Beoordeel het gemeentebestuur Gesprekken met de burgemeester Communicatieambtenaar gem.beleidsplan 07-12 gemeente: nieuwjaarsreceptie Gemeenteraadsverslagen Wat kost een gemeente ? Halfweg-evaluatie 2003 Boerenkrijgmuseum Viering Van Sande politie brandweer

 gemeenteraad 1-2-2017

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

 

bullet Aansluiting op riolering. Een aanvraag voor het aansluiten van woningen op het rioleringsnet wordt vanaf 1 maart onmiddellijk doorgestuurd naar de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. De aanvrager regelt het verder af met die maatschappij, ook de betaling. Als de kost hoger is dan €1000, kan voor wat meer is dan dat bedrag, gevraagd worden dat de gemeente dat betaald. De tussenkomst geldt niet voor meergezinswoningen. De Gucht betwist dat de btw voor alle aansluitingen dezelfde is, en denkt dat voor oudere huizen een lager tarief geldt. Het zal worden nagegaan. Marc Van Driessche vraagt naar de riolering in de Bontinckstraat. Burgemeester Katja Gabriëls antwoordt dat een infovergadering is voorzien op 23 februari. De uitnodigingen naar buurtbewoners vertrekken binnenkort.
bullet Aankoop bakfrees. Deze nieuwe machine (raming €11.157+btw) moet helpen bij het verwijderen van onkruid. "Ook op de atletiekpiste in Overmere", voegt de burgemeester bij haar uitleg toe.
bullet Groenonderhoud openbaar domein. De gemeente wil veel van deze werken uitbesteden aan sociale werkplaatsen. Namens N-VA zegt Albrecht Arbyn dat deze partij zich onthoudt omdat deze partij eerder al heeft voorgesteld om dat door plaatselijke verenigingen te laten doen. Gabriëls vreest dat men dan niet zeker is dat dergelijke regelmatige grote werken niet altijd zullen gebeuren. Schepen Wim Arbijn voegt toe dat men niemand vindt om de buurtwegen te onderhouden. Piet Vandoolaeghe heeft vragen bij verzekering en bij schade. Volgens Albrecht Arbyn kan het wel in andere gemeenten. Katja Gabriëls zegt nog dat verenigingen en vrijwilligers worden ingeschakeld voor bedeling Stroming, voor onderhoud kasteeldomein. Marc Van Driessche wil nog weten waarom de gemeente is aangesloten bij de 'Vereniging Openbaar Groen' Volgens de burgemeester krijgt de gemeente daar advies over onder meer de keuze van de juiste aanplantingen.
bullet Kleine wegherstellingen. Het budget (€360.000) is dit jaar wat hoger omdat er een overschot was van vorig jaar. Albrecht Arbijn vindt dat deze herstellingen dikwijls oplapwerk zijn en vraagt naar meer structurele oplossingen. De burgemeester zegt dat dit grotere budgetten zou vereisen. De Gucht vergelijkt met de kleine wegen in Italië die ook altijd worden hersteld, waarvoor nieuwe wegen de enige, maar dure oplossingen zijn.
bullet Elektriciteit pastorij. Zowel de pastorij als de kerkfabriek krijgen in Overmere een onderdak. Daarvoor zijn nu werken bezig aan de pastorij. Tegen Overmere-kermis zou de woning klaar moeten zijn.
bullet Nieuwe wagens. Een wagen van 18 jaar wordt vervangen door 2 nieuwe. Er is een budget van bijna €20.000 j btw voorzien. "De gemeente koopt geen luxepaarden", zei secretaris Bob Pieters hierover.
bullet Hoofdpad en groenvoorzieningen kerkhof Berlare. De aanleg van het hoofdpad wordt uitbesteed (raming €65.000), de gemeente zal zelf de zijpaden leggen en ook het nieuwe groen planten. Er komt ook een urneveld bij. Namens CD&V zegt Steven Baeyens dat zijn partij tegenstemt omwille van de emotionele commotie die rond dit dossier is ontstaan. Marie-Christine Vleminckx zegt dat N-VA zich onthoudt voor de groene aanplantingen, en de andere punten goedkeurt: men betreurt de werken, maar wil wel vooruit. Baeyens wil een bevestiging van wat De Gucht heeft gestemd. "Drie keer 'ja', maar misschien niet altijd mijn hand opgestoken...", is zijn antwoord.
bullet Politiezone. De gemeente legt €1.293.968 bij voor de politiezone Berlare-Zele.
bullet Subsidies Orgelcomité en De Kazerne. Het Orgelcomité krijgt de maximale projectsubsidie van €1250 voor een feestelijke activiteit ivm herdenking van de restauratie, en jeugdhuis De Kazerne een subsidie van €2500 omdat aan alle voorwaarden is voldaan. Piet Vandoolaeghe vraagt naar het aantal leden. Schepen An van Driessche zegt dat men niet met lidkaarten werkt, maar dat er al veel volk aanwezig is bij activiteiten. De Gucht zegt dat bij de evaluatie van het jaarverslag duidelijker wordt of er veel deelnemers zijn. Vandoolaeghe vindt dat men van een vzw mag verwachten dat men weet hoeveel leden er zijn.
Marc Van Driessche vraagt naar de plannen met De Kroon. Schepen Van Driessche zegt dat men het gebouw als fuifruimte behoudt en er verfraaiingwerken bezig zijn. Schepen Kris Malfliet hoopt dat er zich vrijwilligers aandienen om er activiteiten te organiseren.
bullet Vluchtelingen. De gemeente krijgt een tweede schijf van de kas voor hulp aan vluchtelingen. De €24.000 wordt doorgestort aan het OCMW.
bulletLoods. De gemeente zal opnieuw de loods van voormalig en nu verhuisd houtbedrijf Hertecant huren om onder meer de podiumwagen en ander materiaal onder te brengen. De maandelijkse huur bedraagt €1400. Baeyens rekent uit dat dit op drie jaar zo'n €50.000 betekent. Hij vraagt een langetermijnvisie op de noodzaak voor deze extra ruimte en stelt voor om de oude brandweerkazerne deels te gebruiken. Volgens Gabriëls volstaat dit niet.
bullet Ronde van Vlaanderen. Schepen Steven Vandersnickt legt uit dat in de overeenkomst, die de gemeente €18.000 kost naast enkele te verkopen VIP-tickets krijgt en ruime vermelding op allerlei promotiemateriaal. Francky Verhofstadt hoorde van horecazaken dat de voorwaarden om iets te doen heel hoog zijn, wat door de schepen wordt tegengesproken. Hij wacht to de einddatum om voorstellen in te dienen en dan zal worden gekeken wat nog mogelijk is.
bulletKlachten. Secretaris Pieters zegt bij het dossier over 'klachten over gemeentediensten dat ook is opgesteld hoeveel schouderklopjes zijn gegeven door de bevolking. Dat bleken er 24 te zijn. Baeyens vond dat men ook gul was bij het onontvankelijk verklaren van klachten. Pieters zei dat men de richtlijnen had gevolgd, en dat alle opmerkingen zeker door het schepencollege zijn behandeld.
bullet Varia
bullet Jan De Palmenaere vraagt naar het verplaatsen van de glasbollen. De burgemeester zegt dat dit nog in onderhandeling is.
bullet Dezelfde CD&V'er vraagt of 'peterschap van waardevolle graven' ook groot onderhoud omvat. De burgemeester antwoordt dat dit voor de gemeente is.
bullet Marc Van Driessche heeft vragen over de verhuizing van een tentoonstelling van vzw Durme naar het museum aan het Donkmeer. Hij stelt voor om dan een deel van de overgebleven stukken van de Boerenkrijg terug naar Overmere te brengen en daar een 'belevingsplaats' te maken. Schepen Malfliet zegt dat nog niets is beslist, dat met DDS (eigenaar van het gebouw, nkb) moet worden onderhandeld. Hij voegt toe dat veel van de boerenkrijgstukken eigendom zijn van de vzw 'Vrienden van de Boerenkrijg'. De Gucht is vooral geďnteresseerd in de guillotine en waar men die zou kunnen plaatsen: "zeer mooi en goed gemaakt".
bullet Vandoolaeghe had het nog over twee facturen voor samen 12.000 € die de gemeente niet had betaald omdat de werken na afloop van het contract werden uitgevoerd. Hij stelde dat de opdracht door een gemeentelijk personeelslid werd gegeven. Omdat de gemeente weigerde te betalen kwam er een procedure voor de provinciegouverneur, die de gemeente schending van het zuinigheidsbeginsel, de motiveringsplicht en algemene beginselen van behoorlijk bestuur verweet. De burgemeester reageerde dat het probleem ontstond omdat een aannemer was gestopt en het werk overgenomen, en dat de gemeente er alles aan doet om de werken te betalen, maar nu moet wachten op de goedkeuring van de provincie. Vandoolaeghe bleef aandringen over het feit dat een personeelslid blijkbaar dergelijke beslissingen kan nemen.
bullet Baeyens vraagt naar evaluatie brandweerhervorming en de gevolgen voor de gemeente, vooral dan financieel. De burgemeester zegt dat die de kost opdrijft van zo'n €17 naar €24 per inwoner of in totaal meer dan €100.000, onder meer omdat mensen dienden aangeworven voor de bovenliggende administratieve taken. De gemeente blijft streven naar brandweerwerking met vrijwilligers. Voor de zone wordt nu volop gezocht naar een bevelhebber. Wat oproepsnelheid betreft blijkt dat Berlare goed zit. Er moeten wel 4 extra mensen in dienst komen, maar de plaatsen zijn nog niet gepubliceerd. Er blijkt wel ongenoegen bij de brandweermensen, ook al "omdat sommigen de zonevorming nog altijd niet hebben aanvaard. We hebben er ook vragen bij, maar na 2 jaar moeten we nu verder met de nieuwe situatie."

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 28/01/17. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.