Omhoog de Blauwe Vlam Minivoetbalkern Berlare Nationale Wandeldag 2013 Kampioenen 2012 Kampioenen 2011 Eddy Van Boven: 100 (ultra)marathons Kampioenen 2010 streetkarten bij Skorpio Marc Van der Sypt: zangvogelkampioen Marmotte 2009 Godelieve Willems: speerwerpen kampioenen 2008 kampioenen 2007 kampioenen 2006 Carine De Rouck: marathon Lotte Meulewaeter kampioenen 2005 Veerle D'haese Kampioenen '04 triatlon 2004 20km Brussel Ingrid Van Peteghem Kampioenen '03 SKV Overmere Astrid in SloveniŽ triatlon 2003 sport: archiefagenda

 Nationale Wandeldag 2013

 

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Goed nieuwsbrief
Mensen uit Donkgemeenten
Berlare: politiek
Berlare: cultuur
Berlare: sociaal
Berlare: toerisme
Berlare: jeugd
Berlare: milieu
Berlare: onderwijs
Berlare: sport

 

Omhoog 

Wandelclub De Boerenkrijgstappers, al zeven jaar actief met het opzetten van wandeltochten door de gemeente, organiseerde op zondag 24 februari 2013, het Oost-Vlaamse luik van de Nationale Wandeldag. Ondanks het gure weer - het had gesneeuwd en er was een gure wind -  boden zich meer dan 5500 wandelaars aan, of het beste resultaat in Vlaanderen. Het vele werk van de 150 medewerkers was niet voor niets geweest.

Tussen 7.30 15 uur kon men zich aanbieden voor een tocht van 5, 7, 11, 15, 20 25, 30 of 35km wandelen door de Donkgemeenten. Om 8uur waren er dat al 295, 's middags 2902 om te eindigen op 5526 (al moet daar nog een veertigtal worden bijgeteld, die dachten dat men tot 16u. kon inschrijven). Vooraf had men gerekend op 7000 deelnemers, maar gezien het weer was men toch zeer tevreden. Ook nu was de Festivalhal, plaats van vertrek en aankomst, meer dan vol. En ze kwamen van zowat overal: van de kust tot Limburg, maar ook uit WalloniŽ en uit Nederland. Waarmee dit initiatief ook een toeristisch uithangbord werd.

Je zag ze door alleen, met een aantal of met grotere groepen door de drie gemeenten stappen. Het slechte weer maakte wel dat de meesten voor een kortere tocht dan normaal kozen. De tussenstop in de sporthal in Berlare, waar de meeste tochten passeerden, was dan ook steeds goed gevuld. De andere, De Venne in Uitbergen en zeker de kantine van de Overmeerse schuttersclub, iets minder. Omdat het brugje in het kasteelpark te glad werd, diende men daar het parcours wat aan te passen. "In het Broekbos, waar een strook vorige week heel modderig lag, had de gemeente met boomschors voor een oplossing gezorgd", dankt parcoursontwerper Johan Roels.

Verschillende wandelaars kwamen ons spontaan hun waardering geven. "Echt de moeite", begon Jacques Dekyndt, die zelf aan het Donkmeer woont. "Het was de eerste keer dat ik aan zo een wandeling begon, en het zal niet de laatste keer zijn."  John De Lauw eindigt in Berlare de tweede tocht van de dag. "We zijn hier met zeker 250 mensen van Egmont Zottegem. Ik deed eerst al de tocht in Bornem. Anderen combineerden die in Kortrijk met die in Berlare. En het was hier zeker de moeite." Johan Temmerman van wandelclub De Reigerstappers uit Denderhoutem, en mede-organisator van de Oost-Vlaamse Wandeldag van vorig jaar: "Ze hebben het heel goed gedaan. Prachtige tochten, de parkings niet ver van de start en aankomst. Ja, de wandelaars vinden dat belangrijk... De zaal is misschien wat te klein. Maar dat komt ook omdat er meer en meer wandelclubs met de bus naar de activiteiten komen. Die vertrekken dan ook later, zodat er meer wandelaars langer blijven zitten dan wanneer ze elk met de wagen zouden komen." Hij benadrukte ook het vele werk dat bij zo een organisatie nodig is.

"Eigenlijk hadden we deze organisatie pas binnen enkele jaren willen opnemen, maar Activia (de overkoepelende wandelorganisatie, nkb) drong aan en dus hebben we het risico toch maar genomen", zegt Boerenkrijgstappersvoorzitter Norbert Sichin. "Daardoor zijn we eigenlijk ook wat laat aan de voorbereiding kunnen beginnen." Hij kon gelukkig rekenen op zo'n 150 medewerkers. Er was al het werk vooraf om het parcours uit te stippelen, de nodige zalen en tafels te huren, al het materiaal voor eten en drinken te bestellen. Vandaag begon het voor verschillende van de medewerkers al om 5 uur. "Ik had me opgegeven om de bussen op te vangen", zegt Francky Verhofstadt. "Op de weg van de grote baan tot aan het Reigersnest in het Nieuwdonkdomein hebben we 52 bussen moeten plaatsen. De weg stond helemaal vol." En ook de andere parkings aan het Donkmeer en de straten achter de Donkkapel waren goed gevuld." Omdat men toch op wat meer deelnemers had gerekend, zal men wel wat soep en sandwiches overhebben. "Maar ik denk niet dat we ons broek gaan scheuren", hoopt de voorzitter. Dat wandelaars goede trappistdrinkers zijn, in dit geval Witkap, zal daar voor een groot stuk toe bijdragen. En aan de stand van de pannenkoeken stonden ook lange rijen. "Ja, we zijn heel gelukkig. Of we dit nog eens gaan organiseren? Toch niet volgend jaar ...."

Sportieve wandelingen

Ook bij Activia klonke tevreden geluiden over de organisatie. "Alles is goed verlopen", zei ondervoorzitter Gerard Devlieger. "Ja, de zaal is misschien wat te klein." Na een telefoontje bevestigt hij dat er in Berlare de meeste deelnemers waren: In Bornem zo'n 3400 en in Kortrijk 3200. "Gezien het weer zeker goed. Het gure weer zal wellicht wel de niet-regelmatige wandelaar en nog niet aangeslotenen hebben tegengehouden. Ook gezinnen met kinderen zie je nauwelijks als het weer minder is."

"Ja, inderdaad, de gemiddelde leeftijd is vandaag zeker boven de vijftig. En over het algemeen is de leeftijd van de wandelaar wat hoger", moet hij toegeven. Johan Temmerman van De Reigerstappers had het eerder zo omschreven: "Er zijn vele initiatieven om jonge mensen aan het sporten te krijgen, wij zorgen er voor dat de mensen langer in beweging blijven." Maar Activia wil toch inspanningen doen om jongere mensen aan te zetten tot wandelen. "Dit jaar zijn er tien wandelingen onder de noemer 'Sportief wandelen', waarbij de deelnemers moeten proberen binnen een vooraf vastgestelde tijd, of om ter snelst aan te komen. Een uitdaging, dus. De eerste dergelijke wandeling is volgende week in Zoersel."

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje VÓrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 02/03/13. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.