De Moestuin in het vroege voorjaar

Sommigen kunnen binnenkort aan de slag, ook in open lucht. Dan gaat het vooral over de bezitters van lichte en droge gronden (artikel).
Met het zachte weer is de enige hinderpaal nog de hoge vochtigheidsgraad van de grond. En het ziet er naar uit dat het deze week niet zal verbeteren, gezien de grote hoeveelheden regen die voorspeld worden.
Update: met het mooie weer in het vooruitzicht, is het enkel nog wachten op een bewerkbare (niet te natte) grond.

  • Bewerk de grond niet als deze nog te nat is. Controleer in ieder geval goed de vochtigheid van de grond vooraleer je aan de slag gaat. Neem wat grond in de hand en knijp het samen, lekt er water uit, wacht dan nog wat met de grondbewerking. Wie te natte grond bewerkt veroorzaakt structuurbederf waardoor de plantengroei achteraf sterk gehinderd wordt. Ook in april kan je nog starten met de hierna opgesomde teelten!
  • Je kan de natuur een handje toesteken door stukjes grond af te dekken met plastic, zo blijft de grond droog en warmt hij ook wat sneller op. Bij langere droge periodes gaat de plastic er beter af om het drogen te bespoedigen.
  • Binnen of in de kas kunnen we volop uitzaaien en plantjes opkweken: broccoli, bloemkool, slaplantjes. Selder  en peterselie ook, maar dan wel best in een warme ruimte om de kieming te bespoedigen en opschieters te vermijden.
  • Moest je het nog niet gedaan hebben, dan is het nu nog net tijd om te bekalken (artikel). Bekalk niet samen met de bemesting.
    Bij het spitten wordt er stalmest, compost of gedroogde koemest ingewerkt. Dit is de basisbemesting. Afhankelijk van de teelt wordt deze bemesting dan aangevuld. Dit kan met minerale, samengestelde mest of gedroogde organische mest met verrijkte samenstelling.
  • Voor ajuin, sjalot en wortelen wordt er vlak voor de teelt geen organisch materiaal ingewerkt en er wordt  heel weinig bemest met stikstof.  Kalium toedienen voor deze wortelgroenten is wel een aanrader. Dit is ook een aanrader bij de bemesting van aardappelen. Gebruik daarvoor patentkali. Stalmest kan bij wortelen zelfs vertakte wortelen veroorzaken.
  • Het perceel van de erwten mag wel een kleine dosis samengestelde mest krijgen als startbemesting. Als ze wat groter zijn halen de erwteplanten de stikstof uit de lucht via de wortelknobbeltjes die op de wortels zitten. Daarin zitten bacterieën die de stikstof omzetten tot nitraten en die zijn opneembaar voor de plant. Tuinbonen, alhoewel ook vlinderbloemigen mogen een grotere dosis mest én organische mest krijgen dan erwten of bonen.
  • Bloemkolen, broccoli en spinazie hebben behoefte aan een rijkere grond. Hier gebruiken we zowel stalmest als een samengestelde meststof 

Concrete gegevens over zaaien, planten en bemesting leest u in de respectievelijke artikels waar u kunt op klikken.

Wat er buiten allemaal kan:

Zaaien van tomaten, aubergine, komkommer, aubergine, paprika, meloenen in een warme ruimte kan best in de tweede helft van maart tot begin april.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen