verkiezingen 14-10-2018 Verkiezingen 25 mei 2014 verkiezingen 14-10-2012 verkiezingen 13-6-2010 verkiezingen 7-6-09 verkiezingen 10-6-07 Verkiezingen 8-10-2006 Verkiezingen 13-6-04 Verkiezingen 18-5-03 CD&V nieuwjaar VLD nieuwjaarsreceptie sp.a nieuwjaar vb  nieuwjaar N-VA politieke partijen archief

 14-10-18 vragen aan de raadsleden

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

Op zes maand voor de verkiezingen antwoorden de gemeente- en OCMW-raadsleden op enkele vragen.

Dit was een gelegenheid - vooral - voor de gekozenen die anders weinig aan bod komen om hun stem te laten horen. Dit geldt vooral voor de OCMW-raadsleden. Over hun bijeenkomsten en beslissingen komt haast nooit iets in de pers. Vanaf 2019 is er geen apart OCMW-raad meer: de gemeenteraad neemt van dan die functie over. Wat ook betekent dat minder mensen op een verkiezingslijst achteraf een functie krijgen.

De vragen en de antwoorden, in volgorde van ontvangst. Hier staan alvast de antwoorden die voor 14 april zijn ontvangen.

Vragen aan gemeenteraadsleden:

  1. Wat was uw reactie toen bleek dat u in 2012 was gekozen?

bullet

      Freddy Schatteman (Open VLD): Gelukkig.

bullet

      Wim Arbijn (onafhankelijke): Op zich vooral teleurstelling omdat we opnieuw geen 2e zetel haalden.

bullet

      An Van Driessche (Open VLD): Vooral het feit dat we als Open Vld nog sterker uit de verkiezingen kwamen was heel mooi.

bullet

      Marc Van Driessche (N-VA):  Ik was vooral blij, opgelucht en fier. Blij dat ik mocht deelnemen aan het debat in de gemeenteraad. Opgelucht omdat de verkiezingscampagne zwaar en zenuwslopend was. Fier dat ik mocht zetelen als vertegenwoordiger van het volk.

bullet

     Rene Kets (Open VLD): Zowel voor mijn partij Open VLD, als voor mijzelf was de uitslag fantastisch. Mijn persoonlijke score steeg met ongeveer 25%, wat erop wees dat de Berlaarse kiezer mijn aanpak in de gemeente politiek kon appreciëren en mijn inzet wou belonen. Met dit fantastisch gevoel  mocht ik me opmaken om mee het beleid voor de volgende zes jaar op te maken. We gaan er voor!!!

bullet

      Kim Haentjes (Open VLD): Enthousiast, blij en verrast.

bullet

     Albrecht Arbijn (N-VA): Ik had dit niet verwacht maar was uiteraard zeer tevreden.

bullet

     Steven Baeyens (CD&V): Persoonlijk tevreden dat ik mijn engagement naar de gemeente verder kon opnemen, teleurgesteld dat mijn partij nog 6 jaar in de oppositierol zou terecht komen.

bullet

      Marie-Christine Vleminckx (N-VA): Tevreden om de burger te mogen vertegenwoordigen.

bullet

      Steven Vandersnickt (Open VLD): Ik hoopte in de gemeenteraad te mogen zitten, maar werd onverwacht schepen. Het is nog altijd een hele eer om de gemeente te mogen vertegenwoordigen.

  1. Met welke betrachtingen bent u in de gemeenteraad gestapt, wat hoopte u te bereiken?

bullet

      Freddy Schatteman (FS Open VLD): verderzetten beleid legislatuur 2006-2012 

bullet

      Wim Arbijn (onafhankelijke): Van onze gemeente een mooie, gezellige en veilige gemeente te maken.

bullet

      An Van Driessche (Open VLD): De idee dat je samen iets kan verwezenlijken war heel wat burgers ten goede komt was mijn drijfveer, zoals speelplein ; jeugdhuis....

bullet

      Marc Van Driessche (N-VA):  Het was, van in het begin, duidelijk dat we in oppositie terecht kwamen. Het veranderen van bepaalde zaken zou dan moeilijker worden. Positieve oppositie voeren, voorstellen formuleren en bepaalde dossiers van nabij en kritisch opvolgen.

bullet

     Rene Kets (Open VLD): Ik stapte in de gemeentelijke politiek met de gedachte iets te veranderen aan het beleid. Wil dit zeggen dat het vorige bestuur dit fout deed? Neen, maar ik wilde het anders aanpakken, moderne accenten leggen, meer inzetten op andere en nieuwe pistes, om zo de levenskwaliteit, de veiligheid, de mobiliteit ... van de Berlaarse gezinnen en families te verhogen.

bullet

      Kim Haentjes (Open VLD): Om een luisterend oor te zijn voor onze inwoners en samen naar een oplossing te zoeken.

bullet

     Albrecht Arbijn (N-VA): Vanuit de oppositie hoopte ik een eigen positieve inbreng aan het bestuur van onze gemeente te kunnen brengen. Betrachtingen of vragen van dorpsgenoten in de belangstelling brengen of trachten die te helpen beantwoorden, dus ..via mijn functie als gemeenteraadslid aan dienstbetoon voor de inwoners doen.

bullet

     Steven Baeyens (CD&V): Toerisme, sociaal beleid en onze weginfrastructuur grondig aanpakken. Durven knopen doorhakken als gemeente. En vanuit de oppositierol hier een open en constructieve dialoog rond opbouwen. Jammer genoeg gaf het gemeentebestuur hier niet altijd de mogelijkheid toe. Binnen een gemeenteraad, maar ook daarbuiten, zou veel meer open dialoog moeten zijn. En we zouden met veel meer lef een langetermijnvisie moeten durven uitbouwen rond toerisme, sociaal beleid, wegbeheer, ....

bullet

      Marie-Christine Vleminckx (N-VA): Positieve oppositie voeren en enkele van onze standpunten proberen te verwezenlijken.

bullet

      Steven Vandersnickt (Open VLD):  In 2012 was ik vooral bezig met sport. Het was mijn doel om sportclubs en sporters nog meer mogelijkheden te geven. De samensmelting van jeugddienst en sportdienst tot één dienst vrije tijd is een belangrijke stap daarin geweest. Eén grotere dienst leidt tot meer en betere acties en resultaten, zowel voor jeugd als sport. Ook de communicatie naar inwoners en clubs is daardoor beter. In beide sporthallen is veel geïnvesteerd. Ik denk in Berlare aan het dak, sanitair, verfwerken, nieuwe verlichting, badgesysteem. In Overmere krijgen verenigingen extra kansen door de nieuwe polyvalente sportzaal. Ook de buitensportterreinen werden aangepakt. Het probleem van het B-veld van Overmere waar de jeugd op speelt en traint, is opgelost. Idem voor de jeugd van SK Berlare, waar er drainage is voorzien onder het B-veld.

 

  1. Wat zou u tijdens de laatste maanden van deze legislatuur nog gerealiseerd willen zien?

bullet

      Freddy Schatteman (FS Open VLD): verderzetten beleid legislatuur 2006-2012 

bullet

      Wim Arbijn (onafhankelijke): Een aantal van de lopende projecten nog afgewerkt te zien.

bullet

      An Van Driessche (Open VLD): Dat de lopende projecten  zoals de aaidierenweide, de aanbouw van De Venne, Boerenkrijgpark in Overmere......kunnen worden verwezenlijkt. 

bullet

      Marc Van Driessche (N-VA):  degelijk onderhouden gemeentewegen, alle museumstukken van de Boerenkrijg een plaats gekregen in oud–gemeentehuis van Overmere, opstart renovatie van Brielplein en Berlarekerk, Renovatie Boerenkrijgpark.

bullet

     Rene Kets (Open VLD): Toerisme is een een belangrijke industrietak in onze gemeente. Na de gemeente en het OCMW behoort toerisme tot de grootste werkgever hier in onze landelijke gemeente. Samen met mijn collega's heb ik dan ook  steeds het toerisme gepromoot en geprobeerd de aantrekkingskracht te verhogen.
Dit heeft geleid tot de uitbouw van het infokantoor, de aanleg van het Donkoeverpark, de verbetering van fiets- en wandelpaden, de Sigmawerken en ook het natuurinrichtingsproject, waarbij de overheid 4 tot 5 miljoen gaat investeren in onze groene gemeente rond het Donkmeer en het Broekbos  en Nieuwdonk.
Jullie begrijpen dus wel waarom ik dit zo vlug mogelijk wil gerealiseerd zien.

bullet

      Kim Haentjes (Open VLD): In sommige straten is er nood aan een opfrissing van het wegdek en het voetpad.

bullet

     Albrecht Arbijn (N-VA): Ik vrees vooral dat de huidige meerderheid deze laatste maanden  zal aangrijpen om bepaalde zaken  nog vlug, vlug te willen realiseren als propaganda naar de verkiezingen toe ..Zo wordt er bvb dit jaar een dubbel budget voorzien tgo voorgaande jaren om bepaalde straten te asfalteren ondanks dat bewezen is dat in een verkiezingsjaar de kostprijs meer dan 20% duurder is.

bullet

     Steven Baeyens (CD&V): Verderwerken aan oplossingen en goede realisaties voor onze mooie gemeente, en niet verzanden in een negatief verzuurde politiek. Politiek moet oplossingen bieden en mensen verbinden, niet tegen mekaar opzetten.

bullet

      Marie-Christine Vleminckx (N-VA): De goedgekeurde projecten zeker opgestart te zien zoals  opstart renovatie v. Martinuskerk en Brielplein, wegenonderhoud, Engagement van het bestuur om  als partner  toe te treden in het project van de European Disability Card.

bullet

      Steven Vandersnickt (Open VLD):  We willen het Sportpark in Overmere nog uitbreiden.  Naast de huidige parking is een extra sportveld voorzien. Dit kan het terrein worden van rugbyclub Brigandze. SK Overmere kan dit 3de terrein op het Sportpark Overmere ook gebruiken. Verlichting op het A-veld van Overmere staat ook nog op het programma.  In Overmere zal de uitvoering van het nieuwe Boerenkrijgpark opgestart worden. In Uitbergen zal de voormalige kinderopvang aan De Venne afgebroken worden. Een nieuwe parking en een nieuwe keuken zullen de verenigingen meer mogelijkheden geven. In Berlare is het natuurlijk uitkijken naar het dossier van het Kasteel. Tegen het einde van de zomer zal er een plan op tafel liggen waar we de komende jaren naar toe willen. Met de Donkse Donderdagen in juli en augustus willen we inwoners en toeristen naar de Donk trekken. De aaidierenweide wordt volgende maand geopend. Normaal worden nog enkele gronden in het Donkoeverpark naast de Festivalhal gekocht, waardoor we ook nog iets voor kinderen en toerisme kunnen voorzien. De realisatie van het Bedrijventerrein in Overmere en de Donkere Wolk zijn minder evidente zaken omdat daar andere partijen in betrokken zijn. Maar we blijven werken om tot een resultaat te komen.

 

Vragen aan OCMW-raadsleden:

  1. Had u liever in de gemeenteraad gezeten?

bullet

      Manuel Aelbrecht (N-VA): Beide raden zijn voor mij even belangrijk, ze hebben elk een belangrijke taak in het besturen van onze gemeente. Ik ben dus zeer tevreden dat ik de burger mag vertegenwoordigen in het vormgeven van het sociaal beleid.

  1. Wat is volgens u de voornaamste taak van de OCMW-raad?

bullet

      Manuel Aelbrecht  (N-VA): Het sociale beleid van de gemeente vormgeven ten dienste van de burger.

  1. Hoe zag u uw rol in de OCMW-raad, en kon u die ook vervullen?

bullet

      Manuel Aelbrecht  (N-VA): Daar ik nog maar sinds februari 2018 in de OCMW-raad zetel, heb ik mijn taak als raadslid nog niet ten volle kunnen vervullen maar ik ga er de komende maanden alles aan doen om mee te werken aan een beter sociaal beleid.

Vragen aan gemeenteraads- en OCMW-raadsleden:

  1. Wat wordt het voornaamste gevolg van de samensmelting van gemeenteraad- en OCMW-raad?

bullet

      Freddy Schatteman (FS Open VLD): Efficiëntere werking.

bullet

      Wim Arbijn (onafhankelijke): Mijn schrik is vooral dat het unieke opstelling van het OCMW in sociale aangelegenheden zal verdwijnen in de beslommeringen van de gemeenteraad.

bullet

      An Van Driessche (Open VLD): De samenwerking zal nog nauwer  en nog gestructureerder moeten gebeuren, maar ook de gemeenteraadsleden krijgen er nog een ernstige opdracht bij.

bullet

      Marc Van Driessche (N-VA):  Ik ben me ervan bewust dat het een moeilijke oefening is geworden. Ik ben me er tevens van bewust dat bijvoorbeeld, het verdwijnen van de tussenschotten,  het terugdringen van de armoede een uitdaging zal zijn van het volledige bestuur in zijn geheel. En het einddoel is toch een betere en meer kwaliteitsvolle hulp- en dienstverlening. En laat ons hopen dat dat het belangrijkste gevolg zal zijn.

bullet

     Rene Kets (Open VLD): Heb hier nog te weinig zicht op hoe alles in elkaar zal vloeien, hoe de sociale en individuele problemen gaan aangepakt worden binnen het nieuwe en gemeentelijke kader.

bullet

      Kim Haentjes (Open VLD): Een efficiëntere samenwerking.

bullet

     Albrecht Arbijn (N-VA): De bedoeling is alleszins dat dit moet leiden tot een beter en sterker sociaal beleid. Kostenbesparend ook al blijkt dit niet uit de beslissing van ons CBS om naast de algemeen directeur (wettelijk verplicht) ook de adjunct algemeen directeur een loonsverhoging toe te kennen.(zeker niet verplicht ).

bullet

     Steven Baeyens (CD&V): Ik hoop dat sociaal beleid niet ondergesneeuwd raakt onder de andere thema's. Voor CD&V is de idee van "iedereen mee" geen holle slogan. En er is werk aan de winkel: kansarmoede stijgt in onze gemeente, werkloosheid stijgt, de dagprijs van het OCMW bleef stijgen, ... Dringend tijd om echt sociale accenten te durven leggen! 

bullet

      Marie-Christine Vleminckx (N-VA): Door de integratie wordt het lokaal sociaal beleid verankerd in de bestaande gemeentelijke werking zodat de kennisoverdracht en de samenwerking. met alle diensten sterk bevorderd wordt zodat aan alle inwoners, ook de meest kwetsbaren,een betere en meer kwaliteitsvolle hulp kan geboden worden.

bullet

      Manuel Aelbrecht  (N-VA): Dit zal van in het begin een grote uitdaging zijn maar het zal leiden tot een sterker sociaal beleid dat gericht zal zijn op maat van alle inwoners.

bullet

      Steven Vandersnickt (Open VLD): De inkanteling van OCMW in gemeente wordt administratief een zware dobber. De dagelijkse werking van gemeente en OCWW mogen hier niet onder lijden. Ook zal het bestuur aandacht moeten hebben voor het personeel dat voor deze uitdaging staat.

 

  1. Weet u nu al of u aan de volgende verkiezingen wilt deelnemen? Ja/Nee

bullet

    Freddy Schatteman (FS Open VLD): Ik neem terug deel aan de verkiezingen. 

bullet

      Wim Arbijn (onafhankelijke): Ja.

bullet

      An Van Driessche (Open VLD): Ja.

bullet

      Marc Van Driessche (N-VA):  Ja.

bullet

     Rene Kets (Open VLD): Neen.

bullet

      Kim Haentjes (Open VLD): Ja.

bullet

     Albrecht Arbijn (N-VA): Ja ik blijf de partij steunen.

bullet

     Steven Baeyens (CD&V): Ja. Ik wil me opnieuw kandidaat stellen.

bullet

      Marie-Christine Vleminckx (N-VA): Ja.

bullet

      Manuel Aelbrecht  (N-VA): Ja, ik wil mij verder engageren om te streven naar een veilig en welvarend Berlare waar al onze inwoners zich thuis voelen.

bullet

      Steven Vandersnickt (Open VLD): Ja.

 

  1. Is uw visie op politiek, en gemeentepolitiek in het bijzonder, intussen veranderd? Zowel bij ja of nee: graag wat uitleg.

bullet

    Freddy Schatteman (FS Open VLD): Geen veranderde visie op gemeentepolitiek. Zoveel mogelijk trachten te realiseren wat inwoners vragen en en ten goede komt. 

bullet

      Wim Arbijn (onafhankelijke): Ja. De focus ligt nu volledig op de gemeentepolitiek.

bullet

      An Van Driessche (Open VLD): Ja, politiek  is niet zo eenvoudig als men denkt.

bullet

      Marc Van Driessche (N-VA):  Nee, maar ik maak toch wel een kanttekening. Door zes jaar in de gemeenteraad te zetelen is mijn ideaalbeeld toch wel veranderd. Bij het politieke spel heb ik soms  mijn bedenkingen.

bullet

     Rene Kets (Open VLD): Neen, de gemeentelijke politiek moet zich blijven inspannen voor het welzijn van zijn burgers en daarbij speelt de politieke kleur of achtergrond geen rol. Politiek is trachten mensen te verbinden, samen te laten leven en werken, verdraagzaam te zijn...
Let wel, de laatste tijd, zowel nationaal als gemeentelijk wordt politiek soms op de persoon gespeeld, wat ik ten zeerste afkeur. Enkel trachten de media te halen heeft niets met politiek te maken.

bullet

      Kim Haentjes (Open VLD): Ik sta er van versteld hoe hard je binnen de gemeentepolitiek moet werken om iets te kunnen realiseren. Voor soms simpele dingen moet je eerst de provincie of het gewest passeren met alle wachttijden tot gevolg.

bullet

     Albrecht Arbijn (N-VA): Toch wel..ik ben nog meer tot het besef gekomen dat de macht en de daarbij horende besluitvorming bij een kleine meerderheid ligt . Als oppositie kun je wel iets aanbrengen maar het is het CBS dat beslist of ze hier iets meedoet  of rekening met houdt .Als gemeenteraadslid van de meerderheid is het nog moeilijker zetelen : op enkele uitzonderingen na heb ik in die zes jaar zelfs de stem van de meeste raadsleden niet gehoord !!

bullet

     Steven Baeyens (CD&V): Mijn visie ( je moet met lef de toekomst voorbereiden en tegelijkertijd het sociaal aspect - iedereen mee- niet uit het oog verliezen) blijft. Nieuw is wel de invloed van sociale media. Sociale media hebben een positieve plaats in het politiek gebeuren, het betrekt een grote groep mensen. We moeten als gemeente wel nog andere overlegstructuren mogelijk maken. En vooral: met respect met elkaar communiceren. Meningsverschillen moeten start tot open gesprek zijn, niet de start tot zinloos ruziemaken. Dat geldt voor de bevolking, maar ook voor ons als politici. En verder denk ik ook dat sociaal beleid, toerisme, wegbeheer, ... nood hebben aan straffere beslissingen dan diegene die de laatste jaren genomen zijn.

bullet

      Marie-Christine Vleminckx (N-VA): Neen !  Toch opmerken dat zes jaar geleden mijn illusie groot was om eerlijke communicatie te voeren. De ervaring heeft geleerd dat er teveel. politieke spelletjes gespeeld worden waar de burger geen baat bij heeft.

bullet

      Manuel Aelbrecht  (N-VA): In zekere zin wel. Het politiek debat op zich verloopt goed maar de (eerlijke) communicatie naar de burger toe kan veel beter. Nu wordt er te vaak een politiek spel gespeeld waardoor sommige zaken hun eigen leven gaan leiden en daar winnen onze inwoners niets mee.

bullet

      Steven Vandersnickt (Open VLD): Als buitenstaander besef je soms niet wat allemaal bij de werking van een gemeente of OCMW komt kijken. Op zich is dat niet ook niet nodig want de inwoner verdient een goede dienstverlening zonder zorgen, met liefst zo min mogelijk belastingen. Maar het impliceert wel dat samenwerken noodzakelijk is in politiek. Samenwerken met collega-raadsleden, administratie, verenigingen en inwoners. Je kan een beslissing pas doordrukken als alle neuzen in dezelfde richting staan. Daarom zijn overleg, communicatie en timing belangrijk. Gemeentepolitiek is tussen de mensen staan en mensen die vooruitwillen, samenbrengen.

En graag ook: welke partij/en zal/zullen vanaf januari 2019 de meerderheid uitmaken?

bullet

     An Van Driessche (Open VLD): Open VLD.

bullet

     Marc Van Driessche (N-VA):  Welke meerderheid de volgende legislatuur zal aanvatten hangt af van het verkiezingsresultaat. We hopen, als N-VA , deel uit te maken van de meerderheid.

bullet

      Rene Kets (Open VLD): Ik loop niet graag vooruit op de resultaten. Kijk maar naar Barcelona en Manchester City in de Champions League.
Over wie de meerderheid zal uitmaken, zal de Berlaarse kiezer beslissen en tot dan moeten we afwachten.

bullet

     Kim Haentjes (Open VLD):

bullet

     Albrecht Arbijn (N-VA): Ik hoop dat er moet gesproken worden tussen de verschillende partijen om een meerderheid te vormen. Dan is alles mogelijk.

bullet

     Steven Baeyens (CD&V): Deze vraag is pas op 15 oktober te beantwoorden. Duidelijk is wel dat CD&V graag mee verantwoordelijkheid zou opnemen. We hebben de ploeg en we hebben de ideeën klaar! 

bullet

      Marie-Christine Vleminckx (N-VA): Welke meerderheid zal afhangen van het verkiezingsresultaat. Wij hopen als N-VA deel uit te maken van de volgende coalitie.

bullet

      Manuel Aelbrecht  (N-VA): De nieuwe meerderheid zal afhangen van het verkiezingsresultaat. Ik hoop dat N-VA deel kan uitmaken van de volgende coalitie.

bullet

      Steven Vandersnickt (Open VLD): De kiezer beslist.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 10/02/18. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2018 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.