Handelszaken Donkgemeenten Christel Foncke vertaalt TED In Congo ... “Twan's dood leerde me over het leven” Inwoners actief bij ramp Wetteren Geweld in het gezin: "Ik wil getuigen" Economische crisis Marc Van Cauteren: aardbeving in Japan Armoededebat werkloosheidscijfers Lokale Werkwinkel OCMW Religie in de Donkgemeenten ontwikkelingshulp uit de Donkgemeenten Verbrand in Ghislenghien Rechtbankjury Kinderwelzijn leeftijdspiramide sociaal: archief

 Verimex: geen borstels meer in Berlare

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

Berlare maakt geen verfborstels meer
Jacques Tackaert: “Verimex volledig naar Wommelgem en China”

Berlare heeft bijna een eeuw lang iets gehad met borstels, en dan vooral met verfborstels. En dat kwam vooral door het bedrijf dat door de grootvader van Jacques en Marc Tackaert in 1933 werd opgericht. Eind vorig jaar werd daar echter de laatste borstel gemaakt. De meeste machines zijn nu overgebracht naar Wommelgem (ontwikkeling en testcenter) en naar China (productie). “We zijn er in gelukt om de 85ste verjaardag te halen”, zegt Jacques.

Verimex, zo heette het bedrijf al enkele decennia, was al sinds eind jaren 80 deel van een groep. Jacques en Marc stonden er echter op dat de productie in Berlare zou blijven. Ook toen al begin 21ste eeuw een eerste poging werd gedaan om alles naar China over te brengen. Jacques: “Ik wou die band met Berlare houden, vooral ook voor het personeel, waarvan de meesten uit deze gemeente kwamen.” Maar nu hij zelf met pensioen is en een poging om opvolgers op te leiden mislukte, werd de druk te groot. Vorig jaar ging al een deel van de productie inderdaad naar China, nu staan al de andere machines klaar voor transport. “Ook de naam ‘Verimex’ blijft verder bestaan. Wat ik toch een bewijs van erkenning en waardering beschouw: Verimex blijft een kwaliteitslabel, een visitekaartje”, zegt Jacques met toch wel gemengde gevoelens.  “Ja, die mensen vorig jaar moeten zeggen dat het gedaan was, deed toch wel pijn.” En: “Het uitbreken van de laatste machines kon enkel door het verstand op nul te zetten…”

Kwaliteitsborstels

Het bedrijf begon bij de vader als ‘Le Cheval Blanc’, dat alle soorten borstels maakte. Tijdens WO2 gaf hij thuiswerk aan verschillende vrouwen van wie de man in krijgsgevangenschap zat of gevlucht was, en zo anders zonder inkomen zaten. Er waren er nog in de gemeente die veeg- en verfborstels maakten, maar ‘Le Cheval Blanc’, dat later eerst ’t Paardje, Hepa dan Verimex werd, hield het het langste vol. Jacques (69) en de vier jaar oudere broer Marc kwamen in de jaren 70 in het bedrijf. “Ik ben zowat tussen de borstels geboren en er steeds bijna obsessioneel mee bezig geweest”, zegt Jacques. Het was de tijd dat automatisering zich opdrong. Toen maakten ze ook de keuze om zich in verfborstels te specialiseren. Verimex stond al snel tot in de omliggende landen gekend voor kwaliteitsborstels.

In al die jaren veranderde vooral dat het varkenshaar vervangen werd door kunstvezel. “Vroeger stond echt Chinees varkenshaar gelijk met betere kwaliteit, maar dat is intussen veranderd. Met kunststofvezels kunnen nu borstels worden gemaakt voor de diverse verven op de markt.

En dan is er ook de automatisatie. “Wij hadden in 1971 de eerste volautomatisch machine in Europa”, klinkt het niet zonder trots. Want Jacques was nauw betrokken bij het maken van machines. “Hoewel ik er geen opleiding voor had, heb ik toch meer dan 60% van de machines in ons bedrijf gemaakt.” Vooral over zijn testmachine is hij heel fier. “Tijdens een internationaal congres over borstels zag ik dat men borstels nog testte door op twee schilderezels met de hand een lijn te trekken, wat heel subjectief is. Terug thuis begon ik aan een machine, waarmee dat testen veel gelijker en dus objectiever kon. En die wordt nog altijd gebruikt voor alle kwasten die de groep maakt. Of die automatisering ervoor zorgde dat er minder personeel nodig was? “Wij hebben in de topjaren meer dan 30 werknemers gehad en waren zo toch lang een van de grootste werkverschaffers in de gemeente. We zijn vorige maand gestopt met 16. Uiteindelijk kan niet alles met machines gebeuren. Maar zonder machines was overleven onmogelijk. ”

Dat is wel anders in China, leerde hij er vorig jaar. “Daar werden alle borstels nog met de hand gemaakt. Zij hebben dan ook veel volk ter beschikking. Maar die mensen worden per stuk betaald en dat ziet men dan ook aan de kwaliteit. Als ze daar goede borstels willen maken, zullen ze ofwel meer per stuk moeten betalen  of machines gebruiken.”

Museum

En ja, Verimex was al jaren geen volledig Berlaars bedrijf meer. Eerst kwam er de samenwerking met een distributiebedrijf uit het Antwerpse. Daarna kwam er een joint venture met de Zweedse groep Anza, vandaar de latere naam Anza Verimex. Die groep werd dan opgekocht door een Noors bedrijf, Jordan, dat later opging in het nog grotere Noorse  Orkla, een wereldspeler die in Noorwegen meer dan 56000 werknemers heeft. Jacques bleef er een belangrijke functie behouden, onder meer bij het ontwikkelen en testen van nieuwe modellen. En hij bleef machines bouwen. Vier jaar geleden ging hij met pensioen, maar bleef als consultant actief. Zo blijft hij nog tot eind dit jaar betrokken, maar krijgt hij ook tijd om andere dingen te doen.

Verimex had nog wat oude machines staan. In Berlare zelf was er blijkbaar geen plaats om ze onder te brengen. Op voorstel van de Berlaarse Heem- en Oudheidkundige Kring werd in Wichelen een plaats gevonden bij de stokerij Rubbens. Daar zou een museum kunnen worden uitgebouwd. “Daar wil ik me nu wat meer voor inzetten.”

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 10/02/18. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2018 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.