Meloenpeer maakt comeback voor de hobbyteler
Deze week verscheen in Het Laatste Nieuws het artikel Meloenpeer is primeur in nieuwe zaaigids Vlaams Zaadhuis.
Dit artikel deed mij denken aan 1991, want toen groeiden er in de serres (kassen) van VABI pepino's, in die tijd in samenwerking met POVLT. Ze groeiden er tussen de tomaten en werden geteeld op hydrocultuur. Al bij al bleek het voor de professionele tuinbouw niet echt een succes. De kwantitatieve productie viel wat tegen en de commercialisering verliep stroef.
Vijftien jaar later staat deze plant opnieuw in de belangstelling voor de liefhebber.
In de serres van de Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit in Pamel stonden deze zomer 45 planten. De smaak houdt het midden tussen een meloen en een peer. Een meloenpeer past in fruitsla, bij een koude schotel of men kan er confituur mee maken.
Op de website van Easyplant kan men een pepinoplant kopen. Het zijn zaailingen. Op het forum van Groeninfo uit Paul zijn twijfels over de soortechtheid van deze zaailingen. Alhoewel de reacties van sommige andere gebruikers positiever zijn en één iemand zelfs spreekt over 'ze hangen vol met vruchten'. Vlaams Zaadhuis verkoopt geen zaailingen, maar stekken van deze plant. Ook Bakker verkoopt deze plant maar noemt ze eigenaardig genoeg appelmeloen. Vreeken's Zaden verkoopt geen pepinoplanten maar zaden.
Toch blijkt uit deze discussie en ook de discussie op het forum van Tuinkrant dat de vruchtzetting niet altijd even makkelijk verloopt.
Ik kreeg daarover een vraag van een pepinoteler uit Spanje.
Ik heb drie planten in mijn moestuin maar weet absoluut niet hoe ze te behandelen. Toevallig kwamen die mij in mijn bezit. Ik liet echter na het adres van de verkoper te noteren omdat ik dacht dat het op dezelfde wijze zou zijn waarop je andere meloenen teelt. Nu blijkt dat niet zo te zijn, bloempjes komen en zijn na een paar dagen verwelkt... de plant heeft meerdere uitschieters en heeft een gezond voorkomen dus hier geen probleem mee doch er komen geen vruchten aan. Wat moet ik doen kan u mij helpen a.u.b.
Daarop stuurde ik het volgende antwoord
Meloenpeer is voor mij geen onbekende. Reeds verschillende malen heeft men deze proberen te introduceren hier in Belgie. I
Het is dus geen familie van meloenen, noch van peren. Het is een nachtschadige en dus familie van tomaat en paprika. Misschien nog het dichtst aanleunend bij paprika wat betreft groeiwijze
Het verwondert mij dat de vruchtzetting achterwege blijft, normaal is dit een zelfbestuiver. En aangezien u buiten teelt doet de wind zijn werk en hoeft er niet getrild te worden.
Lees eens de teksten op dit adres waar ik ook eens een vraag over meloenpeer beantwoordde.
Daar schrijft Bieke dat pepino's onder glas te geweldig groeien. Blijkbaar moet de groei wat geremd worden voor een betere vruchtzetting. Dus minder water geven eventueel...
Ik hoop u alvast op weg gezet te hebben.
Heel wat weken later volgde een reactie
Als antwoord op uw verwijzing naar de door u bijgevoegde site kan ik u nu met fierheid zeggen "De vruchten doen het " Ik heb van gesnoeide takken een soort scherm gemaakt en die op redelijke afstand van de plantjes geplaatst zodat ze niet meer in volle zonlicht staan en zie de vruchten komen eraan. Vriendelijk bedankt voor deze tip.
En dit nog wat later
In verband met de Peer-meloenen u weet nog wel mijn mail een goede maand of zoiets terug, nu dat het weer zachter is en de temperatuur rond de 27 º ligt hangen de peer-meloenen in trossen op de plantjes. Ge ziet hevige zonnestralen en de hitte verdragen de plantjes blijkbaar niet..het plantje dat ik toen beschutte met allerhande snoeihout deed het al wel en geeft nu vruchten alsof het de winnaar wil zijn !
Ik denk te mogen besluiten met het feit dat pepino wat in zijn groei moet beheerst worden (geen zware bemesting) en ook wat bestuiving nodig heeft. Dit is wind, maar in de kas ook beweging van de plant of bloemen (=trillen). Andere oorzaak kan de temperatuur zijn. Volgens deze website moet de temperatuur minstens 18°C zijn voor een goede vruchtzetting. Dit is ook zo bij de bevruchting van aubergine. Volgens dezelfde webpagina verschillen de vruchtvormen en -kleuren zeer sterk binnen dezelfde soort (Solanum muricatum). Vandaar dat Paul wat weigerachtig staat tegenover zaailingen...