Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

10-11: oorlog en hulp

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Redactioneel - nieuwsbrief
24-4-04: Vrije meningsuiting !
columns '03
Columns '02

 

Omhoog

10 november 2003
 Oorlog en ontwikkelingshulp, onafscheidelijk ?

Het is geen toeval dat de 11.11.11-actie wordt gehouden, op de dag dat WO 1 stopte. Oorlog en heropbouw lijken immers onafscheidelijk met elkaar verbonden. Je zou zelfs bijna zeggen dat het mensdom beide nodig heeft, afbreken en heropbouwen ...

Oorlog bestaat al zolang de mens bestaat, zoals anderen overheersen. In de geschiedenis stonden steeds mensen op die anderen konden overtuigen met hen mee te gaan op zoek naar macht of rijkdom, steeds naar materiële zaken, hoewel godsdienst of ideologie dikwijls als aanzet wordt gebruikt om anderen mee te trekken. Die goedgelovigen houdt men dan meestal een 'geluk later' voor ogen, zoals men een ezel een wortel voorhoudt.

Na het geweld komt dan meestal een heropbouwbeweging. Om het leed te verzachten ? Zou kunnen. Om de eigen wandaden en dan vooral het eigen geweten te verzachten ? Speelt zeker mee. Of omdat anderen daar dan weer, letterlijk, brood in zien. Spijtiggenoeg dikwijls het echte motief.

Ontwikkelingshulp is immers een grote markt. Miljoenen gaan naar de hulpgoederen, medisch materiaal, auto's, communicatie- en informaticamateriaal. Het is ook een grote werkgever voor vele duizenden mensen, waarbij de ene er wat meer dan de andere aan verdient, de ene het meer met echt gevoel benadert dan de andere.

Want er zijn inderdaad ook vele mensen die hulp verlenen uit overtuiging, er zelfs hun leven voor op het spel zetten. Je zou hen naïevelingen kunnen noemen, maar het is toch maar een geluk dat er steeds ook zo een groep mensen opstaat en zich inzet. Alleen jammer dat het resultaat van die inspanningen door een inefficiënt gebruik ervan zo versnipperd geraakt.

Kijk maar wat er in de Donkgemeenten gebeurt. Acties voor Benin, Congo, Ethiopië, Haïti, Nepal, Roemenië, Senegal..., de meesten enkel voor een actie gedurende een jaar. Hoe hard het misschien ook klinkt, uiteindelijk is zo een versnippering weinig efficiënt ook niet voor de bevolking die men wil helpen. Wat kan men doen met de opbrengst van een inzameling ? Is het niet beter om de bevolking van een gemeente een project voor te stellen waarbij men plaatselijke noden kan verhelpen, een ander om een gemeente op een nog met eigen kracht bereikbare afstand te helpen en een derde in een van de minst ontwikkelde delen van de wereld ? Zo zou men voor alle drie langetermijnhulp kunnen uitbouwen, die er echt op gericht is om infrastructureel aan de noodtoestand te verhelpen, om de mensen in nood op weg te helpen naar betere levensomstandigheden.

De grote hulporganisaties zeggen dat zij beter de hulp kunnen coördineren en beter de nood en de oplossingen kunnen overzien. Als men het met een macrobril bekijkt, kan dat inderdaad zo zijn. Ik blijf er echter van overtuigd dat als elke gemeente uit het rijkere westen zich langere tijd voor de drie hoger beschreven projecten zou inzetten, de hulp meer menselijk zou zijn. En er wellicht ook meer hulpmiddelen zouden beschikbaar komen omdat men er zich meer bij betrokken voelt.

En aan diegenen die vinden dat al die hulp maar nutteloos is, zou ik willen zeggen, dat zij misschien wel de grootste financiers zouden moeten zijn. Want dikwijls zijn dat de mensen die ook iets tegen de komst van economisch zwakke vreemdelingen hebben. Wel, als je vindt dat zij beter in het eigen land blijven, zorg er dan voor dat ze het er even goed hebben als de meesten van ons. Waar ook ter wereld blijven mensen het liefste in de eigen omgeving wonen ! Grote migratiegolven ontstaan omdat oorlogen, onderdrukking, rampen of geen toekomstvooruitzichten bijna verplichten te verhuizen.

 Nico Keppens 

Uw reacties:

Stuur uw tekst het liefst in een e-mail of in een Word-bestand. Beperk de grootte tot maximaal 60 lijnen, aub. Teksten mogen/moeten kritisch zijn maar racistische of beledigende gedeelten  worden geschrapt.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.