Beoordeel het gemeentebestuur Gesprekken met de burgemeester Communicatieambtenaar gem.beleidsplan 07-12 gemeente: nieuwjaarsreceptie Gemeenteraadsverslagen Wat kost een gemeente ? Halfweg-evaluatie 2003 Boerenkrijgmuseum Viering Van Sande politie brandweer

 gemeenteraad 26-10-2016

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

Gemeenteraadszitting: begraafplaatsen zorgen voor spanning bij Open Vld

De punten over de herinrichting en het reglement van de begraafplaatsen zorgde voor spanning bij Open Vld, toen bleek dat gemeenteraadsvoorzitter zich tegen enkele voorstellen kantte en zelfs tegenstemde. CD&V trachtte met vijf interpellaties de agenda te beheersen. De Gucht kondigde al aan dat dit geen tweede keer zal gebeuren.

 

Bij de vraag of het verslag van de vorige raadszitting kon worden goedgekeurd, stelde Christine Vleminckx (N-VA) dat er geen bespreking en stemming ws gebeurd over de gemeentelijke houding over de verkoop van Eandis-aandelen. Gemeenteraadsvoorzitter Karel De Gucht (Open VLD) antwoordde dat enkel op aanvraag wordt gestemd en dat niemand om meer uitleg over het gemeentelijke standpunt had gevraagd.

 

bullet

De punten over de plannen met de begraafplaatsen worden samen behandeld. Schepen Steven Vandersnickt (Open VLD) zei dat het uiteindelijke doel is te komen tot serene en gemakkelijke begraafplaatsen en voor de toekomst voldoende ruimte te hebben. De eerste opgravingen gebeuren in Berlare in januari 2017. Voortaan zullen er geen zerken meer zijn maar kopstukken, wat ook het onderhoud gemakkelijker maakt. Het plan voorziet veel groen, maar wel met behoud van een pad tussen de graven. Historisch belangrijke graven blijven behouden. Die werden gekozen in samenspraak met heemkundige kringen. Enkele tarieven dalen.
Piet Vandoolaeghe (CD&V) vond het vreemd dat er zes jaar nodig was sinds de eerste bespreking om tot een plan te komen, en 12 jaar nadat het decreet - "dat trouwens binnenkort wordt veranderd" - is goedgekeurd. Dat er nu ontheffingen gebeuren is volgens hem niet omdat er plaatsgebrek zou zijn, maar omwille van klachten. Hij vond dat het dossier niet volledig is, o.m. dat een lijst ontbreekt en dat niet is aangegeven hoe subsidies zullen worden gevraagd voor de restauratie van historische graven, "tot €8000 is mogelijk". Albrecht Arbijn (N-VA) wou weten of hun eerdere suggestie om een plaats te voorzien waar afscheid kan worden genomen. Vandersnickt zei dat de financiële mogelijkheid voor een ruimte wordt bekeken. De N-VA-opmerking dat de begraafplaats in Uitbergen niet meer wordt gesloten, zal worden nagekeken. Steven Baeyens (CD&V) had nog vragen over het soort groen dat zal worden gebruikt, over de paden (schepen: grind) en vernam nog dat eigenaars verantwoordelijk zijn voor het herstel van verzakte graven. Burgemeester Katja Gabriëls zei nog dat niet alle schade aan historische graven zal worden hersteld, want niet financieel haalbaar. De suggestie uit andere gemeenten om het onderhoud door verenigingen te laten gebeuren werd niet overgenomen. Men wil die verantwoordelijkheid bij de eigen diensten houden. De Gucht vond nog dat men van begraafplaatsen parken wil maken. Hij begreep ook niet dat er ontgravingen nodig zijn, "Wat dan nog €100.000 zal kosten. Neem de zerken weg, maar laat de stoffelijke overschotten liggen. Dat zullen de mensen beter aanvaarden." Hij vond nog dat in Berlare en Uitbergen geen capaciteitsproblemen zijn, wel in Overmere. Gabriëls antwoordde dat naast beter onderhoud het regulariseren van niet-betaalde concessies kon gebeuren en zo iedereen een gelijke behandeling te geven. Dat laatste betwijfelde De Gucht: "Minder bemiddelde mensen kunnen dat niet betalen". De burgemeester vond dat men aan goed bestuur wou doen, wat door haar partijgenoot werd betwijfeld. "Moeten we dan iedereen gratis laten liggen?", vroeg ze. René Kets steunde haar met het argument dat zonder ontgravingen geen degelijk onderhoud mogelijk is en dat er zeker nood is aan vrije grond. De Gucht vreesde dat vele inwoners nog zullen reageren wanneer de ontgravingen beginnen. De burgemeester zei nog dat (voor een deel van de graven) lange concessies mogelijk blijven door verlenging aan te vragen.
Na een onderbreking, aangevraagd door CD&V, werd gestemd. Daarbij bleek De Gucht bij sommige punten anders te stemmen dan zijn partijleden. CD&V stemde ook meer tegen. Hun voorzitter verduidelijkte dat er zeker goede punten waren, maar dat men het moeilijk heeft met de ontgravingen. De partij stemde tegen de tarieven omdat men meer stimulans wil voor urnen. Vandersnickt zei nog dat men met het oog op de toekomst de moedige beslissing tot ontgravingen moet durven te nemen.

 

bullet

Eindejaarsactie 2016: schepen Kris Malfliet stelde voor om handelaars die zijn ingestapt in de gemeentelijk app met klantenkaart, gratis te laten deelnemen, andere handelaars betalen €60. Geen tegenreacties.

 

bullet

Rooilijn Bosstraat. Die wordt vastgelegd met inname van een deel van de buurtweg omdat niet kon worden vastgesteld dat die historisch zo liep.

 

bullet

Herbeslissing oprichting 'welDENDERend'. Schepen Gunther Cooreman legde uit dat ogere overheden vreesden dat met deze vereniging meer wou doen dan het uitwerken van de 'sociale kruidenier''. Daarom dienden de statuten aangepast om het doel duidelijk te omschrijven.

 

bullet

Zwerfkatten. Schepen Wim Arbijn (sp.a) zei dat tijdens de proefperiode 66 dieren werden behandeld door dierenartsen. Wheels for Animals zal de dieren vangen en bij de artsen brengen. Deze zullen tegen afgesproken tarieven castreren of waar nodig euthanaseren. Wheels probeert nadien zoveel mogelijk katten te plaatsen, intussen al een dertigtal. 12 dieren waren te ziek. Wheels kon intussen de eigen kosten sterk verminderen. Voor de artsen is een roulatie per vijf katten afgesproken.

 

bullet

Nachtwinkels. Schepen Malfliet gaf als reglementwijziging aan dat er tussen twee nachtwinkels minimum 2000m moet zijn. Dit werd ingevoerd wegens de geruchten van mogelijke bijkomende aanvragen om dergelijke winkels te beginnen. Inspiratie voor deze wijziging vond men in Gent. Met deze maatregel wil men wildgroei vermijden. Vandoolaeghe vond dat Zele en Lier eenvoudiger werken door een hoge oprichtingsbelasting en jaarlijkse belasting op te leggen. "En dat zijn beide liberale gemeenten. Hier kiest men voor de gemakkelijkste oplossing." Malfliet vond dat de situatie in Zele heel verschillend is en verdedigde het standpunt om handelaars geen extra belasting op te leggen. Vandoolaeghe reageerde dat taks een groter remmend effect heeft. De burgemeester vond dat een perimeter meer effect heeft. De Gucht stelde dat men deze winkels niet nodig heeft, "waar toch vooral alcohol wordt verkocht". Dat winkels in Zele verdwijnen heeft volgens De Gucht meer te maken met de omleidingsweg, waardoor er geen doorgaand verkeer meer is. Hij vroeg om een maatregel in te voeren om alcoholverkoop te verbieden, maar dat blijkt enkel mogelijk mits een beslissing in het Vlaams Parlement. Omdat men én een perimeter én belasting wil, stemde CD&V tegen.

 

bullet

Brandweerzone Oost. De gemeentelijke dotatie werd herberekend en bedraagt nu in totaal €280.839, waarvan zo'n €33.000 voor investeringen. Burgemeester ging ook nog in op de sluiting van de post in Oudegem, die nodig ws en kan worden opgevangen door de post in D'monde. Wat ziekenwagendiensten betreft: D'monde stoot die af, Hamme behoudt ze.

 

bullet

Vluchtelingen: subsidies voor opvang doorstorten aan OCMW. Cooreman legde uit dat de opvang en andere activiteiten ivm vluchtelingen voor veel extra werk zorgt. Daarom wil de gemeente de financiële steun die men daarvoor krijgt naar het OCMW doorstorten. Er is een eerste schijf van €12.553 en men rekent nog op een tweede.

 

bullet

Interpellaties CD&V

bullet

vergunning bouw hoek Bollewerkstraat-Leopolddreef. Vandoolaeghe ("Onze aandacht werd gewekt door uw tussenkomst vorige keer, Mr De Gucht") vond in het dossier dat er eigenlijk was geadviseerd om slechts een woning te zetten, om zo voldoende zichtbaarheid voor aankomend verkeer mogelijk te maken. Er zou al een klacht zijn ingediend. Steven Vandersnickt antwoordde dat de afmetingen den de vorm van de woningen toelaatbaar zijn. Volgens hem komen eventuele problemen vooral door wagens op de Leopoldlaan te snel zijn. Maar er zijn nog geen ongelukken gebeurt, voegde hij er aan toe. De Gucht zei dat het advies vooral over de nokhoogte gaat, niet over impact op veiligheid. Hij vond dat men al langer een rooilijn had moeten bepalen, waardoor het bouwen onmogelijk was geweest. Schepen Arbijn voegde nog toe dat de politie vindt dat door de beperkte zichtbaarheid veiliger wordt gereden. "Dat blijkt ook op andere gevaarlijke punten in de gemeente."

bullet

Huisvestingsproject Hulp in Woningnood In Molenveld. Vandoolaeghe wou weten waarom de gemeente niet tussenkomst in de beroepsprocedure. "Het schepencollege gaf negatief advies en zou nu moeten tussenkomen om die vergunning toch te geven... dat kan toch niet!", reageerde Gabriëls. "Dat is wat jullie hebben veroorzaakt doordat jullie mensen in HiW het project mee goedkeurden.", vond de CD&V'er. De Gucht vond dat de gemeente hier niet kan in tussenkomen, dat dit eenzaak voor HiW is.

bullet

Bevoegdheden schepenen. Vandoolaeghe hekelde de nieuwe bevoegdheidsverdeling, die hij niet logisch vindt, in tegenstelling met de eerdere, "die meer aansloot bij de eerdere ervaring van de schepenen". De burgemeester antwoordde dat de schepenen dat intern beslissen en dat beslissingen hoe dan ook collegiaal worden genomen. Vandoolaeghe stelde dat de technische dienst al twee jaar een probleem vormt en dat de burgemeester dat tijdens de twee resterende jaren tot de verkiezingen wil oplossen. "Gelukkig dat gij dat allemaal weet...", klonk het antwoord.

bullet

Dakisolatieproject BEA. Vandoolaeghe wou weten waarom men eerst niet, dan wel in dit project instapte. Schepen Arbijn antwoordde dat hij had nagegaan wat dit project de gemeente kon bijbrengen. Een eerste antwoord bleek niet voldoende, daarna bleek dat BEA onderdeel was van een hele rij mogelijkheden tot samenaankopen. Daarop besliste de gemeente toch mee te doen. Op vraag van Marc Van Driessche (N-VA) zei de schepen dat bij dit ook zal uitleggen aan de Milieuraad.

De Gucht zei nog dat hij in de toekomst zal weigeren dat een partij zoveel interpellaties op de agenda zet. Eventueel wordt het huishoudelijk reglement aangepast. Baeyens reageerde dat dit moet mogelijk blijven in een overlegorgaan. Op de reactie dat de gemeenteraad een beslissingsorgaan aan is, zei Baeyens dat deze raad wel een overlegorgaan is omdat er geen commissies zijn (iets wat hijzelf ook niet wil invoeren omdat dit tot meer zitpenningen zou leiden). De Gucht bleef op zijn standpunt.

bullet

Varia

bullet

Mark Van Driessche (N-VA) vroeg naar mogelijkheden om eventueel hout te verbranden. Schepen Arbijn zei dat zr inderdaad uitzonderingen op het verbod bestaan.

bullet

Hetzelfde raadslid wou weten of er nieuws is over een nieuw postpunt in Overmere. Kim Haentjes (en Vld) antwoordde dat de Post hierover beslist en in onderhandeling is met drie kandidaten. Er zou zeker een nieuw postpunt komen.

bullet

Albrecht Arbijn (N-VA) vroeg om tijdens de kermis de gemeentelijke wc-wagen ter beschikking te stellen, evt met een wc-dame. De burgemeester zei dat dergelijke wagen wildplassers niet zal tegenhouden en dat er genoeg horeca is.

bullet

Arbijn zei nog verheugd te zijnmet het nieuws dat Berlare tor de 7 Ronde van Vlaanderen-gemeenten behoort en bedankte iedereen die dit had mogelijk gemaakt. Gabriëls zei dat er inderdaad voor was gelobbyd en dat een werkgroep wordt samengesteld om van de doortocht een evenement te maken.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 10/01/16. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.