Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 02, 2005

Laatste dagen om plantui te planten.

Klik op de foto's om detail te zien.
Nog tot uiterlijk half april is het mogelijk plantui te planten. Indien er nog langer gewacht wordt is het plantgoed teveel gegroeid met een slechte kwaliteit tot gevolg. Ook de opbrengst zal minder zijn door een te kort groeiseizoen. Klassiek wordt de plantui in de vooraf bewerkte en geharkte grond geduwd zodat de bovenkant gelijk komt met de grond. (foto 1)

Op veel plaatsen trekt dit echter vogels aan die de uitjes uit de grond trekken (o.a. kraaien). Dan moet je de uitjes tijdelijk afdekken met gaas totdat ze goed ingeworteld zijn.
Op lichtere gronden kan je de uitjes ook in geultjes leggen en licht afdekken waardoor de uitjes net onder de grond zitten. (foto 2)

Selecteer tijdens het planten het plangoed. Uitjes die zacht aanvoelen of waar zelfs schimmelpluis op staat mogen niet geplant worden. Ze kunnen een bron van infectie zijn tijdens de latere teelt. (foto 3)

Het loont de moeite in februari al enkele plantuitjes in de glazen of plastieken kas te planten, want dan kan je begin april al genieten van jonge, verse pijpajuin of zilveruitjes.

Lees het volledige artikel over plantui

vrijdag, april 01, 2005

Fusarium nu ook probleem in komkommerteelt.

Fusarium oxysporum is een gevreesde ziekte voor wie al een aantal jaren bezig is met meloenen telen. Door de enge vruchtwisseling in de kas komen meloenen regelmatig op dezelfde plaats. Na verloop van tijd kan Fusarium de kop opsteken. Het is een schimmel die via infectie van de wortels de vaatbundels aantast waardoor deze verstoppen. De bladeren verkleuren geel en de plant verwelke en sterft in enkele dagen tijd volledig af. Op de voet van de plant ontstaat gomuitscheiding en rozerode schimmelpluis.
Alhoewel het bekend is dat deze ziekte ook andere komkommerachtigen kan aantasten was dit tot nu eerder zeldzaam.
In het zopas verschenen nieuwsbericht op Oogst.nl maakt men melding van een sedert dit jaar zeer sterk toegenomen aantastingsdruk van Fusarium oxysporum in de komkommerteelt.
De ziekte is bijzonder besmettelijk en bestrijdingsmiddelen zijn er niet. Verwijder zieke planten onmiddelijk. Vooral niet gaan slepen met ziek materiaal maar ter plekke in een plastic zak stoppen.
Lees het artikel in oogst.nl

Lees het artikel over ziekten bij komkommerachtigen (met foto fusarium)
Dit pdf-document van telenmettoekomst.nl toont een goede foto en een goede beschrijving van de ziekte.

donderdag, maart 31, 2005

In het veld bewaarde peen nog steeds uitstekend


Er werd al veel peen gezaaid, maar er wordt er ook nog geoogst! Onderdekkerspeen zijn wortelen die gedurende de winter in het veld bewaard worden. De peen wordt afgedekt met stro en bij vorst wordt er ook plastic gebruikt.
Lees het bericht op Bejo.nl

woensdag, maart 30, 2005

Wolf bij spinazie : nu acht fysio's!

In het twee weken terug gepubliceerde artikel over spinazie was nog sprake van acht fysio's van valse meeldauw (Wolf) bij spinazie. Onlangs werd een achtste fysio geïdentificeerd. Een fysio is een variant van een schimmel die zich onderscheid van de andere door een ander resistentiegedrag. Dit fenomeen is ook heel goed gekend in verband met de valse meeldauw bij sla. Daar is al sprake van meer dan twintig fysio's.

Een uittreksel uit het artikel van Oogst dat zopas verscheen.
"In spinazie is een nieuwe variant van valse meeldauw ofwel wolf gevonden: fysio 8. De meeste rassen zijn resistent voor de fysio's 1 tot en met 7.
Het isolaat van de ziekte Peronospora farinosa f.sp. spinaciae is afgelopen twee jaar op verschillende plaatsen in Nederland, Duitsland en België gevonden. Dat is reden om de fysio te benoemen. Inmiddels hebben zaadbedrijven al weer resistente rassen. Veredelaar Rijk Zwaan heeft zelfs al rassen met resistentie 1 tot en met 8 klaar liggen, omdat een aantal rassen al resistentie bezat toen 8 werd gevonden."

Lees meer over Wolf en de teelt van spinazie
Lees meer over Valse meeldauw schimmels bij diverse groenten

dinsdag, maart 29, 2005

Kom in de Kas!!!

zie http://home.scarlet.be/groenteninfo/2006/03/kom-in-de-kas.html

maandag, maart 28, 2005

Veel meer asperges door verwarming

"Door aspergebedden te
verwarmen, de afstand tussen de planten
te verkleinen en er plastic folietunnels
overheen te zetten kunnen per hectare
twee- tot driemaal zo veel asperges
worden geoogst als tot nog toe het geval
was.
Lees het volledige artikel in Reformatorisch Dagblad - Internet Editie
Lees het artikel met foto op Planet.nl

zondag, maart 27, 2005

Tomaten zaaien.

Dinsdag werd melding gemaakt van
Zacht weer vergemakkelijkt de opkweek van tomatenplantjes
Klik op de foto's
Alhoewel je tomaten die je wil uitplanten in de serre (kas) al kan zaaien vanaf begin maart is het einde maart zeker nog niet te laat om aan de slag te gaan. Ook wie geen verwarmde kas heeft. Na zes weken heb je een plant die klaar is om uit te planten in de kas of in open lucht.
Het zaaisubstraat bestaat uit drie vierde gewone universele potgrond en één vierde wit zand. Zorg ervoor dat het zaaisubstraat al een tijdje in een warme ruimte gestaan heeft en dat het een normale vochtigheidsgraad heeft. Neem een isomokist (piepschuim) , dit behoudt beter de warmte 's nachts. Neem ook een voldoende diepe kist, zodat er een acht centimeter lucht tussen de glasplaat en het substraat zit. Het laagje zaaigrond hoeft niet zo dik te zijn, zes centimeter is voldoende.

Dit alles moet goed gemengd worden.







Mooi vlak aandrukken (niet duwen)








Bevochtigen met een nevelspuit duurt wat langer maar zorgt er voor dat de grond mooi vlak blijft en er geen opspattende grond is.






Het zaaikistje wordt ingedeeld met stokjes als er verschillende rassen moeten gezaaid worden of als je paprika, tomaat en aubergine in hetzelfde kistje wil zaaien. Leg je de zaadjes niet al te dicht dan kan je de plantjes wat groter laten worden vooraleer je gaat verspenen.



Afdekken met wit zand. Gebruik een zeef of een vergiet om het zand mooi te verdelen. Enkele milimeter is voldoende.








Nog eens goed bevochtigen. Dan een glasplaat erop of een laag plastiekfolie. Dit alles bovenop de keukenkast waar de koelkast zit.(want daar is het 2°C warmer dan op de grond). De glasplaat houdt het substraat vochtig en zorgt voor een goed warm klimaat.




En zes dagen later is de kieming al bezig. Om te veel rekken van de kiemplantjes te voorkomen moet de zaaikist nu onmiddelijk op een plaats met meer licht komen (in dit geval dicht bij het venster). Wacht niet totdat de plantjes helemaal zichtbaar zijn want dan zijn ze al gerokken.




En nog twee dagen later staan de meeste rassen boven

Alles over tomaat telen