Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

april 2003

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Het gebeurde ... jaar geleden
reacties nieuws 2010
nieuws 2009
nieuws 2008
nieuws 2007
nieuws 2006
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog 

29 april 2003:
Leren stemmen

Tijdens de openingsuren van het gemeentehuis kan iedereen al een proefstem uitbrengen op de stemcomputers, om te leren hoe men met die 'machine' moet omgaan. Uiteraard staan er nog geen echte lijsten op.

29 april 2003:
Politie Berlare: andere uren

Vanaf 1 mei veranderen de uren waarop de wijkagenten in deelgemeente Berlare in het kantoor (Dorp 96) bereikbaar zijn:
maandag:    09.00 / 12.00 uur
dinsdag:      17.00 / 19.00 uur
vrijdag:        17.00 / 19.00 uur

De openingsuren van het Wijkkantoor op deelgemeente Overmere blijven ongewijzigd. Daar kan men op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur terecht bij de wijkagent.

28 april 2003:
Berlare verhuurt Donkmeerinfrastructuur

De gemeenteraad besliste vandaag tot het verhuren van het vroegere klooster aan de Donklaan als conciërgewoning. De huurder zal onder meer instaan voor het toezicht en de verhuring van de Festivalhal (en later ook voor het Boerenkrijgmuseum ? nkb). De discussie, en vooral het aandringen van de VLD, leidde tot een akkoord dat er een beter omschrijven afsprakennota komt over de taken en verantwoordelijkheden, en een lagere huurprijs voor de woning (€200 ipv €250).

En ook voor de uitbating van een horecazaak in het gebouw waarin vorige week het provinciaal toerisme-infokantoor is geopend, aan het vroegere openluchtzwembad, zoekt de gemeente iemand. Deze zal volledig zelf voor de inrichting moeten instaan. De gemeente wil wel nog zorgen voor plafond, terras, afsluiting en de grasaanplanting.

Meer over de gemeenteraad komt later deze week.

27 april 2003:
Voetbal: Vrasene - SK Berlare 2-0

Het verslag, en alle mogelijke andere info over S Berlare, is hier te lezen.

26 april 2003:
Gemeenteraad

Maandag, 28 april om 20 uur, is er gemeenteraadszitting. Op de agenda, te vinden op de website van de gemeente, staan onder meer het besluit om de conciergewoning voor de Festivalhal en het horecagedeelte in het vorige week geopende toerismecentrum te verhuren, een herziening van in januari genomen beslissingen over allerlei belastingen en retributies, de goedkeuring van een opvoedingsproject voor de gemeenteschool en enkele punten in verband met intercommunale DDS, Verko en Imewo. In geheime zitting komt onder meer de aanduiding van een tijdelijk bediende voor het toerisme.

26 april 2003:
Renaat Van den Hooff fietste voor MS-actie

Renaat Van den Hooff, welbekend in onder meer de volley- en voetbalkringen, woont momenteel in de Verenigde Staten, waar hij het tot ondervoorzitter van het pharmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson USA bracht. In het jongste oud-leerlingentijdschrift van het Jezuïtencollege uit Aalst vonden we dat hij in september meedeed aan een tweedaagse 240km-lange fietstocht ten voordele van The Multiple Sclerose Foundation, tussen Philadelphia en Ocean City (New Jersey) en terug. De opbrengst is niet vermeld.

25 april 2003:
Politie controleert 'drugsverzamelplaatsen'

Woensdagnamiddag controleerde de politie van zone Berlare-Zele 13 plaatsen (7 in Berlare, 6 in Zele) die gekend zijn als verzamelplaatsen voor drugsgebruikers of -dealers. Drugs werden niet gevonden,  wel genoeg aanwijzingen over het gebruik ervan op die locaties. Gesprekken met buurtbewoners bevestigden de hinder die drugsgebruikers er veroorzaken. De politie bevestigde dat het dergelijke acties wil herhalen.  

23 april 2003:
Audit voor intercommunale DDS ?

In de VUM-kranten stond vandaag te lezen dat enkele burgemeesters, van gemeenten aangesloten bij intercommunale DDS, aandringen op een audit. Deze moet aangeven hoe woningbouw en de afvalverwerking, diensten die niet meer samen door deze intercommunale mogen worden uitgevoerd, het beste worden gesplitst, maar vooral hoe men de spaarpot van 25 miljoen euro, opgespaard voor de bouw van een verbrandingsoven, terug naar de gemeenten kan laten vloeien. DDS kreeg immers geen toelating om zo een oven te bouwen.

21 april 2003:
Leve de seingevers

De column van deze week heeft het over de seingevers bij wielerwedstrijden: hun belang, hun motivatie en erkenning.

19 april 2003:
Opening toeristisch seizoen

Voor de start van het nieuwe toeristisch seizoen zorgen de plaatselijke middenstanders en VVV voor enkele sfeerscheppers. De paashaas verdeelt morgen paaseieren (dat zullen in deze vogelpesttijden zeker chocoladen eieren zijn) en ook de reuzen zijn van de partij. De Donna-bus moest op het laatste moment afzeggen wegens niet klaar. De volledig opgelapte overzetboot vaart dan weer wel, maar zal het nog met een niet volledig afgewerkte aanlegsteiger aan de Strijddam moeten doen.

19 april 2003:
Provinciaal Toerismekantoor (bijna) open

Vanmorgen openden bestendig afgevaardigde Georges De Langhe en burgemeester Van Sande het provinciaal toerisme-infokantoor in het gebouw van het voormalige zwembad. Voor toeristen op zoek naar informatiebrochures, voor het boeken van een hotelkamer of het huren van een fiets is het wellicht nog tot juni wachten voor ze er echt terechtkunnen. Er moet nog een en ander afgewerkt aan gebouw en achterliggende weide, de concessiehouder voor de cafétaria moet nog worden gevonden en nog niet alle brochures van de gemeenten uit regio Schelde-Dender zijn aangekomen. Een ruimer verslag over de opening vind je hier.

19 april 2003:
Bijzondere veldwachter voor Donkomgeving

Vandaag kon Bijzondere Veldwachter (zo luidt zijn functietitel) Rony Vergeylen voor het eerst in groen pak patrouilleren rondom het Donkmeer. Vergeylen begon eigenlijk al vorige maand, maar kreeg eerst een opleiding vooraleer alleen en in uniform aan het werk te kunnen. Hij moet ook nog de eed afleggen. Een bijzondere veldwachter is niet echt een politieagent en kan dan ook geen PV's opmaken. Wel zal hij instaan voor de controle op de betaalparkings, op de visvergunningen en voor toezicht op de infrastructuur. Bij onregelmatigheden moet hij politie oproepen.

18 april 2003:
Uit het politierapport

PV's  bij snelheidscontroles
Het was aangekondigd: er komen meer snelheidscontroles. Hierbij de resultaten van een actie op 9 en 10 april, vandaag bekendgemaakt.

Berlare

09/4

10/4

Donklaan

14 PV op 452 gecontr. voertuigen

 

Lindestraat - Overmere

4 PV op 53 gecontr. voertuigen

 

B. Tibbautstraat - Overmere

 

24 PV op 668 gecontr. voertuigen

Veerstraat - Uitbergen

 

1 PV op 365 gecontr. voertuigen

Turfputstraat - Berlare

 

20 PV op 268 gecontr. voertuigen

Zele

09/4

10/4

Dendermondebaan

10 PV op199 gecontr. voertuigen

 

Heikant

 

5 PV op 126 gecontr. voertuigen

Langestraat

 

5 PV op 112 gecontr. voertuigen

Lokerenbaan

42 PV op 1.041 gecontr. voertuigen

 

Gewestweg N47

9 PV op 389 gecontr. voertuigen

 

Oude Kouterdreef

 

2 PV op 149 gecontr. voertuigen

Veldeken

4 PV op 309 gecontr. voertuigen

 

17 april 2003:
Joepie-eindbestemming: Mol

De KSJ'ers zijn vanmiddag in Mol toegekomen, het onbekende punt X dat voor de 20ste Joepie-voettocht als eindbestemming diende. De 12 overgeblevenen van de plaatselijke afdeling doen nog mee aan de slotmanifestatie vooraleer terug naar Berlare te komen.

16 april 2003:
Europa groeit

Vandaag tekenden in Athene de vertegenwoordigers van de huidige 15 en van de 10 toekomstige lidstaten van de Europese Unie een Toetredingsverdrag. Als nu ook de referenda in de nieuwe landen en de parlementen in de huidige lidstaten dat verdrag goedkeuren (ratificeren) dan breidt de Unie op 1 mei uit van 15 naar 25 lidstaten. Voor meer informatie over Europa en wat de Unie doet, zie hier.

15 april 2003:
De KSJ'ers in Weelde

Vanavond zijn onze KSJ-Joepiegangers in Weelde aangekomen. Hun weg liep via Minderhout, Wortel en Merksplas. Misschien helpt dit om hun eindbestemming te raden. De eerste die dit ten laatste morgenavond juist doorgeeft aan nkb informatief (klik op de naam), wint een maaltijdkaart voor de KSJ Kip-en-frietavond van 3 mei in de Parochiezaal.

14 april 2003:
Waar zitten de KSJ'ers ?

De 13 Berlaarse KSJ'ers die vandaag op Joepietocht trokken lieten weten dat zij vanavond in Hoogstraten zijn beland. Zouden zij in het voormalige domein voor landlopers slapen ? De trein zette hen af in Wildert, bij Kalmthout. Vandaar ging het te voet naar de eerste overnachtingsplaats. Wie raadt waar ze donderdag terechtkomen ?

14 april 2003:
Nood aan Laurent ?

Het huwelijk van Laurent en Claire en de belangstelling errond, zorgde voor een column over de nood aan bekende mensen.

14 april 2003:
Uit het politierapport

Ongeval Brugstraat
In de nacht van zondag op maandag, omstreeks 00.30 uur, reden een motorfietser en een personenauto frontaal op elkaar in. De gevolgen waren zeer zwaar. De bestuurder van de motor, Emmanuel V.D.V. (26 jaar) uit Berlare kreeg ter plaatse van de MUG-arts de eerste zorgen  en werd dan in kritieke toestand naar het AZ St Blasius in Dendermonde overgebracht. Zijn toestand is nog steeds kritiek. Het parket van Dendermonde beval het rijbewijs van de autobestuurder, de 24-jarige Peter P. eveneens uit Belare, voor 15 dagen in te trekken.  

14 april 2003:
KSJ op Joepie

Vanmorgen vroeg vertrokken 13 leden van de plaatselijke KSJ-groep op Joepie. Tijdens deze tweejaarlijkse voettocht stappen de oudste KSJ-leden in vier dagen van een vooraf niet gekende plaats naar een nog minder gekende eindbestemming, of in totaal zo'n 100km. Om aan de vertrekplaats te geraken, dienden de 13 uit Berlare alvast eerst met de trein naar Gent.

13 april 2003:
Geen politiecommissariaat in gebouwen Garage Neyt

De politieraad van zone Berlare-Zele besliste om niet in te gaan op het voorstel om de garage Neyt in Zele te kopen. De ombouw van dat gebouw tot een centraal politiecommissariaat zou te duur komen. De raad denkt nu aan een nieuwbouw, wellicht wel in de omgeving van die garage om zo toch nog centraal tussen beide gemeenten te blijven. 

13 april 2003:
Voetbal: SK Berlare-Stekene 3-0

Opnieuw een zaterdagwedstrijd, dit keer wellicht omwille van Parijs-Roubaix. Berlare won, moeizaam, tegen een ploeg onderaan, maar verstevigt toch haar derde plaats. Voor een verslag, lees hier (klik op Nieuws).

12 april 2003:
Provinciaal infokantoor aan het Donkmeer

Wie de voorbije dagen langs het Donkmeer reed, zag  wellicht dat er werken bezig zijn aan het vroegere openluchtzwembad. Tegen volgende zaterdag moet daar alles klaar zijn voor de opening van het provinciaal infokantoor. Dat kantoor zal ook instaan voor de informatieverstrekking over het Donkgebied. De gemeente, eigenaar van het terrein, staat in voor de werken en levert ook een personeelslid.  

11 april 2003:
Feest Vlaamse Gemeenschap met nadruk op Donkgemeenten

Tijdens de algemene vergadering van de Cultuurraad, gisterenavond, is overeengekomen dat het Feest van de Vlaamse Gemeenschap de nadruk zal leggen op muziek en poezie uit de Donkgemeenten. In Stroming krijgen muzikanten en dichters van eigen bodem de kans zich, sommigen voor het eerst, aan een groter publiek voor te stellen. Wie aan dit programma wil meewerken, kan dit al melden bij de cultuurdienst van de gemeente.
Intussen loopt ook nog de enquête bij de bevolking over het gemeentelijk cultuurbeleid en over de verwachtingen voor de toekomst. Tot voor gisterenavond waren er 72 formulieren ingediend. De Cultuurraad hoopt op een zo groot mogelijke inbreng van de bevolking om het cultuurbeleidsplan uit te werken. Het formulier kan nog tot eind deze maand worden binnengebracht. Wie dat persoonlijk doet, krijgt een toegangskaart voor een optreden in Stroming (waarde € 6,25).

10 april 2003:
Overmeers oorlogsmonument verplaatst

Aan het Pa-Gijs-boerenkrijgmonument in Overmere en aan de schandpaal in Berlare mocht niet worden geraakt bij de renovatiewerken aan de dorpskernen. Tegen het verplaatsen van het oorlogsmonument in Overmere was blijkbaar geen bezwaar. Dat gebeurde vandaag onder heel wat belangstelling. De operatie bleek niet zo eenvoudig. De verplaatsing moet de toegang tot het kerkhof groter maken.  

10 april 2003:
Klappel-Zele op 17 april open

Als het weer toelaat dat de werken aan de N47 verder vlot verlopen, dan zou het verkeer er op 17 april weer door kunnen. Die weg krijgt een nieuwe bovenlaag, zoals dat eerder tussen Overmere en Kalken gebeurde.

7 april 2003:
Berlare verandert ...of niet ?

De column van deze week, pas vandaag geschreven, maakt enkele bedenkingen over de geslotenheid van Berlare.

7 april 2003:
Website niet bereikbaar

Van vrijdag- tot vanmiddag waren de websites nkb informatief en Volley Berlare niet bereikbaar. Planet Internet begon, zonder vooraf te verwittigen, aan een onderhoud van de server waarop de websites van klanten staan. Blijkbaar duurde dat onderhoud langer dan verwacht.
Wij bieden onze excuses aan al die mensen die tevergeefs hebben getracht onze websites te raadplegen. 

6 april 2003:
Overzetboot toegewezen

Naar verluidt vaart de overzetboot sinds dit weekeinde weer op het Donkmeer. Pas tijdens de jongste gemeenteraadszitting werd een contracttekst voor een concessie goedgekeurd. Het toekennen van die concessie moet heel vlug zijn gebeurd. De uitbater van Tropical zal voortaan ook voor de bootverbinding met de Eendenkooi instaan.

5 april 2003:
Laatste thuiswedstrijden voor volleybalclubs

Voor de heren 1ste divisie en voor de dames die in 3de provinciale uitkomen heeft deze titel een dubbele betekenis. Door de fusie met Juvenes Zele spelen deze ploegen voortaan in Zele. De (nieuwe) 1ste provinciale dames en de 2de provinciale heren blijven in Berlare. Ook bij de jeugdploegen zijn er enkele die voor competitiewedstrijden uitwijken.

Overigens, zowel de 1ste divisie heren als de 2de provinciale dames wonnen hun laatste thuiswedstrijd. Een verslag vind je hier.

5 april 2003:
Voetbal: SK Berlare - Kalken 1-0

Voor een verslag kan u hier terecht. Berlare speelde op zaterdag om spelers en supporters op zondag naar de Ronde van Vlaanderen te laten kijken. Voor Impens, die scoorde, was het de 100ste wedstrijd voor de club.

3 april 2003:
Volleyclubs Berlare en Zele fusioneren

De geruchten over een fusie van volleybalclubs Thunderballs en VC Berlare met Juvenes Zele zijn vandaag bevestigd. Het volgende seizoen komt er een herenploeg in 1ste divisie, met thuiswedstrijden in Zele, en een damesploeg (dank zij de titel die de Berlaarse meisjes zopas haalden) in 1ste provinciale, met Berlare als thuisbasis. De jeugdtrainingen blijven in de twee gemeenten maar voor competitieploegen zijn samenvoegingen mogelijk. Meer details worden later bekendgemaakt. Als voornaamste reden voor de fusie geven de besturen aan dat het steeds moeilijker wordt om via jeugdwerking apart voldoende spelers te vinden om op termijn zowel bij heren als bij dames op divisieniveau te blijven spelen. Samen wil men een motorfunctie voor het volleybal in de streek blijven vervullen. Het bestuur rekent op begrip bij zowel spelers, ouders als supporters.

3 april 2003:
OCMW rusthuis

Vanavond besprak de OCMW-raad de definitieve versie van het dossier voor de aanvraag van subsidiëring voor het nieuwe rusthuis in Overmere. Dat moet naar de Vlaamse overheid worden gestuurd. De raad hoopt op subsidies voor ongeveer de helft van de geraamde kostprijs van € 12 miljoen (interestlast niet inbegrepen). Hier ziet u alvast het voorgestelde inplantingsplan, de indeling van het gelijkvloers en van een typekamer.  

2 april 2003:
Bloedgeven

Morgen, donderdag 3 april, kan je tussen 17.30 en 19.30 in de foyer van Stroming bloedgeven bij het Rode Kruis. 

2 april 2003:
Liesbet Cornelis: Belgisch kampioen rope skipping

Vorige zondag werd Liesbet Cornelis (13), met haar partner Germer Cardon, in Gent Belgisch kampioen in rope skipping. Ze wonnen met ruim verschil van twee Antwerpse jeugdteams. Liesbet is pas een zevental maanden lid van het Zeelse Siluskip. Voor niet-ingewijden: rope skipping is de spectactulaire sportversie van het koordje springen.

2 april 2003:
Koen Schokaert naar Red Star Waasland

Het is nu definitief: Overmerenaar (van woonplaats) Koen Schockaert verhuist van Club Brugge naar derde klasser Red Star Waasland.

2 april 2003:
Overzicht rechtsregels in de Europese Unie

De Europese Commissie werkt aan een website waarin van alle EU-lidstaten de voornaamste rechtsregels voor het dagelijkse leven worden voorgesteld. Voorlopig is er nog geen Nederlandstalige versie, maar ze is beloofd. Via de Europabladzijde kan je naar een site waarin je naast deze ook naar andere interessante sites over de Europese Unie kan surfen.

1 april 2003:
Nieuwe gemachtigde opzichters

Burgemeester Van Sande mocht vandaag 31 brevetten van gemachtigd opzichter uitreiken. Gemachtigde opzichters zijn de vrijwilligers die, meestal bij scholen, het verkeer mogen stilleggen om leerlingen veilig te laten overstappen. Zij volgden hiervoor een cursus van 2,5 uur (met praktische proef) en krijgen voor hun taak de beschikking over een reflecterend kazuifeltje, het verkeersbordje C3 en de driekleurige armband. De jongste lichting bestaat uit leraren van de verschillende scholen in de Donkgemeenten en uit begeleiders van de gemeentelijke buitenschoolse opvang. Hoofdinspecteur Roger Rogiers staat al elf jaar voor de opleiding in. In die tijd kregen meer dan 100 mensen een brevet.

1 april 2003:
Neen, geen aprilgrap op deze site
Even hebben we er aan gedacht een discussieavond in te richten ...

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 23/05/10. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.