 2012

Meer dan 3000 wandelaars voor Scheldebroektocht

De eerste van het vierluik wandelingen die de Boerenkrijgstappers dit jaar opnieuw organiseren, bracht maar liefst 3066 wandelaars naar het Donkmeer. Vertrekkende aan de Festivalhal volgden ze een route van 4, 6, 12, 18 of 24km langs het natuur en ander schoon van de Donkgemeenten. Wie de drie wandelingen meedoet - er is nog de Puitenklopperstocht in april, de Donkmeertocht in mei en de Pa&Gijstocht in september - krijgt een Witkaptrofee.
 

23 januari 2012

De Verenigde Vrienden tonen nieuw uniform tijdens nieuwjaarsconcert

Het 22ste nieuwjaarsconcert van de Overmeerse koninklijke fanfare De Verenigde Vrienden werd vorige vrijdag en zaterdag gebruikt om de nieuwe uniformen te tonen die men met een herkostumeringsproject wil aanschaffen. Muzikaal stond de avond in het teken van de Olympische Spelen, dit jaar in Londen. De fanfare en de jonge muzikanten van het leerlingen-ensemble speelden onder meer 'The Olympic Dream', 'Summon the Heroes', 'Call of the Champions' en 'You'll never walk alone'. Gymnaste Femke Janssens danste op de muziek van 'Chariots of Fire'.

 

22 januari 2012

Nieuwjaarsreceptie Cultuurraad: "Spiegel je aan het Jaar van de draak"

Tijdens een goed bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van de Cultuurraad herinnerde voorzitster Lieve De Keukeleire er aan dat het vorig jaar het Jaar van de Vrijwilliger was, en aan het belang van de vrijwilliger voor het verenigingsleven. Ze erkende de problemen om steeds nieuwe mensen te vinden om zich langdurig in te zetten, maar verheugde zich tegelijkertijd dat samenwerking tussen zusterverenigingen uit de deelgemeenten steeds beter lukt. Schepen Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) had het over de kunst om te genieten van geluk wanneer het je overvalt. Als aanloop naar de volgende verkiezingen zei ze dat de doelstellingen opgelegd voor de periode 2007-2012 - kansen tot cultuurbeleving in de drie deelgemeenten, het ondersteunen van plaatselijk talent, de uitbouw van de combinatie met toerisme aan het Donkmeer, steun aan het plaatselijk erfgoed, en de integratie van nieuwe media in de cultuurbeleving - bijna volledig zijn bereikt. Maar ook nog dit jaar staat heel wat op het programma, zowel naar inhoud als naar infrastructuur. Bij dit laatste is er onder meer de afwerking van de vernieuwde feestzaal in Overmere ("midden dit jaar") en de nieuwe omheining van het kasteeldomein ("volgende maand, waardoor het domein dagelijks open kan"). Dit jaar kregen deze verenigingen en personen een culturele vermelding:

bulletHeem- en Oudheidkundige Kring Berlare: herinrichting van de loskaai Sluis tot het museum ‘Riekend Rustpunt’;
bulletBuurtwerking Molenstraat Overmere: verplaatsing en heropbouw van het kapelletje;
bulletKVLV Overmere: redden en herbouwen van het zogenaamde boerinnenkapelleke;
bulletMariano Vanhoof: producer en co-writer van de film 'Hasta la vista';
bulletJudith Peersman: 2de laureaat van de Dexia Classics wedstrijd;
bulletKarel Cornelis, Peter Verbeeren en Joris Van Peteghem voor hun kunstenparcours rond het Donkmeer.

Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) sloot af met de oproep om zich niet te laten leiden door de onheilstijding van de Maya's (einde van de wereld in 2012), maar door het Chinese Jaar van de Draak. "Mensen met dit beeld zijn levendige mensen, die zeggen waar het op staat, krachtig, die optimistisch denken en geloven in het leven. En dat doen ook kunstenaars; geloven in hun eigen kunnen. En dat verdient ondersteuning, zeker in de overgangsperiode die wij nu doormaken. Investeren in cultuur draagt bij tot de economie en tot sociale integratie", refereerde ze naar de Europese commissaris voor Cultuur, Androula Vassiliou. Ze beloofde dan ook dat de steun die het gemeentebestuur gaf niet zal verminderen, al was ze ook blij met het voorbeeld van de kapelheropbouwers die aantoonden dat de overheid niet alles moet doen. Violiste Judith Peersman bracht als intermezzi muziek van Bach en, begeleid door Frederick Martens op piano, Roemeense dansen van Bartok.

22 januari 2012

BLID vindt dood rund in Uitbergen

De vzw Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (BLID) stuurde vandaag een persbericht rond over een rund dat al sinds donderdag dood ligt op een weide aan de Raapveldstraat. Het dier zou ziek zijn geweest en zeker ook ondervoed. Volgens BLID bevestigen buurtbewoners dat de eigenaar zich al verschillende weken niet liet zien, en de dieren - er lopen nog een rund dat regelmatig door de poten zakt en een schijnbaar gezonder paard en pony op de wei - dus ook niet bijvoederde. BLID vraagt nu dat een dierenarts het andere rund zou onderzoeken. BLID stapt ook naar de politie.

 

22 januari 2012

CD&V: "Tonen dat er nood is aan onze partij"

De plaatselijke afdeling had zowel staatssecretaris Hendrik Bogaert als Jong CD&V-voorzitter Pieter Marechal als sprekers uitgenodigd voor hun nieuwjaarsreceptie, deze morgen in het Cultuurcafé. Beiden benadrukten dat hun partij een boodschap van hoop brengt. "Niet 'wij tegen zij' maar 'ik en jij' is onze ideologie", vatte Bogaert het samen. Hij had het ook over de noodzaak van hervormingen. Marechal vond dat de CD&V-boodschap nodig is om de welvaartstaat voor toekomstige generaties veilig te stellen. Plaatselijk voorzitter Steven Baeyens kondigde bij de gemeenteraadsverkiezingen het lijsttrekkerschap op zich te nemen.  Hij riep de mandatarissen en de nieuwe kandidaten op om in de voorbereiding als een groep samen te werken en zo ook individueel te scoren, en om met goesting de uitdaging aan te gaan, Berlare nieuwe kansen te bieden en aan te tonen dat CD&V in Berlare nodig is, om fier te zijn op wat hij het unieke van CD&V noemde: iedereen kansen bieden en daarbij niemand in de kou te laten staan. Meer.

 

21-22 januari 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: Bloopers - Blauwe Vlam:                                                0-4
Het begin van operatie redding?

bullet

4de nationale A:   SK Berlare - Sparta Petegem:                                       1-1
Men hoopte op een overwinning, maar hiermee blijft SK toch 8ste of 9de.

bullet

4de prov. E:  SKV Overmere - Muide B:                                                       2-1
Waarmee SKVO de tweede plaats verstevigt.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de zesde wedstrijd in de bekercompetitie en de stand. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:   La Doce Overmere - FC Erembodegem:                 6-2
De derde in de stand werd met een zeer smalle kern toch compleet weggespeeld. Knalprestatie van heel het team. De lichtgrieperige Joeri Janssens was de koning van de vrijdagavond met 3 goals en 3 assists.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: Kemzeke -JTV Brigand:                                            2-3
Schitterende overwinning tegen de tweede.

bullet

1ste prov. heren:  JTV Brigand B - Kuros Zulte A:                                      1-3
Verlies tegen de derde kost JTV de leidersplaats.

bullet

2de prov. B heren: Hemelveerdegem - JTV Brigand C:                             3-1
De leiders waren duidelijk te sterk. JTV staat vierde.

bullet

2de prov. B dames: JTV Brigand - Isorex-Eurowall Ladies NAZARETH C:         3-1      
JTB blijft tweede.

 

20 januari 2012

Berlare en Zele willen dat VDAB overeenkomst Werkwinkel nakomt

 De Werkwinkel die door de gemeenten Berlare en Zele samen met RVA, de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen én VDAB wordt opengehouden, stopt niet. Dat bevestigden de schepenen voor Tewerkstelling van de beide gemeenten, Gunther Cooreman en Geert Roosenboom (beiden Open Vld) vandaag tijdens een persconferentie en in een navolgend persbericht. Ze voegden er wel aan toe dat de VDAB overweegt om de steun te stoppen. De gemeenten zullen er bij de VDAB op aandringen om het engagement, dat begin vorig jaar nog werd vernieuwd, verder te zetten. "Omdat vooral voor kwetsbare groepen, namelijk de langdurige, oudere, jongere, laaggeschoolde en allochtone werkzoekenden, het activeringsbeleid zo belangrijk is", zeggen de schepenen. Ze vinden dat de expertise van VDAB nodig is om de doelstellingen te halen. Bovendien zou het stopzetten van de Werkwinkel in de eigen gemeente  juist de meest zwakken verplichten tot hogere verplaatsingskosten, bijvoorbeeld naar Dendermonde, wat een extra drempel betekent.

 

19 januari 2012

Gustav Leonhardt overleden

Maandag overleed Gustav Leonhardt, de Nederlander die internationale bekendheid kreeg met zijn voorstellingen op clavecimbel van Bachmuziek. Op 6 december 1985 bracht hij met La Petite Bande (met Sigiswald Kuycken) een concert in de Sint-Martinuskerk. Het was een organisatie van de Berlaarse Concertvereniging, die in de jaren tachtig verschillende hoogstaande concerten opzette.

 

17 januari 2012

Nieuw chirurgisch dagcentrum voor az Sint-Blasius Dendermonde

De Sint-Blasiuskliniek, waar ook vele inwoners van deze gemeenten worden opgenomen, opende vandaag officieel het nieuwe dagcentrum, of dagkliniek. Hiermee wil men tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar chirurgische ingrepen in dagopname. Die werden mogelijk door verbeterde anesthesiemogelijkheden en door nieuwe methoden voor heelkunde. In Dendermonde gebeuren zo al drie op de vijf ingrepen in de dagkliniek. Het centrum moet dat nog vergemakkelijken. Het gebouw staat apart, met een eigen ingang en parking, en laat  toe om de patiënt sneller op te nemen en te behandelen. Die kan nu meestal zelf en direct naar het operatiekwartier stappen en ook het naverblijf wordt zo kort mogelijk gehouden. Voor kinderen is een aparte hoek voorzien en ouders kunnen mee tot aan het operatiekwartier.

Door dit nieuwe gebouw verdwijnen de heelkundige ingrepen in de ziekenhuissite in Zele, waar men voortaan enkel nog terecht kan voor raadplegingen, medische beeldvorming, dialyse, pijnkliniek, geriatrie en revalidatie. Nog dit: het gebouw en de inrichting kosten €13,5 miljoen, een bedrag dat volledig met eigen middelen wordt betaald.

 

15 januari 2012

Overmere: €2000 voor Vredeseilanden

De fuiven voor kinderen en voor oudere jeugd en de verkoop van bloemen en gadgets bracht €2000 op voor Vredeseilanden, dat de actie dit jaar opzette om boeren in het zuiden te ondersteunen. De lokale verantwoordelijken, Femke Maes en Piet Van der Sypt, zijn heel tevreden met dit resultaat en vooral met de inzet van de plaatselijke chiroafdelingen Zij hopen dat dit voorbeeld ook andere jonge mensen zal aanzetten om bij de werking aan te sluiten.
 

14-15 januari 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA 1ste reeks: Gildenhuis - Blauwe Vlam:                         5-0 ff         
Deze morgen wist men maar van zeven spelers, en dus werd forfait gegeven. Nadien gaven twee spelers aan alsnog mee te willen doen, maar dan was het al te laat.

bullet

4de nationale A:  Jong Lede - SK Berlare:                               2-0        
Een slecht begin van de terugronde, maar SK blijft wel achtste.

bullet

4de prov. E:  HT Zwijnaarde - SKV Overmere:                         3-3      
Met dit gelijkspel tegen de derde blijft SKVO tweede.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen van de vijfde wedstrijd in de bekercompetitie en de stand. (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: United 99 Wetteren - La Doce Overmere: 5-4
Wedstrijden tegen United 99, momenteel de leiders in het klassement, zijn steeds al kantje boord geweest. Ook nu. La Doce kwam terug van 4-2 naar 4-4, maar moest in de slotseconden toch de 5-4 slikken, zeer jammer!

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: JTV Brigand - Bolderberg:                     3-2          
JTV komt door deze overwinning op twee plaatsen van de vierde.

bullet

1ste prov. heren: Mezo Zottegem - JTV Brigand B :                1-3                   
De laatste in de stand kon de leider enkel in de eerste set verrassen.

bullet

2de prov. heren: JTV Brigand C - Griffoenen Steenhuize:       3-2
JTV sterker dan de ploeg voor hen.

bullet

2de prov. dames: Kangoeroes Aalst - JTV Brigand:                3-1
JTV verliest de topper en moet Kangoeroes naast zich aan de leiding dulden.   
 

13 januari 2012

Rustige Congolese betoging

Volgens een Belgabericht dat door de meeste media is overgenomen, stapten een vijftigtal Congolese aanhangers van Tshishekedi deze namiddag van de parking van Stroming naar de kerk. Daar overhandigden ze aan burgemeester Katja Gabriëls een brief voor Europees commissaris Karel De Gucht. Hierin danken ze De Gucht voor de standpunten die hij als minister van Buitenlandse Zaken tegenover Kabila innam, en voor zijn bedenkingen over het verloop van de jongste presidentsverkiezingen in Congo. De betoging verliep rustig en langs het afgesproken parcours.

 

12 januari 2012

Congolezen betogen in Berlare

Volgens de site Congoforum is er morgen een betoging van Tshisekediaanhangers in Berlare. De betoging zou zijn toegelaten. Berlare werd als symbolische plaats gekozen omdat Karel De Gucht, toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was, 'niet naliet het beleid van president Kabila op de korrel te nemen'. Met de betoging wil men benadrukken dat de stem van het Congolese volk moet worden gerespecteerd.

 

8 januari 2012

Gemeentelijke nieuwjaarsreceptie: "Niet meegesleurd in negatieve spiraal"

De nieuwjaarsreceptie was de laatste van deze legislatuur, en dat beheerste dan ook de toespraak van burgemeester Katja Gabriëls. Ze dankte voor de kansen die de meerderheid van de bevolking had gekregen en gaf aan hoe ze die kansen heeft gegrepen om de gemeente 'mee te laten evolueren'. "Consequent in het geven van oplossingen, telkens met het algemeen belang voorop", richtte ze zich tot wie vindt dat men niet op hun vraag is ingegaan. Titelvoerend burgemeester en Europees Commissaris Karel De Gucht belichtte vooral de kansen die Europa heeft, ook in deze crisisperiode, 'als we ons meer bewust zijn van de mogelijkheden'. Meer.

 

7-8 januari 2012

Sport

bullet

Voetbal      
bullet

MTSA Beker: Sportief - Blauwe Vlam:                                                    7-1
BV had lang uitzicht op 2-2, maar vijf goals in het laatste kwartier tonen een heel ander beeld.

bullet

4de prov. E: SKV Overmere - Belzele B:                                                5-0
SKVO blijft zo tweede, met vijf punten minder dan de leider Zaffelare en een punt meer dan Wichelen.

bullet

Volley
bullet

Beker prov. heren: VV Temse B - JTV Brigand B:                                2-3
JTV
gaat uiteraard door.

bullet

Beker prov. dames: Snuffel Grembergen - JTV Brigand:                    3-2
  

6 januari 2012

Inbrakenplaag

De voorbije dagen werd ingebroken in enkele horecazaken aan het Donkmeer en geprobeerd om dat te doen in een woning aan de Kastanjelaan. Omdat het om inbraken 's avonds gaat, raadt de politie aan om steeds te laten blijken dat iemand in de woning aanwezig is. Dat moet dieven afschrikken om een poging te wagen.

 

5 januari 2012

137 bloedgevers

Het Rode Kruis kreeg vanavond 137 bloedgevers bij de inzameling. De Vriendenkring was tevreden met dit resultaat, maar wijst er op dat de nood aan bloed niet vermindert. De volgende inzameling in deelgemeente Berlare is in april.

 

4 januari 2012

Bloedinzameling

Morgen houdt het Rode Kruis een bloedinzameling in Stroming. Je kan er terecht tussen 17 en 19.30 uur.

 

2 januari 2012

Resultaat voor Music for Life

Op 19 december werden enkele acties voor Music for Life opgesomd. Het enige resultaat dat we tot vandaag kregen was de netto opbrengst van de Overmeerse KWB-quiz, overigens gewonnen door 'Er hangt stront aan de knikker'.  De organisatoren konden achteraf € 3485 schenken aan de actie opgezet door Studio Brussel. Ze danken allen die tot dit resultaat bijdroegen, ook de verschillende bedrijven en handelszaken die het initiatief met hulp in natura steunden.

 

1 januari 2012

OCMW viert honderdjarige

Vanmorgen vierde het rust- en verzorgingstehuis Ter Meere een honderdjarige. Germaine Verhé is afkomstig uit het Gentse, maar verhuisde in 1997 naar Overmere.

 

  •  

  •  

    links naar sites van verenigingen over:

    cultuur

    gemeente

    politieke partijen

    jeugd

    milieu

    toerisme

    sociaal

    (ook socio-cult.verenigingen)

    sport

     

    Beoordeel het gemeentebestuur

    vergelijk met beleidsplan 07-12

     

    verkiezingen 14/10/12
     

    Verkiezingen 7/6/2009

     

    De jeugd
     aan het woord

     

    De politici
    aan het woord

     

    Ken je
     (deel)gemeente

     

    Er zijn nog copies van het

    nkb informatief

    Jaarboek 2006

    beschikbaar !!!

    Info

    Bestellen

    Meer themanieuws
    uit de Donkgemeenten
    (Berlare, Overmere, Uitbergen)
    met aankondigingen van activiteiten
    (per thema)

     

    De gemeenteraads-

    verkiezingen

    8 oktober 2006

     

    Al eens naar
    de archiefartikels
    gekeken ?

     

    Volg Europa

     

    Mensen uit de Donkgemeenten
    in het nieuws

     

    Gluren bij de buren

    adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
    plaatsen elders.
     

    En tips van de lezers.

     

    Om eens te vergelijken ...

     

    Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

    Een overzicht.

     

    De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


    Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

    Of over een van de andere
    discussiethema's
    ?
     

     

    horizontal rule

    Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 20/10/12. 
    Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
    © nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.