Beoordeel het gemeentebestuur Gesprekken met de burgemeester Communicatieambtenaar gem.beleidsplan 07-12 gemeente: nieuwjaarsreceptie Gemeenteraadsverslagen Wat kost een gemeente ? Halfweg-evaluatie 2003 Boerenkrijgmuseum Viering Van Sande politie brandweer

 gemeenteraad 23/5/2017

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

 

Gemeenteraad: debat over bevoegdhedenverlies schepen Malfliet zonder veel extra informatie

Het was wat te verwachten dat de gemeenteraadszitting wat in het teken van de afnemen van de bevoegdheden van schepen Malfliet zou staan. Het was Piet Vandoolaeghe, die voortaan als onafhankelijke zetelt, die de kat de bel aanbond. Verder zorgden vooral de toegangsprijs van de volgende Waterfeesten, de vraag voor 'activiteiten met toegangsprijs in het kasteelpark' en de doortocht van de Ronde van Vlaanderen voor wat vuurwerk.

Verko kapitaalverlaging. De zitting begon met de aankondiging van een toegevoegd punt. Intercommunale Verko moet een bijzondere algemene vergadering houden omdat Indaver er wil uitstappen. De gemeenten moeten tijdens die vergadering aangeven of ze de aandelen wil overnemen ofwel een kapitaalverlaging wensen. Later tijdens de zitting ging iedereen akkoord dat men voor dat laatste gaat, waardoor de gemeente niet meer moet investeren in Verko.

Onafhankelijk raadslid. De raad nam kennis van het besluit van raadslid Piet Vandoolaeghe om voortaan als onafhankelijke te zetelen. Hij gaf aan dat hij zich niet meer kon vinden in de nieuwe wind die door de CD&V blies, wat zich uitte in zijn onvrede om de communicatie rond de gemeentebeslissing om SK Berlare te steunen en omwille van het niet verschijnen van het partijbestuur tijdens een zelf gevraagde intergemeentelijke samenwerkingsvergadering. Hij voegde er aan toe dat hij ze in vrij goede omstandigheden uit elkaar waren gegaan. Daarop volgde nog dit:

Gemeenteraadsvoorzitter De Gucht (Open Vld): "Het was dus een scheiding met onderlinge toestemming?"
Vandoolaeghe: "Niet echt met instemming. Ik wil toegeven dat ik niet de gemakkelijkste ben."
De Gucht: "Daar kan ik inkomen. Het is dan ook al uit de tweede partij dat je stapt."
Vandoolaeghe: "Daarin zijn we wat in hetzelfde bedje ziek, dan."
De Gucht: "Ik ben toch al meer dan 30 jaar bij dezelfde partij."
Vandoolaeghe: "Nooit overwogen om te vertrekken?"
De Gucht: "Ik voel me goed bij de partij."

De Gucht motiveerde nog waarom hij de vraag van Vandoolaeghe om een punt toe te voegen had geweigerd. Hij stelde dat de gemeenteraad onmogelijk kon stemmen over de vraag om schepen Malfliet zijn bevoegdheden terug te geven. "Dat doen zou onwettig zijn want de gemeenteraad is niet bevoegd om over de bevoegdheden te beslissen." Vandoolaeghe zei, na wat discussie, dat hij dit dan maar tijdens de varia zou aanbrengen. Omdat hij vond dat de gemeenteraad zich hierover toch zou moeten uitspreken.

Knikhoogtewerker. De gemeente koopt zo een hoogtewerker aan omdat die dikwijls nodig voor het snoeien van bomen, voor het aanbrengen van kerstversiering, voor andere werken in de gemeente. Nu wordt die gehuurd. De kostprijs wordt geraamd op €82.000 (BTW in).

Afscheidsruimte kerkhof Berlare. Er komt een afscheidsruimte van 9 op 5,5m in tropisch hardhout op het kerkhof van Berlare, kant kasteelpark. Volgens schepen Vandersnickt (Open Vld) zal die er tegen 1 november staan. De kostprijs: €30.000. Steven Baeyens (CD&V) vroeg of er ook in de andere deelgemeenten zo een ruimte komt. De schepen antwoordde dat men daar in de naaststaande kerk terecht kon. Marie-Christine Vleminckx (N-VA) was verheugd dat hun voorstel er door komt, maar bestreed dat in de andere deelgemeenten de kerk steeds beschikbaar is, en verdedigde ook daar zo een ruimte. "Stap voor stap", reageerde de schepen.

Stoelen feestzaal. Schepen Carine Meyers (Open Vld) vroeg de toelating om 200 nieuwe stoelen te kopen voor de feestzaal in Overmere. Ze bevestigde, op vraag van Marc Van Driessche (N-VA), dat er een studie loopt om er de accoustiek te verbeteren, zowel in de zaal als in de cafetaria, en dat er voor 100 mensen bestek en glazen zijn.

Aandeel Wase Wind. De gemeente koopt een aandeel bij van Wase Wind, dat door de windmolens langs de E17 stroom levert voor onder meer het OCMW. Het extra aandeel is mogelijk en nodig om nog molens bij te zetten, op Zeels grondgebied. Schepen Wim Arbijn (sp.a) zei dat een aandeel €248 (+ €7 inschrijvingsgeld) kost en dat men er maximaal 10 kan kopen.

Afspraken nutsvoorzieningsbedrijven bij werken. De afspraken die met deze bedrijven in 2002 werden gemaakt om werken aan en rond gemeentewegen meer op elkaar af te stemmen, werden aangepast. Dit gebeurde met alle gemeenten samen in de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Burgemeester Katja Gabriëls legde uit dat door deze afspraken geschillen gemakkelijk kunnen worden opgelost. Albrecht Arbijn (N-VA) had tijdens een IMEWO-infovergadering gehoord dat Eandis bereid is na hun werken de voetpaden helemaal heraan te leggen. Gabriëls reageerde dat dit principe al was toegepast in Overmere.

Waterfeesten. Schepen Vandersnickt gaf aan dat de feesten bedoeld zijn om nationaal meer bekendheid te krijgen en zo meer bezoekers aan te trekken, de eigen inwoners van het Donkmeer te laten genieten, en de plaatselijke verenigingen, handel en horeca te helpen. Voor de eerste twee punten komt er nog meer muziek (4 podia),het kinderdorp wordt groter en er zullen meer 'wateractiviteiten' zijn. Onder meer meisjeschiro Berlare, het Rode Kruis, de Donkse reuzen, plaatselijke DJ's en dansgroep Locomotion zitten in het programma. En de handelaars en horeca nemen deel aan een openingsstoet om 11 uur. Er is ook een ambachtenmarkt voorzien. De toegangsprijzen blijven onveranderd. De gemeente voorziet €50.000 voor het programma en rekent op €85.000 aan de verkoop van toegangskaarten. Dat moet de geraamde kost van €135.000 dekken. Baeyens vond dat te weinig rekening is gehouden met de evaluatie van vorig jaar en vroeg lagere toegangsprijzen. Volgens de schepen weet nu toch wel iedereen dat inwoners vooraf goedkopere kaarten kunnen kopen. "Gratis kaarten of enkel toegangskaarten voor een beperkt gedeelte van het gebied zouden een nadelige invloed hebben op het budget en zo voor een minderwaardig programma zorgen", zei hij nog. Bij de stemming onthield CD&V zich en stemde Vandoolaeghe tegen.

Varia

Bevoegdheden schepen. Vandoolaeghe vond dat de schepen zijn bevoegdheden moest terugkrijgen omdat het afnemen lijkt op het schieten met een bazooka voor redenen die dat niet verrechtvaardigden. Zo stelde hij dat ook de burgemeester in 2015 veel afwezig was geweest en dat de schepen met heel wat nieuwe initiatieven (doortocht Ronde van Vlaanderen, Dag van het Park, Insectendag e.a.) niet als een slechte schepen mocht worden bestempeld. Hij verwees ook naar de motivatie van Malfliets advocaat ("die het ook won van Tomorrowland en over de kermis in Antwerpen") die het had over geen mogelijkheid om zich te verdedigen en over het niet willen volgen van onwettelijke beslissingen. Burgemeester Gabriëls antwoordde dat zij in 2015 wegens persoonlijke redenen inderdaad twee maand afwezig was geweest maar gedurende de voorbije jaren zeker heel wat tijd in de gemeente had gestopt. Ze beklemtoonde dat het college nooit onwettelijke zaken had gedaan en vroeg om te stoppen met antipolitiek. Vandoolaege, verwijzend naar Gabriëls artikel in Knack over meer betrokkenheid van de burger, zei dat in Berlare juist het tegendeel gebeurde. Waarop De Gucht reageerde dat hij hier toch zijn standpunt had kunnen naar voor brengen. Baeyens kwam nog tussen om te betreuren dat de voorbije jaren al verschillende schepen- en bevoegdheidswissels waren geweest, wat volgens hem nadelig is voor de gemeente. Over het specifieke geval wou hij zich niet uitspreken omdat hij niet alle details kende.

Bontinckstraat. Van Driessche wou weten of de gemeente op de hoogte was van een studie over het plaatsen van geluidsschermen aan de Bontinckstraat. Gabriëls bleek er niet van te weten en vroeg of men dat van minister Weyts wist. "Nee, van radio trottoir", klonk het. Op zijn vraag of samen met de rioleringswerken in die straat ook elektriciteit ondergronds zou worden gelegd, antwoordde de burgemeester dat hierover nog gesprekken met de nutsbedrijven bezig zijn, dat ze de kostprijs nog berekenen.

Fusies. Vleminckx vroeg of er nog een fusievoorstel komt. Gabriëls gaf toe dat er informele gesprekken zijn, maar dat het niet goed zou zijn om nu, zo kort voor de verkiezingen van oktober 2018, nog tot iets concreets te komen. Zij dacht wel dat er wellicht tegen de verkiezingen van 2024 fusies niet uitgesloten zijn. De financiële wortel van €500 schuldverlossing per inwoner vond ze niet voldoende: "Een fusie moet door meer argumenten worden gedragen." Zij verwachtte dat de volgende Vlaamse regering nog wel tegemoetkomingen zal doen voor gemeenten die samengaan.

Activiteiten kasteelpark. Baeyens betreurde dat verschillende aanvragen werden geweigerd van verenigingen om activiteiten in het kasteelpark te organiseren waarvoor een toegangsprijs zou worden gevraagd. Hij vroeg dat snel werk wordt gemaakt van een reglement dat dergelijke activiteiten zou mogelijk maken, al was het maar in een deel van het park (bv. in de orangerie). De burgemeester vond dat het park voor iedereen zoveel mogelijk moet open zijn en dat toegangsgeld vragen daar recht tegenover stond. Er zal nu wel aan de Cultuurraad worden gevraagd om eventueel een reglementvoorstel te doen. Schepen Malfliet zei dat hij daar al lang voor had geijverd en dat het nu plots mogelijk wordt.

Ronde van Vlaanderen. "Wat heeft de doortocht nu gekost en hoe reageert men nu op het niet op tv komen?", wou Albrecht Arbijn nog weten. Vandersnickt zei dat de werkgroep vond dat op korte termijn veel was bereikt. Wat de tv-beelden betreft, daarover is al een bericht naar de organisatoren gestuurd, ook door andere gemeenten in hetzelfde geval. De doortocht van Ruben Van Gucht noemde hij teleurstellend. De totale kost, plaatsen van nadar en andere kosten inbegrepen, bedroeg €37.000. Een deel kan nog gerecupereerd door de verkoop van vlaggen. Over de VIP-kaarten zal men eveneens heronderhandelen. Voor volgend jaar is al vastgelegd dat de Festivalhal als bevoorradingszone zal dienen bij de rit voor liefhebbers. Omdat de zaal al besproken was, kon dit dit jaar niet. "Maar in Zele was het een chaos, zodat men volgend jaar naar de Donk komt." Francky Verhofstadt (CD&V) vond dat men compensatie moet vragen voor het niet in beeld komen. "Zele dat niet betaalde voor de doortocht, kwam wel in beeld." De Gucht reageerde dat hij toch liever de helikopter op tijd naar beneden zag komen, en niet vallen door gebrek aan kerosine.

De volgende gemeenteraadszitting is gepland voor 28 juni.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 12/03/17. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.