Goed nieuwsbrief Mensen uit Donkgemeenten Berlare: politiek Berlare: cultuur Berlare: sociaal Berlare: toerisme Berlare: jeugd Berlare: milieu Berlare: onderwijs Berlare: sport

 Inwoners actief bij ramp Wetteren

 

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Omhoog
Inwoners actief bij ramp Wetteren
Geweld in het gezin: "Ik wil getuigen"
Economische crisis
Marc Van Cauteren: aardbeving in Japan
Armoededebat
werkloosheidscijfers
Lokale Werkwinkel
OCMW
Religie in de Donkgemeenten
ontwikkelingshulp uit de Donkgemeenten
Verbrand in Ghislenghien
Rechtbankjury
Kinderwelzijn
leeftijdspiramide
sociaal: archief

 

Omhoog 

Op de nacht van 3 op 4 mei 2013 ontspoorde in Wetteren een goederentrein. Uit enkele wagons ontsnapte een gevaarlijke, kankerverwekkende stof. Al spoedig werd duidelijk dat mensen dienden geëvacueerd. Een hele procedure werd opgestart, politie-, brandweercorpsen en Rode Kruisafdelingen uit omliggende maar ook uit verder afgelegen gemeenten en steden opgeroepen. Ook uit onze gemeente.

Op deze pagina is te lezen waaruit die inzet uit deze gemeente zoal bestond. Het Rode Kruis bijt de spits af. Andere hulpdiensten kunnen nog altijd een verslag sturen.

Het Rode Kruis
Gebaseerd op een tekst van plaatselijk voorzitter en provinciaal staflid Hulpdienst Nico Van Den Meersch en van afdelingsverantwoordelijke Hulpdienst Stijn Van Der Steen.

Wanneer werden jullie opgeroepen?
Op zaterdag 4 mei omstreeks 7u kregen we een oproep van de
leiding van de provinciale Hulpdienst van het Rode Kruis. Toen al werd gezegd dat het om een spoorwegongeval ging waarbij gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen. Vier vrijwilligers vertrokken onmiddellijk met de ziekenwagen naar Wetteren. Bij de vooruitgeschoven medische post (VMP) kregen ze als opdracht slachtoffers over te brengen naar het UZ Gent. Eén van onze verpleegkundigen, die een bijzondere beroepstitel 'spoedgevallenzorg en intensieve zorg' heeft, werd aangesteld als coördinator van de VMP. Het werd het begin van tien dagen inzet van mensen en materiaal.

Waaruit bestond die inzet?
Al snel werden meer vrijwilligers naar Wetteren gestuurd. Rond de middag werd één van onze vrijwilligers, tevens lid van de provinciestaf, opgeroepen om het commando te vervoegen in Gent. Daar werd beslist 15 ziekenwagens in te zetten en alle overige beschikbare middelen van de hele provincie in vooralarm te plaatsen. Berlare had echter al toegezegd om die zelfde zaterdagavond
met 8 vrijwilligers, de ziekenwagen en bijkomend materiaal de hulppost voor het evenement ‘bassleader’ in Flanders Expo Gent in te richten. Omstreeks 18u werden ze in Wetteren afgelost en konden ze naar Gent. Omdat alle andere leidinggevenden uit de provincie in Wetteren waren, kreeg de afdeling ook de leiding over de hulpdienst in Gent. Verschillende van onze vrijwilligers waren zo wel meer dan 24 uur actief.

In Wetteren werd snel duidelijk dat de inzet van de hulpdiensten meerdere dagen zou duren. De plaatselijke leiding besliste om bij alle vrijwilligers van RK Berlare te vragen wie wanneer kon worden ingezet, en dit tot de vrijdag nadien.

Maandagnamiddag stond onze ziekenwagen stand-by om uiteindelijk in de vooravond effectief in Wetteren te worden ingezet, ter hoogte van de VMP. Enkele vrijwilligers verzorgden mee de nachtpermanentie in één van de opvangcentra. Een gelijkaardig scenario op dinsdag. Toen bleek dat het giftig gas zich via de riolering verspreidde, werden onze vrijwilligers en onze ziekenwagen ingezet om mensen te transporteren. Het onweer in de vooravond leidde tot paniek bij sommige inwoners, maar onze mensen gingen daar goed mee om. Het Rode Kruis was er toen met een 15-tal ziekenwagens en met de nationale commando- en transmissiewagen.

Vrijdagnacht, zaterdag en zondag was de ziekenwagen van Berlare eveneens bemand. Op zaterdag en zondag had opnieuw een vrijwilliger van bij ons de leiding over de aanwezige Rode Kruisdiensten.

En is het nu gedaan?
Maandagochtend 13 mei werd het medisch interventieplan (MIP) officieel afgeblazen. Rode Kruis Berlare heeft in totaal bijna 200 manuren gepresteerd en was 6 dagen
op het terrein aanwezig.

Hoe (on)veilig was het eigenlijk voor de hulpverleners, en hoe gingen ze daar mee om?
Het feit dat zelfs defensie werd ingezet en rondliep in speciale beschermpakken, gaf welde indruk even in een actiefilm terechtgekomen te zijn. De leiding onderhield constant contact met de Cp-Ops (Commandopost -operaties) om een zicht te krijgen op de gevaren. Onze vrijwilligers zijn niet actief geweest in de rode zone (250m rond de trein). Bij een interventie met de ziekenwagen om iemand te gaan ophalen reed een meetploeg van brandweer of civiele bescherming mee die de huizen betrad voor onze hulpverleners tussenkwamen.

Onze vrijwilligers krijgen in hun basisopleiding ook een lessenpakket veiligheid en gevaarlijke stoffen. Die leerstof is uiteraard niet zeer uitgebreid, maar voldoende om de basisbeginselen van omgang met gevaarlijke stoffen, contaminatie en decontaminatie mee te geven.

Werden de vrijwilligers opgeroepen voor een bloed- en urinetest?
Enkel de vrijwilligers die in de VMP actief waren of symptomen vertoonden, werden gevraagd zich te laten testen. De andere vrijwilligers konden op eenvoudig verzoek getest worden. Elke hulpverlener ontving intussen een schrijven van de FOD Volksgezondheid met richtlijnen.

Een evaluatie?
Hopelijk doet een dergelijke ramp zich niet meer voor. Alleszins zijn onze vrijwilligers een ervaring rijker en hebben ze kunnen tonen dat hun inzet nuttig ze. Ze zijn zeker tevreden dat ze de Wetterse bevolking in deze moeilijke momenten hebben kunnen bijstaan. We danken onze vrijwilligers dan ook hartelijk voor hun inzet!

Brandweer

De brandweer was actief bij het terugbrengen van mensen naar hun huizen en bij de werken langs de verongelukte trein. Bijna 14 dagen waren de brandweerlui van hier die met de gaspakken vertrouwd zijn, ingezet bij de werken om de treinomgeving veilig te maken. En toen de meeste mensen terug naar huis mochten, stonden de brandweerlui drie dagen in voor de begeleiding en vooral voor het testen van de huizen op de aanwezigheid van gevaarlijke gassen. 

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 23/05/13. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.