Natuur

Wandelingen

Dorpen

Hinterland

Geschiedenis en taalstrijd

Andere sites over Voeren

Romeinse getallen

 

 

Natuur

 

Voeren (Fourons) is bij velen alleen maar bekend als de woelige taalgrensgemeente waarover geregeld nationale onenigheid tussen Vlamingen en Walen ontstond.

Gelukkig ontdekken steeds meer wandelaars de Voerstreek als natuur- en wandelgebied. Naar Vlaamse of Nederlandse normen is de Voerstreek immers een schitterend natuurgebied. Flora en fauna hebben er speciale trekjes. Niet alleen op taalgebied maar ook ecologisch is de Voerstreek een overgangsgebied.

De onderstaande teksten over de natuur van de Voerstreek schreef ik voor diverse gelegenheden:

Voeren: landschap en natuur (bewerking van de tekst uit ‘Voeren Anders Bekeken’)

De Voerstreek botanisch (tekst uit de syllabus voor de opleiding toeristische gids)

Diversiteit langs grenzen (tekst van referaat t.g.v. de uitreiking van de Prijs van de Culturele Raad Voeren 1996 aan de vzw Natuurreservaten)

 

 

Wandelingen

 

Verder heb ik enkele beschrijvingen gemaakt van wandelingen in de Voerstreek. De laatste jaren hebben immers steeds meer natuurliefhebbers de weg naar hier gevonden. Misschien heeft u ook zin om een van de volgende routes te verkennen:

De Veursvallei (Sint-Martensvoeren)

Holle wegen tussen ’s-Gravenvoeren en het Hoogbos

Het natuurreservaat van Altenbroek (’s-Gravenvoeren)

De Voervallei tussen Sint-Martens-Voeren en ’s-Gravenvoeren

 

De dorpen van de Voerstreek

Moelingen
’s-Gravenvoeren
Sint-Martensvoeren
Sint-Pietersvoeren
Teuven
Remersdaal

In 1986 schreef ik een toeristische brochure, ‘Voeren Anders Bekeken’, die niet meer in de handel is. Daarom heb ik de teksten geactualiseerd en stel ik ze via mijn webstek ter beschikking.

Ze omvatten onder meer een kennismaking met elk van de zes dorpen die samen de fusiegemeente Voeren vormen.

 

 

Geschiedenis en taalstrijd

Meer informatie over historische en sociale achtergronden vindt u hier:

 

Het hinterland van Voeren

Uit de brochure 'Voeren Anders Bekeken' komt de ook beschrijving van een route die u vanuit ’s-Gravenvoeren het gebied laat ontdekken waar Voeren historisch deel van uitmaakte: de Landen van Overmaas, met Limbourg en Dalhem als oude hoofdsteden. Deze tocht brengt ons ook langs enkele plaatsen die herinnersn aan de Tweede Wereldoorlog: de Amerikaanse militaire begraafplaats van Henri-Chapelle en de forten van Battice en Aubin-Neufchâteau.

Foto’s zinkflora

 

Romeinse getallen

Romeinse getallen zijn natuurlijk niet specifiek Voerens. Maar ik maakte er enkele pagina’s over, vooral als vingeroefening in het werken met JavaScript. Ook chronogrammen — (Latijnse) zinnen, op historische gebouwen bijvoorbeeld, waarin een datum zit verstopt — komen daarbij aan bod.

 

Andere sites met informatie over Voeren en omgeving

Omroep Voeren: actuele informatie over Voeren, eigen rubrieken en agenda van evenementen en activiteiten.

Heem en Natuur Voeren: geschiedenis en natuur van de Voerstreek. Ook oudere edities van de publicaties (Voerens Blaedsje, D’r Koeënwoof) zijn er in pdf-formaat beschikbaar.

Het Belang van Limburg heeft ook een pagina waar nieuws van Voeren wordt verzameld.

Voor algemene toeristische informatie kunt u de webpagina van de plaatselijke toeristische dienst raadplegen.

Informatie van het gemeentebestuur van Voeren.

De foto’s van Nathalie Pirard ken je misschien van het weerbericht op de VRT; op haar site vind je prachtige foto’s van onder meer de Voerstreek.

Jean-Louis Xhonneux, voormalig fractieleider van Retour à Liège in de Voerense gemeenteraad, geeft eveneens zijn kijk op het probleem Voeren: les Fourons. Actueel nieuws vind je op zijn ‘blog de Fourons’. En français bien entendu.

Concerten van hoog niveau in een niet-alledaagse omgeving: de Muziekschuur in ’s-Gravenvoeren!

Een typisch Voerens product: appelwijn.

Cees Damen heeft het niet over de Voerstreek maar over het net iets verder naar het oosten gelegen Kelmis, meer bepaald over de tijd toen dat nog ‘Neutraal-Moresnet’ heette en een bijna-onafhankelijk landje was.

 


 

Rik Palmans (rik.palmans [at] scarlet.be), 28 mei 2022

*