Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, november 13, 2004

Wijziging plan voor watervoorziening groenten Almeria

"De nieuwe Spaanse regering heeft een geheel nieuw waterplan bekend gemaakt. In plaats van het afdammen van de noordelijk gelegen Ebro en het afvoeren van het zoete rivierwater via lange kanalen naar het zuiden, wil Spanje nu meer ontziltingsinstallaties langs de kust gaan bouwen.

Met die beslissing maakt de in maart aangetreden Spaanse regering een einde aan de zeer omstreden waterplannen van de vorige regering. Het waterplan van Aznar, Plan Nacional Hydrologico, omvatte een achthonderdtal maatregelen om de waterloop van de rivier de Ebro om te buigen naar Zuid Spanje.

Jaarlijks zou daardoor ongeveer duizend kubieke hectometer naar het zuiden afgeleid worden. Daardoor zou Spanje onder meer de citrusoogst in Valancia en de teelt van tomaten, paprika's en aardbeien in de regio van Almeria moeten redden. Het land hoopte voor de financiering ervan beroep te kunnen doen op de verkoop van staatsbedrijven en subsidies van de Europese gemeenschap."

Lees meer op Managing21:

vrijdag, november 12, 2004

De zwaarste pompoen
Beeld- en geluidsfragment op L1 Televisie

Hij wordt wel 'de pompoenen-koning van Limburg' genoemd.
Al 20 jaar is hij in de weer om een zo'n groot mogelijke pompoen te kweken. Dit jaar, viel de oogst wat tegen. Want de koning uit Roggel, kwam niet verder dan een pompoen van 291 kilo. Vorig jaar was dat nog 374 kilo.
Klik hier om een beeld- en geluidsfragment te bekijken

donderdag, november 11, 2004

Vlaamse groenten naar Japan

Na tien jaar doorgedreven inspanningen zijn de Mechelse Veilingen en haar tuinders erin geslaagd om met hun tomaten en komkommers de Japanse exportmarkt aan te boren.
Vanaf heden zal een Japanse controleur de kweek, verpakking en verzending van de Belgische tomaten en komkommers op de voet volgen. ,,Niet alleen het product, maar ook het productieproces moet aan de Japanse eisen voldoen. Ze controleren alles tot in de puntjes. Je moet kunnen aantonen dat de planten niet besmet kunnen worden door bepaalde schimmels of niet in contact komen met bepaalde insecten."
Lees verder op de website van Het Nieuwsblad Online
Vorig jaar nog werd de export uit het Nederlandse tuinbouwgebied, het Westland, een tijdlang stil gelegd wegens de vondst van de Middellandse Zeevlieg bij een partij vruchtgroenten.(Lees hier)

woensdag, november 10, 2004

Uitkijken voor valse meeldauw bij peterselie

klik op de foto's voor vergroting

Laat u niet verrassen door het mooie groene gewas dat je momenteel bij de peterselie ziet. Als je wat dichterbij gaat kijken is het goed mogelijk dat je wit schimmelpluis ziet op de onderkant van het blad. Als je deze schimmel zijn gang laat gaan zullen veel bladeren spoedig geel verkleuren.
Sedert eind oktober werd al op verschillende plaatsen Plasmopara nivea of valse meeldauw bij peterselie vastgesteld, bij aanplantingen onder plastiek en in open lucht
Zowel bij de gekrulde peterselie (foto links) als bij de gladbladige peterselie (foto rechts) zijn symptomen opgemerkt. Het betreft hier dus ook een schimmel die behoort tot de groep van de wierzwammen (Oömycetes), zoals al vermeld in het bericht over witte roest bij broccoli.
De kenmerken van de schimmel zijn heel typisch, namelijk wit schimmelpluis aan de onderkant van het blad, gele vlekken aan de bovenkant. Bij krulpeterselie zie je de aantasting ook aan de bovenkant, dit is natuurlijk te wijten aan de typische groei van het blad. Het zachte najaar heeft de ontwikkeling van de schimmel sedert half oktober duidelijk bevordert. Bij de teelt in de kas moet er steeds voldoende gelucht worden om het gewas iedere dag droog te krijgen.
De schimmel Plasmopara nivea komt voor bij alle leden van de schermbloemenfamilie (Apiaceae) . Op deze internetpagina vind je nog foto's van aantastingen bij wortelen en bij pastinaak.

Lees hier meer over deze typische najaarsschimmels

Nederlandse landbouwschool oogst paarse wortelen

Klik hier om het bericht te lezen (VILT.be)
Eerder stonden paarse wortelen al in de belangstelling dit jaar, lees dit bericht van Plantaardig.com

dinsdag, november 09, 2004

Sla van de vensterbank

Supermarktketen Sainsbury’s gaat beginnen met de verkoop van slaplanten die men op de vensterbank kan telen. Deze planten zullen worden verkocht in 180 van de 550 Sainsbury’s-winkels. De consument plukt blaadjes naar believen . De slasoort is volgens het bericht een kruising (of is het een mix, dit is niet helemaal duidelijk) van verschillende sla-achtigen, waaronder krulandijvie en Little Gem (kleine romeinse sla). Een plantje kost ongevevee € 1,50. Het wordt volledig onder glas geteeld en heeft een anvoerperiode van 12 maanden. De levensduur, éénmaal aangekocht wordt aangeprezen als zeven dagen, maar zou eventueel langer kunnen zijn.

Meer info vind je in dit bericht of in The Guardian

Dat je dit ook zelf kan telen, dat kon je al eens lezen in dit bericht
De slamix van McDonalds in uw plantenbak.

maandag, november 08, 2004

Witte roest bij koolgewassen


klik op de foto's voor vergrote weergave
Tijdens dit zacht najaar groeien de schimmels op een rustige, maar toch vlotte wijze verder. Met name de groep van de wierzwammen (Oömycetes) waartoe ook de valse meeldauw toe behoort houdt van een vochtig najaar. Een minder gekend lid van deze groep is witte roest (Albugo candida). Ook witte roest kan sporadisch optreden. Witte roest komt voor op de bladeren van allerlei kruisbloemigen. Zo zie je de schimmel ook al eens bij herderstasje en bij radijzen. Bij spruiten grijpt de aantasting vooral plaats op het marktbare deel van de plant, met name de spruitjes. Het kenmerkende gezwel (de opperhuid van de plant zwelt door ophoping van de sporen zeer sterk vooraleer open te barsten) is zeer gemakkelijk te herkennen.
Hier zie je een aantasting die gisteren vastgesteld werd bij de late herfstteelt van broccoli. Op de bovenkant van de bladeren zie je gele vlekken, hier groeit de schimmel er ook al wat doorheen. Meestal is de schade door witte roest te verwaarlozen (behalve dan bij spruitjes en radijs)
Hier zie je foto's van een sterke aantasting op herderstasje
Lees meer over witte roest op gewasbescherming.nl