U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links
van elke bladzijde, Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje. |
|
3 oktober 2009 Een jaar na de uitverkoop van Fortis en enkele dagen na het bericht over een record aantal falingen, opent de familie Vermeiren op het Dorp de frituurzaak 'De Zoutkorrel'. Een enorm risico, zou je denken. "We gaan er gewoon voor", is hun eensgezind antwoord. Helemaal in het onbekende springt de familie niet. Vader Guido is zowat geboren tussen de aardappelen: zijn vader had een groothandel. En met zijn echtgenote Gisèle baatte hij negen jaar de frituurzaak 'Den Boemerang' uit aan het Donkmeer. Daar stond dochter Sofie hen trouwens regelmatig bij. Drie jaar geleden moesten ze plots uit het gebouw omdat de zoon van de eigenaar er zelf een frituur wou beginnen. "Dat was een triestige periode. We dachten er toen niet aan om opnieuw te starten. Maar toen dit huis te koop kwam, stelde Sofie voor om de stap te wagen. De ligging is wel goed: op het dorp en dan nog op de hoek met de Nieuwstraat waar zoveel volk passeert om naar het Donkmeer te rijden", doet Gisèle het verhaal. Ook Stefanie, een andere dochter, komt nu in de zaak. Maar de start verliep niet echt vlot. "Het vroegere jeugdhuis Joko was hier gevestigd. De uitbater, Hubert, had twee jaar om er uit te gaan. Met onze eigen ervaring wilden we het hem niet moeilijker maken." Begin dit jaar konden ze dan eindelijk aan de veranderingen beginnen. Wie vroeger in Joko is geweest, zal het gebouw nog moeilijk herkennen. Voor het bakken werd de laatste nieuwe machine aangekocht. "Groter bakvermogen, mooier en de machine kan zelfs helemaal automatisch bakken. Zelf verkiezen we nog om de machine manueel te regelen. Maar als eens iemand moet invallen, kunnen we ze instellen zodat de frieten altijd op dezelfde wijze zullen gebakken zijn", geeft Gisèle wat technische uitleg. Voldoende frigo's zijn er ook. "We zullen geen schrik moeten hebben als de inspectie op de hygiëne gebeurt." Er is ook al een toog voorzien waarin ze op termijn belegde broodjes willen aanbieden. "Maar eerst willen we wat afwachten en zien hoe de frituur loopt." Ze hoopten een week voor de septemberkermis klaar te zijn, om voor de te verwachten kermisdrukte al eens te kunnen proefdraaien. Wat problemen met aannemers zorgde ervoor dat dit niet lukte. "We beslisten dan maar om pas na de kermis te openen", zegt Guido. Gisèle: "En zo waren we alvast dit jaar geen concurrentie voor de gelegenheidsfrituren." Concurrentie is er alvast in de Donkgemeenten. Alleen al in deelgemeente Berlare zijn er drie frituren en een kebabzaak waar ook frieten worden verkocht. Sofie is er alvast gerust op. "We gaan zeker geen frietoorlog starten. Je moet met iedereen op goede voet trachten te blijven. We gaan ervan uit dat iedere zaak wel zijn specialiteit en de eigen klanten zal hebben." Zelf willen ze van De Zoutkorrel een zaak maken die wel frituur is, maar toch ook een beetje een restaurantgevoel geeft. "Er kunnen hier 35 mensen zitten in een wat aparte ruimte, met twee grote tv-schermen." Ook in de ruime frituur hangt een tv om het wachten wat aangenamer te maken. "Een plezierige sfeer creëren, waarin het ook voor ons prettig werken is, wordt heel belangrijk. Tijdens de proefbakavond, op 2 oktober, waarop familie en vrienden waren uitgenodigd, kwamen alvast ook andere mensen binnen die gehoopt hadden er al frieten te kunnen kopen. De verworven faam uit De Boemerangperiode is nog niet helemaal verloren gegaan. "Concurrentie is gezond" |
De activiteitenkalenders: (ook socio-cult.verenigingen)
vergelijk met beleidsplan 07-12
Meer
themanieuws
Al eens naar
adressen uit
buurgemeenten of van interessante, leerrijke En tips van de lezers.
Om eens te vergelijken ...
Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.
|
Deze pagina is het
laatst gewijzigd (of door ons geopend) op
23/09/09.
|