Beoordeel het gemeentebestuur Gesprekken met de burgemeester Communicatieambtenaar gem.beleidsplan 07-12 gemeente: nieuwjaarsreceptie Gemeenteraadsverslagen Wat kost een gemeente ? Halfweg-evaluatie 2003 Boerenkrijgmuseum Viering Van Sande politie brandweer

 gemeenteraad 14-12-2016

 

Lijsterbes en 'Berlaarse' consulente bouwen 'Guess who?' netwerken

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

Tijdens de laatste zitting van het jaar werd traditiegetrouw het budget voor het volgende jaar besproken. Daarbij ook de belastingen en enkele gemeentelijke subsidies. Er waren maar weinig belangstellenden in de zaal, maar het live verslag op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar wordt steeds meer gevolgd, zelfs met directe reacties en vragen. En die zijn daar nog steeds welkom.

bullet Vissen in Donkmeer: De raad bekrachtigde een besluit van de burgemeester om in december het vissen in het Donkmeer toe te laten.
bullet De algemene belasting, die dient om onder meer de vuilophaling te betalen, blijft €55. De vermindering naar €20 geldt vanaf 2017 van zodra iemand in het gezin aan de voorwaarden hiervoor voldoet. Tot nu diende het gezinshoofd daaraan te voldoen.
bullet Gemeentelijke belasting. De aanvullende personenbelasting blijft 7%, de onroerende voorheffing 1100. CD&V onthoudt zich omdat men niet akkoord gaat met wat belastingen gebeurt.
bullet Het gemeentelijke aandeel in de brandweerzone Oost bedraagt bijna €357.000 of een verhoging omdat de gemeente minder goederen inbrengt.
bullet Derdebetalersregeling met De Lijn. Die komt er vanaf 1 februari 2017 (datum op vraag van De Lijn). De gemeente betaalt 75% van een buzzypass pass bij VT's en VG's (uitleg hierover op de website van De Lijn) voor 12- tot 24-jarigen en voor 60- tot 64-jarige Berlarenaren. Er komt een tussenkomst van 10% voor abonnementen van 12- tot 18-jarigen. Voor CD&V is dit niet voldoende, N-VA is tevreden met deze éérste stap.
bullet Vervoer met politiecombi. Wanneer de politie voortaan iemand met de combi moet vervoeren, bv bij dronkenschap of na vechtpartij, zal die daar moeten voor betalen: €150. Ook voor het plaatsen van een wielklem (€25 per dag) of het wegslepen zal de gemeente een factuur sturen. Er was wat discussie over hoe de politie bepaalt wie dronken is.
bullet Meerjarenplan, budget 2017. Het meerjarenplan wordt beïnvloed door onder meer hogere personeelskosten, hogere bijdrage brandweer en minder subsidies uit het Gemeentefonds (al €360.000) minder dan bij begin van legislatuur). Tegen het einde van de legislatuur verwacht men een overschot van €2 miljoen.
Wat investeringen in 2017 betreft, hier somde schepen Steven Vandersnickt onder meer op: vloer en dak Stroming, vernieuwing museum Donkmeer (€220.000) om zo in te spelen in de regionale plannen voordat gebied, aanpassing van de achterste lokalen in de sporthal en van het Boerenkrijgpark in Overmere. En uiteraard het kasteel: €300.000 in 2017 en 2018, wellicht €1.2 miljoen nadien. Hij benadrukte dat deze zullen gebeuren zonder de belastingen te verhogen.

Piet Vandoolaeghe (Cd&V) stelt dat belastingen niet worden verhoogd, maar andere vergoedingen stijgen, onder meer voor de waterzuivering. Hij vraagt zich af waar de kostprijs voor de restauratie van het kasteeldomein vandaan komt en of de raming wel hoog genoeg is. Verder vindt hij dat te weinig aan sociale acties wordt voorgesteld. Hij vergelijkt de voorstellen met de verkiezingsbeloften. "Daar gaat men zeker niet volledig aan toekomen...". Schepen Wim Arbijn (sp.a) wijst op de Vlaamse verplichting om waterzuivering dor de vervuiler te laten betalen. Vandersnickt geeft toe dat de hele kasteelrestauratie niet zal kunnen met €2,1 miljoen, maar dat verdere bedragen voor volgende legislatuur zijn. Karel De Gucht voegt toe dat bovenop nog subsidies komen. "En de keuze om het kasteel te verkiezen voor het bouwen van een administratief centrum waar de Ami was, was de beste." Vandoolaeghe stelt nog dat de belastingverlaging mogelijk was omdat zijn partij €5 miljoen had achtergelaten en dat grote investeringen worden vooruitgeschoven. "Wij vroegen toen al een belastingverlaging, maar CD&V had daar een andere visie op", reageert De Gucht. Steven Baeyens (CD&V) vindt het vreemd dat men nu bedragen moet goedkeuren zonder de volledige plannen te kennen. Burgemeester Katia Gabriëls antwoordt dat men altijd moet beginnen met een bepaald bedrag, dat later wordt aangepast aan de concrete voorstellen die architecten of studiebureaus voorleggen (als men daar mee akkoord is). Met het voorbeeld van de restauratie van de brug in het park, waar men uiteindelijk groene verf nodig had en peilers dienden te rechten, geeft De Gucht aan hoe men zich moet aanpassen aan eisen van bovenaf (monumentenzorg) en aan onverwachte zaken tijdens de werken.

Marie-Christine Vleminckx (N-VA) heeft nog enkele vragen, onder meer over de waarde van te verkopen onroerende goederen of over het verschuiven van bedragen naar andere begrotingsposten. Zij stelt dat er tijdens de commissievergadering over de begroting niet genoeg tijd is voor dergelijke technische vragen. Op haar vraag naar de accommodatie van het rugbyplein antwoordt schepen Vandersnickt dat de ploeg plaats krijgt aan het terrein van Overmere. Vleminckx vraagt ook nog naar een overdekte plaats voor rouwenden aan de kerkhoven. Voor Overmere vindt de burgemeester dit vreemd: men ging ervan uit dat men van de kerk naar het kerkhof ging. Vleminckx wil ook nog weten waarom nieuwe stoelen voor de feestzaal in Overmere worden gekocht. Schepen Kris Malfliet legt uit dat dit gebeurt op vraag van de toneelvereniging omdat de huidige tijdens voorstellingen te veel lawaai maken.

Baeyens wil nog weten wat voor de Festivalhal is voorzien. Malfliet heeft het over de vernieuwing van elektriciteitsleidingen, nodig omdat de elektriciteitsbehoeften sterk stijgen. De planning zou door de eigen dienst gebeuren. De tribunezitjes wil men nog tegen de volgende Festivariavoorstelling vernieuwen. De herinrichting van het museum moet nog worden bepaald, met de hulp van een bureau. Er zou meer aandacht komen voor de natuur aan het Donkmeer. Ook vzw Durme zou worden betrokken, omdat men zo in een hogere categorie komt om subsidies te krijgen. Baeyens somt nog een aantal investeringen op voor het jeugdontmoetingscentrum De Kazerne, nodig om meer activiteiten en optredens te kunnen organiseren, en voor de veiligheid. Schepen An Van Driessche wil eerst nog de verdere evolutie van het centrum afwachten voor tot hogere uitgaven over te gaan. "Wil men daar een fuifruimte van maken? Laat hen eerst een langetermijnvisie uitbouwen." Malfliet voegt toe dat er alternatieve zalen zijn voor grotere fuiven. Baeyens dringt aan: "Ook voor andere jeugdactiviteiten is een grotere ruimte nodig."

De CD&V-voorzitter vraagt nog naar meer mogelijkheden voor de Uit-pas. Malfliet hoopt dat die echt van de grond komt, maar dat het wachten is op meer meewerkende gemeenten en organisatoren. Er zijn nu ook gesprekken met zone Aalst.

CD&V stemt tegen de meerjarenplanning en budgetten 2017. N-VA onthoudt zich.
bullet Drankprijzen gemeenteschool (Uitbergen). De prijzen voor (bruis)water verlagen van €0,50 naar €0,4. Voor melk stijgt de prijs van €0,35 naar €0,40.
bulletToewijzigingsreglement voor sociale woningen. Met enkele wijzigingen wil men meer kansen geven aan alleenstaanden en koppels met één kind en aan zorgbehoevenden.
bullet Berlare treedt toe tot de vervoerdevoorraad en wil deelnemen aan proefproject basisbereikbaarheid regio Aalst. In dat project werkt men aan een cascadesysteem waarbij rekening wordt gehouden met verschillende mobiliteitsbehoeften. Voor de uitwerking van eenplan is door de regio een bureau aangesteld. Schepen Arbijn ziet voor deze gemeente de moeilijkheid dat de inwoners uit de verschillende deelgemeenten niet allemaal op dezelfde steden is gericht, maar vraagt toch de toetreding tot dit project om zo ervaring op te doen en mee te kunnen sturen.
bullet Bij de verdeling van de subsidies aan jeugdprojecten legt schepen Van Driessche uit dat vooral de Overmeerse chiro's dit keer geld krijgen voor hun bouwprojecten. Het voorstel van chiro Berlare werd niet aangenomen omdat ze drie jaar geleden hiervoor al steun kregen. KSA vroeg dit jaar geen projectsubsidie.
Baeyens herinnert zich dat deze projectsubsidies vroeger ook konden voor grotere werkingactiviteiten en niet alleen voor investeringen. Van Driessche antwoordt dat de verenigingen blijkbaar vooral aandacht hebben voor degelijke en veilige lokalen. Baeyens vindt dat er toch ook aandacht moet zijn voor werking, bv internationale contacten.
bullet De Noord-Zuid-projectsubsidies gaan naar eenFinadoproject in Ethiopië, een meubilairproject van pater De Visscher, huursubsidie en promotie voor Oxfam Wereldwinkel, een dagcentrum in Oeganda (The Village), noodhulp in Nepal (Rumahedi) en een crisiscentrum voorstraatkinderen in Caïro (Face).
bullet Het politiereglement voor maatregelen tijdens de doortocht van de Ronde van Vlaanderen werd goedgekeurd. De burgemeester wijst er op dat ten laatste tegen eind januari activiteiten langs de omloop moeten worden aangevraagd om zo alle mogelijke voorzieningen te kunnen treffen. Albrecht Arbijn wat de doortocht aan de gemeente zal kosten. Schepen Vandersnickt zegt dat het jaarlijks €20.000 zal kosten. Maar de gemeente krijgt een aantal VIP-kaarten die kunnen worden verkocht.
bullet Bij de evaluatie van de Waterfeesten van dit jaar wijst Vleminckx er op dat inwoners van Berlare moeten worden gestimuleerd om te gaan, voortgaande op de verkochte kaarten:. "600 minder dan in 2014, maar wel meer online verkoop", zegt Malfliet. @rene Kets wijst op de gratis kaart voor wie VVV-lid is, Malfliet op het feit dat 'men het al kent', zoals er zijn die tijdens de kermis op vakantie trekken. Vleminckx vraagt nog, 'zoals verschillende horecazaken, naar meer activiteiten op het water. Malfliet zegt te doen wat men kan, rekening houdend met de beperkingen in het beschermde gebied. Op vraag van Baeyens geeft Malfliet aan dat er een verlies is van €44.000. "Het is aan ons om te beslissen of we dat verantwoord vinden, of we liever meer gespreide activiteiten willen." Hij voegt er aan toe dat er in de zomermaanden al bijna elk weekend wel al activiteiten van verenigingen zijn. "Gemeentelijke activiteiten spreiden zou concurrentie voor de verenigingen betekenen." Baeyens wil wel meer plaatselijke betrokkenheid in het programma van de Waterfeesten.
bullet Varia
- Baeyens vraagt naar plannen met Een.Hertecantlaan. De burgemeester antwoordt dat er een vergadering is geweest, dat er eenpositieve evolutie is, maar dat men er nog niet volledig uit is.
- Schepen Arbijn zegt nog dat xe gemeente onlangs het Savecharter kreeg voor inspanningen voor meer veiligheid in het verkeer voor kinderen.

 

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 17/12/16. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.