U
kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde, Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje. |
| De intercommunale Dender-Durme-Schelde (DDS) heeft sinds haar ontstaan in 1970 een belangrijke invloed op de Donkgemeenten. Er was de ophaling en verwerking van het huisvuil, de sociale woningbouw, verkavelingen, het Nieuwdonkdomein en het museum aan het Donkmeer. In onze gemeenten heeft DDS geen industrieterrein. Toekomstproject 2008-2012 - 2003: Splitsing DDS-Verko Toekomstproject 2008-2012 Tijdens een bijzondere en gezamenlijke algemene vergadering in het Nieuwdonkdomein keurden de vertegenwoordigers van de gemeenten vanavond (1 oktober 2008) unaniem het Toekomstpact 2008-2012 voor de intercommunales DDS (dat staat voor intergemeentelijke samenwerking voor economische expansie, grondbeleid, woningbouw, toerisme en recreatie) en Verko (inzameling en beheer van afval) goed. De intercommunales zijn verplicht om na elke vernieuwing van de Raad van Bestuur voor de nieuwe 'legislatuur' zo een ondernemingsplan voor te stellen. DDS en Verko hadden ook ondermeer burgemeesters, secretarissen, streekparlementairen, vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemerorganisaties en milieuambtenaren uitgenodigd om een groter draagvlak te creëren en de informatie zo ruim mogelijk te verspreiden.
Dat deze plannen pas nu worden voorgesteld is het gevolg van de verschillende verkiezingen die nodig waren voor het gemeentebestuur van Wetteren. Daardoor kon ook de bevraging bij de 'DDS-gemeenten' pas later beginnen.
DDS-directeur Verwaeren zette de plannen uiteen. Hij benadrukte dat die niet zomaar het samenraapsel zijn van de wensen van de verschillende gemeenten. "De voorstellen moeten een synergievoordeel en kostenbesparend zijn en technisch, juridisch en financieel haalbaar. Bovendien geldt het subsidiariteitsbeginsel: het beleid moet zijn uitvoering vinden op het meest geschikte bestuurlijk niveau." Opvallend: DDS en Verko willen tijdens deze legislatuur maatregelen nemen om tot CO2-neutraal bedrijventerreinen te komen. "Voorstellen om op onze terreinen windmolens te plaatsen liepen tot nu echter op een sisser af."
Wat de Donkgemeenten betreft zijn in het DDS-voorstel een aantal concrete plannen te lezen. Zo hoopt men in samenwerking met het gemeentebestuur een lokaal bedrijventerrein te ontwikkelen. In de Kerkveldwijk wil men proberen van een privaat eigenaar het laatste hectare te verwerven om zo nog een twaalftal kavels te kunnen aanbieden. Aan de Zandstraat wil DDS een 15-tal wooneenheden (appartementen) bouwen langs de geplande toegangsweg naar de gemeentelijke parking. Wat Nieuwdonk betreft is er de mogelijke uitbating van het vroegere jachthuis van de familie Visart de Bocarmé voor kleinschalige verblijfsrecreatie. Verschillende gebouwen op het domein zijn aan verfraaiing toe. Bij het herverpachten van het jachtrecht in de Nieuwdonkbossen onderzoekt men de mogelijkheden voor recreatieve doeleinden: geleide wandelingen, mountainbiken, oriëntatielopen .... DDS wil opnieuw proberen om de wandelweg volledig rond de Nieuwdonkvijver te mogen aanleggen. Nu mag de weg niet door het achterste deel komen, dat in groene zone ligt. Men rekent er ook op om de al jaren niet gewijzigde toegangsprijs te kunnen optrekken, eventueel door een ticketsysteem met bankkaartbetaling. DDS wil er ook meer kleinschalige evenementen inrichten en het gebruik voor ballonvaarten beter organiseren. Zoals in alle 'DDS-gemeenten' werkt men aan een inventarisatie van wat in DDS-terreinen nog kan gebeuren, wil men samenwerken voor de bouw van serviceflats en inbreidingsprojecten en oplossingen zoeken voor de (her)locatie van micro-ondernemingen die niet in bedrijventerreinen terecht kunnen. DDS rekent op de erkenning van de ervaring en expertise die men de voorbije jaren heeft opgebouwd, om door de gemeenten als partner te worden ingeschakeld.
Wat de voorstellen voor Verko betreft zijn specifiek voor deze gemeenten de noodzaak om het opstalrecht voor het containerpark te vernieuwen. Dat recht loopt eind 2008 af. En ten laatste eind 2009 moet de papierophaling door derden stoppen. Blijkbaar staat dit in het akkoord dat met Fost Plus is gemaakt en is dit vooral om veiligheidsredenen ingegeven. Verko start binnenkort besprekingen met de verenigingen die dat de jongste jaren hebben gedaan om hierover tot een vergelijk te komen. Verder bevat het Verko-Toekomstplan vooral maatregelen om te komen tot nog meer sensibilisering en afvalpreventie (door samenwerking, promotie van het kringloopcentrum en van thuiscomposteren, het opzetten van een gezamenlijke zwerfvuilweek ...), betere afspraken met de gemeenten om afvaltoerisme te vermijden, om de netheid rond glasbolcontainers te verbeteren en om ook feitelijke zelfstandigen onder bepaalde voorwaarden tot de containerparken toe te laten. Opvallend: in Buggenhout wordt afgestapt van het betalen-per-kg (het zogenaamde diftarsysteem). Verko werkt ook aan een database waarin de verschillende 'stakeholders' informatie kunnen vinden en ook met elkaar uitwisselen.
Tot slot: DDS bestaat in 2010 veertig jaar. Dat wil men aantonen door tegen dan de huisstijl van het bedrijf te vernieuwen voor zowel DDS als Verko. En, directeur Verwaeren maakte er geen geheim van dat men zo spoedig mogelijk het doortrekken van de N41 tussen Aalst en Dendermonde wil. 2003: splitsing DDS en Verko Door het decreet van juli 2001 op de samenwerking tussen gemeenten, van toepassing sinds november 2001, was het niet meer toegelaten om de huisvuilactiviteiten en de andere DDS-activiteiten onder een intercommunale te laten. Daarom werd beslist om de huisvuilactiviteiten door te schuiven naar Verko, dat eerder al was opgericht om compost te verwerken. De algemene vergaderingen van deze week hebben dit goedgekeurd. Omdat hun website nog niet is aangepast, hier een samenvatting gebaseerd op hun persbericht van 22 oktober 2003. DDS legt zich sinds 1 januari 2004 toe op 'het bevorderen van de sociaal-economische ontwikkeling van het arrondissement Dendermonde'. Dit is volgens de statuten meewerken aan de ruimtelijke ordening en aan de economische, recreatieve en culturele ontwikkeling. Dit gebeurt:
Verko moet zorgen voor de studie van de afvalproblematiek en oplossingen aanbrengen. Inzameling en verwerking, het beheer van de containerparken, van de installaties voor de verwerking en van de kringloopwinkels omvatten het meest zichtbare deel van de taak. Herman Rupus, die directeur van DDS was, is dit voor beide vernieuwde intercommunales. Louis Baert (Hamme) is voorzitter van DDS, Piet Van De Gracht (Wetteren) van Verko. Eigenlijk, zegt het persbericht, zal de dienstverlening naar de aangesloten gemeenten en naar de inwoners dezelfde blijven. Er is sinds 1 januari 2004 enkel een naamwijziging voor wat met de afvaltaken te maken heeft.
Uw reacties:Stuur uw tekst het liefst in een e-mail of in een Word-bestand. Beperk de grootte tot maximaal 60 lijnen, aub. Teksten mogen/moeten kritisch zijn maar racistische of beledigende gedeelten worden geschrapt. |
De activiteitenkalenders: (ook socio-cult.verenigingen)
Meer
themanieuws
Al eens naar
adressen uit
buurgemeenten of van interessante, leerrijke En tips van de lezers.
Om eens te vergelijken ...
Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.
Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties
dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor
kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er
hier meer
over.
|
Deze pagina is het laatst gewijzigd
(of door ons geopend) op
13/09/08.
|