Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, maart 04, 2006

Groene groenten en rood vlees

Geeft rood vlees echt een hoger risico op darmkanker en moet ik mijn biefstuk nu met spinazie eten?
Waarom deze vraag gesteld wordt kun je lezen op Voedingscentrum.nl

En dit is het besluit van het Voedingscentrum.nl:
...Op basis hiervan vindt het Voedingscentrum dat bij een gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf af en toe een normale portie rood vlees eten geen kwaad kan. Sterker nog: vlees, en zeker rundvlees, is een belangrijke bron van ijzer, waarvan bijvoorbeeld 13-19 jarigen, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, gemiddeld genomen wel wat meer kunnen gebruiken....
...Verder is het niet zo dat groene bladgroenten beter zijn dan andere groentesoorten. In het algemeen geldt dat nog te weinig bekend is om de consumptie van bepaalde groente- of fruitsoorten te stimuleren....
...Het Voedingscentrum blijft bij het advies gevarieerd te eten, met volop groente, ook te variëren met vlees en vleesvervangers en regelmatig vis op het menu te zetten.....

vrijdag, maart 03, 2006

De vroegste bonen

Klik op de foto's voor een vergrote weergave

Wie al eind mei, begin juni boontjes wil oogsten kan vanaf nu tot einde maart zaaien in potjes, drie zaadjes per pot. Zorg wel voor een omgeving waar het tijdens de kieming niet onder de 10°C gaat. En het overdag makkelijk 15°C wordt. Eenmaal de plantjes gekiemd kunnen ze wel wat meer koude verdragen, indien ze overdag maar warm genoeg staan (koude kas). Vanaf begin april kan je deze plantjes planten in een onverwarmde kas. Laat ongeveer 50 cm tussen de rijen en plant in de rij om de 25 cm een potje. De plantjes moeten dan al een tweetal echte blaadjes hebben en de potkluit moet al doorworteld zijn.
Komt er in april een periode met koude nachten, dek dan de plantjes af met een vliesdoek of folie. Bonen kunnen nu eenmaal geen vorst verdragen.

Als alles goed gaat heb je einde mei - begin juni een mooi bonengewas in de kas en kan de oogst beginnen.

Lees ook de teeltbeschrijving van bonen
11

donderdag, maart 02, 2006

Groenten tegen nierstenen

Om de haverklap bevestigen persberichten dat wie veel groenten eet daar grote voordelen kan uithalen voor zijn gezondheid. Over urinestenen (nierstenen, ureterstenen en blaasstenen) hebben we het hier nog niet gehad. Dit bericht verscheen vorige week op http://www.e-gezondheid.be/fruit_groenten_versus_urinestenen-13164-404-art.htm

"Om urinestenen te vermijden, raadt men aan om veel water te drinken. Maar ook wat men eet is van tel. De aanvoer van kalium bijvoorbeeld is erg belangrijk. En omdat fruit en groenten rijk zijn aan kalium wordt aangeraden om er meer van te eten als men de vorming kalkstenen wil voorkomen....
...Daarom wordt personen die te kampen hebben met kalkstenen aangeraden om meer fruit en groenten te eten en water te drinken dat niet te veel kalk bevat. Daarnaast moeten ze minder zoutproteïnen (natrium) consumeren....
Het volledige bericht met de nodige uitleg kunt u lezen op http://www.e-gezondheid.be/fruit_groenten_versus_urinestenen-13164-404-art.htm

woensdag, maart 01, 2006

Een late lente?

Waar al gewag van gemaakt werd in het artikel Geen lente in de groentekas is uitgekomen.

Februari gaat de geschiedenis in als de somberste tweede maand van het jaar ooit. Normaal krijgen we 73 uur zon voorgeschoteld, nu moesten we het stellen met amper 29 uur. Het vorige laagterecord dateert, met 35 uur, uit 1966.
Wat temperatuur betreft zaten we normaal: 2,4 graden tegenover 2,5 gemiddeld. En ook qua neerslag hoefden we niet echt te mopperen: er viel op 19 dagen zowat 75 millimeter uit de lucht tegenover 52,9 mm op 16 dagen gemiddeld.” (bron : Het Nieuwsblad)

Zacht en droog kan je de februarimaand bezwaarlijk noemen. Dat alles maakt dat de meeste gronden (ook lichte grond) er nog nat en koud bijliggen. De weersvoorspelling belooft extra zonneschijn en droog weer voor de komende dagen, maar helaas blijven de temperaturen aan de lage kant. De bezitters van lichte grond kunnen straks als eerste aan de slag met vroege voorjaarsgroenten zoals
Controleer in ieder geval goed de vochtigheid van de grond vooraleer je aan de slag gaat. Neem wat grond in de hand en knijp het samen, lekt er water uit, wacht dan nog wat met de grondbewerking. Wie te natte grond bewerkt veroorzaakt structuurbederf waardoor de plantengroei achteraf sterk gehinderd wordt. Ook in april kan je nog starten met de hiervoor opgesomde teelten!

dinsdag, februari 28, 2006

De teelt van broccoli

Broccoli is een groente die op korte tijd zeer populair geworden is in de keuken. Omwille van het gebruiksgemak en de gezondheidseigenschappen.
Ook in de groentetuin lukt de teelt van broccoli vrij goed. Als je tenminste de koolvlieg en knolvoet weet op afstand te houden. Hoe je de teelt van broccoli aanpakt lees je in het laatste artikel van een reeks van vier over broccoli.

Teelt en onderhoudszorgen bij broccoli

Erwten voorkiemen

Erwten en tuinbonen worden best gedurende 24 uur geweekt in water vooraleer ze uit te zaaien in vollegrond of in potjes. U kunt de voorsprong nog vergroten door de erwten ook nog eens te laten voorkiemen. Hoe je dat moet doen?
Dat lees je op de blog van Tuinclub VELT Jabbeke.

Eerst worden ze voor gekiemd: 24 uur weken in koud regenwater. Dan het water afgieten en het potje op een warme plaats houden. Een paar keer per dag met water bestuiven om ze warm vochtig te houden. Na drie dagen zijn de meeste kiemen zichtbaar. Dan moet je zaaien.

Zeker de moeite waard om opnieuw een paar dagen voorsprong op te bouwen. Daar tegenover staat het vele extra werk (voorkiemen, vochtig houden, zaaien in potjes, uitplanten) ten opzichte van het ter plaatse zaaien van erwten.
Zij zaaien doperwten, maar sluimerwten of peulen zijn ook een heerlijke lentegroente die je niet zo makkelijk vindt in de winkel.

maandag, februari 27, 2006

Broccoli telen : het planten.

Gemiddeld een maand na het zaaien kunnen de broccoliplantjes uitgeplant worden. Broccoli wordt geplant vanaf de tweede helft van maart tot begin augustus.
Het beste is te werken met kluitplanten (opgekweekt in perspot, bloempotten of trays)
Hoe je best te werk gaat om broccoli te planten in de groentetuin kunt u lezen in dit derde artikel van een reeks van vier over broccoli:

Het planten van broccoli, een fotoreportage.

1

Broccoliplanten opkweken, hoe doe je dat?

Broccoli zaaien kan van februari tot begin juli. Om te zaaien in februari kiest u best een ras geschikt voor de vroege teelt zoals Marathon. Om te zaaien vanaf april kunt u een zomer- en herfstras kiezen zoals Fiesta. Dit zijn beide hybriderassen. Deze zijn zeker interessant als u houdt van grote opbrengsten en een sterke groei. Wenst u ook nog zijscheuten te kunnen oogsten nadat het hoofdscherm geoogst werd, dan kiest u beter voor oudere rassen. Broccoli telen hoeft niet moeilijk te zijn. Met eenvoudige middelen kunt u zelf plantjes opkweken.

De volledige uitleg over het opkweken van broccoliplanten, uitgebreid geïllustreerd met foto's kunt u lezen in dit tweede artikel van een reeks van vier over broccoli:

Zaaien en verspenen van broccoli, een fotoreportage

11

zondag, februari 26, 2006

Waarom is broccoli gezonder dan andere groenten?

Groenten zijn gezond. Maar er is er eentje die meer dan de anderen de kop opsteekt in de pers. Dat is broccoli. Broccoli is de gezondste groente van allemaal, dat mogen we zeker besluiten als we de persartikels doorsnuffelen. Van enkele relevante persartikels voor de verschillende gezondheidsaspecten van broccoli vindt u hier een samenvatting. Als je trouwens even aan de slag gaat met Google dan zie je dat broccoli steeds bovenaan te vinden is in lijstjes met gezonde voedingsmiddelen.....
Lees verder in het eerste artikel van een reeks van vier over Broccoli:

Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.

---