De laatste en de vroegste prei


Donderdag stond op sommige velden de winterprei nog met zijn wortels in het water en wachtte op een oogst vanaf nu tot ten laatste eind april. Vanaf dan zal de prei immers snel bloemstengels maken en onverkoopbaar worden. Prei is een tweejarige plant die een koudeperiode nodig heeft om te bloeien.

Ook op donderdag was men op andere velden in streken met lichte zandgrond de vroegste zomerprei aan het planten. Deze prei werd gezaaid rond de jaarwisseling in een warme kas. (ook al om de vorming van bloemstengels door koude te voorkomen) Vanaf juli kunnen we daarvan de nieuwe oogst verwachten. Het planten gebeurt hier met de hand en is dan ook zeer arbeidsintensief (let op de karretjes op de foto). Vooraf werden machinaal de ponsgaten gemaakt en de aarden ruggen. Het voordeel van dit plantsysteem is dat men op die manier prei met een perfect rechte en witte schacht kan oogsten.

In dezelfde streek met lichte grond was een landbouwer bezig met de prei vlakvelds in geulen te planten, dit kan machinaal in één werkgang. (Met een zogenaamde lepelplanter of schijvenplanter).
Dit werkt veel sneller en als bijkomend voordeel is er de iets snellere weggroei als de prei niet onmiddelijk in diepe ponsgaten terecht komt. Vooral voor vroege prei is dit natuurlijk mooi meegenomen.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen