De Duitse schlager in Nederland en België

CONNIE FROBOESS

°23.10.1943
Als dochter van de muziekuitgever, componist en filmmuziekschrijver Gerhard Froboess kon dit mooie Berlijns kind niet anders dan Duitsland' s beroemdste schlagerzangeres worden. Al in 1950, mijn geboortejaar, op 7-jarige leeftijd dus veroverde ze de Duitse harten met "Pack die Badehose ein", bij ons beter bekend in de Nederlandse versie van Heleentje van Capelle "Naar de speeltuin" uit 1951. Het was het begin van een ganse reeks, waarmee ze als kindsterretje in Duitsland furore maakte. Met "Der kleine mit der Mundharmonica" verscheen ze in 1953 trouwens ook opnieuw kortstondig in de Nederlandse hitparade.
In de Lage Landen, was het wachten tot 1959, toen Conny ons via de Duitse muzikale films met haar 4 jaar oudere filmpartner Peter Kraus bereikte. In "Wenn die Conny mit dem Peter" uit 1958, zong ze samen met hem "Teenager melodie" en hoe dit niet met Peter Kraus, maar in duet met Will Brandess een hit werd kan je lezen in het hoofdstuk « Duitse Platenmerken ». 2 jaar later zou Conny met Peter opnieuw een succesrijke film draaien "Conny und Peter machen Musik". Deze film was vooral nodig om de populariteit van Peter op te krikken. "Sag mir was du denkst" was hun nieuwe hit als duo in 1960. Conny scoorde echter ook solo in 1959 in Duitsland, België en Nederland met "Kleine Lucienne", uit de film "Ja, so ein Mädchen mit 16", dat zich o.a. afspeelde in Parijs en waaruit ook "Midi midinette" (1960) kwam. Zij was 16, ik was 9 Beide nummers zong ze zowel in het Duits als in het Nederlands. 
Haar grootste succes kwam echter in 1962 toen ze met "Zwei kleine Italiener" van het componistenduo Christian Bruhn & Georg Buschor, de Deutsche Schlagerfestspielen van Baden-Baden won en er in Luxemburg op het Eurovisie Songfestival zesde mee eindigde. Wie weet nog dat Isabelle Aubret toen won met "Un premier amour"? Christian Bruhn & Georg Buschor tekenden later ook voor de Duitse successen van Mireille Mathieu
Nadien werd het uitbollen met "Lady Sunshine und Mister Moon" (ook 1962) en "Drei Musketiere" (1964).
In de popbladen werd Conny aan verschillende "Peter 's" gekoppeld, Peter KrausPeter Alexander en Peter Weck, alsook aan  Rex Gildo ..., maar uiteindelijk werd Dr. Hellmuth Mattiasek de ware, waarmee ze in 1967 huwde en 2 kinderen kreeg, een dochter en een zoon. Inmiddels werd ze een gevierde toneelactrice, die o.a. in een aantal "Krimi's" optrad, o.m. in de "Derrick"-reeks.
Van die kleine Grabiele denken we "tja, we horen ze nog ...", van Conny is het  "tja, we horen en zien ze nog ...!"  ze ziet er nog altijd fantastisch uit!