Vele groenten moeten eind oktober of ten laatste eind november gerooid worden (zie het artikel over vorstgevoeligheid van groenten) Gelukkig kunnen we veel van deze groenten nog een tijdje bewaren.
Wortelen
of peen kunnen we zelfs op het veld bewaren. Deze methode is echter
alleen aan te raden op grond waar er niet al te veel wateroverlast is.
We verwijderen eind november het loof van de wortelen en dekken deze af
met een laag stro. Bij de eerste vorstperiode leggen we over deze laag
stro ook een laag plastiek. Tijdens heel strenge winters kan er bovenop
nog eens een laag stro en een laag plastiek gelegd worden. Toch zullen
we de plastiek verwijderen wanneer er zich een dooiperiode voordoet,
zoniet beginnen de wortelen vroegtijdig te hergroeien waardoor de smaak
achteruit gaat. Deze bewaarmethode verzekert ons van goed smakende
wortelen tot februari. Breedbladige andijvie en bladselder kunnen we nog een tijdje bewaren in onze kas. De planten worden gerooid met een voldoende grote wortelkluit. We graven de wortels van de planten in de grond. De planten worden dicht tegen elkaar geplaatst, zodat ze elkaar net raken. Probeer, voor een goede bewaring, de planten niet langs boven nat te gieten. Om knolselder te bewaren verwijderen we het loof, maar laten wel nog enkele jonge hartblaadjes staan. De knollen worden tegen elkaar gezet in een ondiepe groeven. Er wordt aarde tussen de knollen gestrooid en dit wordt met water tussen de knollen gespoeld. De knol van moet bovenaan vrij blijven van aarde. Als het gaat vriezen in de kas moeten de knollen tijdelijk afgedekt worden. De knollen kunnen niet tegen de vorst.
Als
je de groene selder niet in de kas wil brengen kan je toch,met wat
geluk, tot een stuk in de winter blijven dooroogsten. Dek de planten
vanaf de eerste indringende vorst af met wat stro. Bij vorst overdag kan
je er nog een plastiek overtrekken. Verwijder dit wel bij dooiweer, om
rotting te voorkomen.
Rode
kool en witte kool moeten ook vorstvrij bewaard worden. Het beste in een
donkere, koele, droge ruimte. De kolen mogen we oogsten als ze
rijp zijn, maar ook niet overrijp (dit uit zich in het openbarsten van
de kolen). Het beste kunnen we de kolen aan de wortel laten en omgekeerd
ophangen (nadat we de grootste ombladeren verwijderd hebben) of anders
snijden we de kolen uit en bewaren ze in netten of bakken. Regelmatig
controleren op plotse rot is hier toch wel de boodschap!
|
Nog meer over groenten
Boekentip! De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen. Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek.- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest). Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek © Copyright Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009) Alle rechten voorbehouden.
|