Hittegolf? Nu water geven!

foto is afkomstig van de website www.lucberden.nl
Op een aantal plaatsen viel gisteren een kleine hoeveelheid neerslag. Op veel plaatsen lag de grond er kurkdroog bij. Vandaag is jammer genoeg bijna alles opgedroogd.
Groentetelers nemen dan ook hun voorzorgen. Met name op de bloemkoolpercelen die bijna oogstbaar zijn komen de beregeninshaspels in actie.
Met de warme dagen die in het vooruitzicht gesteld worden is beregenen aangewezen. Vooral de groenten die binnenkort een oogst zullen brengen of waarvan de oogst bezig is zoals bloemkool, broccoli, sla, aardbei, spinazie, jonge worteltjes. Maar ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen. Kiemende plantjes moeten nauwgezet gevolgd worden. Tijdens de kieming kan droogte gecombineerd met hitte fataal zijn.

Het is beter niet te wachten tot de hittegolf eraan komt, dan zal het water minder de tijd hebben om de grond in te dringen. Beter is nu water te geven zodat de grond geleidelijk terug op veldcapaciteit komt. Over het algemeen is het goed net zoveel water in één keer te geven als de grond aan kan, plasvorming is uit den boze. Maar geef dan wel meerdere beurten in korte tijd (bijvoorbeeld twee per dag) zodat ook de onderste grondlaag voldoende vochtig wordt.
Eénmaal de grond helemaal vochtig is, wordt er enkele dagen gewacht vooraleer opnieuw water te geven.
Het is namelijk fout om elke dag een beetje water te geven. Zo kunnen enkel de bovenste wortels vocht opnemen en is de wortelgroei eerder oppervlakkig.
Nadat de grond voldoende vochtig gemaakt is, is het nuttig te schoffelen. Een geschoffelde grond verdampt minder en de harde laag die soms ontstaat door water te geven wordt gebroken. Mulchen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen