Omhoog Podium-verslagen 2012 Een bijzonder kerstverhaal Podium-verslagen 2008 Podium-verslagen 2007 Podium-verslagen 2006 Werchter backstage 2006 Tom Robinson jan 2006 Polydans nov 2005 Femmes Uniques

 Podium-verslagen 2012

 

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Podium-verslagen
Festivaria
Sven Van der Linden: Ludo

 

Omhoog 

Hier staan korte verslagjes, van de redactie of ingestuurd door lezers van nkb informatief over opvoeringen in Stroming of in andere zalen in de Donkgemeenten, of zelfs van waar ook waar mensen van hier aan hebben meegewerkt. Zag jij een voorstelling waar je je mening over kwijt wil. Het moet niet lang zijn. Gewoon doen ! Je bent wel zelf verantwoordelijk voor wat je schrijft, en 'op de man/vrouw' spelen wordt geweerd.

10 mei - "Marius & Fanny" - door Panta Rhei op de wandelweg voor de Festivalhal

Omdat hun 'gebruikelijke toneelzaal', de gemeentelijke feestzaal in Overmere, nog in de laatste fase van de vernieuwbouw zit, diende Panta Rhei elders te spelen. Voorzitter en regisseur Franky Van Hee maakte van de nood en deugd en bracht het gewaagde voorstel om een vaudevillestuk van Marcel Pagnol uit 1927 te brengen. Om de julisfeer van Marseille beter te kunnen brengen, stelde hij voor om het in openlucht te spelen, op de wandelweg voor de Festivalhal... In mei zou het toch zeker goed weer zijn.

Vier maand heeft hij er met de negen acteurs en de mensen van de techniek aan gewerkt. In open lucht spelen vraagt immers nog een andere voorbereiding dan in een zaal. De scène is breder, men kan en moet de achtergrond - het Donkmeer - betrekken, er zijn de technische uitdagingen voor licht en geluid. En er zijn ook enkele praktische hinderpalen: wat als het toch regent, hoe krijgen we alles na elke voorstelling opgeborgen en tijdig weer geplaatst, wat met de cafétaria? Om met dat laatste te beginnen, de verhuizing van vzw Durme naar een locatie naast de Fietspoetsdienst, kwam een geschikte ruimte vrij die met wat kleine ingrepen tot een gezellige voor- en napraatplaats werd omgetoverd, waar zelfs scampi's konden worden aangeboden. Er werd op alles gelet. Zo werd zelfs een Mariuswijn gevonden, maar spijtiggenoeg al voor de première uitgedronken, en er kwam toevalling onlangs een Césarbier op de markt dat wel wat promotie wou en kon geven. De ervaring met en het netwerk van Festivaria hielpen om ook voor licht en geluid geschikte oplossingen te vinden.

Het verhaal dan. Marius (Sam De Schutter) is een 23-jarige wat dromerige jongen die zijn vader César (Dirk Martens) helpt in zijn herberg La Marine, nabij de haven. Juist buiten hebben Honorine (Geet Pieters) en haar 18-jarige dochter Fanny (Florence Van Laecke) een visstand. Marius en Fanny zijn eigenlijk verliefd maar zeggen het niet. Vooral Marius wil het niet toegeven omdat hij er al lang van droomt om met een schip verre landen te bezoeken. Wanneer Mr Panisse (Koen Blanquaert), een vijftiger die na drie maand weduwschap opnieuw wil trouwen, Fanny een aanzoek doet, kan Marius zijn jaloersheid niet de baas. Maar hij kreeg ook van de kwartiermeester (Thomas Peirlinck) juist de kans om met een schip te vertrekken... Het wordt een moeilijke keuze. Door de aanwezigheid van enkele vaste cafégasten, mr Brun (Filip Van Hee) en kapitein Escartefigue (Tom Van Laere), komen ook enkele vaste vooroordelen over het haven- en scheepvaarmilieu aan bod. En dan zijn er nog de viskoopster (Leen Meganck) en de medewerker van Panisse (Michaël Buyle) die voor visuele en andere afwisseling zorgen.

Het mag gezegd, wie op zoek is naar een romantisch verhaal, naar toneel waar tekst nog belangrijk is, en dat met een grotendeels jonge ploeg goed wordt gebracht, zal zich bij 'Marius & Fanny' goed amuseren. En voor wie dat toneelgenre niet zou kennen of zou vergeten zijn, zal het een aangename (her)ontdekking zijn. En bovendien is er het prachtige kader van het Donkmeer, het verhaal nodigt uit om het meer te betrekken, de Panta Rheiploeg zocht en vond er de nodige attributen voor. Van Hee en de hele Panta Rheiploeg hebben er iets moois van gemaakt, dat smaakt naar meer.

Je kan het een geluk bij een ongeluk noemen. Door de tijdelijke onbeschikbaarheid van de Overmeerse feestzaal werd aangetoond dat op en rond het Donkmeer nog heel wat meer mogelijk is. "Marius & Fanny" kan anderen misschien op ideeën brengen.

11, 12, 18 en 19 mei (20.15 uur) - wandelweg Festivalhal. Tickets: €10 (inclusief drankje) of €15 (met scampi’s en brood om 19.30 uur). Reserveren of 0474 68 32 55. De toeschouwers zitten in de overdekte zittribune.

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 25/03/12. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.