Handelszaken Donkgemeenten In Congo ... “Twan's dood leerde me over het leven” Inwoners actief bij ramp Wetteren Geweld in het gezin: "Ik wil getuigen" Economische crisis Marc Van Cauteren: aardbeving in Japan Armoededebat werkloosheidscijfers Lokale Werkwinkel OCMW Religie in de Donkgemeenten ontwikkelingshulp uit de Donkgemeenten Verbrand in Ghislenghien Rechtbankjury Kinderwelzijn leeftijdspiramide sociaal: archief

 Filip Michiels: Sociaal 3.0

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

"Allemaal Sociaal 3.0 - Kunnen ondernemers de wereld redden?". Dat is de titel van het jongste boek van Filip Michiels, een journalist uit deze gemeente die zijn sporen al verdiende, ondermeer bij Vacature Magazine, De Morgen en De Tijd, waarmee hij al de Citi-persprijs voor economische journalistiek kreeg. Zijn sociale interesse is intussen ook al duidelijk. Zo waren er de beklijvende verhalen van de vluchtelingen die in Lampedusa aankwamen.

In dit boek, waarvoor hij door uitgeverij Manteau was gevraagd, brengt hij de neerslag van tientallen interviews, en dit verdeeld over acht thema's die allemaal te maken hebben met de veranderende verhouding tussen bedrijven/organisaties/maatschappij en de burger: de relatie tussen sociaal en natuur, tussen 'stakeholder' en 'shareholder', de stappen naar een nieuw ondernemingsmodel, voorlopers in verandering, de noodzaak aan professionalisering in sociale initiatieven, het nieuwe en sociale investeren, de taak van een visionaire overheid, en de rol van 'iedereen'. Elk deel bevat eerst wat in dubbelinterviews over dit thema werd gezegd door Steven Serneels, Piet Colruyt, Johan Moyersoen en Marieke Huysentruyt (allen actief in projecten die financiering zoeken voor nieuwe bedrijven met een sociaal project. Daarnaast geeft Michiels wat hij ontdekte bij lokale en (inter)nationale initiatieven, organisaties en bedrijven. De voornaamste conclusie: er gebeurt al heel wat aan sociale initiatieven, aan activiteiten die aanzetten tot een andere economische kijk op deze wereld. Maar het boek bevat ook waarschuwingen. Want niet iedereen is al overtuigd dat deze maatschappij zich moet aanpassen, als gevolg van globalisering, automatisering en een verouderende bevolking.

Filip Michiels: Er is bijna zo'n anderhalf jaar aan het boek gewerkt. De aanzet was een artikel in De Morgen met Marieke Huysentruyt (o.a. professor aan de London School of Economics) over 'business in poverty'. Maar ook de duidelijke veranderingen in een maatschappij die zich op een keerpunt bevindt. De impact daarvan ziet men zowel in het sociale, economische en het politieke. Daarbij is ook de burger mondiger geworden. Dat uit zich in een grotere invloed op bedrijven, op wat die maken. En ook het bedrijfsleven staat op een keerpunt. Er zijn de gevolgen van een kleinere middenklasse in het westen, waardoor ook de afzetmarkt verkleint. Er is ook de invloed van de opkomende wereldmachten, die de sociale problemen vergroten."

Door zijn onderzoek en bezoek aan verschillende initiatieven leerde Michiels dat Frankrijk al verder is gevorderd in de samenwerking tussen economische en sociale doelstellingen. "Waar men daar deze nieuwe initiatieven ondersteunt, wordt hier gediscussieerd over besparingen in de gezondheidszorg."

Wat bedoel je eigenlijk met 'allemaal sociaal'?
Filip Michiels: Eigenlijk dat iedereen een rol heeft te spelen in deze verandering naar een meer sociale maatschappij. Maar om dat te bereiken zal eerst veel wantrouwen moeten worden weggewerkt, en ook het hokjesdenken. Er is ook het idee dat sociale bedrijven enkel met vrijwilligers mogen werken. In het boek staan voorbeelden van de noodzaak van professionalisering, van schaalvergroting, juist om die sociale doelen te kunnen bereiken.

En wat betekent: 'de wereld redden'?
De wereld staat voor belangrijke uitdagingen. Als er niets grondig verandert is er binnen twintig jaar veel ellende. We zien nu al de stijgende ongelijkheid, grote migratiegolven, het groeiend aantal - nog dikwijls verborgen - armoede in westerse landen. De oplossingen komen duidelijk niet van de politiek alleen. De ondernemingen zullen een grotere rol moeten opnemen. Maar ook de burgers moeten mee participeren. En uit de vele voorbeelden in het boek blijkt dat die daartoe bereid zijn, ook in samenwerking met die overheid. Zie naar de crowdfundingprojecten in Gent of hoe Barcelona veranderde.

Nee, dit is geen links-rechts verhaal. Het model voor de toekomst moet zich meer in het midden situeren. Wat nodig is, is samenwerking. Vanuit het besef dat het anders kan. Maar ook met het besef dat er niet 'één voor alles geldende oplossing' is. Vooral in het begin zal er nood zijn aan rolmodellen: mensen die de toon aangeven en door hun voorbeeld stimuleren.

 

Lees ook het persbericht , met enkele reacties van toch wel gekende personen.

Het boek bevat 224 pagina's en kost € 24,99. Je kan het onder meer bij de auteur bestellen (Filip.Michiels@tijd.be). Hij geeft de komende weken enkele voordrachten bij Voka-afdelingen.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 29/10/16. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.