Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, maart 26, 2005

Beroepstelers zaaien peen op ruggen


De lente lijkt definitief begonnen en dus wordt de eerste peen gezaaid. Maar de datum en het weer zijn niet de bepalende factoren om met zaaien te beginnen. De grondstructuur moet goed zijn, zoals bij telers Van Woerden en Hogendijk het geval is.
Lees verder op Bejo.nl

vrijdag, maart 25, 2005

Plastic tunnels om herfstprei in te zaaien.


Prei heeft warmte nodig bij de kieming. Er wordt gespreid gezaaid over een lange periode tijdens de winter en het voorjaar. De vroegste prei word al gezaaid rond de jaarwisseling onder verwarmd glas. Ook alle zomerprei wordt gezaaid in een glazen kas in de loop van januari en februari. Vroege herfstprei wordt door de liefhebber dikwijls in de koude bak gezaaid. De beroepsteler zaait in plastiektunnels. Vanaf eind februari worden grote tunnels gebruikt. Soms nog met extra afdekking binnenin. Op deze foto zie je, naast de verschillende formaten van plastictunnels, dat er in de grote tunnel nog twee kleine tunneltjes gemaakt zijn om een hogere temperatuur te bekomen tijdens de kieming.

De late herfstteelt kan ook in kleine tunnels gezaaid worden.
In de grote en kleine tunnels wordt steeds beregening voorzien, op deze foto duidelijk te zien. Het zaaibed mag tijdens de kieming niet uitdrogen en ook tijdens de opkweek moet al eens water gegeven worden. Na opkomst en als de planten wat groter zijn moeten deze kleine tunnels gelucht worden om te hoge temperaturen te vermijden. Later worden ze helemaal opengezet om de planten af te harden.
De prei wordt gezaaid in rijtjes met een onderlinge afstand van 15 of 20 cm. Er wordt zo ongeveer één plantje per cm geteeld. Preizaad mag slechts lichtjes afgedekt worden. Een plasticfolie op de pas gezaaide prei verbetert de kieming die na een tiental dagen begint. Drie weken na zaaien ongeveer staat de prei boven.
Een maal de plantjes boven staan moet er bij mooi weer gelucht worden. Als de planten bijna plantklaar zijn worden de kleine tunnels helemaal opengezet om de planten af te harden.

Bekijk tabel Teeltspreiding bij prei.

donderdag, maart 24, 2005

OrganicXseeds : databank biologisch zaaigoed


Als je wil weten of van een bepaald ras biologisch zaaigoed ter beschikking is dan moet je deze website raadplegen.
Deze website is voor iedereen toegankelijk, maar richt zich in het bijzonder tot iedereen die professioneel met de biologische landbouw bezig is
De aanbieders van biologische zaden en pootgoed maken hun aanbod bekend van de rassen waarvan ze biologisch zaad- of pootgoed verkopen in het Belgische grondgebied.
De landbouwers kunnen deze databank raadplegen om op een eenvoudige wijze na te gaan van welke rassen er in het Belgische grondgebied biologisch zaad- of pootgoed beschikbaar is.
In geval het aanbod van biologisch zaaizaad of pootgoed niet voldoet aan hun behoefte, kunnen de landbouwers via deze weg een vraag voor ontheffing richten aan hun controleorganisatie.
Voor de controleorganisaties is deze databank de referentie bij het beoordelen van de ontvangen aanvragen voor ontheffing voor het gebruik van niet biologisch zaad of pootgoed.
OrangicXseeds

dinsdag, maart 22, 2005

Zacht weer vergemakkelijkt de opkweek van tomatenplantjes

update 27/03/2005 : volledige beschrijving tomaten zaaien

De volgende dagen verwacht men vrij zachte temperaturen, ook 's nachts. Een ideaal tijdstip om tomaten te zaaien voor wie niet over een verwarmd zaaibakje beschikt.
Alhoewel er nog koudere perioden zullen komen is deze warmere periode juist op tijd. De fase van de kieming is de meest gevoelige wat temperatuur betreft. Daarna mag het al eens wat minder warm zijn. De ideale kiemingstemperatuur voor tomaat is ongeveer 20°C. Overdag is het niet moeilijk om de streefwaarden van meer dan 20°C te bereiken in de koude kas en onder de glasplaat. 's Nachts nemen we onze voorzorgen. De glasplaat op de zaaikist dekken we nog eens extra af . Overdag worden de zonnestralen volop benut om het zaaisel onder de glasplaat mooi op te warmen. Zaaien 'onder glasplaat' is in ieder geval noodzakelijk om aan een goede temperatuur te komen.
Tomaten telen

maandag, maart 21, 2005

Juiste moment planten bloemkool blijft een gok

Lees het artikeltje in Noordhollands Dagblad
Zie ook eigen berichtgeving in het artikel van vorige week.

zondag, maart 20, 2005

De laatste en de vroegste prei


Donderdag stond op sommige velden de winterprei nog met zijn wortels in het water en wachtte op een oogst vanaf nu tot ten laatste eind april. Vanaf dan zal de prei immers snel bloemstengels maken en onverkoopbaar worden. Prei is een tweejarige plant die een koudeperiode nodig heeft om te bloeien.

Ook op donderdag was men op andere velden in streken met lichte zandgrond de vroegste zomerprei aan het planten. Deze prei werd gezaaid rond de jaarwisseling in een warme kas. (ook al om de vorming van bloemstengels door koude te voorkomen) Vanaf juli kunnen we daarvan de nieuwe oogst verwachten. Het planten gebeurt hier met de hand en is dan ook zeer arbeidsintensief (let op de karretjes op de foto). Vooraf werden machinaal de ponsgaten gemaakt en de aarden ruggen. Het voordeel van dit plantsysteem is dat men op die manier prei met een perfect rechte en witte schacht kan oogsten.

In dezelfde streek met lichte grond was een landbouwer bezig met de prei vlakvelds in geulen te planten, dit kan machinaal in één werkgang. (Met een zogenaamde lepelplanter of schijvenplanter).
Dit werkt veel sneller en als bijkomend voordeel is er de iets snellere weggroei als de prei niet onmiddelijk in diepe ponsgaten terecht komt. Vooral voor vroege prei is dit natuurlijk mooi meegenomen.