Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 30, 2005

De koolvlieg ontwaakt

Nu het warmer wordt moeten we zeker rekening houden met de koolvlieg die wakker wordt. Plant u binnenkort broccoli, bloemkool, rode kool, witte kool, savooikool, spruitkool neem dan uw voorzorgen. Bloemkool en broccoli lijken wel de lievelingskolen van de koolvlieg.
De koolvlieg overwintert als pop in de bodem. Bij een bodemtemperatuur van ongeveer 15°C op 5 tot 8 centimeter diepte ontluiken de vliegen. Dit gebeurt rond half april. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm lang en worden nabij de plantvoet gelegd. De maden zijn 1 cm lang en glimmend wit. De made vreet eerst alle zijwortels af en dringt dan in de hoofdwortel, met rotting tot gevolg. Een lichte verkleuring van de bladeren tot een totale verwelking en omvallen van de planten is het gevolg. Als de plant in leven blijft, kunnen enkele nieuwe wortels vanuit de basis gevormd worden. Minder ernstige aantastingen leiden tot groeivertragingen. Vooral op de humeuze, lichte zavel en zandgronden kan ernstige schade optreden. Ook radijs en rammenas zijn heel gevoelig voor de koolvlieg. (artikel ingekort)Lees hier het volledige artikel over de Koolvlieg:

dinsdag, april 26, 2005

Courgettes zaaien van eind april tot eind juni

Courgettes groeien snel. Daarvoor hebben ze veel warmte nodig. Als je niet kiest voor de vroegste zaaidata kan je na zes weken al de eerste courgettes oogsten. Zorg voor een hoge temperatuur bij het zaaien, bij de opkweek en tijdens de teelt.
Zaai niet alle zaden op hetzelfde moment. Je kan al zaaien eind april onder beschutting, maar ook eind juni kan je nog courgettes zaaien. Dit zorgt ervoor dat je in augustus en september een jong en productief gewas hebt. Courgette is een gulzige en snelle groeier, maar raakt ook snel ´versleten´. De groei van oudere planten stagneert wat waardoor ze vatbaarder worden voor witziekte (echte meeldauw).
Kies niet alleen een plekje uit de wind en in de zon maar voorzie dit plekje ook van voldoende compost of organische mest. In droge periodes is water geven zeker nodig. De grote bladeren verdampen zeer veel en de snelgroeiende vruchten kunnen alleen maar zwellen als ze voldoende water kunnen opnemen.
Lees de volledige teelthandleiding over courgettes

Nieuwsbrief "Groenten in het nieuws"
Vul een e-mail adres in om iedere week de nieuwste berichten te ontvangen!

Inschrijven Uitschrijven

maandag, april 25, 2005

Tomatenplant heeft zijn eigen afweersysteem tegen bladvlekkenziekte.


"Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben samen met Britse collega's het afweersysteem van tomaat tegen de ziekteverwekkende schimmel Cladosporium fulvum (bladvlekkenziekte) verder ontrafeld. Hun bevindingen staan in Science van 21 april.
Het onderzoeksteam is een afweermechanisme bij de tomatenplant op het spoor gekomen waarbij de schimmel indirect herkend wordt. Hierbij wordt een zogenaamd bewaker-eiwit (het product van een resistentiegen) gealarmeerd dat vervolgens het afweersysteem van geprogrammeerde celdood bij de plant in werking stelt. Hierdoor wordt de schimmel de pas afgesneden.
Het afweersysteem beschermt de plant tegen de schadelijke werking van belagers zoals virussen, bacteriën en schimmels.
Planten kennen dus als mensen een afweer- of immuunsysteem om ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Maar hoe dat afweersysteem werkt is nog niet geheel duidelijk
Lees verder in het Persbericht Wageningen Universiteit

zondag, april 24, 2005

Boodschappen? Lees het nieuws van “De Groenteman”

Sinds vorige week biedt LAVA als koepel van de zes grootste groente- en fruitveilingen een nieuwe service aan de consument. “De Groenteman” geeft op de LAVA-website een bondig overzicht van de trends in de veilingprijzen van groenten en fruit. Ideaal als houvast voor de weekendboodschappen en de seizoenskeuken.

U vindt er een handige samenvatting van de inlandse groente- en fruitprijzen op de Belgische veilingen van de afgelopen week.

Wat is er deze week duurder of goedkoper geworden? Wat is voordelig of juist heel duur gebleven? Is een bepaalde groente- of fruitsoort deze week meer of minder aangevoerd? En wat kan de oorzaak zijn van een plotselinge prijsdaling of hausse?

Bovendien krijgt u telkens een recept met een groente- of fruitsoort die in de afgelopen week voordelig is gebleken of die ‘in the picture’ staat. Eerder verscheen “De Groenteman” al geregeld in “De Zondag”, maar voortaan is de informatie voor iedereen elke week beschikbaar en uitgebreid.
De Groenteman is iedere vrijdag te lezen op http://www.lava.be