Rode spitskool : een splinternieuwe groente!

Rode spitskool is een volledig nieuw product en kan zowel gekookt als rauw gegeten worden.
Deze nieuwe groente wordt door de firma Agrisemen op de markt gebracht en kreeg als naam Red Flame.
Het is een heel aantrekkelijke groente om te gebruiken in salades omwille van de mooie kleur en de zoete smaak. In de vroege jaren negentig hebben onderzoekers het idee opgevat om een nieuwe, rode spitskool te ontwikkelen. Er was wel wat genetische voorraad van rode en spitse kolen aanwezig, maar deze bleken niet bruikbaar omdat ze niet goed smaakten, een slechte structuur hadden en laat oogstbaar waren. In een lange veredelingsweg werd het doel uiteindelijk bereikt:  een snel groeiende, spitse rode kool met uitstekende smaak.

De teelt van rode spitskool is te vergelijken met de gewone spitskool. Het duurt enkel een tiental dagen langer vooraleer er kan geoogst worden. Het streefgewicht is 300 tot 600 gram. In 2006 werd de rode spitskool commercieel geteeld  door de firma Marshalls uit Engeland. De reacties van de consumenten en de handel waren daar hoopgevend. In 2007 zal men ook andere regio's in Europa aanspreken.

Red Flame is een knapperige kool, die zowel gekookt als rauw niet te versmaden is. Het zou wel eens een aanwinst kunnen zijn in de slamixen die je in de supermarkt kan vinden. Door zijn knapperigheid en zijn zachte smaak overweegt men het als vervanger van de ietwat bittere radicchio of de traditionele rode kool. Voor mijn part zie ik het liever als een aanvulling van de soorten die geschikt zijn voor een slamix. Sommige mensen weten immers de subtiele smaak van radicchio perfect te waarderen. Voorlopig is rode spitskool nog niet voor de gewone tuinliefhebber te verkrijgen. De groente is maar door één zaadfirma in de handel gebracht en men wil eerst de professionele markt in Vlaanderen en Nederland bevoorraden.

Meer info op http://www.agrisemen.com/

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen