Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, november 05, 2004

Bewaren van de groenten in of naast het veld.

Vele groenten moeten eind oktober of ten laatste eind november gerooid worden (zie het artikel over vorstgevoeligheid van groenten) Gelukkig kunnen we veel van deze groenten nog een tijdje bewaren. Wortelen of peen kunnen we zelfs op het veld bewaren. Rode kool en witte kool moeten vorstvrij bewaard worden........

Lees het volledige artikel

donderdag, november 04, 2004

Vergeten groenten van de boerkes

Uit Het Nieuwsblad
Wouter Keersmaeckers houdt van wat in zijn streek uit de grond komt.
,,Ik ben geboren en getogen in Boechout en ik zal hier wellicht ook sterven. Ik ben van boerenafkomst, opgegroeid met groenten en fruit, en dat heb ik in mijn keuken nooit willen wegsteken.''
Wouter Keersmaekers, chef van De Schone van Boskoop, is verzot op de producten van zijn omgeving. Hij maakte er een kookboek voor, met heel veel aandacht voor de groenten en het fruit die verloren dreigen te gaan, die bijna vergeten zijn.
Een citaat:
........Nog zo'n bijna vergeten groente is kardoen : ,,Als er een gerecht met kardoen op het menu staat, moet ik er altijd enkele in de koelkast hebben, om aan de klanten te tonen. Kardoen is het best gebraiseerd in kalfsfond of gestoofd, heel lekker met eend..........
en een straffe uitspraak:
"Dan maar liever iets invoeren uit het buitenland, ook als het niet bij onze seizoenen past. Dat kan toch niet? Wij werken met tomaten van mei tot september, verder niet. Ik ben niet tegen de invoer van goede producten, maar vergelijk eens Franse bloemkolen met de onze. De Franse zijn bitter en stinken.''
Lee s het volledig artikel uit Plaza Weekend van Het Nieuwsblad.
Lees het artikel over kardoen.

woensdag, november 03, 2004

Nieuwe aardbei is resistent tegen vruchtrot.

Spaart deze aardbei ons leefmilieu? Of net niet?
Dat het niet steeds eenvoudig is om iets als milieuvriendelijk te bestempelen blijkt opnieuw uit dit bericht. Enerzijds kan men zo het milieu sparen door het lagere gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen, anderzijds is het thema Genetische Modificatie ook nog steeds gevoelig bij de consument.

Onderzoeker Jan Schaart van de Universiteit Wageningen ontwikkelde met planteigen materiaal een nieuwe aardbei die bestand is tegen vruchtrot. Niet volgens de traditionele methoden door aardbeirassen te kruisen, maar door de aardbei genetisch te manipuleren met planteigen DNA.
Hij spoorde in rijpende aardbeien een restistentiegen op dat vruchtrot tegengaat. Via genetische modificatie werd de activiteit van dit gen met planteigen materiaal verhoogd, waardoor de resitentie veel beter werd "
Ook voor ethici
Ook sociologen en ethici namen deel aan het onderzoek. Genetische modificatie is nog steeds een gevoelig thema bij de consument.
Duizend consumenten werden bevraagd over hun mening aangaande genetisch gemodificeerde gewassen. Daaruit bleek dat mensen het heel belangrijk vonden dat genetische modificatie niet met andersoortige organismen plaatsvond.

Lees het volledige artikel op
Persbericht Wageningen Universiteit: "Minder bestrijdingsmiddelen bij teelt nieuwe aardbei " of Planet - Nieuwe aardbei schimmelt niet

update : dat men met de problematiek van 'ggo' producten ook in de land- en tuinbouwpraktijk al bezig is valt te merken aan dit artikel :LTO tevreden over afspraken teelt genetisch gemodificeerde planten en op Agriholland: http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=48995. Het gaat hier over de coëxistentie van gangbare, ggo, en biologische teelten. Dat er ook organisaties zijn die niet kunnen leven met deze coëxistentie blijkt uit dit artikel http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=48886


Lees het aardbeidossier met alles over de teelt van aardbeien

Luizen gaan plat voor cola

Is dit nu biologische teelt of niet? Heeft er al iemand ervaring mee?
INDIA - Voor Indische boeren hoeven dure pesticiden niet langer in hun strijd tegen de bladluizen. Ze gaan al sinds enkele maanden de beestjes te lijf met een veel goedkoper product: cola. Met succes overigens want na één korte sproeibeurt is het resultaat al merkbaar. "

Lees verder op Het Nieuwsblad Online: "Luizen gaan plat voor cola - 03/11/2004


dinsdag, november 02, 2004

Groenten en Bloemen 2004, de foto's

Klik op de afbeelding om de foto's te zien
De liefhebbers van de overweldigend mooie en kunstzinnige creaties zijn weer massaal naar Hoogstraten afgezakt voor dit onvergetelijk schouwspel. Een autoloze Vrijheid en een nazomerzonnetje zorgde voor een gezellige en feestelijke sfeer. Procifiat voor de initiatiefnemers en de vele vrijwilligers die weken gewerkt hebben aan deze meesterwerken.
Elk jaar sluit Hoogstraten op een kleurrijke en originele manier de zomer af. Tijdens het weekeinde van zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 september werd het centrum van Hoogstraten omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met ontelbare …… bloemen en groenten! Ontwerper Etienne Van Nyen laat zich bij het ontwerpen van de creaties inspireren door het basisthema ‘De vruchten van het land’. Dat is geen toeval want de land- & tuinbouw zijn in de regio sterk vertegenwoordigd.Over een lengte van maar liefst 1 km worden gevels, gebouwen en stoepen versierd met groenten-, fruit- & bloemencreaties.....
Bekijk de foto's van deze gebeurtenis op streektoerisme.be

maandag, november 01, 2004

Vorstgevoeligheid van de groenten


"Een aantal groenten staan nog in onze tuin, wat doen we ermee nu de eerste vorst zich aankondigt?"
Lees het artikel:

zondag, oktober 31, 2004

De mosterd lokt extra sluipwespen naar de spruitjes!

De laatste tijd wordt heel wat onderzoek gedaan om de biologische bestrijding van insecten, die onder glas ondertussen algemeen toegepast wordt, ook in de vollegrond te introduceren. Ook op internet is al één en ander daarover te vinden. Hierbij drie citaten

"Koolplanten die verstopt zijn tussen gerst weet de sluipwesp Diadegma semiclausum nog uitstekend op te sporen. En als de kool tussen mosterdplanten staat, komen er zelfs éxtra sluipwespen op af. Dat ontdekte de Hongaarse promovendus Tibor Bukovinszky. Door slim gebruik te maken van mengteelten kan men in de toekomst de biologische bestrijding van plagen wellicht verbeteren" Lees verder

Op spruitkoolboulevard.nl vinden we dat bloemranden langs de akkers moeten meer nuttige insecten in het gewas brengen. Je kan dit pdf-document hier downloaden http://www.spruitkoolboulevard.nl/poster%20NIOO2.pdf

Uit de nieuwsbrief van het "Laboratorium voor Entomologie" uit Universiteit Wageningen halen we het volgende. (http://www.dpw.wau.nl/ento/) D

Daarbij blijkt dat het toch opletten geblazen is met de keuze van de wilde planten in de akkerranden.
Minder plagen met meer biodiversiteit?
"...We doen dat op twee manieren. Ten eerste door stroken met nectarproducerende
bloemen naast het gewas te planten. Nectar wordt uitbundig gebruikt door natuurlijke vijanden van plagen, waardoor deze nuttige insecten langer leven, meer nakomelingen produceren
en dus meer schadelijke organismen doden.
Ten tweede door geen monocultures meer te gebruiken, maar gewassen in mengteelt aan te planten. In mengteelten vinden plaaginsecten hun waardplant moeilijker, terwijl er voor de natuurlijke vijanden vaak meer voedsel aanwezig is waardoor ze effectiever plagen kunnen bestrijden. In wetenschappelijk literatuur wordt het nut van beide methoden uitvoerig theoretisch beredeneerd, maar de praktijk is weerbarstig.
Bij de eerste methode werd al snel duidelijk dat je de bloeiende gewassen in akkerranden heel secuur moet kiezen, anders stimuleer je niet alleen de overleving van nuttige insecten maar ook die van plaagsoorten Ook in het geval van mengteelten, de tweede methode van biodiversiteitsverhoging, is de keuze van de plantensoorten cruciaal. De gewassamenstelling moet de ontwikkeling van plagen frustreren, maar die van nuttige
insecten juist stimuleren"