Nieuwe aardbei is resistent tegen vruchtrot.

Spaart deze aardbei ons leefmilieu? Of net niet?
Dat het niet steeds eenvoudig is om iets als milieuvriendelijk te bestempelen blijkt opnieuw uit dit bericht. Enerzijds kan men zo het milieu sparen door het lagere gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen, anderzijds is het thema Genetische Modificatie ook nog steeds gevoelig bij de consument.

Onderzoeker Jan Schaart van de Universiteit Wageningen ontwikkelde met planteigen materiaal een nieuwe aardbei die bestand is tegen vruchtrot. Niet volgens de traditionele methoden door aardbeirassen te kruisen, maar door de aardbei genetisch te manipuleren met planteigen DNA.
Hij spoorde in rijpende aardbeien een restistentiegen op dat vruchtrot tegengaat. Via genetische modificatie werd de activiteit van dit gen met planteigen materiaal verhoogd, waardoor de resitentie veel beter werd "
Ook voor ethici
Ook sociologen en ethici namen deel aan het onderzoek. Genetische modificatie is nog steeds een gevoelig thema bij de consument.
Duizend consumenten werden bevraagd over hun mening aangaande genetisch gemodificeerde gewassen. Daaruit bleek dat mensen het heel belangrijk vonden dat genetische modificatie niet met andersoortige organismen plaatsvond.

Lees het volledige artikel op
Persbericht Wageningen Universiteit: "Minder bestrijdingsmiddelen bij teelt nieuwe aardbei " of Planet - Nieuwe aardbei schimmelt niet

update : dat men met de problematiek van 'ggo' producten ook in de land- en tuinbouwpraktijk al bezig is valt te merken aan dit artikel :LTO tevreden over afspraken teelt genetisch gemodificeerde planten en op Agriholland: http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=48995. Het gaat hier over de coëxistentie van gangbare, ggo, en biologische teelten. Dat er ook organisaties zijn die niet kunnen leven met deze coëxistentie blijkt uit dit artikel http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=48886


Lees het aardbeidossier met alles over de teelt van aardbeien

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen