Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

woensdag, april 20, 2005

Koude nachten in aantocht

Zolang de ijsheiligen niet de revue gepasseerd zijn kunnen er nog steeds zeer koude nachten voorkomen.
Donderdagmorgen en vrijdagmorgen wordt het heel koud. In ieder geval is er algemene vorst aan de grond. Ook de luchttemperatuur kan in sommige streken onder de 0°C gaan.
Voor de fruitbomen kan dit schade aan de bloesems betekenen.
Het loof van vroege aardappelen waarvan het loof al boven de grond uitkomt, dit zonder folie , zal vervriezen. Je kunt dit vermijden door deze aan te aarden zodat het loof opnieuw onder de grond terecht komt.
Jong plantmateriaal van tomaten, komkommer, paprika... dat in de kas staat wordt afgedekt met een doek, folie of krantenpapier om de temperatuurschok wat op te vangen. Kan je de plantjes tijdelijk op een warmere plaats zetten of de kas licht verwarmen, dan is dit zeker aan te raden.
Ook is het beter om tijdens deze twee dagen geen groenteplantjes, opgekweekt in de kas, uit te planten. Zaaien van de groenten buiten mag natuurlijk wel.
Bij openluchtaardbeien zijn nog maar enkele bloemen open en zal de schade wel meevallen. Indien er al wat meer bloei is dan kan je door af te dekken ook de eerste bloemen behoeden voor vorstchade. Wie al stro of mulching tussen de openluchtaardbeien aangebracht heeft kent meer kans op vorstschade omdat de grond zijn opgeslagen warmte dan niet zo goed kan afgeven aan de luchtlaag net boven de grond.
Bij de teelt onder directe afdekking werd onlangs de flodderfolie verwijderd. (zie Robben Aardbeien) Deze aardbeien bloeien al volop. Deze teler zal moeten beregenen om vorstschade te vermijden
Laat u in ieder geval niet misleiden door de warme zonnestralen overdag. Sluit de kas of tunnel 's avonds zo vroeg mogelijk af om zo warmte op te slaan.

Verschillende links naar weerberichten

dinsdag, april 19, 2005

Het nieuwe slankplan met groenten en fruit

‘Het nieuwe slankplan met groenten en fruit’ is een praktisch en gratis voedingsschema om verstandig en smaakvol af te slanken. Het werd door de Belgische veilingen opgesteld in overleg met NICE en houdt rekening met onze nieuwe kookgewoonten en de nieuwe inzichten in de voedingsleer.
Het slankplan is een volledig voedingsschema voor één week maar bevat voldoende afwisseling en variatiemogelijkheden om het gedurende meerdere weken aan te houden.
Het initiatief heeft een dubbel doel: een volwaardig alternatief bieden voor de vaak ongezonde crashdiëten van tegenwoordig en rekening houden met de nieuwe kook- en voedingsgewoonten van de Belgen. Het slankplan is bedoeld voor mensen die bewust op een gezonde manier enkele kilo’s kwijt willen.
Lees meer.

maandag, april 18, 2005

Spinazie zaaien

Gewoon één methode om spinazie te zaaien.
Voor een geslaagde zaaiing : lees zeker ook Water geven
Voor afstanden, grondvoorbereiding en teelttechniek : lees Spinazie van A tot Z
Klik op de foto's om detail te zien
Span een touwtje en trek een geultje van anderhalve centimeter diep. De diepte van het geultje mag voldoende groot zijn, de hoeveelheid grond waarmee het zaad straks afgedekt wordt is belangrijker.









Verdeel de zaadjes op de juiste afstand. Voor snijspinazie wordt dichter gezaaid dan voor plukspinazie. Zaai niet te dun voor plukspinazie, je kan achteraf ook nog uitdunnen.






Met hetzelfde bamboestokje wordt het geultje dicht gemaakt. Je kan ook met de hand het geultje dicht maken. De dikte van het grondlaagje op het zaad is ongeveer één (tot maximum anderhalve) centimeter.





De grond mag lichtjes aangedrukt worden. Zo blijft het vocht beter behouden.








Ongeveer twee weken later staan de eerste plantjes boven. Vroeg gezaaide spinazie zit natuurlijk wat langer weg.

zondag, april 17, 2005

Aubergines zaaien en verspenen : warmte nodig, maar toch traag


Om aubergines te zaaien ga je net zo te werk zoals bij tomaten. Ook het tijdstip komt overeen met dat van tomaten zaaien. Aubergines worden best gezaaid in maart of ten laatste de eerste twee weken van april om de volle opbrengst aan vruchten te bekomen. Alle info over zaaien en verspenen vind je bij het artikel over tomaten zaaien en tomaten verspenen. De (dure) hybride zaadjes worden één per één op het zaaisubstraat gelegd op 1 à 2 cm afstand. Zo hebben ze voldoende ruimte en is het verspenen achteraf niet zo dringend. Afdekken met wit zand tot het zaad net niet meer zichtbaar is.

Aubergine is een heel trage kiemer en vraagt veel warmte voor een goede kieming. Een minikasje op een zonnige vensterbank is een absoluut minimum. Toch duurt het dan nog tot drie weken vooraleer de plantjes tevoorschijn komen.
Deze plantjes zijn klaar om te verspenen, want het eerste echte blaadje na de twee kiemblaadjes is zichtbaar. Ondertussen zijn er al vijf tot zes weken na het zaaien verstreken.