Laatste dagen om plantui te planten.

Klik op de foto's om detail te zien.
Nog tot uiterlijk half april is het mogelijk plantui te planten. Indien er nog langer gewacht wordt is het plantgoed teveel gegroeid met een slechte kwaliteit tot gevolg. Ook de opbrengst zal minder zijn door een te kort groeiseizoen. Klassiek wordt de plantui in de vooraf bewerkte en geharkte grond geduwd zodat de bovenkant gelijk komt met de grond. (foto 1)

Op veel plaatsen trekt dit echter vogels aan die de uitjes uit de grond trekken (o.a. kraaien). Dan moet je de uitjes tijdelijk afdekken met gaas totdat ze goed ingeworteld zijn.
Op lichtere gronden kan je de uitjes ook in geultjes leggen en licht afdekken waardoor de uitjes net onder de grond zitten. (foto 2)

Selecteer tijdens het planten het plangoed. Uitjes die zacht aanvoelen of waar zelfs schimmelpluis op staat mogen niet geplant worden. Ze kunnen een bron van infectie zijn tijdens de latere teelt. (foto 3)

Het loont de moeite in februari al enkele plantuitjes in de glazen of plastieken kas te planten, want dan kan je begin april al genieten van jonge, verse pijpajuin of zilveruitjes.

Lees het volledige artikel over plantui

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen