Koude nachten in aantocht

Zolang de ijsheiligen niet de revue gepasseerd zijn kunnen er nog steeds zeer koude nachten voorkomen.
Donderdagmorgen en vrijdagmorgen wordt het heel koud. In ieder geval is er algemene vorst aan de grond. Ook de luchttemperatuur kan in sommige streken onder de 0°C gaan.
Voor de fruitbomen kan dit schade aan de bloesems betekenen.
Het loof van vroege aardappelen waarvan het loof al boven de grond uitkomt, dit zonder folie , zal vervriezen. Je kunt dit vermijden door deze aan te aarden zodat het loof opnieuw onder de grond terecht komt.
Jong plantmateriaal van tomaten, komkommer, paprika... dat in de kas staat wordt afgedekt met een doek, folie of krantenpapier om de temperatuurschok wat op te vangen. Kan je de plantjes tijdelijk op een warmere plaats zetten of de kas licht verwarmen, dan is dit zeker aan te raden.
Ook is het beter om tijdens deze twee dagen geen groenteplantjes, opgekweekt in de kas, uit te planten. Zaaien van de groenten buiten mag natuurlijk wel.
Bij openluchtaardbeien zijn nog maar enkele bloemen open en zal de schade wel meevallen. Indien er al wat meer bloei is dan kan je door af te dekken ook de eerste bloemen behoeden voor vorstchade. Wie al stro of mulching tussen de openluchtaardbeien aangebracht heeft kent meer kans op vorstschade omdat de grond zijn opgeslagen warmte dan niet zo goed kan afgeven aan de luchtlaag net boven de grond.
Bij de teelt onder directe afdekking werd onlangs de flodderfolie verwijderd. (zie Robben Aardbeien) Deze aardbeien bloeien al volop. Deze teler zal moeten beregenen om vorstschade te vermijden
Laat u in ieder geval niet misleiden door de warme zonnestralen overdag. Sluit de kas of tunnel 's avonds zo vroeg mogelijk af om zo warmte op te slaan.

Verschillende links naar weerberichten

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen