Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, februari 04, 2006

Salanova wint Fruit Logistica Innovation Award

In het recente artikel innovatieve groenten zijn genomineerd. werden de nominaties voor de Fruit Logistica Innovation Award uit de groentesector besproken.
Vandaag, op de laatste dag van de beurs werd de winnaar bekend gemaakt. Door het publiek van de beurs werd Salanova tot meest innovatieve AGF product uitgeroepen.
Salanova : snijden, wassen en klaar.
Salanova nog makkelijker met speciale slaboor.

Univeg wordt wereldspeler op de markt van groenten en fruit

Het groenten- en fruitconcern De Weide Blik wordt dankzij een fusie met het Italiaanse Bocchi een absolute wereldspeler in de markt van groenten en fruit. De Weide Blik is ook wel bekend als Univeg.
Het publiek mag dan al weinig vertrouwd zijn met de naam De Weide Blik (DWB), in de wereld van super- en hypermarkten kennen ze de groep des te beter. Bijzonder talrijk zijn de consumenten die producten van De Weide Blik nuttigen. De groep voert geen eigen merkenbeleid maar zet alles op zijn klanten: de winkels. Op het juiste tijdstip de juiste hoeveelheid leveren met daaraan gekoppeld een concept van ,,one stop shopping'': de groep biedt een breed scala aan groenten en fruit aan.

Hoe een champingnonteler uit Belsele groentehandelaar werd en uitgroeide tot een multinational kunt u hier lezen

Over deze fusie kunt u vandaag drie artikels lezen in De Standaard
De Weide Blik via fusie wereldspeler in groenten en fruit
Belgisch concern hertekent Europese fruit- en groentemarkt
Kloof met Amerikaanse multinationals scheelt een banaan

Update 11/04/2006 Interview met Hein Deprez

Champignonboer verorbert groente- en fruitmarkt
“Heeft de primaire productie nog wel toekomst in Vlaanderen?” Dat is de laatste vraag van het interview met de 44-jarige Hein Deprez. Klinkt de naam u onbekend in de oren? Dat is geen grove beroepsfout, want de CEO van De Weide Blik schuwt nu eenmaal de mediabelangstelling. Wie in iets meer dan twintig jaar tijd uitgroeit van champignonkweker tot baas van een multinational die zich kan meten met de Chiquita’s van deze wereld, heeft blijkbaar andere prioriteiten dan persbabbels. En wat het antwoord betreft op de vraag of de Vlaamse boer blijft ploegen: “Alleen met een klantgerichte aanpak creëer je gezonde bedrijven. ‘Van grond tot mond’ is een populaire leuze in de agrarische sector. Wel, wij draaien die redenering om”..........
...Lees verder op VILT

donderdag, februari 02, 2006

Tuinboon nu zaaien in potjes.

Tuinbonen worden traditioneel in het vroege voorjaar in open lucht geteeld.
Zaaien
Voor de vroegste teelten wordt voorgezaaid onder koud glas.
Tuinboon kiemt vanaf 5 graden en kan lichte vorst verdragen. Vanaf eind januari kan u voorzaaien in potjes, op een zaaibed in de koude bak, of in een verplaatsbare kist of bloembak met minimum 10 cm grond in. Druk de bonen een of twee centimeter in de grond en breng er drie centimeter grond op. Er mag inderdaad diep gezaaid worden, ook bij ter plaatse zaaien.
Afharden
Voorgezaaide tuinboon moet op een koele (10-12°C)en lichtrijke plaats geteeld worden om korte, gedrongen planten te bekomen. Vooraleer uit te planten moet er afgehard worden. Dit betekent enkele dagen bij goede weersomstandigheden overdag buiten zetten (of de koude bak openen). En wanneer de weersomstandigheden het toelaten ook eens ‘s nachts buiten laten staan. Na een tiental dagen kunnen de planten dan op het plantbed worden uitgezet.
Uitplanten
Als de plantjes zo’n 10 centimeter hoog zijn wordt er in maart (van zodra de grond bewerkbaar is) uitgeplant. Naast het klassieke éénrijensysteem (70 x10) kunt u ook uitplanten op dubbele rijen met een tussenafstand van 20 en een zaaiafstand van 20. Tussen de dubbele rijen zit 60-70.
Bekijk hier het teeltschema van tuinboon
Grondsoort
Tuinboon doet het goed op veel verschillende grondsoorten. Ook armere gronden zijn geschikt. Zware, maar goed gedraineerde, gronden geven de grootste oogst, lichte gronden zijn meer geschikt voor de vroege teelten. (Dit is voor veel teelten zo)
Meer bemesting
Tuinboon mag, in tegenstelling tot andere peulgewassen, toch wat bemest worden. Geef tien liter compost per m² of strooi 40 g/m² samengestelde meststof (samenstelling ongeveer 12+12+18). De ideale pH voor tuinbonen is hoog en schommelt tussen 7-7,5, deze waarden zijn dan ook niet altijd haalbaar. Tijdig bekalken is voor tuinboon wel aan te raden.

Tip
Bekijk de fotoreportage over tuinboon zaaien en planten.
Bekijk de videoreportage over tuinbonen planten

woensdag, februari 01, 2006

Onderhoudsbekalking uitvoeren in februari.

Regelmatig moet aan de grond kalk toegediend worden.
Waarom?
Zo houden we de natuurlijke verzuring van de grond tegen. Lichte grondsoorten verzuren sneller dan zware grondsoorten. Gronden die goed voorzien zijn van organisch materiaal (doordat ze regelmatig compost toegediend gekregen hebben) zullen ook veel minder snel verzuren. Afhankelijk hiervan zal er om de twee tot drie jaar een bekalking uitgevoerd worden.
Kalk strooien zal de vertering van het organisch materiaal bevorderen en zo de 'oude kracht' van de bodem vrijgeven. Ook de grondstructuur wordt beter behouden als er regelmatig bekalkt wordt. Wie te kwistig is met kalk loopt wel het risico dat het humusgehalte van de bodem te sterk daalt.
Wanneer?
Bekalken gebeurt in het najaar of in het vroege voorjaar. Februari is dan ook een goede periode om een bekalking uit te voeren.
Zuurtegraad bepalen?
Twijfelt u aan de zuurtegraad van uw grond? Of is het al een tijdje geleden dat er een bekalking uitgevoerd werd? Laat dan een pH-test uitvoeren. Gespecialiseerde tuincentra kunnen dit dikwijls voor u doen. Deze test neemt heel weinig tijd in beslag. Verzamel grond tussen 0 en 25 cm diepte, op enkele plaatsen in de tuin. Meng deze grond en neem daar een staal van mee naar het tuincentrum.
Hoe?
Bekalken doe je op onbeteelde percelen. Kalk mag niet samen met andere organische of minerale bemesting uitgevoerd worden en mag je al zeker niet toedienen tussen de groeiende planten.
Bekalk de grond enkele weken vooraleer de compost ingewerkt wordt. Denk eraan dat aardappelen geen verse bekalking verdragen. Dit veroorzaakt immers ruwschilligheid. De kalksoorten en hun prijzen vindt u op deze pagina.
Zeewierkalk.
Moet u noodgedwongen nog een bekalking uitvoeren kort voor een teelt. Gebruik dan zeewierkalk, deze kalksoort is gekend voor zijn zachte werking. De hoeveelheid kalk die je moet gebruiken wordt best bepaald na een pH-test en is verder afhankelijk van de factoren vernoemd bij het begin van dit artikel. Bij een normale bodemtoestand kan je rekenen op gemiddeld 1 kg per m².

zondag, januari 29, 2006

Fijne groenten worden akkerbouwgroenten

Het artikel "Buren maken van Polder een spruitjeszee" dat gisteren in De Stentor verscheen bevestigt de stille (r)evolutie van de intensieve groenteteelt met veel handenarbeid naar de grootschalige en akkerbouwmatige groenteteelt. De bonenteelt onderging deze evolutie al vele jaren geleden, net zoals de wortelen, erwten, ajuin en schorseneren.
Bij de teelt van spruiten is deze evolutie volop bezig. Handgeplukte spruiten zijn zo goed als van de markt verdwenen. De machines om spruiten te plukken worden steeds duurder en zijn enkel nog rendabel als er jaarlijks tientallen hectare kunnen mee geoogst worden.

Het bedrijf HerBo (de Zeewoldse landbouwers J. Herbert en A. Boon) beschikt over een spruitjeszee van zo’n 240 hectare in het zuidwesten van de gemeente Zeewolde. Er komt in de periode augustus tot eind maart per dag 50 tot 60 ton spruiten van het land. Momenteel ligt de oogst stil vanwege de vorst. ‘De kleine spruitjes zijn voor de diepvries. De grove, zo'n 70 tot 80 procent, gaat via The Greenery naar de export,' vertelt Boon. 'De grootste afnemers zijn Frankrijk en Duitsland, vooral Duitsland, verder gaan er ook aardig wat naar de Scandinavische landen.
In een tijd waarin de landbouw te lijden heeft onder concurrentie van collega’s uit Oost-Europa - die goedkoper arbeid kunnen inkopen - is het hebben van een spruitjesfarm geen sinecure en niet vanzelfsprekend. Het grote verschil is de kwaliteit van de Hollandse spruit, weten de telers.
De spruiten van HerBo zijn vrij van residuen. 'Er zitten dus geen resten van bestrijdingsmiddelen in', verzekeren de bedrijflsleiders, ‘dat kan je van spruiten uit Italië, Spanje, Marokko of Griekenland bepaald niet zeggen’. Daar komt bij dat de spruiten op het bedrijf een speciale behandeling krijgen. Ze worden ijsgekoeld. Dat wil zeggen dat we ze in ijswater wassen in water van nul graden Celsius.