Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 16, 2005

Mini bloemkool wordt gepromoot

Vanaf dit voorjaar stijgt het aanbod minibloemkolen onder het Flandria-label. Hiermee speelt men in op de maatschappelijke trend van het groeiende aantal alleenstaanden en kleinere gezinnen. Dergelijke gezinnen vinden gewone bloemkolen vaak te groot.
De minibloemkolen zijn geen echte primeur. De tuinders teelden deze kleinere exemplaren in het verleden al, maar toen konden ze het Flandria-keurmerk nog niet krijgen. Dat was exclusief gereserveerd voor de klassieke grote en zware bloemkolen. Maar daar komt nu verandering in.
Voortaan kunnen kleinere bloemkolen met een overlangse diameter vanaf minimum 16 cm ook het Flandria-keurmerk krijgen, uiteraard op voorwaarde dat ze aan dezelfde strenge kwaliteits- en productievoorwaarden van het keurmerk voldoen. In de praktijk duidt dit op een milieubewuste en voedselveilige teelt, een egale witte kleur, topkwaliteit inzake versheid en stevigheid, traceerbaarheid en interne en externe controles.
De kleinere Flandria-bloemkolen zullen het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Tussen nieuwjaar en half mei zijn ze afkomstig uit de teelt onder glas. Daarna wordt ze gevolgd door exemplaren uit volle grond en door licht vorstbestendige winterrassen. "
(Bron : VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw )

vrijdag, april 15, 2005

Eerste gekweekte lamsoor van het seizoen

Op de REO Veiling van Roeselare werden vrijdag 15 april de eerste lamsoren van het seizoen verkocht. Lamsoren zijn zeegroenten die van oudsher op de Zeeuwse en Picardische schorren groeien, maar die in Vlaanderen nog vrij onbekend zijn. In Nederland en Frankrijk groeien lamsoren in het wild.
Een teler uit het West-Vlaamse Lo-Reninge bracht zijn lamsoren in 2004 voor het eerst op de markt. Hij experimenteerde toen al een tijdje met het kweken van zeegroenten in tunnelserres. Deze teelt in een kunstmatig klimaat is uniek. Voor het zaaien van de groenten strooit de producent zeezout op de bodem. Ook tijdens het groeiproces dient de teler zout toe, soms via beregening.
De zeegroente zit boordevol mineralen en vitaminen.
Lamsoren hebben lange, smalle blaadjes. Koel bewaard zijn ze minstens een week houdbaar. Lamsoren zijn geschikt om in te vriezen. Ze zijn lekker in bijvoorbeeld een omelet, een soep van zeegroenten of een terrine van mosselen.
Lees het volledige artikel op Agripress

donderdag, april 14, 2005

Aardappelziekte en vroegheid : hand in hand?

De aardappelrassen zijn in te delen in vroegrijpe (‘nieuwe aardappelen’) en laatrijpe aardappelen (bewaaraardappelen). In de praktijk was al bekend dat vroege aardappelrassen een lager resistentieniveau bezitten dan late aardappelrassen. De vatbaarheid voor de gevreesde aardappelziekte Phytophtora infestans lijkt onafscheidelijk verbonden met de vroege afrijping van een aardappelras. Uit onderzoek van promovenda ir Marleen Visker blijkt dat beide eigenschappen waarschijnlijk door hetzelfde gen worden aangestuurd. Dit verklaart waarom het veredelaars maar niet lukt vroege aardappelrassen resistent te maken tegen de ziekte.
Lees het volledige artikel : WB - "Vroege aardappel is genetisch zwak":

woensdag, april 13, 2005

Raapstelen uit de kas : de groei in beeld.

Wie dacht dat deze groente alleen in grootmoederstijd gegeten werd zit er goed naast. Raapstelen zijn hip en smaken voortreffelijk, zowel rauw als gekookt, als voorjaarssoep en stampot, als pastagroente en garnituur.
Raapstelen worden op traditionele en ambachtelijke wijze geteeld. De handmatig gezaaide bladgroente groeit zonder verwarming op tot een ouderwetse voorjaarsgroente. Ze worden in bosjes of los verkocht. De aanvoer begint meestal medio februari en loopt tot en met juni.
Kwekerij Miranda zette de volledige teelt van zaadje tot oogst in beeld.
Klik hier om de foto's van het teeltverloop te bekijken

dinsdag, april 12, 2005

Primeurteelt aardappelen, de eerste Eerstelingen

Klik op de figuur voor de website van kwekerij Miranda
Het ras 'Eerstelingen' heeft nog steeds zijn naam niet gestolen. Voor de echte primeurteelt is dit nog steeds de winnaar. Wie de absolute primeur wil hebben moet aardappelen telen in een glazen kas. Zo levert kwekerij Miranda morgen de op deze manier geteelde eerste aardappelen af bij The Greenery. Door de grote koudeperiode in het vroege voorjaar is de oogst verlaat. Daarom worden er voorlopig een aantal kistjes poters en kriel aangevoerd. Maar dit zal al snel toenemen.

maandag, april 11, 2005

Tomaten verspenen

zie ook tomaten zaaien
Als de eerste echte blaadjes te zien zijn kan er verspeend worden. Staan de plantjes ruim uit elkaar dan kan je nog wat wachten. In dit zaaibakje staan de plantjes te dicht om het verspenen nog langer uit te stellen. Zoniet worden de stengeltjes veel te lang (fileren).

Vul de potjes met potgrond en druk deze aan met de hand. Een gietrand hoef je nu nog niet te laten, die komt er later vanzelf als we de potjes begieten. Kies een goede kwaliteit potgrond. Dit betekent dat er naast tuinturf (zwartveen) ook turfstrooisel (witveen) moet aanwezig zijn zodat de structuur steeds voldoende luchtig is, ook bij veel water geven. Tuinturf of zwartveen heeft de eigenschap goed water op te nemen maar zal in natte toestand te weinig zuurstof bevatten. De potgrond die we gebruiken mag best wat voeding bevatten (staat vermeld op de verpakking). Een potgrond van het type 'geraniumpotgrond' is dan ook een goede keuze.

Begiet de potjes na het vullen zodat ze goed nat zijn. Dit is nodig want de plantjes die we straks verspenen hebben zeer weinig wortels. Laat daarna deze potjes 24 uur rusten zodat het overtollige vocht weg kan en de grond wat kan opwarmen. Door het begieten zal de potgrond wat bezakken waardoor er een kleine gietrand ontstaat.

Je kan allerlei potjes gebruiken. Wil je grote planten telen, dan zijn potjes met diameter twaalf cm nodig (rechts boven). Ook de vierkante potjes van negen centimeter voldoen nog wel. Kerstomaten die van nature niet zo snel groeien en laat gezaaide tomaten kunnen ook wel in potjes van acht centimeter verspeend worden (links onder)

Haal voorzichtig een 'kluitje' met plantjes uit de zaaibak. Doe dit door met een plat stokje de plantjes op te lichten en daarna een deeltje daarvan los te maken. Zeker als er dicht gezaaid werd moet je niet proberen om één plantje afzonderlijk uit de zaaikist te halen. Maak daarna de plantjes voorzichtig los van elkaar.

Als je voldoende plantjes hebt selecteer je de kleinere plantjes er beter uit. Soms groeien ze minder goed weg en ze blijven hoe dan ook steeds een groeiachterstand behouden.
Maak met een bamboestok van 0,5 cm diameter in ieder pot een gaatje. De diepte hangt af van de lengte van de kiemplantjes. Wie op de vensterbank zaaide zal nogal lange plantjes bekomen.

Neem de plantjes vast bij de kiemblaadjes. Laat ze zakken tot de kiemblaadjes nog één of twee centimeter boven de grond uitkomen en druk dan het gaatje voorzichtig dicht. Lukt die niet zo goed, dan kan je het gaatje ook opvullen met wat drogere potgrond.

Geef daarna nog ieder potje een scheutje water, vooral om het verspeengaatje dicht te maken. Plaats de plantjes de eerste twee dagen in de schaduw en laat ze daarna geleidelijk gewoon worden aan de zon. Bij een felle dag de eerste dagen na het verspenen dekken we de plantjes best af met krantenpapier. Vooral de eerste dagen kunnen enkele plantjes tijdens het warmste deel van de dag lichtjes verwelken. Staan ze 's morgens weer fris, dan is er niets aan de hand.
Plaats de planjes de week na het verspenen ook niet te koud. Dit kan desnoods nog een tijdje bij het raam. Na een week staan de potjes beter in de kas, zoniet lijden ze onder het lichtgebrek. (fileren en scheef naar het licht groeien)

zondag, april 10, 2005

Oogst winterbloemkool gestart

Zowel bij de liefhebber als bij de beroepsteler is de oogst van winterbloemkool begonnen. Volgens de website van Bejo.nl zijn er bij de vroege rassen toch wat kwaliteitsproblemen. Dit door de groeistilstand door de felle koude begin maart en vrij snel daarna de hoge lenterige temperaturen. De plotse groeistoot leidde bij de vroege rassen tot gespleten stronken en uiteindelijk gaten in de kolen.