Omhoog 14-10-12: partijstandpunten 14-10-12: vragen van burgers 14-10-12: zes maand voor de verkiezingen 14-10-12: vragen aan bgm/schepenen 14-10-12: vragen aan raadsleden 14-10-12:  de vragen aan de partijen 14-10-12: de reacties van lezers 14-10-12: vragen aan Zeelse partijen

 14-10-12: vragen van burgers

 

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Onze verkozenen
verkiezingen 14-10-2012
verkiezingen 13-6-2010
verkiezingen 7-6-09
verkiezingen 10-6-07
Verkiezingen 8-10-2006
Verkiezingen 13-6-04
Verkiezingen 18-5-03
CD&V nieuwjaar
VLD nieuwjaarsreceptie
sp.a nieuwjaar
vb  nieuwjaar
N-VA

 

Omhoog
14-10-12: facebook-vragensessie 

Via nkb informatief en op de facebookpagina "Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar" werden kiezers in de aanloop tot de gemeenteraadsverkiezingen regelmatig opgeroepen om hun mening te geven over het gevoerde en het toekomstige beleid, om zelf vragen te stellen aan de politici. Er was ook een oproep om dit te doen bij opnames op 8 september voor een VRT-verkiezingsshow, met uitzending op 8 oktober.

Grootspraak - debat op facebook - speeddate met burgemeester

6 oktober 20012: Grootspraak: debat met de vijf lijsttrekkers, georganiseerd door de Jeugdraad

Dit verslag is overgenomen van een inzending van een niet-politicus op Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar. De filmpjes die de Jeugdraad vooraf opnam staan hier (poulains) en hier (mobiliteit), voor de opname van het hele debat kijk je hier.

Tom Bogaert:

Dag iedereen,

Graag wil ik eerst duidelijk vermelden dat ik als inwoner van Berlare aanwezig was om na te gaan wie me kon overtuigen om een stem op hem/haar of op zijn/haar partij uit te brengen.

Hierbij mijn visie over de avond zonder aanhanger te zijn van één van de partijen:

Eerst en vooral een pluim voor de professionele aanpak van de organisatie!

De moderator zat tussen de huidige coalitie en de oppositie. Het viel me op dat de discussies vooral tussen de CD&V en OPEN VLD plaatsvonden. Lijkt me logisch gezien de huidige zetelverdeling. Het leek me ook dat er vooral partijgenoten in de zaal aanwezig waren en minder “inwoners van Berlare”.

Katja Gabriëls OPEN VLD, Steven Baeyens CD&V en Wim Arbijn SPA waren duidelijk in hun standpunten. Wat Marie-Christine Vleminckx NVA betreft kan het niet anders dan iedereen zijn opgevallen dat er iets fout liep in de communicatie... Wat er precies fout liep is me niet duidelijk maar ik denk dat ik dit als inwoner toch mag neerzetten... Door dit probleem ben ik weinig wijzer geworden mbt hun visie... later op de avond was dit beter.
In tegenstelling tot de NVA was Pascal Lanckman Vlaams belang wel duidelijk. Hij is nog niet lang voorzitter en onvoldoende ingewerkt...

Het is voor mij als inwoner een raadsel dat mensen deelnemen aan politiek, een debat,... waarbij het toch de bedoeling moet zijn de kiezer te overtuigen van zijn visie en inzet voor zijn/haar gemeente.
NVA en VLAAMS BELANG scoorden wat mij betreft zeer zwak in dit debat (communicatie, dossierkennis, duidelijk maken van hun programma,...). Dit terwijl er maar twee hoofdpunten waren nl. verkeer (mobiliteit) en jeugdbeleid.
Dit voornoemde probleem stelde zich veel minder bij de voorgestelde jonge poulains!

Bij de hoofdpunten van de avond leek de visie van elke partij nogal redelijk gelijklopend te zijn... Het pittigste deel van de avond was het in twijfel trekken van het financiële gebeuren... Daar was even een discussie tussen CD&V en OPEN VLD... Er werd met verschillende cijfers gegooid tussen de partijen... Gezien ik denk dat cijfers een wetenschap zijn lijkt me manier van discussie overbodig... Waarmee ik wil zeggen dat ik niet wijzer ben geworden van wat nu precies correct is... Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de Berlaarse bevolking de cijfers gaat controleren... Voor alle duidelijkheid heeft de moderator deze discussie onderbroken om opnieuw tot de hoofdpunten van het debat te komen.

Nogmaals wil ik benadrukken dat ik geen enkele partij wil naar voorschuiven... ik stel eerder vragen om me te overtuigen van een keuze op 14 oktober. Mocht ik zaken verkeerd hebben geïnterpreteerd ontvang ik graag een weergave zoals ze volgens jullie was bedoeld....

3 oktober 2012: Vragenuur met de vijf lijsttrekkers op Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar

De vragen en antwoorden (tot 21 uur) staan hier.

8 september 2012: Speeddate met de burgemeester

"Hallo, ik ben van de VRT. Wij bellen mensen op van verenigingen uit Berlare om te vragen of jullie voor een verkiezingsshow willen meewerken. Je kan je burgemeester voor de camera een vraag stellen, die zij dan onmiddellijk zal beantwoorden." Zo ongeveer werden eind augustus verschillende mensen uit deze gemeente gebeld. Bij de opnames op 8 september in het kasteeldomein mocht eindredacteur Jess Houbregs een heel pak mensen verwelkomen. Het programma wordt op maandag 8 oktober op Een uitgezonden.

13.30 uur. 'Speeddate met de burgemeester' staat op affiches aan de ingang van het kasteeldomein. Op het middenplein tussen de bijgebouwen zijn, pal in de felle zon, een tafel en twee stoelen geplaatst. Daarnaast een oude Citroën vol met affiches met publiciteit voor het programma.  VRT is aanwezig met zes personen. Naast Jess zijn dat haar redactiemedewerkster Ihsane, regisseur Johan Ghysen met Hans als cameraman en Marius voor het geluid. En er is Studio Brusselpresentator Sam De Bruyn, die de opnames aan elkaar zal praten.

De meeste 'vragenstellers' zijn al aanwezig, sommigen alleen, anderen in groep. Ze staan wat verspreid over het terrein. Jess heet hen apart welkom en geeft wat uitleg over het verloop. "En als jullie dorst hebben, er is drinken in het koetshuis", vult Ihsane aan. De Overmeerse chiromeisjes, zoals de KSJ-vertegenwoordigers, zijn in uniform. Sam mag al direct de Overmeerse rokken signeren. Later zullen er nog verschillende - vrouwelijke - aanwezigen met Sam op de foto gaan.

"In een gemeente per provincie worden opnames genomen", legt Jess ons uit: "Naast Berlare werden Boechout (Antwerpen), Vleteren (West-Vlaanderen), Affligem (Vlaams-Brabant) en Meeuwen-Gruitrode (Limburg) gekozen. Waarom deze gemeenten? Toevallig, maar ook om uit alle partijen iemand te hebben, en als er dan ook nog iets speciaals is. Zoals hier een vrouw. En het is een mooie gemeente om er ook sfeerbeelden te nemen." In de voormiddag was de ploeg al aan het Donkmeer aan het werk, en er was ook al een interview bij Karel De Gucht thuis.

Over de opkomst was zij zeker tevreden. "We hebben veel mensen gebeld, maar uiteindelijk is hier meer reactie dan in de andere gemeenten. Het hielp wel dat hier veel verenigingen en wijkorganisaties zijn. Mensen durven al sneller iets komen vragen 'in naam van' dan in eigen naam."

Dan wordt iedereen samengeroepen. "We draaien eerst voor de introfilm.", zegt Johan. De aanwezigen staan in een halve cirkel op het plein en moeten een Mexican wave houden. "Zijn jullie er klaar voor?" Ze doen allemaal hard hun best, maar toch zijn zo'n tiental opnames nodig, ook al omdat tussendoor nog mensen, ook schepenen, aansloten zonder goed te weten wat te doen.

14.15 uur. Burgemeester Katja Gabriëls wordt aangekondigd. "Gelukkig hebben jullie me nog aangeraden om me tegen de zon in te wrijven", klinkt het als ze ziet waar ze zal moeten zitten om de opnames bij zoveel mogelijk licht te kunnen doen. "Nee, ik heb van de VRT de vragen niet vooraf gekregen. Sommige vraagstellers hebben me wel ingelicht", wil ze nog kwijt voor ze voor de eerste vraag gaat zitten. Die komt van Jos (Bosquimano). Hij kreeg vooraf een micro opgespeld. "Laat de speeddate beginnen", roept Sam bij het beginshot. Jos komt uit de halve cirkel naar voor. Ook dat wordt een paar keer overgedaan. Hij heeft een geschenk bij: het woord 'BLAUW' in neonlicht: "Om in je kantoor te zetten". Hij mag zijn vraag stellen, en Katja antwoordt. "Herbeginnen, maar met de camera op een andere plaats." "Nog eens." Om de ronde te beëindigen komt Sam nog een vraag stellen. En dan mag Jos weg. "De kop is er af. Nu zal het wat sneller gaan.", belooft Johan.

En zo komt de ene na de andere aan bod. Echt vlug gaat het allemaal niet. Al slaagt Katja er in om steeds snel te antwoorden. Voor vraag en antwoord moet men binnen de twee minuten blijven, en dat maximum wordt nooit gehaald. "Proficiat", zegt Sam. "In een andere gemeente zei de burgemeester op de duur dat hij zou trakteren als hij er nog eens over ging."

De groep blijft een tijdje in de halve cirkel staan, maar mag dan toch meer in de schaduw komen. "Wel zouden we graag steeds een aantal mensen zien staan", vraagt de regisseur. De drank is zeker welkom. Katja Gabriëls gaat de wachtenden langs en excuseert zich omdat het toch lang duurt.

15.50 uur. Even een groter oponthoud. Karel De Gucht en echtgenote Mireille zijn aangekomen. Hij mag ook een vraag stellen. "Wanneer denk je dat de burgemeester voor het eerst een huwelijk in het kasteel kan vastleggen?" "Ten vroegste binnen vier jaar", luidt het antwoord. "Dan zal ik mijn oudste zoon moeten vragen om nog te wachten", reageert De Gucht lachend. Hij blijft nog een tijdje napraten met enkele aanwezigen. De opnames van de vragen en antwoorden gaan intussen verder. De tafel is al wat verplaatst om toch in de zon te blijven.

16.30 uur. De aanwezigen vernamen dat in het programma eigenlijk maar vijf minuten van de speeddateopnames  te zien zullen zijn. Jesse: "We zullen zeker trachten hierin alle vragen op te nemen en sommige van de meest opvallende antwoorden." De groep is toch al wat kleiner geworden. Ook al omdat men bijna niets kan horen van het gesprek tussen de vragensteller en de burgemeester. "Is het niet mogelijk wat luidsprekers te plaatsen?" Die waren niet voorzien, om personeel en kosten te sparen.

Voor de laatste vraag, zo rond 17.30uur, heeft men de lijsttrekker-voorzitter van de grootste oppositiepartij uitgenodigd. De vraag van Steven Baeyens zorgt voor wat commotie. "Jullie hebben vele zaken aangekondigd die, ondanks volledig voorbereide plannen, niet zijn uitgevoerd. Zouden jullie de verkiezingsslogan 'Doen' niet beter veranderen in "We beloven van alles en zien wel wat we doen". "Ik dacht niet dat dit het opzet van het programma was", reageert de burgemeester. Dan wil ze toch antwoorden. Ze legt uit dat men omwille van goed bestuur en uit voorzichtigheid - de financiële crisis - enkele plannen heeft vooruitgeschoven. Dan volgt nog een eindshot, waarbij Sam en Katja de hele sessie evalueren. De regisseur stelt voor dat te doen vanop het brugje naast het kasteel. "Goed in het midden gaan staan", waarschuwt domeinwachter Stijn D'Hooghe.

De meeste aanwezigen bleken tevreden omdat ze zo een opnamesessie eens hebben kunnen meemaken.  Nu is het afwachten wat van dit alles zal worden getoond. De uitzending met Berlare is de eerste, op 8 oktober. Het programma wordt live uitgezonden vanuit Gent en tussendoor wordt de montage getoond.

Hierbij alvast de lijst die VRT doorstuurde met de vragen(stellers), niet in volgorde van opnames:

Joris Van Peteghem Bosquimano: Wij willen een grotere zaal voor het organiseren van fuiven in Berlare

 

Greta Van Boven: Skatepark voor kinderen, liefst aan Donkmeer

 

Wim De Geest: Ondersteuning van de gemeente om het sociaal netwerk uit te breiden.

 

Piet Van der Sypt: Wat zijn de toekomstplannen voor het sportbeleid. Er is meer aandacht nodig voor het bewegingsaanbod in de deelgemeenten

 

Geert Vandenberghe: De balletzaal wordt verkocht, hoe gaat dat verder met onze vereniging?

 

Lucien De Lathouwer: Openbare verlichting zit achter de bomen, donkere plekken levensgevaarlijk.

 

Pascal Lankman: Kiezersbedrog en twee burgemeesters niet voor prijs van een.

 

Marc De Backer: Ronde spiegel op gevaarlijke hoek

 

Joachim Meesens Rugbyclub Brigandze: Publiciteit! Terrein rugby waar is dat?

 

Roger van de Rostyne Orgelcomité: Wij willen de orgel promoten bij de Berlaarse jeugd. Kan het gemeentebestuur dit logistiek en financieel ondersteunen.

 

Danny De Block, Heemkundige kring: Wat zijn de toekomstplannen van de eendenkooi op Overmere Donk?

 

Chiromeisjes Overmere: Hulp mogelijk voor lokalen?

 

KSJ:

 

Cyriel De Bruyne,  Heemkundige Kring: Wat zal er de komende 6 jaar gebeuren met het kasteel? Renovatie is nodig!

 

Steven Bayens

 

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 14/08/12. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.