Beoordeel het gemeentebestuur Gesprekken met de burgemeester Communicatieambtenaar gem.beleidsplan 07-12 gemeente: nieuwjaarsreceptie Gemeenteraadsverslagen Wat kost een gemeente ? Halfweg-evaluatie 2003 Boerenkrijgmuseum Viering Van Sande politie brandweer

 gemeenteraad 22/2/2017

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

De zitting begon al om 19uur en was zo'n 45 minuten later gedaan. Dit verslag is vooral gebaseerd op de agenda, behalve de laatste variapunten en de uitleg die nadien door burgemeester Gabriëls (Open Vld) nog werd gegeven over de commissie 'intergemeentelijke samenwerking en organisatiebeheersing'. Opmerkelijk: er zaten drie partijvoorzitters in de zaal.

 

bullet

Ronde van Vlaanderenvlag. De gemeente verkoopt 'Dorp van de Ronde'-vlaggen  (150x100cm) aan €7 per stuk. Organisatoren van een erkende activiteit krijgen er eenmalig twee gratis en elke vereniging die de komende jaren in deze gemeente een wielerwedstrijd organiseert eenmalig vier gratis.

bullet

Reinigen kolken en ruimen rioleringen. Voor het ruimen van rioleringen en het reinigen van kolken (raming respectievelijk €28.705 en €19.299 (incl. BTW) gebeurt een gunning zonder bekendmaking.

bullet

Vernieuwen vloer Stroming en Cultuurcafé. De linoleumvloer wordt vervangen. De kostprijs wordt op €75.000 geraamd.

bullet

Terreinen SK Berlare. De heraanleg zal volgens de raming €33.408 (incl. BTW) kosten.

bullet

Tafels en stoelen. De gemeente mag voor de sporthal in Berlare en voor de Festivalhal tafels en stoelen kopen. Voor de sporthal voorziet men €6000 (+ BTW), voor de Festivalhal €37.510 (+BTW).

bullet

Polders. Voor het onderhouden van de polders die onder de bevoegdheid vallen van polder 'Tussen Schelde en Durme' komt de gemeente dit jaar voor €55.761 tussen, voor die van 'Polder van Belham' €23.096 (inclusief BTW).

bullet

OCMW. De gemeente legt dit jaar voor bijna €1,5 miljoen bij in het budget van het OCMW. De volgende jaren stijgt de gemeentelijke toelage naar meer dan €1,5 miljoen.

bullet

Parochiekerkenplan. De gemeente en de bisschop van Gent zijn akkoord met een parochiekerkenplan. Dat plan is een en langetermijnvisie op de toekomst van parochiekerken op het grondgebied. De bisschop liet nog wijzigen dat voor de kerk in Uitbergen en voor de Bareldonkkapel in plaats van een wekelijkse een veertiendaagse viering komt.

bullet

Intergemeentelijke samenwerking. (gebaseerd op uitleg burgemeester) In 2013 werd een gemeenteraadscommissie 'intergemeentelijke samenwerking' opgericht. Maar die kwam nog niet samen en had ook geen voorzitter. "Nog voor de heisa rond intercommunales en andere raden waar gemeentelijke politici in zetelen, hadden wij al op de agenda geplaatst om vandaag een voorzitter te kiezen en tegelijk om praktische redenen de naam te veranderen naar 'intergemeentelijke samenwerking en organisatiebeheersing'. Hierdoor kunnen we twee functies samennemen", aldus de burgemeester. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om er op te wijzen dat de gemeente maar in vijf intercommunales of overheidsbedrijven een afgevaardigde heeft in een raad van beheer waarvoor zitpenningen worden betaald: Finiwo, de Watergroep, DDS, Verko en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "En deze zitpenningen zijn door een decreet vastgelegd", voegde ze er aan toe. "De gemeente heeft met de financiecommissie ook maar één gemeentelijke commissie waarvoor de raadsleden die er zitting in hebben een zitpenning krijgen. De burgemeester en de schepenen krijgen die niet. In andere gemeenten en steden heeft men verschillende dergelijke commissies."

bullet

Varia:

bullet

(aangevuld, was zelf toen nog niet aanwezig).Marc Van Driessche (N-VA) wou weten of er na het werkbezoek van gouverneur, in september 2015, waarbij het verkeersprobleem aan de kerk van Overmere werd aangekaart, al iets was gebeurd, of de meerderheid intussen had aangedrongen of bij de pakken was blijven zitten. Schepen Wim Arbijn (sp.a) antwoordde dat men wacht op het Agentschap Wegen en Verkeer. De gemeente is enkel verantwoordelijk voor de Molenstraat.

bullet

Steven Baeyens (CD&V) wou weten of er in Berlare ook camera's komen zoals in Zele. Dat was in de politieraad voorgesteld. Hij wou dan een open discussie over de functie van die camera's en over hoe dit gevoelig thema aan de bevolking zou worden gecommuniceerd. Burgemeester Gabriëls bevestigde dat in de politieraad was gezegd dat men niet achter wou blijven op Zele, maar dat de thematiek hier toch wel anders ligt. Omdat men de camera's in Zele binnenkort wil vervangen, zou men meestappen in het dossier. Ze stelde wel voor om eerst de politieraad haar werk te laten doen en het dan aan de gemeenteraad voor te leggen.

bullet

Albrecht Arbijn (N-VA) vond het vreemd dat de gemeente een werkingssubsidie had goedgekeurd voor het Orgelcomité in Overmere om dan te moeten vaststellen dat die vereniging meer dan €2000 aan een goed doel schonk. Burgemeester Gabriëls zei dat de gemeente dat niet wist en op basis van het programma en de voorgelegde kosten aan de gemeenteraad had voorgelegd om de subsidie toe te kennen. "Maar we hebben ons dezelfde bedenking gemaakt", voegde ze er aan toe. Schepen Malfliet (Open Vld) zei nog dat er vele verenigingen subsidies krijgen, terwijl de ene meer eigen inkomsten kan verwerven dan de andere. "Dat ze dan geld aan een goed doel geven, is hun zaak, en is uiteindelijk goed. Wij kennen niet alle goede doelen." René Kets, die gelegenheidsvoorzitter van de gemeenteraad was, vond toch ook dat dit eigenlijk niet kan en moet worden besproken.

bullet

Marie-Christine Vleminckx (N-VA) stelde voor om van alle fracties één of twee mensen af te vaardigen naar een cursus in Gent over de integratie van het OCMW in de gemeente. "Zodat alle fracties over dezelfde informatie zouden beschikken." Gabriëls vond dit een goed voorstel. Gemeentesecretaris Bob Pieters stelde, om het betalen administratief zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen, dat de gemeente voor de inschrijvingen zorgt. Baeyens zei dat hij eerder zo al cursussen en infosessies had gevolgd.

De volgende gemeenteraadszitting is op 22 maart (20uur).

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 28/01/17. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.