Goed nieuwsbrief Mensen uit Donkgemeenten Berlare: politiek Berlare: cultuur Berlare: sociaal Berlare: toerisme Berlare: jeugd Berlare: milieu Berlare: onderwijs Berlare: sport

 Pieter François: mijn eerste marathon

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Omhoog
de Blauwe Vlam
Minivoetbalkern Berlare
Pieter François: mijn eerste marathon
Nationale Wandeldag 2013
Kampioenen 2012
Kampioenen 2011
Eddy Van Boven: 100 (ultra)marathons
Kampioenen 2010
streetkarten bij Skorpio
Marc Van der Sypt: zangvogelkampioen
Marmotte 2009
Godelieve Willems: speerwerpen
kampioenen 2008
kampioenen 2007
kampioenen 2006
Carine De Rouck: marathon
Lotte Meulewaeter
kampioenen 2005
Veerle D'haese
Kampioenen '04
triatlon 2004
20km Brussel
Ingrid Van Peteghem
Kampioenen '03
SKV Overmere
Astrid in Slovenië
triatlon 2003
sport: archiefagenda

 

Omhoog 

Op 13 oktober 2013 nam Pieter François deel aan zijn eerste marathon, in Eindhoven. In onderstaand verslag geeft hij aan hoe hij er toe kwam, hoe hij de voorbereiding kon organiseren (naast zijn vele andere bezigheden: evenementorganisator in het Concertgebouw in Brussel, lesgever bij Syntra, deelnemer aan improvisatie-evenementen, quizzer ... ), en hoe hij de dag zelf beleefde.

Marathon Eindhoven, zondag 13 oktober 2013

2008: De motivatie: als evenementenorganisator die leeft op fast food vreesde ik binnen de kortste keren 100 kg te wegen. Een aankondiging voor een Start 2 Run sessie van ACES Wichelen deed me beslissen om toch wat sport in mijn leven te brengen. 5 kilometer, da’s ver genoeg!

2012: Mijn eerste deelname aan de 20 km van Brussel. Amai, da’s plezant, zo’n massarun. In de wandelgangen bij ACES Wichelen hoorde ik dat de halve Marathon van Eindhoven 10 keer zo plezant was. Daar hebben we dan maar aan deelgenomen. En inderdaad: topsfeertje daar in Eindhoven! Ondertussen las ik in de krant dat zangeres Natalia een marathon met succes had gelopen. Als Natalia dat kan, kan ik dat zeker! En als ik mijn marathon loop, zal Eindhoven mijn eerste worden! Mijn doel: voor mijn 30ste verjaardag (18 november 2015) een marathon lopen. Nog tijd genoeg om me voor te bereiden dus. Ik schaf me op aanraden van een ervaren marathonloper uit het muziekquizmilieu een boek aan met schema’s van Herbert Steffny (brons op het EK 1986).

2013: Antwerp 10 Miles, 20 km van Brussel, Dwars door Brugge… Al deze massalopen gaan heel vlot. Zou ik de marathon al op mijn 27ste kunnen lopen? 20 km was geen probleem, en het schema van Steffny was er één voor 10 weken, te starten op 5 augustus in mijn geval. De plannen werden concreter…

Augustus was qua werk in het Concertgebouw Brugge zeer rustig, dus absoluut geen probleem om dan 4 keer per week te trainen.  September en oktober werden een gans pak drukker omdat er dan nog twee keer per week avondles geven bij Syntra bijkwam, werk voor de organisatie van de Eurocitiesconferentie in Gent, en de organisatie van twee vrijgezellenavonden en trouwpartijen in mijn familie- en vriendenkring. Dagtrainingen werden soms nachttrainingen, absoluut niet gezellig, maar er was geen andere keuze. Ook voor mij werd het allemaal wat te veel, en daarom besliste ik met pijn in het hart om mijn improvisatietheater voor enkele weken stop te zetten.

De week voor de marathon werden de supportersteams gebrieft en kregen ze bevoorrading en reservekledij. Het zag er namelijk naar uit dat het op zondag zou regenen. Na nog een zaterdag werken in Brugge trok ik naar vriend Guido in Eindhoven, om toch al ter plaatse te zijn. Toen ik zondagochtend wakker werd, checkte ik tijdens het verorberen van spaghetti zonder saus (want dat was intussen mijn favoriete  sportvoeding geworden) de verschillende weersites: het zag ernaar uit dat het een vreselijke dag zou worden. Windkracht 5 Beaufort, hevige regenval, en 6 à 7 graden… dit was hoe ik het absoluut niet wou, maar lopen ging ik toch doen. Aan de start was ik al zeiknat. Mijn fleece en plastic poncho probeerden de regen zoveel mogelijk tegen te houden, maar schoenen en kousen waren al doordrenkt. Fleece en poncho gingen uit, muziek in de oren, en vanuit het startvak voor lopers met richttijd 4u30 vertrok ik voor 42,195 km. Tijd was niet belangrijk, uitlopen wel.

Ondanks het weer ging het toch ontzettend goed. Zo goed zelfs dat ik ‘de ballon’ met richttijd 4u inhaalde. Zo’n 15 km lang liep ik beschermd in deze groep. Doorkomst na 21,1 km gebeurde in 1u57min48sec. Na 25 km moest ik deze groep jammer genoeg laten gaan, want ik had zeer dringend nood aan een sanitaire stop (ik ben ook maar een mens). Ik hoopte het groepje opnieuw te kunnen inhalen, maar helaas was dat net op een stuk met heel veel tegenwind. Inhalen is niet gelukt, individueel ging ik verder, en in combinatie met de regen werd het steeds maar zwaarder. Ik moest vertragen. Onderweg nam ik nog de tijd om de doorweekte kledij te wisselen want ik was aan het rillen van de kou. Op 35 kilometer had ik het zelfs zo erg zitten dat ik al lopend de rits van mijn broekzak niet meer open kreeg om voeding te nemen. Ik ben dan maar kort even gestopt om  de rits met beide handen open te doen. Ik denk dat ik tegen mijn supporters een paar keer heb geroepen dat ik zwaar aan het afzien was. Achteraf hoorde ik in het journaal dat heel wat lopers wegens onderkoeling moesten opgeven, zo ook Stijn Fincioen die 2 weken eerder nog Belgisch Kampioen Marathon werd.

Uiteraard was ik heel tevreden dat ik aan de aankomst was, waar ik meteen een reddingsdeken om me heen kreeg om niet verder te onderkoelen. Gezien de omstandigheden was ik zeer tevreden met mijn 4u16min58sec, al denk ik dat bij betere weersomstandigheden een tijd onder de 4 uur mogelijk was geweest. En toch was het ondanks dit weer nog genieten.

’s Avonds heb ik samen met mijn supporters genoten van een pak Uitbergse frieten, want ook die had ik in geen maanden meer gegeten. Een tweede marathon zal ik sowieso nog lopen, en misschien ook wel nog een derde en vierde… maar dan wel in betere weersomstandigheden.  Maar eerst toch nog eventjes rust nemen, en binnenkort weer de trainingsdraad opnemen met de vrienden van ACES Wichelen in onze mooie eigen streek en, met de werkcollega’s, rond de Vesten van Brugge.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 29/08/13. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.