Beoordeel het gemeentebestuur Gesprekken met de burgemeester Communicatieambtenaar gem.beleidsplan 07-12 gemeente: nieuwjaarsreceptie Gemeenteraadsverslagen Wat kost een gemeente ? Halfweg-evaluatie 2003 Boerenkrijgmuseum Viering Van Sande politie brandweer

 gemeenteraad 30-11-2016

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

De gemeenteraadsagenda bevatte als extra drie interpellaties door N-VA en een van CD&V. En er waren nog enkele variapunten.
De zitting kon weer 'live' worden gevolgd via
inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar, waar nadien over enkele punten nog verder werd gediscussieerd.

 

bullet

Restauratie De Snoekgebouw. Het punt over de restauratie van dak en gevel van het gemeentelijk gebouw waarin restaurant De Snoeck is gevestigd (geraamde kost: €110.000, kosten worden wellicht deels door uitbater gedragen), leidde al snel naar een debat over de restauratie van de kasteelgebouwen. @piet Vandoolaeghe (CD&V) wou weten hoever dat dossier staat en welke gemeentelijke diensten er zullen komen. Gemeenteraadsvoorzitter Karel De Gucht, die lid is van een adviescomité voor dit dossier, zei dat er zowel restauratie als herbestemmingswerken nodig zijn. Het hoofdgebouw zou heel sterk zijn, maar in de huidige indeling niet aangepast om er de raadszaal in onder te brengen. Aan de twee bijgebouwen zal wellicht meer werk zijn. De Orangerie noemde hij van historisch mindere waarde. Het advies van het comité wordt vrijdag door het schepencollege besproken en komt later naar de gemeenteraad.

bullet

Beheersplan park Overmere en oud-gemeentehuis. Na enkele CD&V-vragen ivm het nog niet vragen van een subsidie, wees De Gucht er op dat alles begint met het opmaken van een -meestal duur- beheersplan. En dat noemde hij het gevolg van de Vlaamse regelgeving, die 'allesbehalve een vereenvoudiging inhouden'. @Marc Van Driessche verdedigde dat er vooraf goed moet worden overlegd voor men plannen uitvoert. De Gucht vond dat dit vooral voor geld- en tijdverlies zorgt. Het voorstel werd goedgekeurd.

bullet

Brandstof gemeentelijke gebouwen en wagens. De gemeente wil een contract afsluiten voor de levering van brandstof voor gebouwen en voertuigen en rekent zo op een lagere prijs.

bullet

Schade Bakkerstraatje Uitbergen. Tijdens werken voor DDS in een bos aan het Bakkerstraatje in Uitbergen werd de weg beschadigd. De schade werd vastgesteld en met het bedrijf is een akkoord bereikt om een schadevergoeding van €18.000 te betalen, wat zou volstaan om de weg te herstellen. De raad ging akkoord om dit te aanvaarden en niet via rechterlijke weg te gaan.
Nadien vernam 'nkb informatief' nog (op vraag van een lezer) dat een planning hiervoor is nog niet opgemaakt. Wordt nog met technische dienst besproken.

bullet

Vergoeding inname openbaar domein. Tussen gemeente en nutsbedrijven is er een overeenkomst dat deze bedrijven zelf bijhouden waar en hoelang ze voor hun werken 'openbare domein' bezetten en welke vergoeding ze hiervoor betalen volgens voorwaarden die door de gemeente zijn goedgekeurd. Die overeenkomst met gemeente eindigt eind dit jaar. De gemeenteraad stemde in met de verlenging. Tegelijk werden de vergoedingen geïndexeerd.

bullet

Onroerende erfgoeddiensten. (gewijzigd:) Berlare wordt partner van een intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst, een initiatief van de intergemeentelijke projectvereniging Regionaal Landschap Schelde-Durme, waar de gemeente al mee samenwerkt..

bullet

Schuttersvereniging Sint Sebastiaan Overmere krijgt het erfpachtrecht voor de grond waarop hun schietstand staat.

bullet

Fietsvergoeding. N-VA vraagt een vergoeding voor studenten die met de fiets naar school gaan. Albrecht Arbyn dentkt dat de gemeente hier een voortrekkersrol kan innemen. Hij stelt dit voor om dit te combineren met een vergoeding voor wie met de bus gaat. Schepen Wim Arbijn antwoordt dat dit moeilijk in te voeren is omdat het bepalen van de voorwaarden niet eenvoudig is. Mocht er een Vlaams initiatief komen, dan wil men het wel overwegen. Vandoolaeghe benadrukt dat men best eerst met de buzzypass zou beginnen. Wat het fietsvoorstel betreft, haalt hij het initiatief van Bonheiden aan, dat een app (kostprijs €58.000) heeft om fietsgebruik te controleren. Burgemeester Gabriëls herinnert er aan dat het buzzypasvoorstel zal worden besproken wanneer de begroting aan bod komt. Arbijn wijst er op dat er in deze gemeente geen middelbare scholen zijn, wat het nog moeilijker maakt. Het voorstel kreeg enkel N-VA-steun. CD&V onthield zich, maar wil wel een buzzypass.

bullet

KMO-zone Overmere. Marc Van Driesche (N-VA) wil info over de KMO-zone in Overmere. Schepen Vandersnickt vraagt te focussen op inhoudelijke problemen en wijst er op dat de gemeente geen partner is van het bedrijf dat de gronden kocht. Verwijzend naar Zele wijst hij er op dat dergelijke projecten tijd vragen. Men is niet ingegaan op pogingen van het bedrijf om betere voorwaarden te krijgen en er is nog geen overeenkomst voor het zetten van een bedrijfsverzamelgebouw. Naar geïnteresseerden zou er misschien tegen april meer info kunnen worden gegeven. Van Driessche vraagt naar snelheid omdat inomliggende gemeenten intussen ook aan kmo-projecten wordt gewerkt, waardoor Berlare weleens te laat zou kunnen komen. De Gucht zegt nog dat de zone eigenlijk een privézone is omdat de uitbater de gronden bezit.

bullet

Toegangssysteem sporthallen. Van Driessche wil weten of er verbeteringen zijn voorzien voor het toegangssysteem voor de sporthallen. Schepen Vandersnickt erkent dat er kinderziekten waren en dat aan oplossingen wordt gewerkt zoals een toegangscontrole op de binnendeuren, de mogelijkheid om af te sluiten wanneer alle leden binnen zijn, meer tijd voor het begin van de gehuurde periode (bv om matten te leggen), enz. Van Driessche vraagt naar de meerkost en die is €5000. De schepen voegt er aan toe dat de dienst vrije tijd minder verplaatsingen naar de sporthallen heeft, wat een besparing inhoudt.

bullet

Rioleringen Quote en Waterhoek. Vandoolaeghe wil weten hoe het zit met rioleringsplannen voor Quote en Waterhoek, en voor de Bontinckstraat. De burgemeester wijst naar het meerjarenplan en naar al wat is gedaan. Voor Quote en Waterhoek zijn studies voorzien in 2017. "Het Slot heeft 18 jaar geduurd." Arbijn zegt nog dat Quote al in 1995 in plannen stond, maar ook dat dit project heel duur wordt. "Momenteel werkt men vooral aan quick wins". De Gucht voegt nog toe dat men voortaan een dubbele leiding moet leggen, wat het duurder maakt. En dat voor Bontonckstraat een bijkomende moeilijkheid is dat de straat op de grens met Kalken ligt. Gabriëls: "En daar is al een voorontwerp voor klaar."

bullet

Kinderkerkhof. De burgemeester bevestigt op vraag van Albrecht Arbijn dat er vijf kinderen 'uit de andere rijen' naar het kinderkerkhof worden overgebracht en dat kinderen tot 12 jaar gedurende 30 jaar daar gratis kunnen blijven en op vraag van familie onbeperkt (niet gratis).

bullet

Kosten consultatiebureau. Vandoolaeghe heeft vragen over de kostprijs van het bureau dat de doorlichting van en de opvolging van de maatregelen in de gemeentelijke diensten doet. De burgemeester antwoordt dat de gemeentelijke administratie geen mensen ter beschikking heeft om die en ook nog andere extra taken uit te voeren. De jongste jaren dienden ook heel wat mensen aangeworven, wat ook kosten voor examens veroorzaakte.

bullet

Brandweerhervorming. CD&V-voorzitter Baeyens wil een evaluatie van de brandweerhervorming, maar dat wordt doorverwezen naar volgznde maand, bij de bespreking van de begroting van 2017.

bullet

Indexering dagprijs rusthuis. Baeyens wil nog aangeven dat zijn partij tegen de indexering van de dagprijs in het OCMW-rusthuis is. OCMW-voorzitter Cooreman wijst op de gestegen kosten en op de toestemming van minister Vandeurzen om dergelijke aanpassing zonder zijn toestemming door te voeren 'omdat ze nodig 'zijn'. Baeyens reageert dat er blijkbaar geen efficiėntiebesparingen waren door naar één rusthuis te gaan en dat het OCMW nu duurder is dan de privé. Cooreman reageert dat er een wachtlijst is V an 120 mensen 'dus is de drempel niet zo hoog, De Gucht voegt toe dat de gemeenschap bijlegt indien iemand het niet kan betalen en dat het een vorm van solidariteit is dat wie het kan betalen dat ook doet. Schepen Arbijn verdedigt de indexering omdat ook lonen en andere inkomsten worden geïndexeerd, (aanvulling) en omdat het beter is een geleidelijke verhoging toe te passen dan na enkele jaren eenmaal een hoge.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 19/11/16. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.