Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Sigmawerken

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

Omhoog
Windmolens
Sigmawerken
inconvenient truth
Afvalcijfers 2003
DDS - Verko
Structuurplan

 

Omhoog 

Het kan niet worden ontkend dat de jongste jaren opnieuw regelmatiger overstromingen waren her en der. Dat ligt zeker ook aan de grotere bebouwde oppervlakte, waardoor water moeilijker in de bodem kan dringen, aan de vele rechtgetrokken beken, en, inderdaad, wellicht ook aan de klimaatverandering. Maatregelen dringen zich dus op. Voor het Scheldebekken, waarvoor na de overstromingen van 1976 het Sigmaplan was uitgewerkt, werkt men aan een actualisatie van dat plan. En dat heeft ook gevolgen voor de Donkgemeenten.

de gebeurtenissen - zie ook

De gebeurtenissen

bulletOp 29 oktober 2008 reageert het gemeentebestuur verbolgen over het goedgekeurde plan voor Wijmeers 1, waarbij blijkbaar geen rekening werd gehouden met de onderhandelde voorstellen om de overstromingsgebieden verder van de bewoning te leggen, een aantal woningen uit de projectzone te halen en meer aandacht te besteden aan zachte recreatie binnen het gebied. Volgens het persbericht van het gemeentebestuur werd Waterwegen en Zeekanaal gecontacteerd, waarop die zouden hebben gezegd dat bij onteigeningen zou rekening worden gehouden met het onderhandelde plan, terwijl ook anderen intussen al een onteigeningsvoorstel in de bus kregen.
bulletOp 16 mei 2008 stelde de Vlaamse overheid een voorlopig ruimtelijk uitvoeringsplan vast voor het Intergetijdengebied Wijmeers deel II. Zoals de procedure het voorschrijft werd daarop een openbaar onderzoek gestart om de bevolking de kans te geven te reageren. Dat onderzoek loopt van 23 juni tot 21 augustus 2008. Meer over dat RUP en over wat te doen om te reageren is te vinden op de site van de Vlaamse overheid.

Er loopt ook nog een rapport ter inzage met betrekking tot het Sigmaplan. Tot 20 juli is te bekijken welke werken eigenlijk zijn gepland en waarvoor een milieu-effectenrapport nodig is. Informatie daarover staat hier.
 
bulletIn januari 2008 raakte bekend dat minister Crevits (CD&V) de procedure goedkeurde die nv Waterwegen en Zeekanaal, dat onder meer instaat voor het beheer van de Schelde en voor de Sigmawerken, de mogelijkheid geven om gronden te onteigenen in de Paardenweide, het deel in Berlare waarrond al een binnendijk is gelegd.
 
bulletTijdens de infovergadering op 13 december 2007 bleek echter dat de impact heel wat groter zal zijn. Er komt ook in Uitbergen een nieuwe binnendijk en heel wat gronden staan in de plannen als wetgrond of als natuurgebied.

Met de uitleg door de Vlaamse Landmaatschappij werd aangetoond hoe men de plannen had gebaseerd op een zogenaamd LER of landbouweffectenrapport. Daarin waren onder meer de gegevens opgenomen die door de gronddatabank beschikbaar waren en op de resultaten van een bevraging in het voorjaar van 2006 waaraan 113 (van de 137) landbouwbedrijven uit Cluster Kalkense Meersen (Berlare, Kalken, Wetteren en Wichelen) hadden deelgenomen. Daaruit konden de gevolgen van de plannen op de landbouw afgeleid en mogelijke maatregelen voorgesteld. De planners beseften heel goed dat landbouwbedrijven om te kunnen overleven, maar ook voor de berekening van de bedrijfstoeslag en voor de mestverwerking, een redelijk grote landbouwoppervlakte nodig hebben.

Cluster Kalkense Meersen met helemaal rechts het deel in Berlare, midden: Uitbergen

Van de 137 mogelijks door de plannen getroffen bedrijven zijn er 40 (of 29%) uit de Donkgemeenten. De verdere gegevens zijn niet per gemeente gespecificeerd om de privacy van de betrokkenen niet te schenden.

Uit de gegevens is af verder te leiden dat 82% van de in totaal bijna 680ha als weide wordt gebruikt, en 10% voor akkerbouw. Van de betrokken landbouwers (die deelnamen aan de enquźte) zijn er 47 jonger dan 41 jaar en die hebben 41% van de oppervlakte in gebruik. 84 van de 113 ondervraagden hebben landbouw als hoofdberoep. Voor 64 bedrijven is de oppervlakte in het gebied dat een andere bestemming bestempeld als groot tot zeer groot.

Er werd ook gepeild naar de toekomstverwachtingen van de betrokken boeren. 56 dachten er aan nog te vergroten, 52 om zeker hetzelfde areaal aan te houden. 51 boeren zijn jonger dan 50, waardoor het aspect 'opvolger' nog niet direct aan de orde is, van de overige boeren hebben er 25 zeker een opvolger.

Bij 56 (van de 134) bedrijven zullen de plannen een grote tot zeer grote impact hebben op het bedrijf.

Bij het invullen van de vragenlijst gaven 69 landbouwers aan om op korte termijn te willen blijven, op lange termijn waren er dat 61. Samen met grondwensen van blijvers die landbouw niet in hoofdberoep hebben, zou er op lange termijn zo'n 353ha grond moeten worden gevonden als compensatie voor de gronden die binnen de binnendijk vallen. Omdat slechts een beperkt aantal bedrijven aangeeft op korte of lange termijn te willen stoppen, komt er op die manier maar zo'n 56ha vrij, waardoor nog zo'n 260ha zou moeten worden gevonden. Men hoopt dat een aantal landbouwers bereid zullen zijn om hun bedrijf voor een stuk een ander functie te geven en in te stappen in de contracten voor het beheer van de gronden die binnen de binnendijken vallen.

bulletTijdens een info-avond over het gemeentelijk structuurplan, in mei 2005 was door een vertegenwoordiger van de dienst Zeeschelde uitgelegd hoe de overstromingen van 1976 tot het Sigmaplan en de verhoging van de dijken had geleid. Men was toen ook al, dank zij een akkoord met Nederland over een langetermijnvisie voor de hele Schelde, bezig aan een actualisatie. Daarin zouden voor de Donkgemeenten geen bijkomende overstromingsgebieden zijn voorzien, eventueel wel een nieuwe dijk in Uitbergen.

Zie ook

bulletwebsite Waterwegen en Zeekanaal over het Sigmaplan

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

 

Verkiezingen 10/06/07

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vīrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 13/09/08. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.