Podium-verslagen Festivaria Sven Van der Linden: Ludo

 Podium-verslagen 2014

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog
Podium-verslagen 2014
Podium-verslagen 2013
Podium-verslagen 2012
Een bijzonder kerstverhaal
Podium-verslagen 2008
Podium-verslagen 2007
Podium-verslagen 2006
Werchter backstage 2006
Tom Robinson jan 2006
Polydans nov 2005
Femmes Uniques

 

Omhoog 

Hier staan korte verslagjes, van de redactie of ingestuurd door lezers van nkb informatief over opvoeringen in Stroming of in andere zalen in de Donkgemeenten, of zelfs van waar ook waar mensen van hier aan hebben meegewerkt. Zag jij een voorstelling waar je je mening over kwijt wil? Het verslag moet niet lang zijn. Gewoon doen! Je bent wel zelf verantwoordelijk voor wat je schrijft, en 'op de man/vrouw' spelen wordt geweerd. 

29 maart 2014
Fanfare meets Big Band
(op basis van een ingestuurd verslag)

De Overmeerse fanfare 'De Verenigde Vrienden' viert dit jaar haar 150ste verjaardag. Dit gebeurt met verschillende activiteiten, gespreid over het hele jaar. Vorige zaterdag bracht men de Big Band 'Ben Fleerakkers' en vier solisten naar cc Stroming.

 

Het eigen fanfareorkest zorgde zelf voor het voorprogramma. Dan namen de 70 muzikanten van bigband 'Ben Fleerakkers' over. Ze kregen voor de gelegenheid steun van de solisten Hilde Van Wesepoel (inderdaad, uit Overmere), Henk De Loose, Bart De Lausnay en Rudi De Wolf.  Op hun programma stonden werken van Duke Ellington, Miles Davis, Leonard Bernstein, Björk en andere wereldberoemde componisten. De vier solisten waren niet toevallig gekozen. Hun namen zijn verbonden aan de jubilerende fanfare of hebben hun roots in de gemeente. Naar de reacties te horen brachten ze de zaal verschillende keren in vervoering. Dit evenement krijgt dan ook een speciaal plaatsje niet in alleen in dit jubileumjaar maar ook in de geschiedenis van de fanfare.

 

Op vrijdag 16 mei concerteert de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht geheel speciaal voor deze 150ste verjaardag van de Overmeerse fanfare. Ook dit concert heeft plaats in cultureel centrum ‘Stroming’. Info en tickets

9 maart 2014
Poppentheater Sloeber blijft kinderen bekoren

Kinderen blijven kinderen en zelfs in deze tijden van televisie, internet en andere interactieve media blijft poppenkast bekoren. Dat bleek vandaag ook weer bij de voorstelling van 'Circus in het dorp' door het plaatselijke Sloeber, in CC Stroming. Met ondanks het goede weer toch meer dan 100 aanwezigen.

Een onthaal door clowns, die je aan de ingang 'proper' maakten en een rode dop op de neus zetten. De sfeer is er onmiddellijk. De circusdirecteur, geen pop, die het begin van het circusprogramma aankondigt is een goede overgang naar de poppenwereld. Tinneke en Sloeber, de hoofdfiguren in elk verhaal van poppentheater Sloeber, mogen naar het circus dat zich in het dorp heeft opgesteld. Ze vinden, samen met de aanwezige kinderen, dat de clown toch wel het belangrijkst is. Leeuwentemmer Jakke hoort dat met stijgende jaloezie aan. Hij beslist om Tikkie de clown 'uit te schakelen' door hem een slaapmiddel toe te dienen. Tinneke, Sloeber en vooral de kinderen dwarsbomen zijn plan. Maar het is Tikkie die de circusdirecteur overhaalt om Jakke toch niet weg te sturen. Iedereen verdient nog een kans.

Het blijft genieten om te zien hoe kinderen opgaan in het - in vergelijking met wat ze op tv en elders in onze beeldenmaatschappij te zien krijgen - toch wat simpelere poppenkastgebeuren met eenvoudige decors. Ze antwoorden graag op de vragen, komen zelf tussen als ze iets verkeerds zien en zijn bereid om tegen 'het kwade' in te gaan. Je zou echt gaan hopen dat kinderen kinderen zouden blijven in dat soort poppenkastgebeuren. In de volwassen poppenkast gaat het er echter niet altijd zo aan toe...

8 maart 2014
'Vernieuw(en)de' Romeo en Julia bij Jeugdtoneel Joker

 Een jonge groep acteurs, waarvan verschillende voor het eerst op het podium kwamen, een moeder en dochter als regisseur en een oud verhaal dat wel een heel nieuw en jong kleedje kreeg. Dat waren de uitgangspunten voor 'P loves J', dat Joker op 7, 8 en 9 maart in de gemeentelijke feestzaal in Overmere bracht. We zagen de 'middelste' voorstelling.

"Ditmaal verlaten we de fantasie- en sprookjeswereld en hebben we een toneelstuk gekozen dat dichter aanleunt bij de leefwereld van onze Jokers", schreef het Jokerbestuur in de brochure. Of de jeugd in deze gemeente verdeeld is in 'clans' die om welke reden dan ook niet met elkaar overweg kunnen, wil ik in het midden laten. Maar dat tieners in alle tijden wel getroffen worden door liefdesverdriet, niet mogen of kunnen een relatie aangaan met wie men dat zou willen, dat zal wel zo zijn. In deze wat moderne Romeo en Julia laat de (onbekende) auteur Pieter Vercruyssen (Arnout Van Weyenberg) verliefd worden op Julie Goethals (Lina Sichien). Haar moeder werd door haar vader vermoord omdat ze 'iets zou hebben gehad' met de oom van Pieter. En daardoor wil Julie's broer Gino (Jonas Meganck) zeker niet van zo een liefde weten. Dat leidt tot een gevecht tussen Gino en Pieter's neef Maarten (Andres Doise). Gino doodt Maarten, Pieter doodt Gino. Julie pleegt daarop zelfmoord. Pieter ontsnapt uit de gevangenis en doet hetzelfde. 'Nieuw' in vergelijking met de meer gekende versies was de inbreng van de engel (Marthe De Schutter) en de duivel (Justine Props) die proberen hun invloed te laten gelden. De grote duivel haalde het van de kleine engel tijdens het dodelijke gevecht. Dus toch niet echt hoopvol?

De cast bestaat uit 15 personen, van heel jong tot wat ouder. De jongeren toonden, zelfs diegenen voor wie het een debuut was, uit het goede hout te zijn gesneden en het gepaste enthousiasme te hebben om zich voluit in hun rol te smijten. De wat ouderen zorgden voor de nodige rust op het podium. Bij de jongeren ook enkele uit de andere deelgemeenten. Ook dat is een goede evolutie en nodig om Joker een verder te laten uitgroeien, om jonge mensen de kans te geven dicht bij huis toneelervaring op te doen.

Voor Milčne van der Aa en Florence Van Laecke (echtgenote en dochter van) was het een gezamenlijk regiedebuut. Milčne had wel al wat regisseurservaring. En met Frank in huis verzamelden beiden allicht al een heel pak ervaring en ideeën.

Het verhaal wordt gebracht in een decor met enkel een stelling. Die geeft plaats aan verschillende locaties: uiteenlopende plaatsen om af te spreken, fuifruimte, gevangenis, park... Toch is dat ruim voldoende, mede door wat kledijaanpassingen en de verlichting.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 29/03/14. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.