Beoordeel het gemeentebestuur Gesprekken met de burgemeester Communicatieambtenaar gem.beleidsplan 07-12 gemeente: nieuwjaarsreceptie Gemeenteraadsverslagen Wat kost een gemeente ? Halfweg-evaluatie 2003 Boerenkrijgmuseum Viering Van Sande politie brandweer

 gemeenteraad 22-3-2017

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

23 maart 2017

Gemeenteraad: voetbalclubs krijgen meer (zitting van 22/3)

Er was wat meer volk tijdens de gemeenteraadszitting: de vereniging Curieus had als activiteit het bijwonen van een zitting, met nadien uitleg door gemeentesecretaris Bob Pieters. Ze kregen een korte zitting, met maar elf punten, maar met toch wat animo. Zo aanvaardde de meerderheid een aanpassing van hun voorstel over de steun aan de voetbalclubs en was er een schepen die duidelijk zijn verzet tegen een meerderheidsvoorstel liet blijken.

bullet

Rapport Audit Vlaanderen. Dit bureau deed een audit over de organisatie van de gemeentediensten. Piet Vandoolaeghe (CD&V) verwees naar zijn vorige tussenkomsten over de nood aan meer zorg bij het voorbereiden van aanbestedingen en voor betere opvolging van beslissingen van personeel. Een Curieus-aanwezige hoorde dat de meerderheid blijkbaar meer had geleerd uit een eigen audit dan uit dit rapport.

bullet

Wijzigingen in rechtspositie personeel. Het statuutreglement van het gemeentepersoneel moet worden aangepast door enkele besluiten van de Vlaamse regering. Meest in het oog springen dat de leden van het managementteam voortaan door het schepencollege en niet meer door de gemeenteraad zullen worden benoemd, en dat gemeentepersoneel voor palliatieve bijstand meer vakantie kan opvragen. Er zijn ook wijzigingen in onder meer de aanwervingprocedures, de evaluatie en het aanvragen van onbetaalde vakantie.

bullet

V-ICT-OR. Berlare sluit zich aan bij de vzw V-ICT-OR om samen met andere gemeenten informaticatoepassingen aan te kopen. De gemeente Aalter zal bij de aanbestedingen het initiatief nemen. Gemeenteraadsvoorzitter Karel De Gucht (Open Vld) wou weten of die gemeente hiervoor speciale expertise had. Secretaris Pieters antwoordde dat Aalter in het verleden inderdaad al verschillende aankopen heeft gedaan en zo ervaring opdeed. "Weet je wel hoe het gemeentehuis van Aalter wordt genoemd", reageerde De Gucht. Waarop CD&V'er Steven Baeyens: "En weet je hoe men de boot op het Donkmeer heet", zonder echter te willen ingaan op de vraag van de burgemeester om die naam ook te geven.

bullet

Warme maaltijden gemeenteschool. Er wordt een aanbesteding uitgeschreven voor het leveren van warme maaltijden aan de gemeenteschool in Uitbergen. De gunning gebeurt met een procedure zonder bekendmaking.

bullet

Water-, gas- en elektriciteitskosten voetbalclubs. Voor hij zijn uitleg begon, betreurde schepen Steven Vandersnickt (Open Vld) dat over de tegemoetkoming in de pers en op sociale media al was gediscussieerd voor het aan de gemeenteraad was voorgelegd. De gemeente zal met terugwerkende kracht tot 2015 de gas-, water- en elektriciteitsrekening betalen van voetbalclubs SK Berlare en SKV Overmere.  Dit gebeurde al volledig voor Berlare, in mindere mate voor Overmere. Dit is een wijziging van  een overeenkomst uit 2009. De reden: de gemeente wil clubs gelijk behandelen en die clubs steunen die met vrijwilligers veel jonge inwoners de kans geven om aan sport te doen. Steven Baeyens reageerde dat zijn partij zeker niet tegen SK Berlare is gekant, maar dat men echt een gelijke behandeling wil en een betere opvolging van dossiers om zo te vermijden dat er grote achterstallen komen. Albrecht Arbijn (N-VA) wou weten of SK de achterstallige huur zal betalen en betreurde dat de gemeenteraad tijdens de vorige zitting, toen het draineren van SK-terreinen werd goedgekeurd, niet was ingelicht over die achterstal. De schepen bevestigde dat SK de niet-betaalde huurgelden alsnog moet betalen, dat er zelfs een deurwaarder is gestuurd, maar verduidelijkte later dat het bedrag dat SK met de nieuwe regeling met terugwerkende kracht krijgt, groter is dan die achterstal. Vandoolaeghe benadrukte dat SKV Overmere, vermits SK al langer de nutsrekeningen niet moet betalen en omdat Overmere dat niet kreeg voor de verlichting van het A-terrein, recht heeft op een compensatie. Burgemeester Gabriëls vond het tsjevenstreek om in de media de meerderheid te verwijten van favoritisme en slecht beleid, om dan toch akkoord te gaan met het voorstel, mits toevoeging van deze financiële compensatie. De meerderheid ging uiteindelijk akkoord met deze toevoeging, waarna - op schepen Malfliet (Open Vld) na - iedereen het punt goedkeurde. De Gucht kwam nog tussen met de opmerking dat men hier de keuze had het oude reglement strikt toe te passen, wat tot het failliet van SK had kunnen leiden, of een wijziging door te voeren. Malfliet probeerde zijn stelling nog te verdedigen, maar kreeg het woord niet omdat het punt was afgehandeld. Later gebruikte hij zijn tussenkomst in een ander punt om te verduidelijken dat hij betreurde dat "voor sportclubs blanco checks mogelijk zijn, terwijl men voor subsidies aan culturele verenigingen een hele papierwinkel moet doorlopen".

bullet

Conciërge De Venne. Er is een nieuwe conciërge gevonden voor het cultureel centrum in Uitbergen. Omdat die ook de facturatie voor de verhuur op zich neemt en zo de dienst Cultuur werk bespaard, wordt zijn vergoeding wat verhoogd.

bullet

Geen 'openbare markt' meer aan Donkmeer. Om de wekelijkse markt aan het Donkmeer toe te laten, huurde de gemeente de parking daar. Dit gebeurde omdat markten in het verleden door de wet niet op private terreinen mochten plaatsvinden. Die wet is gewijzigd zodat de huur niet meer nodig is. De marktuitbater kan nu zelf het terrein huren.

bullet

Varia

bullet

Openbare markt Berlare: Vandoolaeghe wou weten of er een markt komt in Berlare. Burgemeester Gabriëls reageerde dat dit al eerder aan bod was gekomen en toen was geantwoord dat omwille van verschillende meningen in adviesraden en omdat in andere gemeenten een dalende opkomst voor markten is vastgesteld, was beslist om dit idee te laten vallen.

bullet

Schepen Malfliet wou weten of alle partijen het schrijven van het Orgelcomité had ontvangen, waarin werd uitgelegd dat de schenking van dit comité aan een goed doel met eigen middelen was gebeurd en niet met de subsidie die men de gemeente had gekregen.

bullet

Marc Van Driessche (N-VA) vroeg naar de stand van zaken voor het bedrijventerrein in Overmere. Schepen Vandersnickt antwoordde dat de gemeente tijdens de jongste vergadering hierover enkele knelpunten niet waren opgelost. Zo blijft de gemeente op het standpunt staan dat de bufferzone gemeentelijk terrein is. De private ontwikkelaar is daar niet mee akkoord, maar blijkbaar dringt voor hem de tijd om aan de nodige vergunningen te geraken. De gemeente is wel van hem afhankelijk voor de uitwerking van het terrein, omdat hij de (meeste) gronden in bezit heeft.

bullet

Albrecht Arbijn wou weten of de AMI nu is verkocht. De burgemeester bevestigde dat vorige week de verkoop is getekend voor een bedrag van €431.000. "Dat is meer dan het oorspronkelijke bod van €396.000", voegde ze er aan toe. De vergunningsaanvraag wordt weldra verwacht en zal met de nodige spoed worden behandeld.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 12/03/17. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.