De Duitse schlager in Nederland en België

CHRISTIAN BRUHN

*17.10.1934
Zoals o.a. Werner Scharfenberger en Kurt Feltz de schlagerpausen waren van de 50-iger en 60-iger jaren, zo zijn de componisten Ralph Siegel en Christian Bruhn, dat van de jaren 70 en 80.
Christian Bruhn werd in Wentorf, nabij Hamburg geboren en speelde al piano op 4-jarige leeftijd. Het gezin Bruhn ging jaarlijks naar Karinthië op reis en daar kwam hij sterk onder de invloed van de Oostenrijkse volksmuziek. Later trad hij als pianist op in verschillende jazzcombo's en in 1956 vestigde hij zich in München. Hij kwam in contact met de Berlijnse muziekuitgever Peter Meissel en ze stichtten het produktiehuis Hansa. Christian Bruhn won als auteur 2 x de legendarische Schlagerfestspiele van Baden-Baden, in 1962 met 'Zwei kleine Italiener" van Conny Froboess en in '64 met "Liebeskommer lohnt sich nicht" van Siw Malmkvist. De tekst van zijn meeste songs kwam van Georg Buschor. Zo schreef dit duo voor Conny ook "Midi-Midinette" (zijn eerste compositie) en "Drei Musketiere". "Marmor, Stein und Eisen bricht" schreef hij met Günther Loose voor Drafi Deutscher
Later kwam hij op het voorplan als producer en echtgenoot van Katja Ebstein, waarmee hij in 1972 gehuwd was. Het was zijn derde huwelijk, hij was nl. in 1962 al eens gehuwd geweest, met Katja Bischoff. Katja Bischoff (°16.2.1937 Obernburg) is bij ons beter bekend onder het pseudoniem Charlotte Marian. Onder deze schuilnaam bracht ze verschillende platen uit op het goedkope platenlabel Teeny, in Duitsland Tempo. Ze maakte samen met Doris Wegener, Manuela dus, deel uit van de Tahiti Tamourés, Duitsland' s eerste "meidengroep". Katja Bischof, was ook één van de 3 Sweetles, in Duitsland bekend van« Ich wünsch mir zum Geburtstag einen Beatlle", een Polydoropname uit 1963. De andere 2 leden van The Sweetles waren Tina Rainford en Monika Grimm. Tonia zong de Nederlandse vertaling. Christian' s eerste huwelijk met  Christa Mollweide dateert uit 1956.
Christian Bruhn haalde met Katja Ebstein in 1973 met het nummer "Wunder gibt es immer wieder" de 3de plaats op het Eurovisie Songfestival. Daarna was hij 10 jaar lang de hitmaker van de Duitse en gedeeltelijk ook Franstalige hits van Mireille Mathieu. In 1976 huwde hij met de veel jongere Erika Götz, de helft van het duo Gitti und Erika, waarvoor hij "Heidi" gecomponeerd had. In 2001 scheidde hij van haar. Inmiddels trouwde hij voor de 5de keer met ene Irene Link. Hij schreef ook zijn memoires, met de veelzeggende titel "Marmor, Stein und Liebeskummer".
Van 1991 tot 2009 is hij voorzitter van de Aufsichtsrat GEMA, de Duitse vereniging voor auteursrechten, zoals bij ons SABAM. Hierna een bloemlezing uit de lange rij (Duitse) hits, die hij (meestal) samen met Georg Buschor schreef, met tussen haakjes de uitvoerders:
"Monsieur Dupont" (Manuela en Sandie Shaw);"Wärst Du doch in Düsseldorf geblieben" (Dorthe); "Flower Power Kleid(Wencke Myhre); "Hinter den Kulissen von Paris", "Martin", "Akropolis Adieu", "An einem Sonntag in Avignon", "Pariser Tango", "Santa Maria", "Mille colombes" (allemaal: Mireille Mathieu); "Der Stern von Mykonos", "Ein Indiojunge aus Peru" (Katja Ebstein); "Heidi" (Gitti und Erika); "Du bist anders" (Peter Maffay); "Bene, bene, bene" (Rita Pavone). Tenslotte, nog een detail, Christian Bruhn componeerde eveneens "Sunshine in Hamburg", het kenwijsje van het BRT-programma "Binnen en Buiten", in lang vervlogen dagen gepresenteerd door o.a. Mike Verdrengh en René van der Speeten. Het is een instrumentaal nummertje, gespeeld door het orkest van Christian Bruhn.


Meer over Christian Bruhn op http://www.christianbruhn.de/